Weinig keuze in Japanse verkiezingen

De Japanse premier Shinzo Abe gaat zondag op voor een grote overwinning in de parlementsverkiezingen. Afgaand op de peilingen kan zijn Liberale Democratische Partij rekenen op een nog grotere meerderheid dan nu.

"Dit is de enige manier!" is de campagneleus die de partij van Abe voert. Voor Japanse kiezers is dat waarschijnlijk ook het geval.

De economie bevindt zich in een recessie, de populariteit van de regering is afgenomen en het kabinet wordt geplaagd door schandalen rond schimmige campagnefinanciering. Dat zou normaal gesproken slecht nieuws moeten zijn voor de partij die als grootste de verkiezingen ingaat, maar door desinteresse onder kiezers en de afwezigheid van serieuze alternatieven hoeft Abe zich geen zorgen te maken.

Zaterdag kwamen de verkiezingscampagnes ten einde. Abe sloot zijn rondgang langs zijn kiezers af met een bezoek aan de wijk Akihabara in Tokyo. "Als we een land creëren waarin iedereen een kans heeft, zal Japan veel groter worden", zei hij.

De peilingen wijzen erop dat veel kiezers van plan zijn zondag thuis te blijven. Een groot deel van het electoraat steunt geen specifieke partij en is onverschillig over het gebrek aan keuze.

"Het probleem van deze verkiezingen is dat er eigenlijk geen keuze is voor kiezers", zei Yu Uchiyama, hoogleraar politieke wetenschappen aan de Universiteit van Tokyo. "Veel mensen zullen op Abe kiezen als een soort negatieve stem. Er zijn geen alternatieven."

De Democratische Partij, die in de oppositie zit, regeerde van 2009 tot 2012, maar verloor het vertrouwen van de kiezer omdat zij haar verkiezingsbeloftes niet waar kon maken en omdat ze moeite had het land na de aardbeving en daaropvolgende kernramp in 2011 uit de problemen te loodsen. Veel kiezers maakten daarom de overstap naar de LDP, een conservatieve partij die Japan regeerde tijdens de economische hoogtijdagen in de jaren zestig en zeventig.

De LDP profiteert daarnaast van het gegeven dat de stem van kiezers op het platteland door het districtenstelsel meer waarde heeft dan die van kiezers in de stad. Deze situatie is door het hooggerechtshof als ongrondwettelijk bestempeld, maar wijzigingen zijn tot dusverre niet doorgevoerd.

Verwacht wordt dat de LDP zondag tot wel 320 van de 475 beschikbare parlementszetels kan winnen. Daarmee zou ze een tweederdemeerderheid krijgen die het eigenhandig doorvoeren van grondwetswijzigingen mogelijk maakt.