Skiër Hirscher wint, Rus schrijft geschiedenis

heywoodu

Marcel Hirscher heeft in het Zweedse Åre de slalom in de World Cup gewonnen. De Oostenrijker met Nederlandse moeder troefde dankzij een sterke tweede run zijn concurrenten met een miniem verschil af.

Na de eerste run ging de Duitser Felix Neureuther aan de leiding, met een voorsprong van 0,25 seconden op zijn vriend en grote rivaal Hirscher. De Amerikaan Ted Ligety stond verrassend op de derde plek, gevolgd door Mario Matt uit Oostenrijk en de verrassende Rus Alexander Khoroshilov. 

In de tweede run maakte vooral de Zweed Calle Lindh enorm veel indruk. Hij zorgde voor een ware sensatie door de snelste tweede run van iedereen neer te zetten en van de 29e plek op te rukken naar plaats zes. In 19 starts in de World Cup was het pas de derde keer dat hij de beste dertig haalde: Hij werd één keer veertiende en viel twee dagen geleden uit in de tweede run. 

Voorin kon ook Khoroshilov een zeer sterke tweede manche laten zien. Na hem haalden Matt en Ligety de finish niet, terwijl Hirscher tijd inleverde en slechts 0,15 seconden over wist te houden. Neureuther nestelde zich tussen het duo en gaf 0,10 seconden toe op Hirscher.

Voor Khoroshilov was de derde plek een historische prestatie. Nooit eerder haalde een mannelijke skiër namens Rusland het podium in de World Cup. Onder de vlag van de Soviet-Unie gebeurde dat wel enige malen, maar de laatste keer was bijna drie jaar voor Khoroshilov geboren werd: In maart 1981 haalde Alexander Zhirov de overwinning bij de reuzenslalom in Laax.

In de stand om de algemene World Cup neemt Hirscher de leiding weer over van de Noor Kjetil Jansrud, die niet meedeed aan de slalom. Hirscher gaat ook aan kop van de World Cup slalom, voor Neureuther en de Noor Henrik Kristoffersen, die in Åre voor het eerst sinds 2012 de finish niet haalde.