FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 24 december 2014

Man vlucht weiland in na aanrijding op A7

Op de A7 ter hoogte van Benningbroek is woensdagavond een man het weiland ingevlucht na een aanrijding. De man reed zonder licht op de snelweg. Hij botste met zijn auto tegen die van een andere automobilist, die hem met lichtsignalen probeerde te waarschuwen, meldde de politie. Het incident gebeurde rond half negen.

De botsing is vermoedelijk met opzet veroorzaakt door de bestuurder die zonder licht reed. Na de aanrijding vluchtte de verdachte het weiland in. Een politiehelikopter die toevallig in de buurt patrouilleerde, was snel op de plaats van het ongeluk. Via een warmtebeeldcamera zagen agenten de man in het gras liggen en kon hij worden aangehouden.

De bestuurder die de verdachte waarschuwde, is met de schrik vrijgekomen. Niemand raakte gewond en de beide auto's zijn later op de avond van de weg verwijderd. De politie onderzoekt waarom de man zonder licht reed en wegvluchtte.

Gestrande toeristen geëvacueerd in Maleisië

Met een grote reddingsoperatie hebben Maleisische hulpverleners woensdag gestrande toeristen, onder wie zestien Nederlanders, uit een vakantieoord in Maleisië geëvacueerd. Dat meldden diverse media.

De ongeveer 120 toeristen en personeelsleden waren vast komen te zitten in het Mutiara Taman Negara Resort in een natuurpark aan de oostkust van Maleisië, doordat de rivier de Tembeling door zware regenval buiten zijn oevers is getreden. Bij de reddingsoperatie werden onder andere helikopters ingezet.

Studentenproject doet niet onder voor grote titels

Er is een nieuw project van Montreal's National Animation and Design Center, gemaakt in maar 14 weken door een groep van zeven studenten met Unreal Engine 4. De game heet 'Trailed' en het gaat over een vrouw die moet overleven in een wat lijkt op een post-apocalyptische wildernis. "Ons doel is om ons ontwerp, technisch en artistiek vermogen zoveel mogelijk te pushen" aldus één van de studenten op het forum van Unreal Engine. Dat is ze goed gelukt zoals je kunt zien in de video's en screenshots.

Ruim duizend meldingen vuurwerkoverlast

Op de eerste dag dat het meldpunt vuurwerkoverlast.nl online was, zijn er ruim duizend klachten binnengekomen. De teller staat op 1083, liet Arno Bonte, raadslid van GroenLinks in Rotterdam en initiatiefnemer van het meldpunt, woensdagavond weten.

Het aantal ligt ongeveer even hoog als vorig jaar. Verreweg de meeste klachten gaan over zware vuurwerkbommen.

Woensdagochtend openden 25 lokale GroenLinks-fracties de website. Het is het derde jaar op rij dat burgers hun klachten kwijt kunnen bij dit meldpunt, een initiatief van twintig gemeentelijke en provinciale GroenLinks-fracties. Vorig jaar kwamen er bijna negentigduizend klachten binnen.

Overlast melden kan tot 3 januari. Vorig jaar betrof zeventig procent van de meldingen harde knallen door vuurwerkbommen, vijftien procent ging om gestreste huisdieren door het vuurwerk.

[pic] Rihanna viert kerst met zwarte glitterboom

Rihanna viert de kerst met een unieke kerstboom. De meeste mensen hebben een groene boom, maar de Diamonds-zangeres heeft het heel anders aangepakt.

Bij Rihanna staan de cadeautjes onder een zwarte, piramidevormige glitterkerstboom. Het lijkt net alsof er allemaal diamanten in zitten, is te zien op haar Instagram-account.

De ster uit Barbados twitterde 'Beste boom ooit' met de foto erbij naar haar 38,5 miljoen volgers. Later volgde nog een foto van de boom. "Zwart ijs", schreef ze erbij.

Zwarte kerst voor 3300 huishoudens in Leusden

Een deel van de inwoners van Leusden beleeft een donkere kerstavond. Ruim 3300 huishoudens hebben te maken met een stroomstoring, meldt netbeheerder Stedin. De storing begon even na half negen. Het is nog niet bekend wat de oorzaak ervan is en hoe lang die gaat duren.

Monteurs van Stedin waren er volgens een woordvoerder snel bij, dus de netbeheerder hoopt dat de problemen snel verholpen zijn, ook in verband met kerstavond. Volgens Stedin klagen sommige inwoners van Leusden op Twitter dat het maar een donkere kerstavond is. "Handig hoor, met kerstavond. Gelukkig net klaar met 1e kerstdiner en nu gezellig met kaarslicht", aldus een van hen.

Eindbedrag 3FM Serious Request ¤12.380.438

3FM DJ's Coen, Domien en Gerard hebben na een week lang opgesloten te hebben gezeten in het Glazen Huis in Haarlem een eindbedrag van 12.380.438 euro weten op te halen. Het geld zal gaan naar het Rode Kruis, die vrouwen en meisjes in conflictgebieden helpen tegen seksueel geweld.

Het eindbedrag overtreft hiermee het bedrag dat vorig jaar was opgehaald met de actie. Heel veel mensen in Nederland, heel veel mensen in Haarlem hebben zich van hun beste kant laten zien en ons geholpen geld in te zamelen voor de slachtoffers van seksueel geweld in conflictgebieden. Het Rode Kruis kan met dit enorme bedrag veel vrouwen en meisjes helpen," zegt zendermanager 3FM Wilbert Mutsaers.

NS bestelt sprinters bij Zwitsers bedrijf

De NS wil circa zestig sprinters bestellen bij de Zwitserse treinenbouwer Stadler. Het Nederlandse spoorbedrijf zegt de treinen snel nodig te hebben. Tegen de onderhandse gunning aan Stadler maken treinenbouwers Alstom en Bombardier echter bezwaar, ze spannen een kort geding aan.

"NS betreurt deze gang van zaken, omdat het niet in het belang van de Nederlandse reiziger is en we snel meer sprinters nodig hebben. Wij zien de zaak met vertrouwen tegemoet en handelen zorgvuldig. Rechtszaken zorgen mogelijk alleen maar voor een latere komst van de benodigde sprinters", aldus financieel directeur Engelhardt Robbe van NS.

De NS zegt door reizigersgroei en diverse andere omstandigheden al eind 2016 extra sprinters nodig te hebben. "Aangezien het tekort aan sprinters zich al op korte termijn voordoet, is het doorlopen van een openbare aanbesteding niet mogelijk."

Rijk moet uitgeprocedeerde onderdak bieden

De Rijksoverheid moet nachtopvang, een douche, ontbijt en een avondmaaltijd regelen voor een uitgeprocedeerde asielzoeker. De rechtbank van Den Haag heeft dat beslist in een zaak die was aangespannen door een uitgeprocedeerde uit Iran. Het gaat om een voorlopige voorziening.

Volgens VluchtelingenWerk Nederland is het een belangrijke uitspraak. Eerder deden rechters vergelijkbare uitspraken, maar dat waren zaken die tegen gemeentes waren aangespannen. De nieuw uitspraak richt zich tot de Rijksoverheid.

Hoewel het maar over één uitgeprocedeerde asielzoeker gaat, schept de beslissing een precedent, aldus VluchtelingenWerk. Het is volgens de organisatie belangrijk dat uitgeprocedeerde asielzoekers in elk geval bed, bad en brood kunnen krijgen.

"Deze mensen staan nu bij de gemeente op de stoep, die ze geen opvang mag geven. Wij vinden dat de Rijksoverheid gemeenten moet ondersteunen in de opvang van deze mensen", zegt Jasper Kuipers, adjunct-directeur van VluchtelingenWerk Nederland.

Pas op de plaats Wall Street

Wall Street is in aanloop naar de kerstmis vlak gesloten. De Dow Jones koerste fractioneel hoger op 18.030,21 punten, nadat dinsdag voor het eerst in de geschiedenis de achttienduizend punten werd gepasseerd. De breder samengestelde S&P500 index handelde vlak op 2.081,88 punten en techbeurs Nasdaq dikte 0,2 procent aan op 4.773,47 punten.

Wall Street sloot al na een halve handelssessie. In de ochtendhandel bleken de wekelijkse steunaanvragen met negenduizend gedaald naar 280 duizend. Verder namen de olievoorraden flink toe met 7,3 miljoen vaten tot 387,2 miljoen vaten.

De olieprijs daalde opnieuw flink en ook goud werd minder waard. De euro/dollar werd 0,1 procent hoger verhandeld op 1,2190.

Wall Street is donderdag gesloten, maar opent op vrijdag, in tegenstelling tot de Europese beurzen, de deuren wel.

'NAVO zette Kiev onder druk om status op te geven'

De leden van de NAVO hebben Oekraïne onder druk gezet om zijn niet-gebonden status bij het bondgenootschap op te geven. Dat heeft de Russische onderminister van defensie Anatoli Antonov woensdag gezegd.

Het Oekraïense parlement stemde dinsdag in met het voorstel de neutrale NAVO-status op te geven. Daarmee is de weg vrij voor een volledig lidmaatschap. Of Oekraïne ook daadwerkelijk lid wordt is nog niet zeker en de kansen daarop lijken in ieder geval in de nabije toekomst klein. Desondanks heeft Moskou felle kritiek op het besluit van het parlement. Antonov zei woensdag dat NAVO-leden, die hij verder niet bij naam noemde, Oekraïne onder druk hebben gezet om het land zo 'lijnrecht tegenover Rusland' te krijgen.

Valerij Tsjalji, een medewerker van de Oekraïense president Petro Porosjenko, benadrukte dat de stemming niet betekent dat NAVO-lidmaatschap nu onmiddellijk een prioriteit is. Volgensa Tsjalji moet zijn land nu eerst hervormen om aan de lidmaatschapscriteria van het bondgenootschap te voldoen.

Rodgers zet vraagtekens bij spel Balotelli

Brendan Rodgers, coach van Liverpool, heeft woensdag opmerkelijk gereageerd op het feit dat Mario Balotelli weer terug is na een schorsing. De flamboyante Italiaan ontbrak zondag tegen Arsenal (2-2), maar zit vrijdag tegen Burnley weer bij de selectie. "Het belangrijkste is dat we weer een extra speler hebben om op te stellen", aldus Rodgers. "Maar we hebben gezien dat onze manier van spelen niet echt de zijne is."

"We weten dat Mario sterk is in en rond de zestienmeter. Maar het druk zetten behoort niet echt tot zijn spel", verzuchtte Rodgers. "We proberen het beste uit onze spelers te halen en de kwaliteiten die ze hebben te benutten. Daar concentreren we ons op."

Olievoorraden VS nemen toe

De olievoorraden in de Verenigde Staten zijn vorige week met 7,27 miljoen vaten toegenomen tot 387,2 miljoen vaten van 159 liter. Dat maakte het Amerikaanse energiebureau EIA woensdag bekend.

Analisten hadden gemiddeld juist verwacht dat de voorraden met 2,5 miljoen vaten zouden afnemen. Het EIA meldde verder dat de productie van ruwe olie in de VS vorige week met tienduizend vaten per dag is gedaald naar 9,13 miljoen vaten.

De olieprijzen gingen verder omlaag na de bekendmaking van de onverwachte toename van de Amerikaanse olievoorraden. Een vat lichte Amerikaanse olie zakte drie procent naar 55,39 dollar. Brent daalde 3,3 procent tot 59,65 dollar.

Coach Kameroen laat Song thuis

Middenvelder Alex Song maakt geen deel uit van de selectie van Kameroen voor de strijd om de Afrika Cup, volgende maand in Equatoriaal-Guinea. Bondscoach Volker Finke nam de in topvorm verkerende speler van West Ham United niet op in zijn 23-koppige selectie.

Song had zijn club om toestemming gevraagd aan het toernooi deel te mogen nemen. Vinke negeert de middenvelder echter sinds hij tijdens het WK na een klap op de rug van de Kroaat Mario Mandzukic voor drie duels werd geschorst.

West Ham-manager Sam Allardyce zal niet ongelukkig zijn met het besluit van de Duitser. Hij dreigt zijn verdedigers Diafra Sakho en Cheikhou Kouyaté enige tijd te moeten missen. Beiden worden normaal gesproken geselecteerd voor Senegal. De Afrika Cup begint op 17 januari.

Voorlopige selectie Kameroen:
Doelmannen: Joseph Ondoua (Barcelona), Guy Ndy Assembe (Nancy), Pierre Sylvain Abogo (Tonnerre Yaoundé)

Verdediging: Cédric Djeugoue (Coton Sport), Jérôme Guihi Ata (Valenciennes), Nicolas Nkoulou (Olympique Marseille), Ambroise Oyongo Bitolo (New York Red Bulls), Brice Nlate Ekongolo (Olympique Marseille), Franck Bagnack (Barcelona), Henri Bedimo (Olympique Lyonnais)

Middenvelders: Stéphane Mbia (Sevilla), Enoh Eyong (Standard Liège), Raoul Cedric Loe (CA Osasuna), Edgard Salli (Academica de Coimbra), Georges Mandjeck (Kayseri Erciyesspor), Franck Kom (Etoile du Sahel), Patrick Ekeng (FC Cordoba)

Aanvallers: Eric-Maxim Choupo-Moting (Schalke 04), Benjamin Moukandjo (Reims), Jacques Zoua (Kayseri Erciyesspor), Vincent Aboubakar (FC Porto), Léonard Kwekeu (Caykur Rizespor), Clinton N'Jie (Olympique Lyonnais), Franck Etoundi (FC Zurich)

Première The Interview op internet

De film The Interview gaat niet in de Amerikaanse bioscoop in première, maar op internet. Woensdagmiddag lokale tijd is het al zover. De film zal dan te huur en te koop zijn via onder meer YouTube en Google Play. Eerder woensdag gingen berichten rond dat de film vanaf donderdag op YouTube te zien zou zijn.

Dat heeft filmproducent Sony Pictures woensdag bekendgemaakt. The Interview is vanaf eerste kerstdag ook te zien in driehonderd bioscopen in de VS.

The Interview zorgde de afgelopen tijd voor veel ophef. Noord-Korea maakte stampij omdat in de film de fictieve moord op Kim Jong-un wordt beraamd. De systemen van Sony werden gehackt. Volgens de Verenigde Staten is Noord-Korea daar de schuldige van.

IS haalt Jordaans gevechtsvliegtuig boven Syrië neer

Een Jordaans gevechtsvliegtuig is woensdag neergestort in Syrië. De piloot is gevangengenomen door de extremistische organisatie Islamitische Staat. Dat heeft de Jordaanse regering bekendgemaakt. Volgens activisten in het land is het toestel door IS uit de lucht geschoten.

De Jordaanse minister van informatie Mohammad Momani zei dat het er op lijkt dat de straaljager vanaf de grond is neergeschoten. "Het lijkt er op dat het vliegtuig is neergestort vanwege schoten vanaf de grond, maar het is moeilijk om dat te bevestigen, gezien het gebrek aan informatie", aldus Momani. De minister benadrukte dat 'dat de strijd tegen terreur doorgaat' en dat het gevecht met extremisten er een is om 'de islamitische religie te verdedigen'.

Waar het gevechtsvliegtuig precies mee is neergeschoten is nog niet bekend, maar IS heeft bij zijn opmars in Syrië Igla-luchtafweerraketten van Russische makelij buitgemaakt. De raketten worden al sinds de jaren negentig gebruikt door de Syrische en Iraakse strijdkrachten. Tijdens de eerste Golfoorlog gebruikten Iraakse militairen een Igla-raket om een Britse Tornado uit de lucht te halen.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten werd het toestel met een raket of een groot machinegeweer neergehaald bij Raqqa, in het noorden van Syrië en de de facto hoofdstad van het gebied dat in handen van IS is. Het toestel hoort volgens het Observatorium tot de internationale coalitie die luchtaanvallen uitvoert op doelwitten van IS.

De internationale coalitie, die onder leiding van de Verenigde Staten staat, heeft al honderden aanvallen uitgevoerd op stellingen van IS. Saudi-Arabië, Jordanië, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten maken deel uit van de coalitie. Qatar levert logistieke steun.

Inflatie Rusland boven 10 procent

De inflatie in Rusland is in december voor het eerst sinds 2008 tot boven de tien procent gestegen, vooral als gevolg van de sterke waardedaling van de Russische roebel. Dat blijkt uit cijfers die het Russische bureau voor de statistiek woensdag publiceerde.

De geldontwaarding kwam deze maand uit op 10,4 procent. Door de sterk gedaalde roebel wordt het duurder om goederen te importeren. Buitenlandse bedrijven schroeven de prijzen van hun producten in Rusland flink op om zo de zwakke roebel te compenseren.

De Russische centrale bank denkt dat de inflatie in het eerste kwartaal van volgend jaar verder zal kunnen stijgen tot 11,5 procent.

Voormalig Blizzard-werknemer: "E-sports zou olympische sport kunnen zijn"

Rob Pardo, beter bekend als voormalig chief creative officer bij Blizzard Entertainment, heeft gezegd dat het professioneel spelen van videogames niet zou misstaan als olympische sport. Pardo maakte dit statement in de Let's Talk About Tech podcast, dat een onderdeel is van BBC Radio 5.

"Er is een sterk argument waarom e-sports een olympische sport kan zijn", aldus Pardo, die onder andere lead designer was van Starcraft: Brood war, een game die als een van de eersten op professioneel niveau werd gespeeld. "E-sports heeft een grote competitie, en veel professionele gamers hebben razendsnelle reflexen en kunnen bliksemsnel beslissingen maken als het moet."

Volgens Pardo moet e-sports voornamelijk een culturele horde overwinnen om echt serieus genomen te worden. "Het begint ermee met hoe je sport definieert. Als je sport definieert als iets dat veel fysieke inspanning vereist, dan zijn games natuurlijk geen sport, maar als je tegelijkertijd kijkt naar sommige sporten die op de Spelen voorbij komen, begin ik al vraagtekens te zetten bij die definitie."

Als e-sports inderdaad door het Internationaal Olympisch Comité erkend wordt, betekent dat nog niet dat videogames ook gelijk te zien zullen zijn op de Spelen zelf. Het IOC moet dan nog eerst goedkeuren dat de sport daadwerkelijk op de Spelen verschijnt. Als games zo ver komen, staan ze voor een vergelijkbare hindernis als bijvoorbeeld schaken, waarvan de grootste bond FIDE wel lid is van het IOC, maar wat vooralsnog niet op het olympisch programma staat. Met de onlangs bekendgemaakte Agenda 2020 zou het voor andere sporten wel makkelijker moeten worden om op de Spelen te komen, ook als het maar voor één of twee keer is.

E-sports
Voormalig Blizzard-werknemer: "E-sports zou olympische sport kunnen zijn"

Heerenveen boekt 4,2 miljoen euro verlies

Sc Heerenveen heeft over het seizoen 2013-2014 een nettoverlies van 4,2 miljoen euro geboekt. Dat staat in het woensdag gepubliceerde jaarverslag van de Friese eredivisionist. De club verwacht over het lopende seizoen weer winst te gaan maken.

Heerenveen haalde in het afgelopen seizoen een omzet van 21,3 miljoen euro. Dat was een daling van meer dan twee miljoen euro ten opzichte van het seizoen ervoor. Desondanks viel de hoogte het bestuur van de club nog mee. In de begroting voor 2013-2014 was rekening gehouden met een omzet van 20,3 miljoen.

Britse politicus woest over parodie in game

Nigel Farage, de leider van de UK Independence Party (UKIP) is woest op een stel scholieren uit Canterbury. De bengels hebben namelijk een spelletje voor de smartphone gemaakt waarin de leider belachelijk wordt gemaakt.

In de game genaamd UKIK speel je met Nicholas Fromage, een politicus die de Britse economie moet redden door immigranten zo ver mogelijk van de white cliffs of Dover af moet schoppen. Elke keer als je er niet in slaagt de immigranten ver genoeg te schoppen daalt de Britse economie met een aantal punten.  

Farage is niet blij met de manier waarop hijzelf en zijn partij voor schut worden gezet, en noemt de game 'belachelijk en zielig' en zegt dat de scholieren 'een aantal grenzen hebben overschreden'. Onder andere het gebruik van het woord racisme vond hij erg kwetsend. De directeur van de school, Phil Karnavas, verdedigt echter het werk van de jongens. 'Meneer Farage wil  graag dat jongeren aan politieke discussies meedoen, maar heeft vervolgens kritiek wanneer jongeren ook daadwerkelijk hun stem laten horen. Het is dan ook ironisch, zeker met de controversiële uitspraken van de leden van UKIP in het achterhoofd, dat de leider nu deze jongeren beschuldigt dat ze grenzen hebben overschreden. UKIP leent zichzelf perfect voor satire en de app is een typisch geval van traditionele Britse humor.'

Voor degenen die interesse hebben in de game, hij is gratis te downloaden vanuit Google Play.

Nigel Farage
Britse politicus woest over parodie in game

AEX met klein verlies naar Kerstmis

De Europese beurzen hebben hun verkorte handelsdag woensdag met gemengde resultaten afgesloten. Op de dag voor Kerstmis was het bijzonder rustig op de beurzen, waar beleggers bijkwamen van de stevige opmars van de voorgaande dagen.

De Amsterdamse AEX-index sloot 0,3 procent in de min op 425,57 punten. De Midkap zakte 0,1 procent tot 635,75 punten. De beurs in Parijs leverde 0,4 procent in, terwijl de FTSE-index in Londen er 0,2 procent bij kreeg. In Frankfurt werd niet gehandeld.

'Ongewenste witte kerst in Bladel'

Bewoners van een huis in Bladel troffen woensdagochtend een ravage aan toen ze uit bed kwamen. Er waren twee poederblussers door de brievenbus leeggespoten. De schade is zo groot dat de bewoners mogelijk tijdelijk hun huis moeten verlaten, meldt Omroep Brabant.

Ergens in de nacht van dinsdag op woensdag spoten onbekenden twee poederblussers van ieder zes liter door de brievenbus leeg. "Het restje hebben ze nog over zeven auto's leeggespoten, vertelt de bewoonster, die liever anoniem blijft. "Het is een witte kerst, maar niet zoals we hoopten."

De schade in huis is enorm."Het is fijnstof, dus het zit echt van de hal tot aan de zolder, door het hele huis. Het tast al onze elektrische apparaten aan. Er is nu een schoonmaakbedrijf dat kijkt wat er moet gebeuren."

Limburger krijgt 8 jaar cel voor spoor van geweld

Een 38-jarige man die op 5 december 2013 in Limburg een spoor van geweld trok, is woensdag veroordeeld tot een celstraf van acht jaar en een rijverbod van vijf jaar. De man was die dag vrijgekomen na het uitzitten van een gevangenisstraf, maar belandde een paar uur later alweer in de cel.

De man werd op de bewuste dag opgehaald door zijn ex-vriendin, die de relatie een paar weken eerder had verbroken. Eenmaal in de auto sloeg hij de vrouw met zijn vuisten op het hoofd. Daarna ging hij er in die auto met hun 3-jarige dochter vandoor. In Reuver botste hij met zijn auto tegen een andere auto op, waarna hij bij een huis in Belfeld een vrouw tegen de grond werkte en haar van haar auto beroofde.

Daarop volgde een dollemansrit, waarbij hij het kind op zijn schoot hield, en een achtervolging door de politie, in de duisternis en de regen. De man ramde diverse politieauto's. In Swalmen kon de politie de man uiteindelijk tot stoppen dwingen.

Het vonnis van de rechtbank in Roermond is conform de eis van de officier van justitie.

Contract van half miljoen voor LoL-speler

E-sports begint steeds meer op echte professionele sporten te lijken. Teams kregen al een technische staf en toernooien hebben prijzenpotten met miljoenen euro's. Nu lijken ook de contracten van de spelers aan de beurt om een upgrade te krijgen. Lee 'Flame' Ho-Jong, voormalig toplaner van CJ Entus, heeft een contract getekend bij het Chinese LGD Gaming. Het zou gaan om een contract ter waarde van 500.000 dollar. De duur van het contract is onbekend.

LGD Gaming werd vorig jaar vierde in de Chinese divisie en haalde daarom net niet de wereldkampioenschappen. Dit jaar gaan zij er echter alles aan doen om wel te kwalificeren. Eerder haalden zij namelijk ook al wereldkampioen Gu “Imp” Seung-bin en voormalig wereldkampioen Choi “Acorn” Cheon-ju.

Homoseksuelen nog niet welkom bij bloedbank

Bloedbank Sanquin is vooralsnog niet van plan homoseksuelen toe te staan bloed te doneren. Dat zei een woordvoerder woensdag, nadat de Amerikaanse toezichthouder FDA het advies had gegeven om homoseksuele en biseksuele mannen in de Verenigde Staten weer bloed te laten geven.

"Mannen die aangeven dat ze seks hebben gehad met andere mannen blijven uitgesloten van bloeddonatie", aldus de woordvoerder van Sanquin. Hij benadrukt dat het alleen nog maar gaat om een advies van de FDA.

Volgens hem vraagt Sanquin niet naar de geaardheid van mensen, maar puur naar het seksuele gedrag. Volgens de bloedbank is de overdracht van hiv 'honderd keer groter bij mannen die seks hebben met andere mannen' dan bij mannen die het met vrouwen doen. "We willen veilig bloed kunnen leveren", aldus de woordvoerder.

Tientallen doden bij rebellengeweld Noordoost-India

Een reeks aanvallen van rebellen in de Indiase deelstaat Assam heeft aan zeker 63 mensen het leven gekost. Dat heeft de politie van de afgelegen deelstaat woensdag gezegd. Honderden overlevenden hebben hun toevlucht gezocht in een kerk en een school. De autoriteiten hebben een avondklok ingesteld.

De rebellen voerden dinsdag vijf aanvallen uit. De meeste slachtoffers, onder wie veel vrouwen en kinderen zijn, werkten op theetuinen in de regio. De autoriteiten hebben in twee districten een avondklok ingesteld, in de hoop het geweld in te dammen. "We proberen ervoor te zorgen dat het etnische geweld niet oplaait", zei S.N. Singh van de politie. De Indiase regering heeft duizenden paramilitairen naar Assam gestuurd. Premier Narendra Modi heeft het geweld veroordeeld.

Volgens premier van Assam Tarun Gogoi zitten rebellen van een factie van het Nationaal Democratisch Front van Bodoland achter het bloedbad. De Bodo-rebellen hebben in het verleden al vaker aanvallen op Adivasi's uitgevoerd. Aanleiding voor de aanvallen zijn disputen over grond en banen. Het Nationaal Democratisch Front van Bodoland strijdt al jaren voor een eigen thuisland voor het Bodo-volk, een inheemse stam uit Assam.

Overleg van start over strijd Oost-Oekraïne

Vertegenwoordigers van Oekraïne, Rusland en en de pro-Russische separatisten uit Oost-Oekraïne zijn woensdag weer in gesprek gegaan in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. De hoop is dat in Minsk een oplossing kan worden gevonden voor de slepende crisis in Oost-Oekraïne. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) is ook bij de gesprekken betrokken.

Een van de belangrijkste doelen is het bereiken van een permanent staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne. Volgens Heidi Tagliavini van de OVSE wordt er onder meer gesproken over het terugtrekken van zwaar wapentuig, uitwisseling van krijgsgevangenen en het leveren van humanitaire hulp.

De strijd tussen het leger en de separatisten, die volgens Kiev en het Westen door Rusland worden gesteund, heeft al meer dan 4700 levens geëist. In september werd er ook al overlegd in Minsk en werd er zelfs een bestand gesloten. Dat is sindsdien echter met regelmaat van de klok geschonden.

Lagere straf voor doodschudden zoontje

Een militair uit Almere is woensdag in hoger beroep veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf, omdat hij zijn twee baby's door elkaar schudde. De rechtbank legde hem eerder negen jaar cel op.

De man schudde eerst in mei 2012 zijn zes weken oude zoontje heen en weer, waarna het kind overleed aan het shaken-babysyndroom. In september 2013 deed hij hetzelfde met zijn pasgeboren dochtertje, maar het meisje overleefde dat.

Het gerechtshof in Arnhem vindt, net als de rechtbank eerder, dat bewezen is dat de man doodslag pleegde op zijn zoontje en poging tot doodslag op zijn vijf weken oude dochtertje. Maar het hof legt een lagere straf op omdat de man zelf ook lijdt onder wat er is gebeurd. De aanklager in hoger beroep had juist geëist dat de man opnieuw negen jaar cel zou krijgen.

De nu 32-jarige ex-militair werd opgepakt nadat zijn zoontje in het ziekenhuis overleed met de onmiskenbare kenmerken van shaken-babysyndroom. Hij was de enige die het schudletsel kort daarvoor kon hebben veroorzaakt, gelooft het hof. Hij werd in afwachting van het onderzoek vrijgelaten, waarna zijn vrouw in 2013 een tweede kindje baarde. Toen ook dit meisje in het ziekenhuis belandde werd de man weer opgepakt.

De man zegt dat hij niet weet of hij het gedaan heeft, omdat hij zich niets van het schudden herinnert. Zijn vrouw en familie staan achter hem.

Van het meisje is nog onzeker of zij blijvend letsel opliep. Ze werd eerst uit huis geplaatst, maar is inmiddels terug bij haar moeder.

[upd] Agent VS schiet opnieuw zwarte man dood

Een man die een wapen tevoorschijn haalde toen hij door de politie werd gecontroleerd is woensdag in Berkeley, een voorstad van St. Louis, doodgeschoten. Dat heeft de politie van St. Louis bekendgemaakt. Lokale media meldden dat het om een zwarte man gaat, maar de politie heeft niets over de identiteit van het slachtoffer bekendgemaakt.

De agent was bezig met een routinecontrole bij een benzinepomp toen hij twee mannen benaderde. Een van de twee pakte daarop een wapen en richtte dat op de agent. Die opende vervolgens het vuur. De gewapende man kwam daarbij om het leven. De tweede verdachte nam de benen.

Berkeley ligt op zo'n drie kilometer van Ferguson, waar in augustus een blanke agent de zwarte tiener Michael Brown doodschoot. De dood van Brown leidde tot grote onrust.

Update 15:54
De zwarte jongen die dinsdagavond is doodgeschoten door een blanke agent in het Amerikaanse St. Louis, was een bekende van de politie. De politie van Berkeley zei woensdag op een persconferentie dat hij het afgelopen jaar meerdere keren is opgepakt.


De agent was op een routinepatrouille toen hij de zwarte jongen tegenkwam bij een tankstation. Het slachtoffer richtte toen een pistool. Waarschijnlijk was het wapen gestolen of illegaal gekocht. "De agent vreesde voor zijn leven en loste meerdere schoten waardoor de jongen overleed", vertelde de politiewoordvoerder. ,,Er was weinig tijd en er was meteen gevaar."

De politie noemt het een ,,tragedie voor iedereen", maar zei dat de agent in kwestie geen andere keuze had. "Het slachtoffer had kunnen wegrennen. Hij had zijn wapen kunnen laten vallen."

De agent is met betaald verlof totdat hij is verhoord en onderzocht door een psycholoog.

'Slachtoffer St. Louis bekende politie VS'
'Slachtoffer St. Louis bekende politie VS' (Foto: ANP)

Kramer twee keer tegen De Vos op NK Allround

Sven Kramer komt zaterdag op de eerste schaatsdag van de NK allround in Thialf toevallig twee keer tegen Jos de Vos uit. De 28-jarige kopman van TeamLottoNL-Jumbo werd woensdag tijdens de loting in Heerenveen zowel op de 500 meter (zesde rit) als 5000 meter (negende rit) aan de vijf jaar jongere rijder van Team New Balance gekoppeld.

Titelverdediger Koen Verweij (Team Corendon) neemt het op de 500 meter in de twaalfde en laatste rit op tegen ploeggenoot Jan Blokhuijsen. Op de 5000 meter fungeert Thom van Beek als tegenstander van Verweij. Debutant Jorrit Bergsma (olympisch kampioen 10.000 meter) gaat op deze afstand in de tiende rit het duel aan met routinier Bob de Jong.

Bij de vrouwen rijdt titelhoudster Yvonne Nauta op de 500 meter tegen Manouk van Tol. Rivaal Ireen Wüst neemt het op tegen Sanneke de Neeling. Op de 3000 meter strijdt Nauta tegen Jorien Voorhuis en Wüst tegen Linda de Vries in de laatste rit.

Kijk voor de volledige loting van dag één op de wedstrijdpagina van Schaatsen.nl

Vermeer heeft doel hervonden bij Feyenoord

Kenneth Vermeer heeft een bijzonder jaar achter de rug. De doelman maakte een veelbesproken transfer van Ajax naar Feyenoord waar hij inmiddels wekelijks tot de uitblinkers behoort. "Het was een jaar dat ik niet snel zal vergeten. Dankzij mijn transfer van Ajax naar Feyenoord ben ik een ander mens geworden, vooral omdat ik weer plezier en een doel heb", zegt Vermeer deze week in Feyenoord Magazine.

Vermeer geeft toe dat het aanvankelijk wennen was in Rotterdam. "Ik voelde me niet zozeer een vreemde, al leek het wel of alles wat ik deed extra in de gaten werd gehouden. Al die camera's, de fotografen, de pers; het was een gekkenhuis. Ik kan me voorstellen dat het ook voor medewerkers van Feyenoord in eerste instantie misschien vreemd was om iemand van Ajax te verwelkomen. Daar heb ik gelukkig niets van gemerkt. Door iedereen binnen de club ben ik ontzettend goed opgevangen."

Vermeer voelt zich thuis in Rotterdam. "Ik voel me hier inmiddels volledig geaccepteerd en op mijn plek. Elke week word ik toegejuicht in een volle Kuip, daar had ik nooit van durven dromen."

Final Fantasy XIV: A Realm Reborn-trial nu beschikbaar voor iedereen

Tot vandaag konden alleen PlayStation Plus abonnees profiteren van de gratis trial van Final Fantasy XIV: A Realm Reborn op PlayStation 3 en PlayStation 4. Dat is nu opgeheven en spelers die geen PlayStation Premium online service hebben kunnen genieten van de wonderlijke, maar gevaarlijke wereld die Eorzea heet. De gratis trial duurt 14 dagen en heeft een levelbeperking van 20. Je kan de PlayStation 4-versie hier vinden en die van PlayStation 3 hier. Als je na de trial de game koopt kun je alle progressie die je gemaakt hebt houden.

Om spelers aan te trekken heeft heeft Square Enix een feestelijke trailer uitgegeven. Dat brengt je misschien in de stemming om feest te vieren in de straten van Ul'dah. Daarnaast is er ook een Final Fantasy XIV: A Realm Reborn thema voor de PlayStation 4 in de Japanse PlayStation Store. Je hebt wel een Japanse account nodig om die te bemachtigen, maar zodra je hem binnen hebt gehaald is het te gebruiken op elke account. Als je ingelogd bent op een Japans account ga je naar Settings > Themes en dan 'Find on PlayStation Store', of je kunt hem hier vinden.

Sony viert dertig jaar Naughty Dog

De meeste mensen koppelen de naam van Naughty Dog aan Uncharted en The Last of Us. Toch is de studio verantwoordelijk voor veel meer. Dit jaar bestaan zij precies dertig jaar, wat voor Sony reden is om de studio in het zonnetje te zetten.

Sony, die veel Naughty Dog-games exclusief op haar consoles heeft, heeft een vijftig minuten durende film gemaakt. Hierin wordt verteld hoe de studio in de afgelopen drie decennia is gegroeid en is te zien wat de studio allemaal heeft voortgebracht, van Ski Crazed tot The Last of Us.

Pokémon spelen als bad guy

Het gebeurt altijd en overal. Gamers die knutselen aan games via mods en hacks. Via een hack van YouTuber Huntereb blijkt het nu ook mogelijk te zijn om in Pokémon Omega Ruby en Pokémon Alpha Sapphire te spelen als de slechterik Maxie.

Huntereb heeft een video online gezet waaruit blijkt dat hij via een rom hack en model swap het spel zo weten te manipuleren, dat hij het hele spel als Maxie kan spelen. Volgens de beschrijving bij de video heeft hij ook grootse plannen voor deze hack. We zijn benieuwd.

Wil je dit overigens zelf ook proberen? Denk dan eerst goed na of je dat wel aandurft. Wanneer je namelijk gaat rommelen met je gamecartridge kun je de data corrumperen en het hele spel nutteloos maken.

Piloot neergeschoten toestel in handen IS

Een Jordaanse straaljager is boven Syrië neergehaald door terreurgroep IS. De piloot is gevangengenomen, nadat zijn toestel was neergestort bij IS-bolwerk al Raqqa. Dat meldden IS, de familie van de piloot en het Syrische Observatorium voor Mensenrechten woensdag.

Een internationale coalitie gooide afgelopen nacht bommen op IS-doelen bij de stad. Jordanië maakt deel uit van de door de Amerikanen geleide coalitie die IS bombardeert. Ook Nederland neemt aan die bombardementen deel, maar dan alleen in Irak.

Hoe het met de piloot gaat, is niet bekend.

Piloot neergeschoten toestel in handen IS
Piloot neergeschoten toestel in handen IS (Foto: ANP)

Koerden dreigen met nieuw geweld in Turkije

De strijd tussen Koerden en Turkije in het zuidoosten van het land wordt in juni hervat als er geen vooruitgang wordt geboekt bij het sluiten van een vredesakkoord. Dat heeft de Koerdische rebellenleider Murat Karayilan woensdag gezegd. Al ruim dertig jaar strijden de Koerden voor meer autonomie in Turkije.

Enkele dagen geleden maakten Turkse en Koerdische afgevaardigden bekend dat er een 'nieuwe fase' in het vredesproces is aangebroken. In oktober dreigden protesten van Koerden het overleg nog te doen ontsporen.

Karayilan zei tegen het Iraakse Roj News dat de Koerdische leider Abdullah Öcalan in april kan vrijkomen als er vorderingen worden gemaakt in het vredesoverleg. Hij dreigde echter de vijandelijkheden te hervatten als vooruitgang uitblijft.

Turkije begon in 2012 het vredesoverleg met Öcalan met als doel een einde te maken aan het al decennia slepende conflict dat tienduizenden levens heeft gekost.

SP wil Rutte naar Kamer over topinkomens

De SP wil meteen na het kerstreces een debat met premier Mark Rutte over de opstelling van de VVD-ministers Stef Blok en Edith Schippers bij de aanscherping van de wet voor topinkomens in de publieke sector. Blok (Wonen) en Schippers (Volksgezondheid) meldden de Tweede Kamer dinsdag dat het te kort dag is om bij de woningcorporaties en de zorginstellingen de wet per 1 januari al in te voeren.

SP-Kamerlid Ronald van Raak is daar laaiend over. "Ministers die wetten frustreren moeten maar eens nadenken of ze wel minister kunnen zijn. Hier is sprake van een politieke afrekening en vereffening door de VVD en dat is heel erg slecht voor het landsbestuur. Als ze niet op hun schreden terugkeren moet de premier na het reces maar komen uitleggen hoe het kan dat binnen zijn regering aangenomen wetten niet worden uitgevoerd."

Israël voert aanvallen uit in Gaza

Het Israëlische leger heeft woensdag beschietingen en een luchtaanval uitgevoerd op Gaza, nadat Israëlische militairen tijdens een patrouille onder vuur waren genomen door Palestijnse sluipschutters. Het leger zei 'direct' tot actie te zijn overgegaan toen de sluipschutters het vuur openden.

Hamas, dat aan de macht is in de Gazastrook, liet weten dat een van zijn leden is omgekomen. Over de sluipschutters heeft de beweging niets gezegd. Volgens inwoners van Gaza duurden de beschietingen van Israël ongeveer een halfuur.

Vrijdag was het ook al raak. Vanuit Gaza werd een raket afgeschoten op Israël, dat de dag erna als vergelding een luchtaanval uitvoerde.

WADA gaat duizenden Russische stalen hertesten op doping

Het wereld-antidopingbureau WADA gaat 3000 bloed- en urinestalen van Russische sporters opnieuw testen. Dat maakte de Russische minister van sport Vitaliy Mutko woensdag bekend. Het onderzoek volgt na een documentaire van de Duitse tv-zenders ARD en ZDF over massaal dopinggebruik in de Russische sport.

"Ik heb het WADA gemeld dat we aan elk onderzoek meewerken", meldde Mutko aan het sportpersbureau R-Sport. "Een commissie is inmiddels in Moskou geweest. Voor zover ik weet hebben ze 3000 stalen meegenomen om die in Keulen en andere laboratoria te onderzoeken."

Het programma leidde tot veel ophef. Het hoofd van de Russische atletiekbond Valentin Balakhnichev noemde de vele beschuldigingen 'leugens' maar heeft zijn rol als penningmeester van de internationale atletiekfederatie IAAF wel tijdelijk neergelegd.

Franse jeugdinternational voor FC Utrecht

FC Utrecht heeft zich versterkt met de Franse aanvaller Sébastien Haller. De 20-jarige jeugdinternational wordt voor een halfjaar gehuurd van het Franse Auxerre. Dat maakte de Utrechtse eredivisionist woensdag bekend. FC Utrecht heeft een optie tot koop bedongen.

Haller, een 1,87 meter lange spits, debuteerde twee seizoenen geleden voor AJ Auxerre in de Franse Ligue 2. Inmiddels heeft hij vijftig duels achter zijn naam staan waarin hij zes keer scoorde.

"Met Sébastien voegen we een type speler toe aan onze voorhoede, waarover we op dit moment niet beschikken. Wij denken dat hij, met zijn stootkracht en doelgerichtheid, van toegevoegde waarde voor de ploeg kan zijn", lichtte manager spelerszaken en scouting Edwin de Kruijff woensdag toe. Utrecht kwam de speler op het spoor via scout en oud-speler Didier Martel, eveneens een Fransman.

Oud-international Heskey terug in Engeland

Voormalig international Emile Heskey keert terug op de Engelse voetbalvelden. Het op het tweede niveau uitkomende Bolton Wanderers heeft de 36-jarige aanvaller een contract aangeboden en coach Neil Lennon hoopt hem tweede kerstdag tegen Blackburn Rovers al te kunnen opstellen.

Heskey was in april voor het laatst actief voor het Australische Newcastle Jets, waar hij twee jaar speelde. De afgelopen weken was de 62-voudig international al op proef bij Bolton en deed hij een keer mee met de jeugdploeg. Heskey kwam eerder uit voor Leicester, Liverpool, Birmingham, Wigan en Aston Villa. De duur van zijn contract werd nog niet bekendgemaakt.

Marcellis voor half jaar naar NAC Breda

Dirk Marcellis voetbalt het komende half jaar voor NAC Breda. Beide partijen zijn mondeling akkoord en wachten alleen nog op bevestiging van de KNVB. De Bredase eredivisionist staat onder curatele en moet eerst toestemming krijgen van de voetbalbond.

Marcellis stond een jaar aan de kant wegens een knieblessure. Inmiddels was hij nog slechts op amateurbasis verbonden aan AZ, de club die hem in 2010 overnam van PSV. "Voor mij waren drie dingen belangrijk in mijn overweging om voor NAC te kiezen: wedstrijden spelen, in de eredivisie actief blijven en centraal in de verdediging spelen. Daar heeft NAC aan kunnen voldoen", liet de drievoudig international woensdag weten in BN De Stem.

Schaatser Olde Heuvel ouderwets goed

Over zijn huidige status kan geen misverstand bestaan. Schaatser Wouter Olde Heuvel verscheen de afgelopen maanden zes keer aan de start bij wereldbekerwedstrijden en belandde evenzoveel keer op het podium (een keer goud, drie keer zilver, twee keer brons). "Dat is me nog nooit gebeurd", zegt de 28-jarige Tukker van TeamLottoNL-Jumbo met een glimlach.

"Het is een mooie start, een droomstart zelfs. Ik ben nu beter dan ooit in december. Maar we hebben het hier natuurlijk nog wel over het voorseizoen. Bij de komende titeltoernooien wil ik er ook staan. En als het dan niet lukt, zou ik alsnog balen. Ik heb me zelfs al afgevraagd of ik niet te vroeg in vorm ben gekomen."

Door zijn indrukwekkende prestatiereeks behoort Olde Heuvel bij de NK allround komend weekeinde in Heerenveen tot de favorieten. "Of ik de te kloppen man ben? Zo denk ik niet. Ik voel natuurlijk wel druk, maar daar kan ik goed mee omgaan. Voor mijn gevoel ben ik nog nooit onder druk bezweken."

Olde Heuvel weet wat het is om Nederlands allroundkampioen te worden. Hij was het al in 2010 en 2011. Een zware en slepende knieblessure wierp hem nadien ver terug. Zijn schaatsloopbaan raakte zelfs in zwaar weer, maar onder de hoede van coach Jac Orie begon afgelopen zomer de zon weer te schijnen.

"Ik ben zeer tevreden over onze samenwerking. Ik voel me bij TeamLotto helemaal op mijn plek. Bij TVM draaide ik voor mijn gevoel wat meer sprintprogrammas. Nu werk ik volledige allroundschemas af. Ik heb met jongens als Sven Kramer en Douwe de Vries ook harde trainingsblokken op skeelers gereden. Vorig seizoen durfden we dat nog niet aan vanwege mijn knie. Ik wilde niet nog een keer geblesseerd raken. Maar nu heb ik alles kunnen doen wat ik wilde en moest doen. Ik hoefde me totaal niet in te houden. Mede daardoor sta ik er nu zo goed op. Vroeger had ik juist in het begin van het seizoen moeite om goed op gang te komen. Ik had ijsuren nodig, baantraining, maar dat was nu niet het geval. De aanpak van Jac werkt voor mij dus prima."

Olde Heuvel staat al jaren bekend als de trouwe adjudant, secondant en helper van Kramer. "Zo ziet de buitenwacht het misschien, maar zelf voel ik het helemaal niet zo. We trainen al lange tijd samen, dat is waar, maar alleen red je het sowieso niet in het schaatsen. Bij TeamLotto vormen Sven, Douwe en ik nu een heel sterk blok. Onze kracht zit in dat trio. Wij hebben Sven nodig, maar Sven heeft ons ook nodig. Op die manier stuwen we elkaar naar een hoger niveau."

Khedira hoeft niet per se weg bij Real Madrid

Hoewel hij geen basisspeler meer is, hoopt Sami Khedira op een langer verblijf bij Real Madrid. Dat zegt de Duitse middenvelder in de krant Stuttgarter Nachrichten, geconfronteerd met geruchten dat Bayern München en een aantal Engelse clubs interesse hebben in de international.

Khedira, wiens contract komende zomer afloopt, heeft tal van blessures gehad dit seizoen en is onder trainer Carlo Ancelotti geen eerste keus in Bernabéu. Zijn landgenoot Toni Kroos, de Kroatisch international Luka Modric en de Spaanse middenvelder Isco staan inmiddels hoger in de pikorde.

"Ik hoop dat we eruit komen wat betreft een nieuw contract", zei Khedira. "Ik vind het juist fijn dat er sterke concurrentie is. Toni heeft zich in zes maanden tijd opgewerkt tot een van de belangrijkste spelers in onze ploeg."

Roma dag later tegen Juventus

De kans dat Feyenoord er voordeel van ondervindt dat AS Roma kort na het tweede onderlinge duel in de Europa League de topper speelt tegen Juventus, is kleiner geworden. Het duel in de Italiaanse Serie A is een dag verschoven van zondag 1 maart naar maandag. AS Roma komt op donderdag 26 februari naar De Kuip.

In Rotterdam werd gespeculeerd dat Roma-trainer Rudi Garcia enkele van zijn basiskrachten zou sparen met het oog op het duel met Juventus dat van groot belang is in de titelstrijd. Zijn spelers hebben nu een dag extra rust.

'Microsoft werkt aan eigen VR-headset'

Je kon er natuurlijk op wachten. Na de lovende woorden over de eerste twee ontwikkelaarsversies van de Oculus Rift en de aankondiging afgelopen jaar van de Project Morpheus door Sony, lijkt nu ook Microsoft met een eigen Virtual Reality-headset voor Xbox One te komen.

Dat melden in ieder geval de websites Techradar als VR Focus op basis van verder onbekende bronnen. Volgens deze bronnen zou de formele aankondiging van de headset gebeuren tijdens de E3-beurs in juni 2015.

Er zouden zelfs al developer kits van de headset bij verschillende game-ontwikkelaars liggen. Dit doet vermoeden dat Microsoft, in tegenstelling tot Oculus VR en Sony, eerst een degelijke line-up wil hebben voordat ze hun speeltje officieel aan de wereld laten zien.

Of de geruchten daadwerkelijk kloppen en of we dan ook echt tot de komende E3 moeten wachten zal de tijd gaan leren. Als dit gerucht inderdaad klopt lijkt de volgende stap in virtual reality bij Nintendo te liggen. Zij zijn dan namelijk de enige van de grote drie zonder VR-headset.

Lakers stunten zonder Kobe Bryant

De basketballers van Los Angeles Lakers hebben dinsdagavond (lokale tijd) voor een verrassing gezorgd door de Golden State Warriors te verslaan, de best presterende ploeg tot dusverre in de NBA. De Lakers speelden nota bene zonder hun sterspeler Kobe Bryant maar wonnen wel: 115-105.

De nummer drie op de topscorerslijst aller tijden van de NBA kreeg rust van zijn coach Byron Scott. De 36-jarige Bryant, bezig aan zijn 19e seizoen in de Amerikaanse profcompetitie, was de wedstrijden ervoor steeds minder overtuigend geweest. Zijn ploeg had pas acht keer gewonnen in 27 wedstrijden. De Lakers hadden zeven spelers in de dubbele cijfers met Carlos Boozer (18) als topschutter. Stephen Curry was de productiefste man bij de Warriors die pas voor de vierde keer verloren in 27 duels.

Overige uitslagen
Cleveland Cavaliers - Minnesota Timberwolves 125-104
Indiana Pacers - New Orleans Pelicans 96-84
Orlando Magic - Boston Celtics 100-95
Washington Wizards - Chicago Bulls 91-99
Atlanta Hawks - Los Angeles Clippers 107-104
Brooklyn Nets - Denver Nuggets 102-96
Miami Heat - Philadelphia 76ers 87-91
Milwaukee Bucks - Charlotte Hornets 101-108
Oklahoma City Thunder - Portland Trail Blazers 111-115 OT
Phoenix Suns - Dallas Mavericks 124-115 

PlayStation Now gaat Samsung-tv's ondersteunen

Een opmerkelijk samenwerkingsverband: Sony en Samsung slaan de handen ineen voor de ondersteuning van PlayStation Now. De streamingdienst van Sony was voorheen alleen geschikt voor PlayStation-consoles en BRAVIA-tv's.

De streamingdienst wordt in de eerste helft van 2015 beschikbaar gemaakt op een select aantal smart-tv's van Samsung. De app, die uitgegeven zal worden op Samsungs Smart Hub-platform, biedt ondersteuning voor de DualShock 4-controller. Hiermee kunnen bezitters van een Samsung-tv straks kiezen uit de volledige collectie van PlayStation 3-titels van de PS Now-dienst. Welk Samsung-modellen ondersteund gaan worden is nog niet bekend.

PlayStation Now heeft al verscheidene bètasessies doorstaan en komt in 2015 naar Europa. Op technologiebeurs CES werd begin dit jaar getoond hoe games als The Last of Us en God of War: Ascension via PlayStation Now speelbaar waren op een PlayStation Vita en op een Sony BRAVIA-tv.

De samenwerking tussen Sony en Samsung op dit gebied is opmerkelijk, aangezien het grote concurrenten zijn op de televisiemarkt. Samsung is daar momenteel marktleider.

OM onderzoekt mogelijke fraude A2-tunnel

Het Openbaar Ministerie in Limburg doet onderzoek naar valsheid in geschrifte rond de bouw van de A2-tunnel in Maastricht. Dit onderzoek is in de afrondende fase. Een woordvoerder van het OM bevestigde woensdag berichtgeving hierover in de Limburgse kranten.

Het OM wil hier verder niks over kwijt. Volgens de kranten gaat het om fraude met de urenregistratie van de Portugese betontimmerlieden die aan de tunnel werken. Daarvoor zou de algemeen directeur van aannemerscombinatie Avenue2 en een andere manager geruime tijd zijn vastgehouden, aldus de kranten. Maar het OM gaat daar niet op in.

Avenue2 is een consortium van Strukton en Ballast Nedam. Beide aannemers laten inmiddels een eigen onderzoek instellen naar de naleving van de Arbeidstijdenwet bij Avenue2, maakten zij woensdag bekend. Aanleiding hiervoor is volgens de aannemers dat de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid op 8 november twee medewerkers van het project Avenue2 heeft gehoord. Dat gebeurde in onderzoek naar de arbeidstijden.

Uit de uitkomsten van het eigen onderzoek zal blijken of de manier van werken moet worden gewijzigd, aldus beide aannemers in hun verklaring.

Een jaar geleden bleek dat de Ierse onderaannemer Atlanco maandelijks zo'n duizend euro op de salarissen van zestig Portugese werknemers inhield voor huisvesting op kamers in sloopwoningen en reiskosten. Na commotie hierover kregen de werknemers een deel van dat geld terug. Ook bleek dat de werknemers te lange werkdagen maakten. Avenue2 beloofde toen beterschap.

Marijke Helwegen brengt kerstsingle uit

Marijke Helwegen heeft woensdag haar eigen kerstnummer gelanceerd. Het lied heet Kerstmis is een droom.

In het nummer pleit Marijke voor een 2015 zonder oorlog en dierenmishandeling. De veelvuldig gebotoxte tv-persoonlijkheid roept ook op vooral komkommer en rode biet te eten tegen veroudering. De 65-jarige Helwegen maakte ook een clip bij de single, die te bewonderen is op YouTube.

Kerstmis is een droom is onderdeel van Marijkes wekelijkse rubriek Marijke helpt Nederland, die steevast verschijnt op haar eigen website. Het liedje kunt u hier vinden

Tientallen tips over brand Roermond

De politie heeft zo'n 25 tips binnengekregen over de grote brand in Roermond naar aanleiding van een item in het tv-programma Opsporing Verzocht dinsdagavond. Die brand legde vorige week dinsdag twee loodsen met tientallen jachten in de as en veroorzaakte een regen van asbest die zich over een groot deel van de stad verspreidde.

Een woordvoerder van de politie zei dat twaalf mensen foto's en films aan de politie hebben gegeven die rond het uitbreken van de brand gemaakt zijn. Ook heeft zich een jogger gemeld, die vlak voor de brand langs beide loodsen aan Het Steel rende.

Doden bij zelfmoordaanslag Irak

Bij een zelfmoordaanslag in de buurt van de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn woensdag zeker 22 mensen om het leven gekomen. Een zelfmoordterrorist blies zich op te midden van een groep soennitische militiestrijders.

De aanvaller mengde zich in de groep militiestrijders die bij een legerbasis in Madain bijeengekomen waren om hun loon in ontvangst te nemen, aldus de politie. Onder de doden waren vijftien militiestrijders. De overige slachtoffers waren militairen. Nog eens 55 mensen liepen verwondingen op.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is vooralsnog niet opgeëist, maar het lijkt erop dat deze het werk is van de extremistische organisatie Islamitische Staat. Afgelopen zomer heeft de beweging grote delen van het noorden en westen van Irak veroverd.

Moordenaar Daphna Beerdsen krijgt 13 jaar

De dakloze man die de Nederlandse Daphna Beerdsen doodstak en haar dochtertje Dana fataal verwondde in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh is veroordeeld tot 13 jaar cel. Dat hebben media in het Zuidoost-Aziatische land woensdag gemeld.

De man heeft de moord bekend. Hij verklaarde dat hij Beerdsen (31) en haar kindje had aangevallen toen zij hem bij haar thuis had betrapt. Op dat moment wilde hij een fiets stelen en de vrouw begon om hulp te roepen. Het dochtertje (19 maanden oud) raakte zwaargewond en overleed later in een ziekenhuis in Thailand.

Daphna Beerdsen werkte in Cambodja voor de Verenigde Naties.

Twee arrestaties in Sydney in terreuronderzoek

Twee mannen zijn dinsdag door de Australische politie opgepakt in verband met een onderzoek naar terroristische activiteiten. Dat heeft de politie woensdag bekendgemaakt. Het gaat om een 20-jarige man die documenten bij zich had die gebruikt konden worden voor een terreuraanslag en een 21-jarige man die zich niet had gehouden aan een gerechtelijk bevel.

Michael Phelan van de Australische politie wees erop dat van een specifieke terreurdreiging geen sprake is en dat de arrestaties onderdeel zijn van een al langer lopend onderzoek. In september werden bij dat onderzoek ook al arrestaties verricht. In totaal zitten nu elf mensen vast. "Er is niets dat wijst op specifieke doelen of een specifiek tijdstip in verband met deze gebeurtenis", aldus Phelan.

De twee mannen zouden behoren tot een groep van ongeveer vijftien tot twintig personen die achter het gedachtegoed van de extremistische organisatie Islamitische Staat staan. De groep zou onder andere geld inzamelen voor IS en mensen helpen die mee willen vechten in de jihad. Vorige week donderdag werden bij een huiszoeking een groot aantal documenten en drie wapens gevonden. In de documenten stonden opmerkingen over 'mogelijke politieke doelwitten', waarna de politie besloot in te grijpen.

Dinsdag waarschuwde de Australische premier Tony Abbott al dat er 'een verhoogd niveau van terreurgeruchten' is, nadat vorige week bij een gijzeling in Sydney twee mensen om het leven kwamen.

George H.W. Bush opgenomen in ziekenhuis

De voormalige Amerikaanse president George H.W. Bush is dinsdagavond opgenomen in een ziekenhuis. De 90-jarige Bush was kortademig en werd 'uit voorzorg' naar het ziekenhuis gebracht, aldus woordvoerder Jim McGrath.

Eind 2012 bracht Bush ook al eens twee maanden door in het ziekenhuis. Toen had hij onder andere hoestklachten die verband hielden met een bronchitis. Het Witte Huis is op de hoogte gesteld van de ziekenhuisopname van Bush Sr. "President Barack Obama en de first lady wensen de oud-president en zijn familie sterkte", liet Witte Huis-woordvoerder Eric Schultz weten.

Bush Sr. was de 41e president van de Verenigde Staten en maakte zijn termijn vol als opvolger van Ronald Reagan. Hij werd uiteindelijk opgevolgd door de Democraat Bill Clinton. De oud-president lijdt aan de Ziekte van Parkinson, waardoor hij niet langer kan lopen en afhankelijk is geworden van een rolstoel.

Van den Ende zoekt partners voor groei Stage

Joop van den Ende is op zoek naar partners om zijn internationale theaterbedrijf Stage Entertainment verder te kunnen laten groeien. Hij is inmiddels met verschillende partijen in gesprek, laat een woordvoerder woensdag weten na berichtgeving van Het Financieele Dagblad.

Van den Ende is nu nog enig aandeelhouder van Stage Entertainment. De komst van partners betekent dat hij minderheidsaandelen van de hand zal doen, aldus de zegsman. "Maar Van den Ende geeft wel aan dat hij niet weggaat uit het bedrijf."

De gesprekken bevinden zich volgens de woordvoerder in een 'oriënterende fase'.

Van den Ende streeft ernaar de omzet van zijn theaterbedrijf in vijf jaar tijd te verdubbelen naar een miljard euro. Hij ziet groeimogelijkheden in Europa, Azië en Zuid-Amerika.

Serious Request stevent af op nieuw record

Als de tekenen van de afgelopen dagen doorzetten, stevent de 3FM-actie Serious Request af op een nieuw record. Dj's Gerard Ekdom, Coen Swijnenberg en Domien Verschuuren verlaten woensdagavond rond 21.00 uur het Glazen Huis in Haarlem, waar ze zes dagen lang 24 uur per dag radio en tv maakten zonder dat ze iets mochten eten.

De opbrengst gaat dit jaar naar vrouwen en meisjes die slachtoffer zijn van seksueel geweld in conflictgebieden. De dagelijkse tussenstanden waren tot nu toe elke dag hoger dan vorig jaar, toen uiteindelijk in Leeuwarden 12,3 miljoen werd opgehaald voor het tegengaan van kindersterfte door diarree.

Voorafgaand aan de actie liet zendermanager Wilbert Mutsaers weten dat een record weliswaar niet het doel is, maar dat het wel begint te kriebelen als de teller tijdens de actie steeds meer oploopt.

De dj's gaan vanaf de Grote Markt naar het podium op het Houtplein, waar het slotfeest is. Hier wordt de opbrengst bekendgemaakt. Vanaf 16.00 uur zijn er al optredens van Chef Special, Dotan, Jett Rebel, Kensington, Jacqueline Govaert, Mr. Probz en Afrojack.

Twaalf Haarlemse artiesten, verenigd onder de naam Gitaarlem, hebben in totaal 142.450 euro bij elkaar gespeeld voor Serious Request. Haarlemmer en 3FM-dj Giel Beelen en het Haarlemse cabaretduo Speelman & Speelman mobiliseerden de popscene in hun stad om zich gezamenlijk in te zetten voor de jaarlijkse goededoelenactie van 3FM en het Rode Kruis.

Dinsdagavond gaven de tien artiesten een groot benefietconcert in het Patronaat. Daarna togen de muzikanten naar het Glazen Huis om de cheque met de totaalopbrengst persoonlijk af te leveren. "Deze opbrengst overtreft onze stoutste verwachtingen. Geweldig!", aldus Beelen.

De muzikanten uit de Spaarnestad, onder wie Jacqueline Govaert, Alain Clark, Chef'Special, Roel van Velzen, Michael Prins, Leona Philippo, Niels Geusebroek en Bo Saris, namen eerder dit jaar samen een cd op en gaven optredens onder de noemer Gitaarlem. Het afsluitende optreden in het Patronaat was dinsdagavond uitverkocht. Bezoekers konden daar nog geld doneren.

Auto's in brand en gewonde door vuurwerkbom

Drie auto's zijn dinsdagavond in Zoetermeer volledig uitgebrand nadat een vuurwerkbom ontplofte. Een persoon is gewond naar een ziekenhuis gebracht. Het is niet bekend hoe hij of zij er aan toe is.

De politie weet niet of de gewonde een eigenaar van een auto is of iemand die het vuurwerk heeft gegooid. Er is nog niemand opgepakt. Over schade aan de huizen is nog niets bekend. Het incident gebeurde aan de Justus van Effenhove in de Zuid-Hollandse stad.

Muziek Birdman gediskwalificeerd voor Oscars

Birdman kan volgens velen wel eens veel Oscars binnen gaan slepen, maar drummer Antonio Sanchez zal voor zijn soundtrack in ieder geval niet bekroond worden. De jury van de beroemde filmprijs diskwalificeerde de inzending.

De jury van de Oscars meldde dat de soundtrack naast het werk van Sanchez zeker 17 minuten aan bestaand materiaal bevat, iets dat volgens de regels niet mag. Ondanks dat regisseur Alejandro González Iñárritu klassieke muziek gebruikte bij verschillende scènes, vindt Sanchez het oordeel onterecht. "Ze zeggen dat de grootste dramatische scènes worden ondersteund met klassieke muziek", vertelt Sanchez aan HitFix. "Daar ben ik het niet mee eens omdat de meest memorabele momenten ondersteund worden met drums."

Ook stelt Sanchez betrokken te zijn bij het volledige creatieve proces van de soundtrack. De componist en jazzdrummer valt op met de soundtrack die bestaat uit puur drumwerk. Daarvoor won hij al prijzen bij het Filmfestival van Venetië en maakt hij nog kans op een Golden Globe en Critics Choice Award. Alejandro González Iñárritus film Babel sleepte in 2007 een Oscar in de wacht voor de muziek van Gustavo Santaolalla.

Groeicijfer VS helpt Nikkei vooruit

Een sterk groeicijfer uit de Verenigde Staten zorgde woensdag voor een opgewekte stemming op de beurs in Japan. Met name bedrijven die het van de export moeten hebben, profiteerden daarvan. De Nikkei-index sloot 1,2 procent hoger op 17.854,23 punten.

De Amerikaanse economie bleek in het derde kwartaal flink harder te zijn gegroeid dan voorzien. De autofabrikanten Toyota en Honda, die een fiks deel van hun omzet in de VS behalen, kregen er respectievelijk 1,6 en 2 procent bij. Technologieconcern Sony won 4 procent en branchegenoten als Panasonic en Funai tot 1,5 procent.

Elders in het Verre Oosten werden kleinere winsten behaald. De Kospi-index in Seoul steeg 0,4 procent en de All Ordinaries in Sydney 0,3 procent. In Hongkong ging de Hangseng-index 0,1 procent omhoog.

Vakbond noemt vertragen wet topinkomens schande

Het vertragen van de wet die topinkomens in de (semi-) publieke sector verder aan banden legt, is schandalig en gebeurt over de ruggen van zorgmedewerkers die de topsalarissen in de zorg zat zijn. Dat laat de vakbond Abvakabo FNV woensdag weten.

Dinsdag werd bekend dat de VVD-ministers Edith Schippers (Volksgezondheid) en Stef Blok (Wonen) het te kort dag vinden om de vernieuwde wet op de topinkomens per 1 januari in te voeren. Ze dwarsbomen daarmee de uitvoering van de wet van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken die maandag in de Senaat werd aangenomen.

"Het lijkt er op alsof Schippers een sneer terug wil geven aan de PvdA die haar wet tot afschaffen van de vrije artsenkeuze in de Eerste Kamer blokkeerde", aldus cao-onderhandelaar Lilian Marijnissen.

Tientallen vermist na bootongeluk Congo

Een bootongeluk op de rivier de Congo heeft dinsdag vermoedelijk aan tientallen mensen het leven gekost. De meesten lagen waarschijnlijk te slapen toen de boot plotseling zonk, zei Hubert Moliso, een bestuurder in de provincie Orientale in het noorden van Congo.

Het ongeluk voltrok zich bij de plaats Lombolombo. Het was niet precies bekend hoeveel mensen aan boord waren, maar volgens ooggetuigen waren het er meer dan tweehonderd. Zeker honderd mensen hebben het ongeluk overleefd. Ook zijn vier doden geborgen.

Nog geen twee weken geleden zonk een boot op het Tanganyika-meer in de provincie Katanga. Toen kwamen zeker 130 mensen om het leven.

Rechter fluit AFM terug

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is vorige week te ver gegaan door publiekelijk te waarschuwen voor een bedrijf dat houders van een woekerpolis benadert. Dat heeft de voorzieningenrechter in Rotterdam dinsdag bepaald.

De AFM liet vorige week weten onderzoek te doen naar het bedrijf GFH Giro. De toezichthouder zou 'opvallend veel meldingen' hebben ontvangen over de manier waarop dat bedrijf houders van een woekerpolis benadert met een aanbod over te stappen naar een van hun eigen producten. Volgens de rechter is de toezichthouder echter niet bevoegd consumenten op deze wijze te waarschuwen voor de betreffende onderneming.

De AFM rectificeerde haar bericht over GFH Giro dinsdag en gaf aan dat de mededelingen over het bedrijf 'onrechtmatig' waren.

Zorginstelling TCC moet werk staken

Thuiszorgorganisatie TCC Zorg moet op bevel van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onmiddellijk alle zorg aan cliënten staken en het werk overdragen aan een andere zorgaanbieder. Het in Almere gevestigde TCC levert volgens de inspectie geen verantwoorde zorg en is een acuut gevaar voor de cliënten, staat in het bevel van de IGZ.

In een rapport beschrijft de IGZ dat medewerkers van de zorgverlener onbevoegd risicovolle handelingen uitvoeren, zoals injecteren, blaasspoelen en het geven van een klysma.

Clint en Dina Eastwood officieel gescheiden

Clint en Dina Eastwood zijn allang uit elkaar, maar nu zijn ze ook officieel gescheiden. Een Amerikaanse rechter ondertekende maandag de documenten die van de filmmaker en zijn voormalige geliefde weer officieel singles maken, schrijft RadarOnline.

De twee gingen in december 2012 uit elkaar. Dina vroeg in oktober 2013 de scheiding aan, maar daarna volgde een lange strijd over de voorwaarden. Ze moesten het eens worden over de alimentatie, de voogdij over hun tienerdochter Morgan en het miljoenenfortuin van Eastwood. Het is niet bekend wat er nu op die punten is afgesproken.

De nu 84-jarige Eastwood trouwde in maart 1996 met Dina Marie Ruiz. Dochter Morgan werd eind dat jaar geboren.

Opticien België mocht inbreker neerschieten

Belgische winkeliers mogen inbrekers uit zelfverdediging onder vuur nemen, ook als ze alleen een wapenvergunning hebben voor sportief of recreatief gebruik. Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State, berichtte De Tijd woensdag.

De Raad deed uitspraak in een zaak die was aangespannen door een opticien die in 2011 een inbreker neerschoot in zijn zaak. De autoriteiten besloten daarop zijn wapenvergunningen voor een jaar te schorsen, omdat de ondernemer zijn revolver niet geladen onder zijn bed had mogen leggen. Daar had hij niet de juiste vergunning voor.

De man liet het er niet bij zitten en vocht het besluit aan. De Raad stelde daarop dat de man zijn wapen niet geladen had mogen bewaren, maar gaf hem toch gelijk: "De omstandigheid dat zijn wapen niet vergund was voor persoonlijke verdediging, doet geen afbreuk aan het feit dat hij dit wapen, zoals elk ander dienstig voorwerp, mocht aanwenden om zich te verweren tegen een aantasting van zijn integriteit."

PDC WK: Hopp stunt tegen King, Lewis & Bunting door

Vanavond werden de laatste wedstrijden in de eerste ronde gespeeld van het wereldkampioenschap darts van de PDC. Vincent van der Voort won van John Henderson. Max Hopp stuntte tegen Mervyn King. Adrian Lewis en Stephen Bunting hadden geen moeite met hun tegenstander.

Vincent van der Voort (23) 3-2 John Henderson
Van der Voort won met 3-2 van Henderson. Lees hier het wedstrijdverslag.

Jermaine Wattimena 3-4 Robert Marijanovic (voorronde)
Wattimena verloor de voorronde met 4-3 van Marijanovic. Lees hier het wedstrijdverslag.

Mervyn King (10) 2-3 Max Hopp
Hopp heeft verrassennd King uitgeschakeld. De jonge Duitser won na verlening met 3-2 van King. De Engelsman had last van zijn rug en dat was af en toe te merken. Het was dan ook Hopp die direct 0-2 voor kwam, maar de eerste set ging toch met 3-2 naar King.

De achttienjarige Duitser, die twee jaar geleden voor het eerst op het WK deelnam, wordt gezien als een absoluut toptalent. Vandaag maakte hij het waar. Zijn gemiddelde lag na twee sets stabiel op 100 per beurt en ook onder druk wist Hopp te presteren. In de vijfde leg van de tweede leverde hij een 12-darter af voor 1-1.

In de derde en vierde set probeerde Hopp ook steeds de druk op te voeren. Dit lukte niet altijd. King wist het toch steeds voor elkaar te krijgen een voorsprong te nemen. Het werd 2-2 in sets. In de beslissende set werd het 2-2 waardoor er met twee legs verschil gewonnen moest worden.

Het was Hopp die in de slotfase toesloeg en via een 52-finish een 3-2 voorsprong nam. De bibbers sloegen toe bij Maximiser en King kreeg de kans om toch weer terug te slaan. Via dubbel acht met zijn derde pijl werd het toch 3-3. Scorend was Hopp beter, pakte de nieuwe break en liet het nu niet meer misgaan.

In leg acht komt Hopp als eerste op een finish van 161. Hij pakte de wedstrijd in stijl door deze finish via de bull uit te gooien. Hopp speelt in de volgende tegen Van der Voort.

Adrian Lewis (3) 3-0 David Pallett
Lewis was een maatje te groot voor Pallet. Het werd 3-0 en iedere set werd met 3-1 gewonnen door Jackpot. De tweevoudig wereldkampioen zette een gemiddelde neer van 101.90 en heeft daarmee het hoogste gemiddelde van alle darters uit de eerste ronde. Pallet kwam niet verder dan 90.05.

Lewis speelt na de kerst tegen Keegan Brown, die John Part uitschakelde.

Stephen Bunting (27) 3-1 Robert Marijanovic
Zonder een leg weg te geven wist Bunting 2-0 in sets voor te komen. De derde set ging verrassend met 1-3 naar Marijanovic. De Kroaat won daarna geen leg meer. Met een mooie 124-finish won Bunting de partij. In de volgende ronde treft de huidige Lakeside-winnaar James Wade. 

Het WK gaat op zaterdag 27 december verder. Er zijn nog vijf Nederlanders die kans maken op de wereldtitel. Naast Van der Voort zijn dat Raymondvan Barneveld, Michael van Gerwen, Benito van de Pas en Jelle Klaasen.  

Kramer: "Bergsma is niet mijn grootste concurrent"

Sven Kramer juicht het debuut van stayer Jorrit Bergsma bij het NK allround komend schaatsweekeinde in Heerenveen van harte toe. "Hoe meer zielen, hoe meer vreugd", liet de vijfvoudige kampioen dinsdag in Wolvega laconiek weten. "Ik zie hem niet als mijn grootste concurrent voor de titel. Maar hij brengt zeker meer niveau op de 5 en 10 kilometer in een allroundtoernooi."

"Wil hij mij gaan na-apen",vraagt Kramer zich af. "Dat is natuurlijk nooit goed. Maar het is zeker zo dat door het kortere werk je topsnelheid hoger komt te liggen en daar profiteer je dan op de lange afstand ook weer van."

Volgens Kramer zijn titelverdediger Koen Verweij, Jan Blokhuijsen (beiden Team Corendon) en teamgenoot Wouter olde Heuvel in Thialf zijn grootste rivalen. "Van Wouter weet ik het zeker, de vorm van Koen en Jan kan ik op dit moment moeilijk inschatten. Als ze alledrie hun normale niveau halen, zal het waarschijnlijk tussen ons vieren gaan."

Zlatan: "Tweede is hetzelfde als laatste"

Zlatan Ibrahimovic heeft in geheel eigen stijl gereageerd op het lijstje met de 150 belangrijkste Zweedse sporters, dat de krant Dagens Nyheter heeft gepubliceerd. De stervoetballer van Paris Saint-Germain en het nationale elftal bezet daarop de tweede plaats achter het voormalig tennisidool Björn Borg. "Bedankt, maar voor mij is tweede worden hetzelfde als laatste."

Ibrahimovic liet ooit doorschemeren dat hij internationaal Muhammad Ali, Petter Northug en Ronaldo hoog heeft zitten. Op de vraag hoe het podium er in Zweden in zijn ogen zou moeten uitzien, zei de oud-Ajacied: "Ik zou de nummer een, twee, drie, vier en vijf zijn, met alle respect voor de anderen." Borg is dat nog met hem eens ook. De vijfvoudig Wimbledonkampioen vindt Zlatan de grootste Zweedse ster, 'groter nog dan IKEA'. "Hij is cool", was Zlatans reactie.

Barcelona wil Neymar langer binden

Neymar kan zijn contract bij FC Barcelona na anderhalf jaar alweer verlengen. De Spaanse club wil de Braziliaan graag tot 2020 binden. Het huidige contract van Neymar loopt in de zomer van 2018 af.

De zaakwaarnemer van Neymar sprak dinsdag met de leiding van Barcelona. "Ik heb gezegd dat hij het prima naar zijn zin heeft en aan geen andere club denkt", zei hij. De 22-jarige Neymar werd groot bij Santos, voor hij vertrok naar Spanje. Daar is hij inmiddels bezig aan zijn tweede seizoen. In 13 wedstrijden heeft hij nu 11 treffers gemaakt, twee meer dan in de 26 wedstrijden van vorig seizoen.

Agbonlahor wacht geen schorsing

Gabriel Agbonlahor kan vrijdag gewoon met Aston Villa tegen Swansea City voetballen. De ploeggenoot van Ron Vlaar wordt niet geschorst voor de rode kaart die hij zaterdag kreeg voor een tackle op verdediger Ashley Young van Manchester United. Dat heeft de Engelse voetbalbond dinsdag laten weten.

Agbonlahor kreeg eerder al steun van trainer Louis van Gaal van Manchester United. "Het was een harde maar faire tackle", oordeelde de Amsterdammer na de wedstrijd. "Het was geen rode kaart."

Swansea City huurt Oliveira van Benfica

Aanvaller Nelson Oliveira maakte het seizoen op huurbasis af bij Swansea City. De 23-jarige Portugees komt over van Benfica. Swansea City haalt Oliveira onder meer omdat Wilfried Bony in januari met Ivoorkust in het toernooi om de Afrika Cup actief is.

De club uit Wales bekleedt de achtste positie in de Premier League en speelt vrijdag tegen Aston Villa. Oliveira is pas vanaf 1 januari speelgerechtigd.

Yedlin kan aan de slag bij Spurs

De Amerikaanse international DeAndre Yedlin gaat al in januari in Engeland aan de slag als voetballer van Tottenham Hotspur. De 21-jarige verdediger van Seattle Sounders heeft een werkvergunning gekregen en zal zich op korte termijn bij de selectie voegen.

Yedlin ondertekende in augustus een vierjarig contract bij de Spurs. Het was de verwachting dat hij nog tot komende zomer actief zou blijven in de Major League Soccer. "Daar heeft hij zich al voldoende bewezen als jonge speler met grote mogelijkheden", lichtte Tottenham-trainer Mauricio Pochettino dinsdag op de clubsite de sneller dan verwachte komst van Yedlin toe.

"Het is belangrijk voor zijn ontwikkeling dat hij de tijd krijgt zich aan te passen aan een nieuwe omgeving, zowel op als buiten het veld. Door al in januari te komen, kan hij dat zo optimaal mogelijk doen."

Henk Krol mag naar Delta Lloyd

De Nederlandsche Bank eist dat Delta Lloyd haar financieel directeur vervangt. Uiterlijk op 1 januari 2016. Delta Lloyd vindt dat niet nodig. Dus DNB en Delta Lloyd hebben een fittie. Zoals gebruikelijk in de financiële wereld wordt die uitgevochten middels 'dialogen' en 'overleg'. In de media. De reden voor hun geschil: DNB vindt dat Delta Lloyd op een of andere manier 'onzorgvuldig gehandeld' heeft.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.