FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 29 december 2014

PDC WK: Van Gerwen eerste speler in kwartfinale na zege op Jenkins

Michael van Gerwen staat in de kwartfinale van het wereldkampioenschap darts van de PDC. De titelverdediger versloeg in Londen Terry Jenkins met 4-1. Jenkins kon in het begin nog op gelijke hoogte komen, maar Van Gerwen was simpelweg te sterk voor de Engelsman. 

Van Gerwen kwam goed uit de startblokken en pakte de eerste set met 3-1 en brak Jenkins ook direct in het begin van de tweede set. De antiekhandelaar brak terug en met een 116-finish kwam hij op 2-1. Van Gerwen gooide 128 uit, maar kon niet voorkomen dat Jenkins de stand gelijk trok.

In set drie, die Mighty Mike begon, vielen geen breaks en daarmee ging de set met 3-2 naar de titelverdediger. Jenkins liet het er niet bij zitten en kwam een set later 2-0 voor. Via finishes van 72 en 76 komt Van Gerwen op gelijke hoogte. Hij sloeg een gat in de beslissende leg en pakte zo de vierde set (3-2).

Jenkins laat in de vijfde set met finishes van 96 en 122 nog wat van zich horen. Maar het is Van Gerwen die de set met 3-2 won en daarmee de eerste speler is die in de kwartfinale staat.

Van Gerwen treft op nieuwjaarsdag in de kwartfinale Benito van de Pas of Robert Thornton. Beide darters spelen later op de avond nog tegen elkaar.

Straf voor sneeuwbalgooiers

Vier Nijmeegse jongens van 13 tot 17 jaar moeten zich bij bureau Halt melden, omdat zij zondagavond sneeuwballen gooiden naar passerende auto's. Het viertal is opgepakt nadat automobilisten hadden geklaagd bij de politie.

Volgens de politie waren de sneeuwballen meer ijsballen. De jongens namen de benen toen de politie verscheen, maar zijn na een achtervolging toch opgepakt. Het is gevaarlijk om ijsballen naar rijdende auto's te gooien, aldus de politie.

Erica Terpstra weer in ziekenhuis

Erica Terpstra ligt weer in het ziekenhuis. Volgens RTL Boulevard heeft ze ditmaal een bacteriële infectie in haar been. Ze mag geen bezoek ontvangen en heeft alle afspraken voor de maand januari afgezegd. Mogelijk heeft ze de bacteriële infectie opgelopen tijdens een van haar reizen voor het MAX-programma Erica op reis.

In juli lag Terpstra ook een aantal dagen in het ziekenhuis in Den Haag. De presentatrice van Erica op reis had toen last van een te hoge bloeddruk en een onregelmatige hartslag. De oud-zwemster had naar eigen zeggen vaker last van een hoge bloeddruk.

Dodental Griekse veerboot blijft oplopen

De Italiaanse kustwacht heeft nog twee lichamen geborgen bij de Griekse veerboot die zondag in de Adriatische Zee in brand vloog. Het dodental komt daarmee vooralsnog uit op tien.

De evacuatie van de passagiers werd in de middag afgerond, 427 mensen werden in totaal van boord gehaald, aldus de Italiaanse minister van transport Maurizio Lupi. Op het scheepsmanifest stonden de namen van 422 passagiers en 56 bemanningsleden, maar volgens admiraal Giovanni Pettorino stonden tachtig van de mensen die zijn gered helemaal niet op de lijst. Dat lijkt te bevestigen waar onder andere premier Matteo Renzi eerder op de dag al op zinspeelde: dat er een aantal illegale migranten op de boot zaten die Italië hoopten te bereiken.

Vanwege de onduidelijkheid over de passagiers is het nog onmogelijk te zeggen hoeveel mensen worden vermist. En het gaat daarbij niet alleen om passagiers die niet op de lijst stonden, maar ook mensen die wel een kaartje hadden maar uiteindelijk niet op de boot waren gestapt.

Petitie tegen taakstraffen voor doodrijders

De Vereniging van Verkeersslachtoffers biedt staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) op 6 januari een petitie met ruim 25.000 handtekeningen aan. De vereniging protesteert in de petitie tegen het opleggen van taakstraffen bij ernstige verkeersovertredingen, die de dood of levenslang letsel ten gevolge hebben. Dat maakte de vereniging maandag bekend.

De petitie is opgesteld door Midden-Limburger Marvin Mennes die ook bij de aanbieding van de petitie is. Aanleiding is onder meer de veroordeling van een 33-jarige Pool tot een taakstraf van 120 uur na het doodrijden van een opa en oma en hun 2-jarige kleinkind in Meijel, op 19 mei vorig jaar. De vereniging vindt dat dit soort overtredingen zwaarder bestraft moet worden. Mensen die zoiets doen mogen niet meer wegkomen met een taakstraf, vinden de ondertekenaars van de petitie.

De vader van het dochtertje gooide in november, na het horen van de straf, een stoel naar de rechter in Roermond. Het incident en de taakstraf voor de man leidden tot veel ophef en onbegrip.

PDC WK: Bunting overklast Wade in tweede ronde

Stehen Bunting is de laatste darter die zich heeft geplaatst voor de achtste finales van het WK darts. In het Alexandra Palace te Londen won de kraker met 4-1 van James Wade. Beide heren werden gerekend tot de outsiders voor de wereldtitel. Bunting maakte dit jaar nadat hij Lakeside won de overstap naar de PDC.

Bunting ging voortvarend van start en pakte de eerste set met een 161-finish (3-0). Wade bracht de wedstrijd op gelijke hoogte door de tweede set met 3-1 te winnen. In de derde set begon Bunting 180'ers te gooien en kon de derde set met 3-2 naar zich toe trekken. In set vier kwam Wade 2-0 voor maar zag dat het 2-2 werd. In de beslissende leg trok de Lakeside-kampioen met een 144-finish alsnog de set naar zich toe.

Voor Wade was het over en sluiten. De vijfde set ging met 3-1 naar Bunting en voegde zich daardoor als laatste bij de laatste zestien. Hij treft morgen in de derde ronde Michael Smith.

Er zijn vanavond ook nog twee partijen in de derde ronde. Michael van Gerwen speelt nog tegen Terry Jenkins en Benito van de Pas neemt het op tegen Robert Thornton. 

'Youp van 't Hek laat zich niet regisseren'

Youp van 't Hek staat al veertig jaar op het podium. Maar hij liet nog nooit een cameraploeg achter de schermen meekijken. Regisseur Pamela Sturhoofd kreeg wel toestemming om de bekendste cabaretier van Nederland een jaar lang te volgen. Het resultaat is dinsdagavond te zien bij de VARA.

"Het contact ontstond vrij spontaan, toen ik hem na een voorstelling van zijn vrouw Debby Petter tegen het lijf liep", vertelt de filmmaakster. "Ik dacht dat hij vrij nors zou reageren op het verzoek een documentaire over hem te maken. Maar hij sprak de memorabele woorden: dat zou ik een eer vinden'." Gedurende een jaar mocht Sturhoofd vrijwel onbeperkt opnames maken van Van 't Hek, zijn werk en zijn gezin. "Alleen bij zijn verjaardagsfeest stelde hij een limiet: tot 20.00 uur mocht ik blijven, daarna moest ik wegwezen. Dat vond ik een prima deal."

Haar streven was de man achter de grote mond te portretteren. "Ik was nooit zo'n fan van hem", bekent de regisseur. "Ik vroeg me altijd af waarom die man zo hard stond te schreeuwen, zowel op het toneel als in de krant. Ik wilde onderzoeken of er een andere kant is, of hij privé rustiger is." Dat is Van 't Hek zeker, ontdekte Sturhoofd. "Maar hij leeft wel volgens zijn eigen motto's. Hij is zich heel bewust van zijn sterfelijkheid en wil elk moment pakken: maak lol en vooral niet klagen! Dat gevoel leeft al bij hem sinds de dood van zijn oma toen hij nog een jongetje was. En dat verspreidt hij ook echt onder zijn vrienden en medewerkers, als een soort Amsterdamse Boeddha."

De cabaretier liet zich ook vooral niet regisseren tijdens het maken van de film. "Ik moest hem filmen zoals hij was", grinnikt de maakster. "Dus hij ging geen tweede omhelzing of een apart extra loopje doen als ik dat voor de film nodig had. Youp wilde puur zijn en blijven." Vooral de gesprekken met zijn dochter Anne en zijn vrouw Debby waren heel bijzonder, ook omdat deze mensen normaal niet in het openbaar uit de school klappen over hun leven met Van 't Hek. "Debby Petter is de enige in het gezin die de film al gezien heeft, en die ook een veto wilde kunnen geven. Youp heeft het resultaat nog niet gezien: 'als Debby het goed vindt, vind ik het goed'."

De film heeft ook de regisseur zelf veranderd. "Hij is de laatste paar shows ook minder gaan schreeuwen", vindt Sturhoofd. "Dat heeft vast ook met zijn leeftijd te maken. Maar ik ben inmiddels wel fan. Je groeit toch altijd nader tot je onderwerp als je iemand maandenlang volgt." Pas tijdens de montage van het materiaal kon ze weer wat meer afstand nemen. "Het is bijna een rouwproces, het afscheid nemen van een onderwerp waar je gehecht aan bent geraakt."

Oostenrijkse dubbelslag in Vierschansentournee

De Oostenrijkse schansspringer Stefan Kraft heeft in Oberstdorf de eerste wedstrijd van de Vierschansentournee gewonnen. De wedstrijd, die vanwege de wind een dag werd uitgesteld, werd gedomineerd door het alpenland, want Michael Hayböck veroverde de tweede plaats.

Na een fantastische eerste sprong had Kraft de leiding al in handen. Alleen de Sloveen Peter Prevc wist nog enigszins bij de Oostenrijker in de buurt te blijven. Dat het Oostenrijkse team opnieuw op het goede moment in topvorm was lieten meer springers zien: Andreas Kofler nam de derde plek in beslag, voor Hayböck, terwijl tweevoudig winnaar Gregor Schlierenzauer op plek zes stond. De Japanner Noriaki Kasai wist zich tussen het Oostenrijkse geweld op plek vijf te nestelen.

In de tweede ronde maakte dubbel olympisch kampioen Kamil Stoch grote indruk. De Pool, die in Oberstdorf zijn comeback maakt na een blessure, steeg dankzij de beste sprong van allemaal van de twaalfde naar de vierde plaats. Schlierenzauer viel ver terug (17e), terwijl Kasai drie plekken in moest leveren. Hayböck deed het wel goed en won twee plaatsen. Kraft was echter niet te verslaan, waardoor hij de leiding pakt in de tournee, voor Hayböck en Prevc.

Voor Kraft was het de vijfde individuele podiumplaats in de World Cup, zijn derde van dit seizoen. Een zege boekte hij individueel echter nog nooit. Hayböck eindigde voor de vijfde keer dit seizoen bij de beste drie, Prevc deed dat vooral vorig seizoen al regelmatig. Opvallend was het collectieve falen van de Duitsers voor eigen publiek. De beste Duitser, Severin Freund, werd slechts dertiende. Ook Richard Freitag (15e), Marinus Kraus (18e) en de knap presterende debutant Stephan Leyhe (19e) konden niet bij de beste tien eindigen. De hoop van de Duitsers om voor het eerst sinds Sven Hannawald in 2003 weer een Tourneesieger voort te brengen lijkt daarmee nu al vervlogen, tot grote teleurstelling van onder meer bondscoach Werner Schuster.

De Vierschansentournee gaat op 31 december verder met de kwalificatie in Garmisch-Partenkirchen, waar traditioneel op nieuwjaarsdag de wedstrijd op het programma staat.

Ivoorkust met ADO-verdediger Kanon naar Afrika Cup

ADO Den Haag zal vanaf 17 januari Wilfried Kanon missen. De verdediger is door zijn land Ivoorkust opgeroepen voor de Afrika Cup. De 21-jarige Kanon is sinds dit seizoen een basiskracht onder trainer Henk Fräser.

De Hagenaars zullen het minimaal elf dagen zonder Kanon moeten stellen. Hij zal onder meer de competitiewedstrijden tegen Go Ahead Eagles en Feyenoord moeten missen.

Het is de derde keer dat Kanon is opgeroepen voor het nationale elftal van Ivoorkust, maar hij heeft zijn debuut nog niet gemaakt. Naast Kanon zijn ook de voormalige eredivisiespelers Salomon Kalou, Wilfried Bony en Cheick Tioté opgeroepen voor Ivoorkust.

Selectie Ivoorkust

Doelmannen: Boubacar Barry (Lokeren), Sylvain Gbohouo (Sewe Sport), Sayouba Mandé (Staebek)

Verdedigers: Jean-Daniel Akpa Akpro (Toulouse), Serge Aurier (Paris Saint-Germain) Eric Bertrand Bailly (Espanyol), Wilfried Kanon (ADO Den Haag), Sakia Tiéné (Montpelier), Kolo Toure (Liverpool), Ousmane Viera (Rizespor)

Middenvelders: Roger Assale (Sewe Sport), Serey Die (FC Basel), Ismael Diomandé (St Etienne), Cheick Doukouré (Metz), Max Gradel (St Etienne), Cheick Tioté (Newcastle United), Yaya Touré (Manchester City)

Aanvallers: Wilfried Bony (Swansea City), Seydou Doumbia (CSKA Moskou), Gervinho (AS Roma), Salomon Kalou (Hertha Berlijn), Junior Tallo (SC Bastia), Lacina Traoré (AS Monaco)

[pic] Relletje om tieten Jojanneke

In ons eigen landje is een relletje ontstaan rond de tieten van Jojanneke van den Berge. De Evangelische Omroep (EO) zou namelijk een foto van de EO-presentatrice wat kuiser hebben gemaakt. Haar decolleté is namelijk weggepoetst.

Op internet gaan vandaag meerdere foto's rond van Jojanneke. Zo is zij op het origineel te zien met een diepe inkijk. Op de foto van de EO is haar shirtje echter iets omhooggetrokken en is er niets spannends meer aan.

"Misschien is juist het decolleteetje er wel ingeshopt", reageert Jojanneke zelf. De blondine, die voor de EO 'Jojanneke In De Prostitutie' gaat presenteren, bedankt iedereen vandaag voor het trending maken van haar tieten.

Bezoekersrecord voor Kamp Westerbork

De herinrichting van het kampterrein heeft Westerbork een bezoekersrecord opgeleverd. Nog voor het einde van het jaar hebben al 148.000 mensen Herinneringscentrum Kamp Westerbork bezocht, een record en stijging van meer dan 15.000 bezoekers ten opzichte van 2013, meldde de directie maandag.

In de laatste dagen van het jaar zal dat bezoekersaantal nog verder stijgen. Het omliggende kampterrein, dat gratis toegankelijk is, trok in 2014 naar schatting 385.000 bezoekers.

De directie van Westerbork zegt dat enkele vernieuwingen hebben bijgedragen aan de toestroom. Zo is Barak 56, waarin gevangenen werden ondergebracht, gedeeltelijk teruggeplaatst. Verder is de commandantwoning in de laatste maanden van dit jaar voorzien van een glazen overkapping. Hierdoor is de authentieke houten villa beter zichtbaar. Verder trekken twee aangekochte historische goederenwagons veel bekijks.

Basso wil superknecht zijn van Contador

Ivan Basso ziet voor zichzelf een rol weggelegd als superknecht van Alberto Contador. Dat zegt de inmiddels 37-jarige wielrenner maandag bij cyclingnews.com. Basso heeft een contract voor twee jaar ondertekend bij Tinkoff-Saxo en wil zijn Spaanse kopman bijstaan in diens jacht op succes in de Ronde van Italië en de Tour de France.

Basso keerde na zeven jaar Liquigas, en later Cannondale-Liquigas, terug onder de vleugels van Bjarne Riis, voor wie hij eerder tussen 2004 en 2006 reed. "Ik heb mijn hart laten spreken. Ik had meer opties maar dit is de beste keuze."

Basso kende twee slechte jaren maar voelt zich nog niet versleten. "Ik had dit jaar een goede voorbereiding maar het kwam er niet uit. Het heeft niets met leeftijd te maken maar als je niet meer presteert zoals in het verleden moet je je doelen aanpassen."

Toch verandert er niet heel veel volgens de Italiaan. "Als je Alberto wilt helpen moet je er staan op het moment dat er niet veel renners voorin meer over zijn. Dat verandert niet. Alleen wil ik nu een superhelper zijn en een leider voor de jongere renners in de ploeg. We willen de beste van de wereld zijn."

Li Jiao als eerste geplaatst

Li Jiao is als eerste geplaatst in het Masterstoernooi tafeltennis, dat vrijdag in Leiden begint met de voorronden. De meervoudig Nederlands kampioene kan in de zaal van Scylla de meeste tegenstand verwachten van Yana Timina, de titelverdedigster.

Ana Gogorita en Carla Nouwen completeren de plaatsingslijst. Zij allen komen pas zondag in de finaleronde (laatste acht) voor het eerst in actie. Li Jie en Britt Eerland ontbreken op de Masters door andere verplichtingen.

Bij de mannen voert Ewout Oostwouder het deelnemersveld aan. Laurens Tromer, Barry Wijers en Rajko Gommers zijn de andere spelers met een beschermde status.

Belgische wielerbond laat Boogerd wachten

Terwijl hij vrijdag wordt voorgesteld als ploegleider van Team Roompot, wacht Michael Boogerd nog op een licentie om zijn nieuwe beroep te kunnen uitoefenen. De instantie die daarover gaat, de Belgische wielerbond BWB, heeft zijn aanvraag in behandeling genomen. Maar de bond is ook nog niet klaar met het dopingdossier van de oud-renner, die in maart 2013 toegaf in zijn loopbaan verboden middelen te hebben gebruikt. "Ik word van het kastje naar de muur gestuurd. En dat al anderhalf jaar lang. Als ze me nu nog schorsen, stap ik naar de rechter", zei Boogerd maandag tegen de NOS.

Boogerd valt als inwoner van België onder de BWB die het dossier al een jaar in behandeling heeft. "We zouden begin december een gesprek hebben, maar dat werd om onbekende redenen uitgesteld", meldde zijn advocaat Pol Vandemeulebroucke maandag. "Om eerlijk te zijn, ik heb zo'n gang van zaken nog nooit meegemaakt."

Forse schorsing dreigt voor Cissť

Newcastle United moet het wellicht enkele duels stellen zonder aanvaller Papiss Cissé. De Engelse voetbalbond FA heeft naar aanleiding van tv-beelden een onderzoek ingesteld naar de Senegalees, ploeggenoot van onder anderen Daryl Janmaat en Tim Krul.

De beelden zouden aantonen dat Cissé zondag in het duel met Everton zijn tegenstander Seamus Coleman een elleboogstoot zou hebben toegediend. Het incident ontging de arbitrage.

Everton-manager Roberto Martinez sprak er na het duel al schande van. "Dit soort zaken willen we niet op een voetbalveld, de scheidsrechter had het moeten zien", aldus Martinez. Everton verloor het duel met 3-2, onder meer door een doelpunt van Cissé.

[upd] Hugh Hefner toch niet dood

Aan het einde van 2014 is een van de grootste bazen aller tijden overleden. Niemand minder dan Hugh Hefner heeft vandaag het tijdige voor het eeuwige verwisseld.

De 88-jarige was letterlijk een baas. Wereldberoemd werd hij door eigenaar te zijn van Playboy, het rukblaadje met de goeie interviews.

Zijn baasheid werd nog groter dankzij zijn Playboy Mansion. Hierin woonden tientallen lekkere wijven die de hele dag halfnaakt rondliepen. Die allemaal werden beroerd door zijn paarsgepunte lans. De hemel zal voor hem dus slechter zijn dan het leven op Aarde...

Update 19.15 uur:
Uw verslaggever heeft net even met Petrus ge-Skypet, en die meldt dat de beste man nog niet is gearriveerd. Hefners aardse leven is nog niet ten einde, zo laat Petrus weten. En ook Hugh laat middels een foto weten dat hij nog altijd leeft.

Polen wil burgers evacueren uit Oost-OekraÔne

Polen biedt zijn staatsburgers die in Oost-Oekraïne wonen evacuaties aan. Polen die in het door oorlog verscheurde gebied willen blijven kunnen ook andere vormen van hulp krijgen van de Poolse regering, zei de Poolse onderminister van buitenlandse zaken Konrad Pawlik.

Pawlik bracht de afgelopen dagen een bezoek aan de steden Donetsk, Charkov en Zaporizhija, alle in het oosten van het land. Hij vroeg de inwoners onder meer wat voor soort hulp zij en hun families nodig hebben. Om hoeveel eventuele evacués het zou gaan kon een woordvoerder van het Poolse ministerie niet zeggen, maar de regering schatte onlangs dat het waarschijnlijk slechts om zo'n honderd mensen gaat.

Journalisten Al-Jazeera hopen op vrijspraak

De drie journalisten van de Arabische nieuwszender Al-Jazeera die een jaar geleden werden opgepakt in Egypte en nog altijd vastzitten hebben maandag gepleit voor gerechtigheid. Ze willen dat er een einde komt aan hun uitzichtloze situatie. Ze krijgen steun vanuit de hele wereld. Onder andere op Twitter wordt journalisten actie gevoerd en opgeroepen tot vrijlating van het drietal met de hashtag #journalismisnotacrime.

De Australiër Peter Greste, de Egyptisch-Canadese Mohammed Fahmy en de Egyptenaar Baher Mohammed werden opgepakt op verdenking van het steunen van de Moslimbroederschap, die later door de Egyptische regering werd bestempeld als terreurorganisatie. Al-Jazeera zou fungeren als spreekbuis voor de Moslimbroeders, maar de zender ontkent dit in alle toonaarden en stelt dat de journalisten gewoon hun werken deden.

Desondanks werden de drie journalisten schuldig bevonden. Ze kregen zeven tot tien jaar celstraf na een proces dat volgens critici een politiek toneelstuk was waarbij geen enkel bewijs werd aangevoerd dat de journalisten iets verkeerd hebben gedaan.

Het Hof van Cassatie neemt donderdag de beroepszaak in behandeling die het drietal heeft aangespannen. Aangezien kortgeleden de betrekkingen tussen Qatar, waar Al-Jazeera zijn thuisbasis heeft, en Egypte zijn aangehaald, wordt er gespeculeerd dat de journalisten vrij kunnen komen. De familie van de drie wil echter nergens vanuit gaan. "Het is een angstige tijd", aldus de moeder van Greste. "We bijten op onze nagels en de komende drie dagen gaan behoorlijk pittig worden."

Naast het drietal werden nog eens acht anderen veroordeeld. Ook zij kregen celstraffen. Enkelen, onder wie de Nederlandse journalist Rena Netjes, zijn Egypte ontvlucht en werden bij verstek berecht.

Marine begeleidt Russische schepen op Noordzee

De Marine en de Kustwacht hebben maandag twee Russische schepen opgevangen en begeleid op de Noordzee. De schepen voeren langs Nederland op weg van de Middellandse Zee naar hun thuishaven. Dat mag, maar toch hielden het marineschip de Zr. Ms. Groningen en een vliegtuig van de Kustwacht een oogje in het zeil.

Duitsland en Denemarken hebben Nederland inmiddels afgelost, liet het ministerie van Defensie weten. De Russische schepen waren de torpedobootjager Viceadmiral Koelakov en een ondersteuningsvaartuig, Vikr.

In november volgde de marine ook een paar Russische schepen die over de Noordzee voeren. Dat is vrij gebruikelijk, aldus de marine.

Slash afsluiter op 3FM-stage op Pinkpop

Gitarist Slash komt volgend jaar naar Pinkpop. De festivalorganisatie kondigde maandag aan dat Slash op vrijdag 12 juni de afsluiter is op het 3FM-podium.

De voormalige leadgitarist van Guns N' Roses wordt net als op zijn nieuwe album World On Fire bijgestaan door Myles Kennedy & The Conspirators. Op 24 november stonden ze nog in de Heineken Music Hall. In 2010 stonden Slash en de Alter Bridge-zanger ook al samen op Pinkpop.

Eerder maakte Pinkpop de drie headliners bekend: Muse, Robbie Williams en Foo Fighters. De 46e editie van het driedaagse popfestival in Landgraaf is van 12 tot en met 14 juni. Het festival vindt dit jaar niet tijdens het pinksterweekeinde plaats, omdat Pinksteren al vroeg valt.

Ook in 2008, 2010 en 2013 week Pinkpop om die reden af van het traditionele pinksterweekeinde. De kaartverkoop begint op zaterdag 28 februari.

Meer dan 20.000 klachten over vuurwerk

Er zijn inmiddels al meer dan 20.000 klachten binnengekomen bij het meldpunt vuurwerkoverlast.nl. Dat betekent dat het aantal klachten in twee dagen tijd is verdubbeld. De meeste klachten komen uit de vier grote steden, maar ook in Dordrecht, Twente, Arnhem en Nijmegen wordt veel geklaagd.

Het meldpunt is een initiatief van 25 lokale GroenLinksfracties. Volgens hen storen steeds meer mensen zich aan harde knallen, te vroeg afgestoken vuurwerk en onveilige situaties op straat. Het meldpunt ging woensdag de lucht in.

Overlast melden kan tot 3 januari. Het is het derde jaar op rij dat burgers hun klachten kwijt kunnen bij dit meldpunt. Vorig jaar kwamen er bijna 90.000 klachten binnen. Het jaar ervoor ontving GroenLinks ruim 82.000 meldingen.

Nieuwe dreigbrief voor burgemeester Naterop

Burgemeester Fons Naterop van de gemeente Aalburg is opnieuw bedreigd. Op het gemeentehuis en bij Omroep Brabant werden maandagochtend brieven bezorgd met de boodschap dat Naterop de volgende is. "Naterop, youre next!", staat onderaan de brief.

De brieven zijn aan de politie overhandigd en er is aangifte gedaan. De politie stelt een onderzoek in.

De gemeente Aalburg bevestigt de ontvangst van de derde dreigbrief. In januari dit jaar ontving Naterop ook al zo'n brief, afkomstig van een verwarde vrouw die daarvoor veroordeeld is. In oktober werd een tweede brief aan Naterop verzonden, eveneens met een afschrift aan Omroep Brabant.

De burgemeester, in wiens gemeente alle ogen rond de jaarwisseling gericht zijn op het dorp Veen, laat via zijn woordvoerder weten zich geen zorgen te maken. "Hij laat het allemaal rustig over zich heen komen", aldus zijn woordvoerder.

Holleeder blijft voorlopig in de cel

Willem Holleeder blijft de komende drie maanden vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam maandag bepaald. Holleeder (56) werd op 13 december gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de liquidaties van Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl. Hij zou samen met anderen opdracht hebben gegeven voor die moorden.

De naam van Holleeder wordt al jaren genoemd in verband met deze afrekeningen, maar justitie ging pas over tot aanhouding nadat Fred Ros, kroongetuige in het liquidatieproces Passage, verklaringen over hem had afgelegd. Dino Soerel en Ali Akgün zouden de andere opdrachtgevers zijn geweest. De rechtbank sprak hen in Passage van die beschuldiging vrij, het Openbaar Ministerie tekende daartegen hoger beroep aan.

Akgün is vorige week in Istanbul geliquideerd.

Obama: ambassade in Iran niet uitgesloten

De Amerikaanse president Barack Obama sluit niet uit dat er in de laatste twee jaar van zijn ambtstermijn weer een ambassade in Iran komt. Dat zei hij in een interview met de Amerikaanse radiozender NPR.

Obama besloot eerder deze maand de banden met Cuba aan te halen en zei daarbij dat hij binnenkort weer een ambassade op het eiland wil openen. De president benadrukte wel dat Cuba en Iran niet hetzelfde zijn: Cuba is klein en vormt geen bedreiging voor de VS terwijl Iran groot is, terreurgroepen heeft gesteund en nucleaire ambities heeft, aldus Obama.

Toch blijft Obama hopen dat Iran en de internationale gemeenschap tot een overeenkomst kunnen komen over het Iraanse atoomprogramma, en dat dat weer leidt tot betere betrekkingen tussen Washington en Teheran.

Film Gijs Blom trekt ook buitenlandse kijkers

Escapade, de kortfilm van jonge acteurs Gijs Blom en Robin Boissevain, blijft een hit op internet. Het project is inmiddels in drie weken tijd bijna 60.000 keer bekeken. Opvallend is dat Escapade ook veel kijkers uit het buitenland trekt.

"We krijgen allerlei reacties via Twitter van kijkers uit het buitenland", vertelt Blom enthousiast. "En dat gaat dan niet alleen om België, maar ook om landen als Tsjechië of Brazilië." De twee tieneracteurs hebben allebei buiten Nederland een schare fans opgebouwd met de films Jongens (Blom) en Spijt! (Boissevain) die op festivals in alle hoeken van de wereld te zien waren.

Het tweetal draaide het project, over twee jongens die vanwege een benauwde thuissituatie besluiten weg te lopen, dit najaar voor een appel en een ei. De film is gratis te zien via FilmFabriek, een YouTube-kanaal dat zich richt op jongeren en jongvolwassenen. Escapade kan ook bekeken worden met Engelse ondertiteling.

Blom en Boissevain initieerden en schreven de kortfilm met goede vrienden Jesse van der Pluijm en Nino de Ponti. Bijrollen zijn er voor Daniel Boissevain en Marloes van den Heuvel. Het project, dat in twee maanden is ontwikkeld en twintig minuten duurt, kwam voort uit een profielwerkstuk van Blom en De Ponti, waarin zij de vraag probeerden te beantwoorden of een film veel geld moet kosten om succesvol te zijn.

De makers willen zeker een keer een vervolg gaan maken, maar focussen zich nu naar eigen zeggen vooral op het eindexamen.

PDC WK: Van Barneveld door het oog van de naald tegen Caven

Raymond van Barneveld is door het oog van de naald gekropen staat in de derde ronde van het wereldkampioenschap darts van de PDC. In een vol Alexandra Palace te Londen won de Hagenaar met 4-3 van Jamie Caven.

Van Barneveld mocht een de partij beginnen. Hij hield zijn eerste leg en brak Caven direct met een 105-finish. Via 65 maakte Barney er 1-0 van. Jabba kwam echter sterk terug en won de tweede set met 3-0. Vorig jaar won Barney in de tweede ronde met 4-3 van Caven.

In set drie miste Barney vijf pijlen op een dubbel, Caven slaat toe en brak de Hagenaar. Via dubbel elf brak Van Barneveld direct terug. Het werd 2-2. Caven miste de tweede keer tops om 140 uit te gooien, waarna Van Barneveld toch via tops zijn set kon houden. Jabba maakte van set vier een kopie van set twee en trok met 3-0 de stand weer gelijk.

Beide spelers kwamen in set vijf in de legs die ze zelf begonnen niet in de problemen waardoor Van Barneveld opnieuw een set met 3-2 wist te winnen. In set zes werden ook geen breaks gefoceerd waardoor er een beslissende set nodig was.

Barney kwam op 1-0. Omdat Caven zijn kans liet liggen wist Barney een break te plaatsen en kwam op 2-0. Jabba brak nog wel terug maar het was toch Van Barneveld die won. Caven gooide 107 niet uit en gaf Van Barneveld de kans op 90. Deze score werd via bullseye uitgegooid en zo won Van Barneveld voor het tweede jaar op rij in de tweede ronde met moeite van Jamie Caven. Dinsdag speelt Van Barneveld tegen Adrian Lewis.

Raymond van Barneveld haalt opgelucht de derde ronde. (PRO SHOTS/Actionimages) Raymond van Barneveld haalt opgelucht de derde ronde. (PRO SHOTS/Actionimages)

Vanavond staat er nog één partij gepland uit de tweede ronde. Michael van Gerwen en Benito van de Pas spelen daarna hun partij in de achtste finale.

Programma vanavond vanaf 20.00 uur

Tweede ronde: James Wade v Stephen Bunting
Derde ronde: Michael van Gerwen v Terry Jenkins
Benito van de Pas v Robert Thornton

Pechstein nadert 24e Duitse schaatstitel

Schaatsster Claudia Pechstein ligt op koers om haar 24e nationale titel te veroveren. Na de eerste dag van de Duitse allroundkampioenschappen leidt de 42-jarige Berlijnse soeverein. Pechstein werd tweede op de 500 meter en won de 3000 meter. Als ze dinsdag de allroundtitel opeist, is dat voor de achtste keer.

Pechstein concentreert zich dit seizoen vooral op de 3000 en 5000 meter waarop ze in februari bij de WK afstanden in Heerenveen een podiumplaats nastreeft. Nationaal is ze een klasse apart: dit jaar veroverde ze al de Duitse titels op de massastart, de 1500, 3000 en 5000 meter.

Bij de mannen leidt Jonas Pflug, die profiteert van de afwezigheid van titelverdediger Patrick Beckert. De schaatser uit Erfurt heeft een voetblessure en moet ook de EK in Chelyabinsk laten schieten.

Vliegtuig boven Londen in problemen

Een toestel van de Britse vliegmaatschappij Virgin Atlantic dat op weg was naar Las Vegas, is teruggekeerd naar het Londense vliegveld Gatwick. Het vliegtuig heeft problemen met een van de landingsgestellen en cirkelt boven Engeland. Het zou gaan om een Boeing 747. Vlucht VS43 zou circa vierhonderd mensen aan boord hebben.

Het neuswiel zou niet goed uitgeklapt zijn en het rechterlandingsgestel helemaal niet, meldde de zender SkyNews. De hulpdiensten zijn massaal uitgerukt naar het vliegveld Gatwick, waar een noodlanding zou worden voorbereid.

PDC WK: Van der Voort zonder veel moeite langs Hopp

Vincent van der Voort heeft zonder al te veel problemen de achtste finales gehaald van het wereldkampioenschap darts van de PDC. In het Alexandra Palace in Londen won hij met 4-0 van de achttienjarige Duitser Max Hopp.

Van der Voort mocht de partij beginnen, er vielen geen breaks in de eerste set en dus pakte Van der Voort de eersteset met 3-2. De darter uit Purmerend zette een tandje bij en brak Hopp direct in de eerste leg van set twee. Met finishes van 125 en 118 pakte hij de tweede set met 3-0.

In set drie werd het weer 2-2 en via 93 kon Van der Voort ook de derde set winnen. Op 1-1 in set vier brak de Nederlander Maximiser kwam op 2-1. Hopp miste bullseye voor 161 en Van der Voort raakte zijn eerste matchdart op tops vanaf 77 om de partij met 4-0 te winnen.

Fast Vinny had een gemiddelde van 91,48 en Hopp, die in de eerste ronde nog Mervyn King uitschakelde, kwam tot 86,55. Dinsdag speelt Van der Voort tegen Dean Winstanley voor een plek bij de laatste acht. Vanmiddag speelt Raymond van Barneveld nog tegen Jamie Caven. 

Van der Voort blij na het uitgooien van een hoge finish. (PRO SHOTS/Actionimages)
Van der Voort blij na het uitgooien van een hoge finish. (PRO SHOTS/Actionimages)

Vage Halo 5: Collector's Edition nu al te bestellen

Het duurt nog minimaal een jaar voordat Halo 5: Guardians uitkomt, maar je kan sinds vandaag je game al reserveren zodat je hem kan spelen op de dag van uitgave. Los van het feit dat dit extreem vroeg is, is Microsoft ook nog erg vaag met wát je precies bij de pre-order als bonus krijgt.

Je kan zowel de Standard Version, Limited Edition en Collector's Edition van Halo 5 bestellen voor respectivelijk 59.99, 99.99 en 249.99 dollar. Bij de Standard Version krijg je 'een poster' van Microsoft, en de Limited Edition krijgt naast de poster ook 'nieuwe digitale content die de combat uitbreidt en exclusieve items in een uniek ontworpen steelbook'. De Collector's Edition komt naast al het bovenstaande ook met 'extra content plus een figurine gemaakt door 343 industries'. Afgezien van de vage beschrijvingen zijn er geen afbeeldingen van de fysieke goodies en heeft men ook geen flauw idee wat de extra content inhoudt. Lekker concreet dus.

Halo 5: Guardians wordt in de herfst van 2015 verwacht en komt exclusief uit voor de Xbox One.

Halo 5 guardians
Vage Halo 5: Collector's Edition nu al te bestellen

Geheime wapenfabriek van het Derde Rijk ontdekt

Onderzoekers hebben de afgelopen week een nogal opvallende ontdekking gedaan bij een onderzoek in een ondergronds gangenstelsel in Oostenrijk. Vlakbij het dorp St. Georgen an der Gusen werd door een duits onderzoeksteam, onder leiding van documentairemaker Andreas Sulzer, een ontwikkelingscentrum ontdekt waar de nazi's werkten aan de totstandkoming van nucleaire wapens. Volgens de Daily Mail werd er ook een verhoogde straling waargenomen in het ondergrondse bouwsel.

Er waren al vele jaren vermoedens dat de aanhangers van de Oostenrijkse bloksnor onderzoek deden naar het ontwikkelen van een atoombom. Nadat er in de omgeving van het Oostenrijkse dorp een verhoogde straling was gemeten begon men met opgravingen. Volgens de onderzoekers gaat het om de grootste geheime wapenfabriek van het Derde Rijk dat tot nu toe werd gevonden.

De onderzoekers vermoeden dat het complex (gedeeltelijk) is gebouwd door gevangenen uit het nabijgelegen concentratiekamp Mauthausen-Gusen. Rondom het dorp Georgen an der Gusen werden tijdens de Tweede Wereldoorlog veel tunnels gegraven voor het winnen van bergkristal. Men neemt aan dat deze manschappen ook werden ingezet om tunnels te graven naar het geheime ontwikkelingscentrum. In het bouwsel, dat verborgen werd met granieten platen en vele lagen beton, werden al SS-helmen en andere Nazi-relikwieën aangetroffen. Men hoopt volgende maand verder te kunnen gaan met het onderzoek.

Verscholen Bredanaar richt geweer op agenten

Een suïcidale man uit Breda heeft zichzelf zondagavond verstopt in de bosjes van zijn voortuin. Toen agenten kwamen, richtte hij een jachtgeweer op ze. Hij wilde doodgeschoten worden. Dat gebeurde niet. Agenten overmeesterden hem. De man zit vast, meldde de politie maandag.

De 44-jarige man zou pillen hebben genomen om een einde aan zijn leven te maken. Agenten gingen naar zijn huis en riepen dat hij naar buiten moest komen. Toen hoorden ze een stem uit de bosschages en zagen ze de man met zijn geweer. "Schiet mij maar dood", riep hij. Het jachtgeweer bleek trouwens oud en onklaar gemaakt.

'Kerstfeest Kardashians alleen voor tv'

Het jaarlijks terugkerende kerstfeestje van de Kardashians was volgens RadarOnline een moetje. De familieleden zouden alleen naar het feestje van moeder Kris Jenner zijn gekomen omdat ze moesten voor de opnames van hun realityserie.

"De familieleden zien elkaar meer als zakenpartners dan als een familie", aldus een bron. "Toen de camera's klaar waren met draaien, gingen ze allemaal gelijk weer hun eigen weg. Bruce Jenner, de ex-man van Kris en de vader van Kylie en Kendall, zou slechts een uurtje op het feestje zijn geweest. En ook Kim en Kanye West waren er maar kort. Rob Kardashian kwam helemaal niet opdagen, net als de onlangs bevallen Kourtney, haar man Scott Disick en hun drie kinderen."

De ingewijde weet ook waarom de familie tegenwoordig anders met elkaar omgaat. "De scheiding van Bruce en Kris heeft hiervoor gezorgd. Kris doet net alsof alles goed is, maar dat klopt van geen kant."

Politiehonden op zoek naar vermiste Noor

Speurhonden van de politie gaan dinsdagochtend in het water bij het Leidseplein in Amsterdam zoeken naar een vermiste Noorse toerist. De 21-jarige man is sinds de nacht van 18 op 19 december zoek en de politie maakt zich grote zorgen over zijn welzijn.

De Noor is voor het laatst gezien bij zijn hotel, waar hij in beschonken toestand door een ambulance was afgezet. De hoofdingang is echter 's nachts gesloten en volgens een politiewoordvoerster heeft hij geen gebruik gemaakt van de toegankelijke zij-ingang. Toen de man 's middags nog niet was teruggekeerd, sloeg de vriend met wie hij in Amsterdam was alarm.

Sindsdien is niets meer van hem vernomen. Zijn ouders zijn al ruim een week in de stad om hem te zoeken.

Skiester Shiffrin eindelijk weer bovenaan

Skiester Mikaela Shiffrin heeft haar eerste slalom van het World Cup-seizoen gewonnen. De Amerikaanse olympisch kampioene won vorig seizoen nog vijf van de acht slaloms, maar kwam dit jaar slechts tot een vierde, vijfde en elfde plek. In het Oostenrijkse Kühtai had de pas 19-jarige Shiffrin haar oude vorm weer helemaal terug.

In de eerste run was Shiffrin al de snelste. De Sloveense Tina Maze moest 0,15 seconden toegeven, een tiende minder dan de verrassende Tsjechische Sarka Strachova. Marie-Michele Gagnon uit Canada stond al op 0,50 seconden, gevolgd door Frida Hansdotter (+0,60) en Wendy Holdener (+0,68). 

Holdener maakte de beste sprong in de tweede manche: De 21-jarige Zwitserse wist haar positie te verbeteren en pakte de derde plek, na Ofterschwang 2013 nog maar haar tweede podiumplek ooit in de World Cup. Hansdotter werd vierde, terwijl Gagnon onder toeziend oog van vriend Travis Ganong - een dag eerder goed voor afdalingswinst - onderuit ging. Strachova pakte de tweede plek en profiteerde van het mindere optreden van Maze. Shiffrin was voor niemand te kloppen en kon haar voorsprong uitbreiden naar liefst 0,80 seconden. 

In de stand om de World Cup algemeen gaat Maze, die uiteindelijk zesde werd, nog ruim aan de leiding. Hansdotter houdt de koppositie vast in de World Cup op de slalom.

Springruiter Vrieling derde in Mechelen

Springruiter Jur Vrieling is zondag bij de kerstjumping van het Belgische Mechelen als derde geëindigd in de hoofdrubriek van de dag. De Nederlander bleef op de rug van Flash Dance foutloos in de barrage, maar in tijd kon hij niet tippen aan twee andere combinaties. De Belg Pieter Devos won met zijn 11-jarige ruin Dream of India. De Braziliaan Marlon Modolo Zanotelli (Malou) werd tweede.

Dertien ruiters haalden de barrage. Vrieling was een van de zes die alle balken liet liggen.

Wout-Jan van der Schans (Capetown) en Harrie Smolders (Exquis Walnut de Muze) werden uitgeschakeld in de eerste ronde.

Mignolet: "Reserveplek kan goed uitpakken"

De Belgische doelman Simon Mignolet denkt dat zijn korte verbanning naar de bank bij Liverpool uiteindelijk goed uitpakt. De keeper werd eerder deze maand door manager Brendan Rodgers gepasseerd na enkele matige optredens, maar is door een blessure van zijn vervanger Brad Jones weer de eerste man.

"Soms moet je iets positiefs halen uit een negatieve situatie. Dat heb ik nu ook gedaan", zei de Belg bij Sky Sports. "Ik heb een flink gesprek gehad met Rodgers en daarin zijn wat zaken opgehelderd. Natuurlijk is het niet fijn om gepasseerd te worden, maar ik ben pas 26. Ik weet nu waar ik aan moet werken", aldus de Belgisch international, die maandagavond waarschijnlijk ook op doel staat als Liverpool het tegen Swansea City opneemt.

Sammer: "Robben is een rolmodel"

Technisch directeur Matthias Sammer van Bayern München is erg onder de indruk van hoe Arjen Robben zich het afgelopen jaar heeft gemanifesteerd. "Hij is een uitstekend voorbeeld van hoe je je op gevorderde leeftijd nog altijd kan ontwikkelen. In elke training geeft hij 100 procent. Hij heeft geleerd rustig te blijven en soms de tijd te nemen", zei Sammer op de website van de Duitse kampioen.

Voorheen werd geklaagd dat Robben, net als zijn collega Franck Ribéry, te weinig werk zou verrichten voor het team. Daar is volgens Sammer weinig van waar. "Het zijn allebei spelers van wereldniveau, die hun klasse behouden terwijl ze zich inzetten voor de ploeg. Het zijn echte rolmodellen. Ik kan alle jonge spelers aanraden elke dag naar ze te kijken en van ze te leren."

Verweij in selectie voor EK allround

Koen Verweij zit in de selectie voor de EK allround op 10 en 11 januari. Hoewel de schaatser van Team Corendon zondag nog zijn twijfels uitte over deelname, nam de schaatsbond KNSB de Zuid-Hollander gewoon op in de ploeg voor de titelstrijd in het Russische Chelyabinsk. Verweij, vorige winter Nederlands- en wereldkampioen allround, eindigde zondag bij de NK allround als derde en verzekerde zich volgens die uitslag van een startbewijs.

Sven Kramer en Wouter Olde Heuvel zijn als nummers een en twee van het NK eveneens geplaatst voor de EK. Douwe de Vries is eerste reserve, omdat Jorrit Bergsma heeft bedankt voor die rol.

Bij de vrouwen zijn eveneens de eerste drie van het NK opgenomen voor de EK: Ireen Wüst, Jorien Voorhuis en Linda de Vries. Carlijn Achtereekte gaat mee als reserve.

PDC WK: M. Smith verslaat Dolan na achterstand

Michael Smith heeft zich geplaatst voor de derde ronde van het wereldkampioenschap darts van de PDC. Hij won na een 0-2 achterstand met 4-2 van Brendan Dolan. Morgen speelt hij voor een plek bij de laatste acht tegen James Wade of Stephen Bunting.

De partij begon zeer moeizaam. Beide spelers konden in de eerste leg de dubbel niet vinden. Dolan was de gelukkige en brak Smith direct. De Noord-Ier brak Smith nogmaals om de eerste set met 3-0 te winnen. Dolan wist ook de tweede set te pakken.

In de derde set begon Smith goed te gooien. Hij gooide 153 uit om Dolan voor de eerste keer te breaken. Bully Boy hield die break vast en kwam op 2-1 in sets. In de vierde set bleef zijn niveau hoog. Smith was twee keer op weg voor een negendarter. Hij gooide de perfecte leg niet uit, maar won de set wel met 3-0 en bracht de stand daarmee in evenwicht.

Via tops kon Smith voor het eerst de voorsporong in de wedstrijd pakken. Het werd 2-1 in de vijfde set en na twee missers van Dolan kon Smith de vijfde set pakken. Met 3-0 ging de laatste set naar Bully Boy en won de partij. Smith had een gemiddelde van 98,90, waar Dolan bleef hangen op 92,93.

Later vanmiddag speelt Vincent van der Voort tegen Max Hopp en Raymond van Barneveld neemt het op tegen Jamie Caven.

Actie werknemers Brink's gaat voorlopig door

De voorzieningenrechter in Utrecht beslist dinsdagochtend of werknemers van geldtransporteur Brink's Nederland al of niet moeten stoppen met hun stakingsactie. Dat betekent dat de geldautomaten van Rabobank in elk geval tot de uitspraak van de rechter niet worden bijgevuld.

De actie begon zaterdagochtend. Ongeveer 230 pinautomaten van Rabobank zijn inmiddels leeg. Dat is 10 procent van de 2300 geldautomaten die de bank in Nederland heeft. De bonden verwachten dat het aantal lege automaten aan het einde van maandag is opgelopen tot circa 400.

RIVM waarschuwt voor vuurwerksmog

Mensen die last hebben van hun luchtwegen, ouderen en mensen met hart- en vaatziekten kunnen in verband met smog beter binnen blijven in de eerste uren van 2015. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht in de eerste uren na middernacht veel luchtverontreiniging doordat er veel vuurwerk wordt afgestoken.

Vuurwerk brengt een boel stof in de lucht. Samen met andere luchtverontreiniging kan dat leiden tot bijvoorbeeld astma-aanvallen, benauwdheid en hoesten. Naast binnenblijven is ook het vermijden van lichamelijke inspanning een mogelijkheid om klachten zo veel mogelijk te voorkomen.

ECB wil met Grieken in gesprek blijven

De Europese Centrale Bank (ECB) wil met Griekenland in gesprek blijven over de afwikkeling van het hulpprogramma waarmee het land de afgelopen jaren op de been is gehouden. De ECB 'wacht op de opvattingen en suggesties van de Griekse autoriteiten' en zal die ook bespreken met de Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), zo liet de centrale bank maandag weten.

In het Griekse parlement was maandag voor de derde keer geen meerderheid te vinden voor de benoeming van Stavros Dimas tot president. De grondwet schrijft voor dat nu de volksvertegenwoordiging moet worden ontbonden. Eind januari worden vervroegde verkiezingen gehouden.

"Het is nu aan het Griekse electoraat om te beslissen over de toekomstige samenstelling van het parlement en de regering", aldus de ECB. "We zullen ons niet bemoeien met of commentaar geven op dit democratische proces."

Geen tegenstand Platini om UEFA-voorzitterschap

Michel Platini blijft aan als voorzitter van de Europese voetbalbond (UEFA). Er hebben zich geen kandidaten aangemeld om de Fransman uit te dagen. De deadline daartoe is nu verstreken. Op het UEFA-congres in maart zal de herbenoeming een formaliteit zijn. Hij zal voor de derde keer voor een termijn van vier jaar worden aangesteld. 

Platini is sinds 2007 voorzitter van de UEFA. Ook bij zijn herverkiezing in 2011 waren er geen tegenkandidaten. Eerder speelde Platini nog met het idee om Joseph Blatter uit te dagen bij de wereldvoetbalbond FIFA. Platini, zeer kritisch op de eindverantwoordelijke van de FIFA, besloot in augustus toch bij de UEFA te blijven.

Rogen dankbaar voor bioscooprelease The Interview

Seth Rogen is dankbaar dat zijn film The Interview toch door bioscopen in de Verenigde Staten wordt vertoond. Producent Sony trok de film een week voor hij in première zou gaan, maar meer dan driehonderd bioscopen besloten de comedy toch te draaien.

"Ik ben dolblij dat mensen de moeite hebben genomen de film ook te zien," zei Rogen zondag volgens Amerikaanse media in een verklaring. "Het feit dat mensen hun huizen hebben verlaten terwijl ze ook de optie hadden thuis te blijven is geweldig."

Veel bioscopen wilden de film niet meer vertonen, omdat zij met terreuraanslagen werden bedreigd. The Interview beleefde op eerste kerstdag toch zijn bioscooppremière, in 331 kleinere bioscopen. Inmiddels heeft de satire 2,8 miljoen dollar in het laatje gebracht. Eerder was de film al te huur via internet, en bracht op die manier ruim 15 miljoen dollar op.

In de film beramen Amerikanen een plan om de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te vermoorden. In juni dreigde Pyongyang al met 'meedogenloze tegenmaatregelen' als de film niet zou worden verboden.

Sony besloot de release van de film op het laatste moment te annuleren na na een grootschalige hack. Interne e-mailcommunicatie en filmscripts werden gelekt en ook zouden medewerkers van de filmstudio dreigementen hebben ontvangen. Daarvoor was volgens de Amerikaanse federale recherche FBI Noord-Korea verantwoordelijk. Dat wordt vanuit het Aziatische land ontkend.

Vijftien miljoen voor online versie The Interview

De omstreden komedie The Interview heeft tot nu toe online vijftien miljoen dollar opgeleverd. Dat heeft Sony Pictures zondag bekendgemaakt.

Volgens de producent is de film meer dan twee miljoen keer gehuurd of gedownload sinds hij donderdag online kwam. De vijftien miljoen die het tot en met zaterdag opleverde, is de hoogste brutowinst voor een onlineversie van Sony ooit.

Amerikanen beramen in de film een plan om de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te vermoorden. De film werd een week voor de première teruggetrokken na een grootschalige hack. Toch besloten meer dan driehonderd bioscopen de film te vertonen. Daarnaast kunnen consumenten er via onder andere YouTube en Google Play voor kiezen de film te huren of te kopen.

Acteur Chris Rock gaat scheiden

De Amerikaanse acteur Chris Rock gaat scheiden. Na twintig jaar gaan hij en zijn vrouw Malaak Compton-Rock uit elkaar, hebben de twee laten weten aan het Amerikaanse tijdschrift People.

"Na lang denken en negentien jaar huwelijk hebben Chris en ik besloten om ieder onze eigen weg te gaan", laat Compton in een verklaring weten. Ze erkent dat het een grote verandering is, maar dat haar kinderen het middelpunt van haar leven blijven. "Hun welzijn is mijn hoogste prioriteit." En daarom hoopt ze dat hun privacy en die van hun familie tijdens de scheidingsperiode gerespecteerd wordt.

Rocks advocaat, Robert S. Cohen, bevestigt dat het stel uit elkaar is. "Het is een persoonlijke kwestie en Chris vraagt om privacy", laat hij aan People weten.

De 49-jarige acteur en komiek trouwde in 1996 met Malaak. Ze hebben samen twee dochters van 10 en 12 jaar oud.

Brokstukken niet van verdwenen Air Asia-toestel

De objecten die door een Australisch vliegtuig zijn waargenomen in de buurt van het eiland Nangka zijn geen resten van de verdwenen Airbus A320 van Air Asia. Dat heeft de Indonesische vicepresident Joseph Kalla maandag laten weten. Wel zijn door een Indonesische helikopter oliesporen waargenomen die mogelijk afkomstig zijn van het vermiste toestel van Air Asia. De autoriteiten lijken ervan uit te gaan dat het toestel van Air Asia in zee is gestort.

Het vliegtuig verdween zondag van de radar, kort nadat de piloot had gevraagd om toestemming voor een koerswijziging om slecht weer te ontwijken. De luchtverkeersleiding gaf daar geen toestemming voor, omdat er een ander vliegtuig te dicht in de buurt vloog. "Op basis van de coördinaten die we kennen, is de inschatting dat de positie van de crash in zee ligt. De hypothese is dat het vliegtuig op de zeebodem ligt", aldus Henry Bambang Soelistyo, hoofd van het Indonesische reddingsteam.

Een woordvoerder van het Indonesische leger zei maandag dat de bemanning van een legerhelikopter olievlekken had gezien in de Javazee, ten oosten van het eiland Belitung (Billiton). Er worden nu oliemonsters genomen en geanalyseerd om te kijken of de olie afkomstig is uit het vermiste toestel.

Er wordt met man en macht gezocht naar vlucht 8501. Twaalf marineschepen, vijf vliegtuigen, drie helikopters en een aantal oorlogsbodems kammen een groot gebied uit. Ook schepen en vliegtuigen uit Maleisië en Singapore zoeken mee, evenals de Australische Orion. Ook vissers die werken rond het eiland Belitung zoeken mee.

Dodental brand Griekse ferry stijgt tot vijf

Het aantal doden als gevolg van de brand op de Griekse veerboot Norman Atlantic in de Adriatische Zee is opgelopen tot vijf. Op het schip werden maandag nog vier doden aangetroffen, meldt de Griekse kustwacht. Zondag stierf al een Griek nadat hij vast was komen te zitten in de noodglijbaan van een reddingssloep.

Van de 478 passagiers en bemanningsleden van de veerboot zijn inmiddels 391 in veiligheid gebracht. Een eerste groep van 49 geredde opvarenden arriveerde maandagochtend per boot in de haven van de Italiaanse stad Bari. De brand op de Norman Atlantic brak zondagochtend uit op een autodek toen de veerboot onderweg was van Griekenland naar Italië.

Voor het eerst in bijna kwart eeuw geen ijsdag

Ondanks het koude einde is het dit jaar niet gekomen tot een officiële ijsdag in De Bilt. Op geen enkele dag in 2014 lag de maximumtemperatuur beneden het vriespunt. Het is voor het eerst sinds 1990 dat dit is gebeurd, volgens de meteorologen van weeronline.nl.

Vorig jaar waren er nog dertien ijsdagen. Sinds 1901 is het maar negen keer gebeurd dat een jaar geen ijsdag kende.

Zondag kende de koudste dag en nacht van het jaar. Maar zelfs die dag is goed geweest voor een record. Met -3,3 graden Celsius in De Bilt was de koudste nacht van het jaar niet eerder zo warm.

Reorganisatie bij Spijkenisse Medisch Centrum

Spijkenisse Medisch Centrum (SMC), het voormalige Ruwaard van Putten Ziekenhuis, gaat reorganiseren. Het is nog niet duidelijk hoeveel medewerkers blijven en hoeveel er weg moeten. Voor 15 januari geeft het ziekenhuis duidelijkheid over de reorganisatie, meldt het SMC maandag.

De verwachting is dat komend jaar landelijk minder zorg wordt gevraagd en het ziekenhuis moet zich daaraan aanpassen, aldus bestuurder Martin Verveer. Het SMC bekijkt hoeveel vraag naar zorg er uit de regio te verwachten is. Mede op basis daarvan zal het ziekenhuis beslissen welke specialismen behouden blijven en hoeveel behandelingen er kunnen plaatsvinden.

Een reorganisatie maakt het volgens hem mogelijk om het komende jaar samen te werken met andere ziekenhuizen in de regio.

Kamikazeacties tegen Syrische aardgasinstallaties

Syrische regeringssoldaten hebben twee afzonderlijke zelfmoordaanvallen op aardgasinstallaties in de centraal gelegen provincie Homs verijdeld. Bewakers openden het vuur toen de aanvallers in auto's aan kwamen rijden, waarop de aanvallers hun explosieven vroegtijdig tot ontploffing brachten, meldt het Syrische staatspersbureau SANA maandag.

Bij de explosies kwamen volgens een lokale functionaris in Homs acht mensen om het leven en raakten twaalf gewond. Maar de gasinstallaties werden niet beschadigd en bleven in bedrijf, berichtte SANA.

Eland en cavia wachten op erkenning als huisdier

Honden en katten zijn huisdieren. Koeien, schapen, konijnen en kippen ook. Maar dierendeskundigen moeten nog besluiten of een eland, een cavia, een vos of een bruine beer wel huisdieren zijn. Dat is het gevolg van de zogenoemde positieflijst huisdieren, die op 1 februari in werking treedt.

"Niet alle dieren zijn geschikt om als huisdier te houden", aldus het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG). "Ze zijn bijvoorbeeld beschermd, kunnen ziektes overdragen of zijn gevaarlijk. Ook is het voor het welzijn van sommige dieren gewoon beter om niet als huisdier gehouden te worden."

De positieflijst huisdieren is een onderdeel van de Wet dieren. Naar verwachting verschijnen in 2015 ook zulke lijsten voor vogels en reptielen.

Daklozen zoeken warmte in winteropvang

Zo'n honderd tot 120 daklozen hebben afgelopen weekend de nacht doorgebracht in de winteropvang in Amsterdam. In de voormalige Valeriuskliniek in Zuid kunnen ze sinds 18 december terecht voor een bed en een maaltijd. Hier is in totaal plek voor driehonderd mensen.

De winterregeling ging voorgaande jaren in de hoofdstad pas in als de gevoelstemperatuur onder het vriespunt zakte. Maar omdat de gemeente onlangs voor uitgeprocedeerde asielzoekers twee winteropvanglocaties opende, is besloten ook aan daklozen onderdak te bieden tot 1 maart.

In de andere grote steden geldt nog wel de winterregeling. Die ging zaterdag eveneens in vanwege de vrieskou.

Tientallen nieuwe ebolagevallen in Liberia

In het grensgebied tussen Liberia en Sierra Leone zijn tientallen mensen met ebola besmet geraakt. Dat hebben de Liberiaanse autoriteiten maandag gezegd. Het is een klap voor Liberia, dat eerder het aantal nieuwe besmettingen juist zag stabiliseren.

Volgens onderminister van volksgezondheid Tolbert Nyenswah is de plotselinge golf van nieuwe besmettingen te wijten aan een aantal factoren, zoals het wassen van de lichamen van mensen die zijn overleden, maar ook aan het aantal mensen dat tussen de twee landen heen en weer reist. In Liberia zijn al 3400 mensen gestorven aan ebola en bijna achtduizend mensen besmet geraakt. De situatie lijkt volgens de gezondheidsautoriteiten langzaamaan te verbeteren, zeker in de hoofdstad Monrovia.

'Christina Aguilera maakt ruzie met Mickey Mouse'

Christina Aguilera heeft zich vorige week niet van haar beste kant laten zien. Tijdens een bezoekje aan Disneyland heeft ze ruzie gemaakt met Mickey Mouse, weet entertainmentwebsite TMZ.

De zangeres was met een hele groep vrienden in het pretpark, samen wilden ze op de foto met het Disneyfiguur. Maar Mickey ging net met pauze, dus vertelde hij Aguilera dat ze even moest wachten tot hij terugkwam. Dat pikte de 34-jarige zangeres niet. Volgens TMZ begon Christina behoorlijk te schelden en vroeg ze Mickey of hij een idee had wie hij tegenover zich had.

De vrienden van Aguilera zouden ook boos zijn geworden. De situatie liep volgens bronnen zo uit de hand dat Mickey door omstanders naar een veilige plek zou zijn gebracht.

Op twitter was het allemaal nog leuk, maar dat heeft blijkbaar niet lang geduurd

Grieken vervroegd naar de stembus

In het Griekse parlement is het de volksvertegenwoordiging niet gelukt een nieuwe president te kiezen en daarom mogen de Grieken nu vervroegd naar de stembus. 

Het huidige Griekse parlement heeft voor een derde maal geen overeenstemming over een nieuwe president bereikt en dan schrijft de wet voor dat er een nieuw parlement moet komen. Het is ook niet zo dat het nét niet lukte een president te kiezen, bij de laatste stemming onthielden 121 van de 300 leden zich van stemming waardoor de stemming al meteen zinloos was.

Voor EU-minnende Europeanen is dit geen goed nieuws. De extreem-linkse partij syriza, die ook fel anti-EU is, doet het erg goed in de peiling.

Politie maakt haast met PTSS 320 agenten

De Nationale Politie zegt de oude dossiers van 320 agenten met de beroepsziekte PTSS voortvarend ter hand te nemen. Van de oude dossiers van agenten met de stressstoornis PTSS is inmiddels 98 procent aangepakt. Tevens zijn van de 270 nieuw aangemelde dossiers er inmiddels al 200 behandeld.

Volgens de politie heeft de erkenning van posttraumatische stressstoornis als beroepsziekte topprioriteit. Veel dossiers zijn volgens de politie aanvankelijk blijven liggen, omdat in de 26 oude regionale korpsen overal verschillend met PTSS werd omgegaan.

Eind maart 2013 startte het Meldpunt PTSS voor deze oude gevallen. Teamchef Wendy van de Spijker van Meldpunt PTSS zegt dat bij de politie de acceptatie van de stressstoornis is gegroeid. ,,Helaas kun je door het politiewerk PTSS oplopen. Die erkenning, daar werken we hard voor, aldus Van de Spijker.

Sc Heerenveen wil Schaken ophalen bij Feyenoord

Voor Ruben Schaken lijkt er geen toekomst meer te zijn bij Feyenoord. De buitenspeler is in Rotterdam op het tweede plan beland, maar kan mogelijk zijn loopbaan elders voortzetten. Sc Heerenveen heeft zich voor de aanvaller gemeld, zo weet Voetbal International te melden.

Schaken speelde begin dit seizoen nog in de basis bij Feyenoord, maar raakte na de 1-0 nederlaag tegen Ajax van 21 september zijn plaats kwijt. Daarna kwam hij slechts sporadisch in actie. "Het klopt dat er wat interesse is voor mij. Ik zal de komende periode de opties eens rustig op een rijtje gaan zetten en kijken wat voor mij het beste is."

Turkish Airlines vaker per week naar Schiphol

Turkish Airlines gaat vaker van en naar Schiphol vliegen. Vanaf juli volgend jaar biedt de Turkse luchtvaartmaatschappij wekelijks tien retourvluchten aan tussen Istanbul en Amsterdam, in plaats van de huidige zeven vluchten. Dat maakte het bedrijf maandag bekend.

Turkish Airlines heeft naar eigen zeggen tot de uitbreiding besloten in verband met de sterke vraag naar vliegreizen tussen Nederland en Turkije. Daarnaast biedt het bedrijf in Istanbul overstapmogelijkheden naar een flink aantal verre bestemmingen. De Turkse luchtmaatschappij is op dat terrein een steeds geduchtere concurrent voor gevestigde branchegenoten als KLM.

Einde nabij voor Britse pakketbezorger

Het doek dreigt te vallen voor de grote Britse pakketbezorger City Link. De eigenaar van het bedrijf, investeringsmaatschappij Better Capital, liet maandag weten dat uitstel van betaling is aangevraagd. Dat is een eerste stap richting een faillissement.

Volgens de BBC raken ruim 2000 mensen waarschijnlijk nog voor het einde van het jaar hun baan kwijt. De rest van de in totaal ruim 2700 werknemers komt op straat te staan zodra de liquidatie van de onderneming is afgerond, aldus de publieke omroep.

City Link kwam vorig jaar in handen van Better Capital, dat bekend staat als een specialist in herstructureringen. De investeerder slaagde er evenwel niet in een einde te maken aan de aanhoudende verliezen. De afgelopen maanden werd gezocht naar een koper voor het bezorgbedrijf, maar ook dat mislukte.

Tunnel bij Rotterdam dicht om losse kabelgoot

De Thomassentunnel (N15) richting Rozenburg is maandagochtend afgesloten vanwege een kabelgoot, die over een lengte van 25 meter is losgetrokken. Dat meldde de VerkeersInformatieDienst. Volgens de politie zijn er geen gewonden gevallen. Vermoedelijk heeft een te hoge vrachtwagen de bekabeling geraakt van de tunnel, die ligt in het Rotterdamse havengebied.

Door het incident staat er een file van 4 kilometer voor de tunnel. Het verkeer wordt omgeleid via de naastgelegen Calandbrug. De VID verwacht dat de afsluiting nauwelijks problemen oplevert omdat er weinig verkeer is. Rijkswaterstaat kan nog niet zeggen hoelang de reparatie gaat duren.

Vuurwerk dit jaar veiliger

Ruim een vijfde (22 procent) van het geteste vuurwerk voldoet niet aan de veiligheidseisen. In 2013 werd nog ruim een kwart (26) procent van het vuurwerk afgekeurd. Dat blijkt uit controles van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Dit jaar komt het vaak voor dat vuurwerk omvalt, te veel geluid produceert of dat de lont te kort of juist te lang brandt. Ook branden delen van het vuurwerk geregeld op te lage hoogte.

De importeurs van het afgekeurde vuurwerk moeten de partijen zelf laten vernietigen en de kosten daarvan dragen.

Atlťtico bevestigt komst Fernando Torres

Fernando Torres keert definitief terug naar Atlético Madrid. De Spaanse landskampioen heeft maandag bekendgemaakt dat de spits de komende anderhalf jaar van AC Milan wordt gehuurd. Die Italiaanse club, waar Torres op huurbasis speelde, had de Spanjaard zaterdag nog definitief overgenomen van Chelsea.

Torres maakte naam bij Liverpool, maar was later bij zowel Chelsea als Milan niet erg succesvol. Hij keert nu terug naar de club waar hij zijn opleiding genoot en zijn debuut in het betaald voetbal maakte. Als de 30-jarige spits de keuring doorstaat, meldt hij zich op 5 januari bij Atlético.

Cambuur wil weer speler van City huren

SC Cambuur heeft opnieuw haar zinnen gezet op het huren van een speler van Manchester City. De Leeuwarders huurden in de eerste helft van dit seizoen Albert Rusnák van The Citizens, maar zagen hem naar FC Groningen vertrekken.

Volgens vertrekkend Cambuur-directeur Gerald van den Belt is Manchester City positief over het verhuren van wederom een speler aan de Leeuwarders. "Het zou mooi zijn een vervanger voor Rusnák te kunnen aantrekken. City reageerde niet onwelwillend en inmiddels zijn we volop beelden van spelers aan het bekijken."

De nieuwe speler moet het gat opvullen dat Rusnák achtergelaten heeft. Hij moet in ieder geval ook op de vleugels uit de voeten kunnen, omdat ook Oebele Schokker Cambuur verlaten heeft.

Achtste nederlaag op rij voor Knicks

Het wil maar niet vlotten met de New York Knicks. De formatie uit de NBA verloor zondagavond al voor de achtste keer op rij. Nu was het sterk presterende Portland Trail Blazers te sterk voor de basketballers uit New York: 101-79. Voor de Knicks, waar slechts negen spelers beschikbaar waren, was het de 28e nederlaag in 33 partijen.

Wesley Matthews was bij de Trail Blazers van grote waarde. De guard voegde zes driepunters aan zijn totaal toe en heeft er dit seizoen nu al 106 gemaakt. Daarmee staat hij bovenaan in de NBA. Matthews kwam zondagavond tot 28 punten, waarmee hij Portland naar de achtste overwinning in de laatste negen wedstrijden leidde.

Overige uitslagen
Cleveland Cavaliers - Detroit Pistons 80-103
San Antonio Spurs - Houston Rockets 110-106
Dallas Mavericks - Oklahoma City Thunder 112-107
Denver Nuggets - Toronto Raptors 102-116
Los Angeles Lakers - Phoenix Suns 107-116

Asscher: kabinet geslaagd voor'stresstest'

De crisis rond de zorgwet was "een soort stresstest" voor het kabinet. Maar de coalitie van VVD en PvdA heeft die met succes doorstaan, al is zoiets "niet prettig vlak voordat iedereen met kerstvakantie gaat".

Dat zei vicepremier Lodewijk Asscher maandag in het Radio 1 Journaal. In de week voor het reces stemden drie PvdA-senatoren tegen een zorgwet van VVD-minister Edith Schippers (Volksgezondheid) waarna drie dagen intensieve onderhandelingen nodig waren om uit de crisis te komen.

"Als wij het beter hadden gedaan, hadden we deze bezwaren eerder gezien en hadden we eerder kunnen werken aan een wet die de meerderheid wel krijgt. Dat is vervelend", aldus de PvdA-bewindsman. Volgens hem is de PvdA "zeker" nog te vertrouwen. De partij heeft de afgelopen jaren laten zien ook in een moeilijke tijd niet weg te lopen, aldus de minister.

De verkiezingen voor de provinciale staten in maart hebben geen gevolgen voor de coalitie. Ook bij een slechte uitslag voor de PvdA gaat het kabinet door, aldus Asscher. Zijn partij staat er in de peilingen slecht voor.

Vrouw en kinderen gewond bij brand door vuurwerk

Door vermoedelijk zwaar vuurwerk is in de nacht van zondag op maandag brand ontstaan in een woning in een huis in Den Bosch. Een vrouw en twee kinderen in het huis liepen ademhalingsproblemen op door de rookontwikkeling.

Het is nog niet duidelijk wat er precies is gebeurd. De politie doet een buurtonderzoek. De voordeur van de woning aan De Sterrendaalders is zwaar beschadigd. Een traumahelikopter werd opgeroepen.

Volgens Omroep Brabant laat de politie weten dat er vermoedelijk een vuurwerkbom door de brievenbus is gegooid. Omwonenden zouden zeggen dat het om een 'beruchte familie' gaat.

Japan zonder Uchida op AziŽ Cup

De Japanner Atsuto Uchida moet het toernooi om de Azië Cup aan zich voorbij laten gaan. De 26-jarige verdediger van Schalke 04 kampt met een knieblessure en kan de titelverdediger daardoor niet van dienst zijn op het continentale toernooi, dat van 9 tot en met 31 januari in Australië wordt gespeeld.

Uchida, die 72 keer voor Japan speelde, kwam sinds het WK in Brazilië vanwege verschillende kwetsuren nog amper in actie voor Schalke. Bondscoach Javier Aguirre heeft Naomichi Ueda als vervanger van de verdediger opgeroepen.

Japan begint de Azië Cup op 12 januari met een groepswedstrijd tegen Palestina.

Verweij: "Het moet strakker en scherper bij Corendon"

Het laatste woord over de NK allround afgelopen weekeinde in schaatstempel Thialf is bij Team Corendon nog lang niet gesproken. De twee pijnlijke diskwalificaties voor de prijsvechters Marrit Leenstra en Marije Joling zouden nog als bedrijfsongevallen afgedaan kunnen worden. Maar de kritische uitlatingen van de ontmaskerde Europees allroundkampioen Jan Blokhuijsen, die stelde dat er weinig chemie is in de ploeg, diens afzegging voor de afsluitende 10.000 meter en de hoogoplopende woordenwisseling met de geplaagde coach Jan van Veen voor de NOS-camera's wekten in Heerenveen het sterke vermoeden dat er iets goed mis is bij Team Corendon.

Volgens Blokhuijsen zit zijn ploeg gezien alle tegenslagen en de teleurstellende prestaties dit seizoen in de 'mongolenwaaier'. Teamgenoot Koen Verweij, die als derde eindigde bij de NK, schudde zondagavond bij het horen van die uitspraak afkeurend het hoofd. "Het is een wielerterm, ik weet het, maar zo kun je onze situatie niet noemen. Dat helpt niet echt."

Volgens Verweij, die in Thialf als titelhouder werd onttroond door Sven Kramer, heeft 'iedereen' bij Team Corendon zo zijn eigen redenen voor het ondermaatse seizoen tot dusver. "Dat maakt het tot een groot teamprobleem. We zullen met elkaar terug naar de basis moeten gaan. Dat betekent veel meer en ook slimmer trainen. Dat kan echt een heel stuk beter bij ons. Hopelijk kunnen we nog dit seizoen daarvan profiteren."

De 24-jarige Verweij, nog steeds wereldkampioen allround, wil de verantwoordelijkheid voor de huidige crisis bij Team Corendon zeker niet alleen bij hoofdcoach Van Veen neerleggen. "Maar qua begeleiding hebben we nu wel andere dingen nodig. Het moet superprofessioneel worden aangepakt. Ik ben afkomstig uit een heel strakke TVM-organisatie. De setting bij Corendon is minder strak en oogt ook minder scherp. De hele organisatie zal beter neergezet moeten worden en dat zullen we gezamenlijk moeten doen."

Als nieuwkomer bij Team Corendon voelt Verweij zich min of meer gedwongen om een voortrekkersrol op zich te nemen in het professionaliseringsproces. "Dat is best raar. Ik ben in de zomer zelfs even gestopt, maar ik ben nu de enige die presteert. Ik zie het daarom als mijn taak mijn beleving van topsport en van winnen over te brengen op het team. Ik bereid mezelf goed voor op de dingen die ik moet en wil doen. Ik hoop de andere jongens daarin mee te nemen. Met deze staf en deze schaatsers moet het goed komen, al zit nu alles flink tegen."

'Beurs Saudi-ArabiŽ gaat vanaf april internationaal'

Buitenlandse beleggers zijn vanaf april welkom op de beurs in Saudi-Arabië, met een marktwaarde van zo'n 509 miljard dollar de grootste in het Midden-Oosten. Dat meldde persbureau Bloomberg maandag op gezag van ingewijden.

Saudi-Arabië kondigde in juli al aan dat de beurs in de eerste helft van 2015 zou worden opengesteld voor buitenlandse investeerders. Het strengislamitische koninkrijk wil zo buitenlands kapitaal aantrekken om te investeren in groei in andere sectoren dan de energiebranche. Het land is de grootste exporteur van olie ter wereld en de economie leunt zwaar op die uitvoer.

De handel op de beurs in Riyad is nu voorbehouden aan marktpartijen uit landen die behoren tot de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten. Behalve Saudi-Arabië zelf zijn dat Bahrein, Qatar, Koeweit, Oman en de Verenigde Arabische Emiraten.

Evacuatie brandende ferry vordert langzaam

Meer dan tweehonderd passagiers en bemanningsleden zitten maandagochtend nog vast op de Griekse veerboot die zondag in de Adriatische Zee tussen Albanië en Italië in brand en op drift raakte. Van de 478 opvarenden zijn inmiddels 251 van boord gehaald, meldt de Italiaanse marine. De meesten zijn met helikopters overgebracht naar schepen in de buurt, maar een aantal met onderkoelingsverschijnselen werd meteen overgevlogen naar ziekenhuizen in Italië.

Het reddingswerk vindt plaats in koud en stormachtig weer. Tijdens de operatie vielen zeker een dode en twee gewonden. "Ondanks de rook, de duisternis en de verschrikkelijke omstandigheden is het reddingswerk rond het schip de hele nacht doorgegaan", zei kapten Riccardo Rizzoto van de Italiaanse marine. Een ander groot Italiaans marineschip met een helikopterdek spoedt zich naar de plaats van het ongeluk om bij de evacuatie te helpen.

Volgens de Griekse minister van koopvaardij Miltiadis Varvitsiotis helpen tien koopvaardijschepen bij het reddingswerk. De schepen die al tientallen passagiers aan boord hebben genomen blijven in de buurt zolang het reddingswerk voortduurt. Een schip met 49 geredden opvarenden is maandagochtend in de haven van de Italiaanse stad Bari aangekomen.

De brand op de Norman Atlantic is inmiddels onder controle, maar binnen zit het nog vol rook. De passagiers staan buiten op het dek in de kou en de regen te wachten totdat ook zij van boord worden gehaald. Dat gaat met helikopters met maar een paar mensen tegelijk.

Zoeken naar verdwenen vliegtuig Air Asia hervat

In de Javazee is maandag het zoeken naar sporen van een vliegtuig van Air Asia hervat. De Airbus A320 met 162 mensen aan boord verdween zondag tijdens een vlucht van het Indonesische Surabaya naar Singapore. De leider van de Indonesische reddingsoperatie vreest dat het toestel is neergestort en op de bodem van de zee ligt.

Vlucht 8501 verdween zondag nadat de piloot de verkeersleiding toestemming had gevraagd om van 32 duizend voet (9754 meter) te klimmen naar 38 duizend voet (11.582 meter) om slecht weer te vermijden. De verkeersleiding gaf die toestemming niet meteen, omdat er een ander vliegtuig in de buurt vloog op 34 duizend voet, zei directeur Bambang Tjahjono van het Indonesische staatsbedrijf dat verantwoordelijk is voor het luchtverkeer. Toen die toestemming wel kon worden gegeven, was vlucht 8501 van de radarschermen verdwenen, zonder dat er een noodsignaal was ontvangen.

De Indonesische marine heeft twaalf schepen, vijf vliegtuigen en drie helikopters ingezet voor de zoekactie, waaraan ook schepen en vliegtuigen uit Singapore en Maleisië deelnemen. Ook de Australische luchtmacht heeft een vliegtuig gestuurd. De zoekactie concentreert zich in een gebied bij het eiland Belitung. Anders dan zondag, toen het hevig regende, is het zicht in het zoekgebied maandag goed.

Volgens meteorologen waren er zondag onweerswolken tot 13,4 kilometer (44 duizend voet) hoogte in het gebied. Binnen zulke wolken kunnen zich hevige turbulentie, bliksem en krachtige verticale en horizontale luchtstromen voordoen. Piloten vliegen daarom het liefst om zulke onweerswolken heen.

Het toestel had 155 passagiers en zeven bemanningsleden aan boord. De captain was een Indonesiër en de copiloot een Fransman. Onder de passagiers waren drie Zuid-Koreanen, een Maleisiër, een Brit en diens 2-jarige dochter uit Singapore. De overigen waren Indonesiërs. Volgens Air Asia had de captain, een voormalige straaljagerpiloot, meer dan twintigduizend vlieguren op zijn naam, waarvan 6100 bij Air Asia. De copiloot had 2275 vlieguren. Het verdwenen vliegtuig was in oktober 2008 aan Air Asia afgeleverd en had in zo'n 13,6 duizend vluchten ongeveer 23 duizend uren gevlogen, liet Airbus weten.

Air Asia is een in 2001 opgerichte maatschappij die met lage tarieven vliegen voor veel mensen bereikbaar heeft gemaakt. Air Asia vliegt met een vloot van relatief jonge vliegtuigen.

AustraliŽrs zien verdachte objecten in Javazee

De bemanning van een Australisch vliegtuig heeft 'verdachte voorwerpen' zien drijven in het gebied in de Javazee waar gezocht wordt naar het verdwenen vliegtuig van Air Asia. Dat zegt commandant Dwi Putranto van de Indonesische luchtmachtbasis in Jakarta.

De voorwerpen werden door een Orion-bemanning gezien bij het eiland Nangka, 160 kilometer ten zuidwesten van Pangkalan Bun. Ze lagen ruim 1100 kilometer van de locatie waar zondag voor het laatst contact is geweest met het verdwenen vliegtuig. Volgens Putranto is het ter plaatse bewolkt.

China creŽert energiereus in Peking

De Chinese overheid heeft twee energiebedrijven die actief zijn in de hoofdstad Peking samengevoegd tot een nieuwe onderneming. Daardoor is een bedrijf ontstaan met omgerekend ruim 26 miljard euro aan bezittingen. De stap moet leiden tot meer efficiëntie in de energievoorziening en minder vervuiling, meldde het staatspersbureau Xinhua maandag.

Het nieuwe bedrijf, Beijing Energy Group, produceert energie uit zowel kolen als hernieuwbare bronnen. China is de grootste energieconsument ter wereld en leunt nog altijd zwaar op kolengestookte centrales. Grote steden als Peking en Shanghai kampen daardoor met zware luchtvervuiling. Mede daarom wil de regering dat het gebruik van duurzame energie de komende jaren flink wordt opgevoerd.

Ruim drie miljoen kijkers voor Boer Zoekt Vrouw

Naar een speciale aflevering van Boer Zoekt Vrouw hebben zondagavond ruim 3,2 miljoen mensen gekeken, zo blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. In de special keek presentatrice Yvon Jaspers terug op 10 jaar BZV, dat deed ze samen met de boeren en hun partners.

Met deze kijkcijfers staat de special op de eerste plek in de lijst van 25 best bekeken programma's van de zondag. De KRO zond vorige week ook al een special van het populaire programma uit. Daar keken toen ook bijna 3,2 miljoen mensen naar.

Op de tweede en derde plek in de kijkcijferlijst staan het journaal van 20.00 uur met ruim 2,7 miljoen kijkers en De Reünie, waarvoor bijna 1,9 miljoen Nederlanders thuis bleven.

Intimidatie hulpverleners na aangifte

Veel hulpverleners die aangifte hebben gedaan van agressie en geweld hebben daar slechte ervaringen mee. Vooral represailles van de daders zijn een probleem. Dat blijkt uit een onderzoek door stichting Hulp voor Hulpverleners naar aangiftebereidheid bij de doelgroep.

Meer dan 2500 hulpverleners deden mee aan de enquête. Ruim een kwart gaf aan slechte ervaringen aan een aangifte over te hebben gehouden. Vaak gaat het om represailles uitgevoerd door de daders, die het privéadres van de hulpverleners kenden via de aangifteprocedure.

Volgens voorzitter van Hulp voor Hulpverleners Jan Franx komt het zelfs voor dat gevangenispersoneel ex-gedetineerden thuis aan de deur krijgt, die verhaal komen halen.

Twitter heeft technische storing

Twitter ligt voor een deel plat. Sommige onderdelen van de berichtenservice hebben technische problemen, liet het bedrijf zondag weten. Zo staat bij alle nieuwe berichten die in het TweetDeck verschijnen dat ze een jaar geleden gepubliceerd zijn en kunnen sommige gebruikers niet inloggen.

De storing begon zondagavond al. Gebruikers klaagden steen en been op sociale media over de problemen. Vooral mensen met een Android-smartphone zouden last hebben van de problemen. iPhone-gebruikers zouden daarentegen nergens last van hebben. Twitter heeft bevestigd dat er een technisch mankement is, maar waar het dan precies aan ligt is nog niet duidelijk.

Nikkei lager na mogelijke ebolabesmetting

De aandelenmarkten in het Verre Oosten volgden maandag overwegend de koerswinsten waarmee Wall Street vrijdag het weekeinde inging. In Japan zorgde het nieuws dat een man uit Tokyo mogelijk besmet is met het ebolavirus voor onrust onder beleggers.

De Nikkei-hoofdgraadmeter van de beurs in Tokyo sloot 0,5 procent lager op 17.729,84 punten. Marktvolgers schreven het verlies toe aan een mogelijk ebolageval in Japan. Een man die onlangs in West-Afrika is geweest, ligt met hoge koorts in een ziekenhuis en wordt getest op het gevaarlijke virus.

Elders in de regio werden wel voornamelijk winsten geboekt. Zo ging de Hang Seng in Hongkong 1,8 procent omhoog en steeg de All Ordinaries in Sydney 1,4 procent. De Kospi in Seoul ging 1 procent lager de handel uit. Op de beurs in Maleisië kreeg het aandeel AirAsia een flinke dreun. Een toestel van de luchtvaartmaatschappij met 162 mensen aan boord verdween zondag van de radar tijdens een vlucht van Surabaya naar Singapore.

Veel ongelukken rond Rotterdam door ijzel

Automobilisten in Zuid-Holland moeten oppassen voor ijzel. De weg is spekglad doordat het heeft geregend en de wegen zijn opgevroren door lichte vorst. Vooral rond Rotterdam waren in de nacht van zondag op maandag al vroeg veel ongelukken gebeurd. De maximum snelheid is op een aantal plekken op de snelweg verlaagd naar 50 kilometer per uur, meldde de VerkeersInformatieDienst (VID).

Op de A15 naar Gorinchem schaarde een auto met aanhangwagen tussen Ridderkerk en Hendrik-Ido-Ambacht. De rijbaan is daardoor afgesloten. Ook bij IJsselmonde en Hardinxveld-Giessendam is een ongeluk gebeurd. Verder is de fly-over op de A15 bij Ridderkerk zo glad dat vrachtwagens niet meer omhoog kwamen. De fly-over is daarom dicht.

Ook op de A12 en de A16 ging het mis. Een vrachtwagen veroorzaakte op de A12 een ongeluk waardoor de weg tussen Zevenhuizen en Gouda dicht is. Op de A16 gebeurde ongelukken tussen Prins Alexander en Kralingen en bij Ridderkerk-Noord.

Achmed Akkabi wil AH-gezicht worden

Achmed Akkabi staat klaar om het nieuwe gezicht te worden van Albert Heijn. Hij zou het een logische stap vinden als vakkenvuller Rachid, zijn personage in de reclamecampagne van de supermarktketen, gepromoveerd wordt nu 'meneer Van Dalen' met pensioen gaat. Dat laat hij weten via Twitter.

"Rachid terug, nu als supermarktmanager. Make it happen", schrijft de acteur. Rachid speelde een prominente bijrol in een groot aantal van de 153 tv-commercials die acteur Harry Piekema de afgelopen tien jaar maakte voor Albert Heijn. Piekema kondigde zondag aan na tien jaar afscheid te nemen van zijn iconische personage. Hij wil zich gaan concentreren op 'andere projecten'.

Het voorstel van Akkabi kreeg op Twitter gelijk bijval. "Ik neem aan dat Rachid nu de nieuwe winkelmanager wordt", suggereerde ook NOS-nieuwslezer Rachid Finge. "Nu meneer Van Dalen afscheid neemt, komt dan die leuke vakkenvuller weer terug?!", hoopt ook classica Marjolijn Smits.

De Albert Heijn heeft met het vertrek van Piekema een 'vernieuwing' aangekondigd in haar campagne. Hierover wordt komende maand meer bekendgemaakt.

Win een van de gamepakketten

Het jaar 2014 loopt op zijn einde en dat vieren we met een aantal prijsvragen. Dit jaar geen rebussen, puzzels en andere vragen, maar geven we als jaarafsluiter een aantal prijzenpakketten weg.

Voor mensen die een Nintendo Wii U of 3DS hebben, zijn er twee Amiibo's te winnen. Deze prijsvraag kun je hier vinden. Ben je meer van de Microsoft-platformen, dan moet je vooral hier kijken, er worden vijf prijzenpakketten weggegeven. Games voor PlayStation 3 zijn hier te vinden, terwijl er voor games voor PlayStation Vita hier geklikt kan worden. En dan zijn er hier en hier twee pakketten voor PlayStation 4.

Meedoen kan tot en met 1 januari. Vrijdag 2 januari maken we de winnaars bekend en kijken we of er al iemand werkt op het postkantoor. Succes!

Politie noemt herdenkingsplek Brown afval

Een woordvoerder van de politie in het Amerikaanse Ferguson is met onbetaald verlof gestuurd nadat hij een herdenkingsplek voor Michael Brown "een berg afval midden op straat" had genoemd.

De zwarte Brown werd in augustus in Ferguson doodgeschoten door een witte agent, terwijl hij ongewapend was. Sindsdien is er een hevige discussie gaande in Amerika over het gebruik van geweld door de politie tegen minderheden.

Na Browns dood werd de plek waar hij overleed een herdenkingsplek waar mensen bloemen, briefjes en knuffels neerlegden. Op eerste kerstdag werd de plek vernield en belde de Amerikaanse krant The Washington Post met de politiewoordvoerder om te vragen of er aangifte was gedaan. De woordvoerder noemde de plek toen een berg afval.

The Washington Post pende de quote op, tot woede van die woordvoerder die in alle toonaarden ontkende dat te hebben gezegd. Later bekende hij toch dat hij de herdenkingsplaats zo had genoemd, schrijft The New York Times zondag. De politie in Ferguson distantieerde zich van de uitspraak en zette de woordvoerder op non-actief.

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #107
special
Random Pics van de Dag #845
special
AI Picture Gallery #106
special
Random Pics van de Dag #844
review
Dead Space
review
One Piece Odyssey
©FOK.nl e.a.