Vieze Sint stuurt naaktfoto's en filmpjes naar favoriet Pietje

De rechtbank veroordeelt een 60-jarige man uit de gemeente Buren tot een taakstraf van 80 uur. Daarnaast krijgt hij een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 weken, met een proeftijd van 3 jaar. De man krijgt deze straf omdat hij meerdere keren ongevraagd naaktfoto's en filmpjes van zichzelf en van anderen naar jeugdige meisjes heeft gestuurd.

De man verstuurde tussen augustus 2018 en januari 2019 via Facebook Messenger meerdere keren en ongevraagd, naaktfoto's van zichzelf en een ander, aan het destijds 13-jarige slachtoffer. Het meisje gaf al een aantal keer aan daarvan niet gediend te zijn. Ook stuurde de man seksfilmpjes naar het slachtoffer. Uit het schadeonderbouwingsformulier bleek dat het meisje zich geen raad wist met de afbeeldingen die de man haar stuurde. Verder worstelde het meisje met haar gevoelens van walging, afkeer en schaamte. De man kende het meisje doordat zij één van de pieten was tijdens de sinterklaasviering waar hij Sinterklaas speelde.

De man stuurde ook ongevraagd een foto van zichzelf naar een ander slachtoffer, dat toen net 18 jaar was. Dit slachtoffer kwam regelmatig bij de man en zijn vrouw thuis. Het slachtoffer vertrouwde hem en was kwaad, verward en geïntimideerd door zijn gedrag naar haar en naar andere meisjes uit het dorp.

Grenzen overschreden
De rechtbank neemt het de man kwalijk dat hij met zijn onfatsoenlijke gedrag de grenzen van de slachtoffers overschreden heeft. In het voordeel van de man weegt de rechtbank mee dat hij geen strafblad heeft. Ook betuigde hij spijt en liet zich direct onder behandeling stellen.

Straf gelijk aan eis
Al met al kan de rechtbank zich vinden in de eis van de officier van justitie. Volgens de rechtbank zijn de door de man gepleegde feiten onnavolgbaar en zorgelijk. De man heeft er zelf, ondanks zijn behandeling, geen plausibele verklaring voor en kan niet benoemen waarom soortgelijke feiten in de toekomst niet meer zullen voorkomen. Daarom legt de rechtbank daarnaast een voorwaardelijke gevangenisstraf op als stok achter de deur. Voor deze voorwaardelijke straf geldt een proeftijd van 3 jaar.