FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 23 december 2014

Lotus: "Maldonado verdient geen slecht imago"

De coureur met momenteel het slechtste imago in de Formule 1 zal ongetwijfeld Pastor Maldonado zijn. Ondanks dat de Lotus-coureur een dramatisch seizoen achter de rug heeft vindt Lotus-directeur Alan Permane het niet terecht dat de Venezolaan als brokkenpiloot te boek staat, zo liet hij aan Autosport weten.

Permane: "Pastor heeft een enorm slecht imago, en natuurlijk doet hij hier en daar ook wel eens wat doms. Maar hij is één van de beste rijders met wie ik ooit gewerkt heb. Hij werkt ongelooflijk hard. Zijn feedback is geweldig, en hij blijft altijd rustig. Wat er ook gebeurt, hij doet wat hij moet doen en laat zich niet van de wijs brengen."

Maldonado won in 2012 met de Williams in Spanje zijn eerste en tot nu toe enige race in de Formule 1. Dit jaar kwam de Venezolaan voor Lotus uit dat, ondanks zijn flinke som sponsorgeld, nauwelijks punten wist te scoren. Maldonado kwam slechts in de Verenigde Staten tot een negende positie en twee punten.

Dat moet beter weet ook Permane. Volgens hem heeft Maldonado een streepje voor op teamgenoot Romain Grosjean. "Pastor is van nature niet zo gevoelig voor frustratie. Hij is niet minder gedreven dan Romain, het komt er gewoon op een andere manier uit. Hij kan beter met problemen omgaan: Pastor denkt er even over na, en dan komt hij met een lijst met mogelijke oplossingen."

Pastor Maldonado kende een lastig seizoen in de Formule 1 (Pro Shots/Zuma Sports Wire)
Pastor Maldonado kende een lastig seizoen in de Formule 1 (Pro Shots/Zuma Sports Wire)

Slachtoffers gijzeling Sydney herdacht

Nabestaanden in Australië hebben dinsdag de twee mensen herdacht die vorige week omkwamen bij een gijzeling in een café in Sydney. De politie maakte met een bestorming uiteindelijk een einde aan de gijzeling. Daarbij werd de gijzelnemer, de 50-jarige Man Haron Monis, gedood.

De gijzeling kostte het leven aan Tori Johnson, de 34-jarige manager van het café, en Katrina Dawson, een 38-jarige advocate. De dienst voor Johnson werd in een kerk gehouden, op loopafstand van het café waar de gijzeling vorige week maandag plaatsvond. Johnson werd geroemd om zijn moed, omdat hij volgens onbevestigde berichten heeft geprobeerd het wapen van Monis af te pakken. Bij de worsteling kwam hij om, maar enkele gijzelaars waren door zijn ingrijpen wel in staat te ontsnappen, vlak voordat de politie het café bestormde.

De dienst voor Dawson, die net als die van Johnson besloten was, werd gehouden op de Universiteit van Sydney. Premier Abbott was ook aanwezig bij deze herdenking.

S&P bezorgd over zwakke Russische economie

Kredietbeoordelaar Standard & Poors (S&P) dreigt de kredietwaardigheid van Rusland af te waarderen tot de junk-status. Dat bleek dinsdag uit een melding van het bedrijf.

Het ratingbureau maakt zich zorgen over de gevolgen van de afzwakkende Russische economie voor het financiële stelsel in het land. De speelruimte voor de centrale bank en de regering neemt daarbij volgens S&P zienderogen af.

S&P gaf aan de rating van Rusland onder de loep te nemen en dat de kans op een afwaardering daarbij zeer groot is. Eind oktober handhaafde S&P de status van Rusland nog op BBB-, waarmee Russische staatsleningen net niet in de categorie zeer risicovolle beleggingen worden ingedeeld. De kredietbeoordelaar verwacht midden januari een nieuw oordeel over de positie van Rusland te kunnen vellen.

Ramkraak op supermarkt in Krimpen

Onbekenden hebben dinsdagavond de ingang van een supermarkt in Krimpen aan den IJssel geramd met een auto. Daarna renden ze de winkel binnen. Korte tijd later vluchtten ze in dezelfde auto. De politie weet nog niet of ze iets hebben buitgemaakt.

De overvallen supermarkt is een Jumbo-filiaal aan het Raadhuisplein. De supermarkt was net dicht toen de gevel geramd werd. Binnen waren nog een paar mensen, die zichzelf in veiligheid wisten te brengen. Niemand raakte gewond.

Kort na de ramkraak werd een brandende auto gevonden aan de Burgemeester Aalberslaan, een paar straten verderop. De politie onderzoekt of het gaat om het voertuig dat de overvallers gebruikt hebben. Met een helikopter zoeken agenten of de daders misschien nog in de buurt zijn.

In de nacht van maandag op dinsdag was er een ramkraak op een supermarkt in Utrecht, hemelsbreed veertig kilometer verderop. Het is volgens de politie nog te vroeg om te weten of er een verband is.

Tim Burton en Helena Bonham Carter uit elkaar

De liefdesrelatie tussen Tim Burton en Helena Bonham Carter is voorbij. Dat heeft het paar in een officiële verklaring laten weten aan E! Online. De filmmaker en de actrice waren dertien jaar samen.

"Tim Burton en Helena Bonham Carter zijn als vrienden uit elkaar gegaan eerder dit jaar en ze blijven samen voor hun kinderen zorgen", laten woordvoerders van de twee weten aan de entertainmentsite. "We vragen jullie hun privacy en die van hun kinderen te respecteren in deze periode." De twee hebben twee kinderen, zoon Billy (11) en dochter Nell (7).

De 56-jarige regisseur en de 48-jarige actrice ontmoetten elkaar in 2001 op de set van Planet Of The Apes. Burton regisseerde de film, Bonham Carter speelde erin. Ze werkten ook samen aan onder meer Big Fish (2003), Charlie And The Chocolate Factory (2005) en Sweeney Todd (2007).

Het paar kreeg in oktober 2013 te maken met geruchten over ontrouw, nadat er een foto opdook waarop de regisseur zoals het eruit zag een mysterieuze blondine kuste. "Absolute onzin", liet zijn vrouw destijds via haar woordvoerder weten.

J-Stars Victory Vs komt naar het Westen

Bandai Namco heeft onthult dat de populaire anime/manga geïnspireerde vechtgame J-Stars Victory Vs naar Noord-Amerika en Europa komt als J-Stars Victory Vs+. De game zal een nieuwe arcade mode hebben, mogelijk ook meer characters en wordt geport naar PlayStation 4, PlayStation 3 en PS Vita.

Naast de nieuwe 1v1 arcade mode zal er ook een J-Adventure Story mode zijn, waarin de speler naar andere anime en manga dimensies reist en vecht om te zien wie de beste is in deze iconische werelden. Ook zal er een 2v2 online vechtmodus zijn, met een totaal van vier speler. De offline gevechten kunnen niet meer als twee personen bedragen. De game zal een selectie van meer dan 50 speelbare characters uit 32 verschillende Shonen Jump series hebben. Een greep uit de grote collectie: One Piece, Dragon Ball, JoJo's Bizarre Adventure, Fist of the North Star, Nisekoi, Hunter X Hunter, Bleach, YuYu Hakusho, Naruto en meer.

"Vandaag laten we dromen uitkomen. Deze over-de-top crossover vechtgame is klaar om enkele van de bekenste anime characters te laten zien in gevechten die onmogelijk lijken." aldus Chris Gilbert, senior vice president van sales en marketing bij Bandai Namco. De game zal volledig Japanse audio hebben met ondertiteling en komt uit in zomer 2015. In de video is nog niet veel te zien, wat ruimte laat om te speculeren over de characters.

Southampton huurt Elia van Werder

Eljero Elia speelt de rest van het seizoen voor Southampton. De club van trainer Ronald Koeman huurt de aanvaller van Werder Bremen. Dat heeft manager Thomas Eichin van de Duitse vereniging dinsdagavond bevestigd. Southampton heeft ook een optie tot koop op de 27-jarige aanvaller genomen.

Koeman liet eerder al weten dat hij Elia graag naar Engeland wilde halen. De vleugelaanvaller maakte twee jaar geleden de overstap van Juventus naar Werder Bremen, waar hij nooit echt kon overtuigen. Elia was op het WK van 2010 vaak belangrijk als invaller voor het Nederlands elftal.

Tussenstand Serious Request: 6,3 miljoen euro

Serious Request heeft tot nu toe 6.301.612 euro opgeleverd. De vijfde en laatste tussenstand werd dinsdagavond bekendgemaakt. Al sinds het begin van de actie lopen de dagelijkse tussenstanden voor op die van vorig jaar. In 2013 was de stand op dag vijf 6.232.307 euro.

3FM-dj's Gerard Ekdom, Coen Swijnenberg en Domien Verschuuren zamelen sinds donderdagavond geld in vanuit het Glazen Huis in Haarlem voor meisjes en vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld in conflictgebieden. Woensdag mogen ze na een week vasten en non-stop verzoekplaatjes draaien tegen 21.00 uur het Glazen Huis uit. Daarna horen ze hoeveel de actie dit jaar in totaal heeft opgebracht.

Wattimena strandt in voorronde PDC WK

Jermaine Wattimena is er niet in geslaagd om de eerste ronde te bereiken van het PDC WK. In de voorronde verloor de 26-jarige debutant met 4-3 in legs van de Kroaat Robert Marijanovic. 

Wattimena plaatste zich voor het WK door het Centraal-Europese kwalificatietoernooi te winnen. Marijanovic kwam binnen via het Oost-Europese kwalificatietoernooi. Beide darters moesten wel in de voorronde beginnen. 

Marijanovic kwam 2-0 voor, maar Wattimena kon de break weer ongedaan maken. Wattimena kreeg daarna wel kansen om voor te komen, maar verzuimde om deze te benutten. Het werd 3-3 en een beslissende leg was nodig. De darter kreeg kansen vanaf 70 om de partij te winnen, maar gooide deze niet uit. Marijanovic gooide dubbel zestien wel en speelt later vanavond in de eerste ronde tegen Stephen Bunting. 

Meldpunt vuurwerkoverlast woensdag online

Het meldpunt Vuurwerkoverlast.nl gaat woensdag online. Het is het derde jaar op rij dat burgers hun klachten kwijt kunnen bij dit meldpunt, een initiatief van twintig gemeentelijke en provinciale GroenLinks-fracties. Vorig jaar kwamen bijna negentigduizend klachten binnen bij het meldpunt.

"Veel gemeenten hebben maatregelen genomen tegen vuurwerkoverlast en de politie treedt strenger op tegen illegaal vuurwerk. We hopen dat dat effect zal hebben", aldus Arno Bonte, raadslid van GroenLinks in Rotterdam.

Mensen kunnen tot 3 januari melding doen van overlast. Vorig jaar betrof zeventig procent van de meldingen harde knallen door vuurwerkbommen, vijftien procent ging om gestreste huisdieren door het vuurwerk.

Een aantal gemeenten hanteren nu vuurwerkvrije zones. "Via het meldpunt brengen we in kaart of die zones effect hebben en of het inkorten van de afsteektijden tot minder overlast leidt", zegt Bonte. De betreffende fracties van GroenLinks zouden het liefst zien dat vuurwerk alleen nog door professionals wordt afgestoken.

Twintig jaar cel voor Hamza B.

Hamza B. (27) is dinsdag door de rechtbank in de Marokkaanse stad Tanger veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar voor de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt op 29 december 2012. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Amsterdam bekendgemaakt.

Tegen B. was door de openbare aanklager in Tanger de doodstraf, om te zetten in levenslang, geëist. Hij was naar Marokko gevlucht en daar opgepakt. Hij wordt in het Afrikaanse land berecht omdat Marokko geen onderdanen uitlevert.

Geen derde reis Karel Doorman in West-Afrika

Marineschip Karel Doorman keert volgende maand terug in Nederland. Het schip is nu in West-Afrika om goederen te brengen voor de strijd tegen ebola. In november was het schip ook in het ebolagebied. Een derde missie komt er voorlopig niet. Het schip moet namelijk nog worden afgebouwd. Dat zegt commandant Peter van den Berg.

"De Karel Doorman is nog niet af. Tijdens het afbouwen is besloten het schip in te zetten. Watersystemen en sensoren moeten bijvoorbeeld nog worden geïnstalleerd. Eind januari gaat het schip terug naar de bouwmeester. Die rondt het werk af en zal het schip in september 2015 afleveren aan de marine. Vanaf dan heet het de Zijner Majesteits Karel Doorman", aldus Van den Berg.

Het kabinet bood de Karel Doorman op 8 oktober aan voor de strijd tegen ebola. De Karel Doorman is het grootste schip van de Nederlandse marine. Het is een bijna 205 meter lang schip voor logistieke ondersteuning, met onder meer helikopterdecks, grote laadvloeren en logistieke middelen.

Man gooit zuur over vrouw in parkeergarage

Een man heeft dinsdag een bijtende vloeistof, mogelijk zuur, over een vrouw gegooid in een parkeergarage in Haarlem. De vrouw is naar een ziekenhuis gebracht. De man is later opgepakt. De politie kan nog niet zeggen wat er precies achter de aanval zit, maar vermoedt dat de aanleiding 'in de relationele sfeer' ligt.

De politie heeft nog niet met de vrouw kunnen spreken. Het is niet bekend hoe ze er aan toe is. Ze werd aan het einde van de middag belaagd toen ze door parkeergarage De Kamp in het centrum van Haarlem liep.

De verdachte heeft schade aan zijn handen. "Dat kan wijzen op zuur. Hij had niet echt een helder verhaal over wat hij had gedaan. Hij is meegenomen en wordt verhoord", aldus een politiewoordvoerder.

Over de identiteit van slachtoffer en verdachte is nog niets bekend.

Van der Voort met moeite langs Henderson op PDC WK

Van der Voort heeft zich met moeite geplaatst voor de tweede ronde van het wereldkampioenschap darts van de PDC. Hij stond twee keer achter tegen John Henderson, maar wist te partij toch met 3-2 te winnen. 

Henderson mocht aan de partij beginnen, maar Van der Voort pakte de eerste leg. De darter uit Purmerend kon de voorspong niet uitbouwen omdat hij zijn dubbel miste voor een 139-finish. Henderson gooide wel 99 uit om direct terug te breaken. Het werd 2-2. In de laatste leg kwam Van der Voort niet tot hoge scores waardoor Henderson na vele pogingen op de dubbels toch de eerste set kon pakken.

In de tweede set ging het niveau van Van der Voort wat omhoog en pakte de break in de vierde leg om de set met 3-1 te winnen. Henderson kwam in de derde set beter in zijn spel. Hij brak Fast Vinny in leg twee en won de derde set met 3-0. De vierde set ging weer met dezelfde cijfers naar Van der Voort en een beslissende set was nodig.

In de laatste set kwam Henderson 2-1 voor, maar via een 157-finish kon Van der Voort een verlenging afdwingen. In de laatste set moet er met twee legs verschil worden gewonnen. De Nederlander kwam zelfs op voorsprong en mocht gaan gooien voor de wedstrijd. In de laatste leg kon Henderson geen triple meer vinden. Van der Voort had moeite om de laatste dubbel te vinden maar gooide die wel en won de partij.

Na de kerst mag Van der Voort aantreden tegen Mervyn King of Max Hopp. Beide spelers spelen later vanavond tegen elkaar.

 Vincent van de Voort is blij na zijn zege tegen John Henderson. (PRO SHOTS/Actionimages)

Homo's VS mogen bloed doneren, met beperkingen

Het categorische verbod voor homo- en biseksuele mannen om bloed te doneren kan in de Verenigde Staten worden opgeheven. Alleen mannen die in de afgelopen twaalf maanden seks met een andere man hebben gehad zouden geen bloed moeten geven. Die aanbeveling doet de Amerikaanse Food and Drug Administration dinsdag.

De regel dat homoseksuele mannen nooit meer bloed mogen geven dateert uit de beginjaren van de aidscrisis, ruim dertig jaar geleden. Volgens veel medische experts is het verbod achterhaald, nu er veel beter op hiv kan worden getest. Het beleid dat de FDA nu voorstaat wordt al in een aantal landen gevolgd, zoals Australië, Japan en het Verenigd Koninkrijk.

Curatoren Caterham houden hoop op overname

De curatoren van het in financiële problemen verkerende Formule 1-team Caterham houden hoop op een overname. Nog altijd worden gesprekken gevoerd met potentiële overnamekandidaten, zodat ook volgend jaar de groene bolides op de grid zullen staan.

Gisteren zijn alle schuldeisers bijgepraat over de stand van zaken, zo hebben de curator Henry Shinners aan Sky Sports laten weten. "We zijn nog steeds met potentieel geïnteresseerde partijen aan het praten. We zijn de crediteuren erg dankbaar dat zij onze strategie en ons werk steunen. We hebben nog steeds goede hoop dat Caterham kan worden gered en in Melbourne aan de start kan staan voor de eerste race van 2015."

Geslaagde proeflancering van Sojoez-opvolger

Rusland heeft dinsdag een geslaagde proeflancering gehouden van een nieuwe zware draagraket voor ruimtecapsules. President Vladimir Poetin volgde de lancering van de Angara A5-raket via een videoverbinding en noemde de proef een bewijs van de toonaangevende rol van Rusland in het verkennen van de ruimte.

De ontwikkeling van de raket is al twintig jaar bezig. Een geplande proeflancering in juni ging op het laatste moment niet door vanwege een technisch probleem.

De Angara is gebouwd als opvolger van de Sojoez, een ontwerp van meer dan veertig jaar geleden. Sinds het opleggen van de Amerikaanse spaceshuttle-vloot is de Sojoez voorlopig het enige vehikel waarmee bemanningen naar het internationale ruimtestation ISS kunnen worden vervoerd.

WTC Rotterdam in Amsterdamse handen

Het Beurs WTC-gebouw in Rotterdam gaat over naar een nieuwe eigenaar. Het pand en de bijbehorende parkeergarage in hartje Rotterdam worden overgenomen door twee fondsen van de Amsterdamse vermogensbeheerder Bouwinvest. Dinsdag werd de koopovereenkomst gesloten.

De deal is het resultaat van een koerswijziging van de gemeente Rotterdam. Die besloot onlangs dat het publieke belang niet langer gediend is bij een aandeelhouderschap in de Rotterdamse beurs. De gemeente zit voor de helft in Beurs Rotterdam NV, waartoe ook het Congress & Event Center behoort. De andere helft is in handen van particuliere en zakelijke partijen.

Hoeveel geld met de overname is gemoeid, wordt niet naar buiten gebracht. Door de deal verliest ongeveer de helft van de ruim veertig medewerkers van Beurs Rotterdam N.V. zijn baan, meldde een woordvoerder. Het Congress & Event Center wordt in de eerste helft van volgend jaar verzelfstandigd.

Het huidige beursgebouw in Rotterdam dateert uit de jaren dertig en is de opvolger van eerdere beursgebouwen in de stad. De bijbehorende 97 meter hoge kantoortoren is van latere datum. Deze werd in 1987 geopend door koningin Beatrix.

Trouw ontsloeg verslaggever Ramesar terecht

Dagblad Trouw heeft zijn verslaggever Perdiep Ramesar terecht op staande voet ontslagen. Dat heeft de kantonrechter in Amsterdam dinsdag besloten. Ramesar werd de laan uitgestuurd toen Trouw ontdekte dat sommige mensen uit zijn verhalen niet te traceren waren. Ramesar vocht zijn ontslag aan met een kort geding.

Ramesar was stadsverslaggever van Trouw in Den Haag. Begin november werd hij weggestuurd, nadat de hoofdredactie had ontdekt dat sommige mensen die in zijn berichten voorkwamen nergens te vinden waren. Trouw liet een commissie vervolgens kijken naar zijn berichten.

Afgelopen zaterdag trok de krant zijn handen af van in totaal 126 artikelen van Ramesar. Een daarvan is een geruchtmakend verhaal over het bestaan van een zogenaamde shariadriehoek in de Haagse Schilderswijk.

Rechter legt boete op in eerste dronezaak

Voor het eerst heeft een rechter een boete opgelegd wegens het illegaal gebruik van een onbemand vliegtuig. Persfotograaf Roel Dijkstra moet volgens de kantonrechter in Rotterdam conform de eis duizend euro boete betalen omdat hij fotografeerde met een drone.

Dat gebeurde in juli vorig jaar in Vlaardingen, toen hij volgens de rechter na een steekpartij met een drone foto-opnamen maakte van de plaats delict. Hij heeft daarmee blijkens het vonnis de Regeling modelvliegen overtreden.

Het is volgens het OM de eerste keer dat de rechter een uitspraak heeft gedaan over de toelaatbaarheid van drones. Eerdere zaken werden met een schikking afgedaan.

Bodo-rebellen richten bloedbaden aan in Assam

Een etnische rebellengroep in het noordoosten van India heeft bij vier verschillende aanvallen in de deelstaat Assam 27 mensen gedood. Dat heeft de politie in de deelstaathoofdstad Gauhati dinsdag bekendgemaakt.

De aanvallen worden toegeschreven aan het Nationaal Democratisch Front van Bodoland, dat al tientallen jaren vecht voor een eigen staat voor het Bodo-volk. De Bodo's zijn een inheemse stam in Assam en maken ongeveer tien procent uit van de bevolking van 33 miljoen in de deelstaat.

De Indiase premier Narendra Modi heeft het geweld veroordeeld.

Levenslang geëist tegen Hamza B.

In de Marokkaanse stad Tanger heeft de openbare aanklager tegen de 27-jarige Hamza B. de 'zwaarst mogelijke straf' geëist voor zijn aandeel in de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam. Die zwaarste straf is volgens de Marokkaanse wet de doodstraf, die in zijn geval zal worden omgezet in levenslang.

Bij de aanslag kwamen op 29 december 2012 de 28-jarige Youssef Lkhorf en de 21-jarige Saïd el Yazidi om het leven.

Justitie in Nederland heeft de zaak overgedragen aan Marokko, nadat B. daar in juni 2013 op de luchthaven van Tanger werd opgepakt.

Het geweld in de Staatsliedenbuurt past in de reeks liquidaties die de afgelopen twee jaar in en om Amsterdam zijn gepleegd.

'Truckfabrikanten spanden jarenlang samen'

Europese vrachtwagenfabrikanten hebben zeker veertien jaar lang verboden prijsafspraken gemaakt en de introductie van minder vervuilende trucks vertraagd. Dat stelde de Britse krant Financial Times dinsdag op basis van documenten van de Europese Commissie.

Brussel doet al sinds 2011 onderzoek naar het kartel van vrachtwagenfabrikanten. Uit de documenten blijkt nu dat zij tussen 1997 en 2011 samenspanden en dat alle Europese fabrikanten bij het kartel betrokken waren. De truckbouwers spraken onder meer af op welk moment, en tegen welke prijs, nieuwe technologieën voor zuinigere vrachtwagens werden geïntroduceerd.

Het kartel zou hebben bestaan uit DAF, Daimler, Iveco, Scania, Volvo, Renault Trucks en MAN, dat de zaak aan het licht bracht. Samen hebben de bedrijven nagenoeg de hele Europese markt, waarop geen Amerikaanse of Aziatische concurrenten actief zijn, in handen.

Omstreden film The Interview toch in bioscopen VS

De omstreden filmsatire The Interview is met kerst toch in Amerikaanse bioscopen te zien. Filmmaatschappij Sony heeft de film van Seth Rogen op beperkte schaal vrijgegeven. De roulatie wordt mogelijk nog tot meer bioscopen of andere platforms uitgebreid, liet topman Michael Lynton van Sony Entertainment dinsdag weten.

Het filmbedrijf kreeg vorige week scherpe kritiek te verduren nadat het besloot de film niet normaal in roulatie te brengen, omdat hackers met aanslagen hadden gedreigd. Volgens de FBI waren de servers van Sony gehackt vanuit Noord-Korea. Dat land voelt zich zwaar gekrenkt door de film, die gaat over een moordaanslag op zijn leider, Kim Jong Un.

Stem op je favoriete kerstverhalen

De inzendtermijn voor de FOK! Kerstverhalenwedstrijd 2014 is gesloten. Er zijn 23 verhalen ingezonden en nu is het tijd om de winnaars te kiezen. Dat gebeurt door een userstemronde, die op 24 december sluit. Help mee om te bepalen welk verhaal dit jaar de kerstverhalenwedstrijd wint en breng je stem uit!

Hoe te stemmen?

Je kan tot en met 24 december 20:00 uur in dit topic je top 5 posten van je favoriete ingezonden kerstverhalen. De nummer 1 krijgt daarbij 5 punten, de nummer 2 krijgt 4 punten, en zo tellen we terug tot de nummer 5, die 1 punt krijgt. 

Per persoon mag er 1 keer (en met 1 account) gestemd worden. Stemmen op je eigen verhaal, zowel onder het account waarmee je het hebt ingestuurd of een ander account, is, net als het werven van stemmen, uiteraard niet toegestaan.

Op 24 december zal de uitslag bekend worden gemaakt.

Hier vind je alle ingezonden verhalen.

Kramer ziet 10 kilometer op WK niet zitten

Sven Kramer kan bij het NK allround komend weekeinde in Heerenveen onder meer een startbewijs afdwingen voor de 10.000 meter bij het WK afstanden half februari, ook in Thialf. De nummer twee van Sochi 2014, achter Jorrit Bergsma, acht de kans echter groot dat hij afziet van deelname aan dit mondiale nummer.

De internationale schaatsunie (ISU) heeft tot onbegrip en ergernis bij schaatsers en coaches de zware tien kilometer als eerste onderdeel op het wedstrijdprogramma geplaatst. Voor onder anderen Kramer, die bij de WK afstanden juist ook op de 1500 meter en 5000 meter wil vlammen, valt die vroege uithoudingsproef bijna niet te combineren met zijn latere WK-nummers.

"Dat is jammer", liet Kramer dinsdag in Wolvega weten. "De ISU begint ineens het WK afstanden met de 10.000 meter, ziet dan dat er bijna niemand meer meedoet en zegt dan op een congres 'hup, weg ermee'. Dat is de hele tactiek die erachter zit. Zonde."

Buemi opnieuw reserverijder bij Red Bull Racing

Red Bull Racing heeft Sébastien Buemi vastgelegd als reserverijder voor het nieuwe Formule 1-seizoen. Dit heeft het team eerder vandaag bekendgemaakt. Buemi zal in de bolide plaatsnemen, zodra Daniel Ricciardo of Daniil Kviat niet kunnen rijden.

Buemi was in de periode tussen 2009 en 2011 ook al actief voor het opleidingsteam van Red Bull, Scuderia Toro Rosso. In deze periode reed hij liefst 55 Grands Prix, maar een stoeltje bij Red Bull Racing zat er voor hem niet in.

In de afgelopen drie jaar was Buemi ook al actief als reserverijder voor Red Bull Racing.

Voortman niet vervolgd voor lek ombudsman

GroenLinks-Tweede Kamerlid Linda Voortman wordt niet vervolgd voor het lekken van namen van kandidaten voor de functie van Nationale ombudsman. Ze is onterecht aangemerkt als verdachte, blijkt uit een onderzoek van de Rijksrecherche. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bekendgemaakt.

GroenLinks-leider Bram van Ojik schorste Voortman afgelopen zomer omdat zij vertrouwelijke informatie tegen de regels in had gedeeld met haar fractie. Zij ontkende echter de namen aan de media te hebben verstrekt.

Honderden burgers gedood in Libië

De strijd tussen verschillende gewapende groepen in Libië heeft in de afgelopen maanden aan honderden burgers het leven gekost. Zeker 120 duizend mensen zijn door lukrake beschietingen uit hun huizen verdreven en er dreigt een humanitaire crisis. Dat zeggen het Hoge Commissariaat voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties en de VN-Ondersteuningsmissie in Libië in een dinsdag uitgebracht rapport.

Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Zeid Raad al-Hussein waarschuwde bevelvoerders van de strijdende groepen dat zij zich mogelijk schuldig maken aan oorlogsmisdaden. Hij wees er op dat het Internationaal Strafhof al onderzoek doet in Libië en dat zij vervolgd kunnen worden.

Libië is na de val van dictator Moammar Gadhafi in 2011 in stukken gevallen, met twee rivaliserende regeringen en verscheidene gewapende groepen. Omliggende landen dreigen mee te worden getrokken in de instabiliteit van het land.

Inkomen corporatiebaas nog jaar buiten schot

De Eerste Kamer heeft maandag de vernieuwde wet op de topinkomens aangenomen, maar de bazen van de woningcorporaties blijven heel 2015 nog buiten schot. Volgens de wet van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) moeten de inkomens van topfunctionarissen in de (semi)publieke sector per 1 januari omlaag van 130 procent van een ministerssalaris tot 100 procent daarvan.

Maar minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD) vindt het voor zijn terrein, de corporaties, te kort dag, schrijft hij aan de Tweede Kamer. "Ik acht de resterende termijn tot 1 januari 2015 te kort om nog in 2014 op een zorgvuldige wijze te komen tot een evenwichtige indeling in klassen met bijbehorende bedragen voor de woningcorporaties."

Dus blijven de salarissen in corporatieland nog een jaar zoals ze zijn. Alleen de bazen van de grootste corporaties zitten overigens op 130 procent van een ministerssalaris.

Van Gaal moet Blind nog even missen

Daley Blind, Marcos Rojo, Luke Shaw, Marouane Fellaini, Ander Herrera en Chris Smalling missen vrijdag ook nog de competitiewedstrijd van Manchester United tegen Newcastle United. Trainer Louis van Gaal ziet mogelijk wel Smalling terugkeren in zijn selectie.

"Met sommige spelers gaat het de goede kant op. Zij zijn er snel weer bij", zei Van Gaal dinsdag op een persconferentie over zijn geblesseerde spelers. Manchester United heeft net als de overige Engelse clubs een druk programma. De club stuit zondag alweer op Tottenham Hotspur. Volgende week donderdag staat een ontmoeting met Stoke City op het programma.

Halfords toch in afgeslankte vorm verder

Winkelketen Halfords maakt toch een doorstart in afgeslankte vorm. De franchisenemers van Halfords nemen zeventien van de ruim honderd winkels over van de failliete boedel en mogelijk volgen er meer. Van negen overige filialen worden de voorraden overgenomen. Dit hebben de curatoren dinsdag bekendgemaakt.

De franchisenemers bezaten reeds 28 filialen en hebben dit aantal met deze aankoop verhoogd tot 45 verkooppunten. Daarnaast hebben ze onderdelen van het hoofdkantoor gekocht om vanuit een sterk afgeslankte centrale organisatie de franchiseketen aan te sturen.

Naar verwachting zal de nieuwe organisatie werkgelegenheid bieden aan circa 75 tot honderd voormalige Halfords-medewerkers. Partijen zijn nog in gesprek over de verkoop van nogmaals veertien verkooppunten. Daarmee zou de nieuwe Halfords-organisatie uit bijna zestig winkels bestaan. Naar verwachting komt daar medio volgende maand meer duidelijkheid over.

Voorzitter Griekse voetbalbond stapt op

Giorgos Sarris is dinsdag opgestapt als voorzitter van de Griekse voetbalbond Elliniki Podosferiki Omospondia (EPO), waar de schandalen zich aaneenrijgen. Op radio Nova Sport noemde hij als redenen voor zijn besluit de bemoeizucht van de overheid met interne zaken van zijn bond en het uitblijven van staatssteun voor het amateurvoetbal.

De regering in Athene eist onder meer dat het er bij de verkiezing van het EPO-bestuur voortaan anders aan toegaat. Alle clubs moeten stemrecht krijgen, niet alleen de regionale federaties zoals nu.

Volgens de Griekse media is het vertrek van Sarris ook aan andere dingen te wijten. Begin december diende het openbaar ministerie een aanklacht in tegen zestien voetbalfunctionarissen. Zij zouden een 'criminele organisatie' hebben gevormd met de bedoeling wedstrijden te manipuleren en gokwinsten op te strijken.

Vuurwerkbom bij Hillegom legt treinen stil

Het treinverkeer tussen Haarlem en Voorhout is dinsdagmiddag stilgelegd. Door een ontplofte vuurwerkbom kwam bij station Hillegom een lichtbak naar beneden.

Vanwege het onderzoek kunnen reizigers tussen Haarlem en Voorhout tijdelijk niet met de trein. Mensen kunnen vanuit Haarlem het beste met de trein via Amsterdam Sloterdijk reizen. Ook wordt gewerkt aan een busdienst tussen Haarlem en Voorhout.

Kuijt droomt van terugkeer bij Feyenoord

Dirk Kuijt maakt er geen geheim van: Feyenoord is nog altijd dé club voor de aanvaller, die zijn geld op dit moment bij Fenerbahçe verdient. Zijn overeenkomst met de Turken, die hem graag willen houden, loopt aan het einde van het jaar echter af.

"Dat gaat niet om geld", liet Kuijt in een gesprek met de NOS weten. "Het gaat om waardering en ik wil graag na mijn carrière betrokken blijven bij de club. Feyenoord is mijn club, dat zal altijd zo blijven."

Het is niet voor het eerst, dat speculaties rondom Kuijt en Feyenoord opduiken. Zeker nu het contract van de aanvaller aan het einde van het seizoen afloopt. "Zij willen me graag behouden in Istanbul. Feyenoord moet het ook nog maar willen, ik weet niet wat hun visie is. Je hebt in de voetballerij, en in het leven, altijd meerdere partijen nodig voor zo'n beslissing. Maar ik voel me nog heel fit. Het is nog altijd een droom om weer voor Feyenoord te spelen."

Ruim 200 oude explosieven gevonden in Renkum

Deskundigen hebben in het gebied rond de Heelsumse Beek in Renkum in de afgelopen maanden ruim tweehonderd explosieven uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Er zijn onder meer brisantgranaten, raketmotoren, mortiergranaten, wapens en heel veel munitie uit de grond gehaald.

Waterschap Vallei en Veluwe past de Heelsumse Beek aan om forel, rivierprik en winde vanuit de Rijn in de beek te laten zwemmen. Ook wordt de beek verlegd, zodat het water sneller gaat stromen. Maar de beek stroomt door een gebied waar tijdens de Slag om Arnhem in de Tweede Wereldoorlog zwaar is gevochten. Daarom is de bodem eerst onderzocht voordat bij de beek wordt gegraven.

De aangetroffen explosieven zijn volgens het schap van Amerikaanse, Engelse en Duitse makelij. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft het materiaal vernietigd. Het werk aan de beek gaat nu in februari van start en moet eind 2015 klaar zijn.

Politiek akkoord in Noord-Ierland

Leiders in Noord-Ierland hebben dinsdag een politieke overeenkomst bereikt om de gemengde protestants-katholieke regering overeind te houden.

Britse protestantse en Ierse katholieke politici voerden de afgelopen elf weken moeizame onderhandelingen om chronische geschillen op te lossen. Deze vormden een bedreiging voor de zeven jaar oude samenwerking.

Het akkoord omvat 75 punten, van welzijnsuitgaven tot het vertoon van Britse en Ierse symbolen. Als de onderhandelaars er niet uit waren gekomen dan had de Noord-Ierse Assemblee ontbonden moeten worden en zou het bestuur van Noord-Ierland weer alleen in Britse handen zijn gekomen.

Loskomen van sportschool soms worstelpartij

De algemene voorwaarden van sportschoolketens zijn vaak onredelijk. Zo houden de sportscholen zich niet aan incassoregels en kan het moeilijk zijn tussentijds het abonnement op te zeggen, ook al zijn daar geldige redenen voor. Dat meldt de Consumentenbond dinsdag op basis van onderzoek naar de prijzen en voorwaarden van acht sportschoolketens.

Bij een mislukte incasso zijn bedrijven volgens de wet verplicht eerst een schriftelijke herinnering te sturen met de mogelijkheid het bedrag binnen twee weken zonder extra kosten te betalen. Vier van de acht sportscholen brengen bij te laat betalen echter direct of na een week kosten in rekening. Twee sportschoolketens verklaren ten onrechte dat zij bij een mislukte incasso in een keer alle resterende termijnen van het lidmaatschap mogen innen.

Volgens de Consumentenbond komen verder veel klachten binnen over het opzeggen van een sportschoolabonnement. Branchevereniging Fit!vak hanteert de regel dat een tussentijdse opzegging mogelijk is in het geval van een verhuizing, langdurige blessure of ziekte. In de praktijk blijkt dat veel sportschoolketens er eigen regels op nahouden. Zo meldt een sportschool dat opzegging alleen mogelijk is bij ernstig ziekte of overlijden en weigerde een andere sportschool zelfs in eerste instantie het vooruitbetaalde abonnementsgeld van een overleden vrouw te retourneren. De keten heeft dit uiteindelijk alsnog gedaan.

Vijf van de acht onderzochte ketens zijn aangesloten bij de branchevereniging Fit!Vak, maar blijken zich toch niet altijd aan de regels te houden. De Consumentenbond heeft de branchevereniging en de sportschoolketens aangesproken op de voorwaarden. Fit!vak gaat de ketens extra controleren. Een aantal van de onderzochte sportscholen zegt in de praktijk makkelijker te zijn dan op papier, maar de Consumentenbond wil dit in de voorwaarden terugzien.

IS-strijders weer aan rand van Iraakse stad Beiji

Strijders van de groep Islamitische Staat staan na drie dagen van zware gevechten weer aan de rand van de Iraakse stad Beiji. Dat heeft gouverneur Raed Ibrahim van de provincie Salahuddin dinsdag gezegd.

De extremisten kregen Beiji afgelopen zomer in handen. Ze belegerden de twintig kilometer ten noorden van Beiji gelegen olieraffinaderij, maar werden vorige maand door het Iraakse leger teruggeslagen. Nu staan ze weer aan de rand van de stad, volgens gouverneur Ibrahim doordat de Iraakse regeringstroepen gebrek hebben aan zware wapens.

Canadese pornoacteur schuldig aan moord

De Canadees Luka Magnotta is dinsdag door een jury in Montreal schuldig bevonden aan het vermoorden en in stukken snijden van zijn Chinese minnaar. Hij stuurde in 2012 delen van diens lichaam over de post naar scholen en politieke partijen in Canada.

Magnotta (32) pleitte voor de rechtbank onschuldig te zijn. Hij gaf toe zijn vriend Jun Lin te hebben omgebracht, maar claimde ontoerekeningsvatbaar te zijn door een psychische stoornis. Volgens zijn advocaat is Magnotta schizofreen en kon hij ten tijde van de moord geen goed van kwaad onderscheiden.

De zaak kwam in 2012 in het nieuws toen het hoofdkwartier van de Conservatieve Partij van Canada een pakketje met daarin een voet ontving. Diezelfde dag dook een afgehakte hand op in een postsorteercentrum. Het lichaamsdeel was geadresseerd aan de Liberale Partij. De andere hand en voet werden verstuurd naar twee scholen in Vancouver. Lins torso werd uiteindelijk teruggevonden op een vuilnisbelt.

Magnotta had toen inmiddels de benen genomen. Na een internationale klopjacht werd hij uiteindelijk in de Duitse hoofdstad Berlijn in de kraag gevat.

Aanklager Louis Bouthillier wilde aantonen dat Magnotta al een half jaar voor de moord plannen maakte om iemand te doden en dit te filmen.

Hilversum legt zich neer bij vuurwerkvonnis

Hilversum denkt dat er gronden zijn om de rechterlijke uitspraak over het vuurwerkverbod in die plaats aan te vechten. Maar de gemeente vindt het 'geen goede en gepaste reactie' om alsnog het juridische gelijk te willen halen en spant daarom voor de komende jaarwisseling geen nieuwe zaak aan.

De rechtbank zette vrijdag een streep door het vuurwerkverbod omdat dat niet door het college, maar door de burgemeester alleen ingesteld had moeten worden. "Gerenommeerde hoogleraren bestuursrecht bestrijden dat de Hilversumse werkwijze niet correct zou zijn", aldus de gemeente. Ook de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) denkt dat Hilversum wel de juiste weg heeft bewandeld.

Maar aangezien het donderdag Kerstmis is en volgende week al oudjaar, begint de gemeente niet aan een nieuwe procedure. Begin 2015 kijkt het college opnieuw naar de kwestie. Als het toch nodig is om een nieuw besluit te nemen, zal dat zo snel mogelijk gebeuren.

Amy Adams wil niet over hack Sony praten

Het optreden van Amy Adams bij de Today Show van NBC is op het laatste moment afgezegd omdat de actrice niet over de hack bij Sony wil praten. Dat meldt Gossip Cop.

Pas op het laatste moment zou Adams zijn ingelicht dat er vragen zouden komen over de grootschalige hack bij Sony. Uit de gelekte documenten bleek dat ze minder betaald kreeg dan haar mannelijke collega's in de film American Hustle, maar daar weigert Adams iets over te zeggen.

De actrice was al aanwezig in de kleedkamers van de studio van het nieuwsprogramma om te praten over haar nieuwe film Big Eyes. Ondanks dat Adams onaangenaam verrast was en aangaf er niet over te willen praten, wilde ze wel zoals gepland aanschuiven. De producenten annuleerden haar optreden echter uit angst dat ze geen substantiële antwoorden zou geven.


Amy Adams in American Hustle(Foto: Novum)

Regisseur Joseph Sargent (89) overleden

Regisseur Joseph Sargent is thuis overleden aan de gevolgen van hartziekte. Hij is 89 jaar geworden. Dat meldt Variety.

Sargent sleepte in zijn lange carrière vier Primetime Emmys in de wacht en vier DGA Awards. Hij regisseerde vooral televisiefilms zoals Something The Lord Made, Warm Springs, MacArthur en The Taking of Pelham One Two Three. Hij begon zijn carrière als regisseur met het regisseren van afleveringen van televisieseries als Lassie, Bonanza, Star Trek en Kojak.

Hij bleef actief op de filmset tot zijn 85ste. Samen met zijn vrouw Carolyn richtte hij het Deaf Theatre West op, een theater met voorstellingen voor doven, net als een kunstschool voor misbruikte kinderen.

Familiefilm Wiplala bekroond met Gouden Film

De familiefilm Wiplala heeft meer dan honderdduizend bezoekers getrokken. Daarmee heeft de verfilming van het bekende boek van Annie M.G. Schmidt de status van Gouden Film behaald, zo maakte distributeur Paradiso Filmed Entertainment dinsdag bekend.

De award werd in ontvangst genomen door hoofdrolspelers Geza Weisz, Kee Ketelaar en Sasha Mylanus en regisseur Tim Oliehoek in Madame Tussauds in Amsterdam. Hier staat een wassen beeld van schrijfster Annie M.G. Schmidt. Het sculptuur figureert ook in de film.

Wiplala, dat de afgelopen week volle zalen trok, vertelt over een klein mannetje dat het leven van de familie Blom binnendringt. Als Wiplala vader Blom en zijn twee kinderen verkleint, begint een spannende tocht door Amsterdam waarbij het viertal ook het Koninklijk Paleis aandoet.

Het is de veertiende Gouden Film die dit jaar wordt uitgereikt. Eerder deze week viel de eer ook te beurt aan de jeugdfilm Mees Kees op de Planken.


Familiefilm Wiplala bekroond met Gouden Film (Foto: Novum)

Bedenker 'Allo 'Allo! overleden

De Britse acteur en scriptschrijver Jeremy Lloyd, een van de bedenkers van de series 'Allo 'Allo! en Are You Being Served, is overleden. Britse media melden dat hij dinsdag op 84-jarige leeftijd overleed in een ziekenhuis aan de gevolgen van een longontsteking.

Lloyd bedacht de series samen met de in 2011 overleden David Croft. In 'Allo 'Allo! staat een herberg in een Franse dorpje tijdens de Duitse bezetting centraal en praat de herbergier René Engels met een zwaar Frans accent. De serie Are You Being Served, in het Nederlands uitgezonden onder de titel Wordt u al geholpen?, speelt in een grote kledingzaak met beroemd geworden karakters als Mrs. Slocombe en Mr. Humphries

Beide series zijn ook in Nederland populair geworden.

Lloyd was begin jaren zeventig korte tijd getrouwd met actrice Joanna Lumley.

Final Fantasy Type-0 HD PlayStation 4 bundel

Als toevoeging op de nieuwe gameplaytrailer for Final Fantasy Type-0 die afgelopen zondag getoond werd, onthulde Square Enix ook een nieuwe PlayStation 4. Deze console, genaamd 'PlayStation 4 Final Fantasy Type-0 HD Suzaku Edition', zal een dieprode kleur hebben, met het logo van de game op de HDD-cover. Volgens de uitgever zou de rode kleur een directe verwijzing naar de Suzaku-natie in de game zijn.

De console, die komt met een 500GB harde schijf, het spel Final Fantasy Type-0, een dualshock controller met hetzelfde thema, een downloadcode voor de demo van Final Fantasy XV en 15 dagen PlayStation+, zal vanaf 19 maart te koop zijn in Japan voor 46,980 yen (ongeveer 319 euro). Of de console ook naar het westen komt is nog niet bekend.

'Prijs niet relevant voor OPEC-productie'

Zelfs bij een daling van de olieprijzen naar 20 dollar per vat zal de OPEC zijn productie niet verlagen. Dat heeft de Saudische olieminister Ali Al-Naimi gezegd in een interview waaruit de Britse zakenkrant Financial Times dinsdag citeerde. Saudi-Arabië is de grootste machtsfactor binnen het oliekartel.

"Het is niet in het belang van de OPEC-producenten om hun productie te verlagen, ongeacht de prijs", zei Al-Naimi tegen het nieuwsblad Middle East Economic Survey. "Of de prijs nu daalt naar 20, 40, 50 of 60 dollar, het is irrelevant." De minister sloot niet uit dat een prijsniveau van 100 dollar per vat (van 159 liter) nooit meer zal worden gehaald.

Angelina werkt hard aan huwelijk

Angelina Jolie en Brad Pitt moeten soms hard werken om hun huwelijk goed te houden. Dat vertelt de actrice in een interview met het Australische blad Womens Weekly. "Brad en ik doen echt heel erg ons best om ervoor te zorgen dat het met iedereen binnen ons gezin goed gaat."

"Ervoor zorgen dat je een goed huwelijk hebt en dat de kinderen een goede opvoeding krijgen, vereist hard werken", aldus de wereldberoemde actrice. Angelina vertelt dat zij en Brad het af en toe druk hebben met hun werk, maar ze benadrukt dat ze niet wil dat hun zes kinderen hier last van hebben. "Het is niet de bedoeling dat er door werk te veel druk op het gezin ligt."

Volgens Angelina kunnen hun kids, Shiloh, Knox, Vivienne, Maddox, Zahara en Pax het heel erg goed met elkaar vinden. "We vinden het heerlijk om met zn allen thuis te zijn, het is gewoon zo gezellig."

Witcher 3 uitgesteld om bugs weg te werken

Begin van deze maand werd al bekendgemaakt dat The Witcher 3: Wild Hunt voor een tweede keer is uitgesteld. Nu heeft studio CD Projekt RED aangegeven dat dit niet is omdat de inhoud van de game nog niet af is. De content is namelijk al enige tijd klaar voor gebruik.

In een verklaring aan website Nedarcy.com zegt CD Projekt RED-baas Marcin Iwinski dat de studio de extra tijd gebruikt om de game zo bugvrij mogelijk te kunnen uitbrengen. "We zijn de laatste bugs aan het verwijderen en voeren nog wat optimalisaties uit op verschillende gebieden", aldus Iwinsky.

"Waar dat in gaat resulteren is een vloeiender lopende en meer attractieve spelervaring en ja, de game gaat er mooier uitzien op alle platformen."

"De inhoud ligt vast, dus er worden op dit moment geen contentveranderingen meer gemaakt. De schaalgrootte van de open wereld in The Witcher 3: Wild Hunt is ongeëvenaard, dus vrees niet. Er is genoeg gameplay om je wekenlang aan het gamen te houden."

In The Witcher 3: Wild Hunt speel je weer als Geralt of Rivia, een man met speciale vaardigheden die hij gebruikt om het kwaad in de wereld te bestrijden. Dit keer moet je het opnemen tegen een mysterieus leger met de naam Wild Hunt, dat de noordelijke koninkrijken teistert.

The Witcher 3: Wild Hunt staat op dit moment gepland voor release op 19 mei op Xbox One, PlayStation 4 en pc.

The Witcher 3 Wild Hunt

Goudhandelaar vrijuit na fatale steekpartij

Een goudhandelaar uit Amsterdam-West wordt niet vervolgd voor een steekpartij die op 26 juni het leven kostte aan een 49-jarige man. Volgens justitie heeft de goudhandelaar gehandeld uit zelfverdediging. De zaak tegen de man is geseponeerd, meldde het Openbaar Ministerie dinsdag.

Het slachtoffer was een vaste klant van de goudwinkel aan de De Clercqstraat. Uit onderzoek is gebleken dat hij op de goudinkoper instak. In de worsteling die daarna ontstond, wist de handelaar het steekwapen af te pakken en heeft hij zich daarmee verweerd. Hij had niets anders kunnen doen om zijn leven te beschermen, concludeert het OM.

De advocaten van de goudhandelaar spraken destijds al van 'een wrede aanval' waartegen hun cliënt zich heeft verdedigd.

Mega-metalsupergroep met Dave Grohl

Teenage Time Killer heeft een platencontract getekend. Aan de band werken onder anderen Foo Fighter Dave Grohl, voormalig Queens of the Stone Age bassist Nick Oliveri, Slipknot-zanger Corey Taylor en ex-Dead Kennedys-frontman Jello Biafra mee. Dat meldt het rockblad Kerrang!

De groep is een initiatief van drummer Reed Mullin en bassist Mike Dean van Corrosion of Conformity. De twee kregen afgelopen voorjaar het idee voor Teenage Time Killer. Het debuutalbum, waarvan vooralsnog geen titel bekend is, werd opgenomen in David Grohls Studio 606 in Northridge, California.

Nog minstens een tiental bekende rockers en metalmuzikanten zijn eveneens bij het project betrokken. Daarbij Doyle Wolfgang Von Frankenstein van de groep Misfits, voormalig Black Flag-zanger Keith Morris, Prong-frontman Tommy Victor en Greg Anderson van de drone-metalband Sunn-0))).

Griepepidemie zwelt aan

Nederland gaat met griep de kerstdagen in. Er is namelijk nog steeds sprake van een griepepidemie, meldt het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) dinsdag. Vooral baby's en kleine kinderen hebben last.

Afgelopen week gingen 124 op de honderdduizend inwoners met griepachtige klachten naar de huisarts. De week ervoor waren dat er 72. Als twee weken achter elkaar meer dan 51 mensen met griepklachten naar de huisarts gaan, is er sprake van een epidemie.

In april was er voor het laatst een milde griepepidemie in Nederland. Vorige winter was er weinig griep, dat had mogelijk met het zachte weer te maken.

Studenten bouwen Sagrada Familia van Fins ijs

Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven gaan een bevroren versie van de Sagrada Familia bouwen in Finland. Vorig jaar trokken studenten van de universiteit al de grootste ijskoepel ter wereld op. "Maar dit jaar is de spanning groter", vertelt projectleider Arno Pronk dinsdag.

"Door de bouw van vijf torens komt er namelijk meer druk op de kolom, het middenschip van de kerk, te staan. Ook moeten er hogere kranen aan te pas komen. Het ijsmodel van de beroemde basiliek uit Barcelona moet dertig meter hoog worden, zo hoog als een flatgebouw van tien verdiepingen", zegt hij.

De constructie wordt, net als vorig jaar, gemaakt van ijs dat versterkt is met houtvezels, ook wel pykrete genoemd.

Beslag op bijna 34.000 kilo illegaal vuurwerk

De politie heeft tot en met zondag in totaal bijna 34.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Dat blijkt uit de vuurwerkbarometer die het Openbaar Ministerie bijhoudt. Afgelopen week is zo'n 4300 kilo meegenomen.

De meting begon op 1 oktober. Vooral in de week van 7 tot 14 december was de vangst groot: ruim elfduizend kilo. Rond de vorige jaarwisseling werd ruim 92.000 kilo verboden vuurwerk in beslag genomen.

Nederlandse toplopers in Halve van Egmond

De top van de Nederlandse wegatletiek verschijnt op zondag 11 januari aan de start van de hardloopklassieker Egmond Halve Marathon. De organisatie meldde dinsdag de deelname van Khalid Choukoud, Abdi Nageeye en Tom Wiggers bij de mannen.

Bij de vrouwen zijn Hilda Kibet, Andrea Deelstra, Jamie van Lieshout en Miranda Boonstra vastgelegd voor de wedstrijd over ruim 21 kilometer tussen Egmond aan Zee en Castricum.

Choukoud eindigde onlangs in het Bulgaarse Samokov als zevende op het EK cross en is in vorm. Nageeye is op de weg terug van een blessure. Hij maakte onlangs zijn rentree in de Zevenheuvelenloop. Vorig jaar eindigde hij in Egmond, waar Afrikaanse atleten doorgaans de dienst uitmaken, als vijfde.

Kibet heeft verreweg het beste persoonlijke record op de halve marathon (1.07.59) en bovendien won ze de wedstrijd over het strand en door de duinen in 2007.

Hockeyster Schoenaker haakt aan, Drost valt af

Bondscoach Sjoerd Marijne neemt 23 hockeysters mee op de winterstage volgende maand in Spanje. Roos Drost maakt geen deel uit van de selectie, terwijl Jacky Schoenaker terugkeert.

Drost was begin deze maand nog wel actief op de Champions Trophy in Argentinië, waar Oranje de bronzen plak behaalde. Schoenaker komt terug van een blessure. Ze is nog altijd niet volledig fit en zal niet alle trainingen meedoen.

Kelly Jonker, Maria Verschoor en Sabine van Silfhout, de laatste afvallers voor de Champions Trophy, haken ook weer aan bij de groep. Het Nederlands vrouwenhockeyteam verblijft van 14 tot en met 24 januari in Valencia en van 24 tot en met 30 januari in Barcelona.

Wories enige Nederlandse op EK kunstrijden

Niki Wories vertegenwoordigt Nederland bij het Europees kampioenschap kunstrijden, van 26 januari tot 1 februari 2015 in Stockholm. De 18-jarige Almeerse heeft als enige aan de eisen van de internationale schaatsunie ISU en de KNSB voldaan, meldde de schaatsbond dinsdag. Bij de mannen heeft geen enkele kunstschaatser zich gekwalificeerd.

Wories reed dit seizoen in internationale wedstrijden nog bij de junioren. Ze wist bij de NRW-Trophy in Dortmund ruimschoots te voldoen aan de selectienormen voor het EK bij de senioren. De rijdster van De Drechtsteden Dordrecht scoorde meer dan de vereiste 120 punten (124,61 punten) en liet een dubbele axel en twee verschillende drievoudige sprongen zien. Ook voldeed ze aan de door de ISU gestelde technische scores in de korte en vrije kür.

Vreemdgaan is stom

Persoonlijk moet ik echt helemaal niks hebben van mensen die vreemdgaan. In een relatie hoor je trouw naar elkaar te zijn. Een jongeman genaamd Darryl kwam erachter dat zijn vriendin vreemd ging met maar liefst 6(!) verschillende mannen. Hij kwam daarachter doordat er een pak Honey Nut Cherios in zijn wasbak lag terwijl zijn vriendin geen gluten eet. Daarop heeft de beste man ingebroken op haar Facebook account terwijl zijn vriendin naar een Taylor Swift concert was. Met de informatie die hij daar vond heeft hij meer gedaan. Hij is namelijk naar Mac Lethal gegaan en die heeft er een liedje over gemaakt.

Bergsma debuteert op NK allround

Stayer Jorrit Bergsma heeft de knoop doorgehakt en start komend weekeinde bij het NK allround in Heerenveen. Het wordt zijn debuut op de grote schaatsvierkamp.

De olympisch kampioen op de 10.000 meter twijfelde lang over zijn deelname, want hij wilde zich aanvankelijk concentreren op de kwalificatie voor de 10.000 meter bij de WK afstanden. Dat moet ook dit weekeinde gebeuren. Daarvoor eerst drie andere afstanden rijden (500, 5000 en 1500 meter), leek de Fries niet ideaal, maar hij heeft zich bedacht "In een na-olympisch jaar is er ruimte voor iets nieuws", zei hij dinsdag op de website van de NOS.

"Ik denk dat ik ook een betere schaatser word door de kortere afstanden onder de knie te krijgen, maar de WK afstanden blijven het belangrijkste. Daar ben ik goed in, daar kan ik de prijzen pakken. Dit is om te leren en misschien iets voor de komende jaren."

Team Roompot ontvangt wildcards voor Vlaamse voorjaarsklassiekers

De nieuwe Nederlandse ProContinentale wielerformatie Team Roompot kan komend voorjaar een aantrekkelijk wedstrijdprogramma rijden. Zo laat ploegleider Erik Breukink weten aan de NOS. De ploeg met onder andere Johnny Hoogerland in de gelederen heeft al uitnodigingen binnen voor de belangrijkste Vlaamse voorjaarsklassiekers.

"We mogen het openingsweekend (Omloop en Kuurne) rijden en daarnaast ook alle Flanders Classics", aldus Breukink. "We wachten nog op de ASO." De Tour-organisatie, die ook verantwoordelijk is voor koersen als Parijs-Roubaix, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik, heeft nog geen wildcards uitgedeeld. "Zij moeten de startbewijzen verdelen onder vrij veel ploegen. Wat dat betreft kennen we onze plek."

De nieuwe ploeg onder leiding van manager Michael Zijlaard kreeg begin december de ProContinenale status van de UCI. In het eerste jaar zal de ploeg erg afhankelijk van wildcards. Zo kreeg Team Roompot al eerder toegangsbewijzen voor de Amstel Goldrace en de Eneco Tour. Naast Breukink zijn ook Michael Boogerd en Jean Paul van Poppel ploegleider bij Team Roompot. 

De oranje shirtjes zijn eind januari voor het eerst te zien op Mallorca. Daarna rijden ze in ieder geval de Ster van Bessèges, de Ruta del Sol en voorjaarsklassiekers als Omloop Het Nieuwsblad, Kuurne-Brussel-Kuurne, Dwars door Vlaanderen, de E3 Prijs, Gent-Wevelgem, Ronde van Vlaanderen, Scheldeprijs en de Brabantse Pijl.

"Wie precies waar gaat rijden, weten we nog niet. Dat bespreken we vanaf 12 januari op trainingskamp in Spanje", aldus Breukink. Op 2 januari 2015 zal de ploeg officieel worden gepresenteerd.

Spelers Arsenal vaakst geblesseerd

De voetballers van Arsenal lopen het meeste risico geblesseerd te raken. Onderzoek van Premier Injuries Ltd heeft uitgewezen dat de spelers van deze Londense club het afgelopen decennium in verhouding veel vaker lang waren uitgeschakeld dan bij de concurrentie in de hoogste Engelse divisie. The Daily Telegraph publiceerde het rapport dinsdag.

Sinds het seizoen 2003-2004 is Arsenal geplaagd door liefst 312 significante blessures die de betreffende spelers tien dagen of langer buitenspel hebben gehouden. Dat zijn er precies honderd meer dan stadgenoot Chelsea. Bovendien lag het aantal kwetsuren van the Gunners in tien van de elf geanalyseerde jaren boven het landelijk gemiddelde. Het ziet ernaar uit dat dit ook in de huidige competitie het geval zal zijn, voor de achtste keer op rij.

Sony eert Yakuza-serie met getattoeërde PlayStation 4

De nieuwste telg in de Yakuza-serie, Yakuza Zero, ligt in de lente van 2015 in de Japanse schappen. Om de release van de nieuwste game in de serie luister bij te zetten, heeft Sony een nieuwe limited edition van de PlayStation 4 aangekondigd, compleet met tattoos in yakuza-stijl.

Er zullen twee verschillende edities verkocht worden, de Kazuma Kiryu-editie en de Mashima Goro-editie, waarbij de namen een verwijzing zijn naar de twee hoofdpersonages in de Yakuza-serie. Bovendien zijn beiden verkrijgbaar in een witte en zwarte kleur, waardoor het totale aantal combinaties op vier komt.  

Een console zal 41,950 yen (ongeveer 287 euro) gaan kosten. Of de consoles en Yakuza Zero ook in het Westen gaan uitkomen is nog niet bekend.

De Kazuma Kiryu-editie:

KKW


KKZ

En de Mashima Goro-editie:

 

MGW

MGZ

Economie in VS groeit harder dan voorzien

De economische groei in de Verenigde Staten is in het derde kwartaal van dit jaar uitgekomen op 5 procent op jaarbasis. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van handel dinsdag bekend op basis van een derde raming.

Op basis van de vorige schatting werd eind november nog een groei van 3,9 procent gemeld. Economen gingen er in doorsnee van uit dat die opwaarts zou worden bijgesteld tot 4,3 procent.

Kerstbonus voor diervriendelijke projecten

Initiatieven die bijdragen aan verduurzaming en aan diervriendelijke veehouderij, kunnen een douceurtje tegemoetzien. Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) verdeelt achthonderdduizend euro euro over dertien projecten.

Enkele veehouders krijgen een bijdrage voor het schrappen van kunstmest en krachtvoer in hun bedrijfsvoering. Ze willen hun beesten zo veel mogelijk buiten laten lopen en gras laten eten. Hiervoor wordt geëxperimenteerd met nieuwe methoden om de grasproductie via natuurlijke processen te verhogen.

De vereniging Milieudefensie krijgt een bijdrage voor de projecten voor het gebruik van voer uit de omgeving.

100 kilo illegaal vuurwerk in huis in Breda

In een woonhuis in Breda heeft de politie bijna 100 kilo illegaal vuurwerk gevonden. Het gaat om onder meer cobra's, nitraten, lawinepijlen en mortieren.

Het vuurwerk lag in een huis in de wijk Kroeten. De politie kwam het vuurwerk op het spoor na een anonieme melding. De spullen zijn in beslag genomen en afgevoerd door een speciale transporteur naar een landelijke opslag en daarna vernietigd. De verdachte wordt nog gehoord.

Cagliari ontslaat trainer Zeman

Cagliari heeft dinsdag trainer Zdenek Zeman aan de kant gezet. Het bestuur van de Sardijnse voetbalclub vindt de prestaties tot dusver tegenvallen. De Italiaans-Tsjechische routinier en zijn technische staf worden bedankt voor de bewezen diensten en de professionele inzet.

Cagliari heeft pas twaalf punten en bezet daarmee de achttiende plaats in de Serie A. Die plek zou aan het eind van het seizoen degradatie betekenen. Voor de opvolging van Zeman circuleren al de namen van Gianfranco Zola en Walter Zenga.

De 67-jarige Zeman is de vierde coach die deze competitie is ontslagen in de hoogste Italiaanse divisie. Walter Mazzarri (Inter), Eugenio Corini (Chievo) en Pierpaolo Bisoli (Cesena) gingen hem voor.

'Bonthater' Naomi Campbell onder vuur om bontjas

Naomi Campbell ligt behoorlijk onder vuur omdat ze mogelijk bont heeft gedragen. Het model plaatste dit weekend een foto van cadeautjes die ze had gekregen: iets wat lijkt op een bontjas en een tas van slangenleer. Veel volgers van Naomi vinden dat ze dit niet kan maken, vooral omdat ze een paar jaar geleden nog reclame maakte voor dierenrechtenorganisatie PETA.

Voor de campagne van PETA poseerde Naomi met de slogan 'Ik draag liever niets dan bont'. "Bedankt voor deze geweldige kerstcadeaus", schrijft ze aan ontwerper van Givenchy Riccardo Tisci. De cadeautjes komen waarschijnlijk van het Franse merk.

Campbell wordt door haar volgers hypocriet genoemd.

'Kim en Kanye vieren kerst in Parijs'

Kim Kardashian en Kanye West vieren de kerstdagen niet met hun familie in Los Angeles. De twee zijn samen met hun dochter North vertrokken naar Parijs, zo weet RadarOnline.

Het gezin is zondag vertrokken naar New York. "Daar blijven ze een paar dagen en daarna vliegen ze door naar Parijs", aldus een insider. "Kanye wil de kerstdagen per se met Kim en North doorbrengen zonder alle drukte van de Kardashian-familie", vervolgt de ingewijde.

Voor Kim was het een lastige beslissing om niet bij haar familie te zijn en ze zou nog steeds hopen dat ze eerder terugkeren uit Frankrijk zodat ze een deel van de kerstvakantie thuis kan doorbrengen. Kanye vierde Thanksgiving ook al in Parijs, zijn vrouw en dochter bleven toen wel in LA.

Fietser (13) overleden na ongeval in Someren

In Someren (Noord-Brabant) is een jongen van dertien uit die plaats overleden nadat hij maandagochtend op zijn fiets was aangereden. Dat meldde de politie dinsdag.

De fietser werd maandagochtend geschept door een auto die werd bestuurd door een 22-jarige man uit Someren. De jongen is zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht waar hij enige tijd later overleed. De politie onderzoekt hoe het ongeluk precies kon gebeuren.

Ook Mexx Duitsland failliet

Na het omvallen van het Nederlandse moederbedrijf Mexx heeft ook de Duitse dochter van de modeketen faillissement aangevraagd. Dat heeft de curator dinsdag bekendgemaakt.

Begin deze maand werd het moederbedrijf al bankroet verklaard, mede als gevolg van de malaise op de Europese retailmarkt. Het bedrijf raakte in financiële problemen door onder meer teruglopende verkopen en groeiende concurrentie in de kledingbranche.

Mexx heeft in Duitsland 35 winkels en ongeveer vijfhonderd mensen in dienst. Wereldwijd werken er ongeveer 1500 mensen bij het concern, waarvan een derde in Nederland. De keten telt in Europa 315 winkels. Of er een doorstart voor de onderneming inzit is nog onbekend.

Meer deelnemers Songfestival

Extra concurrentie voor Trijntje Oosterhuis en haar songfestivalinzending Walk Along. Er hebben zich nieuwe deelnemers aangemeld voor het Eurovisie Songfestival in Wenen komend jaar. Cyprus, Tsjechië en Servië dingen weer mee naar de winst in het Europese liedjesfestijn in mei in de Oostenrijkse hoofdstad. Oekraïne doet, in tegenstelling tot dit jaar, niet mee.

In totaal doen 39 landen mee aan de zestigste editie. Twee meer dan dit jaar. Zestien landen nemen het tegen elkaar op in de eerste halve finale op 19 mei, zeventien landen treden aan in de tweede halve finale op 21 mei. Uit beide halve finales gaan de tien deelnemers met de meeste punten door naar de finale op 23 mei. De zogenoemde big five, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Groot-Brittannië, en het gastland zijn al verzekerd van een finaleplaats. Op 26 januari vindt de loting plaats die bepaalt welke deelnemers in welke halve finale optreden.

Cyprus zag dit jaar af van deelname omdat het land in financiële problemen verkeerde. In Wenen is het land er weer bij. Na een fiasco in 2009, toen de Tsjechische inzending geen enkel punt kreeg, trok Tsjechië zich terug uit het Songfestival. In 2015 is het land weer van de partij. Ook Servië, dat in 2007 voor het eerst deelnam als onafhankelijk land, deed dit jaar in Kopenhagen niet mee maar keert in 2015 weer terug. De nationale omroep van Oekraïne ziet gezien de onrust in het land af van deelname aan de zestigste editie van het Eurovisie Songfestival.

In 2012 streden nog 42 landen om de winst. In 2013 was dat 39 en dit jaar daalde het aantal inzendingen naar 37. Volgens de organisatie zagen landen zich gedwongen van deelname af te zien door de economische crisis.

De organisatie van het liedjesfestijn laat weten dat het wederom niet is gelukt Turkije aan boord te krijgen. De laatste keer dat het land deelnam was in 2012.

Ontvoerde jezidi's Irak doorstonden verschrikkingen

Vrouwen en meisjes uit de jezidi-gemeenschap in Irak die zijn ontvoerd door de extremistische organisatie Islamitische Staat (IS) hebben verschrikkingen moeten doorstaan. Dat schrijft mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een dinsdag verschenen rapport. De meisjes en vrouwen werden afgelopen zomer ontvoerd en sindsdien als slaven behandeld.

Amnesty International interviewde veertig meisjes en vrouwen die in augustus werden ontvoerd toen IS-strijders de stad Sinjar innamen. Honderden kwamen daarbij om het leven en tienduizenden ontvluchtten het gebied. De meisjes die werden ontvoerd, onder wie meisjes van 10 tot 12 jaar, werden gemarteld, verkracht, uitgehuwelijkt en 'verkocht' of 'cadeau gedaan' aan IS-strijders of hun achterban in Irak en Syrië. Bovendien werden de meisjes en vrouwen gedwongen bekeerd tot de islam.

"Het leven van honderden jezidische vrouwen en kinderen is verwoest door de gruwelen van seksueel geweld en seksuele slavernij in IS-gevangenschap", aldus Donatella Rovera van Amnesty in een verklaring. "Veel van de meisjes die werden vastgehouden als seksslaven zijn kinderen, meisjes van 14, 15 jaar of zelfs jonger." Sommige meisjes waren zo bang om verkracht te worden dat ze zelfmoord pleegden.

Het is niet duidelijk hoeveel vrouwen en meisjes er precies zijn ontvoerd, maar volgens het Iraakse ministerie van mensenrechten gaat het om 'honderden'. Amnesty denkt echter dat het aantal in de 'duizenden' kan lopen.

Ferrari rekent op minstens twee zeges

Ferrari wil het komende seizoen ten minste twee grand-prixzeges in de Formule 1. Dat zei de nieuwe teambaas Maurizio Arrivabene tijdens een kerstlunch van de Italiaanse renstal. "Twee of drie overwinningen is bevredigend."

Ferrari beleefde in 2014 een rampseizoen. Voor het eerst sinds 1993 won de beroemde renstal geen enkele race in het kampioenschap. "We kijken met optimisme naar 2015. Er zijn de afgelopen dagen scherpe keuzes gemaakt; we weten nu wie de sleutelfiguren zijn voor ontwerp en bouw van de bolide", meende Ferrari-baas Sergio Marchionne.

Ferrari schudde de technische leiding stevig op. Onder anderen Pat Fry en Nikolas Tombazis zijn vertrokken. Als coureur is Fernando Alonso weg. De Spanjaard rijdt volgend seizoen voor McLaren. Nieuw is viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel, die met de Fin Kimi Räikkönen het rijderskoppel van Ferrari vormt.

Veroordeelde zaak-Baflo naar Hoge Raad

Alasam S., onlangs in hoger beroep veroordeeld in de zaak-Baflo, stapt naar de Hoge Raad. Dat heeft zijn advocaat Mathieu van Linde dinsdag bekendgemaakt.

De 29-jarige S. sloeg in april 2011 in het Groningse dorp Baflo zijn vriendin met een brandblusser dood en beroofde korte tijd later een politieman van het leven met diens eigen dienstwapen. De rechtbank legde S. 28 jaar celstraf op. Het gerechtshof kwam deze maand tot zes jaar cel en tbs. Het Openbaar Ministerie stelde vorige week al (voorlopig) cassatie in.

S. is blij dat het hof met die uitspraak blijk heeft gegeven van erkenning voor zijn geestesproblematiek, maar ziet toch redenen zijn zaak voor te leggen aan de Hoge Raad. Een van die redenen is het feit dat het hof in zijn uitspraak geen aandacht heeft besteed aan de mogelijke rol die het destijds door S. gebruikte antidepressivum paroxetine heeft gespeeld.

Ruim honderd Taliban gedood in Oost-Afghanistan

De afgelopen twaalf dagen zijn in het oosten van Afghanistan in totaal 151 Taliban gedood door Afghaanse veiligheidstroepen. Dat heeft politiechef Abdul Habib Sayedkhaili dinsdag gezegd. Nog eens honderd strijders zijn gewond geraakt. De gevechten hadden plaats in het district Dangam.

Dangam ligt dicht bij de poreuze grens met Pakistan en opstandelingen kunnen vrij eenvoudig heen en weer reizen tussen de twee landen. Volgens Sayedkhaili zijn onder de doden zeventien buitenlandse strijders. Meestal betekent dit dat het Pakistanen zijn, maar de politiechef wilde daar geen uitspraken over doen. Onder de veiligheidstroepen en Afghaanse burgers vielen ook slachtoffers. Vijf kwamen om het leven en twaalf liepen verwondingen op.

De Taliban ontkennen dat er zoveel strijders om het leven zijn gekomen.

Belastingaangifte alleen in maart en april

Digitaal belastingaangifte doen kan volgend jaar alleen in maart en april, waarschuwt het ministerie van Financiën. Eerder moest de aangifte voor 1 april binnen zijn, nu dus pas voor 1 mei.

Die nieuwe einddatum geldt ook voor de slinkende groep die schriftelijk aangifte doet. Die kan aangifte doen zodra de formulieren in de bus zijn gevallen. De formulieren zijn te verkrijgen via de belastingtelefoon.

In januari en februari krijgen ruim 7,6 miljoen mensen het bericht dat zij aangifte moeten doen over 2014. Tot vorig jaar kon dat ook digitaal meteen, maar dan moest je nog wel veel gegevens zelf invullen.

Jihadverdachten Vught in hongerstaking

Vier jihadverdachten op de terroristenafdeling van de penitentiaire inrichting in Vught zijn in hongerstaking gegaan. Dat heeft advocaat André Seebregts dinsdag gemeld.

Het gaat om de van ronselen voor de jihad verdachte Azzedine C., alias Abou Moussa, uit Den Haag, twee verdachten uit Arnhem en een uit Amsterdam. Volgens Seebregts is daarmee de hele afdeling in hongerstaking.

De vier zijn het niet eens met het strenge regime waaronder ze vastzitten. Zo worden ze apart gehouden van elkaar en gevisiteerd als ze bezoek hebben gehad.

Azzedine C. ging in november ook al in honger- en dorststaking tegen de naar zijn zeggen vernederende behandeling in de cel.

Peperdure postduif gestolen in Duitsland

De politie in Duitsland is op zoek naar een vermiste postduif. Mensen die de duif eerder vinden dan de politie kunnen op een beloning van tienduizend euro rekenen, zo heeft de eigenaar beloofd.

De 6-jarige postduif, met de tot de verbeelding sprekende naam AS 969, werd zaterdagavond gestolen in Düsseldorf, aldus de politie. Volgens het baasje van AS 969 is het beestje 150 duizend euro waard. De duivenmelker vermoedt dan ook dat de dieven 'connaisseurs' zijn, aangezien ze de meest waardevolle duif meenamen uit de afgesloten volière.

Asielzoekerscentrum Gilze naar 1200 plaatsen

Het asielzoekerscentrum Prinsenbos in Gilze en Rijen kan uitbreiden naar 1200 plaatsen. De gemeente en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) ondertekenden dinsdag een overeenkomst daartoe.

Het college heeft het COA daarnaast een vergunning verleend voor het plaatsen van tijdelijke onderkomens op het terrein. Die units zijn bedoeld om tijdens de renovatie van de gebouwen op het terrein mensen te huisvesten.

Het azc in Gilze is een van de grootste van Nederland. Er was al plek voor 1000 asielzoekers. 1200 asielzoekers is voor de gemeenteraad het maximale. Eerder werd een plan voor noodopvang voor 300 exra vluchtelingen afgeschoten. De gemeente vreest dat bij voortdurende toestroom langere periodes 1500 asielzoekers in Gilze wonen.

RKC Waalwijk huurt Nando Wormgoor

FC Dordrecht staat vanaf 1 januari verdediger Nando Wormgoor voor een half jaar af aan RKC Waalwijk. De 22-jarige speler kan bij de Dordste ploeg niet rekenen op een basisplaats, maar de hekkensluiter in de Jupiler League ziet in het jongere broertje van ADO-speler Vito Wormgoor een versterking.

"Nando is een fysiek sterke speler met opbouwend vermogen. Door naar RKC te komen investeert Nando in zichzelf. Tevens biedt dit ons de kans hem een half jaar te zien en met hem te werken. Indien dit van beide kanten bevalt, kan dit eventueel leiden tot een langere samenwerking", aldus algemeen directeur Remco Oversier van RKC.

Directeur filmfestival Rotterdam stapt op

Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) moet na de komende editie op zoek naar een nieuwe directeur. Rutger Wolfson stopt er na acht jaar mee, laat de organisatie dinsdag weten.

"Acht jaar is lang om een belangrijk filmfestival te leiden en met de 44e editie, die heel sterk wordt, heb ik alles bereikt wat ik wilde bereiken", zegt Wolfson. Zakelijk directeur Janneke Staarink blijft aan. De raad van toezicht van het filmfestival gaat na afloop van de komende editie op zoek naar een opvolger.

Het IFFR is een van de grootste publieksfilmfestivals ter wereld. Van 21 januari tot en met 1 februari staat de Maasstad weer in het teken van het evenement.

Pauwels passeert Van der Haar

Veldrijder Lars van der Haar is zijn eerste positie op de wereldranglijst kwijt. De Belg Kevin Pauwels is de Nederlands kampioen gepasseerd op de ranking, die de internationale wielerunie UCI dinsdag publiceerde.

Pauwels pakte de benodigde punten met zijn overwinning afgelopen weekeinde in de wereldbekerwedstrijd in Namen, waar Van der Haar als tweede over de finish kwam. In de stand heeft de Belg 1784 punten en Van der Haar 1700.

De Belg Wout van Aert steeg naar de derde plaats, Mathieu van der Poel klom één positie naar plek zeven.

Smeltende ijsbaan in Amersfoort dicht

De kunstijsbaan in het centrum van Amersfoort smelt door de harde wind en de hoge temperatuur. Sinds maandagavond is de schaatsbaan daarom gesloten, meldt de organisatie.

Maandagmiddag vertoonde de baan al smeltplekken, waardoor maandagavond niet meer geschaatst kon worden. Dinsdagochtend bleek een groot deel van de ijspiste gesmolten. Mogelijk gaat de baan dinsdag tegen de avond weer open.

Het Winterparadijs in Amersfoort is voor de tweede maal opgebouwd. De ijsbaan ging op 28 november open en blijft tot het eind van de kerstvakantie staan. Rondom de ijspiste met kerstverlichting zijn optredens en terrassen.

Militair steelt snoep uit NAC-stadion

Een 25-jarige militair heeft zaterdagnacht snoep en frisdrank gestolen uit het NAC-stadion in Breda. Hij werd op heterdaad betrapt en is aangehouden voor diefstal, meldt de marechaussee dinsdag.

De man had een vuilnisbak volgeladen met snoep en frisdrank. De politie betrapte hem toen hij de buit over het hek probeerde te tillen. De militair verklaarde dat hij alvast een kijkje in het stadion wilde nemen in verband met de wedstrijd tussen NAC en Feijenoord, later die dag.

De snoepdief wilde niet vertellen van welke voetbalclub hij supporter is, laat een woordvoerder van de marechaussee weten. De militair is na verhoor vrijgelaten. NAC heeft aangifte gedaan. Het onderzoek naar de zaak loopt nog.

Koenders vindt situatie in Jordanië nijpend

Vluchtelingen uit Syrië blijven Jordanië binnenstromen en er is te weinig geld voor de opvang. De situatie is 'nijpend', zei minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) dinsdag in Amman.

Jordanië is zijn laatste bestemming op zijn rondreis door de regio waarbij het vooral gaat over de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS). De afgelopen dagen was hij ook in Turkije en Irak.

In het land zijn 640 duizend vluchtelingen uit Syrië officieel geregistreerd, maar veel anderen hebben zich niet laten inschrijven bij de VN. Als er onvoldoende steun voor hen is kan dat hier problemen gaan opleveren, meent de bewindsman.

Koenders sprak ook met zijn ambtgenoot Nasser Judeh en koning Abdullah. Judeh dankte Nederland voor de steun tegen extremisme en voor de humanitaire hulp. Ook hij benadrukte dat zijn land meer financiële hulp nodig heeft voor de opvang.

Algerije doodt man achter onthoofding Fransman

De man die achter de ontvoering en onthoofding zat van een Fransman in Algerije is maandagavond gedood door het leger. Dat heeft het Algerijnse ministerie van defensie dinsdag bekendgemaakt. De groep achter de ontvoering zwoor eerder dit jaar trouw aan terreurbeweging Islamitische Staat.

Abdelmalek Gouri werd samen met twee anderen gedood bij de stad Boumerdes, ten oosten van de hoofdstad Algiers. De groep waar Gouri toe behoorde, Jund al-Khilafah, ontvoerde Hervé Gourdel in september toen die aan het wandelen was in het Djurdjura-gebergte. In ruil voor Gourdels vrijlating eiste de groep dat Frankrijk zijn luchtaanvallen tegen IS in Irak zou staken. Toen hier geen gehoor werd gegeven werd Gourdel onthoofd. Van de moord werd een video verspreid.

Daling contante betalingen stagneert

Consumenten hebben hun aankopen vorig jaar even vaak met bankbiljetten en munten afgerekend als in 2012. Daarmee is de dalende trend van het aantal contante afrekeningen onderbroken. Dat blijkt uit een dinsdag verschenen onderzoek van Betaalvereniging Nederland en De Nederlandsche Bank (DNB).

Dat de daling zich niet heeft doorgezet komt volgens DNB door de economische crisis, die in 2013 de meeste impact had op de financiële situatie van huishoudens. "Hoe lager het inkomen en hoe minder consumenten te besteden hebben, hoe meer boodschappen contant worden betaald", stelt de centrale bank. Vooral mensen met een laag inkomen rekenen hun aankopen vaak contant af.

Zowel in 2012 als in 2013 deden consumenten 3,8 miljard contante betalingen aan de kassa. De totale waarde hiervan daalde echter, van 50 miljard euro tot 47 miljard euro.

Oekraïne zet stap richting lidmaatschap NAVO

Het Oekraïense parlement heeft er dinsdag voor gestemd zijn status van niet-gebonden land bij de NAVO op te geven. Dat meldt persbureau dpa. Daarmee is de weg vrijgemaakt om in de toekomst lid te worden van de NAVO.

Het voorstel om de neutrale NAVO-status te laten varen kwam van president Petro Porosjenko en een grote meerderheid van de volksvertegenwoordigers stemde voor. Porosjenko wil een referendum organiseren zodat de bevolking zich over een NAVO-lidmaatschap kan uitspreken.

Rusland ziet in de Oekraïense toenadering tot het Westen, en de NAVO in het bijzonder, een bedreiging voor zijn eigen veiligheid. Premier Dmitri Medvedev zei in een reactie dat Oekraïne met de stemming van Rusland 'een potentiële militaire tegenstander maakt'. "Ons land moet hierop reageren", aldus Medvedev.

Syrisch cultureel erfgoed ernstig beschadigd

Ten minste 290 stukken cultureel erfgoed in Syrië zijn beschadigd geraakt door de oorlog in het land. Dat stellen de Verenigde Naties op basis van satellietbeelden. Steden als Aleppo, Damascus, de oude stad Palmyra en het kruisvaarderskasteel Crac des Chevaliers, die allemaal op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan, hebben allemaal zware schade opgelopen.

Het VN-institituut voor training en onderzoek (Unitar) analyseerde achttien regio's op basis van satellietbeelden. In totaal zijn 24 stukken werelderfgoed verwoest, 104 zwaar beschadigd, 85 matig beschadigd en 77 mogelijk beschadigd. Volgens Unitar moeten de 'nationale en internationale pogingen deze gebieden te beschermen worden opgeschaald om zoveel mogelijk van dit belangrijke erfgoed te bewaren voor de mensheid'.

Syrië is rijk aan archeologische schatten die duizenden jaren oud zijn. Het is al langer bekend dat dit erfgoed sinds het uitbreken van de oorlog is geplunderd of beschadigd is geraakt, maar nog niet eerder was in kaart gebracht hoe omvangrijk de schade nu precies is.

De armen zijn niet sexy genoeg

Heb je ze gezien? De protestafbeeldingen op Facebook van mensen die zeggen dat ze niets doneren aan Serious Request, omdat ‘ons eigen volk eerst’ komt? Natuurlijk wil je die mensen gelijk knuffelen. Ze geven om de armen in Nederland en willen dat zij het beter krijgen. De lieverds. In de meeste gevallen zijn het nou niet gelijk de mensen die als vrijwilliger bij de Voedselbank werken, maar mensen die zien dat buurman Fred naar de Voedselbank moet. Of beter nog, mensen die hebben gehoord dat buurman Fred naar de Voedselbank gaat. Maar Fred is niet sexy genoeg om geld te ontvangen van een goed doel. 

Griekenland kiest weer geen president

Het Griekse parlement is er opnieuw niet in geslaagd een nieuwe president te kiezen. De kandidaat van de regering, ex-eurocommissaris Stavros Dimas, kreeg net als vorige week niet genoeg stemmen.

Net als in de eerste ronde waren er dinsdag tweehonderd stemmen nodig om een nieuwe president te kiezen. Dimas kreeg er echter slechts 168. Volgende week volgt de derde en laatste stemronde. Dan zijn 180 stemmen voldoende.

De Griekse regering heeft geen meerderheid in het parlement en is daarom voor het kiezen van een nieuwe president afhankelijk van de oppositie. Die lijkt echter niet van plan te zijn het kabinet de helpende hand te bieden. Als het parlement er in de derde ronde opnieuw niet uitkomt moeten er vervroegde verkiezingen worden uitgeschreven.

De regering heeft de oppositie aangeboden vervroegde verkiezingen uit te schrijven voor eind 2015, maar daar neemt de oppositie geen genoegen mee. Zij willen een onmiddellijke stembusgang en vinden dat over de overeenkomst met de internationale geldschieters, die Griekenland enkele jaren geleden hielpen een bankroet af te wenden, opnieuw moet worden onderhandeld.

De nieuwe games voor Xbox Live Gold leden

De maand is weer bijna om en dat betekend dat er weer nieuwe games voor Xbox Live Gold leven beschikbaar komen. Dit keer zijn het D4: Dark Dreams Don’t Die, MX vs. ATV en The Witcher 2: Assassins of Kings.

Xbox One-bezitters krijgen D4: Dark Dreams Don’t Die. Deze exclusieve game is helaas nog niet helemaal af, dus of David Young de moordenaar van zijn vrouw vindt is nog even onduidelijk. De Xbox 360-bezitters krijgen de eerste twee weken MX vs. ATV en de laatste twee weken The Witcher 2: Assassins of Kings gratis. 

'Economie Gooi en Vechtstreek groeit hardst'

't Gooi en de Vechtstreek laten volgend jaar naar verwachting de sterkste economische groei zien van alle regio's in Nederland. Dat voorziet het economisch bureau van de Rabobank dinsdag.

De economie van de regio groeit in 2015 met 2,3 procent, ramen de economen. De bank rekent erop dat de economische groei voor Nederland als geheel volgend jaar uitkomt op 1,5 procent.

"Dat de regio Gooi en Vechtstreek de meeste economische potentie heeft, hangt nauw samen met het relatief grote belang van de groothandel in de totale regionale productie. Dit belang bedraagt maar liefst 27 procent en juist voor die sector hebben wij hoge verwachtingen", zegt Rabo-onderzoeker Rogier Aalders.

Ook voor Noordoost-Noord-Brabant en Zuidwest-Gelderland voorziet Rabobank een relatief hoog groeicijfer. De laagste groei wordt verwacht in Zuidwest-Friesland; een plusje van 1 procent.

'Veel misdiagnoses voor vegetatieve patiënt'

Relatief veel patiënten die in vegetatieve toestand in een Nederlands ziekenhuis of verpleeghuis liggen, hebben een verkeerde diagnose gekregen. Bovendien krijgen deze mensen nu niet de passende behandeling of zorg. Dat blijkt uit onderzoek van Willemijn van Erp van het Radboudumc en de Coma Science Group in Luik.

Van Erp heeft met collega's gegevens over het aantal vegetatieve patiënten in Nederland in kaart gebracht en gepubliceerd in het Amerikaanse vakblad Journal of the American Medical Directors Association (JAMDA). Ze concludeert dat de kennis van en zorg voor deze patiënten te versnipperd is in Nederland.

'Aanslag op gaspijpleiding Egypte'

Vermoedelijke islamitische militanten hebben dinsdag in Egypte een gaspijpleiding opgeblazen. Dat hebben bronnen bij de veiligheidsdiensten gezegd.

De explosie vond plaats even buiten El-Arish, de hoofdstad van de provincie Noord-Sinaï. Alle wegen die naar de plek des onheils leiden zijn tot nader order afgezet.

Een extremistische groep genaamd Ansar Beit al-Maqdis heeft eerder dit jaar de verantwoordelijkheid opgeëist voor een reeks vergelijkbare aanslagen in de Sinaï. De groep zweerde vorige maand trouw aan terreurbeweging Islamitische Staat.

Teeven geeft geadopteerde Congolezen niet op

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) heeft Congolese autoriteiten uitgenodigd om in Nederland te kijken hoe het hier geadopteerde kinderen vergaat. Congo wil sinds 2013 geen kinderen meer naar een aantal westerse landen laten afreizen, ook al zijn ze wettig met instemming van een Congolese rechter geadopteerd. Congo ziet gevaren op het gebied van mensenhandel.

Afgelopen week reisde Teeven naar Congo om kinderen toch mee te krijgen die door Nederlanders zijn geadopteerd, bevestigde zijn woordvoerder een bericht in de Volkskrant. Vertegenwoordigers uit Italië en de VS is dat deels wel gelukt.

Teeven heeft wel enkele contacten kunnen leggen en blijft nauw betrokken bij de zaak, aldus zijn zegsman. Hij hoopt tijdens een bezoek van Congolezen aan Nederland de zorgen weg te nemen.

Automobilisten Frankrijk zijn geestesziek

De twee automobilisten die in Nantes en Dijon met hun auto inreden op voetgangers zijn naar het zich laat aanzien geestelijk niet in orde. Dat hebben de Franse autoriteiten dinsdag gezegd. Volgens de autoriteiten is er geen sprake van terrorisme. Bij de twee ongelukken raakten 23 mensen gewond.

Hoewel de twee ongelukken met de automobilisten niet worden gezien als een terreuraanslag, wordt een ander incident - waarbij twee agenten werden neergestoken in Tours - wel onderzocht door onderzoekers van de dienst contraterrorisme. Volgens de aanklagers is de man die in Dijon op voetgangers inreed al 157 keer opgenomen in een ziekenhuis. Het ongeluk in Nantes 'lijkt het werk van een man die ze niet op een rijtje heeft'.

De Franse premier Manuel Valls zei op radiozender Europe 1 dat er geen aanwijzingen zijn dat de gebeurtenissen in Nantes en Dijon verband houden met elkaar, maar hij zei te begrijpen dat mensen zich zorgen maken. Hij merkte op dat steeds meer Franse extremisten actief zijn in Syrië en dat de terreurdreiging hoger is dan ooit.

'Horrortandarts' mag worden overgeleverd

Mark van N., bekend als de horrortandarts, mag worden overgeleverd aan Frankrijk. Dat is de uitkomst van een kort geding in Den Haag. Van N. had de zaak aangespannen omdat hij in Frankrijk niet dezelfde psychische zorg zou kunnen krijgen als in Nederland. De rechter ging daar niet in mee en de overlevering kan daarom doorgaan.

Van N. is in Frankrijk aangeklaagd voor de mishandeling van tientallen patiënten. In het dorpje Château-Chinon runde hij een praktijk, waar hij naar verluidt gezonde tanden trok, kaken brak en delen van instrumenten in het tandvlees liet zitten. De arts werd in september dit jaar in Canada opgepakt en vervolgens naar Nederland gebracht.

Harden leidt Rockets naar zege

James Harden was maandag op dreef voor basketbalclub Houston Rockets in de Amerikaanse NBA. Hij leidde zijn ploeg met 44 punten naar de zege op Portland Trail Blazers: 110-95. De Rockets doen het dit seizoen goed in de Western Conference. De ploeg staat vierde met twintig overwinningen tegen zeven nederlagen.

Toronto Raptors verloor van Chicago Bulls met 129-120. Het zag er lang naar uit dat de Raptors niet zouden verliezen. De koploper van de Eastern Conference had driekwart van de wedstrijd het heft in handen. De Bulls sloegen in het vierde kwart echter genadeloos toe met 49 punten. Topschutters aan de zijde van Chicago waren Derrick Rose (29 punten) en Jimmy Butler (27 punten).

Alle uitslagen van maandag:

Charlotte - Denver 110 - 82
Chicago - Toronto 129 - 120
Houston - Portland 110 - 95
Memphis - Utah 91 - 97
Dallas - Atlanta 102 - 105
San Antonio - LA Clippers 125 - 118
Golden State - Sacramento 128 - 108

Inbreker kleedt zich uit in huis

Een Amersfoorter is maandag na een inbraak spiernaakt de straat opgelopen. Hij kleedde hij zich uit in de woning waarvan hij een ruit had ingeslagen. De politie heeft hem opgepakt.

Een getuige zag dat de man een ruitje van een huis aan de Bloemendaalsestraat insloeg. Toen agenten gingen kijken, zagen ze de naaktloper in de straat. De man had schrammen. Zijn kleren lagen in de hal van het huis waar hij ingebroken had. Het is niet bekend of de naaktloper ook iets heeft gestolen.

Websites Noord-Korea weer online

De Noord-Koreaanse websites die maandagavond onbereikbaar werden zijn weer online. Grote delen van het internet in het communistische land lagen maandag plat. De Verenigde Staten waarschuwden maandag nog dat er een reactie zou komen op de computerinbraak bij entertainment bedrijf Sony. Volgens het Witte Huis zat het regime in Pyongyang achter die kraak.

De hack bij Sony was ingegeven door de film The Interview, waarin twee journalisten door de CIA worden gerekruteerd om de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un te vermoorden. Sony schrapte de première van de film nadat de groep achter de hack had gedreigd met aanvallen op Amerikaanse bioscopen die de film zouden tonen. Noord-Korea ontkent iets met de computerinbraak te maken te hebben, maar sprak wel van een 'rechtvaardige daad'.

Onder meer de websites van het Noord-Koreaanse staatspersbureau en die van staatskrant Sinmun, de twee belangrijkste propagandakanalen van het regime, lagen er maandag uit, zeiden bronnen in Zuid-Korea. Volgens computerexperts is het gissen naar de oorzaak van de storingen. Een aanval van buiten is een optie, maar het kan ook een simpele stroomstoring zijn geweest. "We kunnen alleen gissen", zei Jim Cowie van het Amerikaanse internetonderzoeksbedrijf Dyn Research.

Het Witte Huis wilde maandag niet reageren. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken zei dat van de reacties van de regering 'sommige zichtbaar zullen zijn en andere niet'.

Auto ramt supermarkt Utrecht

Een supermarkt aan de Adriaen van Ostadelaan in Utrecht is dinsdagochtend vroeg geramd door een auto. Dat meldde de politie. Vermoedelijk is sprake van een ramkraak.

"Getuigen hebben gemeld dat ze de pui raakten", zegt een politiewoordvoerster. De pui zou daardoor 'redelijk vernield' zijn. De auto werd brandend aangetroffen. Van de inzittenden ontbreekt ieder spoor.

Volgens de politie is nog onduidelijk wat het doelwit was van de daders. Het gaat mogelijk om een pinautomaat in de zaak.

De politie onderzoekt nog of ook sprake was van een zogeheten plofkraak. "Het is niet zeker of er explosieven zijn gebruikt", zei de woordvoerster.

Oud-gemeenteraadslid sloeg adoptiekinderen

Een oud-gemeenteraadslid uit Hendrik-Ido-Ambacht en zijn vrouw moeten een maand de cel in omdat ze hun adoptiekinderen hadden geslagen. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald. Het paar moet de kinderen ook schadevergoeding betalen.

De kinderen waren op jonge leeftijd uit Polen geadopteerd. Ze hadden gedragsproblemen en waren moeilijk opvoedbaar. De ouders hebben de aantijgingen ontkend. Maar behalve de kinderen hebben ook buren verklaard over de mishandelingen. Die zouden hebben plaatsgevonden in de periode 1999 tot 2010.

De kinderen zouden zijn gestompt en met een pantoffel en een schoenlepel op de rug geslagen. Beschuldigingen dat één van de kinderen met een aardappelschilmesje in de hand was gestoken, zijn niet bewezen.

De ouders werden eerder vrijgesproken. In hoger beroep had het Openbaar Ministerie twee jaar onvoorwaardelijke celstraf geëist tegen de vader (63) en 1,5 jaar en een half jaar voorwaardelijk tegen de moeder (56).

Groei in uitzendbranche zet door

Uitzendbureaus hebben in de vier weken vanaf 3 november negen procent meer omzet behaald dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. Het aantal gewerkte uren nam eveneens met negen procent toe. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van brancheorganisatie ABU.

Net als in de voorgaande periodes nam vooral in de technische sector zowel de omzet (19 procent) als het aantal uitzenduren (23 procent) sterk toe. In de industrie resulteerde een stijging van het aantal gewerkte uren met zeven procent in een omzetgroei van 6 procent. In de administratieve sector steeg het aantal uren met zes procent en de omzet met zeven procent.

Wind zorgt nog steeds voor overlast op Schiphol

Mensen die dinsdag vanaf Schiphol reizen, doen er goed aan vooraf het vluchtschema te checken. Hoewel het iets minder hard waait dan voorgaande dagen, is er nog steeds hinder door de wind. De omstandigheden zijn volgens een woordvoerder wel gunstiger, ook omdat het minder druk is op het vliegveld.

Hoeveel vluchten vertraging oplopen en hoe lang dat is, kon hij nog niet zeggen. "Ons advies blijft: kijk op de website of de app hoe het ervoor staat." De capaciteit wordt steeds aangepast aan de weersomstandigheden.

'Vader verkoopt spullen van Beyoncé in tuin'

Mathew Knowles, de vader van zangeres Beyoncé, verkoopt souvenirs van zijn dochter in de tuin van zijn kantoor. Dit schrijft TMZ dinsdag. Op de website staat ook een foto van de tuin van Matthew waarin de spullen worden aangeboden.

Mathew was lange tijd de manager van de band Destiny's Child, waarmee zijn dochter beroemd is geworden. In de loop van haar carrière heeft Mathew een groot aantal souvenirs bewaard, die nu in de verkoop gaan. Onder meer levensgrote posters van Beyoncé en haar bandgenoten Kelly Rowland en Michelle Williams, ook albums en kleding van de popsterren zijn in de aanbieding.

Naast alle spullen van de meidengroep wordt ook het meubilair van Mathew verkocht. Het is niet duidelijk waarom hij de uitverkoop is gestart.

Boot Team Vestas eindelijk van rif

Het zeiljacht van het Deense Team Vestas Wind is eindelijk van het rif gehaald bij Reunion Island in de Indische Oceaan, waar het 29 november tijdens de tweede etappe van de Volvo Ocean Race op vastliep. Bergers zijn drie dagen bezig geweest de boot van de rotsen af te tillen. "Beschadigd, maar wel als één geheel. Niet slecht voor een boot die met 35 kilometer per uur aan de grond vastliep", valt te lezen op de officiële website van de zeilrace om de wereld.

De Vestas is op een voorbijvarend schip gehesen en zal worden afgeleverd op Mauritius. Vandaar zal het jacht eerst naar Maleisië worden vervoerd en daarna naar een nog onbekende bestemming in Europa. Het team wil alles op alles zetten om de Volvo Ocean Race met een gerepareerde boot voort te zetten. De derde etappe begint op 3 januari vanuit Abu Dhabi.

De boot liep vast door een navigatiefout van het Nederlandse bemanningslid Wouter Verbraak.

Kelderman breekt sleutelbeen

Het jaar is voor wielrenner Wilco Kelderman in mineur geëindigd. De 23-jarige Barnevelder heeft door een val tijdens de training zijn rechtersleutelbeen gebroken. De renner is inmiddels geopereerd en moet naar verwachting drie weken revalideren, twitterde zijn team Belkin dinsdag.

Kelderman zal trainingsachterstand oplopen, maar het is onduidelijk of hij geplande wedstrijden mist. Hij is volgend seizoen een van de kopmannen van Lotto-Jumbo, de opvolger van Belkin.

Sainsbury en Oar naar Azië Cup

Twee spelers uit de eredivisie zijn geselecteerd voor het Australische voetbalteam, dat volgende maand in eigen land met vijftien andere landen strijdt om de Azië Cup. Het zijn middenvelder Tommy Oar van FC Utrecht en verdediger Trent Sainsbury van PEC Zwolle. Bondscoach Ange Postecoglou maakte zijn 23-koppige groep dinsdag bekend.

Oar was er in 2011 ook al bij, toen Australië de finale van de Azië Cup bereikte en die verloor van Japan. Sainsbury begint aan zijn eerste grote toernooi.

Andere bekende namen in de selectie zijn Tim Cahill, Robbie Kruse, Chris Herd en Mile Jedinak. Jason Davidson, vorig seizoen nog actief voor Heracles Almelo en namens de Socceroos aanwezig op het WK in Brazilië, maakt eveneens deel uit van de selectie. De verdediger voetbalt dit seizoen voor West Bromwich Albion.

Kerst levert webwinkels derde meer omzet op

Onlinewinkels hebben hun omzet in de aanloop naar kerst flink zien stijgen. De gemiddelde weekomzet van de webwinkels steeg de afgelopen drie weken met 38 procent. Daarmee kwam de gemiddelde weekomzet uit op 177 miljoen euro tegen een gemiddelde weekomzet in de eerste drie kwartalen van 128 miljoen euro. In totaal kochten consumenten in de pre-kerstperiode voor 530 miljoen euro online. Dat meldde branchevereniging Thuiswinkel.org dinsdag op basis van onderzoek van marktonderzoeker GfK.

Kerst pakt daarmee relatief gunstiger uit voor de webwinkels dan Sinterklaas. Volgens eerder door Thuiswinkel.org gepubliceerde cijfers nam de gemiddelde weekomzet in de vijf weken voor Sinterklaas toe met 27 procent.

VVD-senator pissig over topinkomenwet Plasterk

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) 'moest en zou' de vernieuwde wet op de topinkomens 'erdoor jassen'. Dat zei VVD-senator Heleen Dupuis dinsdag in KRO's De Ochtend van 4.

De wet op de verlaging van de topinkomens, een afspraak uit het regeerakkoord, haalde het maandag ook zonder de instemming van de coalitiepartner. Plasterk (PvdA) kan de bovengrens per 1 januari vastleggen op honderd procent van een ministerssalaris (178 duizend euro).

De huidige bovengrens van 130 procent bestaat nog maar kort. Verdere verlaging is voortijdig en onzorgvuldig, vindt onder meer de VVD in de senaat, want de effecten van de eerste zijn nog niet duidelijk. Er was een evaluatie van de gevolgen van de 130 procent beloofd en die is er nog niet. Dupuis is 'upset en boos'. "Coalitie of niet, de regering moet zich netjes blijven gedragen."

Steeds minder vandalisme in Nederland

Nederlanders hebben ook vorig jaar weer minder te maken gehad met vandalisme. Ook zeggen steeds minder mensen dat ze slachtoffer zijn geweest van vernieling, aan hun auto of andere bezittingen in huis of tuin. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Het aantal Nederlanders van 15 jaar of ouder dat in de eigen wijk vernieling van straatmeubilair signaleert is sterk afgenomen. In 2005 gaf nog bijna de helft (47 procent) aan dat dit wel eens voorkomt, vorig jaar was dat gedaald naar bijna een op de drie (31 procent).

Tussen 2005 en 2013 is het totale aantal geregistreerde gevallen van vernieling, bekladding en beschadiging van bijvoorbeeld straatmeubilair afgenomen van ruim tweehonderdduizend naar minder dan 120 duizend.

Inbraak als bewoner elders aan kerstdis zit

De kans dat in een woning wordt ingebroken, is tijdens de kerstdagen een stuk groter dan in de donkere dagen vóór kerst en de rest van de maanden met maar kort daglicht. Wat veel mensen vermoedelijk al dachten, wordt dinsdag bevestigd door cijfers van de politie Haaglanden-Hollands Midden.

"Met name op eerste en tweede kerstdag en met oud en nieuw zijn inbrekers actief. Bewoners zijn dan vaak langere tijd van huis, vooral tijdens de avonduren als ze met familie en vrienden aan de kerstdis zitten of met elkaar het jaar uitzwaaien", aldus een politiewoordvoerder. "Het piekmoment voor inbrekers ligt tussen 17.00 en 21.00 uur."

Een speciale afdeling Analyse & Research heeft het onderzoek uitgevoerd. Volgens de woordvoerder is het onderzoek gehouden in de Randstad maar zijn de cijfers representatief voor de rest van Nederland.

'Congreslid VS gaat belastingontduiking bekennen'

Een Republikeins lid van het Amerikaanse Congres gaat bekennen belastingen te hebben ontdoken. Dat hebben bronnen die betrokken zijn bij de zaak gezegd tegen persbureau AP. Michael Grimm, die vorige maand werd herkozen in het Huis van Afgevaardigden, hoopt met zijn bekentenis een lagere straf te krijgen dan als de zaak voor zou komen.

De zaak houdt verband met een eettent die Grimm in 2007 opende nadat hij was vertrokken bij de FBI. Hij zou meer dan een miljoen dollar aan inkomsten en uitbetaald loon niet hebben opgegeven om op die manier loon- en inkomstenbelasting en btw te ontduiken. Grimm zou onder meer een aantal illegalen in dienst hebben gehad en hen contant hebben uitbetaald.

Grimms advocaten en de openbaar aanklager wilden niet op de berichtgeving van AP reageren. Een zitting in de zaak staat gepland voor dinsdag. Volgens de bronnen zal Grimm dan aangeven schuld te willen bekennen.

De 44-jarige Grimm kwam eerder al in opspraak vanwege de financiering van een van zijn politieke campagnes. Hij werd zelf nooit aangeklaagd maar een vrouw die een relatie met hem had bekende in september fraude te hebben gepleegd. Ze had twee kennissen gevraagd geld te geven aan Grimms campagne en gaf deze mensen vervolgens dat geld terug. Op die manier kon ze de limiet op donaties aan politieke campagnes omzeilen.

Toen een verslaggever eerder dit jaar na een interview met het Congreslid zei dat die het niet over de campagnekwestie wilde hebben kwam een ziedende Grimm terug. "Als je me dat nog een keer flikt gooi ik je van dit balkon af", beet Grimm de journalist toe. "Je bent geen man. Je bent geen man. Ik breek je in tweeën als een jongetje."

'Plofvlees domineert kerstfolders supermarkten'

Het vlees dat supermarkten aanbieden in hun kerstfolders is dieronvriendelijker dan in de rest van het jaar. Van 306 vleesproducten die speciaal voor het kerstdiner zijn bedoeld, heeft maar acht procent een zogenoemd welzijnskeurmerk. Dat meldt Wakker Dier dinsdag. De stichting stelt misstanden in de vee-industrie aan de kaak.

De organisatie onderzocht de kerst- en weekfolders van de acht grootste supermarkten. Hierin werden ruim 1400 producten in onder meer de categorie vlees, vis en zuivel beoordeeld op duurzaamheid en de mate waarin het biologisch is geproduceerd.

In een normale week heeft ruim een op de vier vleesproducten (28 procent) zo'n welzijnskeurmerk. Plofkip en industrievarken, maar ook kooikonijn en plofkalkoen voeren de boventoon in de kerstfolder, aldus Wakker Dier.

20e NL jihadist het hoekje om

De redactie brengt u vandaag heugelijk nieuws. In Syrië is namelijk de 20e 'Nederlandse' moslimterrorist het hoekje om gegaan. Wordt het toch nog een vrolijk kerstfeest.

Meneer de polderjihadist (19) vertrok in september van dit jaar richting Syrië om zich aan te sluiten bij de Islamitische Staat. De man, afkomstig uit Maastricht en van Iraaks-Koerdische afkomst, vertrok samen met een vriend die zich vorige maand opblies richting het beloofde land. Een mortiergranaat van het Syrische leger werd de jihadist uit Maastricht te veel, hij is door zijn terroristenvriendjes begraven in Raqqa.

Zeker zestig journalisten gesneuveld in 2014

Zeker zestig journalisten zijn het afgelopen jaar omgekomen tijdens hun werk. Van die groep werd 44 procent bewust op de korrel genomen. Dat heeft het Comité ter Bescherming van Journalisten dinsdag gezegd. Er was sprake van een daling ten opzichte van 2013, maar de afgelopen drie jaar zijn de dodelijkste geweest voor journalisten sinds het comité in 1992 een lijst begon bij te houden.

Ongeveer een kwart van alle gesneuvelden waren internationale verslaggevers, een 'ongebruikelijk hoog aantal', stelt het comité. Toch het zijn het nog altijd lokale journalisten die het het vaakst moeten ontgelden.

Syrië, waar nu nu al bijna vier jaar een burgeroorlog woedt, is de afgelopen jaren een van de gevaarlijkste plekken gebleken voor verslaggevers. Sinds 2011 sneuvelden zeker 79 journalisten in het land, waarvan zeventien in 2014. Syrië was dit jaar ook het toneel van twee van de gruwelijkste moorden op journalisten. De Amerikanen James Foley en Steven Sotloff werden ontvoerd en later onthoofd door terreurbeweging Islamitische Staat.

Andere brandhaarden die dodelijk bleken voor journalisten waren onder meer Oekraïne, Gaza en Irak. In die gebieden kwamen respectievelijk zeven, zeven en vijf verslaggevers en andere mensen uit de media om.

Sony wil dat Twitter gelekte info censureert

In een poging de schade van de grootschalige hack te beperken, heeft Sonys topadvocaat David Boies zijn zinnen gezet op Twitter. Dat meldt Vice.

In een brief aan Twitter schrijft Boies dat Sony Twitter verantwoordelijk houdt voor schade of verlies door verspreiding van het gelekte materiaal via Twitter. In de brief wordt uitgebreid verwezen naar het account van de muzikant Val Broeksmit, die uitgebreid stukken deelde uit gelekte e-mails. Sony eist dat het account wordt gesloten.

Uit gelekte correspondentie bleek onder meer wat acteurs en regisseurs verdienden en werden ongezouten meningen van Sony-medewerkers over allerlei filmprojecten en collegas blootgelegd. Amy Adams vertrok maandag vroegtijdig uit de studio van NBC's Today Show nadat ze weigerde te spreken over haar inkomen uit American Hustle en eerder annuleerde ook Kevin Hart een interviewafspraak met een journalist, omdat hij niet over de gelekte correspondentie wilde praten.

Bill Cosby verkrachtte ex Sammy Davis Jr.

En weer een vrouw die zegt slachtoffer te zijn van Bill Cosby is naar buiten getreden: Katherine McKee beweert door de komiek verkracht te zijn. Dat meldt New York Daily News.

Cosby zou haar verkracht hebben toen ze op tour was met Davis in de jaren zeventig. "Ik was destijds Sammy's vrouw onderweg. Hij had een open huwelijk", vertelt McKee. Ze werd gevraagd om Bill op te pikken voor een feestje op een boot. Eenmaal aangekomen bij Bills hotel sloeg hij toe. "Ik liep naar binnen en hij pakte me gelijk beet. Hij draaide me om, trok mijn pantys omlaag en deed het. We stonden nog steeds bij de deur toen het gebeurde."

"Het ging zo snel. Het was schokkend en ongelooflijk", vervolgt McKee haar verhaal. "Het was een totaal andere man." Uiteindelijk gingen de twee naar het feestje. "Ik heb er niks over gezegd. Het was te ongemakkelijk. Bill was onbeleefd en koud de rest van die avond. Ik dacht, als de boot terug is ben ik ervandoor."

McKee vertelde dat ze zich er nooit over wilde uitlaten omdat ze vreesde voor haar carrière. "Nu al die vrouwen hun verhaal hebben verteld is dat natuurlijk veranderd." Meer dan vijfentwintig vrouwen beschuldigen Cosby ervan hen gedrogeerd en/of seksueel misbruikt te hebben. Cosby ontkent vooralsnog alle aantijgingen.

Pizzabezorger vermoord voor 20 dollar

De 63-jarige pizzabezorger van Dominos Najeh Masaeid uit Alabama is tijdens zijn werk overvallen en daarbij om het leven gekomen. Hij werkte al vijftien jaar als pizzabezorger en had slechts twintig dollar op zak.

Masaeid werd gevonden in een apartementencomplex waar hij een pizza zou afleveren. Mogelijk zou het een val zijn geweest voor een beroving. "Hij kwam hier voor de American Dream, maar is verpest door Amerikaanse hebberigheid," zo zegt zijn dochter Jordan Hosey. 

Regisseur Fast & Furious maakt Star Trek 3

Fast & Furious-regisseur Justin Lin gaat de volgende Star Trek-film regisseren. Lin vervangt daarmee Roberto Orci, die eerder deze maand afzag van de regieklus. Dat meldt Deadline.

Orci werkte aan de vorige twee Star Trek-films mee als schrijver en producent en zal dat ook blijven doen voor de aanstaande film. Hij deed dat samen met JJ Abrams, die bij de laatste twee films op de regiestoel plaats mocht nemen. Omdat Abrams nu als regisseur verbonden is aan de Star Wars-films van Disney, werd gezocht naar een vervangende regisseur. Die is nu gevonden in Lin, die de derde, vierde, vijfde en zesde film uit de Fast & Furious-reeks regisseerde.

De dertiende Star Trek-film in de reeks moet in 2016 verschijnen. De laatste twee films konden rekenen op goede kritieken en net zo goede inkomsten: Star Trek leverde in 2009 380 miljoen dollar (ruim 310 miljoen euro) op, de opvolger Star Trek Into Darkness bracht vier jaar later 460 miljoen dollar (376 miljoen euro) in het laatje.

Cillessen verder met rugnummer 1

Jasper Cillessen speelt in de tweede helft van het seizoen met nummer 1 zijn rug. De KNVB heeft een verzoek daarvoor van zijn club Ajax goedgekeurd. Dat heeft Amsterdamse club maandag bekendgemaakt.

De eerste doelman van de regerend landkampioen speelde sinds zijn komst in de zomer van 2011 van NEC met 22 op zijn rug. Kenneth Vermeer, destijds eerste doelman, had toen rugnummer 1. Omdat Vermeer aan het begin van dit seizoen naar Feyenoord verkaste, kwam dat nummer vrij.

In de Europa League keept Cillessen wel met nummer 22 op zijn rug. Volgens de reglementen van de UEFA mag een speler tijdens het seizoen niet van rugnummer wisselen.

Cuba sluit uitleveren van vluchtelingen aan VS uit

Nu de Amerikaanse regering een handreiking heeft gedaan richting Cuba is de regering op het eiland bereid over vrijwel elk onderwerp te onderhandelen. Het uitleveren van mensen die uit de Verenigde Staten naar Cuba zijn gevlucht is echter een uitzondering. Dat heeft het Cubaanse ministerie van buitenlandse zaken maandag laten weten.

"Elk land heeft het soevereine en legitieme recht om politiek asiel te bieden aan mensen die het als vervolgde personen ziet", zei Josefina Vidal van het ministerie in een interview. "We hebben in het verleden aan de Amerikaanse regering uitgelegd dat er mensen in Cuba wonen aan wie Cuba terecht politiek asiel heeft geboden."

Hoewel Vidal haar niet bij naam noemde, zal ze waarschijnlijk wel hebben gedacht aan Joanne Chesimard, de meest gezochte vrouw in de Verenigde Staten. Chesimard ontsnapte in 1979 uit een gevangenis waar ze vastzat voor de moord op een agent in de Amerikaanse staat New Jersey in 1973. Ze vluchtte naar Cuba en veranderde haar naam in Assata Shakur.

De Amerikaanse president Barack Obama maakte vorige week bekend een einde te willen maken aan het internationale isolement van Cuba. Hij wil onder meer de diplomatieke betrekkingen normaliseren en binnen enkele maanden een Amerikaanse ambassade op het eiland openen. In zijn eigen land stuit Obama echter op stevig verzet van de Republikeinen, die vanaf volgend jaar het Congres in handen hebben. En het eventueel opheffen van het embargo tegen Cuba is iets waar het Congres over gaat, niet het Witte Huis.

Wat betreft de Republikeinse gouverneur van New Jersey, Chris Christie, moet Obama de uitlevering van Chesimard eisen als voorwaarde voor het normaliseren van de betrekkingen. In een brief aan het Witte Huis noemde Christie Chesimards asiel in Cuba 'een belediging voor elke inwoner van de staat, het land en vooral de mannen en vrouwen van de staatspolitie van New Jersey'. "Deze schurken in Cuba hebben haar al dertig jaar politiek asiel geboden. Het is onacceptabel", aldus Christie.

Kanye West wil grotere kast dan Kim

Kanye West en Kim Kardashian hebben weer een goede reden voor gekibbel: de indeling van hun nieuwe droomhuis. De strijd om de grootste inloopkast is inmiddels geslecht, zo meldt Radar Online.

Het ziet er naar uit dat Kanye de strijd heeft gewonnen en zijn zelfontworpen outfits op mag hangen in een kast van 4,5 meter lang terwijl Kim slechts een lengte van 3,5 meter tot haar beschikking krijgt. Alle andere slaapkamers in de villa van ruim 16 miljoen euro zijn uitgerust met inloopkasten zodat ook hun 1-jarige dochter North West zich geen zorgen hoeft te maken over het uitstallen van haar modecollectie.

De villa is verder uitgerust met onder meer een gamekamer, ontbijtkamer, dinerruimte, fitnessruimte, sauna en bioscoop. Echt tijd voor het huis heeft het stel nog niet: Kanye vliegt de laatste tijd vaak op en neer naar Parijs voor de opnames van zijn nieuwe album.

Iggy Azalea geeft vriend auto cadeau

Iggy Azalea heeft haar vriend Nick Young een Chevrolet Impala uit 1962 cadeau gegeven voor kerst. Dat liet de basketballer trots weten via zijn Instagram.

"Voor Swaggy P, van Iggy", stond er op het kaartje aan de blauwe klassieke wagen die bij de Lakers-ster werd afgeleverd. "Mijn schoonheid! Iggy bedankt voor het kerstcadeau, hou van je!", schrijft Young bij de foto's.

Het verliefde stel woont sinds dit jaar samen - volgens Young is de rapper meer huisje, boompje, beestje dan hij dacht. "Ik dacht vanwege haar nummers dat het allemaal over clubs en feesten zou gaan maar het is het tegenovergestelde", vertelde hij pas aan het tijdschrift DuJour. "Ze staat iedere ochtend op om voor haar honden te zorgen en voor me te koken. Ik was verrast."

Rotterdamse homo-ambassadeurs stoppen

Zeven prominente Rotterdammers die namens de gemeente homoseksualiteit bespreekbaar maken op onder meer scholen en sportclubs, stoppen er per 1 januari mee. Ze vinden dat het gemeentebestuur te weinig betrokkenheid toonde. Zorgdirecteur Joke Ellenkamp, een van de ambassadeurs, noemt het project dat in 2010 begon overigens wel een succes.

"Alleen al omdat de functie ingesteld werd. De gemeenten Capelle aan den IJssel, Alkmaar en Schiedam zijn er daarna ook mee gestart. De eerste anderhalf jaar hebben we ook succesvol scholen bezocht", aldus Ellenkamp dinsdag in een interview met Trouw. Maar volgens haar is de steun vanuit de gemeente al een paar jaar 'zeer beperkt' en onder de huidige wethouder Ronald Schneider van Leefbaar Rotterdam verder afgebrokkeld.

Ook bij sportclubs was het voor de homo-ambassadeurs lastig. "Bij een kleine voetbalclub kregen we te horen dat het onderwerp homoseksualiteit bij die vereniging toch niet speelde", aldus Ellenkamp. Bij grote clubs als Feyenoord en Sparta heerst volgens haar dezelfde mentaliteit.

Bezorger in bompak tegen illegaal vuurwerk

Om te wijzen op de gevaren van het thuis opslaan van illegaal vuurwerk heeft VeiligheidNL in een aantal plaatsen bezorgers in bompakken langs de huizen gestuurd. De bezorger vroeg bewoners een postpakket voor de buren te bewaren.

De actie wordt ondersteund door de overheid en de brancheorganisatie van vuurwerkhandelaren Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland. Veel bewoners reageerden volgens VeiligheidNL emotioneel: ze willen geen opslag van explosieven bij hun buren. "En dat is precies wat wel aan de hand is bij de opslag van illegaal vuurwerk in de garage, op zolder of in een kast op de slaapkamer."

De organisatie roept mensen op om het te melden bij Meld Misdaad Anoniem als ze vermoeden dat ergens in de wijk (illegaal) vuurwerk opgeslagen ligt. Volgens VeiligheidNL ligt er in Nederland jaarlijks zon twee miljoen kilo illegaal vuurwerk opgeslagen, in de meeste gevallen gewoon bij mensen thuis.

Genezen ebola-hulpverlener terug in Liberia

De Nigeriaanse ebola-hulpverlener die de afgelopen weken in het Universitair Medisch Centrum Utrecht lag, heeft Nederland verlaten. Hij is maandag teruggevlogen naar Liberia. De man is genezen van ebola en kan anderen niet meer besmetten. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten.

De man was begin december naar Nederland overgebracht en in het ziekenhuis opgenomen. Het was de eerste keer dat een buitenlandse ebolapatiënt in Nederland is verpleegd. Speciaal getraind medisch personeel behandelde de man in strikte isolatie. Zij worden de komende weken gecontroleerd om te checken of ze niet per ongeluk ook besmet zijn geraakt met de ernstige ziekte.

De Nigeriaan is een militair van de VN-vredesmacht in Liberia (UNMIL). Die helpt bij de strijd tegen ebola door ervoor te zorgen dat hulpverleners hun werk veilig kunnen doen.

Bedrijven IJmuiden dicht door asbest

Een brand in IJmuiden heeft dinsdagochtend vroeg voor flinke overlast gezorgd. Doordat asbest is vrijgekomen, kan een aantal bedrijven in de omgeving van de Kromhoutstraat de deuren niet openen. Dat stelde een woordvoerder van de veiligheidsregio.

Het gaat om "vier of vijf" zaken. Het asbest kwam vrij doordat een brand in een camper oversloeg naar een leegstaand gebouw uit de jaren vijftig. "Het asbest ligt rondom het pand", stelde de woordvoerder. De stof daalde neer in een gebied dat al was afgezet.

De brand veroorzaakte in de vroege ochtend een flinke rookontwikkeling. "Het was tot diep in IJmuiden te zien en te ruiken", zei de voorlichter. De brandende camper ging in vlammen op; het interieur van het aangrenzende gebouw bleef grotendeels intact.

De politie onderzoekt de oorzaak van de brand. Volgens de veiligheidsregio is mogelijk sprake van opzet. Het is nog onduidelijk wanneer het asbest is verwijderd. "De gemeente of de eigenaar van het pand moeten daar actie op ondernemen", aldus de zegsman.

Veiligheidsraad buigt zich over Noord-Korea

De VN-Veiligheidsraad heeft voor het eerst in zijn bestaan de mensenrechtensituatie in Noord-Korea besproken. De Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power omschreef het leven in de stalinistische staat als 'een levende nachtmerrie'.

De situatie in Noord-Korea ligt gevoelig binnen de Veiligheidsraad. Discussies hadden tot dusver betrekking op het nucleaire programma van het land. China en Rusland voelden er niets voor om ook over de mensenrechtensituatie te praten, maar konden het onderwerp niet van de agenda houden.

Power wees op een recent VN-rapport over gruwelijke toestanden in Noord-Koreaanse gevangenenkampen. De onderzoekers adviseerden de Veiligheidsraad een beroep te doen op het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag, dat Noord-Koreaanse leiders eventueel zou kunnen vervolgen.

Diverse leden van de raad leken positief te staan tegenover dat idee, berichtte The New York Times. Ook de VS lijkt een beroep op het ICC te willen doen, hoewel het land zelf niet is aangesloten bij het hof.

Veiligheidsraad buigt zich over Noord-Korea
Veiligheidsraad buigt zich over Noord-Korea (Foto: ANP)

VS hielpen gevangen spion vrouw bezwangeren

Een Cubaanse spion die in de Verenigde Staten in de cel zat, kreeg toestemming om zijn vrouw in Cuba kunstmatig te bezwangeren. Dat bevestigde het Amerikaanse ministerie van Justitie maandag. Het Cubaanse echtpaar verwacht inmiddels een dochter.

De aankomende vader, spion Gerardo Hernandez (49), was als leider van een spionagenetwerk veroordeeld tot een levenslange celstraf. Hij kwam onlangs vrij door een gevangenenruil tussen de VS en Cuba. Als blijk van goede wil, kreeg Hernandez tijdens de onderhandelingen over de ruil hulp van de VS bij het krijgen van een kind.

Het verzoek daartoe zou afkomstig zijn geweest van de vrouw van Hernandez. Zij zei onlangs op de Cubaanse televisie dat ze 'per afstandsbediening' zwanger was geworden, maar gaf toen geen details. Volgens Amerikaanse media is het sperma van de spion naar Cuba gebracht.

VS hielpen gevangen spion vrouw bezwangeren
VS hielpen gevangen spion vrouw bezwangeren (Foto: ANP)

Justitie VS onderzoekt dood zwarte man

Het Amerikaanse ministerie van Justitie laat een schietpartij onderzoeken waarbij een blanke agent in Milwaukee een ongewapende zwarte man doodschoot. Dat maakte het departement maandag bekend.

De agent raakte op 30 april in gevecht met de psychiatrische patiënt. Tijdens de worsteling schoot hij veertien keer op de zwarte man waarna hij overleed. De agent werd daarop ontslagen, maar niet vervolgd. Volgens de officier van justitie had de politieman terecht geweld gebruikt.

Eerder gingen ook in vergelijkbare zaken agenten vrijuit. Dat leidde tot veel ophef in de Verenigde Staten, waar de afgelopen tijd veel te doen is geweest om politiegeweld tegen Afro-Amerikanen.

Justitie VS onderzoekt dood zwarte man
Justitie VS onderzoekt dood zwarte man (Foto: ANP)

Geen schrijnende gevallen op wachtlijsten

Het lijkt erop dat er 'geen schrijnende gevallen' zijn op de wachtlijsten voor de verzorgings- en verpleeghuizen. Dat valt op te maken uit een brief van staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) aan de Tweede Kamer.

Alle zorgkantoren hebben, samen met de zorgaanbieders, onderzoek gedaan naar de situatie van cliënten die op een wachtlijst staan. Ook de wachtlijsten bij de gehandicaptenzorg en de geestelijke gezondheidszorg werden in ogenschouw genomen. Maar schrijnende gevallen kwamen niet naar voren.

Het wachtlijstvraagstuk staat hoog op de politieke agenda, aldus Van Rijn. Degene die naar een instelling moet, hoort een sterkere positie te krijgen. Dat kan vooral door betere voorlichting.

Daardoor kan de doorstroming naar beschikbare plaatsen misschien beter lopen, denkt Van Rijn. "Als plaatsing bij de instelling van eerste voorkeur niet mogelijk is, moet de cliënt op een begrijpelijke manier uitgelegd worden waarom plaatsing (nog) niet mogelijk is en wat zijn perspectieven zijn."

Judoka Bolder gaat voor Israël uitkomen

Judoka Linda Bolder zal voortaan uitkomen voor Israël. De 26-jarige judoka uit Velserbroek heeft dit besloten uit onvrede met het beleid van de Judobond Nederland (JBN). De judobond wilde niet dat ze zich nog langer door haar vaste coach liet begeleiden.

De judobond presenteerde vorig jaar Judo 2.0 waarbij judoka's meer centraal op één of twee steunpunten moesten gaan trainen. De judoka's zouden voortaan alleen nog mogen worden begeleid door bondscoaches van de judobond en niet meer door begeleiders van hun eigen club. Voor deze plannen bestaat veel weerstand bij de sporters en trainers. 

De judoka uitkomende in de klasse tot 70 kilogram is ook altijd fel tegenstander geweest van de centralisatie. Voor haar waren er twee opties: Rotterdam of Haarlem. Ze wilde in ieder geval niet naar Rotterdam, waar haar grootste concurrente Kim Polling traint. Haarlem bleek ook geen optie. "Daar heb ik met Maarten Arens (bondscoach heren en trainer in Haarlem, red) gesproken, maar die vertelde dat de mannen voor hem prioriteit nummer één zijn. Ik had geen zin om prioriteit nummer twee te zijn", aldus Bolder.

De discussie over hoe de centralisatie van het judo moet worden uitgevoerd loopt nog maar Bolder gaat daar niet op zitten wachten. "Dat zorgt voor een hoop onrust en daar heb ik geen trek meer in", legt Bolder uit. "Ik wil weg uit die negatieve spiraal."

Wat ook meespeelt is dat de Noord-Hollandse zich via de Israëlroute veel makkeijker kan plaatsen voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016. Op Europese- en wereldkampioenschappen mogen twee judoka’s per land worden uitgezonden, maar op de Olympische Spelen maar één. In Nederland heeft de zeer zware concurrentie van Europees kampioene en nummer één van de wereld Kim Polling.

"Ik kom uit een periode van een zware kruisbandblessure. Dat betekent dat ik een jaar heb stilgestaan en een forse achterstand heb opgelopen. Dat betekent dat ik een inhaalslag moet maken door ongeveer elk toernooi te winnen waaraan ik meedoe. En tegelijk moet Kim niet heel veel winnen. Maar Kim is geen judoka die veel verliest, dus mijn kansen op de Spelen zijn beperkt."

Linda Bolder in het blauw in actie tijdens het EK in 2012. (PROSHOTS/Gepa)

Nu Bolder voor Israel uit gaat komen zal ze zoveel mogelijk worden begeleid door haar trainer en coach Ben Rietdijk. Als hij een keertje niet mee kan naar buitenlandse toernooien, dan zal de Israëlische coach Shany Hershko haar begeleiden. Hershko begeleidt nu onder andere Yarden Gerbi, de wereldkampioene van 2013 in de categorie tot 63 kilo. 

Bolder werd in 2013 op het EK in Boedapest tweede achter Kim Polling. Dit jaar won ze in februari de Grand Slam in Parijs. Twee weken later tijdens de Grand Prix in Düsseldorf liep ze een kruisbandblessure op en dat zorgde ervoor dat ze dit jaar niet meer in actie kon komen. Bolder staat desondanks nog vijftiende op de wereldranglijst. 

De omstreden binnenlandpolitiek van Israël heeft Bolder niet doen te twijfelen over haar beslissing. "Een hoop mensen zullen er een mening over hebben, maar ik ben niet bezig met politiek en zal me er ook niet in mengen. Ik ben een topsporter en heb alleen gekeken wat goed is voor mij. Wie kan mij wat bieden? Daarom ben ik tot deze keuze gekomen."

Napoli wint Italiaanse Supercup

Napoli heeft maandagavond in de Qatarese hoofdstad Doha de Italiaanse Supercup gewonnen. De bekerwinnaar was na strafschoppen te sterk voor landskampioen Juventus. Die penalty's waren nodig omdat het duel zowel na negentig minuten (1-1) als na verlenging (2-2) niet beslist was.

Carlos Tévez leek Juve in de verlenging de zege te schenken, maar twee minuten voor tijd zorgde Gonzalo Higuaín er alsnog voor dat er strafschoppen moesten worden genomen. In die serie kwam pas na achttien pogingen een beslissing. Doelman Rafael Cabral werd de held door de beslissende strafschop te keren.

In de reguliere speeltijd hadden Tévez en Higuaín ook al gescoord. Higuaín deed dat na een fraaie actie en voorzet van Jonathan de Guzman, die het laatste kwartier van het duel vanaf de bank moest bekijken.

PDC WK: Caven, M. Smith en Dolan door

Maandagavond werden er naast Raymond van Barneveld - Rowby John Rodriguez nog meer wedstrijden gespeeld in de eerste ronde van het PDC WK. Hieronder vind je de uitslagen.

Jamie Caven  (19) 3-2 Jason Hoog
Jamie Caven heeft met veel moeite de tweede ronde van het PDC World Darts Championship bereikt. Caven kon scorend zijn normale niveau niet halen en maakte er op de dubbels een drama van. Debutant Jason Hogg kreeg meer dan voldoende kansen  om voor een verrassing te zorgen, maar dolf in de vijfde set uiteindelijk het onderspit. Caven is nu de opponent van Raymond van Barneveld. 

Nolan Arendse 4-0 Alex Hon (voorronde)
Het duel tussen qualifiers uit Zuid-Afrika en Hong Kong. Arense won met 4-0 en speelt later tegen Brendan Dolan.

Michael Smith (22) 3-1 Mensur Suljovic
Michael Smith heeft zich in mooie partij darts geplaatst voor de tweede ronde van het PDC World Darts Championship. De strijd tegen Mensur Suljovic ging van begin tot eind gelijk op. In de derde set vond de beslissing plaats. Tot op dat moment was nog geen enkele break gevallen en Suljovic miste een kans in de vierde leg. Daarna pakte Smith de mogelijkheid wel in de vijfde, om in de vierde set de partij uit te gooien: 3-1.

Brendan Dolan (11) 3-0 Nolan Arendse
Brendan Dolan heeft zonder al te veel moeite de volgende ronde gehaald. Hij won met drie keer 3-0 van de Zuid-Afrikaanse qualifier Nolan Arendse. Na de kerst treft Dolan Michael Smith. 

Dinsdag de laatste wedstrijden in de eerste ronde van het PDC WK. Vincent van der Voort en Jermaine Wattimena zullen aan de oche staan.

Dinsdag 23 december 20.00 uur

Vincent van der Voort (23) v John Henderson
Jermaine Wattimena v Robert Marijanovic (voorronde)
Mervyn King (10) v Max Hopp
Adrian Lewis (3) v David Pallett
Stephen Bunting (27) v Jermaine Wattimena/Robert Marijanovic

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.