FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 8 december 2014

Klacht moeder jihadist tegen Franse staat

De moeder van een jonge Franse jihadist daagt de Franse staat voor de bestuursrechter in Parijs. Zij verwijt de douane dat zij de 16-jarige jongen nooit in zijn eentje had moeten laten vertrekken naar Turkije, van waaruit veel jihadgangers de grens met Syrië oversteken. Volgens de krant Le Parisien, die maandag over de zaak bericht, is het de eerste keer dat een juridische procedure tegen de Franse overheid wordt aangespannen omdat zij een jihadist heeft laten vertrekken naar een conflictgebied.

De moeder verwijt de staat nalatigheid. Zij vindt het onaanvaardbaar dat volgens de Franse wet een 16-jarige het land in zijn eentje zonder paspoort en zonder toestemming van de ouders mag verlaten met alleen maar een identiteitskaart op zak. Volgens de moeder had de douane vragen moeten stellen toen zij een minderjarige naar een conflictgebied zag vertrekken.

Tien jaar cel voor helper meesteroplichter Madoff

Een oud-medewerker van de Amerikaanse meesteroplichter Bernard Madoff is maandag door een rechter in New York veroordeeld tot tien jaar cel. Daniel Bonventre (67) heeft onder meer geholpen bij het maken van vervalste documenten om accountants te misleiden.

Madoff verzamelde miljarden dollars met zijn in 1960 opgerichte investeringsfonds. Hij betaalde beleggers hoge rendementen, maar die kwamen in werkelijkheid uit nieuwe inleg in het fonds. Madoff bekende in 2009 schuld en werd later veroordeeld tot een gevangenisstraf van 150 jaar. Door het piramidespel berokkende hij beleggers een schade van ongeveer 17 miljard dollar.

Tien jaar cel voor helper oplichter Madoff
Tien jaar cel voor helper meesteroplichter Madoff (Foto: ANP)

Rutte en Ploumen bezoeken militairen in Mali

De inlichtingen die de Nederlandse missie in Mali verzamelt zijn van 'onschatbare waarde' voor de Verenigde Naties. Dat verklaarde premier Mark Rutte maandag na een tweedaags bezoek aan Mali. Hij bezocht het land samen met minister voor Ontwikkelingshulp Lilianne Ploumen (PvdA) en generaal Tom Middendorp, de hoogste militair.

In Gao in het noorden van Mali bezochten zij zondag Kamp Castor waar de meeste van de 450 Nederlandse militairen zijn gelegerd. Ze werden hier bijgepraat over de stand van zaken en de opbouw van het kamp. De Nederlandse blauwhelmen verzamelen en analyseren inlichtingen voor de VN-missie Minusma.

In Bamako spraken Rutte en Ploumen maandag met president Ibrahim Boubacar Keita en premier Moussa Mara. Daarbij benadrukten ze het belang van een politieke dialoog. Dat is 'essentieel', aldus Ploumen.

'Teeven moet gemeenten steunen bij opvang'

Minstens vijftig gemeenten zorgen op dit moment al voor een bed, een bad en brood voor uitgeprocedeerde vreemdelingen of zijn daarmee bezig. Dat blijkt volgens de ChristenUnie uit een eigen inventarisatie. Toch vindt de partij dat staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) meer moet doen.

De gemeenten reageren op een uitspraak van het Europees Comité voor Sociale Rechten om de uitgeprocedeerde asielzoekers en andere illegalen te helpen. Tweede Kamerlid Joël Voordewind van de CU roept Teeven en de regeringspartijen VVD en PvdA op de gemeenten snel financieel tegemoet te komen.

"Teeven kan niet blijven wegkijken en de gemeenten met de kosten blijven opzadelen terwijl de opvang van vreemdelingen een rijksaangelegenheid is. De tijd van struisvogelpolitiek is echt voorbij", zei Voordewind maandag. In eerste instantie is met de opvang volgens hem vijftien miljoen euro gemoeid.

Loting FA Cup: Arsenal treft Hull, gunstige loting voor Man. United

Op maandagavond werd geloot voor de derde ronde van de FA Cup. Deze loting koppelde Arsenal en Hull City aan elkaar, de herhaling van de Cupfinal van het afgelopen seizoen. De ploeg van manager Arsène Wenger won afgelopen seizoen de bekercompetitie in mei door een doelpunt in de verlenging van Aaron Ramsey (3-2). 

Manchester United moet op bezoek bij Accrington Stanley (4) of Yeovil Town (3). Ronald Koeman werd met Southampton gekoppeld aan Ipswich Town, uit het Championship. Het Nederlands getinte Newcastle United, de ploeg van Tim Krul, Daryl Janmaat, Vurnon Anita en Siem de Jong, treft met Leicester City een andere club uit de Premier League.

Blyth Spartans, de laatst gerankte ploeg in de competitie uit de Northern Premier League Premier Division op het zevende niveau van de Engelse voetbalpiramide treft thuis Birmingham City (2). De ploeg haalde de derde ronde door in de vorige ronde Hartlepool United uit League II, het vierde niveau, te verslaan.

De derde ronde van de FA Cup wordt gespeeld in het weekend van 3 en 4 januari 2015.

Loting derde ronde FA Cup  

Thuis Uit
Arsenal Hull City
Southampton Ipswich Town (2)
Stoke City Wrexham (5)
Charlton Athletic (2) Blackburn Rovers (2)
Dover Athletic (5) Crystal Palace
AFC Wimbledon (4) Liverpool
Manchester City Sheffield Wednesday (2)
Aldershot (5) or Rochdale (3) Nottingham Forest (2)
West Bromwich Albion Gateshead (5)
Blyth Spartans (7) Birmingham City (2)
Aston Villa Blackpool (2)
Rotherham United (2) AFC Bournemouth (2)
Huddersfield Town (2) Reading (2)
Oxford United (4) of Tranmere Rovers (4) Swansea City
Cardiff City (2) Colchester United (3)
Bolton Wanderers (2) Wigan Athletic (2)
Sunderland Leeds United (2)
Burnley Tottenham Hotspur
Millwall (2) Bradford City (3)
Derby County (2) Southport (5)
Brentford (2) Brighton & Hove Albion (2)
Fulham (2) Wolverhampton Wanderers (2)
Leicester City Newcastle United
Scunthorpe United (3) of Worcester City (6) Chesterfield (3)
Everton West Ham United
Cambridge United (4) of Mansfield Town (4) Bury (4) of Luton Town (4)
Chelsea Watford (2)
Barnsley (3) or Chester (5) Middlesbrough (2)
Queens Park Rangers Sheffield United (3)
Accrington Stanley (4) of Yeovil Town (3) Manchester United
Preston North End (3) Norwich City (2)
Doncaster Rovers (3) Bristol City (3)

'Vriendin crimineel geliquideerd in Amstelveen'

De vrouw die maandagavond in Amstelveen is doodgeschoten, is de vriendin van een ondergedoken crimineel. Dat schrijft Het Parool. Deze persoon, slechts aangeduid als 'H', zou een kopstuk zijn in de bende rond de eerder geliquidideerde topcrimineel Gwenette Martha.

De vrouw overleed na pogingen haar te reanimeren, aldus de Amsterdamse krant. Na de liquidatie werd bovendien in de buurt een auto in brand gestoken, waardoor twee andere wagens ook vlam vatten.

H. wordt in verband gebracht met liquidatieplannen waarbij ook Noufal 'Noffel' F. zou zijn betrokken, een van de vermoedelijke schutters van de beruchte 'wild west'-schietpartij in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. Daarbij werden eind 2012 twee jongemannen met kalasjnikovs doodgeschoten.

Bij een liquidatiepoging op hemzelf in Amsterdam Zuid wist H. te ontkomen door in het water te springen. Hij zou al langere tijd ondergedoken zitten. Het is onduidelijk of zijn vriendin is doodgeschoten omdat ze zijn zaken zou voortzetten, of dat ze slachtoffer is van een wraakactie gezien men niet bij H. zelf kan komen.

Ambassades VS voorbereid op publicatie CIA-rapport

Amerikaanse ambassades hebben extra veiligheidsmaatregelen getroffen in de aanloop naar de voor dinsdag verwachte publicatie van een rapport over de omstreden verhoortechnieken van de CIA. Dat heeft de woordvoerder van het Witte Huis maandag laten weten.

Woordvoerder Josh Earnest zei dat de regering sterk voor de publicatie is van het rapport dat de Senaatscommissie voor de inlichtingendiensten heeft opgesteld. De regering bereidt zich al maanden voor op de publicatie en heeft extra voorzorgsmaatregelen getroffen, omdat heftige reacties worden verwacht.

Het rapport zal naar verwachting licht werpen op de marteling van Al-Qaida-verdachten door de CIA in geheime gevangenissen in Europa en Azië in de jaren na de terreuraanslagen van 11 september 2001. Het rapport stelt ook dat die martelingen geen levensreddende informatie hebben opgeleverd. Deze conclusie wordt door huidige en vroegere inlichtingenfunctionarissen onder wie CIA-directeur John Brennan betwist.

Volgens commissievoorzitter Dianne Feinstein hebben de verhoormethodes 'maatschappelijke en grondwettelijke waarden waar wij erg trots op zijn' ondergraven. "Iedereen die dit leest zal ervoor zorgen dat het nooit weer gebeurt", zei zij.

Coalitie steunt wederopbouw leger Irak met 1500 man

Niet-Amerikaanse leden van de coalitie tegen de groep Islamitische Staat (IS) sturen 1500 militairen naar Irak om te helpen bij de wederopbouw van het Iraakse leger. Dat is vorige week op een bijeenkomst van de coalitiepartners besloten, heeft de Amerikaanse commandant luitenant-generaal James Terry maandag in Koeweit gezegd.

Terry zei dat IS in Irak in het defensief is gedrongen. Door luchtaanvallen en andere druk zijn de extremisten minder mobiel geworden en is hun vermogen om met elkaar te communiceren ingeperkt. Terry zei dat zijn eerste prioriteit nu is om de coalitie tegen IS uit te breiden.

Plan om vuurvlinder in Nederland te redden

Om een zeldzame grote vuurvlinder te redden moet in Overijssel een gebied worden vrijgemaakt. De Vlinderstichting heeft daarvoor een plan gemaakt en dat maandag aan gedeputeerde Hester Maij gegeven.

De grote vuurvlinder 'batava' is volgens de Vlinderstichting de meest bijzondere vlinder in Nederland. De vlinder kwam eerder ook voor in Engeland, maar is daar uitgestorven. Het enige gebied waar het dier nu nog leeft, is het grensgebied tussen Friesland en Overijssel.

In het plan staat dat de vlinders moeten worden verplaatst van het gebied De Weerribben naar De Wieden. Om die verhuizing te realiseren is het de bedoeling dat er een verbinding komt tussen de twee gebieden. Daarvoor moet langs de westkant van het Giethoornse Meer een moerasroute worden gemaakt. Ook moeten De Weerribben en De Wieden opnieuw worden ingericht.

Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer ondersteunen het plan, en ook Maij gaf aan blij te zijn met het initiatief van de Vlinderstichting.

Blatter stemt zichzelf uit IOC: "Ik ben een teamspeler"

FIFA-president Sepp Blatter was maandag een van de IOC-leden die tijdens de IOC-sessie in Monaco stemden voor de voorstellen en wijzigingen rondom de Olympische Spelen. Een daarvan ging over een leeftijdslimiet voor leden en net als de rest, stemde ook de 78-jarige Blatter daarmee in.

Volgens de aangenomen verandering mag het uitvoerend comité van het IOC leden één keer een extra termijn van maximaal vier jaar aanbieden aan een lid dat 70 jaar of ouder is. Het mag daarbij gaan om maximaal vijf IOC-leden tegelijkertijd. Dat geldt echter niet voor leden die, omdat ze in of voor 1999 lid zijn geworden, nog tot het eind van hun 80e levensjaar mogen blijven. 

In die laatste categorie valt Blatter, die er dus mee instemde dat hij na 2016 zijn rol in het IOC op zal moeten geven. Eerder dit jaar liet de Zwitser nog weten dat leeftijdslimieten voor sportbestuurders discriminatie waren. Dit keer stemde hij in omdat hij naar eigen zeggen een teamspeler is. "Ik ben onderdeel van de olympische beweging en het Olympisch Comité. Een overgrote meerderheid van het Comité heeft deze grens bepaald. Ik heb ermee ingestemd omdat ik een teamspeler ben", zegt de FIFA-baas tegenover insidethegames.

Blatter lijkt nog wel altijd de grote favoriet om volgend jaar opnieuw te worden herkozen als president van de FIFA, een positie die hij al sinds 1998 in handen heeft.

Recherche wil Bill Cosby ondervragen

De recherche van Los Angeles wil Bill Cosby op korte termijn ondervragen. De agenten willen weten hoe het zit met de aanklacht van Judy Huth, die zegt in 1974 op 15-jarige leeftijd te zijn verkracht door de komiek. Dat heeft volgens haar plaatsgevonden in de beroemde Playboy Mansion.

TMZ meldt dat de politie van LA contact zoekt met Cosby. Afgelopen weekend werd al duidelijk dat de rechercheurs op zoek zijn naar mensen die tijdens de bewuste avond ook aanwezig waren in de Playboy Mansion in Los Angeles. Ze willen eerst zeker weten of Cosby wel in de villa aanwezig was.

Bill heeft zelf al eerder aangegeven dat Huth alles bij elkaar heeft gelogen. Verwacht wordt dat hij hetzelfde zal verklaren tegenover de agenten, aldus TMZ.

Meer dan vijftien vrouwen hebben Cosby inmiddels beschuldigd van seksueel misbruik. Sommige zaken zijn al meer dan vijftig jaar oud. Door de beschuldigingen zijn diverse televisieprojecten van de inmiddels 77-jarige komiek geschrapt.

Grote steun voor olympische ideeŽn Bach

Thomas Bach heeft in Monaco tijdens het 127e IOC-congres de overweldigende steun gekregen voor zijn 'strategische routebeschrijving voor de toekomst van de olympische beweging'. De afgevaardigden namen maandag alle veertig aanbevelingen die werden gedaan voor de toekomst van de Olympische Spelen, unaniem aan.

"De olympische agenda voor 2020 is net een legpuzzel. Nu alle hervormingsvoorstellen zijn goedgekeurd, zie je het hele plaatje", zei de Duitse voorzitter van de internationale sportkoepel tevreden. "Een plaatje van vooruitgang dat het unieke karakter van de Olympische Spelen garandeert."

De IOC-leden gingen er onder meer mee akkoord dat het aantal sporten niet langer tot 28 wordt beperkt, maar dat het aantal sporters en onderdelen wel aan een maximum is gebonden. Zo staat het Japan derhalve vrij honk- en softbal weer op het flexibele olympisch programma van Tokio 2020 te zetten.

Bolhuis wil Nederlander in atletencommissie IOC

Voorzitter André Bolhuis van sportkoepel NOCNSF gaat zich sterk maken voor een Nederlander in de atletencommissie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Bolhuis merkte maandag tijdens het IOC-congres in Monaco dat oud-atleten veel invloed hebben. Tegen het NRC zei Bolhuis turner Epke Zonderland een geschikte kandidaat te vinden.

"We moeten het idee binnen ons bestuur nog nader uitwerken, maar ik denk dat Epke vanwege zijn naam een goede kans maakt gekozen te worden", zei Bolhuis. "En hij kan het. Een sporter van zijn niveau die er een zware studie geneeskunde naast doet, heeft veel in zijn mars."

Tijdens de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro worden nieuwe leden voor de atletencommissie gekozen. Roeister Femke Dekker was in 2012 kandidaat, maar zij kreeg niet genoeg stemmen.

Zivkovic leidt Jong Ajax langs RKC

Richairo Zivkovic heeft Jong Ajax maandag in de Jupiler League aan een overwinning op RKC Waalwijk geholpen. De 18-jarige spits scoorde twee keer op De Toekomst en had daarmee een belangrijk aandeel in de winst: 3-2. Jong Ajax klom naar de achtste plaats in de Jupiler League met 26 punten uit zeventien duels, RKC staat met slechts acht punten troosteloos onderaan.

Zivkovic opende kort voor rust de score en maakte een kwartier voor tijd ook de derde treffer voor de Amsterdammers. Aanvoerder Sheraldo Becker nam tussendoor de tweede voor zijn rekening. Zivkovic staat nu op dertien doelpunten voor Jong Ajax.

In de slotfase werd het toch nog even spannend toen Collin Seedorf en Maxim Deckers de bezoekers uit Waalwijk terug in de wedstrijd brachten, maar de Amsterdamse beloften bleven overeind.

Stervoetbalster Marta komt met schrik vrij

De Braziliaanse topvoetbalster Marta, al vijf keer uitgeroepen tot beste speelster ter wereld, is bij een auto-ongeluk in het noorden van Brazilië met de schrik vrijgekomen. De 28-jarige international verloor in de buurt van Santana do Ipanema de macht over het stuur. Haar wagen sloeg over de kop en raakte total loss. Marta liep alleen een lichte schouderblessure op.

"Ik heb een beschermengeltje. Dit had veel slechter kunnen aflopen", liet ze maandag optekenen in de Zweedse krant Expressen. Marta, die zich wil laten naturaliseren tot Zweedse, voetbalt voor landskampioen FC Rosengard in Malmö, waar ook Kirsten van de Ven onder contract staat. Volgend jaar is de aanvalster een van de boegbeelden van het WK in Canada, waar de Oranjevrouwen voor het eerst welkom zijn.

[vid] Oude munten gevonden op Mars

Het beste bewijs dat er ooit leven op Mars is geweest, is eindelijk geleverd. Mars-rover Spirit heeft namelijk oude munten opgegraven op de rode planeet.

Op de beelden die het wagentje naar de Aarde heeft gezonden, zijn duidelijk munten te zien. Hierop staaan hoofden afgebeeld, en de geldstukken lijken op die wij in de Middeleeuwen gebruikten.

Men heeft een filter losgelaten op de beelden, en nog iets opmerkelijks gespot. Zo zijn op een muntstuk namelijk twee gezichten te zien. Een menselijk gezicht, en dat van een grijze alien. NASA heeft nog niet op de overtuigende beelden gereageerd...

Yep, de aluhoedjes kunnen weer op...

BP moet slachtoffers olieramp blijven betalen

Oliemaatschappij BP moet zich gewoon houden aan een vier jaar geleden overeengekomen schikking in verband met de olieramp in de Golf van Mexico in 2010. Dat heeft het Amerikaanse hooggerechtshof maandag bepaald.

BP had een verzoek ingediend om de schikking te herzien, omdat het bedrijf claims zou hebben ontvangen van partijen die helemaal geen schade hadden geleden door de ramp. In afwachting van die herziening wilde de oliereus van het hof toestemming om de betalingen aan slachtoffers op te schorten.

Aanvankelijk had BP erop gerekend dat de schikking 7,8 miljard dollar (6,4 miljard euro) zou gaan kosten. Inmiddels gaat het al uit van een bedrag boven de tien miljard dollar. Daar zullen naar verwachting nog vele miljarden dollars aan boetes bijkomen.

Fractieleiders zeggen niks over gesprek Hoes

De fractievoorzitters in de gemeenteraad van Maastricht wilden maandagavond na afloop van onderling beraad over burgemeester Onno Hoes geen commentaar geven. Ook wilden ze niet zeggen of er nog een vervolgbijeenkomst komt en wat er precies besproken is. "We hebben goed overleg gehad en verder geen commentaar", zeiden de fractievoorzitters in koor, om zich vervolgens naar buiten te spoeden.

Op de agenda stond de vraag of Hoes nog wel te handhaven is als burgemeester, na recente publicaties over zijn privéleven. Een jaar geleden voerden de fractievoorzitters ook al overleg over een toenmalige affaire van Hoes met een zogenoemde toyboy. Toen spraken ze af dat het de laatste keer was en dat Hoes moest vertrekken als hij in herhaling zou vallen. Maandag wilden de fractievoorzitters echter niet zeggen of ze de waarschuwing van een jaar geleden gestand zouden doen.

Hoes zelf heeft maandag gesproken met de Limburgse gouverneur Theo Bovens, bevestigde de woordvoerster van Bovens. Waarover het gesprek ging, werd niet gezegd.

'Diddy slaat Drake na woordenwisseling'

Diddy heeft zondagnacht ruzie gemaakt met Drake. Dat is volgens TMZ zo uit de hand gelopen dat Diddy zijn collega een klap heeft verkocht.

De ruzie vond plaats bij een nachtclub in Miami waar Diddy aan het feesten was. Volgens de Amerikaanse entertainmentwebsite begon de woordenwisseling nadat de rapper Drake ergens op aansprak. Hij kreeg kennelijk niet het gewenste antwoord en daarop gaf hij Drake een klap.

Bronnen vertellen dat het bij een klap is gebleven. Drake was verbijsterd, maar niet direct gevloerd, aldus de website. Verschillende media schrijven dat de ruzie over een vrouw ging. Maar TMZ meldt dat het conflict over geld ging.

Saudische koning haalt bezem door regering

De Saudische koning Abdullah heeft de herschikking van zijn kabinet aangekondigd. De koning ontslaat enkele oudgediende bewindslieden en vervangt onder meer de verantwoordelijken voor 's lands universiteiten en moskeeën.

Acht departementen krijgen een nieuwe minister. Het gaat om de ministeries van hoger onderwijs, islamitische zaken, volksgezondheid, cultuur en informatie, telecommunicatie, vervoer, landbouw en sociale zaken.

Minister van islamitische zaken Saleh al-Sheikh, die al vijftien jaar de moskeeën en geestelijken in zijn portefeuille had, wordt vervangen. Dat betekent dat de Saudische regering voor het eerst in decennia geen lid van de machtige, ultraconservatieve familie Al-Sheikh telt. Wel is de Saudische grootmoefti nog een Al-Sheikh.

Ook de bestuurlijke veteraan Khalid al-Angary ruimt het veld. Hij was sinds 1991 minister van hoger onderwijs.

Slachtoffers Decembermoorden herdacht

Nabestaanden en andere belangstellenden hebben maandagavond in de Amsterdamse Mozes en Aäronkerk de slachtoffers van de Decembermoorden in Suriname herdacht. Voorafgaand aan de bijeenkomst was er volgens traditie een fakkeltocht en legden de aanwezigen bloemen bij de plaquette met de namen van de slachtoffers op een van de muren van de kerk.

Op 8 en 9 december 1982 werden vijftien prominente Surinamers gedood op het terrein van Fort Zeelandia in Paramaribo. Toenmalig legerleider en huidig president van Suriname Desi Bouterse wordt daarvoor verantwoordelijk gehouden, met 24 andere verdachten.

Tijdens de herdenking zongen de aanwezigen het Surinaamse volkslied en hielden ze een minuut stilte. Verder waren er enkele toespraken van onder anderen voormalig journaallezeres Noraly Beyer en advocaat Gerard Spong, die de Surinaamse regering in het verleden heeft geadviseerd in deze zaak.

In november 2007 begon voor de krijgsraad het strafproces tegen de verdachten van de moorden, onder wie Bouterse. In april 2012 nam het Surinaamse parlement de amnestiewet aan die de daders en verdachten van de Decembermoorden van vervolging vrijwaart. De krijgsraad besliste in oktober dat het proces niet wordt heropend, nadat nabestaanden van slachtoffers hierom hadden gevraagd.

Planetside 2-bŤta sign-ups geopend

Nieuwsgierig naar Planetside 2? Je kunt je nu opgeven voor de PlayStation 4-bèta, ga naar de website en vul je e-mailadres in voor een kans om deel te nemen.

Het is niet helemaal duidelijk hoe Sony Online Entertainment besluit wie er toegang tot de bèta krijgt aangezien je alleen maar je e-mailadres in hoeft te vullen. De bèta staat gepland tegen het eind van 2014, wat betekent dat het de komende weken van start zal gaan. De bèta zou in 1080p/60fps moeten lopen, maar Sony Online Entertainment waarschuwt dat dit nog kan veranderen.

Planetside 2 is een free-to-play shooter die bijna twee jaar geleden uitkwam voor pc. Cross-platform met pc zal niet ondersteund worden wanneer de game uitkomt op PS4.

Zakenvliegtuig stort op huis in voorstad Washington

Een klein zakenvliegtuig is maandag neergestort op een huis in een voorstad van de Amerikaanse hoofdstad Washington. De drie inzittenden van het toestel zijn daarbij om het leven gekomen. Het lot van drie bewoners van het huis is ongewis, melden de hulpdiensten.

De tweemotorige zakenjet stortte neer in Gaithersburg. Het toestel had volgens ooggetuigen het landingsgestel al uitgeklapt voor de landing op een nabijgelegen vliegveld toen het om zijn lengteas draaide en met de buik omhoog neerstortte.

IsraŽlisch parlement ontbindt zichzelf

Het Israëlische parlement heeft maandag besloten zichzelf te ontbinden, twee jaar eerder dan volgens schema. Op 17 maart gaan de Israëliërs naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen.

Het voorstel om de Knesset te ontbinden werd met 93 van de 120 stemmen en geen tegenstemmen aangenomen. Volgens de huidige peilingen zou premier Benjamin Netanyahu herkozen worden, maar een coalitie van tegenstanders van Netanyahu lijkt in omvang toe te nemen.

De begin 2013 aangetreden regering was van meet af aan over belangrijke kwesties verdeeld. De afgelopen weken was er voortdurend ruzie over de begroting, belastingaftrek voor woningen en een voorstel om de joodse status van Israël in de wet vast te leggen.

Dode bij schietpartij in Amstelveen

Bij een schietpartij in Amstelveen is maandagavond een dode gevallen. Het slachtoffer is een vrouw, zegt de politie.

Rond 19.30 uur werden meerdere schoten gelost op de Beeckestijn. Over de aanleiding is nog niets bekend. De politie verricht onderzoek.

Bijna een kilometer verderop brandde rond hetzelfde tijdstip ook een auto uit in de Haya van Somerenstraat. Het is niet bekend of beide incidenten iets met elkaar te maken hebben.

De politie is met veel rechercheurs in de Westwijk in Amstelveen aanwezig. Zij doen sporen- en buurtonderzoek.

De leukste sporttweets van week 49

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

Ranomi Kromowidjojo vond wel een hele vreemde salade:

Waar Nick was, is nog onbekend:

Dit is nog eens een uitzicht vanuit je badkuip:

Max Verstappen maakt zich populair:

Niet alle dromen zijn bedrog:

Duckfaces, heel veel duckfaces:

Zo voorkom je dus dat je je nek breekt:

In Estland is matchfixing zo'n groot probleem dat er zelfs een wedstrijd afgelast werd:

Andy Murray is zo'n grote van fan van Graziano Pellè dat hij een poster van de voetballer boven zijn bed heeft:

Snelwandelaar Alex Schwazer is op doping betrapt en daarmee maakte hij zich niet populair. Sterker nog, hij wekte er de nodige woede mee op bij collega Evan Dunfee. Met Bertuzzi bedoelt hij wat ijshockeyer Bertuzzi deed, die sloeg zijn tegenstander een gebroken gezicht (voor die beelden kan je hier terecht):

Ter ere van het einde van het Formule 1-seizoen zetten Lotus wat cijfers op een rijtje:

En het team had nog meer te vieren:

Dat verdient natuurlijk een felicitatie.....:

En ter eren van die mijlpaal een aantal juweeltjes uit van Lotus van de afgelopen week. Ze openbaarden namelijk de conversaties van teamleden met de Formule 1-bolide van Lotus. Voor meer van deze joligheid verwijzen we jullie door naar Lotus op Twitter:

"Scheidsrechters op den duur vervangen door drones"

Franz Beckenbauer denkt dat scheidsrechters op den duur overbodig zijn in het topvoetbal. De Duitser komt met een revolutionair plan. De hulpmiddelen van de scheidsrechters nemen steeds meer toe. Zo wordt er in enkele Europese competities al gebruik gemaakt van het Hawk Eye-systeem. In de Duitse Bundesliga wordt dit volgend seizoen ingevoerd.

Franz Beckenbauer, erevoorzitter van Bayern München en voormalig Duits international, denkt dat dit soort hulpmiddelen alleen maar toenemen en dat scheidsrechters op termijn zelfs helemaal overbodig zijn.

"We leven in een tijdperk waarin alles om technologie draait", aldus Beckenbauer tegen Sky90. "We weten allemaal wel dat het niet ophoudt met doellijntechnologie. Op een gegeven moment hebben we zelfs helemaal geen scheidsrechters meer nodig."

"Door drones in te zetten is alles in de gaten te houden", vervolgt Der Kaiser. "Ik denk dat dit de toekomst is, al denk ik niet dat ik het nog ga meemaken. Het is dus aan anderen om zich hier voor in te zetten."

De FIFA was jarenlang huiverig voor dergelijke technieken, maar is sinds enkele jaren ook overstag gegaan. "Dit is ook niet iets wat door de FIFA besproken is, maar het is een persoonlijk idee van mij."

FOK!toen: In Memoriam: Dimebag Darrell (1966 - 2004)

8 december is een dag die bij vele muziekliefhebbers als een zwarte dag van het jaar wordt gezien. Zo werd in 1980 de ex-Beatle John Lennon voor zijn huis in New York doodgeschoten, terwijl de muzikant net een comeback had gemaakt. Vandaag precies tien jaar geleden werd die dag zo mogelijk nog donkerder. Het was namelijk op 10 december 2004 dat de Amerikaanse gitarist Dimebag Darrell tijdens een optreden van zijn band Damageplan in Columbus, Ohio door een idioot met een vuurwapen werd doodgeschoten. In deze FOK!toen aandacht voor deze jonge muzikant, die vooral beroemd werd als oprichter van de zwaar groovende metalband Pantera.

Dimebag Darrell

De jonge jaren
Darrell Lance Abbott, zoals Dimebag Darrell in het dagelijkse leven heette, wordt op 20 augustus 1966 geboren in het plaatsje Ennis in Tecas, als zoon van countryzanger en producer Jerry Abbott en moeder Carolyn. Het was dan ook niet vreemd dat de jonge Darrell al vroeg interesse kreeg voor het muziekvak. Na een blauwe maandag te hebben gedrumd besluit Darrell dat het drumstel niet zijn instrument is en maakt een belangrijke beslissing voor zijn latere loopbaan. Als hij 12 jaar oud is leert de jongen gitaar spelen op een Hondo Les Paul. Darrell zit in die tijd ook vaak bij zijn vader in de studio naar opnames van countryartiesten te luisteren, een muziekgenre dat ook later in zijn eigen muziek terug te horen was. Nadat de jonge gitarist een aantal lokale competities had gewonnen was Darrell in het bezit van een echt goede gitaar van het merk Dean.

Pantera - Metal Magic
Pantera - Metal Magic

Pantera
In 1981 richt Darrell samen met zijn broer Vinnie de band Pantera's Metal Magic op. In het begin speelt de band nog werk van onder meer Deep Purple en Boston, maar al snel schrijven de mannen hun eigen werk en wordt ook de naam van de groep ingekort tot Pantera. Naast Darrell en Vinnie bestond de band uit zanger Terry Glaze en bassist Tommy Bradford. Laatstgenoemde zou al binnen een jaar uit de groep gaan en werd opgevolgd door Rex Brown, die vanaf dat moment aan de bassnaren mocht plukken. Met deze bezetting brengt de groep de albums Metal Magic (1983), Projects In The Jungle (1984) en I Am the Night (1985) uit en is als voorprogramma te zien bij concerten van bands zoals Stryper, Dokken en Quiet Riot. De glamrock-achtige muziek van Pantera weet echter nog maar weinig indruk te maken en de mannen besluiten om een andere muzikale koers te gaan varen.

Pantera - Power metal
Pantera - Power metal

Vanaf 1986 was de thrashmetal aan haar opmars begonnen en ook de jongens van Pantera werden daardoor beïnvloed. Nadat Terry Glaze in 1987 de groep had verlaten om verder te gaan met zijn eigen band Lord Tracy, werd in eerste instantie een opvolger gevonden in de persoon van Rick Mythiasin. Zijn plaats wordt echter al weer snel overgenomen door Dave Peacock, gevolgd door Matt L’Amour en het zou tot begin 1988 duren voordat er een vaste zanger werd gevonden met de uit New Orleans afkomstige Phil Anselmo, de voormalige zanger van onder meer Razor White. Er is meteen een klik tussen de mannen en in 1988 is Anselmo voor het eerst te horen op het album Power Metal.

Pantera - Cowboys From Hell
Pantera - Cowboys From Hell

Cowboys From Hell
Vlak nadat Power Metal was verschenen deed Dimebag Darrell een auditie bij de band Megadeth. Darrell werd voor de groep gevraagd maar weigerde beleefd toen bleek dat Megadeth frontman Dave Mustaine al een drummer had ingehuurd en zodoende broer Vinnie niet mee kon doen in deze band. De mannen besloten vervolgens om al hun energie in hun eigen band te steken en vinden in 1989 een goede manager in Walter O'Brien, die tot 2003 in dienst van de groep zou blijven. Op 24 juni 1990 verschijnt het album Cowboys from Hell, waarop we duidelijk een nieuw geluid van de groep horen. Pantera had afstand genomen van de glammetal en richtte zich nu meer op een brute combinatie van jaren tachtig hardrock en de op dat moment zo populaire Thrashmetal.

Cowboys From Hell sloeg in als een bom en veel van de fans zien dit album dan ook als het officiële debuutalbum van Pantera. Pantera ging op tournee met Exodus en Suicidal Tendencies en bezocht Europa als voorprogramma van Judas Priest. In september 1991 speelt de groep samen met Metallica en AC/DC in Moskou voor een uitzinnig publiek van 500.000 mensen. Beelden van het optreden in de toenmalige Sovjet-Unie zouden in 2006 worden uitgebracht op de dvd 3 Vulgar Videos from Hell.

Pantera - Vular Display of Power
Pantera - Vular Display of Power

Vulgar Display of Power
De grote doorbraak van Pantera zou volgen in februari 1992 toen het album Vulgar Display of Power werd uitgebracht. Het geluid van de band was zo mogelijk nog zwaarder en agressiever geworden en ook de hoge uithalen van Anselmo waren verleden tijd en waren ingeruild voor een meer hardcore punk-achtige benadering. Singles van het album, zoals 'Hollow', 'Walk' en 'This Love' waren regelmatig te zien op MTV en het album, dat was vernoemd naar een uitspraak in de film The Exorcist, was een enorm succes in vele landen. Hetzelfde jaar is Darrell ook te horen op een album van Ace Frehley van de band KISS, een muzikant waar de twee broers diep respect voor hadden, wat ook in 1997 bleek toen de Abbotts te horen waren op Return Of The Comet: A Tribute to Ace Frehley.

Pantera - far Beyond Driven
Pantera - Far Beyond Driven

Nadat op 22 maart 1994 de millionseller Far Beyond Driven was verschenen had Pantera haar eerste nummer één positie in zowel de Amerikaanse als Australische albumcharts te pakken. Vanaf het daaropvolgende jaar ontstonden de eerste spanningen in de band. Het was vooral het vreemde gedrag van zanger Phil Anselmo die de aandacht van de andere muzikanten trok. Later bleek dat hij al jaren leed aan chronische rugpijn en heroïne gebruikte om de pijn te verdoven. Ook zou hij de groep tijdelijk verlaten om bezig te gaan met het project Down. Nadat hun debuutalbum Nola was verschenen gingen de individuele bandleden weer snel terug naar hun oorspronkelijke bands (Crowbar en Eyehategod) en zou het jaren duren alvorens we weer wat te horen kregen van Down.

Pantera - The Great Southern Trendkill
Pantera - The Great Southern Trendkill

The Great Southern Trendkill
Als in 1996 het album The Great Southern Trendkill verschijnt blijkt dat de spanningen tussen Anselmo en de rest van de band nog niet voorbij zijn. Zo werd de zang voor de plaat opgenomen in de studio van Trent Reznor in New Orleans, terwijl de rest van de plaat in Dallas op de gevoelige band werd vastgelegd. Nadat Anselmo na een concert in Texas bijna overlijdt aan een overdosis was het duidelijk dat er iets moest veranderen. Anselmo kickte af van de heroïne en de groep was in 1997 onder meer op Ozzfest te zien.

Rebel Meets Rebel - Rebel Meets Rebel
Rebel Meets Rebel - Rebel Meets Rebel

Darrell, Vinnie en Rex zaten vanaf 1996 ook al in het project Rebel Meets rebel, samen met countryzanger David Allan Coe. Van Rebel Meets rebel zou in 2006 een album worden uitgebracht met oude opnames van de groep.

Pantera - Reinventing the Steel
Pantera - Reinventing the Steel

In maart 2000 zou de laatste plaat van Pantera uit worden gebracht. Reinventing the Steel was wederom een succes en Pantera was weer op diverse grote festivals te zien. Op 28 augustus 2001 was Pantera voor het allerlaatst live in actie te zien op het Beast Feast in Tokio. Anselmo ging verder met zijn nieuwe band Superjoint Ritual en de gebroeders Abbott mochten op zoek naar een nieuwe band.

Damageplan - New Found Power
Damageplan - New Found Power

Damageplan
Nadat het avontuur met Pantera was afgelopen gingen Darrell en Vinnie, samen met zanger Pat lachman (ex-Halford) en bassist Bob Zila, verder met de band Damageplan. In februari 2004 verschijnt hun eerste album New Found Power, waarvan binnen een week zo'n 44.000 exemplaren over de toonbank gingen. Op 8 december 2004 sloeg echter het noodlot toe. Damageplan was die avond in de Alrosa Villa in Columbus, Ohio om daar hun nieuwe album te presenteren.

De groep was net begonnen toen er iets knapte in het hoofd van de 25-jarige ex-Marinier Nathan Gale. Gale stapte het podium op, trok zijn 9 mm Beretta 92FS en schoot meerdere keren op Darrell, die driemaal werd geraakt. De doorgedraaide gek bleef daarna doorschieten en schoot nog eens twaalf keer, waarbij nog eens drie mensen om het leven kwamen en een zevental anderen werden verwond. Daar kwam pas een einde aan toen politieagent James Niggemeyer de idioot een lading lood door zijn kop joeg. Gale had op dat moment nog zo'n 35 kogels in zijn bezit.

Dimebag Darrell zou worden begraven in een speciale grafkist die hij van Kiss bassist Gene Simmons kreeg, nadat deze te horen kreeg dat Darrell hem als een grote inspiratiebron voor zijn muziek had gezien. Ook kreeg Darrell van Eddie van Halen zijn beroemde Bumblebee-gitaar mee in zijn graf. Dimebag Darell werd slechts 38 jaar maar zal door velen altijd worden herinnerd als één van de grondleggers van de power groovemetal. Darrell, die vanaf 1995 ook op diverse albums van Anthrax te horen zou zijn, was een artiest die tot de dag van vandaag van grote invloed is gebleven voor vele jongere artiesten.

Team Brunel pakt de leiding in de tweede etappe Volvo Ocean Race

Team Brunel verstevigt de leiding tijdens de tweede etappe van de Volvo Ocean Race van Kaapstad naar Abu Dhabi. De Nederlandse boot nam zondag de leiding over van Dongfeng Race Team na een tactische koerswijziging. Met nog iets meer dan negenhonderd  mijl te varen bedraagt de voorsprong van Team Brunel een kleine tien mijl op de Chinese boot en zesendertig mijl op Abu Dhabi Ocean Racing.

“Net boven de evenaar maakten we een gouden tactische zet,” zegt schipper Bouwe Bekking. “Zaterdagochtend werd ik gewekt door onze navigator Andrew Cape. Hij vertelde dat er ten noordwesten van onze positie een klein lagedrukgebied ontstond en adviseerde om direct dertig graden af te vallen. Omdat dit soort grote koerswijzigingen nauwelijks voorkomen, had hij mijn volledige aandacht. Even later gaf ik de opdracht voor een zeilwissel en een koerswijziging.”

“Samen met Dongfeng Race Team haalden we Abu Dhabi Ocean Racing in, die meer westelijk voeren. In de eerste 45 minuten na de koerswijziging pakten we ook ruim acht mijl op Dongfeng Race Team. Maar enkele uren later stonden we weer geparkeerd in een regenwolk, waarna we enkele mijlen achterstand opliepen op het Chinese team. In de uren daarna hebben we door heel hard te werken de leiding weer teruggepakt.”

De stemming aan boord bij Team Brunel is opperbest, maar de schipper waarschuwt nog wel dat het moeilijkste stuk nog komen moet. “Vlak voor de aankomst in Abu Dhabi gaan we door de Straat van Hormuz, een stuk vaarwater door hoge bergen omringt. Dit is misschien wel het moeilijkste gedeelte van deze etappe. De kans dat het hier niet waait is groot.” 

pos Team Achterstand Nog te varen  
1 Team Brunel   935NM  
2 Dongfeng Race Team 9.6NM 945NM  
3 Abu Dhabi Ocean Racing 36.7NM 972NM  
4 Team Alvimedica 298.7NM 1234NM  
5 MAPFRE 313.9NM 1249NM  
6 Team SCA 392.7NM 1328NM  
7 Team Vestas Wind      

De koplopers worden aankomend weekend verwacht in Abu Dhabi.

Arts plaatst ongevraagd spiraaltje

Een Nieuw-Zeelandse vrouw die al langere tijd probeerde zwanger te worden, heeft ontdekt waarom dat steeds niet lukte. Een arts in een ziekenhuis in Auckland bleek ongevraagd een spiraaltje te hebben geplaatst.

De vrouw lag vier jaar geleden op de operatietafel om een abortus te ondergaan. Ze had aangegeven dat ze daarna geen spiraaltje wilde, maar de arts nam aan dat ze inmiddels van gedachten was veranderd en plaatste er toch één. Pas drie jaar later, toen pogingen om zwanger te raken keer op keer mislukten, ontdekte de vrouw dat.

De Nieuw-Zeelandse zei tegen een onderzoekscommissie dat ze steeds heel teleurgesteld was als ze weer niet zwanger bleek. Bovendien heeft ze veel geld uitgegeven aan speciale vitamines, zwangerschapstesten, ovulatietesten en artsenbezoeken.

De arts en het ziekenhuis hebben een berisping gekregen, meldt The New Zealand Herald maandag.

Arts plaatst ongevraagd spiraaltje
Arts plaatst ongevraagd spiraaltje (Foto: ANP)

Taylor Swift kandidaat Person of the Year

Taylor Swift staat in de top acht van meest invloedrijke personen van 2014 van Time Magazine. De voorselectie is maandag door Today bekendgemaakt.

De 24-jarige zangeres is opgenomen in de lijst vanwege haar succesvolle album 1989 en de beslissing om haar muziek van Spotify te verwijderen. Hiermee vestigt Taylor de aandacht op de problemen met illegaal downloaden en de vergoedingen voor artiesten.

Andere genomineerden zijn onder meer Apple-hoofddirecteur Tim Cook, de Ferguson-demonstranten en de Russische president Vladimir Poetin. Vorig jaar werd paus Franciscus uitgeroepen tot de meest invloedrijke persoon in de wereld. De beslissing wordt genomen door redacteuren van Time en op woensdag 10 december bekendgemaakt.

De titel persoon van het jaar wordt door Time Magazine toegekend aan een individu of groep die een grote invloed op de wereld heeft, of dit nu slecht of goed is.

Luxemburg geeft BelgiŽ inzage in belastingdeals

De Belgische fiscus krijgt van Luxemburg alle belastingakkoorden die Luxemburg heeft gesloten met bedrijven en welgestelde families uit België. Dat schrijft de Belgische zakenkrant De Tijd op gezag van minister van financiën Johan Van Overtveldt.

Van Overtveldt had het buurland vorige maand, na de onthulling van de zogenoemde LuxLeaks, om de informatie gevraagd. Dat Luxemburg toestemt is een internationale primeur. Of Nederland de Luxemburgers eenzelfde verzoek heeft gedaan als België is onduidelijk.

België ontvangt de gegevens in januari.

Bonden voeren actie om reorganisatie Brink's

De vakbonden gaan deze week actievoeren uit protest tegen het grote banenverlies bij geldtransporteur Brink's. Circa 450 ontevreden werknemers van het bedrijf gaan woensdag langs bij de hoofdkantoren van Brink's Nederland, Rabobank en De Nederlandsche Bank (DNB).

Daar zullen zij petities overhandigen met een oproep tot het behoud van zo veel mogelijk banen, maakten FNV en CNV maandag bekend.

Brink's verliest Rabobank als grootste klant. De geldtransporteur wil dit opvangen door volgend jaar drie van de zeven vestigingen te sluiten en zeshonderd van de 1080 banen te schrappen.

De bonden probeerden aanvankelijk om de werknemers die bij Brink's weg moeten elders in de branche aan het werk te krijgen, maar dit is niet gelukt. Betrokken partijen weigerden speciale garanties te geven voor het aannemen van nieuwe krachten.

'Eneco duurzaamste energiereus'

Van de grote energiebedrijven is Eneco de meest duurzame stroomleverancier. Nuon en Essent scoren beide een onvoldoende. Deze conclusie trekt een maandag gepubliceerd onderzoek van Consumentenbond, Greenpeace, Hivos en Natuur & Milieu.

De koplopers die een tien scoren in het onderzoek op duurzaamheid, zijn vier kleine energiebedrijven: Windunie, Raedthuys, Huismerk Energie en Qurrent. De organisaties beoordeelden 32 stroomleveranciers op investeringen in stroomopwekking, productie, levering en inkoop van stroom.

Daaruit blijkt dat sommige bedrijven verduurzamen. Vier van de vijf energiereuzen scoren echter een onvoldoende. "Juist deze vijf reuzen hebben de meeste impact op het klimaat. Gezamenlijk hebben zij een marktaandeel van 85 procent in Nederland. Als deze bedrijven tot de duurzame koplopers willen behoren, doen ze er slim aan om te kiezen voor energie uit zon, wind en pure biomassa."

Veel leveranciers hebben hun beleid inmiddels aangepast, zeggen de organisaties. Meer bedrijven scoren dan ook een voldoende. "E.On doet flinke duurzame investeringen. Ook maakte E.On op 1 december bekend dat zij haar kolen- en kerncentrales verkoopt. Dit telt echter nog niet mee voor deze ranking."

Maar er zijn ook flinke dalers. "Nuon is de bekendste en opvallendste. Dit komt omdat Nuon/Vattenfall vooral kiest voor kernenergie en kolenstroom. Ook GDF Suez kiest nog steeds vooral voor kolen." Beide bedrijven hebben volgens het onderzoek wel plannen voor verduurzaming.

Het onderzoek wil Nederlandse consumenten en bedrijven duidelijkheid geven over de duurzaamheid van groene stroom en van stroomleveranciers. "Zij kunnen hierdoor een weloverwogen keuze maken voor een energieleverancier."

FC Utrecht is Boymans dit jaar kwijt

Ruud Boymans komt dit jaar niet meer in actie. De topschutter van FC Utrecht heeft zondag in de verloren thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo (2-4) een forse enkelblessure opgelopen. De binnenband van zijn rechterenkel is gescheurd, waardoor Boymans tot de winterstop niet meer kan voetballen. Een MRI-scan moet later deze week nog uitwijzen of de enkelband is ingescheurd of afgescheurd.

Trainer Rob Alflen mist Boymans in de resterende wedstrijden van 2014, tegen Ajax en AZ. Pas na aanvullend onderzoek kan de medische staf van Utrecht zeggen hoe lang Boymans precies aan de kant staat. Een röntgenfoto bracht in elk geval geen botbreuk aan het licht.

De 25-jarige spits maakte dit seizoen al negen doelpunten in de eredivisie en staat daarmee op de gedeelde tweede plaats van het topscorersklassement, achter Michiel Kramer (elf).

Hockeyster De Waard valt in de prijzen

De Nederlandse hockeyster Xan de Waard is uitgeroepen tot grootste talent van de Champions Trophy in Argentinië. De 19-jarige speelster van Kampong had zondag met een doelpunt in de troostfinale tegen Nieuw-Zeeland een belangrijk aandeel in de bronzen medaille voor Oranje (2-1). De Waard werd afgelopen week door de internationale hockeyfederatie FIH ook al genomineerd voor de prijs als grootste talent van het jaar.

De Argentijnse vedette Luciana Aymar, die haar laatste toernooi speelde, werd maandag uitgeroepen tot beste speelster van de Champions Trophy. Aymar (37) leidde het gastland zondag naar het goud en sloot daarmee haar rijke carrière in stijl af. Ploeggenote Belen Succi werd gekozen tot beste keepster van het toernooi in Mendoza.

Xan de Waard viel in de prijzen tijdens de Champions Trophy (PRO SHOTS/Kay Int Veen)
Xan de Waard viel in de prijzen tijdens de Champions Trophy (PRO SHOTS/Kay Int Veen)

Oranje oefent ook tegen Spanje

Het Nederlands elftal gaat in maart de strijd aan met Europees kampioen Spanje. De finalisten van het WK 2010 staan op dinsdag 31 maart tegenover elkaar in de Amsterdam ArenA. Op het laatste WK in Brazilië boekte Oranje in de groep een spectaculaire overwinning op de Spanjaarden (5-1).

De oefeninterland tegen de onttroonde wereldkampioen en regerend Europees kampioen volgt drie dagen na de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije.

De KNVB bevestigde maandag ook al dat Oranje op vrijdag 5 juni tegen de Verenigde Staten oefent. In de aanloop naar het EK van 2016 speelt de nationale ploeg tegen Frankrijk. De gastheer van het EK komt op vrijdag 25 maart 2016 op bezoek in Nederland.

The Witcher 3 uitgesteld tot mei

Ontwikkelaar CD Projekt RED maakte vandaag op hun website bekend dat ze meer tijd nodig hebben voor The Witcher 3: Wild Hunt. De Poolse studio geeft aan iets te enthousiast te zijn geweest met de initiële releasedatum.

In een open brief geeft CD Projekt RED aan dat de nieuwe releasedatum 19 mei 2015 wordt. De studio legt uit: "De gigantische omvang en complexiteit van The Witcher (3) heeft een grote invloed op de productie. We hebben nog eens goed gekeken naar de werklast en zijn tot de conclusie gekomen dat we nog 12 extra weken nodig hebben om de game zo compleet en bug-loos mogelijk uit te kunnen brengen".

De studio biedt excuses aan voor het slechte nieuws en vraagt om vertrouwen. "We zijn jullie excuses verschuldigd. We zijn te haastig geweest met de releasedatum, een harde les waar we in de toekomst zeker rekening mee zullen houden. We weten wat we willen met Wild Hunt, namelijk een van de beste RPGs neerzetten die je ooit gespeeld hebt", aldus CD Projekt RED.


The Witcher 3: Wild Hunt uitgesteld tot mei

Imam: we gaan de joden slachten

Sommige moslims in Oost-Jeruzalem hebben nu niet bepaald sympathieke gevoelens over hun andersgelovige stads- en landsgenoten. In een preek in de beroemde Al-Aqsamoskee, op de nog veel beroemdere Tempelberg, stak een predikant zijn mening niet onder stoelen of banken: joden moeten geslacht worden, dit staat immers in de Koran.

Sjeik Omar Abu Sara is de zeikerd in kwestie. Deze geestelijke gestoorde wist al vaker het nieuws te halen met zijn ietwat racistische, haatdragende en tot geweld oproepende uitspraken. In de moskee waar zijn profeet ooit met een vliegende knol een bezoekje zou hebben gebracht, heeft hij een paar pareltjes van blinde haat geuit.

"Wanneer we het over joden hebben, dan hebben we het over mensen die de meest verachtelijke eigenschappen bezitten die een mens maar kan hebben", zo begint de Sjeik vriendelijk. "Ze zijn een meester in deze verachtelijkheden, maar hebben dit anderen ook geleerd."

De Sjeik oreert verder: "Deze eigenschappen van de joden staan allemaal beschreven in de Koran. Dit boekje laat zien wat voor afschuwelijke wezens de joden zijn. Dat was toen, maar tegenwoordig is daar niets aan veranderd", aldus de verlichtte prediker. "Joden zijn de meest kwade creaturen die Allah geschapen heeft. Zij hebben 10.000 profeten vermoord en Allah heeft er een aantal in apen en varkens veranderd."

"Ik zeg tegen de joden: de tijd van jullie slachting is gekomen", gaat de vrolijke vent verder. "De tijd om jullie te bevechten is gekomen, de tijd om jullie te doden is gekomen." En alsof dat nog niet duidelijk genoeg is; "zoals Mohammed gezegd heeft: jullie (de toebehoorders) zullen tegen de joden vechten, totdat de bomen en stenen zullen zeggen: ooooo dienaar van Allah! Oooo moslim, er zit een jood achter mij verstopt! Kom hier en vermoord hem".

Een echt nieuw fenomeen in de Al-Aqsa is dit helaas niet te noemen. Naar verluidt komen er wel vaker godsdienstige sprekers hier hun onwaarschijnlijke haat etaleren. Een oproep tot het afsnijden van joodse hoofden is op deze op twee na meest heilige plek van de Islam de normaalste zaak van de wereld. Buiten, op de plek waar ooit Salomon's Tempel zou hebben gestaan, gebruiken jonge moslims deze voor joden heilige plaats om te voetballen. Dit tot ontzetting van eerdergenoemde afstammelingen van apen en varkens.


Vrolijkheid ten top in het huis van God

Steaua als Steaua tegen Dinamo Kiev

Steaua mag donderdag als Steaua in het vertrouwde tenue aantreden voor de Europa League tegen Dinamo Kiev. Valeriu Argaseala, de voorzitter van de topclub uit Boekarest, heeft daarover maandag overeenstemming bereikt met het Roemeense ministerie van Defensie. Dat kreeg vorige week bij het hooggerechtshof gelijk in een slepende zaak over de merkrechten.

Steaua werd in 1947 opgericht als legerclub. Volgens Defensie maakte de veelvoudig landskampioen al verscheidene jaren illegaal gebruik van het befaamde rood-blauw en het logo. De rechter bevestigde dat vorige week en trok de licentie in. Zondag voetbalde Steaua derhalve als Club Zonder Naam in gele shirts zonder embleem tegen Iasi voor de competitie. Volgens het scorebord won Gastheer met 1-0.

Veel tips over dode Gouda; auto gevonden

De politie werkt met twintig rechercheurs aan het onderzoek naar de dood van de 43-jarige Ewoud Siegers die zaterdag werd gevonden in Gouda en heeft inmiddels 25 tips gekregen. In Gouda is maandag de auto van het slachtoffer aangetroffen. Siegers verdween vorige week dinsdag en ook zijn rode Opel Corsa was spoorloos.

De politie gaat ervan uit dat de gescheiden vader van twee kinderen door een misdrijf om het leven is gekomen. Een voorbijganger trof hem aan in het water langs de Noordhoef achter de Rietzoom in Gouda. Het slachtoffer was geen bekende van de politie. Hij woonde sinds niet al te lange tijd in Gouderak, maar kwam uit Gouda.

De politie wil onder meer weten waar Siegers is geweest tussen dinsdag en zaterdag. Dinsdag komt de zaak in Opsporing Verzocht.

Studenten Oeigoerse hoogleraar gestraft

Zeven studenten van de Oeigoerse hoogleraar Ilham Tohti zijn door een Chinese rechtbank wegens separatisme tot gevangenisstraffen van drie tot acht jaar veroordeeld. Dat heeft een advocaat van Tohti, die op dezelfde aanklacht levenslang kreeg, maandag meegedeeld.

Advocaat Li Fangping zei de uitspraak te hebben vernomen van ingewijden. Wanneer de vonnissen werden uitgesproken is niet bekend. De studenten stonden eind november terecht.

Tohti is een uitgesproken criticus van het etnische beleid van Beijing in Xinjiang, in het uiterste westen van de Volksrepubliek. De autoriteiten beschuldigden de professor en zijn studenten van criminele vereniging om Xinjiang van China af te scheiden.

Volgens Li kregen de studenten lichtere straffen dan Tohti vanwege de internationale aandacht voor de zaak en omdat zij niet de hoofdverdachten waren. "Het lijkt er op dat de aanklager op Tohti uit was en dat de studenten zijn gebruikt om de zaak tegen de professor sterker te maken." De studenten die voor Tohti belastende verklaringen aflegden hebben lichtere straffen gekregen, zei Li.

Vitesse ťťn duel zonder PrŲpper

Vitesse hoeft Davy Pröpper maar één wedstrijd te missen. De middenvelder kreeg zondag tegen FC Twente rood vanwege het neerhalen van een doorgebroken speler. De KNVB schorste hem maandag voor één wedstrijd.

Pröppers ploeggenoot Wallace mist zondag eveneens de uitwedstrijd bij FC Groningen. De Braziliaanse rechtsback kreeg tegen Twente zijn vijfde gele kaart van het seizoen. Ook Ilias Haddad (FC Dordrecht), Mattias Johansson (AZ) en Kevin Jansen (ADO Den Haag) missen vanwege een schorsing het volgende duel van hun club.

Neonazi toegetakeld door leeuwen

Een 45-jarige neonazi is zwaargewond geraakt toen hij in de dierentuin in Barcelona besloot dat het een goed idee was om het leeuwenverblijf in te springen.

De man, die een glanzende carrière bij de politie opgaf om neonazi-activist te worden, is een half uur lang gebeten, gekrabd en heen en weer gesleurd door drie leeuwen die het wel leuk vonden om met de mafketel te spelen. De brandweer kwam erbij en door de spuit op de arme dieren te zetten, konden ze de man ontzetten. Dit alles gebeurde voor het oog van 'geschokte' bezoekers die natuurlijk wel allemaal bleven kijken, filmen en fotograferen.

De neonazi ligt nog in het ziekenhuis, maar is buiten levensgevaar. Wat de man bezielde de leeuwen met een bezoekje te vereren, is nog onbekend. 

Egypte arresteert 25 naakte mannen in badhuis

Egyptische veiligheidstroepen hebben een inval gedaan in een badhuis in Caïro en daar 25 mannen opgepakt. De mannen werden beschuldigd van homoseksualiteit en werden naakt uit het gebouw gesleept.

De inval had zondag plaats, aldus een bron bij de veiligheidsdiensten. In de Egyptische wet is geen expliciet verbod opgenomen over homoseksuele relaties, maar toch worden homoseksuele mannen vervolgd en achter de tralies gezet op beschuldiging van 'losbandigheid' en 'schaamteloos gedrag'.

Vorige maand nog veroordeelde een Egyptische rechter acht mannen voor het aanzetten tot losbandigheid. Ze waren te gast op een huwelijk tussen twee homoseksuelen. Alle acht kregen drie jaar cel.

Weer boete voor Feyenoord

Feyenoord is door de Europese voetbalbond UEFA opnieuw beboet wegens wangedrag van de aanhang. Het afsteken van vuurwerk tijdens de wedstrijd tegen Sevilla in de Europa League kost de Rotterdamse club vijftienduizend euro, meldt Feyenoord maandag op zijn website. "Door dit gedrag van enkele supporters wordt Feyenoord telkens blootgesteld aan grote risico's. Het totaal aan UEFA-boete is hiermee dit seizoen gestegen tot tachtigduizend euro."

Feyenoord moest eerder dit seizoen ook al vijftienduizend euro betalen, omdat fans van de club vuurwerk afstaken in de ontmoeting in de Europa League tegen Standard Luik. Racistisch gedrag van supporters in de thuiswedstrijd tegen Besiktas in de voorronde van de Champions League leverde een boete op van 45 duizend euro.

Ajax drie tot vier weken zonder Sigthůrsson

Ajax kan pas na de winterstop weer over Kolbeinn Sigthórsson beschikken. De IJslandse spits heeft zaterdag in de thuiswedstrijd tegen Willem II een fors ingescheurde buitenste enkelband opgelopen. Voor het herstel staat drie tot vier weken. Dat heeft Ajax maandag gemeld.

De aanvaller had Ajax na een kwartier op 1-0 gezet, maar werd enkele minuten later hard geraakt door Ali Messaoud. Sigthórsson moest per brancard van het veld.

Eurosport zendt WK vrouwenvoetbal uit

Eurosport zendt komend jaar het WK vrouwenvoetbal uit. Dat heeft de sportzender maandag bekendgemaakt. Nederland plaatste zich vorige maand voor het eerst voor het WK en treft komende zomer in Canada het gastland, Nieuw-Zeeland en China. Het toernooi wordt van 6 juni tot en met 5 juli gespeeld.

Eurosport kocht de rechten als onderdeel van een pakket van negen FIFA-toernooien. In 2015 zendt het tv-station onder meer ook het WK onder 20, het WK onder 17 en het WK strandvoetbal uit. Eurosport zendt al sinds 2003 iedere vier jaar het WK voor vrouwen uit.

Fracties Maastricht praten over Hoes

De fractievoorzitters van de politieke partijen in de gemeenteraad van Maastricht zijn maandagavond bijeen om te praten over de gedragingen van burgemeester Onno Hoes. Aanleiding zijn recente publicaties over Hoes' omgang met een jonge man.

Kitty Nuyts van de Liberale Partij Maastricht zei voor aanvang van de vergadering dat alle partijen hun mening over Hoes naast elkaar leggen en proberen te komen tot een grootste gemene deler. Maar of de partijen maandagavond tot een eensluidend standpunt komen, weet ze niet.

Wat Nuyts betreft is de maat meer dan vol en moet Hoes vertrekken. "Zijn gedragingen passen niet bij zo'n politiek ambt." Maar ze weet niet hoe de andere fracties daarover denken. "Ik weet niet of we hier vanavond uitkomen", zei ze.

Grumpy Cat verdient meer dan Christiano Ronaldo

Wie kent haar niet, Grumpy Cat. De zuur kijkende poes is een ware hit op internet en daarmee een echte celebrity. Daar hoort dan ook een passend inkomen bij; de poes heeft in twee jaar tijd bijna 100 miljoen dollar opgeleverd voor haar baasje. Hierdoor verdiende zij vorig jaar meer dan Christiano Ronaldo en Gwyneth Paltrow.

Ronaldo en Paltrow verdienden vorig jaar respectievelijk 42,2 en 18,6 miljoen dollar. Grumpy Cat harkte 99,5 miljoen dollar binnen dankzij allerlei producten, van knuffels, truien en sokken tot een film.

Het baasje van Grumpy Cat, de 28-jarige Tabatha Bundesen, kon haar baan als serveerster opzeggen. Het opvallende uiterlijk van de poes wordt veroorzaakt door dwerggroei.

Tienduizenden euro's aan kerstzegels gestolen

Dieven hebben voor tienduizenden euro's aan kerstpostzegels gestolen uit een drogisterij in het Zuid-Hollandse Hazerswoude-Rijndijk. De zegels zaten in een kluis, die de dieven meenamen. Ze maakten daarnaast een onbekende hoeveelheid geld buit. Dat meldde de politie maandag.

Een getuige had zondagochtend gezien hoe meerdere mensen bij de drogisterij De Margriet aan de Da Costasingel stonden. Daarop werd de politie gewaarschuwd.

De dieven hebben ook geprobeerd bij een Chinees restaurant in te breken, maar dat lukte ze niet. Waarschijnlijk hebben ze ook bij andere bedrijven geprobeerd binnen te komen.

Canada gaat OekraÔense militaire politie opleiden

Canadese militairen gaan in Oekraïne agenten van de Oekraïense militaire politie opleiden. Dat heeft de Canadese minister van defensie Rob Nicholson maandag gezegd. De minister tekende maandag in Kiev een overeenkomst waarin Canada belooft Oekraïne bij te staan.

Nicholson wilde niet zeggen om hoeveel trainers het gaat en hoe lang ze in het land blijven. Canada heeft eerder al helmen, tenten en slaapzakken gedoneerd. Ook werden tactische communicatiesystemen en nachtkijkers geleverd.

De Russische president Vladimir Poetin viel een veel minder warm onthaal ten deel toen hij vorige maand sprak met de Canadese premier Stephen Harper. Toen Poetin zijn hand uitstak op een bijeenkomst van de G20 in Australië zei Harper: "Ik denk dat ik je hand maar schud, maar ik heb slechts een ding te zeggen: scheer je weg uit Oekraïne."

'Gemeenten klaar voor nieuwe zorgtaken'

Mensen die het komend jaar zorg of begeleiding nodig hebben, kunnen dat dicht bij huis krijgen. Gemeenten en zorgverzekeraars hebben afgelopen tijd vrijwel alle contracten gesloten voor dagbesteding, begeleiding en wijkverpleging.

Net als bij de jeugdzorg moeten ook hier nog wat puntjes op de i worden gezet, bijvoorbeeld voor beschermd wonen. Maar staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) concludeerde maandag dat gemeenten en verzekeraars 'klaar zijn voor de start'.

Het kabinet hervormt de zorg en vanaf volgend jaar krijgen gemeenten en zorgverzekeraars er daarom taken bij. Zo moeten gemeenten de ondersteuning van thuiswonende ouderen, chronisch zieken en gehandicapten regelen. De zorgverzekeraars worden verantwoordelijk voor de verpleging en verzorging van mensen thuis.

Filmprijs voor Radiohead-gitarist Greenwood

Radiohead-gitarist Jonny Greenwood heeft de Los Angeles Film Critics Award gekregen voor zijn muziek in de speelfilm Inherent Vice. Het was al de derde derde keer dat Greenwood genomineerd was voor deze in filmkringen prestigieuze onderscheiding.

Inherent Vice is een misdaadkomedie van Paul Thomas Anderson met een hoofdrol voor Jaoquin Phoenix. Greenwood moet de prijs overigens delen met de eveneens Engelse Mica Levi die de muziek schreef voor Under the Skin.

Greenwood heeft de afgelopen jaren naam gemaakt als filmcomponist. Behalve de muziek voor Inherent Vice maakte hij ook al de muziek voor There Will Be Blood (2007), Norwegian Wood (2010), We Need to Talk About Kevin (2011) en The Master (2012), waarvoor hij reeds een dozijn onderscheidingen kreeg op internationale filmfestivals. Daarnaast schrijft hij concertmuziek voor orkesten en kleinere ensembles en maakte hij in 2012 samen met de befaamde Poolse componist Krzysztof Penderecki een album met hedendaags klassieke muziek voor het vermaarde Nonesuch-label.

Op dit moment werkt Greenwood weer met de andere muzikanten van Radiohead aan een nieuw album van de groep, liet hij eind november in een interview met de BBC weten. De opnamen verkeren echter nog in een beginstadium. Het vorige Radiohead-album, King of Limbs, dateert van 2011.

Chris Brown zegt sorry tegen ex

Chris Brown heeft spijt van zijn woede-uitbarsting op Instagram. "Iedereen weet dat ik van dat meisje hou", aldus de artiest nadat hij zijn ex Karrueche Tran afgelopen weekend belachelijk maakte via het sociale medium. Hoewel Chris in het bericht niet de naam van zijn ex-vriendin noemt, schrijft Us Weekly dat dit zeker over Karrueche gaat.

Brown schrijft dat hij vaak heftig kan reageren als mensen hem pijn doen. Hij beseft nu dat het medium geen plek is om zijn hart te luchten of om zijn persoonlijke problemen te bespreken. "Dus ik wil graag mijn excuses aanbieden", aldus Brown die ook zegt 'jong en dom' te zijn. "Het maakt mij niet uit hoe mensen mij zien, ik blijf gewoon mijn best doen. Ik wil heel graag dat mijn 'baby girl' weet dat ik spijt heb."

Chris reageerde zaterdag op een berichtje van zijn ex Karrueche. "Ik weiger om herhaaldelijk slecht behandeld te worden door iemand die zegt van mij te houden. Dat is geen liefde. En als dat is wat jij als liefde ziet, dan wil ik het niet hebben", schreef zij. Daarop hing Chris de vuile was buiten, later verwijderde hij zijn post.

'Overheid te passief bij aanpak ICT-debacles'

De overheid reageert veel te passief op waarschuwingen voor nieuwe mislukkingen bij grote automatiseringsprojecten. Die harde kritiek komt van VVD-Kamerlid Ton Elias, die deze week in de Kamer zijn rapport over het falende ICT-beleid verdedigt.

Elias' commissie stelt dat er bij de verantwoordelijke ministeries sprake is van 'onvergeeflijke passiviteit' de laatste jaren. Kennelijk is het nog niet veel beter want Elias zegt nu dat hij zich ernstig zorgen maakt over het 'gebrekkige gevoel van urgentie', dat volgens hem blijkt uit de reacties op het ICT-rapport, dat in oktober uitkwam.

De commissie vreest dat als de opstelling van de overheid niet snel verandert, 'de enorme verspilling bij ICT-projecten zal blijven voortduren'. Eerder werd geschat dat de vele ICT-debacles de overheid jaarlijks een tot vijf miljard euro kosten.

Dode bij politieke rellen in Pakistan

Demonstraties in de Pakistaanse stad Faisalabad zijn maandag in rellen ontaard. Betogers gingen op de vuist met de politie en een demonstrant werd doodgeschoten.

De spanning tussen de aanhang van oppositieleider en voormalig cricketicoon Imran Khan en de autoriteiten is al geruime tijd om te snijden. Khan beschuldigt de regering van stembusfraude bij de door premier Nawaz Sharif gewonnen verkiezingen van vorig jaar. De oppositieleider heeft gezworen grote steden als Faisalabad lam te leggen om zijn eis van een hertelling van de stemmen kracht bij te zetten.

Khans aanhang botste maandag in Faisalabad niet alleen met de politie, maar ook met tegendemonstranten. De politie en de Pakistan Tehrik-e-Insaf-partij van Khan geven elkaar de schuld van de rellen. Volgens Khans partij deelde de Moslimliga-N van premier Sharif de eerste klap uit.

Het belangrijkste ziekenhuis van Faisalabad nam na de ongeregeldheden drie gewonden op. Onder hen is één politieman.

BjŲrn Borg productielijn weg uit Nederland

Björn Borg Sport, de productie- en ontwerpafdeling van het bekende kledingmerk, vertrekt uit Nederland. Deze activiteiten gaan over naar het hoofdkantoor in Zweden. De groothandel en retailafdeling van Björn Borg Nederland blijven wel in ons land, zo maakte het kledingmerk maandag bekend.

De beslissing volgt op de vorming van een joint venture gestart in 2010 tussen de Nederlandse vestiging en de Zweedse. De Björn Borg Group wil met het merk nu meer de aandacht vestigen op de sportmode en het naar 'een nog hoger niveau tillen', zegt directeur Rene de Bruin van Björn Borg Nederland. Dat gebeurt logischerwijs dicht bij de bron, vanuit het eigen kantoor in Zweden, onder leiding van de nieuwe topman Henrik Bunger.

Michiel Romeyn en Loes Luca in nieuwe komedie

Acteurs Michiel Romeyn, Loes Luca en Beppie Melissen spelen belangrijke rollen in de nieuwe Nederlandse komedie Familieweekend. Dat heeft distributeur A-Film maandag bekendgemaakt.

Ook Tibor Lukács, Cees Geel, cabaretier Martijn Koning en rapper Kleine Viezerik spelen mee. De opnames zijn afgelopen maand van start gegaan.

Familieweekend vertelt over een rijke weduwnaar, Derek de Lint, die zijn kinderen uitnodigt omdat hij belangrijk nieuws heeft. Roderick, gespeeld door Dirk Zeelenberg, Fleur, een rol van Jelka van Houten, en Benjamin, gespeeld door Tim Haars, zijn ervan overtuigd dat papa het familiefortuin gaat verdelen. Maar hen wacht een vervelende verrassing: vader gaat trouwen met de ordinaire, dertig jaar jongere Bonnie, een rol van Jennifer Hoffman.

Familieweekend wordt geregisseerd door Pieter van Rijn en moet begin 2016 in de bioscopen te zien zijn.

Al-Qaida Jemen vindt onthoofdingen 'barbaars'

Onthoofdingen zijn barbaars, en het filmen van zulke daden voor propagandadoeleinden al helemaal. Dat vindt een hoge commandant van de Jemenitische tak van Al-Qaida. Het terreurnetwerk denkt er niet over de wrede tactieken over te nemen waarvan zijn rivalen van Islamitische Staat (IS) zich bedienen, zei Nasr bin Ali al-Ansi maandag.

Al-Qaida schrikt er ook niet voor terug gevangenen te executeren, maar desgevraagd liet Al-Ansi weten dat onthoofdingen voor zijn organisatie taboe zijn. "Dat filmen en aanmoedigen in de naam van de islam en de jihad is een grote fout en onaanvaardbaar, welke rechtvaardiging ook wordt aangevoerd", zei het Al-Qaida-kopstuk. "Dit is zeer barbaars."

IS heeft in het gebied dat de terreurbeweging in Syrië en Irak heeft veroverd het kalifaat uitgeroepen. Zij onthoofdt geregeld gevangenen.

Geen straf voor schietende agent

Een politieagent uit Megen krijgt geen straf omdat hij twee jaar geleden in het Brabantse Nuland een verdachte Pool in zijn been schoot. De rechtbank in Den Bosch heeft dat maandag bepaald in een strafzaak tegen de 54-jarige politieman.

De Pool werd in zijn been geschoten toen de agent hem op de oprit van een huis vond aan het eind van een wilde achtervolging. De officier van justitie wilde de agent niet vervolgen, maar werd daar door het gerechtshof toe gedwongen na een klacht van de Pool.

De rechtbank oordeelt dat er geen reden was voor de agent om het dienstpistool te trekken. Maar omdat de Pool weigerde zijn handen te laten zien, de agent strak bleef aankijken en een onverwachte beweging maakte met zijn hand kon de indruk ontstaan dat er een aanval dreigde. De agent hoefde daarom niet te wachten en mocht zich verdedigen, aldus de rechtbank.

Ambtenaren BelgiŽ willen 'onbepaalde tijd' staken

De Belgische ambtenarenvakbond ACOD wil het volgende week niet bij één stakingsdag laten. De ACOD heeft maandag aangekondigd dat de landelijke, algemene staking wat de bond betreft er eentje van onbepaalde duur wordt. Dat melden Belgische media.

Bij de ACOD zijn onder meer leraren en spoorwegpersoneel aangesloten. Dat maakt de bond tot een van de belangrijkste van België.

De vakbonden voeren actie om de regering te bewegen af te zien van een reeks voorgenomen bezuinigingen en hervormingen. De laatste drie maandagen legde steeds een deel van het land het werk neer. Volgende week maandag staken vakbondsleden in het hele land.

Kraan ramt pand in Amsterdam-West

Een vrachtwagen met oplegger is maandagmiddag tegen een gebouw in Amsterdam-West gebotst. De bestuurder was vergeten de kraan in te klappen en ramde daarmee de overbouwing bij de toerit van de A10 bij Bos en Lommer, meldde de politie.

Hierdoor raakte de vrachtwagen een glasplaat van het pand, die naar beneden is gekomen. De toe- en afrit S104 zijn hierdoor dicht. Het incident gebeurde rond 15.30 uur. De brandweer is ter plaatse om het glas op te ruimen.

Actie tegen woekerpolis Nationale-Nederlanden

De Consumentenbond en claimbedrijf Woekerpolis gaan samen opkomen voor de belangen van honderdduizenden woekerpolisgedupeerden van Nationale-Nederlanden (NN). Beide organisaties hebben NN een brief gestuurd waarin ze vragen de gedupeerden een hogere vergoeding te geven voor de geleden schade. Doen ze dat niet dan volgen juridische stappen, zeggen Consumentenbond en Woekerpolis.

De Consumentenbond zegt dat NN de gedupeerden nog steeds onvoldoende genoegdoening geeft, ondanks de druk van de minister van Financiën en toezichthouder AFM. Woekerpolis zegt samen met de Consumentenbond op te trekken voor een rechtvaardige behandeling van de vele gedupeerden.

Woord participatiesamenleving mag verdwijnen

'Participatiesamenleving' was het woord van het jaar in 2013, maar van veel mensen mag het nu al verdwijnen. Het is een van de tien kandidaten voor het lelijkste woord van het jaar, dat na oud en nieuw niet hoeft terug te komen. Vanaf maandag kunnen mensen stemmen voor 'Weg met dat Woord', op de site van het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL).

Een van de andere kandidaten is het woord 'oudjes'. "Niemand gebruikt het tegen een oudere, alleen bij het praten over een oudere" , aldus het INL. ' Oh my god' is volgens de inzenders 'te Amerikaans'. Ook yolo en selfie zijn genomineerd.

De winnaar wordt op 15 december bekendgemaakt.

Het INL verzamelt en beschrijft de Nederlandse taal- en woordenschat vanaf de zesde eeuw tot nu.

Zware straf geŽist voor illegaal vuurwerk

Een 67-jarige man die enorme hoeveelheden illegaal vuurwerk had opgeslagen, heeft maandag zes jaar gevangenisstraf tegen zich horen eisen. In een loods in het Groningse dorp Kolham had hij eind vorig jaar bijna 3900 kilo illegaal vuurwerk liggen, waaronder duizenden lawinepijlen. Die staan bekend om hun verwoestende kracht.

"Hij heeft hiermee onverantwoordelijke risico's genomen en gevaar veroorzaakt voor de samenleving. Louter en alleen voor eigen financieel gewin", zei de aanklager. Behalve in de loods, werd hetzelfde soort vuurwerk ook aangetroffen in aanhangwagens, de woning van de medeverdachte en in een schuur. In totaal ging het om vijfduizend vuurpijlen en 23.500 stuks knalvuurwerk.

De man is meerdere keren vervolgd in Nederland en in het buitenland, maar blijft volgens het Openbaar Ministerie maar doorgaan met de handel in illegaal vuurwerk.

Waterbedrijf: elders knapt gasleiding nooit

Waterbedrijf Vitens wil weten of er iets mis is met de ondergrond van de Apeldoornse nieuwbouwwijk Zevenhuizen. Zondag knapte daar voor de tweede keer dit jaar de waterleiding tegelijk met de gasleiding. Daardoor stroomden modder en zand in de gasleiding. Reparatie van de storing gaat net als in juni dagenlang duren.

Vitens verzorgt het drinkwater voor 5,4 miljoen huishoudens in vijf provincies. Volgens een woordvoerder heeft Vitens jaarlijks met honderden leidingbreuken te maken, maar het komt elders nooit voor dat dan meteen ook de gasleiding knapt. Op heel veel plekken liggen de gas- en de waterleiding pal naast elkaar, aldus het bedrijf.

Volgens Vitens is het mogelijk dat de gasleiding van netbeheerder Liander in Apeldoorn erg kwetsbaar is. De leidingen zijn in het verleden door de Veluwse Nutsbedrijven aangelegd. Maar het kan ook dat de grond in de wijk te zwaar wordt belast, bijvoorbeeld door busverkeer. Ook zou de bodem in beweging kunnen zijn.

Het waterbedrijf wil een nader onderzoek, waaruit onder andere moet blijken of de gas- dan wel de waterleiding het eerst is geknapt.

Mel B. al jaren half blind

Mel B. ziet al jaren helemaal niets met haar linkeroog. Dat vertelt de Spice Girl in een interview met Hello! Magazine.

De zangeres vertelt in het interview dat ze vijftien jaar geleden een laseroperatie aan haar oog onderging. "Tijdens de operatie ging er wat mis", aldus Mel. Binnenkort gaat de wereldster weer onder het mes, namelijk voor een hoornvliestransplantatie. "Dit zal mijn leven ingrijpend gaan veranderen."

In het gesprek met het Britse blad onthult de 39-jarige Mel B. ook nog wat anders. Ze vertelt dat zij en haar man Stephen Belafonte graag een vierde kindje willen. "We hebben het er al zo'n twee jaar over." Stephen zegt dat ze aan adoptie denken. "Er zijn zo veel kinderen in deze wereld die we een kans kunnen geven."

Vijf doden door instorten school China

Vijf scholieren zijn maandag in het oosten van China om het leven gekomen toen een muur van een school instortte en boven op hen terechtkwam. Dat hebben Chinese media gemeld. De vijf, allen meisjes, waren een basketbalwedstrijd aan het kijken.

De school staat in Huaibei. Naast de vijf doden viel er een gewonde. De autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld. Sommigen zeggen dat de muur reeds op instorten stond en gevreesd wordt dat de autoriteiten te laks hebben gehandeld toen de school werd gebouwd.

Oude auto steeds later naar de sloop

Auto's in Nederland gaan op steeds latere leeftijd naar de sloop. De gemiddelde leeftijd voordat ze op de sloop belanden is dit jaar gestegen tot ouder dan achttien jaar. Daarmee rijden ze vijftien maanden langer rond vergeleken met 2012. Dat maakte brancheorganisatie VWE voertuiginformatie en -documentatie maandag bekend.

De gemiddelde leeftijd werd dit jaar flink opgeschroefd doordat er veel meer oldtimers werden gesloopt. Dat komt waarschijnlijk door de aangescherpte fiscale regels voor oldtimers, waardoor veel van deze autos niet meer vrijgesteld zijn van wegenbelasting.

Ook jonge exclusieve sportwagens belanden weleens voortijdig op de sloop. Zo kwamen er dit jaar al twaalf jonge Porsches bij het demontagebedrijf terecht, waaronder een zestal 911's. De duurste auto's die dit jaar al op jonge leeftijd door een sloper werden gedemonteerd, zijn een Bentley Continental GT en een Spyker C8.

McDonald's somberder over resultaten

McDonald's vreest dat de resultaten in het vierde kwartaal niet aan de verwachtingen zullen voldoen. Met name in eigen land zag 's werelds grootste fastfoodketen de verkopen in november opnieuw sterk terugvallen. Dat maakte het bedrijf maandag bekend.

De vergelijkbare omzet van McDonald's daalde in november met 2,2 procent. In de Verenigde Staten was de afname met 4,6 procent het sterkst. Het bedrijf wijt dat aan de toenemende concurrentie. Ook in China, waar een vleesschandaal de verkopen nog altijd afremt, en in Rusland gingen de zaken slecht.

De omzetdaling zal volgens McDonald's de marges in het vierde kwartaal 'aanzienlijk ' drukken. Ook heeft de onderneming last van de aansterkende dollar ten opzichte van veel buitenlandse valuta's.

China krijgt zijn eigen Borderlands

De Chinese ontwikkelaar Shanda Games heeft vanochtend bekendgemaakt dat zij de nieuwste telg van de populaire Borderlands-serie gaan ontwikkelen. Deze game, genaamd Borderlands Online, zal speciaal gemaakt worden voor de Chinese markt en zal verschijnen in 2015.

Er is nog niet veel bekend over het verhaal van Borderlands Online en hoe het in het Borderlands-universum gaat passen, maar wel is bekend dat de game voor zowel pc als smartphone gaat uitkomen. Ook is er een screenshot vrijgegeven van de vier speelbare klassen, die bij gamers die eerder een Borderlands-game gespeeld hebben wel wat belletjes laten rinkelen. De speelbare klassen zijn soldier, hunter, siren en berserker.

Hoewel Shanda Games zowel de ontwikkelaar als de uitgever zal zijn van Borderlands Online, zal het team nauw samen gaan werken met 2K Games en Gearbox Software, respectievelijk de uitgever en de ontwikkelaar van Borderlands en Borderlands 2. 2K Games heeft in Shanghai al een speciaal team opgericht voor de ontwikkeling en de support van de game.

Het is niet de eerste keer dat Chinese ontwikkelaars het concept van westerse games kopiëren en dit vervolgens in eigen land uitbrengen. Call of Duty ging Borderlands al voor en wordt in China uitgegeven onder de naam Call of Duty Online, een MMO met microtransacties. 

Borderlands Online Classes

Borderlands Online Screenshot
China krijgt zijn eigen Borderlands

Kwart Nederlandse migranten woont in BelgiŽ

Ruim een kwart van de 470 duizend Nederlanders die in andere Europese landen wonen, heeft zich in België gevestigd. Naast 126 duizend Nederlanders in België wonen ook nog eens 112 duizend landgenoten in Duitsland.

Dat constateert het CBS op basis van een volkstelling in 32 Europese landen, uitgevoerd in 2011 door het Europees statistisch instituut Eurostat.

Jaarlijks emigreren ongeveer veertigduizend Nederlanders naar andere Europese landen. Circa een kwart van de Nederlanders in andere landen is jonger dan 30 jaar, een derde tussen de 30 en 50. Ongeveer veertig procent is ouder dan 50 jaar. Vooral in het Verenigd Koninkrijk wonen relatief veel jonge Nederlanders, onder wie veel studenten.

Afgezwakte tyfoon Hagupit nadert Manilla

Tyfoon Hagupit heeft bij zijn overtocht in de Filipijnen 21 mensen het leven gekost. Het nog nauwelijks opgekrabbelde rampgebied van tyfoon Haiyan is echter grotendeels gespaard gebleven en de tyfoon is inmiddels aanzienlijk afgezwakt.

Hagupit heeft niet langer de kracht van een tyfoon, maar is nu een tropische storm. De storm nadert de hoofdstad Manilla en de omliggende provincies. Hagupit ging maandag aan land in de badplaats San Juan in de provincie Batangas. San Juan ligt een kilometer of honderd ten zuiden van de metropool Manilla.

Weerkundigen waarschuwen dat Hagupit dan mag zijn afgezwakt, maar nog altijd gevaarlijk is. Het gevaar van stormvloeden is bijvoorbeeld nog niet geweken.

Stortbuien en krachtige windstoten geselden maandagochtend San Juan, dat aan de zuidkant van het Filipijnse hoofdeiland Luzon ligt. Meer dan tweeduizend inwoners zochten een veilig heenkomen in een openbaar sportcentrum. Het populaire badplaatsje ligt maar net boven de zeespiegel en heeft vaak last van overstromingen.

In Tacloban en omgeving, waar tyfoon Haiyan vorig jaar meer dan zevenduizend levens eiste, keerde maandag de rust terug. Geëvacueerde inwoners keren terug naar hun huizen, meldt het Rode Kruis.

Het merendeel van de 21 doden die volgens het Rode Kruis door het natuurgeweld van het afgelopen weekeinde zijn gevallen viel in de provincie Oost-Samar. Dat gebied ligt even ten noorden van het eiland Leyte en zijn hoofdstad Tacloban. De Filipijnse rampbestrijding houdt het voorlopig op vijf tyfoondoden.

Hagupit verlaat de Filipijnen waarschijnlijk dinsdag en trekt dan door naar de Zuid-Chinese Zee.

Mansveld niet naar klimaattop in Lima

Nederland is op de klimaattop in Lima niet vertegenwoordigd door een bewindspersoon. Staatssecretaris Wilma Mansveld van Milieu (PvdA) zou gaan, maar heeft om privéomstandigheden op het laatste moment moeten afzeggen, meldde ze maandag aan de Kamer.

In Lima moet een nieuw klimaatakkoord in de steigers worden gezet zodat volgend jaar tijdens een top in Parijs het nieuwe verdrag kan worden getekend om verdere opwarming van de aarde te voorkomen. Dat akkoord moet de opvolger worden van het Kyoto Protocol uit 1997.

Klimaatgezant Michel Rentenaar, die al sinds het begin van de conferentie op 1 december in Lima is, neemt de plaats van de staatssecretaris in. Er zijn delegaties uit 195 landen. Deze week zijn de bewindslieden in de Peruaanse hoofdstad om spijkers met koppen te slaan.

Vorige maand kwamen de Verenigde Staten en China tot een akkoord om klimaatverandering aan te pakken. Daarna groeide het optimisme enigszins over een goede afloop in Lima. De conferentie duurt nog tot en met vrijdag.

Rebellen Congo willen niet weg uit Uganda

Leden van de voormalige Congolese rebellenbeweging M23 willen niet uit Uganda vertrekken en terugkeren naar Congo. De ex-rebellen eisen dat de Congolese regering eerst alle voorwaarden van een eerder gesloten vredesakkoord ten uitvoer legt.

M23-woordvoerder Lawrence Kanyuka zei maandag dat tot dusverre 'niets is gedaan' om de ex-rebellen ervan te overtuigen dat de Congolese regering bereid is hen op te nemen.

Vorig jaar vluchtten honderden M23-strijders naar Uganda en Rwanda omdat het Congolese leger een offensief had ingezet in het gebied waar de rebellen ooit de scepter zwaaiden. Uiteindelijk sloten de rebellen in december 2013 een vredesakkoord en werd aangedrongen op repatriëring van alle ex-strijders.

M23 eist algehele amnestie, maar de Congolese regering wil dat enkele rebellen worden berecht voor misdaden die ze zouden hebben begaan.

Halve ton vuurwerk gevonden na woningbrandje

Na een brand in de meterkast van een woning in Capelle aan den IJssel is bij toeval 573 kilo illegaal vuurwerk aangetroffen. Dat liet de politie maandag weten.

Nadat het brandje zaterdag geblust was, doorliepen agenten en brandweerlieden het huis voor een check. Vervolgens zagen zij twintig dozen vuurwerk in de garage van de woning staan. Daarin zaten onder andere Chinese rollen en zogenoemde flowerbeds.

De 48-jarige bewoner van het huis is zondagochtend aangehouden. Later is ook een 46-jarige man uit Enschede aangehouden. Hij wordt er van verdacht het vuurwerk te hebben geleverd. De dozen zijn in beslag genomen en worden vernietigd.

SyriŽ en Iran veroordelen luchtaanvallen IsraŽl

Syrië en Iran hebben maandag de luchtaanvallen van Israël op twee gebieden bij de Syrische hoofdstad Damascus veroordeeld. De twee landen lieten bij monde van hun ministeries van buitenlandse zaken weten dat de operatie een 'daad van agressie' is die bewijst dat Israël 'in dezelfde loopgraaf zit' als extremistische groepen die strijden tegen het regime van president Bashar Assad.

De luchtaanvallen werden zondag uitgevoerd in de buurt van de luchthaven van Damascus en een plaats bij de Libanese grens. De Syrische regering zei dat de aanvallen vooral materiële schade hebben aangericht. De Syrische minister van buitenlandse zaken Walid al-Moallem zei maandag op een persconferentie met zijn Iraanse collega Mohammad Javad Zarif dat Israël probeert verliezen goed te maken die islamistische groepen in Syrië hebben geleden. Hij wilde hier verder niet op ingaan.

Israël heeft vooralsnog niet gereageerd op de aanvallen.

One Direction 'baldadig' bij RTL Late Night

Humberto Tan blikt terug op een geslaagd bezoek van One Direction aan RTL Late Night. "Ik was gespannen of het publiek rustig zou blijven, maar tijdens de optredens en het interview hoor je eigenlijk helemaal niks", zegt de talkshowpresentator.

Tijdens de show gingen Niall, Zayn, Harry, Louis en Liam bij Humberto aan tafel met hapjes gooien. Tot grote hilariteit van de aanwezige meiden gooiden hun idolen onder meer blokjes kaas het publiek in, zo is maandagavond te zien in de uitzending. "Ze gingen ineens met eten gooien naar elkaar. Dat was wel baldadig. Maar het geeft ook wel de ontspanning aan die ze hadden", zegt Tan.

" Je weet vooraf natuurlijk nooit of de jongens er zin in hebben en ik moet zeggen, ze hadden er echt zin in. Ze kwamen zitten, waren open en spraken ronduit. Het was een mooie middag", blikt Tan terug op de opnames, die afgelopen weekeinde plaatsvonden.

Tan is trots op het speciale bezoek van One Direction aan Nederland. " Het is heel bijzonder dat One Direction, een van de populairste en grootste bands, ons programma uitkiest. Ze hadden het immers ook met hun optreden in Italië kunnen combineren, maar kozen ervoor het interview in Nederland te doen."

De negatieve reacties die fans uitten op sociale media omdat ze geen toegangskaartjes konden bemachtigen voor het bliksembezoek, begrijpt Humberto ten dele. "Ik begrijp het tot op zekere hoogte. Ik begrijp hun teleurstelling, want er konden maar tweehonderd fans aanwezig zijn. Wat ik niet begrijp en nooit zal begrijpen is dat je als fan of mens alleen maar focust op wat je niet hebt. Het alternatief was geweest dat ze helemaal niet naar Nederland kwamen. Ze legden zelf de grens bij tweehonderd fans. De ervaring is dat je anders niets meer hoort. Dan gaat iedereen gillen. Ik snap dat mensen teleurgesteld zijn dat ze er niet bij konden zijn. Hun boosheid snap ik niet. In plaats van YouTube kunnen ze hun idolen nu een uur lang zien in Nederland, bij RTL Late Night, Hollandse kaas etend!"

"Als fans verloren hebben, dan vinden ze dat heel erg jammer en laten ze dat blijken", zegt Luuk Ikink over de storm op social media. "Dat is ook wel de kracht van One Direction, groot geworden door internet met fans die ze door dik en dun steunen. Als die fans blij zijn, zijn ze heel erg blij. Als ze boos zijn, zijn ze heel erg boos. Dat kan gebeuren, daar ben je ook fan voor. Het moet niet te erg worden met schelden en dreigen, dat heeft helemaal geen zin. Mensen blijven gewoon fan van One Direction en dat vinden ze het allerleukst."

Tan raadt iedereen aan te kijken maandagavond, niet alleen de Directioners. "De rest moet kijken om te zien hoe fenomenaal de band is. Wat zij veroorzaken is echt ongekend. Ik wist dat One Direction groot was, maar ik wist niet dat het zó groot was. Alles wat die jongens doen gaat met massale aantallen. Streams, likes en volgers; alles gaat in miljoenen. Op dit moment is er in de wereld geen band die dat veroorzaakt. Beyoncé niet, Coldplay niet, U2 niet. Wat zij internationaal veroorzaken, daar komt geen andere band ter wereld in de buurt."

Tijdens de opnames van RTL Late Night werden de artiesten verrast met de komst van voetballer Ruud van Nistelrooy. Ook dj Nicky Romero had een verrassing voor ze in petto. In de uitzending brengt de band diverse nummers van het nieuwe album Four ten gehore, waaronder Steal My Girl en de nieuwe single Night Changes.

Ondankbaar Nederland verpatst cadeau's

Lang niet alle cadeaus en surprises van Sinterklaas zijn in de smaak gevallen. Ruil- en verkoopsites als Marktplaats.nl en Ruilen.nl constateren een topdrukte rond ongewenste geschenken.

Op de zondag na pakjesavond zijn op Marktplaats een half miljoen nieuwe advertenties geplaatst, 150 duizend meer dan op een normale verkoopdag, meldde de grootste verkoopsite maandag. Vooral met spelcomputers, spelletjes, boeken, cd's en dvd's, parfum, mutsen en shawls heeft de Sint zich vergaloppeerd, zo blijkt uit het advertentieaanbod.

Ook op de site Ruilen.nl, waar cadeaus uitsluitend mogen worden geruild, is sprake van een topdrukte. Gewoonlijk plaatsen de zeventigduizend aangesloten gebruikers honderd tot honderdvijftig items per dag om te ruilen. In de dagen na pakjesavond worden volgens eigenaar Richard Henderickx dagelijks tussen de duizend en tweeduizend ruilobjecten aangeboden.

Ajax - Apoel in Spaanse handen

Het laatste groepsduel in de Champions League van Ajax wordt woensdag door een Spanjaard geleid. Carlos Velasco Carballo is door de UEFA aangesteld als scheidsrechter bij de thuiswedstrijd van de Amsterdammers tegen Apoel Nicosia. Ajax moet in dat duel minstens een punt pakken om door te mogen naar de Europa League.

Velasco Carballo floot eerder dit jaar de interland van IJsland tegen Nederland. Oranje verloor dat duel met 2-0. De 43-jarige arbiter was afgelopen zomer ook actief op het WK. Hij floot onder meer de kwartfinale tussen Brazilië en Colombia. Het ontging de Spanjaard toen dat de Colombiaan Juan Zúñiga met zijn knie hard inkwam op de Braziliaanse vedette Neymar, die daarbij een rugwervel brak.

Voormalig Apple-directeur veroordeeld

Paul Devine, voormalig Global Supply Manager van Apple, is afgelopen vrijdag veroordeeld door de rechtbank van San Jose voor het lekken van bedrijfsgeheimen. Devine is veroordeeld tot een celstraf van een jaar en een boete van 4,5 miljoen dollar.

Devine lekte vertrouwelijke informatie aan leveranciers en fabrikanten die voor Apple werkten, zodat zij dit in hun voordeel konden gebruiken om betere contracten af te sluiten met de technologiegigant. Bovendien was het lekken van geheimen niet het enige wat de voormalig directeur op zijn kerfstok had: drie jaar geleden bekende hij al schuldig te zijn aan fraude, samenzwering en het  witwassen van geld. Waarom het proces zo lang heeft geduurd, wilde het Openbaar Ministerie van San Jose niet laten weten.

Devine werkte bij Apple van 2005 tot zijn arrestatie in 2010. Voor alle misdrijven kon maximaal twintig jaar cel tegen hem geëist worden.

Apple duurste bedrijf ooit (ANP)
Voormalig Apple-directeur veoordeeld

Cesena zet trainer Bisoli aan de kant

De Italiaanse voetbalclub Cesena heeft afscheid genomen van trainer Pierpaolo Bisoli. De formatie uit de Serie A leed zondag de achtste nederlaag van het seizoen en dat is de 48-jarige Bisoli een dag later fataal geworden. De coach wordt in een mededeling op de website van de club bedankt voor bewezen diensten.

Cesena gaf zondag tegen Atalanta Bergamo een voorsprong van 2-0 uit handen en verloor met 3-2. De promovendus staat met één overwinning in veertien duels op de negentiende plek op de ranglijst.

Sam Smith in race voor titel artiest van het jaar

Sam Smith komt in aanmerking voor de titel Britse artiest van het jaar bij de BBC Music Awards, zo meldt de zender maandag. Dit nieuws volgt op de zesvoudige Grammy-nominatie voor de 22-jarige zanger.

Naast Smith maken ook David Bowie, Ed Sheeran, Elbow, Jungle en Royal Blood kans op de onderscheiding. In de categorie Beste internationale artiest zijn Pharrell Williams, Taylor Swift, Dolly Parton, Lorde, Prince en Gregory Porter genomineerd.

Het is de eerste keer dat de BBC Music Awards worden uitgereikt en de zender pakt meteen groots uit. Onder anderen Coldplay, One Direction en Calvin Harris treden tijdens de uitreiking op. De show vindt plaats op 11 december en wordt vanaf 19.00 uur live uitgezonden op Britse televisie, radio en internet.

Toename verstekelingen plaagt transportsector

De Nederlandse transportwereld gaat gebukt onder een toevloed van verstekelingen, die in of onder haar vrachtauto's de oversteek van het Europese vasteland naar Groot-Brittannië proberen te maken. Na de toestroom van verstekelingen in Calais schuift die problematiek via Zeebrugge op naar Hoek van Holland, constateert Transport en Logistiek Nederland (TLN).

In een brief aan staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) vraagt deze ondernemersorganisatie voor wegtransportbedrijven om spoedoverleg over deze ontwikkeling.

"Dit menselijke probleem vol nare situaties schuift langzaam op naar het noorden", verduidelijkt een woordvoerster van TLN. Chauffeurs en ondernemers ondervinden grote schade wegens vertragingen en een boete van tweeduizend pond, omgerekend ruim 2500 euro, per verstekeling. Daarnaast lopen de economische vluchtelingen gevaar op ongelukken.

Ex-verloofde Charlie Sheen terug op Twitter

Charlie Sheens ex-verloofde is sinds kort weer actief op Twitter. Ze gebruikt nog steeds de naam Scottine Sheen, omschrijft zichzelf als de toekomstige mevrouw Sheen en heeft haar profiel versierd met een foto waarop zij en Charlie Sheen elkaar zoenen.

Bij een foto die Scottine na haar terugkomst op het sociale medium deelde, laat ze in reactie op een opmerking dat ze haar naam zou moeten veranderen weten dat haar eigen achternaam Sheen is. Op een vraag van een volger of ze misschien in het geheim is getrouwd, reageerde ze niet.

Er zijn verder geen aanwijzingen dat Charlie en Scottine, die eerder als pornoster bekend stond als Brett Rossi, weer bij elkaar zijn. Ook de Anger Management-acteur heeft hier niets over gezegd. Het stel ging na één jaar samen te zijn geweest in oktober uit elkaar, waarna Scottine haar Twitteraccount verwijderde.

Kaarten U2-concerten snel uitverkocht

De twee shows van U2, volgend jaar in de Amsterdamse Ziggo Dome, zijn uitverkocht. De kaartverkoop ging maandag om 10.00 uur van start. Rond 10.30 uur waren alle kaarten gereserveerd, aldus een woordvoerder van concertorganisator Mojo.

Door de grote belangstelling kwamen veel mensen in de wachtrij terecht. Daar werd op Twitter veel over geklaagd. "Bijna twee uur in de wachtrij gestaan voor kaarten voor U2, blijkt het al uitverkocht te zijn", schrijft iemand bijvoorbeeld.

Er waren volgens Mojo een kleine dertigduizend kaarten beschikbaar voor de concerten op 8 en 9 september. Volgens de woordvoerder is de kans aanwezig dat er een extra concert komt. "Maar die informatie hebben wij nog niet."

De Ierse rockgroep bracht in oktober een nieuw studioalbum uit, Songs of Innocence. De bijbehorende wereldtournee gaat op 14 mei van start in Vancouver en eindigt vooralsnog op 11 november in Parijs. U2 heeft aangekondigd eind volgend jaar 'bijzondere' concerten te geven in thuisstad Dublin, maar daarvoor zijn nog geen data geprikt.

Veiling Serious Request geopend

De veiling van 3FM Serious Request van 2014 is maandag geopend. Veel bijzondere spullen die gedoneerd zijn door BN' ers en buitenlandse sterren gaan onder de hamer.

Giel Beelen opende maandagochtend in zijn radioprogramma de veiling. Er kan onder meer geboden worden op een dj-pakket van Armin van Buuren, een door Tess Milne geschonken jurk van modeontwerper Alexander McQueen en een gesigneerd voetbalshirt van Arjen Robben. Meest opmerkelijk is de bijdrage van Emile Roemer: bij degene die het hoogste bod uitbrengt, komt de fractievoorzitter van de SP een voetbalwedstrijd fluiten.

De komende weken worden er dagelijks nieuwe items aan de lijst toegevoegd. Er kan tot en met 31 december geboden worden.

De opbrengst van Serious Request gaat naar het Rode Kruis, om meisjes en vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld in oorlogsgebieden te helpen. Het Glazen Huis staat dit jaar van 18 tot en met 24 december op de Grote Markt in Haarlem.

ISU houdt vast aan EK in Chelyabinsk

De internationale schaatsbond ISU ziet geen enkele reden om het Europees kampioenschap allround in Chelyabinsk op een andere locatie te houden. Vooral binnen de Nederlandse schaatswereld wordt hardop gesproken over een boycot van het toernooi, dat over een maand in Rusland wordt gehouden.

"Het is verstandig om sport en politiek uit elkaar te houden. Ik zie geen enkele aanwijzing om de EK te verplaatsen. Daar zijn andere instanties voor", zei de vicevoorzitter van de ISU, Jan Dijkema, maandag tegen de NOS.

De Nederlandse schaatsbond KNSB meldde eerder 'begrip' te hebben voor coaches en sporters die het toernooi willen laten schieten vanwege de vliegramp met MH17 en de huidige politieke rol van het gastland op het wereldtoneel. Coach Jan van Veen gaat zeker niet, terwijl Ireen Wüst en Marrit Leenstra hun twijfels hebben geuit. Sven Kramer hoopte tevergeefs dat het EK verplaatst zou worden.

IOC schrapt limiet aantal sporten op Spelen

Het Internationaal Olympisch Comité stelt geen grens meer aan het aantal sporten op de Spelen, maar wel aan het aantal deelnemers en het aantal nummers waarop medailles zijn te verdienen. Ook kan de organiserende stad makkelijker een nieuwe sport aan het programma toevoegen. De wachttijd wordt verkort van zeven naar drie jaar.

De leden van het IOC gingen maandag tijdens het congres in Monaco akkoord met limieten aan aantallen deelnemers en nummers. Voor de Zomerspelen geldt een maximum van 10.500 deelnemende atleten en 310 verschillende nummers. Voor de Winterspelen zijn de limieten gezet op 2900 deelnemers en honderd nummers.

"Deze verschuiving naar een programma dat is gebaseerd op nummers in plaats van sporten, geeft meer flexibiliteit", licht IOC-lid Franco Carrano toe.

Mama en baby bekogeld met vuurwerk

In het Utrechtse IJsselstein zijn afgelopen vrijdag een moeder en haar baby bekogeld met vuurwerk. Dit terwijl zij gewoon in de tram zaten.

Vrijdagmiddag, even na half vijf, stapte de moeder met haar kinderwagen bij Utrecht Binnenstad de tram in. Zodra de sneltram optrok, zag zij het opgeschoten tuig vuurwerk afsteken.

Het schorriemorrie, bestaande uit drie jongens en een meisje van tussen de 12 en 14 jaar, gooide het vuurwerk in de richting van het slachtoffer. Dit kwam onder de kinderwagen terecht, waarna de vrouw haar kind probeerde te beschermen.

De vrouw en haar medepassagiers zijn hevig geschrokken van het voorval. Ook raakte de tram door de klap zwaar beschadigd. De politie heeft het tuig helaas nog niet in de kraag weten te vatten en roept getuigen op zich te melden.

84 bekeuringen bij straatrace Maasvlakte

De politie heeft zondag 84 aanwezigen bij een illegale straatrace op de Maasvlakte op de bon geslingerd. Medewerkers van de Zeehavenpolitie zetten zondagmorgen de omgeving van het tijdelijke circuit op de Prinses Máximaweg af, waarna de politie tegen alle aanwezigen proces-verbaal opmaakte.

De bonnen werden uitgedeeld op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening, waarin samenscholing met dreigende wanordelijkheden verboden is. Volgens de Rotterdamse politie stonden de auto's van de aanwezigen zodanig op de rijbaan geparkeerd dat andere automobilisten niet konden passeren. Op het afgesloten weggedeelte reden straatracers tegen elkaar.

'Economie komt meer op eigen benen te staan'

De Nederlandse economie wordt de komende tijd meer gedreven door de bestedingen in eigen land en wordt minder afhankelijk van de export. De groei blijft echter bescheiden, terwijl de werkloosheid nauwelijks verder daalt. Dat stelt De Nederlandsche Bank (DNB) in maandag gepresenteerde ramingen.

DNB verwacht dat de consumptie in 2015 voor het eerst in jaren groeit. Dankzij de zeer lage inflatie neemt de koopkracht toe, wat samen met het groeiende vertrouwen kan zorgen voor hogere bestedingen. Daarnaast trekken de investeringen van bedrijven aan, waardoor de binnenlandse bestedingen de export overvleugelen als drijvende kracht van de economie.

De centrale bank verwacht dat de economie volgend jaar met 1,2 procent groeit, na een plusje van 0,8 procent dit jaar. Voor 2016 wordt een vooruitgang met anderhalf procent voorspeld. Daarmee groeit de economie ook de komende jaren 'nog niet op volle toeren', aldus DNB. De dit jaar ingezette daling van de werkloosheid lijkt daardoor in 2015 weer te stagneren.

Door de matige groei en de scherpe daling van de olieprijs blijft de inflatie de komende tijd bijzonder laag. Voorlopig is dat gunstig, omdat een geringe loonstijging al zorgt voor een aardige toename van de koopkracht. Op termijn ziet DNB echter ook de nadelen, vooral als de lage inflatie omslaat in deflatie. "In zo'n scenario zorgen dalende prijzen ervoor dat ook de lonen gaan dalen", aldus DNB-directeur Job Swank. "Dan is het linke soep. Maar in zon situatie zitten we nog lang niet."

Swank wees op de huizenmarkt om aan te tonen dat dalende prijzen niet altijd gunstig zijn. Volgens DNB kampen nog ongeveer een miljoen huizenbezitters met een hypotheekschuld die hoger is dan de waarde van hun woning. Wie rond 2004 een duur huis kocht, staat mogelijk de komende tien jaar nog 'onder water', aldus Swank.

Uitgebreide schuldhulp voor jongere huizenbezitters, zoals het IMF adviseert, ziet DNB niet zitten. De groep is te groot, waardoor kwijtschelding banken in de problemen kan brengen, denkt Swank. "Het is niet evident de oplossing. We moeten uit de schulden zien te groeien."

MH17-konvooi komende nacht in Nederland

Het konvooi met wrakstukken van de Boeing 777 van Malaysia Airlines komt in de nacht van maandag op dinsdag aan bij de Duits-Nederlandse grensovergang Bad Bentheim/De Lutte, even ten zuidoosten van Oldenzaal. Dat bevestigde de politie van de Duitse deelstaat Nedersaksen maandagochtend telefonisch.

Het konvooi van vier vrachtwagens stond maandagochtend geparkeerd bij de Duitse stad Hannover. Het is volgens een woordvoerder van de politie Nedersaksen de bedoeling dat er nog vier vrachtwagens aan het konvooi worden toegevoegd. Wat voor trucks dat precies zijn, kon hij niet zeggen. De colonne moet rond 01.00 uur 's nachts weer gaan rijden en zal een uur of drie later aan de grens met Nederland aankomen, aldus Karsten Wolff. Daar zal het worden overgedragen aan de Nederlandse autoriteiten.

Onderweg zal het konvooi, dat luchtmachtbasis Gilze-Rijen als eindbestemming heeft, opnieuw worden begeleid door veel auto's van de politie Nedersaksen.

Wilders verhoord door Rijksrecherche

PVV-leider Geert Wilders neemt niets terug van zijn minder Marokkanen-uitlatingen eerder dit jaar. Dat blijkt uit een verklaring die hij maandag heeft afgelegd in zijn verhoor door de Rijksrecherche. "Ik neem geen woord terug van wat ik gezegd heb. Ik heb namelijk niets verkeerd gezegd", aldus Wilders in zijn verklaring.

Het verhoor maandagochtend vond plaats in opdracht van het Openbaar Ministerie. Dat maakte in oktober bekend dat het Wilders vanwege diens minder Marokkanen-uitlatingen op 19 maart verdenkt van 'belediging van een groep mensen op grond van ras en aanzetten tot discriminatie en haat'. Het OM zei er toen bij dat vervolging in de rede ligt.

Wilders hoopt dat nog altijd te voorkomen, zegt hij maandag.

Britt Dekker babbelt over paarden op YouTube

Britt Dekker loopt voortaan op YouTube leeg over haar hobby paardrijden. De televisiester is het nieuwe gezicht van het kanaal PaardenpraatTV. "Ik heb echt super veel zin om mijn eigen programma te gaan maken en zo heel Nederland te laten delen in mijn passie voor paarden", reageert Dekker.

Op PaardenpraatTV, dat al en aantal maanden bestaat, geeft Dekker voortaan wekelijks tips en doet ze verslag van 'haar eigen ambities om over een jaar het NK dressuur te gaan rijden'. "Omdat het online is, hebben kijkers de mogelijkheid om vragen te stellen en in contact met mij te komen. Zo ontstaat er een echte community", zegt Dekker.

Dekker onderhoudt het kanaal met dressuurruiter Esra de Ruiter, die ook elke week updates verzorgt.

Bandai Namco toont nieuwe screenshots Sword Art Online: Lost Song

Bandai Namco heeft eindelijk nieuwe screenshots geüpload van de aankomende Sword Art Online: Lost Song. Deze game zal zowel voor PS3 als voor PS Vita uitkomen op 26 maart 2015 in Japan en later in de rest van Azië. Er is nog geen officiële aankondiging voor de VS en Europa, maar één van de redenen dat de game voor PS3 en PS Vita uitkomt is dat het een eventuele release makkelijker zou maken.

De game zal zowel Klein als Philia als speelbare personages hebben. Philia is geen onbekende en verscheen ook al in Sword Art Online: Hollow Fragment maar in deze game zal ze een compleet ander uiterlijk hebben, een schattige zwartharige Springgan die werkt als een treasure hunter. In Sword Art Online: Lost Song zal ze als wapen een dagger gebruiken ook is ze niet onervaren met support magic.

Bandai Namco onthulde ook een nieuwe tv reclame waarin de nieuwe manier van vechten te zien is.

Buitenlandchef EU op bezoek in Turkije

Buitenlandchef van de Europese Unie Federica Mogherini is maandag aangekomen in Turkije. Ze voert onder andere overleg over de crisis in buurlanden Syrië en Irak en over het problematische toetredingsproces van Turkije tot de EU.

Mogherini, die werd vergezeld door de eurocommissarissen voor mensenrechten en uitbreiding, spreekt onder meer met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Ze reist vervolgens door naar het grensgebied met Syrië om daar met vluchtelingen te spreken.

In 2005 werd een begin gemaakt met de gesprekken over Turkse toetreding tot de Europese Unie. De gesprekken liggen echter al lange tijd stil, vooral omdat Turkije overhoop ligt met Cyprus en omdat sommige Europese landen twijfelen over toetreding van een land met een bevolking die grotendeels bestaat uit moslims.

Mogherini noemde haar bezoek 'een sterke aanwijzing van het strategische belang van de betrekkingen tussen Turkije en de EU en onze wens om de betrokkenheid uit te breiden in het licht van onze gedeelde belangen'.

Ook ABN stopt met personeelskorting hypotheek

Ook ABN AMRO stopt met de personeelskorting op nieuw af te sluiten hypotheken. Medewerkers die na 31 december in dienst treden gaan hetzelfde tarief betalen als de klanten van de bank. Dat maakte ABN AMRO maandag bekend.

De huidige medewerkers kunnen wel blijven profiteren van het gunstigere personeelstarief gedurende de looptijd van de hypotheek. Dat geldt ook voor het verlengen van de rentevaste periode of als medewerkers besluiten hun hypotheek mee te nemen naar een nieuwe woning. Voor bestaande medewerkers die een hypotheek willen afsluiten geldt volgend jaar nog een overgangsregeling.

"ABN AMRO maakt deze keuze omdat het past in het huidig tijdbeeld en omdat het in lijn is met de maatschappelijke wens om personeelsvoordelen te beperken", aldus de bank. ING maakte begin november al bekend te stoppen met het geven van kortingen op hypotheken aan het eigen personeel.

Ook Canada sluit ambassade CaÔro

Na de Britse heeft ook de Canadese ambassade in Caïro haar deuren gesloten. De Canadese vertegenwoordiging voelde zich niet langer veilig.

De ambassade had de Egyptische autoriteiten gevraagd om de afsluiting van alle wegen rond het gebouw, zegt een functionaris van de Egyptische veiligheidsdiensten. Volgens de ingewijde, die niet met naam en toenaam wil worden opgevoerd, willen de autoriteiten wel de veiligheidsmaatregelen rond het pand opschroeven maar is de wegafsluiting te veel gevraagd.

De Britse ambassade in de Egyptische hoofdstad liet eerder weten dezer dagen geen bezoekers binnen te laten en de publieke dienstverlening op te schorten. Waardoor de Britten hun veiligheid bedreigd zien lieten zij in het midden, en evenmin is duidelijk hoe lang de sluiting duurt. De ambassades van Londen en Ottawa zijn allebei gevestigd in het stadsdeel Garden City.

Sinds de afzetting van president Mohammed Morsi door het leger is Egypte getroffen door een reeks aanslagen. Ook zijn er geregeld opstootjes tussen de politie en demonstranten.

Nicki Minaj volgend jaar weer in Nederland

Nicki Minaj komt volgend jaar weer naar Nederland voor een concert. De rapper staat op donderdag 19 maart in de Ziggo Dome, maakte concertorganisator Greenhouse Talent maandag bekend. Kaarten voor het concert zijn vanaf vrijdagochtend te koop.

Minaj doet Amsterdam aan met The Pinkprint Tour, vernoemd naar haar nieuwe album The Pinkprint dat volgende week uit moet komen. Op het schijfje staat Minaj' hitsingle Anaconda, waarmee ze afgelopen zomer veel opschudding veroorzaakte. Eerder scoorde Minaj hits als Super Bass en Starships.

Nicki Minaj komt niet in haar eentje naar Nederland. Trey Songz, die met artiesten als 50 Cent en B.o.B samenwerkte, verzorgt het voorprogramma. Songz werkte ook meermaals samen met Minaj. In 2010 maakten de twee het nummer Bottoms Up, nog steeds Songz' meest succesvolle single in de Verenigde Staten. Onlangs bracht Songz de single Touchin, Lovin' uit, waarop Minaj ook te horen is.

Afperser De Mol zwijgt nog over motief

De 70-jarige Zeistenaar die vorige week is gearresteerd omdat hij de familie De Mol zou hebben afgeperst, heeft nog niks gezegd over zijn motief. Hij eiste veel geld van John de Mol, anders zou hij het gezin van Linda de Mol iets aandoen. Maar of het geld zijn enige motief was, is nog niet duidelijk, aldus een woordvoerder van het rechercheteam maandag.

De politie gaat er vanuit dat de man uit Zeist in zijn eentje heeft gewerkt. Er is tot nu toe geen enkele aanwijzing dat er meer mensen bij de afpersing betrokken zouden zijn. Geruchten dat de man in het verleden een buurman van Linda de Mol in Crailo zou zijn geweest, wijst de politie van de hand. "De familie De Mol zegt dat ze deze man niet kennen, dus dat is onwaarschijnlijk", zegt de politie.

De Zeistenaar zit sinds vrijdag in voorarrest. Eind volgende week moet hij voor de raadkamer van de rechtbank in Utrecht verschijnen.

Santana komt naar Ziggo Dome

Carlos Santana treedt volgend jaar op 30 juni op in de Ziggo Dome in Amsterdam. De kaartverkoop voor het concert begint vrijdag, meldt Mojo Concerts. De Mexicaanse gitarist en zanger begint met zijn band op 8 mei in Sint-Petersburg aan zijn Corazón Tour. Op het eerder dit jaar verschenen album Corazón doen onder anderen Gloria Estefan en Ziggy Marley mee.

Santana werd in de jaren zestig bekend met zijn mix van rock, salsa en jazz fusion. Hij vergaarde tien Grammy Awards. Santana bracht onlangs zijn autobiografie uit, The Universal Tone: Bringing My Story To Light.

Rechter: UberPop moet stoppen

Het bedrijf Uber moet stoppen met de goedkope taxidienst UberPop. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven besloten in een door Uber tegen het ministerie van Infrastructuur en Milieu aangespannen zaak.

Uber wilde dat de rechter een besluit van het ministerie zou schorsen. In dat besluit staat dat Uber op straffe van een dwangsom die kan oplopen tot honderdduizend euro moet stoppen met het goedkope taxivervoer, omdat daarmee de Wet personenvervoer wordt overtreden.

Unanieme steun voor goedkopere Spelen

De leden van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zijn van mening dat toekomstige Spelen goedkoper moeten. Ze hebben maandag unaniem ingestemd met de kostenbesparingen die voorzitter Thomas Bach heeft gepresenteerd tijdens de 127e sessie van het IOC in Monaco.

Het betekent dat het IOC een nieuwe filosofie omarmt bij de kandidaatstelling. Steden die interesse hebben in het organiseren van de Spelen, kunnen zich eerst laten adviseren door het IOC voordat ze een officieel bid indienen.

Het IOC verplicht een stad niet langer alle accommodaties binnen de eigen grenzen te concentreren. De gaststad mag uitwijken naar een andere stad als daar een geschikt stadion bestaat en in uitzonderlijke gevallen zelfs uitwijken naar een ander land.

Blom fluit in Europa League

Kevin Blom is door de Europese voetbalbond UEFA aangesteld als scheidsrechter bij de wedstrijd in de Europa League tussen PAOK Saloniki en Guingamp. De leidsman wordt donderdag in het Griekse Thessaloniki bijgestaan door assistenten Patrick Langkamp en Bas van Dongen.

Voor Blom wordt het zijn 32e wedstrijd in de Europa League en zijn 71e internationale duel in totaal. PAOK en Guingamp strijden om de tweede plek in groep K. Beide ploegen hebben zeven punten.

Eerder werd al bekend dat Björn Kuipers de wedstrijd in de Champions League tussen Liverpool en FC Basel gaat fluiten. Ook bij dat duel op dinsdag staat de tweede plaats in de groep op het spel.

Nederlands elftal oefent tegen VS

Het Nederlands elftal oefent op 5 juni in eigen land tegen de Verenigde Staten. De Amerikaanse bond meldde dat zondag na afloop van de finale in de Major League Soccer. De formatie van bondscoach Jürgen Klinsmann speelt vijf dagen later vriendschappelijk in en tegen wereldkampioen Duitsland.

De KNVB bevestigde dat het met de Amerikanen in gesprek is over de oefeninterland op 5 juni in Nederland. "Wij maken het pas officieel bekend als de contracten zijn getekend", aldus een woordvoerster van de bond maandag.

De wedstrijd tegen de Verenigde Staten zou dan in aanloop zijn naar de EK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Letland op 12 juni.

'Second opinion blijft in basispakket'

De second opinion moet voor iedere patiënt toegankelijk blijven. Dat staat in een advies aan het Zorginstituut Nederland, die dit punt deze week aankaart bij het ministerie van Volksgezondheid.

Begin vorig jaar opperde de Orde van Medisch Specialisten (OMS) dat patiënten best kunnen meebetalen als ze een second opinion willen. Zo'n nieuw onderzoek door een andere arts, meestal in een ander ziekenhuis, kost volgens hen veel geld. En volgens de orde is de uitkomst zelden anders. Het voorstel stuitte op veel weerstand, onder meer van de patiëntenfederatie NPCF.

De mogelijkheid om een second opinion aan te vragen zit nu in het basispakket. Iedereen kan er dus aanspraak op maken. Als het aan het Zorginstituut ligt, blijft dat dus ook zo.

Arnhemmer schopt en bijt agenten

Een 20-jarige Arnhemmer is zondag gearresteerd nadat hij twee agenten had geschopt en gebeten. Er moesten andere agenten aan te pas komen om de woedende man in bedwang te krijgen. De agenten raakten gewond en hebben aangifte gedaan, aldus de politie maandag.

De politie wilde de man aanhouden omdat hij een vrouw lastigviel. Toen de agenten de man naderden, trapte hij één van hen in het gezicht en beet de ander.

Orkest van Nederland trekt 853.000 kijkers

De eerste aflevering van Het Orkest van Nederland op RTL 4 trok zondagavond 853.000 kijkers. Het door Dominic Seldis en Martijn Krabbé gepresenteerde programma is een zoektocht naar talenten voor een 65-koppig amateurorkest.

Het best bekeken programma was zondagavond Studio Sport Eredivisie, waar 3,1 miljoen mensen op afstemden. Het achtuurjournaal volgt op de tweede plek met 2,9 miljoen kijkers en De Reünie staat op 3 met ruim 2,2 miljoen kijkers.

De NOS zond zondagmiddag de veelbesproken ARD-documentaire over doping in Rusland uit. Daar keken 818.000 mensen naar.

Bouwbedrijven verwachten meer vacatures

Een toenemend aantal bouwbedrijven verwacht dat het aantal vacatures in de branche snel gaat aantrekken. Ondernemers in de bouw zijn hierover de laatste jaren niet zo optimistisch geweest als nu. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

De indicator die het statistiekbureau bijhoudt over het verwachte verloop van de vacatures in de bouw, bereikte in november de hoogste stand ooit. Afgelopen maand zeiden opnieuw meer bedrijven dat zij op korte termijn meer vacatures verwachten. Het CBS peilt de stemming hierover al sinds januari 1998.

Toch gaat het met de omzet in de bouw nog niet goed. In het derde kwartaal vertoonde deze op jaarbasis nog een daling. Maar volgens het CBS zijn de vooruitzichten voor de toekomstige bouwproductie positiever, vooral voor de woningbouw. Zo is de totale waarde van de verleende bouwvergunningen voor woningen in de eerste negen maanden van dit jaar met bijna 35 procent gestegen tot een bedrag van bijna 4 miljard euro.

New Delhi verbiedt taxi-app Uber om verkrachting

New Delhi heeft de alternatieve taxidienst Uber verboden. Het besluit van de Indiase hoofdstad lijkt ingegeven door de beschuldigingen jegens een Uber-chauffeur van verkrachting van een vrouwelijke klant.

Uber zal 'alles doen om de dader voor het gerecht te brengen en het slachtoffer en haar familie te steunen in haar herstel', liet Travis Kalanick, de topman van het Amerikaanse taxibedrijf, weten.

De verdachte chauffeur wordt waarschijnlijk maandag in staat van beschuldiging gesteld. De 32-jarige man wordt verdacht van de verkrachting van een vrouw die hij vrijdagavond na een diner naar huis bracht. Het slachtoffer werkt in de financiële wereld.

Uber heeft geen chauffeurs in vaste dienst, maar bemiddelt tussen chauffeurs en klanten. Gebruikers kunnen met een app een auto met chauffeur bestellen. Het bedrijf groeit als kool.

Nederlagen in NBA voor Heat en Knicks

Miami Heat blijft het dit seizoen moeilijk hebben in het Amerikaanse basketbal. De ploeg die de afgelopen vier jaar in de finale stond van de NBA, verloor zondag voor de vierde keer op rij en al voor de elfde keer deze competitie.

Memphis Grizzlies kende geen genade: 103-87. Hoewel sterspeler Dwyane Wade 25 punten maakte voor Heat, moest de ploeg uit Miami in het vierde kwart diep buigen voor de Grizzlies, waar Jon Leuer uitblonk met twintig punten en twaalf rebounds.

New York Knicks leed zijn achtste nederlaag op rij en zijn achttiende van het seizoen. Portland Trail Blazers was deze keer te sterk: 103-99. LaMarcus Aldridge was topschutter bij de Trail Blazers met 24 punten. Carmelo Anthony kwam tot 23 punten voor de Knicks.

Uitslagen zondag 8 december 

Boston Celtics - Washington Wizards 101-93
Atlanta Hawks - Denver Nuggets 96-84
Memphis Grizzlies - Miami Heat 103-87
Detroit Pistons - Oklahoma City Thunder 94-96
Dallas Mavericks - Milwaukee Bucks 125-102
New York Knicks - Portland Trail Blazers 99-103
LA Lakers - New Orleans Pelicans 87-104

Negentig renners betrokken bij dopingzaak ItaliŽ

Volgens de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport zouden er niet twintig, zoals eerder gemeld, maar liefst negentig wielrenners betrokken zijn bij de dopingzaak rondom dokter Michele Ferrari, waar het gerecht van Padova jaren onderzoek naar heeft gedaan.

De sportkrant zegt in het bezit te zijn van het honderden pagina's tellende rapport, dat afgelopen week aan het Italiaans Olympisch Comité (CONI) werd overhandigd. Volgens La Gazzetta zitten er onverwachte namen bij en zijn er onder meer foto's van Ferrari die in november 2013 een trainingskamp van Astana bezoekt. Banden met tourwinnaar Vincenzo Nibali zouden er dan weer niet zijn. De krant zegt nog in de loop van deze week alle namen bekend te maken.

Doodstraf voor aanslagen Xinjiang

Acht terroristen zijn ter dood veroordeeld voor hun betrokkenheid bij bloedige aanslagen in de Chinese regio Xinjiang. Chinese staatsmedia melden dat vijf anderen ook de doodstraf kregen, maar dat zij vooralsnog niet worden geëxecuteerd.

Bij twee aanslagen in het westen van China vielen eerder dit jaar 46 doden. Een explosie op een treinstation kostte in april drie mensen het leven, onder wie twee terroristen. Een paar weken later reden twee voertuigen in op bezoekers van een markt in provinciehoofdstad Urumqi. De auto's lagen vol explosieven. Naast de vier automobilisten kwamen 39 mensen om.

Na de aanslagen begonnen de autoriteiten een grote antiterreuroperatie. China houdt radicale Oeigoerse separatisten verantwoordelijk voor de aanslagen. De islamitische minderheid verzet zich tegen de instroom van Han-Chinezen, waardoor zij in het gedrang zou komen.

Consument minder vaak naar kapper

Consumenten zijn in het derde kwartaal minder vaak naar de kapper gegaan of kozen voor een goedkopere kapper, behandeling of product dan een kwartaal eerder. Dit was voor de derde keer op rij. Maar doordat de prijzen hoger lagen, steeg de omzet van de kappersbranche wel. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekendgemaakt.

Het aantal knipbeurten en verkochte haarverzorgingsproducten daalde in het derde kwartaal met 0,2 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Consumenten waren door hogere prijzen wel meer geld kwijt aan de kapper. De omzet in de branche steeg met 0,5 procent.

Vanaf het begin van de crisis eind 2008 boekte de kappersbranche op jaarbasis alleen in 2010 nog een volume- en omzettoename.

Spieth imponeert bij gastheer Woods

De Amerikaanse golfer Jordan Spieth heeft zondag een imposante zege geboekt in de Hero World Challenge. De 21-jarige prof won het toernooi in Windermere in Florida met liefst tien slagen voorsprong op de nummer twee, de Zweedse topspeler Henrik Stenson. Het was de tweede overwinning op rij voor de talentvolle golfer, vorige week won hij ook al de Australian Open.

Spieth sloot het toernooi op de golfbaan van Isleworth, waar de liefdadigheidsorganisatie van golficoon Tiger Woods optrad als gastheer, met een ronde van 66 slagen. Hij kwam uit op een totaal van 262, 26 slagen onder par. Hij verbeterde het record van Woods, die in 2007 zijn eigen toernooi won in 266 slagen (-22).

Woods maakte na vier maanden rust zijn rentree in de World Challenge en dat viel hem qua uitslag niet mee, gedeeld zeventiende en laatste.

Nederland wordt steeds suÔcidaler

Nog nooit maakten in Nederland zo veel mensen een einde aan hun leven als vorig jaar. In totaal ging het om 1854 mensen, 101 meer dan in het jaar daarvoor. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Het aantal zelfmoorden in Nederland steeg de afgelopen zes jaar elk jaar. Ten opzichte van 2007 is in Nederland het aantal zelfdodingen met een kwart gestegen.

Wat de reden is van de flinke stijging, is niet onderzocht door het CBS, maar het ligt in de lijn der verwachting dat het met de economische crisis te maken heeft. Begin jaren tachtig, toen het ook economisch niet goed ging, was ook een toename in het aantal zelfmoorden te zien.

Overigens ligt het zelfdodingscijfer in Nederland een stuk lager dan in omliggende landen.

Donovan neemt afscheid met titel

De Amerikaanse voetballer Landon Donovan heeft afscheid genomen met de titel in de Major League Soccer. De 32-jarige topscorer won zondag met zijn club Los Angeles Galaxy de beslissende wedstrijd om het kampioenschap met 2-1 van New England Revolution. De Ierse international Robbie Keane maakte in de verlenging het winnende doelpunt.

Het was de derde titel voor LA Galaxy in de afgelopen vier seizoenen. Donovan veroverde al zijn zesde Amerikaanse titel. Hij won er vier met Galaxy en twee met San Jose Earthquakes. Donovan nam eerder dit jaar na 157 interlands al afscheid van de Amerikaanse nationale ploeg. Hij voetbalde in zijn carrière ook in Europa voor Everton, Bayern München en Bayer Leverkusen.

Zorg loverboy-meisjes vooral taak gemeente

Gemeenten moeten een grotere rol krijgen bij de zorg voor slachtoffers van loverboys. Er moet een integrale aanpak komen, gericht op preventie en opvang van de meisjes en jonge vrouwen. Gemeenten krijgen vanaf 1 januari diverse taken bij de uitvoering van jeugdzorg.

Een actieplan van een commissie onder leiding van oud-Kamerlid Naïma Azough wordt maandag aangeboden aan staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA).

Een loverboy begint een relatie met een meisje, meestal met als doel haar tot prostitutie te dwingen. Jeugdzorgorganisaties zijn al bezig de hulp te intensiveren en de registratie van slachtoffers te verbeteren.

Het aantal geregistreerde jonge slachtoffers van loverboys en mensenhandel neemt al jaren toe. In 2009 waren er volgens de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen 63 minderjarige slachtoffers van mensenhandel, vorig jaar waren dat er 165, voornamelijk meisjes.

Justitie eist claim op Moszkowicz op

Het Openbaar Ministerie heeft beslag gelegd op de vordering van 35 duizend euro die crimineel Donald G. zegt te hebben op voormalig strafpleiter Bram Moszkowicz. Zodra Moszkowicz in staat is die vordering te voldoen, valt het geld toe aan het vermogen van G. Het OM wil dat criminele vermogen van G. afromen wegens een veroordeling voor witwassen en afpersing.

De procedure om G. zijn geld af te nemen loopt nog, aldus een woordvoerder. Het OM spreekt tegen dat bij Moszkowicz rechtstreeks een claim is neergelegd.

'VS wisten niet van vrijlating gedode gijzelaar'

De Verenigde Staten waren niet op de hoogte van gesprekken over de ophanden zijnde vrijlating van de Zuid-Afrikaanse gijzelaar Pierre Korkie, die zaterdagochtend omkwam bij een Amerikaanse aanval op de Jemenitische tak van Al-Qaida. Dat heeft de Amerikaanse ambassadeur in Zuid-Afrika, Patrick Gaspard, maandag gezegd.

Volgens Gaspard waren Amerikaanse functionarissen niet op de hoogte van lopende onderhandelingen die zouden leiden tot een oplossing tussen de militanten en de Zuid-Afrikaanse hulporganisatie Gift of the Givers, die optrad namens de familie van Korkie.

Bij de bevrijdingsactie zaterdag kwam ook de Amerikaanse gijzelaar Luke Somers om.

Schaatsbond heeft begrip voor afzeggers EK

De Nederlandse schaatsbond (KNSB) heeft er alle begrip voor als coaches en sporters de EK allround komende maand in Rusland willen overslaan vanwege de vliegramp met MH17 en de huidige politieke rol van het gastland op het wereldtoneel. "Dat zullen we absoluut respecteren", verzekerde technisch directeur Arie Koops na afloop van de derde wereldbeker in Berlijn.

"We leven niet voor niets in een vrij land. Als persoon denk ik ook over dit soort zaken na. Politiek gezien hebben we als individu allemaal een mening. Bepaalde dingen kunnen gewoon niet. Maar als TD van de KNSB moet ik toch vooral naar de sportieve kant kijken."

Koops reageerde op uitspraken van de prominente schaatssters Ireen Wüst en Marrit Leenstra. De twee rivalen spraken in Berlijn onafhankelijk van elkaar hun grote twijfels uit over hun EK-deelname. Dat deed het duo in navolging van schaatscoach Jan van Veen, die onlangs bekendmaakte dat hij het allroundtoernooi in Chelyabinsk zou boycotten. "Ik ga daar niet hoog en droog op het ijs staan en net doen of er niets aan de hand is met Rusland", liet hij resoluut weten.

Volgens Van Veen hebben sport en politiek wel degelijk veel met elkaar te maken. Als KNSB-topman kan en wil Koops in die zienswijze niet meegaan. "Als bond houden we vast aan het principe dat we in eerste instantie sport en politiek zo veel mogelijk gescheiden willen houden. Dat is ons uitgangspunt. We hebben regelmatig contact met het ministerie van Buitenlandse Zaken, met de Nederlandse ambassade in Rusland, met sportkoepel NOC*NSF en met de internationale schaatsunie ISU. Tot op dit moment is er geen verhoogd veiligheidsrisico voor Chelyabisnk en voor grote andere delen van Rusland. Dat is het belangrijkste punt waar wij als KNSB naar kijken."

Volgens Koops is het annuleren van de EK in Rusland bij de ISU niet aan de orde. "Dat zou voor de sporters die wel willen gaan ook erg wrang zijn. Zij kunnen dan niet uitvoeren waarmee ze dag en nacht bezig zijn. Daarom zullen wij op grond van een politiek standpunt deelname aan een toernooi nooit kunnen verbieden."

Titelverdedigster Wüst hoeft volgens Koops in principe niet te vrezen voor haar deelname aan de WK allround in maart in Calgary indien ze besluit om in januari thuis te blijven. "We hebben voor dat toernooi al twee startbewijzen verdiend en bij de wereldbeker eind januari in Hamar kunnen we nog een derde ticket krijgen. Die regels zijn dit seizoen toevallig net veranderd."

Ralph Baer overleden

Ralph Baer, een echte pionier in de gamewereld, is zaterdag 6 december op 92-jarige leeftijd overleden. Zijn dood is bevestigd door onafhankelijke betrouwbare bronnen.

Als Duitse immigrant die met zijn familie vluchtte tijdens het begin van het nazi-regime in 1935, begon Baer in de jaren 60 te experimenteren met het idee om videogames op de tv te spelen. Hij kwam met het idee van de Brown Box, die in 1972 erkend en commercieel verkocht zou worden als de Magnavox Odyssey, het eerste videogame-systeem ter wereld. Naast de Magnavox Odyssey was Baer ook uitvinder van de 'light gun' en mede-ontwikkelaar van de onwijs populaire Milton Bradley-spellen Simon en Super Simon. Baer kreeg de National Medal of Technology and Innovation in 2004 voor zijn baanbrekende werk in de game-industrie. In 2008 kreeg hij een Game Developers Choice Pioneer Award.

Alhoewel hij al in de 90 was, is hij nooit gestopt met het uitvinden van dingen. In de video's is in een interview voor PBS Inventors te zien hoe hij vertelt over zijn rol in de ontwikkeling van de Magnavox Odyssey, en de uitreiking van Game Developers Choice Pioneer Award.

Marseille herovert koppositie op PSG

Olympique Marseille heeft zondag de koppositie in de Franse Ligue 1 weer overgenomen van Paris Saint-Germain. De formatie van trainer Marcelo Bielsa was op eigen veld met 3-1 te sterk voor FC Metz. Door die zege gaat Marseille aan kop met 38 punten uit zeventien wedstrijden. PSG, dat zaterdag met 2-1 won van Nantes, volgt op één punt uit evenveel wedstrijden.

André-Pierre Gignac zette Marseille kort voor rust op 1-0, maar Metz kwam die klap al een minuut na rust te boven. Florent Malouda werkte toen de 1-1 binnen. André Ayew zorgde na een uur spelen echter voor de nieuwe voorsprong voor Marseille. Die werd door Dimitri Payet nog eens uitgebreid naar 3-1.

Achter Paris Saint-Germain staat Olympique Lyon derde met 33 punten. Lyon won zondag met 3-2 van Évian. Daardoor passeerde Lyon het Saint-Etienne van Ricky van Wolfswinkel, dat één punt minder heeft. De Nederlandse spits bezorgde Saint-Etienne zaterdag de winst op SC Bastia: 1-0.

[vid] Ophef over dure kerstcommercial Jumbo

Op sociale media is een storm van kritiek losgebarsten over de kerstcommercial van supermarktketen Jumbo, die drie minuten duurt en waarin tal van bekende Nederlanders Samen vieren we Kerst zingen. Dat melden het AD en Omroep Brabant op hun website.

Met de commercial wil Jumbo geld ophalen voor de Voedselbank. Maar de combinatie van die boodschap en tegelijk tientallen dure zangers en zangeressen inhuren, is veel mensen in het verkeerde keelgat geschoten. Sommigen vinden dat het geld van de commercial beter direct aan de Voedselbank had kunnen worden overgemaakt.

Ook vinden veel mensen dat de commercial niet origineel is. Hij zou zijn nageaapt van de Coca Cola-kerstreclame en de kerstboodschap van Band Aid. De Jumbo-commercial ging zondagavond in première.

Valencia raakt verder achterop

Valencia heeft zichzelf zondag een slechte dienst bewezen in het duel met Granada. De ploeg van de Portugese trainer Nuno kwam bij laagvlieger Granada niet verder dan 1-1. Valencia blijft ondanks het puntenverlies wel vijfde, maar het gat met nummer vier Sevilla groeide naar vier punten.

Valencia had het de hele wedstrijd lastig met Granada. Toch kwam de ploeg uit de sinaasappelstad op voorsprong. Álvaro Negredo zette de gasten in de 83e minuut op 0-1. Drie minuten later stond Valencia ineens met tien man, door een rode kaart voor Alcácer. Vlak voor tijd kwam Granada vervolgens langszij via een doelpunt van Isaac Success.

Opnieuw aardbeving in Groningen

In het noorden van Groningen heeft maandagochtend een aardbeving plaatsgevonden. Dat melden meerdere mensen volgens RTV Noord op Twitter. De aardbeving zou zijn gevoeld in Usquert en Huizinge. De eerste meldingen op Twitter werden rond 06.45 uur gedaan.

Een van de mensen die via Twitter melding doet van de aardbeving stelt direct klaarwakker te zijn geweest. "Brrrr, dat was er weer eens eentje.... #aardbeving", meldt een ander. "Angstaanjagend gegrom wat zo onder je huis door gaat. Het doet toch iedere keer wat met je."

Op 5 december vond de laatste beving in Groningen plaats. Die had een kracht van 1.1. Het epicentrum lag bij Zevenhuizen.

Gratis schoolfruit deels weer terug

Het gratis schoolfruit dat begin november ineens niet meer op scholen werd verspreid, komt in elk geval gedeeltelijk weer terug. Vanaf 5 januari krijgen honderdduizend kinderen op vijfhonderd scholen weer gratis fruit.

Het fruit wordt geleverd door supermarktketen Lidl, dat nu erkend is als nieuwe leverancier voor het schoolfruitprogramma van de EU, meldt het ministerie van Economische Zaken maandag.

De leveranciers waarmee het ministerie tot voor kort altijd zaken deed over schoolfruit, stelden eind oktober ineens nieuwe eisen. Het ministerie wilde daar niet aan voldoen, waarop de leveranciers zich terugtrokken en het schoolfruitprogramma abrupt ophield. Tot dat moment kregen 350 duizend kinderen op zeventienhonderd scholen gratis fruit.

Maandag wordt er geloot om te bepalen welke vijfhonderd scholen het fruit in januari weer terugkrijgen.

Internazionale verliest en zakt verder weg

Internazionale lijkt het winnen in de Serie A te zijn verleerd. De ploeg uit Milaan verloor zondag opnieuw en is nu al vijf wedstrijden zonder competitiezege. Dit keer was Udinese te sterk. De gasten uit Udine zegevierden met 2-1 in Giuseppe Meazza.

Mauro Icardi zette Inter in eigen huis nog wel op voorsprong. Dat deed de Argentijn vlak voor rust. In de tweede helft ging het alsnog mis voor de Milanezen. Bruno Fernandes tekende na een uur spelen voor de gelijkmaker, waarna Cyril Théréau het duel besliste.

De laatste overwinning van Inter dateert van 29 oktober, toen Sampdoria met 1-0 werd verslagen. Door de teleurstellende reeks is Inter afgegleden naar de twaalfde plaats op de ranglijst. Udinese is de nummer acht.

Argentijnse hockeyvrouwen winnen Champions Trophy

De Argentijnse hockeyvrouwen hebben in eigen land de Champions Trophy gewonnen. Het Argentinië van Aymar versloeg Australië met shoot-outs.

Het duurde tot het derde kwart voor er werd gescoord. Kathryn Slattery zorgde voor de 1-0 voor Australië, na 35 minuten spelen. Het antwoord van het gastland kwam al vier minuten later, toen Florencia Habif uit een strafcorner raak schoot. In het restant werd niet meer gescoord, waarna shoot-outs de beslissing moesten brengen.

Achtvoudig wereldspeelster van het jaar Luciana Aymar nam de eerste voor haar rekening en faalde niet. Dat deden Georgia Nanscawen, Karri McMahon en Emily Smith namens Australië wel, waardoor de titel voor Argentinië was.

Oranje, dat de halve finale zaterdag verloor van Argentinië, pakte eerder op zondag het brons ten koste van Nieuw-Zeeland.

Handbalsters starten EK tegen Duitsland

De Nederlandse handbalsters beginnen maandag aan het EK, dat dit jaar in Hongarije en Kroatië wordt gehouden. Oranje is ingedeeld in poule C, samen met Duitsland, Zweden en gastland Kroatië. De formatie van bondscoach Henk Groener start het EK maandag met de wedstrijd tegen de Duitse vrouwen. Die staat gepland om 18.00 uur in het Kroatische Varazdin.

In aanloop naar de Europese titelstrijd boekte Nederland goede resultaten in twee oefenwedstrijden tegen Rusland. Oranje speelde een keer gelijk tegen de voormalig grootmacht en won de tweede ontmoeting zelfs. Groener wilde evenwel geen voorspelling doen over hoe ver Nederland op het EK kan komen. "Ik ben tevreden als we het spel spelen dat ons voor ogen staat en dan zien we wel hoe ver we reiken", liet hij weten.

Ook de andere groepswedstrijden van Oranje worden gespeeld in Varazdin. De handbalsters staan woensdag om 18.00 uur tegenover Zweden. Vrijdag speelt de ploeg om 20.15 uur tegen Kroatië.

NOC*NSF respecteert keuze sporters

NOC*NSF respecteert de beslissing van sporters. Dat zegt de woordvoerder van de sportkoepel in een reactie op de mogelijke boycot van het EK schaatsen in Rusland door onder anderen Ireen Wüst en Marrit Leenstra. Coach Jan van Veen liet eerder weten niet naar het toernooi te gaan en ook Wüst en Leenstra spraken bij de wereldbekerwedstrijd in Berlijn hun twijfels uit.

"We respecteren de beslissing van de sporters, want we denken dat zij voor zichzelf de juiste keuze kunnen maken. Het is ook goed voor te stellen dat sporters hierover nadenken. Ze moeten ook vooral doen wat ze zelf goed vinden. We zijn er als NOC*NSF zelf alleen niet zo'n voorstander van om hierin voorop te lopen."

De sportkoepel houdt zich op de achtergrond. "Het is altijd een ingewikkelde discussie, maar bij boycotten volgen we altijd de lijn die voor heel Nederland geldt. Dit is verder een zaak van de schaatsbonden KNSB en ISU."

Robbie Williams headliner op Pinkpop

Robbie Williams is volgend jaar te zien op Pinkpop. De organisatie van het festival heeft dat aan dagblad Metro gemeld.

Met de Britse popzanger is ook de laatste headliner van Pinkpop 2015 bekend. Eerder werd duidelijk dat de bands Foo Fighters en Muse een hoofdoptreden voor hun rekening nemen. Williams is de afsluitende act van de tweede dag, op zaterdag 13 juni. Hij stond eerder in 1999 op het festival.

Het grootste gedeelte van het programma van Pinkpop wordt in februari in Paradiso in Amsterdam bekendgemaakt. De voorverkoop van het festival start op 28 februari.

Japanse recessie dieper dan verwacht

De Japanse recessie is dieper dan verwacht. De economie van het land kromp in het derde kwartaal met 1,9 procent, bleek maandag. Bij een voorlopige raming werd er nog uitgegaan van een krimp met 1,6 procent voor de periode juli tot en met september.

Economen rekenden er in doorsnee op dat de economie met 0,5 procent achteruit zou zijn gegaan. Kenners hadden hun prognoses onlangs juist nog opgevoerd, toen bleek dat bedrijven hun investeringen in de betreffende periode hadden opgevoerd. Maar de private investeringen liepen juist sterker terug.

Het bericht is wederom slecht nieuws voor premier Shinzo Abe. Hij beloofde bij zijn aantreden in december 2012 juist economische groei. Toen onlangs bleek dat Japan weer in een recessie was beland, schreef hij vervroegde verkiezingen uit en stelde hij een belastingverhoging uit.

Arts VUmc wil onderzoek draagmoederbank

Een arts van het VU Medisch Centrum in Amsterdam pleit voor onderzoek naar het instellen van een draagmoederbank in Nederland. Roel Schats, hoofd voortplantingsgeneeskunde van VUmc, verwees zondag in KRO Brandpunt naar Engeland, waar zoiets bestaat. "We zouden kunnen kijken of dat ook in Nederland mogelijk is."

Het agentschap in Engeland, dat met vrijwillige draagmoeders werkt, moet het stellen makkelijker maken aan een draagmoeder te komen als ze zelf om medische redenen niet zwanger kunnen worden.

Commercieel draagmoederschap is in Nederland verboden. Uit ideëel oogpunt mag het wel. Sommige Nederlandse wensouders wijken uit naar het buitenland, waar ze een vrouw zoeken die tegen betaling hun kind draagt. Dat is echter niet vrij van misstanden.

'Algemene voorwaarden simpeler met pictogram'

De algemene voorwaarden waar mensen bij gebruik van diensten op internet akkoord mee moeten gaan, zijn nu veel te onduidelijk, te lang en te ingewikkeld. Om dat te veranderen moeten er simpele pictogrammen komen, zodat het voor burgers snel duidelijk is waar ze ja tegen zeggen. Daarvoor pleit de Nationale DenkTank maandag.

"Wij gebruiken vier icoontjes zodat het voor gebruikers in één oogopslag duidelijk wordt wat er met hun gegevens gebeurt", zo legt Eva de Leede, een van de deelnemers aan de Nationale DenkTank 2014, uit. "De zogenoemde DataWijzer geeft aan hoe lang je gegevens worden bewaard, welke gegevens precies worden opgeslagen, of je gegevens kunnen worden doorverkocht aan derden en of de voorwaarden onder Nederlandse wetgeving vallen of niet."

De Stichting Nationale DenkTank heeft als doel om kennisverzuiling tussen overheid, wetenschap en bedrijfsleven tegen te gaan. Ieder jaar is er een ander thema en dit keer is dat Big Data. 25 studenten bogen zich de voorbije periode over dit thema. De tien ideeën worden maandag in Amsterdam gepresenteerd.

Kroes wil meer start-ups naar Nederland halen

Voormalig eurocommissaris Neelie Kroes gaat aan de slag om van Nederland de Europese verzamelplaats voor vernieuwende startende ondernemers uit het buitenland te maken.

Kroes wordt de komende anderhalf jaar de speciale ambassadeur voor deze zogeheten start-ups. Dat gaat minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) maandag bekendmaken, aldus de zegsman.

Vanuit Amsterdam moet de nieuwe 'special envoy' een nieuwe generatie ondernemers de kans geven hier hun talenten te ontwikkelen, te innoveren en banen te creëren. Kamp zei eerder al dat hij Amsterdam zag als uithangbord zag om Nederland voor start-ups op de wereldkaart te krijgen.

Kourtney Kardashian zwanger van jongetje

Het derde kindje van Kourtney Kardashian en Scott Disick wordt een jongetje. In de realityshow Kourtney & Khloé Take The Hamptons was zondag te zien hoe het stel dit aan de rest van de familie vertelde. E! News plaatste een kort fragment van de aflevering online.

Kourtney en Scott zijn al ouders van de 4-jarige Mason en 2-jarige Penelope. Mason liet weten dat hij eigenlijk nog een tweede zusje erbij had gewild. Hij werd iets enthousiaster over het vooruitzicht een broertje te krijgen toen Kourtneys zus Khloé hem duidelijk maakte dat meisjes niet van Lego houden.

Hoewel Scott niet blij was met de zwangerschap toen hij het nieuws net hoorde, zei hij inmiddels wel enthousiast te zijn. De baby wordt rond de feestdagen verwacht.

Boyhood wint ook bij filmcritici LA

Het tienerepos Boyhood is zondagavond de grote winnaar geworden bij de toekenning van de jaarprijzen van de Newyorkse filmjournalisten. De film van regisseur Richard Linklater won de award voor beste film, Linklater zelf werd bekroond én hoofdrolspeelster Patricia Arquette kreeg het beeldje voor beste actrice. Ook de montage kreeg een prijs.

Dat meldt vakblad Variety. Eerder won Boyhood ook de belangrijkste jaarprijzen bij de filmcritici in New York. De twee ceremonies worden gezien als serieuze graadmeters voor de Oscars, die eind februari worden uitgereikt.

Regisseur Linklater toont het opgroeien van de jongen Mason van zijn zesde tot achttiende levensjaar. Linklater draaide twaalf jaar lang een paar weken een aantal scenes, zodat hoofdrolspeler Ellar Coltrane tijdens de film zichtbaar ouder wordt. Datzelfde geldt voor acteurs Arquette en Ethan Hawke, die zijn ouders spelen.

Het beeldje voor beste acteur ging naar Tom Hardy voor de film Locke. Hij speelt een man die tijdens een autorit van anderhalf uur per telefoon moet proberen te voorkomen dat zijn leven in elkaar stort. Deze bekroning was opvallend: de grote favoriet was acteur Michael Keaton, die in Birdman een Hollywood-ster speelt die op zijn oude dag graag nog eenmaal een goede, memorabele toneelrol wil neerzetten. Birdman won wel de award voor beste camerawerk.

De prijs voor beste bijrolacteur ging naar J.K. Simmons, die torenhoog favoriet was voor zijn rol als sadistische muziekdocent in het muzikale coming of age-drama Whiplash. Andere prijzen in Los Angeles gingen naar The Grand Budapest Hotel (voor scenario en production design).

Sloop gemeentehuis Waalre gaat verder

De gemeente Waalre gaat vanaf maandag verder met de sloop van het gemeentehuis dat in 2012 werd verwoest door een aanslag. De nieuwere aanbouw wordt gesloopt en dat gaat ongeveer een maand duren.

Wat er met de overeind gebleven gevels van het oude, monumentale gemeentehuis gaat gebeuren is nog steeds niet bekend. De gemeenteraad van Waalre wil dat volgend jaar in overleg met de inwoners gaan bepalen.

Het oude gemeentehuis van Waalre werd in de zomer van 2012 verwoest toen er twee auto's naar binnen reden en er brand werd gesticht. De aanslag is tot dusver niet opgelost.

Waalre krijgt een nieuw gemeentehuis op een andere plek.

Sloop gemeentehuis Waalre gaat verder
Sloop gemeentehuis Waalre gaat verder (Foto: ANP)

Duizend bezoekers voor verbouwd oude Luxor

Ruim duizend mensen hebben zondag een kijkje genomen op de open dag van het oude Luxor Theater in Rotterdam, dat na een verbouwing weer is opengegaan. Het theater aan de Kruiskade was zeven maanden dicht, om in de staat van voor 1972 te worden teruggebracht.

Volgens het theater waren onder de belangstellenden veel vaste bezoekers, oud-medewerkers en artiesten die er ooit op de bühne hebben gestaan. Ze waren enthousiast over de renovatie. Zo twitterde iemand: "Weer iets in Rotterdam om trots op te zijn!" En een ander: "Mooi theater geworden. Nieuw maar toch een knipoog naar vroeger."

De foyer en de entree zijn opgeknapt en de gevel is in historische staat teruggebracht met een torentje van glas. De theaterzaal is hetzelfde gebleven. Het oude Luxor stamt uit 1917.

'Niet-opgehaalde items MH17 reden voor brief'

"Er zijn nog steeds belangrijke items op de crashsite. Ik word gebeld door mensen uit Donetsk die nog materiaal hebben waar Nederland niet naar omgekeken heeft." De niet opgehaalde spullen op de plek in Oekraïne waar vlucht MH17 van Malaysia Airlines neerstortte, zijn voor advocaat Bob van der Goen een belangrijke reden geweest om een brief te sturen aan premier Rutte, zo zei hij zondagavond in het radioprogramma Met het Oog op Morgen.

In de brief betoogt Van der Goen, die twintig nabestaanden van een onbekend aantal slachtoffers vertegenwoordigt, dat Nederland "een potje heeft gemaakt van het onderzoek." Daarom moet het onderzoek wat hem betreft worden overgedragen aan een speciale gezant van de Verenigde Naties.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid liet vorige maand al weten dat niet alle wrakstukken van het vliegtuig zijn geborgen voor onderzoek in Nederland, alleen de delen die mogelijk meer licht kunnen werpen op de toedracht van de crash.

Ja!

In een land waarin elk jaar meer en meer post via de e-mail wordt verstuurd en de prijs van een postzegel in 10 jaar is gestegen van 39 naar (vanaf januari) 69 eurocent komt het maar weinig voor dat je als jongere nog échte post krijgt. Hooguit stuurt men van een vakantie-adres nog een verplicht kaartje, maar verder blijft het daar wel bij. De tijd van brieven, postkaarten en briefkaarten is voor de meesten definitief over. Gelukkig kun je daar zelf verandering in aanbrengen.

Duitsland sluit zijn eerste moskee

Voor het eerst is in Duitsland een moskeevereniging verboden. Het gaat om een club met een "agressieve strijdbare houding", aldus de regionale autoriteiten. Zeker vijftien leden van de vereniging zijn voor de jihad naar Syrië getrokken. De moskee is gesloten wegens aanzetten tot haat en oproepen tot geweld.

Om de moslimterroristjes niet voor het hoofd te stoten heeft de politie in het Duitse Bremen de moskee bestormd op sokken. Vrouwelijke agenten doorzochten de vrouwenafdeling, mannelijke agenten de rest. De politiemensen droegen daarbij ook nog eens hoezen over de schoenen en maakten geen gebruik van honden, schrijven Duitse media zondag.

Het doorzoeken van de moskee van waaruit terreurbeweging Islamitische Staat zou worden gesteund, vond plaats vlak na het vrijdaggebed. De autoriteiten deden er alles aan om niet het vooraf uiteraard te verwachten verwijt te krijgen dat het een islam-vijandige actie was. Justitie houdt de moskee en daaraan gelieerde verenigingen al jaren in de gaten. Bezoekers van het gebedshuis zijn in het verleden opgeroepen zich aan te sluiten bij IS.

IS-moskee in Bremen'op sokken' doorzochtIS-moskee in Bremen 'op sokken' doorzocht (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
Omega Labyrinth Life
review
Wolfenstein: Cyberpilot
review
Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order
special
Au/Ra: 'Ik heb fans, het is gestoord!'
special
San Diego Comic-Con 2019 in beeld
special
Vijf gametips voor de maand augustus
©FOK.nl e.a.