FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 13 december 2014

Bergkamp krijgt standbeeld bij KNVB

Dennis Bergkamp is zaterdagavond op het jubileumfeest van de KNVB verkozen tot beste international van de afgelopen 25 jaar. De inmiddels 45-jarige aanvaller speelde tussen 1990 en 2000 79 interlands waarin hij 37 keer scoorde.

De voetbalbond had een verkiezing uitgeschreven ter ere van het eigen 125-jarig bestaan. Bergkamp krijgt als twaalfde international een bronzen standbeeld bij het hoofdkantoor van de bond in Zeist. In 1999 werd al een elftal van de eeuw gekozen, plus Rinus Michels als bondscoach van de eeuw.

Via De Telegraaf en de website van de KNVB konden mensen stemmen op de verkiezing waarvoor ook Frank de Boer, Ronald Koeman, Phillip Cocu en Giovanni van Bronckhorst waren genomineerd.

Bergkamp speelde in zijn carrière tussen 1986 en 2006 voor Ajax, Internazionale en Arsenal. Hij is momenteel assistent-trainer van Frank de Boer bij Ajax.

Schouten met marathonzege naar Thialf

Schaatsster Irene Schouten heeft zaterdag aangetoond dat het met haar vorm wel goed zit. De 22-jarige Andijkse won in Breda de negende wedstrijd om de KPN Marathon Cup. Schouten was na zeventig ronden in de sprint te sterk voor Mariska Huisman (tweede) en Foske Tamar van der Wal (derde). Huisman blijft aan de leiding in het algemeen klassement met 267 punten, gevolgd door Lisa van der Geest (222).

Schouten staat zondag in Thialf al weer aan de start van de wereldbekerwedstrijd massastart. Vorige week zegevierde de schaatsster op dit onderdeel in Berlijn. Schouten staat na drie wereldbekerwedstrijden massastart samen met Ivanie Blondin uit Canada aan de leiding.

Van Asten pakt de hoofdprijs in La Coruña

Springruiter Leopold van Asten heeft zaterdag de hoofdprijs gepakt bij de Grote Prijs van La Coruña. De 38-jarige Limburger bleef op de rug van VDL Groep Zidane foutloos op het lastige parcours in de barrage, net als de Ier Denis Lynch en Olivier Robert uit Frankrijk. Van Asten was met 47,27 seconden veruit de snelste en mocht daardoor 165 duizend euro bijschrijven op zijn rekening. Lynch, die 49,02 klokte, moest genoegen nemen met een ton.

De Nederlander boekte in juli ook al een overwinning in La Coruña, toen verdienden Van Asten en zijn paard Zidane daarmee zo'n dertigduizend euro.

Ook script nieuwste James Bond gehackt

Een eerste versie van het script van de nieuwste James Bond-film Spectre is gehackt. Het zat bij de buit van een grote hack bij Sony vorige maand. Dat meldde de producent van de film zaterdag op zijn website.

Eon Productions is bezorgd dat het gestolen script gepubliceerd wordt, schrijft het bedrijf.

De hackers wisten met de aanval een aantal Sony-films in handen te krijgen die alleen nog in de bioscoop te zien zijn. Ook is er gevoelige informatie onderschept, zoals wachtwoorden en salarisstrookjes van acteurs.

Spectre, genoemd naar een fictieve criminele organisatie uit eerdere Bond-films, moet in oktober 2015 uitkomen. De 46-jarige Daniel Craig speelt de Britse geheim agent 007.

Ook script nieuwste James Bond gehackt
Ook script nieuwste James Bond gehackt (Foto: ANP)

Honkbalbond benoemt Eenhoorn tot erelid

De Nederlandse honkbalbond heeft Robert Eenhoorn zaterdag benoemd tot erelid. De 46-jarige Rotterdammer is na jaren van trouwe dienst bij zijn geliefde sport overgestapt naar het voetbal. Eenhoorn ging op 1 oktober als algemeen directeur aan de slag bij AZ.

De voormalige profhonkballer uit de Major League (New York Yankees) werkte na zijn actieve carrière als bondscoach en technisch directeur bij de Nederlandse bond. Eenhoorn leidde Oranje naar de wereldtop, met als grootste succes het behalen van de wereldtitel in 2011. Het leverde hem zaterdag het erelidmaatschap van de honkbalbond op en de Erasmusspeld van de gemeente Rotterdam.

Bij het afscheid van Eenhoorn waren onder anderen oud-bondscoach Hensley Meulens en technisch directeur Maurits Hendriks van NOC*NSF aanwezig.

El Hamdaoui weer eens bij selectie Fiorentina

Mounir El Hamdaoui heeft weer uitzicht op speelminuten bij Fiorentina. De spits maakt zondag deel uit van de selectie van zijn club voor het duel met Cesena.

El Hamdaoui profiteert van een lange lijst afwezige aanvallers. Giuseppe Rossi is langdurig geblesseerd. Fernando Bernardeschi en Khouma Babacar zijn voorlopig ook niet inzetbaar en Juan Cuadrado is geschorst.

De oud-spits van Ajax en AZ zat dit seizoen nog niet eerder bij de selectie van Fiorentina. Hij kwam in maart dit jaar voor het laatst in een officiële wedstrijd in actie. De aanvaller speelde vorig seizoen op huurbasis voor Malaga en mocht invallen tegen Espanyol.

Het contract van El Hamdaoui bij Fiorentina loopt aan het einde van dit seizoen af.

De Vrij wint ruim met Lazio

Lazio heeft zaterdagavond voor eigen publiek Atalanta verslagen (3-0). Stefano Mauri was de grote man bij de thuisploeg, hij trof na rust tweemaal doel. Senad Lulic bepaalde in de slotfase de eindstand.

Stefan de Vrij speelde de hele wedstrijd voor Lazio. Edson Braafheid ontbrak wegens een blessure. Lazio kwam in punten gelijk met Genoa, dat derde staat in de Serie A en zondag AS Roma ontvangt.

Luhukay onder vuur bij Hertha BSC

Toen trainer Jos Luhukay van Hertha BSC zaterdag voor de thuiswedstrijd tegen Borussia Dortmund het Olympiastadion binnenliep, zag hij hoe de fans van zijn club een groot spandoek ontrolden. Daarop stond in het Duits de tekst: "Luhukay: waar is het systeem? Wat is het idee?"

Na vier nederlagen in de laatste vijf wedstrijden betekende dat felle kritiek op de 51-jarige Limburger, die Hertha al sinds 2012 onder zijn hoede heeft.

De ploeg uit Berlijn gaf de kritische supporters antwoord op het veld. Dankzij een doelpunt van Julian Schieber pakte Hertha een knappe overwinning op Dortmund (1-0). Luhukay haalde daarmee zijn gram op de Berlijnse aanhangers. "Ik werk al 21 jaar in Duitsland, mijn ploegen spelen altijd herkenbaar voetbal", zei de Limburger. "Toch neem ik de kritiek zeer serieus. Het is enorm belangrijk dat er harmonie en sympathie is tussen de fans en het team." Door de winst klom Hertha BSC naar de dertiende plek in de Bundesliga.

Kostic redt punt voor Stevens en Stuttgart

Filip Kostic heeft Huub Stevens en VfB Stuttgart zaterdag een punt bezorgd. De hekkensluiter van de Bundesliga keek op bezoek bij FSV Mainz lang tegen een achterstand aan, maar de Servische invaller Kostic zorgde ervoor dat Stuttgart een gelijkspel kon meenemen (1-1). De oud-speler van FC Groningen stond amper drie minuten in het veld toen hij zijn eerste competitietreffer maakte.

Stevens begon twee weken geleden bij Stuttgart met een overtuigende zege op SC Freiburg (4-1), maar werd vervolgens afgedroogd door Schalke 04 (0-4). Door het gelijkspel bij middenmoter Mainz kwam Stuttgart op dertien punten uit vijftien wedstrijden, waarmee het onderaan de ranglijst bungelt. Drie clubs staan net boven de ploeg van Stevens met één punt meer.

Manchester City is Kompany weer kwijt

Het zit Vincent Kompany dit seizoen niet mee. De Belgische verdediger van Manchester City worstelt met fysieke problemen en viel zaterdag op bezoek bij Leicester City (0-1) weer uit vanwege hamstringklachten.

De aanvoerder van de Engelse kampioen liep begin deze maand een hamstringblessure op en miste daardoor een aantal wedstrijden. Kompany maakte tegen Leicester City zijn rentree, maar opnieuw speelden de fysieke problemen op. Eerder stond de international van de Rode Duivels vanwege een kuitblessure al een tijdje aan de kant.

De Bosnische spits Edin Dzeko raakte tijdens de warming-up geblesseerd. Omdat manager Manuel Pellegrini met Sergio Agüero en Stevan Jovetic nog twee aanvallers miste, stond de jonge Spanjaard José Angel Pozo in de spits.

Uitslag Go Ahead Eagles - sc Cambuur Leeuwarden

Om 20.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen Go Ahead Eagles en sc Cambuur. De bezoeken wonnen in Deventer met 1-2. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

Go Ahead Eagles

1 - 2

sc Cambuur Leeuwarden

 90+4' Turuc    27' Barto 
 73' Rusnák 
 
 Gele kaart: Wijnaldum, (Go Ahead Eagles),
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: ?
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
v.d.Hart
S.Nieuwpoort
Vriends
v.d.Linden (Schenk/55)
Wijnaldum (Amevor/74)
Rijsdijk (Kolder/64)
Duits
Turuc
De Sa
Schalk
Lewis
  Nienhuis (Zeinstra/39)
Droste
Reijnen
Mac Intosh
Bijker
Bakker
Barto
El Makrini
Schet (v.d.Streek/60)
Ogbeche
Rusnák

COA en Friese Meren praten over asielzoekers

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gaat maandag met de gemeente De Friese Meren om de tafel om te praten over de komst van een asielzoekerscentrum. Dat heeft het COA zaterdagmiddag gemeld.

Vrijdagavond besloot het college van burgemeester en wethouders en gemeenteraad van de gemeente om geen asielzoekerscentrum in Rijs te vestigen. In het dorp was te veel ophef ontstaan over de komst van vijfhonderd asielzoekers.

Het college van burgemeester en wethouders van De Friese Meren gaat nu in overleg met het COA om een azc te openen in een van de andere kernen van de De Friese Meren. Het gaat dan om Lemmer, Balk en Joure.

Het COA wacht de plannen van de gemeente af. "We gaan luisteren wat de gemeente te zeggen heeft. We zullen met elkaar in gesprek moeten over hoe we het vanaf hier verder gaan oppakken", aldus een woordvoerder.

Minder poen voor Jennifer Lawrence

Jennifer Lawrence is ook onderwerp in de Sony-hack die de entertainmentwereld bezighoudt. Dit keer gaat het niet om naaktfoto's van de actrice, zoals bij het hackschandaal The Fappening, maar om e-mailcorrespondentie waarin staat dat Lawrence minder betaald kreeg voor de film American Hustle dan haar mannelijke tegenspelers. Dat meldt The Daily Beast.

Uit een mailwisseling van december 2013 over de uitbetaling aan de sterren van de film staat dat Jennifer net als Amy Adams zeven procent van de winst zou krijgen. Hun mannelijke collegas Bradley Cooper, Christian Bale en Jeremy Renner hadden een betere deal: negen procent. Lawrence, minstens zo'n grote ster als deze mannen, stond in eerste instantie zelfs op slechts vijf procent. Adams zou altijd al zeven procent binnenharken.

De Guardians of the Peace lekken sinds 24 november vertrouwelijke informatie van de filmmaatschappij Sony Pictures. De afgelopen weken kwamen er nieuwe films, salarissen en persoonlijke informatie van werknemers op straat te liggen.

Voor mensen die zich zorgen maken om de arme actrice, wees je ervan verzekerd dat ze nog altijd geld tot aan haar knieën heeft.

Kerstlampjes Gerbrandytoren branden weer

De kerstverlichting van de Gerbrandytoren in IJsselstein, ook wel bekend als de zendmast Lopik, is zaterdag om 20.00 uur aangestoken. De tuien van de 372 meter hoge mast zijn voorzien van ruim 120 lampen die het bouwwerk de illusie geven van een reusachtige verlichte kerstboom.

Het lichtspektakel vindt sinds 1992 plaats. Het lukte de organisatie niet elk jaar om de financiering rond te krijgen. Ook waren er in sommige jaren andere, bijvoorbeeld technische problemen waardoor de lampen niet konden worden aangebracht.

De zendmast blijft tot 6 januari in kerstsfeer.

De Gerbrandytoren kan zich overigens niet de grootste kerstboom ter wereld noemen. Die titel is voorbehouden aan het Italiaanse dorpje Gubbio waar drieduizend lampjes tegen de Monte Ingino (Umbrië) zijn aangebracht in de vorm van een boom van 650 meter hoog en 350 meter breed.

Taylor Swift viert verjaardag met Beyoncé

Taylor Swift is zaterdag 25 jaar geworden en de zangeres luidde haar nieuwe levensjaar in met een heleboel beroemde vrienden. Swift nodigde in de nacht van vrijdag op zaterdag onder anderen Beyoncé, Jay Z en Justin Timberlake uit op het feestje bij haar thuis, weet Daily Mail.

Ook de meidengroep Haim, model Karlie Kloss en zanger Sam Smith waren aanwezig in het appartement in New York. Swift zorgde goed voor haar gasten. Ze liet twintig dozen pizza aanrukken.

De zangeres trad voorafgaand aan het feestje op tijdens het iHeartRadio Jingle Ball. Eerder die vrijdag zong Aretha Franklin al Happy Birthday voor de jarige.

[pic] NOS: 'Moederneuken tijdens de wereldbeker'

Vers uit de submit treft uw trouwe verslaggever een toch wel opmerkelijk screenshot aan. Naast de wereldbeker schaatsen kon Nederland op de livestream van de NOS blijkbaar ook genieten van andere spannende competities.

Op de afstand '1000 meter moederneuken' deed, zo is te lezen, een bijzondere, welbekende kandidaat mee. Normaal is ze in deze specifieke wedstrijd het lijdend voorwerp, maar deze keer verscheen 'je moeder' hoogstpersoonlijk aan de start. 

Het screenshot is gemaakt van een livestream van de NOS waarop de wereldbeker afstanden in Heerenveen werd uitgezonden. Tijdens de dweilpauze zou deze tekst dus te zien zijn geweest.

Wij van FOK! denken persoonlijk dat de wereldbeker 'scharen' veel meer kijkers zou trekken dan het schaatsen, dus we snappen de keuze van de NOS wel. Aan de andere kant lijkt het ons ook wel wat fris aan de bips. Of de stagair die zulke berichten wel geestig vond nog werkzaam is bij de NOS, is op dit moment niet bekend.

Racing Genk verslaat KV Kortrijk in topper

Racing Genk heeft zaterdag de topper tegen KV Kortrijk met 3-0 gewonnen. Genk staat daardoor voorlopig tweede in de wetenschap dat Anderlecht (KV Oostende-thuis) en Lokeren (Zulte Waregem-uit) de ploeg zondag nog kunnen inhalen. Kortrijk zakt naar de vijfde plek.

In Genk kwam de thuisploeg kort voor rust op voorsprong door een benutte strafschop van Ilombe Mboyo. Na een klein uur scoorden Christian Kabasele en wederom Mboyo kort achter elkaar voor het elftal waar doelman Marco Bizot in de rust inviel wegens een blessure van eerste keeper László Köteles. Bij Kortrijk speelde de door AZ opgeleide Robert Klaasen de hele wedstrijd.

Hekkensluiter Lierse SK ziet de achterstand op de andere ploegen in de Belgische eerste klasse oplopen. De ploeg redde zaterdag in de slotfase een punt tegen Westerlo (3-3), maar nummer voorlaatst Cercle Brugge won thuis met 2-1 van Moeskroen. De achterstand op Cercle is nu drie punten. De veilige veertiende plaats van Zulte Waregem is nog vijf punten van Lierse verwijderd en Zulte speelt zondag nog thuis tegen Lokeren.

Lierse stond thuis na een half uur met 2-0 achter, maar kwam na een uur gelijk. Een nieuwe achterstand werd in de slotfase ongedaan gemaakt. Bij de thuisploeg speelde oud-Willem II'er Arjan Swinkels de hele wedstrijd. Dat gold bij het Westerlo van trainer Dennis van Wijk voor verdediger Mitch Apau, oud-speler van RKC en SC Veendam.

Charleroi klom naar plek zeven na winst in blessuretijd bij laagvlieger Waasland-Beveren: 2-1.

Arsenal overklast Newcastle United

Arsenal heeft zaterdag de opmars van Newcastle United gestuit. De ploeg van manager Arsène Wenger versloeg de Magpies in Londen met 4-1. Arsenal verstevigde daardoor de zesde plaats in de Premier League, met drie punten voorsprong op Newcastle.

Olivier Giroud opende na een kwartier de score en maakte na een uur ook de derde van Arsenal, vlak nadat Santi Cazorla voor 2-0 had gezorgd. De Spanjaard maakte in de slotfase eveneens zijn tweede, uit een strafschop. Ayoze Pérez deed tussendoor iets terug namens Newcastle United.

Bij de bezoekers, die vorige week koploper Chelsea de eerste nederlaag van het seizoen hadden toegebracht, stond Daryl Janmaat in de basis. De verdediger kreeg geel. Vurnon Anita bleef op de bank, Tim Krul en Siem de Jong ontbraken vanwege blessures in het Emirates-stadion.

Galatasaray wint bij Konyaspor, Afellay beslissend voor Olympiakos

Met aanvoerder Wesley Sneijder in de basis heeft Galatasaray zaterdag gemakkelijk met 5-0 gewonnen van Konyaspor. Op bezoek bij de middenmoter stond het na ruim twintig minuten al 2-0 door doelpunten van Umut Bulut en Emre Çolak. Voor rust scoorde ook Burak Yilmaz nog, waarna nogmaals Yilmaz en invaller Hamit Altintop bij de rebound van een schot van Sneijder op de paal de score na rust uitbreidden.

Galatasaray gaat door de zege weer aan kop in de Turkse Süper Lig met één punt voorsprong op Fenerbahçe, dat vrijdag thuis al won van Sivasspor. Besiktas kan zondag bij winst op Gaziantepspor (uit) één punt boven Galatasaray komen.

Kasimpasa klimt naar de zevende plaats na een 1-0-thuiszege op laagvlieger Eskisehirspor. André Castro scoorde na een half uur voor de ploeg uit Istanbul, waar trainer Shota Arveladze de Nederlanders Ryan Donk en Ryan Babel de hele wedstrijd liet spelen.


Ibrahim Afellay heeft zaterdag een belangrijke bijdrage geleverd aan de uitzege van Olympiakos op Levadiakos (1-2). De middenvelder tekende in de 73e minuut voor de gelijkmaker en gaf in blessuretijd de assist bij het winnende doelpunt van ploeggenoot Konstantinos Mitroglou.

Afellay begon op de bank, maar mocht na een uur invallen. Hij scoorde dinsdag ook al voor zijn club in het gewonnen duel met Malmö FF (4-2) in de Champions League.

Uitslagen Eredivisie 13/12/2014

Om 19.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. ADO Den Haag speelde gelijk tegen Excelsior terwijl Willem II in eigen huis met 0-1 onderuit ging tegen PEC Zwolle. Hieronder vind je de karakteristieken van deze duels.

ADO Den Haag

2 - 2

Excelsior

 36' v. Duinen
 40' Zuiverloon
   13' Bruins 
 34' Gouriye 
 
 Gele kaart: Malone, Malone, Alberg, Zuiverloon, (ADO Den Haag), Bruins, (Excelsior)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 12.146
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Hansen
Zuiverloon
Wormgoor
Kanon
Meijers
Malone
Kristensen (Derijck/79)
Gehrt (Schet/84)
Alberg (Houtkoop/73)
v.Duinen
Kramer
  Coutinho
Bovenberg
Fischer
Mattheij
Kuipers
Bruins (Varela/89)
Kruys
Stans (Vermeulen/84)
Auassar
Botaka
Gouriye (De Reuver/90)

Willem II

0 - 1

PEC Zwolle

     74' Necid 
 
 Gele kaart: , Lam, (PEC Zwolle)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 11.500
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
v.d.Struijk
D.Wuytens
Peters
Dijks
Haemhouts
Messaoud (Braber/80)
S.Wuytens
Sahar (Cabral/75)
Armenteros
Andrade (Ondaan/66)
  Hahn
v.Polen
v.d.Werff
Lam
v.Hintum
Brama (De Boom/46
Ehizibue/89)
Drost
Rienstra
Saymak
Necid
Thomas (Nijland/66)

Bijna-botsing in Zweeds luchtruim

Een buitenlands militair vliegtuig is vrijdag in het luchtruim boven het zuiden van Zweden bijna in botsing gekomen met een passagierstoestel dat even tevoren vertrokken was uit Kopenhagen. Dat heeft de Zweedse luchtmacht zaterdag gezegd.

Volgens de luchtmacht stonden de transponders van het legertoestel, die het vliegtuig zichtbaar maken op de radar, uit. Zweedse gevechtsvliegtuigen werden ingezet om het mysterieuze vliegtuig te identificeren, maar de luchtmacht wilde niet zeggen waar het toestel vandaan kwam.

In maart vond er boven Zweden een vergelijkbaar incident plaats. Een Russisch vliegtuig met de transponders uit naderde toen tot op honderd meter een toestel van de Zweedse luchtmacht.

Meer Britse troepen naar Irak

Groot-Brittannië stuurt meer troepen naar Irak. Zij moeten helpen bij de strijd tegen de terreurgroep Islamitische Staat, onder meer door hun expertise te delen. Dat heeft de Britse minister van defensie, Michael Fallon, gezegd in een interview in de zaterdageditie van de Daily Telegraph.

De Britse militairen zullen in Irak hun Iraakse en Koerdische collega's trainen. Het gaat om 'enkele honderden militairen'. Momenteel werken vijftig Britse militairen in Irak.

Britse gevechtsvliegtuigen bestoken als onderdeel van een internationale missie doelwitten van IS. De coalitie wil echter geen grondtroepen inzetten, tenzij om lokale troepen te trainen.

Meeste bewoners IJsselstein kunnen naar huis

De meeste bewoners uit de straat waar zaterdagochtend een hoogwerker op een dak viel, kunnen naar huis. De straat is vrijgegeven, liet de Veiligheidsregio Utrecht zaterdagavond weten. Het getroffen huis en de twee aangrenzende woningen zijn nog onbewoonbaar.

Een man had de kraan gehuurd om zijn vriendin op verrassende wijze ten huwelijk te vragen. De kraan kantelde echter en belandde op het dak van de achterburen. Niemand raakte gewond. Toen enkele uren later een tweede kraan de eerste omhoog probeerde te takelen, viel die weer terug en maakte het gat in het dak alleen maar groter.

Bewoners van enkele tientallen huizen werden door de gemeente opgevangen toen een bergingsbedrijf de kraan rechtzette en stabiliseerde.

'Ronaldo gaat mogelijk weer voetballen'

De Braziliaanse voetballegende Ronaldo gaat mogelijk weer op professioneel niveau spelen. Dat meldt het Braziliaanse Estadão. De inmiddels 38-jarige Ronaldo is mede-eigenaar geworden van de Fort Lauderdale Strikers, een club uit Florida. Het team komt uit in de North American Soccer League (NASL), een niveau onder de MLS.

Anna Alice Abud, de adviseur van Ronaldo, zegt dat het inderdaad mogelijk is dat O Fenômeno in 2015 voor de Amerikaanse club gaat spelen. Daarbij zegt ze niet of het de bedoeling is dat de voormalig PSV-er elke wedstrijd gaat spelen of dat hij alleen in enkele gevallen klaar zal staan om het veld te betreden.

Ronaldo heeft een deel van de Strikers samen met Marcus Buaiz gekocht, die ook al zijn partner is bij 9ine. Dat bedrijf vertegenwoordigd onder meer Neymar en Junior dos Santos. De Braziliaan is niet de eerste voetballegende die deel uit gaat maken van de organisatie: Wereldkampioenen Gordon Banks en Gerd Müller hebben ook al banden met de club, net als onder meer George Best en Teófilo Nene Cubillas.

Een volledig statement van de Fort Lauderdale Strikers is hier te vinden.

Het is nog niet bekend of Ronaldo al aan het trainen is geslagen voor 2015 (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)
Het is nog niet bekend of Ronaldo al aan het trainen is geslagen voor 2015 (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)

Kraan IJsselstein staat weer

De hoogwerker die zaterdagochtend op het dak van een woning in IJsselstein belandde, staat weer overeind. Dat meldde een woordvoerder van de brandweer aan het begin van de avond. Bergers hebben nog een kleine twee uur nodig om ervoor te zorgen dat de kraan weer stabiel en veilig staat en dat de mechaniek van de hoogwerker ook werkt.

Volgens de zegsman van de brandweer zijn 32 woningen in de straat ontruimd. Bewoners worden opgevangen door de gemeente. Ook de bewoners van de andere woningen in de straat kunnen daar terecht.

Een man had de hoogwerker gehuurd om zijn vriendin op verrassende wijze ten huwelijk te vragen. Die actie ging goed mis: de kraan kantelde en belandde op het dak van de achterburen. Niemand raakte gewond. Toen enkele uren later een tweede kraan de eerste omhoog probeerde te takelen, viel die weer terug en maakte het gat in het dak alleen maar groter.

Protestmars in Washington tegen politiegeweld

Duizenden mensen protesteren zaterdag met een mars in Washington tegen politiegeweld tegen Afro-Amerikanen. Daardoor kwamen dit jaar onder anderen Eric Garner en Michael Brown om het leven. De betrokken (blanke) agenten werden niet vervolgd.

Er worden leuzen geroepen als "Zwarte levens doen ertoe", "Handen omhoog, niet schieten" en "Ik krijg geen lucht".

'Gerechtheid voor allen' is georganiseerd door de mensenrechtenactivist dominee Al Sharpton. "Dit is geen zwarte of witte mars. Dit is een Amerikaanse mars voor de rechten van Amerikanen", aldus de Washington Post. Ook in New York wordt geprotesteerd.

Nabestaanden van Eric Garner en Michael Brown lopen mee in Washington. Garner kwam in juli in New York om toen een politieagent hem in een wurggreep hield. In augustus werd Michael Brown in Ferguson doodgeschoten door een agent.

Kat loopt duizend kilometer terug naar baasje

Een vermiste kat heeft ruim duizend kilometer door Frankrijk gelopen om zijn baasje terug te vinden. En dat lukte; na anderhalf jaar is Cookie weer thuis, zo verhaalt nieuwssite nicematin.com zaterdag.

De zwart-witte kat verdween begin februari in Grasse in Zuid-Frankrijk, waar hij samen met zijn baasje Dan Bouchery een paar maanden verbleef. De vrouw keerde zonder Cookie terug naar haar huis in Normandië, verdrietig door het gemis.

Pas eind augustus van dit jaar kreeg Bouchery een telefoontje dat haar kat was gevonden, zo'n 35 kilometer van haar huis. Het was Cookie, zei een dierenarts, maar hij was wel mager en vervuild. De hereniging duurde echter nog maanden, omdat de vindster zeven weken op vakantie ging. Uiteindelijk kon Bouchery Cookie in oktober weer in haar armen sluiten. Zij is ervan overtuigd dat Cookie de weg heeft gevonden door naar de sterren te kijken.

Kat loopt duizend kilometer terug naar baasje
Kat loopt duizend kilometer terug naar baasje (Foto: ANP)

Uitslag NAC Breda - sc Heerenveen

Sc Heerenveen heeft voor het eerst in negen Eredivisieduels weer een zege geboekt. De Friezen wonnen in Breda van laagvlieger NAC met 0-2 dankzij twee goals van topscorer Mark Uth. Hierdoor klimmen de Friezen op de ranglijst naar plaats acht met 21 punten uit zestien duels. NAC blijft zeventiende en voorlaatste staan.

Mark Uth (midden) was vandaag de grote man met twee goals (Pro Shots/Menno Ringnalda)
Mark Uth (midden) was vandaag de grote man met twee goals (Pro Shots/Menno Ringnalda)

NAC Breda

0 - 2

sc Heerenveen

     35' Uth
 62' Uth
 
 Gele kaart: Ten Rouwelaar, De Kamps (NAC Breda), Marzo (sc Heerenveen)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 18.400
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
De Roover
Swerts
Van der Weg
Amieux
Suk (Tighadouini/46)
De Kamps
Sarpong
Matic (Seuntjens/69)
Hooi
Falkenburg
  Nordfeldt
Marzo (Schmidt/87)
Otigba
Van Aken
Van Anholt
De Roon
Sinkgraven
Van den Berg
Slagveer (Thorsby/90+1)
Uth
Larsson (Van Amersfoort/89)

Trailer: geen rust voor de sheriff in Banshee 3

Als het aan de makers van Banshee ligt, is het nog lang niet over met de pret. Dat ook het derde seizoen van HBO/Cinemax serie weer een berg actie en drama in zich heeft, toont een nieuwe trailer, die deze week is verschenen.

Na de finale van het tweede seizoen, waarin afscheid werd genomen van een aantal belangrijke personages, pikt de serie de verhaaldraad een maand later op. Geheimen zijn onthuld en nieuwe dreigingen liggen op de loer, en er is voorlopig nog geen rust voor nepsherrif Lucas Hood.

Banshee start op 9 januari in de VS op Cinemax, en is op 10 januari op HBO Nederland te zien.

Kromowidjojo: "Fijn dat WK-ticket binnen is"

Ranomi Kromowidjojo had zich niet echt druk gemaakt om het behalen van een ticket voor de wereldtitelstrijd volgend jaar in het Russische Kazan. Maar de olympisch kampioene op de sprint was zaterdag wel blij dat ze nu al zekerheid heeft over deelname aan het toernooi.

"Ik wist eigenlijk niet eens dat ik nog niet was gekwalificeerd", bekende ze zaterdag bij de Swim Cup in Amsterdam. "Via Facebook werd ik er gister op geattendeerd. Maar ik wist dat ik de limiet wel zou halen als ik mijn ding zou doen. Ik ga nu mee naar Kazan, dus dat is fijn."

Kromowidjojo voldeed zaterdag in de ochtendsessie met 24,50 al aan de kwalificatietijd voor de WK (24,81). In de finale was ze nog een stukje sneller met 24,33. De Groningse, die vorige week goud won op de 50 vrij bij de WK kortebaan, moest wel even omschakelen. "Maar ik was tevreden over mijn race."

Kromowidjojo mag in Kazan haar wereldtitel gaan verdedigen (PRO SHOTS/Dppi)
Kromowidjojo mag in Kazan haar wereldtitel gaan verdedigen (PRO SHOTS/Dppi)

Kramer is niet met Bergsma bezig

Olympisch kampioen Sven Kramer leek zaterdag bij de vierde wereldbeker schaatsen in Heerenveen in de vierde rit van de 5000 meter genadeloos toe te slaan met een tijd van 6:12,74. Toch kwam zijn Friese rivaal Jorrit Bergsma daarna nog aardig dicht in de buurt (6:14,08, goed voor zilver). Kramer kon er niet echt mee zitten. "Ik heb een voldaan gevoel, de rest maakt me niet zoveel uit", merkte hij droog op in Thialf.

Kramer sprak van een relatief makkelijke race. "Een rit met veel perspectief. Ik kan op nog voldoende punten winst pakken. Dat gevoel is voor mij het belangrijkste. Met anderen ben ik eigenlijk niet zo bezig, ook met Jorrit niet. Of hij mij verontrust heeft? Nee hoor, deze verschillen tussen ons hebben we wel vaker gehad."

Kramer zei met veel zin en ambitie uit te kijken naar de 1500 meter van zondag. "Op die afstand heb ik nog wat minder zekerheden", besefte de Nederlandse kampioen op de schaatsmijl maar al te goed.

Auckland City bij laatste vier WK clubs

De Nieuw-Zeelandse ploeg Auckland City FC heeft zaterdag de halve finales bereikt van het WK voor clubs. Het elftal van de Spaanse trainer Ramon Tribulietx, winnaar van de Oceanische versie van de Champions League, versloeg de Afrikaanse kampioen ES Sétif uit Algerije met 1-0.

De Engelse verdediger John Irving maakte kort na rust het enige doelpunt in Rabat. Auckland City had woensdag de kwartfinale bereikt met winst via strafschoppen op Moghreb de Tétouan uit Marokko.

De Nieuw-Zeelandse ploeg treft woensdag in de halve finales San Lorenzo, de Argentijnse winnaar van de Copa Libertadores. De andere halve finale gaat een dag eerder tussen Real Madrid en de winnaar van het duel tussen Cruz Azul en Western City Wanderers, de Australische club van Romeo Castelen. De finale is op 20 december in Marrakech.

Rummenigge vindt Robben de beste

Met twee doelpunten tegen FC Augsburg (0-4) oogstte Arjen Robben zaterdag volop lof bij Bayern München. "Arjen is de beste speler ter wereld", zo jubelde voorzitter Karl-Heinz Rummenigge. Om daar snel aan toe te voegen: "De beste veldspeler."

Rummenigge weet namelijk maar al te goed dat doelman Manuel Neuer van Bayern samen met Lionel Messi en Cristiano Ronaldo in de race is voor de Gouden Bal, als beste voetballer ter wereld van dit jaar. De preses van de Duitse club vond eigenlijk dat Robben ook tot de laatste drie kandidaten had moeten behoren, maar de aanvaller uit Bedum viel tijdens de laatste schifting af.

Robben voerde zijn totaal in de Bundesliga zaterdag op naar acht doelpunten, waarmee hij topschutter van Bayern is. De rechtsbuiten maakte eerst op karakteristieke wijze, met links in de verre hoek, de 0-2 en zorgde ook voor de vierde treffer, met een bekeken schot in de korte hoek. "Arjen is een topspeler, een superprof", zei trainer Pep Guardiola. "Hij heeft buitengewone kwaliteit, mentaliteit en professionaliteit."

Atlético haalt spits na hartoperatie binnen

De Argentijnse spits Angel Correa heeft alsnog zijn gedroomde transfer naar Atlético Madrid gemaakt. De 19-jarige jeugdinternational zou eigenlijk afgelopen zomer al van San Lorenzo verhuizen naar de Spaanse kampioen, maar tijdens de medische keuring in Madrid werd een hartprobleem geconstateerd.

Correa moest een operatie in New York ondergaan en had maanden nodig om daarvan te herstellen. Atlético Madrid heeft echter veel vertrouwen in de Argentijnse doelpuntenmaker en legde hem zaterdag alsnog voor 4,5 jaar vast. San Lorenzo, de winnaar van de prestigieuze Copa Libertadores in Zuid-Amerika, ontvangt naar verluidt zo'n 7,5 miljoen euro voor Correa.

Trailer: op jacht naar hackers in Blackhat

Chris Hemsworth gaat op jacht naar black hat hackers in de nieuwe thriller Blackhat, waarvoor gisteren een nieuwe trailer is verschenen.

In Blackhat, een film van Michael Mann, speelt Hemsworth de hacker Nicholas Hathaway, die Amerikaanse en Chinese autoriteiten helpt bij het ontmantelen van een cybercrime-netwerk. 

Naast Hemsworth zijn in deze thriller ook Yorick van Wageningen en Viola Davis te zien. Blackhat draait vanaf 22 januari in de bioscoop.

Hiddink blijft bondscoach Oranje

Guus Hiddink blijft bondscoach van het Nederlands elftal. Dat laat hij zaterdag weten aan de Volkskrant. "Natuurlijk blijf ik", zegt de 68-jarige oefenmeester in een kort gesprek.

Hiddink vertelde ook bezig te zijn om in Zeist een aantal zaken naar zijn hand te zetten, waarover hij later naar buiten zal treden. De opvolger van Louis van Gaal was vorige maand na de laatste interland van Oranje tegen Letland (6-0) erg vaag over zijn toekomst. Hij weigerde te bevestigen dat hij in maart ook nog bondscoach is, als Turkije op bezoek komt. Daarmee voedde hij speculaties over een mogelijk vertrek.

Guus Hiddink blijft bondscoach Oranje (Pro Shots/Peter Lous)
Guus Hiddink blijft bondscoach Oranje (Pro Shots/Peter Lous)

Kromowidjojo zegeviert op 50 meter vrij

Ranomi Kromowidjojo heeft zaterdag bij de Swim Cup in Amsterdam de 50 meter vrije slag gewonnen. De olympisch kampioene bleef met een tijd van 24,33 Femke Heemskerk voor, die in 24,62 aantikte. Inge Dekker eindigde als derde in 24,92.

Kromowidjojo en Heemskerk bleven in de ochtendsessie al onder de vereiste kwalificatietijd (24,81) voor de wereldtitelstrijd volgend jaar in Rusland.

Kromowidjojo pakte vorige week het goud op de 50 meter vrij bij de WK kortebaan in Doha.

FC Barcelona bijt zich stuk op Getafe

FC Barcelona heeft zaterdag in de Spaanse voetbalcompetitie kostbare punten verspeeld. De ploeg van trainer Luis Enrique beet zich negentig minuten lang stuk op Getafe: 0-0.

Hoewel de Catalanen de wedstrijd in het voorstadje van Madrid domineerden, wisten Lionel Messi en zijn ploeggenoten het verschil niet te maken. Daardoor staat Barcelona nu vier punten achter op koploper Real Madrid.

Messi was met een vrije trap op de lat nog het dichtste bij een doelpunt. Zonder de geblesseerde Neymar wist Barça de doelman van Getafe niet te passeren. Luis Suárez speelde de hele wedstrijd, maar de Uruguayaan maakte opnieuw tevergeefs jacht op zijn eerste treffer in de Primera División.

Real Madrid won vrijdag al met 4-1 bij Almería en heeft door het puntenverlies van Barcelona een gaatje geslagen aan kop.

Vader en zoon mishandelen grensrechter

Een 45-jarige man uit Veendam en zijn 19-jarige zoon zijn zaterdagmiddag opgepakt nadat ze tijdens een voetbalwedstrijd een grensrechter zouden hebben mishandeld. Dat gebeurde in Hoogezand bij de wedstrijd VV Hoogezand tegen VV Wildervank, meldde de politie.

Het tweetal was het niet eens met de manier waarop de grensrechter, een 64-jarige man uit Hoogezand, vlagde. Het slachtoffer kreeg klappen en schoppen voordat omstanders konden ingrijpen. De grensrechter moest zich in een ziekenhuis laten behandelen.

De politie hield op aanwijzingen van getuigen de vader en zoon aan op de parkeerplaats van de voetbalvereniging.

Miley Cyrus met open wond naar ziekenhuis

Miley Cyrus is in een ziekenhuis in Los Angeles behandeld aan een open wond aan haar pols, schrijft TMZ. De zangeres heeft op Instagram een foto van zichzelf in het ziekenhuis geplaatst en ook meerdere plaatjes waarop de wond te zien is, zij het flink gefotoshopt.

Op de ene foto kijkt Miley bozig in een spiegel. Ze heeft ziekenhuiskleding aan en een bandje om haar pols. Op de andere foto's is steeds een stuk van een onderarm te zien met een open wond, maar dan met allerlei plaatjes erin gefotoshopt. Volgens TMZ is de zangeres vrijdagmiddag in het ziekenhuis geweest, maar is het niet bekend wat er precies aan de hand was.

Op een nieuwe foto van zaterdag op haar instagramaccount heeft Miley een verband om haar linkerpols.

Southampton lijdt vierde nederlaag op rij, Chelsea verslaat Hull

Southampton is even vergeten wat winnen is. Het elftal van trainer Ronald Koeman leed zaterdag op bezoek bij Burnley de vierde competitienederlaag op rij (1-0).

Ashley Barnes tekende in de 73e minuut voor de enige treffer. Het zo goed aan de competitie begonnen Southampton verloor de afgelopen weken ook van Manchester City (3-0), Arsenal (1-0) en Manchester United (2-1). De ploeg zakt steeds verder af richting de middenmoot van de ranglijst.

Southampton kreeg tegen het laaggeklasseerde Burnley een aantal goede mogelijkheden op een zege. Dusan Tadic miste de mooiste kans. De oud-aanvaller van FC Twente slaagde er niet in een strafschop te benutten. De teleurgestelde Graziano Pellè kreeg in de slotfase nog een gele kaart.

Eden Hazard heeft Chelsea zaterdag aan een thuiszege op Hull City geholpen (2-0). De Belg tekende voor de eerste treffer van de koploper van de Premier League en bereidde het tweede doelpunt van Diego Costa voor. Hull City speelde een half uur met tien man, na een rode kaart voor Tom Huddlestone.

Manchester City blijft Chelsea op drie punten volgen. De regerend kampioen won de uitwedstrijd bij Leicester City met 1-0. Frank Lampard vierde zijn 175e treffer in de Premier League. Alleen Alan Shearer (260 doelpunten), Andy Cole (189) en Wayne Rooney (178) troffen vaker doel in de hoogste Engelse voetbalklasse.

Zwemster De Waard kan zich opmaken voor WK

Zwemster Maaike de Waard kan zich opmaken voor deelname aan de wereldtitelstrijd volgend jaar in het Russische Kazan. De 18-jarige De Waard voldeed zaterdag op de 100 meter rugslag met een tijd van 1.01,01 aan de A-limiet van de mondiale bond FINA. Deze richttijden zijn vastgesteld voor jonge talenten, zodat ze de kans krijgen bij een groot toernooi ervaring op te doen. De Waard bleef vrijdag ook al binnen de richttijd op de 50 meter rug.

De zwemmers die een normale limiet halen krijgen wel voorrang voor deelname aan de WK, maar op de rugslag heeft De Waard weinig concurrentie te duchten.

Nieuwe bondscoaches voor Bulgarije en Bosnië

Ivaylo Petev volgt de in november ontslagen Lubo Penev op als bondscoach van Bulgarije. Dat maakte een bestuurslid van de voetbalbond zaterdag bekend. Petev komt over van AEL Limassol en was eerder drie jaar trainer van Ludogorets Razgrad.

Bulgarije staat met vier punten vierde in de kwalificatiegroep voor het EK in 2016, boven Malta en Azerbeidzjan, maar onder koploper Kroatië, Italië en Noorwegen. De nummers één en twee en de beste nummer drie zijn rechtstreeks geplaatst, de overige acht nummers drie spelen play-offs.

Petev werd in 2013 ook gepresenteerd als trainer van Levski Sofia, maar moest op de bewuste persconferentie van supporters zijn Levski-trainingspak direct weer uittrekken en aftreden, wat ook gebeurde. De coach had ooit in een interview gezegd supporter te zijn van stadsrivaal CSKA.


Mehmed Bazdarevic is de nieuwe bondscoach van Bosnië-Herzegovina. De voetbalbond verkoos de 54-jarige trainer boven Milovan Rajevac, onder meer oud-bondscoach van Qatar en Ghana. Bazdarevic coachte eerder onder andere de Franse clubs Sochaux en Grenoble Foot.

Voormalig Joegoslavisch international Bazdarevic volgt Safet Susic op, die vorige maand werd ontslagen vanwege de tegenvallende resultaten in de kwalificatie voor het EK in 2016. Het land haalde uit de eerste vier wedstrijden slechts twee punten en staat daarmee vijfde in de groep, alleen boven het nog puntloze Andorra.

Koploper is Israël met negen punten, gevolgd door Wales (acht punten), Cyprus (zes) en België (vijf). Israël en België hebben drie in plaats van vier duels gespeeld. De nummers één en twee en de beste nummer drie zijn rechtstreeks geplaatst, de overige acht nummers drie spelen play-offs.

Nummerdor en Varenhorst door naar finale

De beachvolleyballers Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst hebben zaterdag de finale bereikt van het Mangaung Open in Zuid-Afrika, het laatste toernooi uit de World Tour van dit jaar. Het als eerste geplaatste duo was in de halve finale veel te sterk voor het Franse koppel Youssef Krou/Edouard Rowlandson: 21-15 en 21-14.

Nummerdor en Varenhorst staan zondag in de eindstrijd tegenover de Chileense neven Esteban Grimalt en Marco Grimalt, die in drie sets te sterk waren voor de Duitsers Sebastian Fuchs en Thomas Kaczmarek (18-21, 21-12 en 15-11).

Het Nederlandse koppel is nog altijd ongeslagen in Bloemfontein. In de groepsfase wonnen Nummerdor en Varenhorst al hun wedstrijden.

Politie neemt verwaarloosde honden in beslag

De politie heeft in de Mijtenstraat in Den Haag twee ernstig verwaarloosde honden in beslag genomen. De dieren verbleven volgens de politie in een zorgwekkende leefomgeving. De woning lang vol uitwerpselen, de honden hadden geen drinkwater en ze werden mogelijk door de eigenaar mishandeld.

Agenten van de dierenpolitie waren vrijdag naar het adres gegaan na een melding over dierenleed. In overleg met de officier van justitie zijn de twee honden uit de woning gehaald en naar een opvanglocatie gebracht.

Tegen de 24-jarige bewoner van het pand is proces-verbaal opgemaakt wegens het onthouden van zorg aan de dieren. De man bleek ook nog in het politiesysteem te staan omdat hij een aantal boetes niet heeft betaald.

Grote partij munitie WOII ontdekt in Helmond

In het buitengebied van Helmond is zaterdagmiddag mogelijk een ondergronds munitiedepot uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Een man met een metaaldetector stuitte bij toeval op een grote partij munitie in het bosgebied en lichtte de politie in.

Het gaat volgens een politiewoordvoerder onder meer om kogels, mortiergranaten en fosforgranaten.

Het Explosieven Opruimingscommando Defensie is aanwezig om de vondst te onderzoeken. De omgeving is afgezet.

Vrouw overleden na steekpartij

Een vrouw is zaterdag in Poortugaal, dat bij Rotterdam ligt, overleden na een steekpartij. De politie heeft een 60-jarige man aangehouden als verdachte, liet een woordvoerster weten.

Het slachtoffer werd neergestoken in een portiek aan de Waalstraat. Zij overleed korte tijd later aan haar verwondingen. De identiteit van de vrouw is al achterhaald, maar zal pas naar buiten worden gebracht als haar familie op de hoogte is gesteld, aldus de politie.

Voor zover bekend gaat het niet om huiselijk geweld. Het slachtoffer en de verdachte waren waarschijnlijk geen partners.

Harry Styles slachtoffer van hoax

Harry Styles heeft niets te maken met de geruchten dat Amerikaanse president Obama homoseksuele contacten onderhoudt, maar daar leek het wel even op. Een cover van National Examiner was zo gefotoshopt dat het leek alsof de One Direction-zanger de man was met wie de president seks zou hebben gehad. Daardoor moest een onwetende Styles tot zijn verrassing een affaire met Obama ontkennen.

Styles had geen idee waarover het ging toen hij tijdens een interview door de verslaggeefster werd gevraagd naar het verhaal. "Dat is interessant", stamelde de Britse zanger. En op de vraag of hij het wilde bevestigen, antwoordde hij: "Niet echt."

National Examiner schreef dat Barack Obama zijn homoseksuele leefstijl verborgen zou hebben gehouden om president te worden en dat zijn huwelijk met Michelle nep zou zijn, meldden diverse media. Ook stond er naar verluidt op de voorpagina een foto van een man met daarbij de tekst: 'Hij heeft seks gehad met deze man'. Op internet was een foto van Styles over het origineel geplakt, waardoor het leek alsof het tieneridool de vermeende geheime scharrel van Obama was.

Van der Poel wint Scheldecross

Veldrijder Mathieu van der Poel heeft zaterdag in Antwerpen de Scheldecross gewonnen. De Nederlander reed halverwege de koers weg bij de concurrentie en gaf zijn voorsprong niet meer weg. De Belg Laurens Sweeck eindigde op ruim 40 seconden, zijn landgenoot Tom Meeusen werd op zo'n 53 tellen van Van der Poel derde.

De cross in Antwerpen telde niet mee voor de belangrijkste klassementen. Coureurs als Lars van der Haar, Kevin Pauwels en Sven Nys lieten de koers daarom schieten. De wereldbeker gaat volgende week verder in Namen, de volgende rit in de Superprestige is een week later in Diegem.

Robben scoort bij winnend Bayern, Hertha BSC verslaat Dortmund

Mede door twee doelpunten van Arjen Robben heeft Bayern München zaterdag de koppositie in de Duitse Bundesliga verstevigd. De ploeg van trainer Pep Guardiola won met 4-0 bij nummer drie FC Augsburg. Alle doelpunten tegen de ploeg van aanvoerder Paul Verhaegh vielen binnen een kwartier halverwege de tweede helft.

Bayern heeft nu tien punten voorsprong op achtervolger VfL Wolfsburg, dat zondag nog thuis tegen middenmoter SC Paderborn speelt.

Robben krulde de bal na een uur vanaf de rand van het strafschopgebied via de binnenkant van de paal langs doelman Alex Manninger. Nauwelijks een minuut eerder had Mehdi Benatia een vrije trap van Franck Ribéry in de verre hoek gekopt. Robert Lewandowski scoorde van een meter of twintig in de korte hoek, waarna Robben er nog eentje in prikte.

Jos Luhukay heeft Borussia Dortmund met Hertha BSC weer een nederlaag toegebracht. De geplaagde ploeg van trainer Jürgen Klopp struikelde in Berlijn door een doelpunt van Julian Schieber, uitgerekend een oud-speler van Dortmund: 1-0. Borussia Dortmund blijft door de negende nederlaag van het seizoen in de degradatiezone staan.

Dortmund stond in 2013 nog in de finale van de Champions League en was jarenlang de voornaamste uitdager van Bayern München in de Bundesliga, maar dit seizoen zit alles tegen voor de geel-zwarte equipe. In de Champions League bereikte Dortmund weliswaar als groepswinnaar de achtste finales, maar in eigen land incasseert het elftal van Klopp de ene na de andere nederlaag.

Bij Hertha had Roy Beerens een basisplaats gekregen van Luhukay, John Heitinga bleef de hele wedstrijd op de bank.

Overige uitslagen Bundesliga zaterdag 15.30 uur

SC Freiburg 0-0 Hamburger SV
Schalke 04 1-2 1.FC Köln
Werder Bremen 3-3 Hannover 96

Kulizhnikov slaat opnieuw toe op de 1000 meter, Nuis tweede

Pavel Kulizhnikov heeft voor de derde keer dit seizoen een wereldbekerwedstrijd over 1000 meter gewonnen. De Rus klokte ene tijd van 1:08.77. Hij reed in de laatste rit tegen Samuel Schwarz, die vijfde werd. 

Kjeld Nuis en Hein Otterspeer werden tweede en derde. Nuis noteerde 1:09.04. Otterspeer had twee honderdsten meer nodig dan Nuis. Olympisch kampioen Stefan Groothuis en Kai Verbij werden elfde en twaalfde. 

In het algemeen klassement leidt Kulizhnikov voor Nuis en Schwarz. De volgende wedstrijd over 1000 meter is opnieuw in Heerenveen als er een wereldbekerwedstrijd met de sprintafstanden gepland is. Deze heeft plaats op 31 januari en 1 februari 2015. 

Uitslag

# Naam Tijd Punten
1 Pavel Kulizhnikov Rus 1:08.77
2 Kjeld  Nuis Ned 1:09.04
3 Hein  Otterspeer Ned 1:09.06
4 Aleksey  Yesin Rus 1:09.32
5 Samuel  Schwarz Dui 1:09.39
11 Stefan  Groothuis Ned 1:09.75
12 Kai  Verbij Ned 1:09.83

Klassement

# Naam Land Punten
1 Pavel Kulizhnikov Rus 350
2 Kjeld Nuis Ned 251
3 Samuel Schwarz Dui 245
4 Nico Ihle Dui 196
5 Hein Otterspeer Ned 192
6 Stefan Groothuis Ned 181
9 Kai Verbij Ned 130
11 Koen Verweij Ned 103

[Upd] Duitsland tegen Pakistan in finale Champions Trophy

De Duitse hockeyers hebben zaterdag een einde gemaakt aan de zegereeks van Australië in de Champions Trophy. Duitsland versloeg de regerend wereldkampioen met 3-2 in de halve finales van het toernooi in het Indiase Bhubaneswar. Australië won de voorgaande vijf edities van de Champions Trophy, twee jaar geleden nog ten koste van Nederland.

Timur Oruz zette Duitsland al na vier minuten op voorsprong. De marge werd vijf minuten later al verdubbeld door Mats Grambusch. Florian Fuchs zorgde vlak na het rustsignaal voor de 3-0. Duitsland leek dan ook een simpele zege tegemoet te gaan, maar Australië kwam al snel terug toe 3-1 via Chris Ciriello. Nog in het derde kwart werd het 3-2 door Nicholas Budgeon. Verder kwam Australië niet.

Duitsland speelt zondag om de toernooizege tegen de winnaar van de wedstrijd tussen India en Pakistan.

Update 17.15 uur

Pakistan speelt zondag de finale van de Champions Trophy tegen Duitsland. De wereldkampioen van 1994 won in de halve eindstrijd van aartsrivaal India. Muhammad Qadir maakte anderhalve minuut voor tijd de winnende treffer.

In een kolkend Kalinga Stadium toonden Pakistan en India pas na de lange rust hun ware aard. Pakistan liep uit naar 3-2 en door de gelijkmaker van Chandanda Nikkin leek het duel uit te draaien op shoot-outs. Maar daar stak Qadir een stokje voor. Zijn doelpunt zorgde ervoor dat het dolenthousiaste publiek stilviel. Bovendien schrijft Pakistan hierdoor geschiedenis. Het is de eerste keer sinds 1998 dat de voormalige hockeygrootmacht de finale haalt van de Trophy. India speelt morgen om het brons tegen Australië.


Schaatsdames winnen eindklassement ploegenachtervolging

De Nederlandse schaatsdames hebben ongeslagen het eindklassement van de ploegenachtervolging weten te winnen. In Heerenveen kwamen Carlijn Achtereekte, Linda de Vries en Marrit Leenstra tot een tijd van 2:59.69 en waren daarmee het enige team onder de drie minuten. 

Het zilver ging naar Duitsland, wat ook tweede werd in het eindklassement. Polen moest genoegen nemen met het brons, ook in het eindklassement werden ze derde. De top acht van het eindklassement heeft zich geplaatst voor het wereldkampioenschap in februari 2015, te Heerenveen. 

Uitslag

# Naam Tijd
1 Nederland 2:59.69
2 Duitsland 3:01.96
3 Polen 3:02.31
4 Rusland 3:03.46
5 Japan 3:03.61
6 Zuid-Korea 3:08.33
7 Canada 3:09.16
8 China 3:10.39

Klassement 

# Naam Punten
1 Nederland 350
2 Duitsland 240
3 Polen 236
4 Japan 226
5 Rusland 180
6 Canada 160
7 Zuid-Korea 115
8 China 111
9 Tsjechië 35

Teaser trailer voor Doctor Who: Last Christmas

"I'm back. Now get inside the TARDIS." We leerden deze week dat Peter Capaldi nog zeker twee seizoenen de rol van de Twelfth Doctor zal spelen in Doctor Who, maar voordat serie 9 begint is het eerst nog tijd voor de traditionele Christmas Special.

Ter promotie van deze aflevering, Last Christmas geheten, heeft de BBC deze week een teaser vrijgegeven van slechts 35 seconden, waarin een aantal interessante beelden te zien zijn. Onder andere Saint Nick Frost laat zijn gezicht zien, en hij lijkt in eerste instantie geen vriendjes te zijn met onze Doctor.

Last Christmas wordt op Eerste Kerstdag uitgezonden op BBC One.

Zivkovic weer in selectie Ajax

Trainer Frank de Boer heeft Richairo Zivkovic opgenomen in de selectie van Ajax voor de thuiswedstrijd van zondag tegen FC Utrecht. De 18-jarige aanvaller profiteert opnieuw van de afwezigheid van Kolbeinn Sigthórsson, die wegens een enkelblessure dit jaar niet meer in actie komt.

Zivkovic mocht woensdag al invallen tijdens het duel met Apoel Nicosia (4-0) in de Champions League. De van FC Groningen overgekomen aanvaller is in de eredivisie nog niet in actie gekomen voor Ajax. Hij scoorde al wel dertien keer voor Jong Ajax in de Jupiler League.

Kramer wint bij Nederlands feestje op 5000m in Thialf

Het duurde even dit seizoen om in internationale wedstrijden een volledig Nederlands podium te krijgen, maar het is gelukt. Tijdens wereldbekerwedstrijden in Heerenveen is het podium op de 5000 meter volledig Nederlands. Ook de vierde plek ging naar Nederland, Bob de Jong belandde net naast het podium. 

Sven Kramer won de afstand in 6:12.74. Hij kwam in de laatste rit voor de dweil in actie tegen Jan Szymanski. Wouter Olde Heuvel kwam in rit twee al in actie en noteerde 6:19.08. Dit bleek uiteindelijk goed voor brons. Jorrit Bergsma reed in rit vijf naar 6:14.08 en werd tweede.

De Jong reed in de laatste rit tegen Aleksandr Rumyantsev, maar miste op bijna een seconde het podium (6:20.48). Rumyantsev werd zesde. De Jong blijft wel de leider in het klassement over de lange afstanden. 

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Sven  Kramer Ned 6:12.74
2 Jorrit  Bergsma Ned 6:14.08
3 Wouter  olde Heuvel Ned 6:19.58
4 Bob  de Jong Ned 6:20.48
5 Sverre  Lunde Pedersen Noo 6:22.56
6 Aleksandr  Rumyantsev Rus 6:23.07
7 Bart  Swings Bel 6:24.67
8 Patrick  Beckert Dui 6:24.78
9 Alexis  Contin Fra 6:25.37
10 Douwe  de Vries Ned 6:27.00

Klassement 

# Naam Land Punten
1 Bob de Jong Ned 280
2 Aleksandr Rumyantsev Rus 240
3 Sverre Lunde Pedersen Noo 225
4 Sven Kramer Ned 200
5 Bart Swings Bel 195
6 Jorrit Bergsma Ned 180
7 Douwe de Vries Ned 180
8 Patrick Beckert Dui 165
9 Wouter olde Heuvel Ned 140

Miljoen voor sextape moeder Honey Boo Boo

Mama June, ook wel beter bekend als de moeder van de jonge Miss Honey Boo Boo, heeft van pornoproducent Vivid Entertainment een aanbod van één miljoen dollar ontvangen om een sextape op te nemen.

Het bedrijf ziet wel een markt in een redneck-porrnofilm met Mama June en haar ex Sugar Bear. Er zou volgens de brief die Mama June had ontvangen misschien nog wel meer geld in de deal zitten, als ze ook nog wat acteerwerk zou willen doen voor de Big Beatiful Women (BBW) sectie.

Recentelijk was de moeder uit real life soap Here come's Honey Boo Boo nog gespot met Mark McDaniel, de man die haar dochter Anna Cardwell op 8-jarige leeftijd seksueel had misbruikt.

FOK! Kerstverhalenwedstrijd 2014

Ook dit jaar organiseert FOK! de Kerstverhalenwedstrijd. Het onderwerp is vrij, als het verhaal maar raakvlakken heeft met Kerst. Iedereen met een account op FOK! mag meedoen met één kerstverhaal van maximaal 1500 woorden, geschreven in het Nederlands.

Na het sluiten van de inzendtermijn op 21 december kan iedereen t/m 24 december 20:00 uur stemmen op zijn of haar favoriete genomineerde verhalen. Op kerstavond, 24 december zal de winnaar van de Kerstverhalenwedstrijd 2014 bekend worden gemaakt.

De auteurs van de beste vijf verhalen winnen een boekenpakket. 

Meer informatie over de wedstrijd en de prijzen die je kunt winnen, vind je hier.

Inzaghi boos op media na rel rond Van Ginkel

AC Milan-coach Filippo Inzaghi heeft zaterdag kwaad gereageerd op berichten in de media over Sulley Muntari. Verschillende Italiaanse media meldden dat de Ghanees met opzet Marco van Ginkel zou hebben geblesseerd op de training en dat zijn club hem zou willen beboeten.

"Muntari ging er fel in, maar het was geen gewelddadige actie", liet Inzaghi weten. "Als dat wel zo zou zijn geweest, dan had ik hem al uit de ploeg gezet. Het is heel jammer voor Van Ginkel, maar het is niet eerlijk om dit soort dingen over Muntari te schrijven. Hij had geen enkele intentie om hem te blesseren, dus voor mij is de zaak afgesloten."

Van Ginkel raakte vrijdag tijdens de training geblesseerd aan zijn rechterenkel. De middenvelder komt dit kalenderjaar niet meer in actie.

Kazachstan wil WK voetbal in 2026

Kazachstan is voornemens om zich te mengen in de strijd om de organisatie van het WK voetbal in 2026. Dat heeft Adilbek Zhaksybekov zaterdag in de Kazachse hoofdstad Astana laten weten. Rusland, gastheer in 2018, zou dat plan ondersteunen.

Het autoritair geregeerde Kazachstan richt zich met het organiseren van grote sportevenementen op het binnenhalen van belangrijke bedrijven. Het land is rijk aan grondstoffen, wat interessant kan zijn voor commerciële partijen.

Naast de plannen om het WK voetbal over twaalf jaar te organiseren, hoopt Kazachstan eerder al een keer gastheer te worden van de Olympische Spelen. Almaty dingt namelijk mee om de Winterspelen van 2022.

Cetkovska eenzame afwezige op Australian Open

Petra Cetkovska is bij de komende editie van de Australian Open de opvallende afwezige. De Tsjechische tennisster is de enige uit de top honderd van de wereldranglijst bij de vrouwen die zich heeft afgemeld voor het eerste grandslamtoernooi van het seizoen. Cetkovska, de nummer 58 van de ranking, heeft last van een heupblessure.

Bij de mannen geeft, zoals het nu staat, de volledige top honderd acte de présence. De organisatie spreekt dan ook van 'een van de sterkste bezettingen in de geschiedenis van het toernooi'.

Onder anderen de Argentijn Juan Martin del Potro en de Serviër Janko Tipsarevic komen in actie. Zij maken na lang blessureleed hun rentree. Bij de vrouwen geldt hetzelfde voor de Russin Vera Zvonareva.

De Australian Open begint op 19 januari in Melbourne.

Berging hoogwerker IJsselstein vertraagd

Een gespecialiseerd bergingsbedrijf is te hulp geroepen om de situatie rond de omgevallen hoogwerker in IJsselstein te bekijken. Het bergen van de kraan ging zaterdag mis waardoor die nog een keer op de al getroffen woning terechtkwam.

De gemeente heeft overleg met politie en brandweer. Zes woningen zijn ontruimd en de bewoners zijn in de omgeving opgevangen. Burgemeester van IJsselstein Marianne Kallen is aanwezig om de mensen een hart onder de riem te steken.

Een man had de hoogwerker gehuurd om zijn vriendin op verrassende wijze ten huwelijk te vragen. Die actie ging zaterdagochtend tamelijk mis: de kraan kantelde en belandde op het dak van de achterburen. Daar waren op dat moment drie mensen in huis, maar niet op zolder.

Ook de man zelf wist ongedeerd uit het bakje van de kraan te klauteren. Niemand raakte gewond. Toen enkele uren later een tweede kraan de eerste omhoog probeerde te takelen, viel die weer terug en maakte het gat in het dak alleen maar groter.

Gasstoring in Apeldoorn voorbij

Alle huishoudens in de Apeldoornse wijk Anklaar hebben weer gas. Zaterdagmiddag sloot netbeheerder Liander de laatste adressen weer aan, zo liet een woordvoerster weten.

Bij ruim vijfhonderd huishoudens, waaronder een zorgcentrum, viel zondag het gas uit nadat een waterleiding was geknapt. Enkele tientallen gezinnen hebben 6,5 dagen geen gas en dus geen verwarming gehad. Via het Rode Kruis en de gemeente kon iedereen elektrische kacheltjes en extra dekens krijgen.

Alle getroffen adressen hebben recht op een schadevergoeding, die Liander automatisch overmaakt. Over de totale schade die door de gasstoring is ontstaan was zaterdag nog niks te zeggen.

Kim Kardashian wil plattere billen

Kim Kardashian heeft als reactie op haar coverfoto van het tijdschrift Paper gezegd dat ze toch liever een plattere kont wilt hebben. Dat zegt ze in een promo voor een nieuwe uitzending komende zondag van haar real life soap Kourtney & Khloé Take The Hamptons.

"Jullie zijn juist beroemd vanwege jullie dikke kont. Verliezen jullie die, verliezen jullie al het geld!" zo merkt de vriend van Kourtney Scott Disick op. "Boeit me niet, ik wil gewoon een platte kont," reageert hobbit Kim daarop.

Vorige maand verscheen Kim in het tijdschrift Paper met een foto waarop ze naakt poseert en haar grote kont goed te zien is. 

Nieuwe teaser trailer voor Affected - The Cabin

Er is een nieuw Kickstarter-project voor Affected - The Cabin, een vervolg op de populaire virtual reality-horrorgame, Affected. Het doel is om 18.500 Engelse pond op te halen voor 18 december 2014, maar heeft het een beetje moeilijk aangezien er nog maar 1.606 pond op de teller staat. Om te zorgen dat het project wat meer aandacht krijgt is er een nieuwe trailer uitgekomen.

De trailer bestaat geheel uit gameplay zodat de spelers een idee krijgen wat ze kunnen verwachten van de game. In het verhaal onderzoek je de vreemde verdwijning van een groep mensen die naar een afgelegen hutje in Kern Woods afreizen in 1984. Als het hutje eenmaal gevonden is, zoeken de speler door drie verschillende thema's, een school uit de oorlogstijd, een onbewoond landhuis en een martelaars slachthuis.

Voor het doneren van 12 pond krijg je een digitale kopie van het spel dat uit moet komen in het laatste kwartaal van 2015.

Richardson evenaart baanrecord Wüst in Heerenveen

Heather Richardson heeft in Heerenveen de wereldbekerwedstrijd over 1000 meter op haar naam geschreven. Ze noteerde een tijd van 1:14.63 en dat is een evenaring van het baanrecord van Ireen Wüst. Eerst leek het erop dat ze het baanrecord had verbeterd, maar de tijd werd uiteindelijk naar boven met een honderste gecorrigeerd. 

Wüst noteerde in Heerenveen 1:15.75 en werd daarmee vierde. Brittany Bowe en Qishi Li pakten respectievelijk het zilver en het brons. Marrit Leenstra, Rozanne van Hemert en Laurine van Riessen werden achtste, elfde en twaalfde. 

Dit is de vierde wedstrijd over 1000 meter. Vier verschillende dames hebben een wedstrijd gewonnen. Richardson, Bowe, Qishi en Leenstra pakten goud. Qishi leidt nu in het algemeen klassement voor Leenstra en Erbanvová. 

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Heather  Richardson VS 1:14.63
2 Brittany  Bowe VS 1:14.68
3 Qishi  Li Chi 1:15.71
4 Ireen  Wüst Ned 1:15.75
5 Karolina  Erbanová Tsj 1:16.03
6 Judith  Hesse Dui 1:16.12
7 Olga  Fatkulina Rus 1:16.28
8 Marrit  Leenstra Ned 1:16.38
11 Roxanne  van Hemert Ned 1:17.00
12 Laurine  van Riessen Ned 1:17.02

Klassement

# Naam Land Punten
1 Li Qishi Chi 310
2 Marrit Leenstra Ned 276
3 Karolína Erbanová Tsj 201
4 Ireen Wüst Ned 185
5 Heather Richardson VS 180
6 Brittany Bowe VS 180
13 Laurine van Riessen Ned 97
19 Roxanne van Hemert Ned 70

Pellegrini wil Lampard langer huren

Manuel Pellegrini hoopt dat hij langer kan beschikken over Frank Lampard. De coach van Manchester City zei dat zaterdag voorafgaand aan het Premier Leagueduel met Leicester City. City huurt de Engelse middenvelder tot het eind van dit kalenderjaar van New York City FC, dat in januari begint aan de competitie in de Verenigde Staten.

Normaal gesproken zou de 36-jarige Lampard in januari terugkeren naar New York om zich voor te bereiden op het nieuwe seizoen. Pellegrini hoopt dat daar verandering in kan komen.

De coach denkt dat dat wel te regelen is omdat Manchester City en New York City FC van dezelfde eigenaar zijn. "Frank is een belangrijke speler voor ons en het zou mooi zijn als hij hier zonder problemen kan blijven", aldus de Chileense trainer. "Ik kan alleen niet zelf bepalen wat er met hem gebeurt."

Bayern München aast op toptalent Ødegaard

Bayern München heeft zijn zinnen gezet op het Noorse voetbaltalent Martin Ødegaard. De inmiddels zestienjarige middenvelder van Strømsgodset heeft inmiddels kennisgemaakt met trainer Pep Guardiola en ook voorzitter Karl-Heinz Rummenigge is onder de indruk.

"Hij is een buitengewoon talent en zeer ver in zijn ontwikkeling als je kijkt naar zijn leeftijd", aldus Rummenigge zaterdag in Bild. "We zijn nadrukkelijk met hem bezig en ik denk dat we een goede kans maken om hem in te lijven."

Ødegaard trainde vorig jaar al eens met de jeugd van Bayern mee. Hij geniet niet alleen de interesse van de recordkampioen van Duitsland, maar ook Real Madrid en Liverpool azen op zijn diensten. Daarnaast zou ook Ajax geïnteresseerd zijn.

Ødegaard debuteerde medio oktober tegen Bulgarije in de Noorse nationale voetbalploeg. De destijds vijftien jaar en driehonderd dagen oude voetballer werd daarmee de jongste speler ooit in de EK-kwalificatie.

Strijd om olieterminal in Libië

Milities uit de West-Libische stad Misrata hebben zaterdag de degens gekruist met een de oostelijke strijdgroep van de separatist Ibrahmi Jedran. Inzet van de bloedige krachtmeting, die aan twee strijders het leven kostte, was de grote olieterminal Sidra.

De regering in Tripoli, die met steun van de milities uit Misrata en andere islamitische facties in het zadel blijft, had de troepen opdracht gegeven de olieterminal te 'bevrijden', zeiden bronnen bij de overheid. De terminal is in handen van Jedran, die de gekozen regering in de oostelijke stad Tobruk steunt.

Het is voor het eerst dat er strijd geleverd werd om olieterminals, die van vitaal belang zijn voor Libië. Het toont aan hoe hoog de inzet is van de strijd om de macht in Libië.

Wallage: PvdA onvoldoende herkenbaar

PvdA-prominent Jacques Wallage vindt zijn partij in het kabinet 'niet voldoende herkenbaar'. PvdA-leider Diederik Samsom en de rest van de partijtop stellen zich te veel op als technocraten.

Dat zegt Wallage, oud-fractievoorzitter en voormalig burgemeester van Groningen, zaterdag in NRC Handelsblad. "Samsom en Dijsselbloem noemden zich ooit de 'rode ingenieurs'. Ik vind ze nu te veel ingenieur en te weinig rood." Hij zou graag zien dat Samsom en de PvdA 'hun dagelijkse compromissen verbinden met idealen voor de lange termijn'.

NRC Handelsblad vroeg politici uit de tijd van het eerste paarse kabinet (1994-1998) waarom VVD-leider Frits Bolkestein destijds wel met succes fractievoorzitter was, terwijl de PvdA met Samsom als fractievoorzitter nu slecht scoort in de peilingen.

Weer vluchten geannuleerd op Heathrow

De Londense luchthaven Heathrow heeft zaterdag opnieuw vluchten geannuleerd vanwege een computerstoring in het Londense luchtverkeersleidingcentrum vrijdag. Het gaat om 38 van de meer dan dertienhonderd vluchten.

Het luchtruim boven Londen werd vrijdag vanwege de storing tijdelijk gesloten. De storing kwam mogelijk door stroomuitval in de NATS-controlekamer in het Engelse Swanwick.

Heathrow is een van de drukste luchthavens van Europa. Het vliegveld zette extra medewerkers in om getroffen reizigers weer op pad te helpen.

Willem Holleeder aangehouden

Beroepscrimineel Willem Holleeder is aangehouden. Dat heeft het Openbaar Ministerie zaterdag bekendgemaakt. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van Kees Houtman en Thomas van der Bijl.

Aanleiding voor de aanhouding zijn verklaringen van kroongetuige Fred Ros. "Hij heeft belastend over Holleeder verklaard", aldus een woordvoerster van het OM.

Holleeder wordt waarschijnlijk begin komende week voorgeleid.

Bob de Jong heeft nieuwe sponsor en wil door tot OS2018

Stayer Bob de Jong heeft een nieuwe sponsor gevonden. De 38-jarige routinier zich tot het einde van dit seizoen verbonden aan Please Payroll. Beide partijen kijken daarna of de samenwerking kan worden voortgezet richting de Olympische Spelen van 2018 in Pyeongchang. 

De Jong, die al vijf keer deelnam aan de Olympische Spelen, reageerde blij op zijn nieuwe geldschieter. "Een ding kan ik beloven. Ik geef niet zo snel op. De samenwerking geeft ook rust in mijn hoofd."

Jan Franken, directeur van Please Payroll, prees de 'onvoorwaardelijke inzet' van De Jong. "Hij heeft een doel voor ogen en wijkt daar niet van af. Als ieder bedrijf een 'Bob de Jong' in dienst zou hebben, dan zou de B.V. Nederland er heel anders uitzien. Het mooiste zou zijn wanneer we Bob kunnen helpen zijn droom in 2018 waar te maken."

De kansen voor De Jong om Pyeongchang te halen zijn kleiner geworden. Nederland mag nog maar maximaal twee schaatsers afvaardigen op de tien kilometer. Zaterdag rijdt De Jong op de vijf kilometer in Thialf voor het eerst met zijn nieuwe sponsorlogo op de linkerschouder. Het markeert zijn doorstart richting Pyeongchang 2018. "Ik zie het zeker gebeuren dat ik als schaatser de volgende Spelen haal. Dan ben ik 41, ja, maar drie weken geleden won ik in Seoel de World Cup op de tien kilometer. Ik ben nog steeds wereldtop."

Nieuwe sponsor voor Bob de Jong (Pro Shots/Erik Pasman)
Nieuwe sponsor voor Bob de Jong (Pro Shots/Erik Pasman)

Hoge biatlonofficial treedt tijdelijk terug na dopingbeschuldigingen

Biatlonofficial Gottlieb Taschler treedt voorlopig terug als vicepresident van de wereldbiatlonbond IBU. Dat heeft de bond zaterdag bekendgemaakt naar aanleiding van een door Taschler verstuurde brief aan het uitvoerend comité van de IBU.

Taschler raakte deze week in opspraak doordat hij genoemd werd in de Padova-dopingzaak rond arts Michele Ferrari. De Italiaan Taschler zou zijn zoon Daniel in contact hebben gebracht met Ferrari, met de vraag om zijn zoon door middel van een EPO-kuur naar een hoger niveau te helpen. Taschler sr. liet eerder al weten dat het volgens hem slechts om medisch advies ging, terwijl Ferrari zelf op zijn site zegt dat het om vitaminen ging voor Daniel, die naast biatleet ook politieagent is.

"Ik ben geschokt door recente berichten in de media dat ik betrokken ben bij een dopingzaak en, erger nog, mijn zoon Daniel geholpen zou hebben aan verboden middelen", aldus het statement van Taschler. "Dit is simpelweg niet waar. Ik zal volledig meewerken aan het onderzoek naar het ophelderen van deze beschuldigingen, die zowel de integriteit van mij als mijn zoon ernstig aantasten. Om te beginnen zal ik officieel vragen naar inzicht in het door de media genoemde Padova-rapport. Ook zal ik volledig meewerken met de Italiaanse autoriteiten en alle andere voor het onderzoek relevante organisaties om de situatie te verhelderen."

"Om de biatlonsport en de internationale biatlonbond IBU te beschermen, neem ik voorlopig afstand van al mijn werkzaamheden binnen de IBU. Dit is mijn persoonlijke beslissing en die gaat met onmiddelijke ingang in. Ik blijf hierbij tot bewezen is dat deze ernstige beschuldigingen onwaar zijn", sluit Taschler zijn statement af.

Shorttrackers naar aflossingsfinale Shanghai

De Nederlandse shorttrackers hebben zich zaterdag geplaatst voor de finale van de aflossing bij de wereldbekerwedstrijden in het Chinese Shanghai. Daan Breeuwsma, Freek van der Wart, Sjinkie Knegt en Itzhak de Laat wonnen hun halve finale, voor Zuid-Korea, Japan en Kazachstan. De finale wordt zondag gereden.

De aflossingsploeg plaatste zich bijna een maand geleden ook voor de finale van de wereldbekerwedstrijd in Montréal. Door een valpartij kon de ploeg toen niet meedoen om de medailles en werd Nederland laatste. Een week daarvoor strandde Oranje nog in de halve finales.

Laatste protestkamp Hong Kong wordt ook ontmanteld

De politie in Hong Kong ontmantelt volgende week het laatste en kleinste protestkamp van de hervormingsgezinde protestbeweging. De betogers krijgen tot maandag om hun spullen te pakken en te vertrekken, zei een politiewoordvoerder zaterdag.

De afgelopen week is het belangrijkste kampement van de activisten, in de buurt van het financiële hart van de stad, opgedoekt. Dat ging gepaard met bijna 250 arrestaties.

De betogers eisen meer democratische hervormingen in Hong Kong en legden zich er niet bij neer dat kandidaten voor de verkiezingen van 2017 eerst door Beijing moeten worden goedgekeurd.

Hoewel de protestbeweging haar doelstellingen niet heeft gehaald, lijkt ze wel het politiek bewustzijn onder inwoners van de autonome stad, met name onder jongeren, te hebben aangewakkerd. Protestleiders zeggen hun campagne van burgerlijke ongehoorzaamheid op andere manieren voort te zullen zetten om de druk op het stadsbestuur te blijven opvoeren.

Taliban maken slachtoffers in diverse aanvallen

De Taliban hebben zaterdag in het zuiden van Afghanistan zeker twaalf kompels in een mijn gedood. Ook vielen er twaalf gewonden. De aanval vond plaats in de provincie Helmand. Dat heeft de Afghaanse politie gezegd.

Eerder zaterdag werd in Kabul een medewerker van het Afghaanse hooggerechtshof gedood. Twee mannen op een motor schoten het slachtoffer neer, zei de Afghaanse politie. Een andere aanval door opstandelingen vrijdag op een militair konvooi kostte aan twee Amerikaanse militairen het leven. Het konvooi werd bestookt in de buurt van de legerbasis Bagram, in de provincie Parwan, zei een bron bij de internationale troepenmacht.

Beide aanvallen werden door de Taliban opgeëist.

Snowboarder Vos (16) uitgenodigd voor X-Games

De Nederlandse paralympische snowboarder Chris Vos heeft een uitnodiging ontvangen voor de X-Games 2015, die eind januari in het Amerikaanse Aspen gehouden worden. De 'Olympische Spelen voor extreme sporten' zijn voor deelnemers alleen toegankelijk op uitnodiging. 

De paralympische boardercross stond al eens als demonstratiesport op het programma, maar in Aspen maakt het, alleen voor mannen, officieel deel uit van het 'echte' programma. "De hele wereldtop zal er zijn en straks loop ik daar ook rond", aldus de pas 16-jarige Vos op zijn site. "Een podiumplaats zit er normaal niet in, maar ik ga het beste uit mijzelf halen, net zoals ik in Sochi deed", doelt de snowboarder op de Paralympische Spelen. Daar werd hij eerder dit jaar dertiende op de eerste Spelen waar paralympisch snowboarden gehouden werd.

Vos kreeg op vijfjarige leeftijd een ongeluk waarbij hij een verlamming aan zijn rechterbeen opliep, waardoor dat been niet meer functioneert. Al snel ging hij, met een prothese om zijn been, snowboarden en na lang trainen kon hij zelf, zonder prothese, van de piste. Al op zijn twaalfde deed Vos voor het eerst mee in de World Cup, terwijl hij een jaar later wereldkampioen junioren werd. Hij heeft veel te danken aan Bibian Mentel-Spee, de paralympisch kampioene, die op zijn twaalfde de hele wereld over reisde met Vos, zodat hij aan de grote wedstrijden mee kon doen.

De X-Games worden van 22 tot en met 25 januari gehouden in Aspen. Op de eerste dag staan de kwalificaties voor de paralympische boardercross op het programma, een dag later volgen de finales. Naast de boardercross zijn er allerlei competities in freestyleskiën- en snowboarden en wedstrijden met sneeuwscooters. 

Verpletterend huwelijksaanzoek in IJsselstein

Een huwelijksaanzoek is zaterdagochtend in IJsselstein niet helemaal volgens plan verlopen. Een man wilde zijn vriendin vanuit een hoogwerker verrassen, maar die viel om. De hoogwerker verpletterde het dak van de achterburen. Niemand raakte gewond, meldde de brandweer. De politie ontruimde wel drie woningen.

Volgens de politie was het de bedoeling om de uitgeschoven kraan over de daken heen te geleiden zodat de man in het bakje in de achtertuin terecht kwam. Maar door onbekende oorzaak kieperde het gevaarte om en de kraan belandde in het dak van de achterburen. Op zolder was op dat moment niemand.

De hoogwerker heeft een gat van minstens een meter geslagen. Dat huis is tijdelijk onbewoonbaar en ook de twee woningen ernaast zijn ontruimd.

Stropers gedood in Zuid-Afrika

Rangers in Zuid-Afrika hebben de afgelopen week in een wildpark drie stropers gedood. Dat heeft een woordvoerder van de Zuid-Afrikaanse wildparken zaterdag gezegd.

Stroperij in het Krugerpark neemt doorgaans toe in november en december. Rangers zeggen cynisch dat stropers 'kerstinkopen' doen.

Maandag werden in een vuurgevecht drie stropers uitgeschakeld. Donderdag vonden nieuwe schotenwisselingen plaats. Een dag eerder raakten drie stropers gewond bij een confrontatie met parkwachten. Eén stroper werd gearresteerd.

Het afgelopen jaar zijn in Zuid-Afrika honderden neushoorns om hun hoorns gedood. Veel stropers komen het Krugerpark in via buurland Mozambique.

Klappen voor terugbrengen hond

Een medewerker van de dierenambulance in Leeuwarden heeft vrijdagavond klappen gekregen toen hij een weggelopen hond terugbracht bij de eigenaar. Hij raakte lichtgewond. Het baasje weigerde de dertig euro onkostenvergoeding te betalen en viel de 24-jarige medewerker aan.

De gewaarschuwde politie moest geweld gebruiken om de 45-jarige hondenbezitter te arresteren. Die begon ook nog met van alles te gooien.

De dierenambulance had de weggelopen hond opgepikt en via de chip het adres van de eigenaar achterhaald.

IS-strijders halen Iraakse legerhelikopter neer

Strijders van de terreurgroep Islamitische Staat hebben zaterdag in de buurt van de heilige stad Samarra een helikopter van het Iraakse leger neergehaald. De twee piloten kwamen daarbij om het leven. Dat hebben bronnen bij de Iraakse defensie gezegd.

De strijders haalden het toestel, een helikopter van het type EC635, neer met behulp van een raketwerper. De EC635 wordt gebruikt voor transport, verkenningsvluchten en in gevechtssituaties.

In oktober schoot IS twee keer eerder een Iraakse legerhelikopter uit de lucht. Beide keren gebeurde dat in de buurt van de stad Beiji.

The Voice trekt ruim 2,3 miljoen kijkers

Ruim 2,3 miljoen mensen hebben vrijdagavond gekeken naar de live-uitzending van The Voice Of Holland, waarin de finalisten van de talentenjacht bekend werden gemaakt. Daarmee was The Voice het best bekeken programma van de vrijdag, blijkt uit de Top 25 van Stichting KijkOnderzoek (SKO).

Trijntje Oosterhuis zong vrijdagavond in het programma haar songfestivalnummer Walk Along voor het eerst live. Het lied waarmee ze volgend jaar naar het Eurovisiesongfestival gaat, werd eerder deze week gepresenteerd. De zangeres kreeg een staande ovatie van het publiek. De finalisten van The Voice zijn Sjors van der Panne, OG3NE, Emmaly Brown en Guus Mulder. Zij nemen het volgende week tegen elkaar op.

De sterren van The Voice domineren niet alleen de kijkcijferlijst, maar ook iTunes. OG3NE staat met het door de vader van de zusjes geschreven Magic op nummer 2. Eerder uitgebrachte tracks staan op 4, 10, 15, 27 en 35. De single van Sjors van der Panne, In het zicht van de haven, is te vinden op de derde plaats. Zijn andere liedjes staan op 11, 12, 17 en 36.

Guus Mulder staat met de door Ilse DeLange geproduceerde single The story behind the song op de vijfde plaats en met ouder werk op 84. Emmaly Brown heeft met haar door Anouk geschreven en geproduceerde single Stay Or Go de zesde plaats ingenomen. En ze staat op nummer 79. Het aantal downloads van de singles telt tijdens de finale op vrijdag 19 december mee voor de einduitslag. Coach Trijntje staat met Walk Along bovenaan de iTunes-hitlijst.

Brunel wint tweede etappe Ocean Race

Het Nederlandse zeiljacht Brunel heeft zaterdag de tweede etappe in de Volvo Ocean Race gewonnen. De boot van schipper Bouwe Bekking behield voor de kust van Abu Dhabi net genoeg voorsprong op de Chinese boot Dongfeng. Naast Bekking maakt ook Gerd-Jan Poortman deel uit van de bemanning aan boord van Brunel.

De zeilers startten bijna een maand geleden vanuit het Zuid-Afrikaanse Kaapstad voor de tweede etappe in de reis rond de wereld. De laatste week lag Team Brunel bijna voortdurend op kop, maar Dongfeng was nooit ver weg. De Chinese boot nam in de slotfase van de ruim elfduizend kilometer lange etappe zelfs even de leiding. Bekking wist zijn boot toch nog voorbij Dongfeng te zeilen en kwam als eerste door de finishlijn.

Team Brunel eindigde in de eerste etappe, van Alicante naar Kaapstad, als derde. Toen was Dongfeng ook tweede.

Handbalsters zondag tegen Slowakije op EK

De Nederlandse handbalsters starten de hoofdronde van het EK zondag met de wedstrijd tegen Slowakije. De Europese handbalfederatie EHF maakte zaterdag het speelschema bekend. De formatie van bondscoach Henk Groener speelt zondag om 20.15 uur in Zagreb tegen de Slowaakse vrouwen.

Op dinsdag 16 december volgt om 15.45 uur de wedstrijd tegen Montenegro. Oranje speelt het laatste groepsduel in de hoofdronde op woensdag 17 december om 20.15 uur tegen Frankrijk. Alle duels zijn in Zagreb.

Oranje plaatste zich al na twee duels voor de hoofdronde. De Nederlandse vrouwen begonnen de voorronde met een zege (29-26) op Duitsland, waarna een gelijkspel (30-30) tegen Zweden volgde. De ploeg verloor vrijdag van Kroatië met 31-27, maar dat had geen consequenties.

Grizzlies na marathon langs Hornets

De basketballers van de Memphis Grizzlies hebben vrijdag (plaatselijke tijd) een zwaarbevochten zege op de Charlotte Hornets behaald. De nummer twee van de Western Conference had twee keer overtime nodig om zich van de Hornets te ontdoen. Het werd uiteindelijk 113-107 voor de Grizzlies.

De Grizzlies namen in het eigen FedExForum in het eerste kwart een voorsprong van vijf punten, maar zagen de Hornets daarna terugkomen. Na de reguliere speeltijd stond er 92-92 op het scorebord, waardoor er moest worden verlengd. Na de eerste extra periode was de stand nog steeds in evenwicht (102-102). In de tweede verlenging trokken de Grizzlies alsnog de zege naar zich toe, met name via Mike Conley, die zes van de elf punten in de laatste periode voor zijn rekening nam. De overwinning betekende voor de Grizzlies de achttiende zege van het seizoen.

De Los Angeles Lakers zorgden voor een flinke verrassing door, na overtime, met 112-110 te winnen op bezoek bij de San Antonio Spurs. De Detroit Pistons boekten een knappe zege op de Phoenix Suns: 105-103, terwijl de New York Knicks de Boston Celtics met 101-95 het nakijken gaven.

Overige uitslagen
Chicago Bulls - Portland Trail Blazers 115-106
Washington Wizards - Los Angeles Clippers 104-96
Atlanta Hawks - Orlando Magic 87-81
Brooklyn Nets - Philadelphia 76ers 88-70
Toronto Raptors - Indiana Pacers 106-94
Minnesota Timberwolves - Oklahoma City Thunder 92-111
New Orleans Pelicans - Cleveland Cavaliers 119-114
Utah Jazz - Miami Heat 95-100 

Rusland: sancties VS niet onbeantwoord

Als de Verenigde Staten besluiten nieuwe sancties in te stellen tegen Rusland, dan kunnen zij daarop een Russisch antwoord verwachten. Dat zei de Russische onderminister Sergej Rjabkov van Buitenlandse Zaken zaterdag, meldde persbureau Interfax.

De Amerikaanse Senaat stemde donderdag in met een wetsontwerp waarmee de VS nieuwe sancties kunnen opleggen aan Russische staatsbedrijven vanwege de Russische inmenging in het conflict in Oekraïne. President Barack Obama beklemtoonde dat strengere sancties alleen succesvol zijn als de VS en Europa samen optrekken. Het hangt dus van de EU af of er extra strafmaatregelen volgen.

Rusland: sancties VS niet onbeantwoord
Rusland: sancties VS niet onbeantwoord (Foto: ANP)

VS en Rusland gaan praten over Midden-Oosten

De Amerikaanse minister John Kerry van Buitenlandse Zaken en zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov gaan zondag praten over het Midden-Oosten. Zij voeren in Rome overleg voor een "gezamenlijke opstelling" die de situatie in het Midden-Oosten moet stabiliseren, zei de Russische onderminister Sergej Rjabkov van Buitenlandse Zaken zaterdag tegen persbureau Interfax.

De twee ministers gaan praten over het conflict tussen Israël en de Palestijnen. In het bijzonder moet dat gesprek gaan over de Westelijke Jordaanoever en Jeruzalem. Ook zal er worden gesproken over andere ontwikkelingen in het Midden-Oosten. "De situatie in de regio is extreem ingewikkeld", zei Rjabkov. "De rol van onze landen kan niet worden overschat. De ontmoeting is van uitzonderlijk belang."

Rusland en de Verenigde Staten staan op gespannen voet met elkaar voor wat betreft het Midden-Oosten. De VS hekelen de steun van Rusland aan het bewind van de Syrische president Bashar al-Assad. Rusland heeft het Amerikaans optreden tegen terreurbeweging Islamitische Staat in Syrië en Irak meerdere keren veroordeeld, omdat de Verenigde Naties daar niet bij zijn betrokken.

'Medicijn tegen Pompe goedkoop nagemaakt'

Wetenschappers van de Universiteit Utrecht zijn erin geslaagd het medicijn tegen de ziekte van Pompe na te maken. Het is nog maar een kleine hoeveelheid en moet nog meer worden getest, maar de schatting is dat het binnen twee jaar klaar is voor patiënten. Daarover bericht het onderzoeksprogramma Argos zaterdagmiddag.

Het medicijn tegen de spierziekte, Myozyme van fabrikant Genzyme, is erg duur: het kost zo'n vier tot zeven ton per patiënt. Het middel waar ze in Utrecht aan werken, is voor vierduizend euro te maken. Dat schat professor Huub Schellekens, initiator van het onderzoek.

Flinke partij vuurwerk uit woning gehaald

In een huis in Rosmalen heeft de politie vrijdag zeshonderd kilo illegaal vuurwerk gevonden, waaronder 24 supercobra's. Twee mannen zijn aangehouden en zitten nog vast.

De woning staat midden in een woonwijk en dus leverde de partij gevaar op voor de omgeving. Vooral de cobra's zijn erg gevaarlijk, door hun grote explosieve kracht en instabiliteit, zegt de politie.

Beide mannen, een 29-jarige man uit Rosmalen en een 30-jarige man uit Vught, verklaarden samen eigenaar te zijn van de partij en zijn dus alle twee meegenomen naar het bureau.

Hoffenheim na winst voorbij Frankfurt

1899 Hoffenheim heeft vrijdag in de Duitse Bundesliga de thuiswedstrijd tegen Eintracht Frankfurt met 3-2 gewonnen en passeert die ploeg daardoor op de ranglijst. Hoffenheim staat nu zevende, twee punten boven nummer acht Frankfurt.

Frankfurt kwam op bezoek bij Hoffenheim twee keer terug van een achterstand, maar verloor uiteindelijk toch. Kevin Volland opende vlak voor rust de score voor de thuisploeg en Stefan Aigner maakte na een krap uur gelijk. Kort daarna kwam Hoffenheim via Ádám Szalai weer voor, maar Haris Seferovic bracht Frankfurt een kwartier voor tijd langszij. Uiteindelijk was het Roberto Firmino die in de 87e minuut het winnende doelpunt maakte.

Real Madrid wint bij Almerí­a

Real Madrid heeft vrijdag met enige moeite de uitwedstrijd tegen laagvlieger UD Almería met 4-1 gewonnen. De koploper van de Primera División stond vlak voor rust korte tijd op 1-1 en zag de thuisploeg bij een stand van 2-1 na een uur een strafschop missen. Cristiano Ronaldo besliste het duel in de slotfase met twee doelpunten.

Isco zette Real na een half uur op 1-0, maar Verza maakte kort daarop gelijk. Nog voor rust zorgde Gareth Bale voor 2-1. Verza miste na een uur een strafschop, waarna de nummer zeventien de koploper niet af kon houden van de twintigste overwinning op rij in alle competities. Cristiano Ronaldo maakte tien minuten voor tijd 3-1 en zorgde vlak voor tijd ook nog voor de 4-1.

De voorsprong van Real op achtervolger FC Barcelona is vijf punten, maar Barça speelt zaterdag nog uit tegen Getafe.

Hockeyers kloppen België en spelen om plaats vijf op CT

Nederland speelt zondag om de vijfde plaats op de Champions Trophy. Zaterdag werd België na shoot-outs geklopt. Oranje neemt het op de laatste speeldag op tegen de winnaar van het duel tussen Argentinië en Engeland.

Op weg naar de slechtste eindklassering in achttien jaar, begon Oranje goed aan de strijd tussen de twee teleurgestelde teams. Nederland kreeg binnen vijf minuten twee strafcorners. Die troffen geen doel, maar een fraai schot van Jeroen Hertzberger deed dat wel. De Rotterdammer opende na elf minuten de score.

In het saaie tweede kwart kreeg België – spelend zonder de geblesseerde Simon Gougnard en Loïck Luypaert – zijn eerste corner, die door Tom Boon naast werd gesleept. Kort daarop toonde Sander Baart zijn trefzekerheid aan de overkant van het veld. Met een subtiel balletje klopte hij OZ-teamgenoot Vincent Vanasch.

België had het betere van het spel na de lange pauze en kreeg ook kansen. Pirmin Blaak stond uitstekend zijn mannetje, maar moest elf minuten voor het einde capituleren toen Tom Boon vanuit de draai raakschoot en de achterstand verkleinde. Nederland zag Constantijn Jonker tweemaal de paal raken. Bovendien hielp Oranje een corner om zeep, terwijl de Belgen geen keeper in de goal hadden staan. Die missers kwamen de ploeg van bondscoach Max Caldas duur te staan. In de slotminuut sloeg België voor een tweede keer toe, toen John-John Dohmen een uitspeelcorner benutte.

Shoot-outs moesten een beslissing brengen. Nederland deed dit, met Jaap Stockmann in het doel, net wat beter dan België, waardoor Oranje zicht houdt op plaats vijf. 

'Raad zegde vertrouwen op in Onno Hoes'

De gemeenteraad van Maastricht wilde af van Onno Hoes. Voor de buitenwereld werd de schijn opgehouden dat de burgemeester zelf zou opstappen, maar een meerderheid van de fracties had achter de schermen laten weten geen vertrouwen meer in hem te hebben. Dat blijkt zaterdag uit een reconstructie van de Volkskrant.

Maandagavond zouden de fractievoorzitters een vertrouwelijke boodschap naar Hoes hebben gestuurd, waaruit was op te maken dat een meerderheid van de raad niet langer achter zijn aanblijven kon staan. De partijen spraken volgens de Volkskrant af het bericht geheim te houden zodat Onno Hoes de eer aan zichzelf kon houden.

Volgens de krant wilden alleen de PvdA, GroenLinks en de VVD (Hoes' eigen partij) nog met de burgemeester door.

Circusondernemers woedend op Dijksma

De Vereniging Nederlandse Circus Ondernemingen (VNCO) is woedend op staatssecretaris Sharon Dijksma van Economisch Zaken (PvdA). Dijksma maakte zaterdagochtend bekend het gebruik van wilde dieren in het circus te verbieden.

Volgens haar tasten het vele gereis, de beperkte beschikbare ruimte en het soms aan de ketting leggen het welzijn van wilde dieren aan.

Volgens woordvoerder Adri Lammers van VNCO is dat onzin: "Er zijn veel onderzoeken die het tegendeel bewijzen. Dieren ondervinden weinig stress tijdens het reizen. We hebben afgesproken dat we in gesprek zouden gaan over wetenschappelijke feiten en bewijzen. De staatssecretaris reageert nu oppervlakkig op basis van platitudes en emoties."

De VNCO zou vrijdag met Dijksma om de tafel gaan maar zij verzette dat gesprek naar komende maandag: "Dijksma communiceert nu met ons via de media. Dat vind ik een laffe streek."

Maleisië helpt met reconstructie MH17

Maleisië gaat helpen met de reconstructie van de vliegramp met vlucht MH17 afgelopen zomer. Experts van het Departement van Civiele Luchtvaart, Malaysia Airlines, de Maleisische politie en de procureur-generaal komen naar Nederland voor het onderzoek. Dat zei minister Datuk Seri Liow Tiong van Transport zaterdag tegen de lokale krant The Star.

Volgens Liow is de expertise van Maleisië nodig, omdat het onderzoeksteam veel details over de vlucht en het vliegtuig nodig heeft. De minister kon nog niet zeggen wanneer de experts op het vliegtuig stappen.

De onderzoekers hopen met de reconstructie te kunnen achterhalen wat er op 17 juli precies is gebeurd met vlucht MH17, aan de hand van de wrakstukken, de radarbeelden en de zwarte dozen.

Fitch verlaagt kredietstatus Frankrijk

Kredietbeoordelaar Fitch heeft vrijdag zijn kredietoordeel over Frankrijk een stap verlaagd, van AA+ naar AA. Het lagere rapportcijfer betekent dat de firma er iets minder zeker van is dat Frankrijk op de lange termijn aan al zijn betalingsverplichtingen kan blijven voldoen.

Medio oktober had Fitch al gewaarschuwd dat een spoedige afwaardering tot de mogelijkheden behoorde, gezien de gebrekkige voortgang die de Franse regering boekt bij het op orde brengen van de overheidsfinanciën. Extra bezuinigingen die sindsdien zijn aangekondigd, veranderen daar weinig aan, aldus het ratingbureau.

Bussemaker komt met vakdiploma voor mbo'ers

Er komt een nieuw vakdiploma, bedoeld voor jongeren die moeite hebben met het mbo. Met zo'n speciaal diploma kunnen ze straks toch de arbeidsmarkt op. Om de kansen op een baan te vergroten, komt er een investeringsfonds voor bedrijven die banen beschikbaar stellen voor jongeren op mbo niveau 1 en 2.

Dat schrijft minister Jet Bussemaker van Onderwijs (PvdA) in een plan van aanpak aan de Tweede Kamer. Volgens Bussemaker moeten de jongeren worden beoordeeld op wat zij wel kunnen en niet worden afgerekend op wat ze niet kunnen. Voor sommige mbo-studenten is een niveau 2-diploma (startkwalificatie) te hoog gegrepen, omdat hun capaciteiten niet overeenkomen met de eisen, of vanwege hun persoonlijke situatie, aldus Bussemaker.

Jaarlijks gaat het om zo'n dertigduizend jongeren die het risico lopen van school te gaan zonder diploma.

Nieuwe Europese regels voor etiketten

Letters van ingrediënten op producten in de supermarkt mogen niet meer piepklein zijn. De herkomst van vlees en vis moet duidelijk zijn weergegeven. En stoffen die mogelijk allergische reacties kunnen veroorzaken, behoren voortaan herkenbaar op de verpakking te staan.

Dat en meer staat in de nieuwe Europese regels voor etiketten die zaterdag van kracht zijn geworden. Ook cateraars, slagerijen, restaurants en zorginstellingen moeten hun klanten vanaf nu helder kunnen voorlichten over ingrediënten die mogelijk voor een allergische reactie kunnen zorgen.

De Consumentenbond is blij dat de regels eindelijk zijn ingevoerd. De besluitvorming hierover in Brussel dateert al uit 2011. Veel verpakkingen in de supermarkt zijn afgelopen jaren daarom al aangepast. Maar nog niet alle etiketten zijn op orde, aldus de belangenorganisatie.

"De wet ligt al drie jaar klaar, maar wordt nu pas van kracht zodat fabrikanten de gelegenheid hadden om hun systemen en etiketten geleidelijk aan te passen", zegt Bart Combée, directeur van de Consumentenbond. "We gaan er dan ook van uit dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) direct vanaf het begin streng toezicht houdt. Er is geen enkel excuus om niet per 13 december aan alle nieuwe eisen te voldoen."

De bond blijft zich in Brussel inzetten voor verdere aanscherping van de regels. Er zijn nu nog producten waar uitzonderingen voor gelden. En een eerder door de organisatie voorgesteld stoplichtsysteem waarbij consumenten in één oogopslag op de verpakking kunnen zien hoeveel vet, zout en suiker een product bevat, is niet in de nieuwe regels opgenomen.

'Politie plukt vruchten van reorganisatie'

De enorme reorganisatie bij de politie vergt veel van de 65 duizend medewerkers, maar de bijna twee jaar jonge Nationale Politie plukt inmiddels wel de vruchten van al die inspanningen. Dat zegt politiebaas Gerard Bouman. "De agenten werken zich te barsten, onder lastige omstandigheden", aldus de korpschef.

Hoewel er ook behoorlijk wat kritiek is op de reorganisatie, telt hij zijn zegeningen. "Een agent in Delfzijl kan zien wat er in Maastricht gebeurt. We hebben voor het eerst vijftienduizend mensen die in hetzelfde politiesysteem werken. In Europa kan alleen de politie in Denemarken dat. Voorheen hadden we 26 korpsen en 26 verschillende systemen", aldus Bouman.

Veel baat heeft de politie volgens Bouman bij de toegenomen flexibiliteit doordat er nog maar één korps is. Als voorbeeld noemt hij het onderzoek naar de zeer gewelddadige liquidaties in de Amsterdamse onderwereld. Inmiddels houden zich liefst honderdvijftig rechercheurs met de tijdrovende onderzoeken bezig. Een team van de politie van Midden-Nederland is ingeschoven. "Met 26 korpsen had Amsterdam niet zo gemakkelijk bijstand kunnen krijgen als dat nu met één korps het geval is", aldus Bouman.

Met de prestaties van 'zijn' politie is Bouman 'hartstikke tevreden'. Die gaan volgens hem ieder jaar vooruit. Zo stijgt het oplossingspercentage en neemt dagelijkse criminaliteit zoals woninginbraken, overvallen en straatroven sterk af, aldus de korpschef.

Dat betekent niet dat alles loopt zoals gepland; zoals de snelheid van de reorganisatie. In de tijdsplanning van een paar jaar geleden is geen rekening gehouden met de capaciteit die bijvoorbeeld de beveiliging van de nucleaire top (dertienduizend mensen), de ramp met vlucht MH17 (permanent 850 mensen) en de bestrijding van jihadisme zouden eisen.

Begin komend jaar wordt mede daarom opnieuw gekeken naar het tempo van de verschillende onderdelen van de reorganisatie. Ook blijft de snelheid van de reorganisatie wat Bouman betreft ondergeschikt aan het welzijn van de politiemensen.

Zo heeft het terugdringen van het ziekteverzuim en de hulp aan agenten met een posttraumatisch stressstoornis prioriteit. Net als de bestrijding van het geweld waar agenten zelfs in hun privétijd mee te maken krijgen, omdat ze bij de politie zitten.

Bouman is zich bewust van de kritiek die ook vanuit de politie zelf klinkt op de reorganisatie. Volgens hem is dat niet te voorkomen in een organisatie met 65 duizend mensen. Hij stelt dat hij er erg aan hecht dat medewerkers zich melden bij hun leidinggevenden, als blijkt dat bijvoorbeeld de menselijke maat verloren is gegaan.

'Harry Mens staat op dodenlijst onderwereld'

Makelaar en tv-presentator Harry Mens staat op een dodenlijst van de onderwereld. De politie heeft na bedreigingen aan het adres van Mens beveiligingsmaatregelen genomen. Daarover schrijft De Telegraaf zaterdag. Volgens de krant is er een concrete tip via Meld Misdaad Anoniem binnen gekomen.

Mens gaat, naar eigen zeggen tegen de wil van de politie, in de krant in op de zaak. "Het is in mijn ogen veiliger dat iedereen weet wat er speelt en mijn omgeving dus ook oplet. Bovendien weet de bedreiger ook dat ik gewaarschuwd ben", zegt de vastgoedhandelaar. Er zijn geen aanwijzingen voor een onderwereldconflict, aldus de krant.

Ook Mens' advocaat, Gerard Spong, die bevestigt met de politie in gesprek te zijn over de doodsbedreigingen, denkt niet aan zo'n conflict. "We denken zelf eerder aan een soortgelijke zaak als met die afpers-opa."

Onderzoek mysterieuze verwondingen in Katwijk

De politie onderzoekt twee incidenten in Katwijk die vrijdag waren gemeld als aanrijdingen, maar waarbij het mogelijk gaat om een misdrijf. De politie vermoedt dat de slachtoffers zijn gestoken.

Rond 18.00 uur kwam een melding binnen van een 'aanrijding op de N206 met een bus'. Ter plaatse zagen agenten dat de verwondingen van de 15-jarige Katwijker niet overeen kwamen met die van een aanrijding. Volgens het Leidsch Dagblad was in een viaduct onder de N206 een steekpartij geweest. Het slachtoffer zou strompelend bij de bushalte de weg op zijn gegaan en hierbij zijn geraakt door een bus.

Kort na het incident werd gemeld dat een man van zijn fiets was gevallen op de Louise de Colignylaan. Ook hier hadden hulpverleners vraagtekens bij de verwondingen van het slachtoffer, een 23-jarige Katwijker. Het letsel kwam overeen met een steekwond. Beide slachtoffers moesten naar het ziekenhuis.

Het is voor de politie nog niet duidelijk of de incidenten met elkaar te maken hebben.

Geen groot asielzoekerscentrum in Rijs

In Rijs in de gemeente De Friese Meren komt geen groot asielzoekerscentrum (azc). Dat hebben het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad vrijdagavond besloten. In Rijs is verzet tegen de komst van een groot aantal asielzoekers. In Rijs wonen 160 mensen. Veel inwoners vrezen dat het grote aantal de rust in het dorp niet ten goede komt.

Het college van burgemeester en wethouders gaat nu in overleg met het COA om een azc te openen in een van de kernen van de De Friese Meren. Het gaat dan om Lemmer, Balk en Joure.

De bedoeling was dat de asielzoekers gehuisvest zouden worden in het pand van een voormalige instelling voor jongeren met gedragsproblemen. De extra vergadering van vrijdag was nodig omdat er donderdagavond tijdens de raadsvergadering geen besluit was genomen.

Slachtoffers op Java na aardverschuiving

Het centrale deel van het Indonesische eiland Java is vrijdagnacht (plaatselijke tijd) getroffen door een aardverschuiving. Er zijn zeker drie doden gevonden, terwijl nog meer dan honderd mensen worden vermist, zo meldt de Jakarta Post.

De aardverschuiving werd veroorzaakt door stortregens. Meer dan honderd huizen werden weggespoeld door een modderstroom in het dorpje Jemblung. Naast drie lichamen die in de modder werden aangetroffen, moesten ongeveer veertig gewonde dorpelingen naar het ziekenhuis. Vier van hen zouden in kritieke toestand verkeren. Bijna vierhonderd inwoners zijn geëvacueerd na het natuurgeweld.

Hulpverleners, onder wie politiemensen en militairen, zijn bezig met een grote zoekactie. Ze graven met hun blote handen en schoppen door het puin op zoek naar overlevenden. Later werden ze geholpen door bulldozers en andere graafmachines.

Slachtoffers op Java na aardverschuiving
Slachtoffers op Java na aardverschuiving (Foto: ANP)

Jongerenblad bekroont modewebsite 15-jarige

De jongerenkrant 7Days heeft blogger Jiami Jongejan (15) vrijdag uitgeroepen tot de Jongere van het Jaar 2014.

Haar website Lifesplash.nl, waarop zij blogt en vlogt over mode, beauty, lifestyle en haar dagelijkse leven, is razend populair en telt tienduizenden unieke bezoekers per maand. Haar YouTube-kanaal telt ruim 70.000 abonnees. Jongejan won eerder de Gouden Apenstaart en een prijs van de Europese Unie voor de beste Europese website die wordt gemaakt door en voor jongeren.

Met het uitreiken van de award, wat dit jaar voor de vijfde maal gebeurt, wil 7Days jongeren graag op een positieve manier aandacht geven.“Jongeren verdienen het serieus genomen te worden”, stelt hoofdredacteur Lotte Stegeman.“Ze komen er in de berichtgeving nog vaak bekaaid vanaf. Nieuws met betrekking tot tieners is veel vaker negatief dan positief. Maar er zijn er steeds méér die zich op een positieve manier onderscheiden.”

De prijs ging vorig jaar naar het YouTube-duo Cinemates en acteur Nils Verkooijen. In 2012 ging blogger en filmmaker Hidde van Koningsveld er met de prijs vandoor. In totaal brachten ruim 5200 jongeren hun stem uit voor de verkiezing. Bijna de helft van alle stemmen gingen naar de modeblog van Jiami.

Jongerenblad bekroont modewebsite 15-jarige
Jongerenblad bekroont modewebsite 15-jarige (Foto: ANP)

Talloze vallende sterren te zien dit weekend

In de nacht van zaterdag op zondag zijn in Nederland tientallen vallende sterren te zien. Dat meldde de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS).

De sterrenregen is vanaf 20.00 uur waarschijnlijk de hele avond en nacht overal in het land goed te zien. Weeronline.nl denkt dat er voldoende heldere perioden zijn die nacht. Ook in de nacht van zondag op maandag zijn de meteoren te zien, maar vanwege de voorspelde regen is de kans dan heel klein.

De vallende sterren, die niets met echte sterren van doen hebben en eigenlijk meteoren zijn, horen bij de Geminiden-meteorenzwerm. Elk jaar trekt de aarde in december door de baan van de uitgedoofde komeet Phaeton. Stukjes gruis en stof die de komeet achterlaat, veroorzaken de vallende sterren.

Volgens Roy Keeris van KNVWS zijn de meteoren het beste te zien op een donkere plek. "Bij helder weer verwacht ik een mooie show. Gemiddeld zijn er dertig tot veertig sterren per uur te zien."

De kracht van indirectheid

De meeste mensen zijn geneigd om alleen maar te kijken naar de directe gevolgen van wat er in het dagelijks leven plaatsvindt en het liefst naar de nadelige kant ervan, zonder enige notie te nemen van de keerzijde van de medaille. We doen het allemaal, de één wat meer als de ander. Het is moeilijk om het gehele aspect van een bepaald onderwerp te overzien en er ook nog een oordeel over te hebben. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.