FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 27 december 2014

Kramer baalt van ingecalculeerde nederlaag

Meervoudig olympisch schaatskampioen Sven Kramer gaf zaterdag na zijn zeldzame nederlaag op de 5000 meter, al jarenlang zijn domein, ronduit toe dat hij liever had gewonnen. "Maar ik rijd een vijf kilometer op een allroundtoernooi nu eenmaal anders dan als losse afstand bij een wereldbeker of NK of WK afstanden", zei de 28-jarige Fries na de triomf van zijn rivaal Jorrit Bergsma bij de NK allround in Thialf (6.13,53 tegen 6.15,43). "Het is dan minder de dood of de gladiolen voor mij."

De befaamde versnelling van Kramer in de laatste twee ronden bleef uit. "Ik ga er toch minder vol in dan anders", benadrukte hij. "Dat is ook de kunst van het allrounden. Maar dat neemt niet weg dat ik graag harder had gereden. Daar baal ik wel van, maar ik kan er nu niets meer aan veranderen."

Kramer, vierde op de 500 meter en klassementsleider na de eerste dag, besefte dat hij zondag zijn zesde titel mogelijk verovert zonder afstandszege. "Dat maakt me niet uit. Het gaat om de titel. Maar inderdaad, de glans ontbreekt nog."

Cornelissen wint Grand Prix in Mechelen

Adelinde Cornelissen heeft zaterdag tijdens het concours hippique van Mechelen de Grand Prix op haar naam gebracht. De dressuuramazone uit Nijkerk liet volgens de jury de beste proef zien met haar 17-jarige ruin Jerich Parzival NOP. Dat leverde een score op van 77,74 procent, en 2800 euro.

De Zweed Patrik Kittel (Watermill Scandic) deed niet veel voor haar onder: 77,14. Daniëlle Heijkoop werd met Siro NOP derde. De Rotterdamse kreeg 75,64. Katja Gevers (Thriller) vond haar naam terug op de achtste plaats met een gemiddeld rapportcijfer van net boven de 7. Zondag staat de kür op muziek op het programma, de finale van de World Dressage Masters.

Wüst leeft mee met Leenstra

Schaatsster Ireen Wüst zag zaterdag al na het eerste onderdeel bij de NK allround in Heerenveen een grote rivale wegvallen. Tweevoudig kampioene Marrit Leenstra werd op de 500 meter gediskwalificeerd na een onreglementaire start. "Jammer voor haar en zonde voor het toernooi", concludeerde Wüst. "Ik houd wel van een beetje concurrentie. Dat houdt me extra scherp."

Wüst deelde met een winnende tijd van 39,17 meteen een flinke tik uit aan de andere podiumkandidaten bij de NK. "Maar na het uitvallen van Marrit is het toernooi natuurlijk nog niet voorbij. Ik moet die andere drie afstanden ook nog wel even goed rijden."

Bij de mannen was titelkandidaat Sven Kramer over zijn 500 meter, met 36,70 goed voor de gedeelde vierde plaats, eveneens tevreden. "Ik had dit seizoen nog geen 36'er gereden, dus dat is gewoon goed. Nu wil ik ook een sterke 5000 meter rijden. Dat zou de tweede dag wat makkelijker voor mij maken."

Aguirre werkt mee aan onderzoek matchfixing

De Mexicaanse trainer Javier Aguirre werkt volledig mee aan het onderzoek naar matchfixing in het Spaans voetbal. De huidige bondscoach van Japan is als één van de 41 verdachten aangemerkt in een zaak rond de wedstrijd tussen Zaragoza en Levante in mei 2011. Aguirre was toen coach van Zaragoza, dat door een zege lijfsbehoud zeker stelde. Zaragoza zou Levante 925.000 euro hebben betaald.

"Ik heb twaalf jaar gewerkt in Spanje en nooit iets onethisch of onprofessioneels gedaan", zei Aguirre zaterdag in Tokio. "Ik heb ook nooit cadeau's van onbekenden aangenomen." De Mexicaan voegde daaraan toe verrast te zijn door de beschuldigingen, maar dat hij alle medewerking verleent aan de autoriteiten in Spanje.

Ondanks alle commotie mag Aguirre aanblijven als bondscoach van Japan. Hij leidt het land vanaf 9 januari tijdens de Azië Cup in Australië.

Bergsma kijkt vooral naar zichzelf

Stayer Jorrit Bergsma wilde zaterdag na zijn indrukwekkende triomf bij de NK allround in Thialf op de 5000 meter niet al te veel praten over de zeldzame nederlaag van Sven Kramer, tweevoudig olympisch kampioen op dit onderdeel. "Ik kijk vooral naar mezelf, naar mijn eigen race", sprak de 28-jarige Fries nuchter. "Ik wil steeds het beste van mezelf laten zien. En in deze rit ging veel naar wens. Mijn opening was goed, mijn binnenbochten liepen ook eindelijk lekker en ik kon prima doortrekken. Alleen in de slotronden had het nog wat harder gekund, maar bij vrijwel iedereen liepen de tijden aan het einde op."

Kramer, tweede op bijna twee seconden van Bergsma, zei na afloop dat hij er minder vol was ingegaan dan bij een losse race op een WK of NK afstanden of een wereldbeker. De olympisch kampioen op de 10.000 meter nam die opmerking voor kennisgeving aan. "Ik versla hem hier wel, al ben ik het met hem eens dat je zo'n rit toch iets anders rijdt bij een allroundtoernooi."

Wolfsburg houdt Rodriguez binnen boord

VfL Wolfsburg heeft het touwtrekken om Ricardo Rodriguez gewonnen. De 22-jarige vleugelverdediger kan zich vinden in een nieuwe verbintenis die loopt tot medio 2019. In zijn verbeterde contract is volgens de media een gelimiteerde transfersom van 25 à 30 miljoen euro opgenomen.

Rodriguez heeft een Spaanse vader en een Chileense moeder, maar voetbalt als international voor Zwitserland. Hij kwam in 2012 over van FC Zürich en heeft sindsdien bij Wolfsburg een enorme progressie geboekt.

De nummer 2 van de Bundesliga doet het momenteel zo goed dat meer spelers worden begeerd. De belangrijkste is de Belg Kevin De Bruyne, die op het verlanglijstje van onder meer Paris Saint-Germain en Manchester City staat. Technisch directeur Klaus Allofs zei er alles aan te gaan doen ook hem in Wolfsburg te houden.

[Upd] PDC WK: Klaasen naar huis na kraker

Na Benito van de Pas heeft ook Michael van Gerwen zich geplaatst voor de achtste finales van het wereldkampioenschap darts. Van Gerwen was met 4-1 te sterk voor de Duitser Sasha Stein.

Stein pakte nog wel 'verassend' de eerste set maar dit bracht de nummer 1 van de wereld nooit aan het wankelen. Met onder andere acht 180-scores maakte Mighty Mike zonder echt grootst te spelen het verschil. Maandag speelt Van Gerwen tegen Terry Jenkins. The Raging Bull maakte eerder vandaag indruk tegen Laurence Ryder (4-0).

De laatste partij van de avond zal gaan tussen Jelle Klaasen en Gary Anderson.

Update 23.50 uur

De 'Hollandse' dartsavond in het Alexandra Palace is niet geheel compleet geworden. Na de zeges eerder op de avond dolf Jelle Klaasen het onderspit tegen Gary Anderson (4-3).

Klaasen moest na een spannende en hoogstaande partij zijn meerdere erkennen in de als vierde toegelaten Schot, verliezend finalist van 2011. De Alphenaar had een voorsprong van 3-1 in sets en was meermaals één leg verwijdert van de zege, maar zag The Flying Scotsman zichzelf herpakken en alsnog de overwinning grijpen. Klaasen haalde een gemiddelde score van ruim 100 punten per beurt, Anderson kwam tot 103.

Morgenmiddag om half 2 gaat de tweede ronde verder. De Belg Kim Huybrechts komt dan in actie tegen Ian White.

Van der Weijden kan weer vechten

Schaatsster Annouk van der Weijden was er in het voorseizoen met haar hoofd niet helemaal bij. Door het overlijden van haar vader kon de 28-jarige rijdster van Team New Balance zich moeilijk concentreren op trainingen en wedstrijden. Bij de NK allround in Heerenveen lijkt ze weer een beetje de oude. Dankzij de tweede plaats op de 500 meter en de vierde plek op de 3000 meter staat Van der Weijden na de eerste dag op de tweede positie, op ruim drie seconden van de ongenaakbare Ireen Wüst.

"Ik zat een tijdje niet lekker in mijn vel", gaf Van der Weijden in Thialf toe. "Daardoor reed ik ook niet goed. Vandaag kon ik op het ijs eindelijk weer versnellen en vechten. Ik schaatste weer, ik raakte ze weer. Ik hoop dat het zondag ook zo gaat."

Met Van der Weijden maken ook Jorien Voorhuis, Carlijn Achtereekte, Diane Valkenburg en Linda de Vries zondag nog kans op een podiumplaats, in principe goed voor een EK-ticket. Wüst is vrijwel verzekerd van haar vierde Nederlandse allroundtitel.

Wild Oats op weg naar zege in Sydney-Hobart

De Wild Oats XI is op weg naar de zege in de zeventigste editie van de befaamde zeilrace van Sydney naar Hobart. De boot van de Australiër Robert Oatley, die het evenement al zeven keer won, passeerde zaterdag ter hoogte van de Bass Strait medefavoriet Comanche en profiteerde in de loop van de dag volop van een rug van hogedruk.

Schipper Mark Richards hield de vaart erin, zijn concurrent Ken Read viel bijna stil. De Wild Oats haalde 10-15 knopen (18-28 km/uur), de Comanche amper de helft. "Alsof hij aan het water zat vastgeplakt", beschreef wedstrijdfotograaf Daniel Forster het Amerikaanse jacht vanuit zijn vliegtuigje.

Met een verschil van zo'n 40 mijl rond middernacht lijkt er voor de koploper alleen nog iets mis te kunnen gaan door een aanvaring of drastisch veranderende weersomstandigheden ten oosten van Tasmanië. De winnaar wordt zondagmiddag in Hobart verwacht.

NAC-middenvelder Matic kiest voor Macedonië

Middenvelder Uros Matic van NAC Breda mag voortaan voor het nationale elftal van Macedonië uitkomen. De geboren Serviër heeft na het doorlopen van verschillende procedures alle documenten binnen en is per direct speelgerechtigd voor zijn nieuwe vaderland. Dat heeft de Macedonische voetbalbond bekendgemaakt.

"Onze technische commissie is ervan overtuigd dat Uros ons goed van pas kan komen", meldde bondsvoorzitter Ilco Gjorgioski. "Hij is een heel nederige jongen met correcte waarden en normen." Matic, die beschikt over Macedonische roots, is één van de vele spelers die onlangs de Macedonische voetbalnationaliteit hebben aangenomen. Aleksandar Damcevski, zijn in Frankrijk geboren ploeggenoot bij NAC, ging hem eerder voor.

Uros Matic is de jongere broer van Nemanja Matic. Die middenvelder van Chelsea speelt zijn interlands wel voor Servië.

Leenstra: "Verloren weekeinde"

Schaatsster Marrit Leenstra maakte na haar diskwalificatie op de 500 meter zaterdag bij de NK allround in Heerenveen een ontgoochelde indruk. "Een verloren weekeinde, mijn toernooi is weg", concludeerde de tweevoudig kampioene bedroefd. "Ik ben nog wel van plan gewoon van start te gaat op de 1500 meter en de 3000 meter, maar de 5000 meter mag ik hier nu niet meer rijden. Dat is wel heel erg balen."

Leenstra stond na de eerste valse start van haar opponente Sanne van der Schaar bij de tweede poging met haar schaats op de lijn en dat mag niet. "Als dat inderdaad zo is, dan is dat stom. Ik sta meestal juist een stukje van de lijn af, maar dat is ook niet goed."

Door haar diskwalificatie kan Leenstra in principe deelname aan de EK en WK allround vergeten. "Ik verwacht niet dat ik in aanmerking kom voor een aanwijsplek. Ik heb de afgelopen jaren geen allroundtoernooien gereden, dus in die positie verkeer ik helaas niet."

Van de Pas verrast opnieuw op PDC WK

Benito van de Pas heeft na zijn zege op Paul Nicholson opnieuw voor een verassing gezorgd. In een uitverkocht Alexandra Palace te Londen won de Tilburger met 4-2 van de nummer acht van de plaatsingslijst, Dave Chisnall.

Het was al snel 0-1 voor de Engelsman, maar na een wat aarzelend begin, kwam Big Ben in de tweede set voor het eerst op het scorebord. Van de Pas gooide de schroom daarna volledig van zich af en bracht de stand in evenwicht. Van de Pas bleef ook in de derde set knokken maar uiteindelijk was het Chizzy die aan het langste eind trok: 1-2.

Van de Pas bleef in de daaropvolgende sets zijn tegenstander onder druk houden, en dit wierp zijn vruchten af. Chisnall mocht aanleggen om het verschil tot twee sets te brengen, echter Big Ben vond met enkele goede scores de ruimte en plaatste een cruciale break. Omdat van de Pas daarna opniew voortijdig de dubbel vond, kwam de Tilburger voor het eerst in de partij op een voorsprong. Dit voordeel hield Van de Pas vast: 3-2.

De gehele avond waren het de ‘twee-dart-finishes’ die Van de Pas hielpen: zoweer een knappe 77-uitgooi in de voorlaatste leg bracht Chisnall op de knieen, waarna dubbel 8 het lot bezegelde voor Chizzy.

Prijswinnaars FOK! Formule 1-manager 2014

De winter in de Formule 1 is inmiddels weer begonnen. De teams zijn druk bezig met de ontwikkeling van de bolides voor het seizoen 2015. Er is veel strijd geweest in de Formule 1-manager 2014, maar na een goed strategisch spel zijn er diverse toppers boven komen drijven.

Wie is in dit eindklassement de enige echte FOK! Formule 1-managerkampioen van 2014 geworden en gaat er met de hoofdprijs vandoor? Wie vallen er nog meer in prijzen? Lees snel verder!

Het volledige eindklassement van de userteams kun je hier nakijken. Het subleagueklassement is achter deze link te vinden.

Voor dit jaar hadden we drie prijzen die beschikbaar zijn gesteld door Red Bull Nederland.

De beste manager dit jaar was RobbieBorrel met zijn TeamBorrels. Hij behaalde maar liefst 9448 punten en wint hiermee de hoofdprijs. Deze bestaat uit:

- Een sporttas
- Red Bull Racing Jas
- Toro Rosso Hoody
- Red Bull Racing T-shirt
- Toro Rosso Pet
- Toro Rosso Sleutelhanger
- Red Bull Racing Paraplu
- Toro Rosso Vlag
- Vettel Foam vinger

Fubarwim met zijn team Pinkbunnies is tweede geworden met een totaal van 9348 punten. Ook hij wint een prijzenpakket bestaande uit:

- Red Bull Racing Polo
- Toro Rosso Pet
- Toro Rosso Vlag
- Toro Rosso Sleutelhanger
- Red Bull Racing Paraplu
- Vettel Foam vinger

De top drie wordt gecompleteerd door user mbn met mbn racing. Ook hij wint dankzij zijn 9272 punten een prijzenpakket dat bestaat uit:

- Red Bull Racing Polo
- Toro Rosso Vlag
- Toro Rosso Sleutelhanger
- Toro Rosso Paraplu
- Vettel Foam vinger

Alle prijswinnaars van harte gefeliciteerd en veel plezier met de gewonnen prijs! Ben je een van de prijswinnaars, neem dan contact met ons op via een e-mail naar sport[at]fok.nl onder vermelding van je username en naam- en adresgegevens. Dan zorgt de PR van FOK! ervoor dat je de gewonnen prijs zo spoedig als mogelijk in ontvangst mag nemen.

Namens de gehele FOK!managerspel-crew: alle deelnemers bedankt voor het meedoen en de prijswinnaars van harte gefeliciteerd: veel plezier met je prijs.

We zien iedereen graag weer terug in het komend F1-seizoen, bij de FOK! Formule 1-manager 2015!

Rodgers wil Balotelli nog niet kwijt

Mario Balotelli wordt de afgelopen dagen al aan flink wat clubs gelinkt maar Brendan Rodgers, coach van de Italiaan bij Liverpool, wil zijn spits absoluut niet kwijt. "Er komen nog heel veel wedstrijden aan dit seizoen. Het is belangrijk iedereen binnenboord te houden", zei de Noord-Ier.

Rodgers was eerder in de week nog erg kritisch over de verrichtingen van de spits, die dit seizoen pas twee keer scoorde en de laatste duels werd gepasseerd. "Onze manier van spelen is niet de zijne", zei de coach onder meer. Desondanks wordt Balotelli, die volgens Italiaanse media onder meer gewild is bij zijn oude club Inter, niet op de transferlijst geplaatst. "Dat is niet in ons opgekomen", aldus Rodgers.

Nieuw puntenverlies deert Celtic niet

Celtic heeft opnieuw puntenverlies geleden, voor de tweede keer op rij. Na het verlies in de topper bij Dundee United slaagde de koploper in de Schotse voetbalcompetitie er zaterdag in Glasgow niet in het povere Ross County te bedwingen: 0-0. Het gelijkspel deerde de titelverdediger vooralsnog niet. De naaste concurrent uit Dundee verloor op bezoek bij St. Johnstone met 2-1.

Celtic viel hartstochtelijk aan maar had in de afwerking geen succes door pech en onzorgvuldigheid. Virgil van Dijk, die veel mee naar voren ging, en John Guidetti kopten na rust in kansrijke positie naast. Laatstgenoemde oud-Feyenoorder staat alweer enige tijd droog. De Zweed werd halverwege de tweede helft gewisseld. Collega-aanvaller Anthony Stokes viel al na negen minuten geblesseerd uit.

Fenerbahçe pakt kop, Galatasaray verliest

Fenerbahçe heeft zich in elk geval voor een dag aan kop van de Turkse Süper Lig genesteld. De formatie won zaterdag in het eigen stadion Sükrü Saraçoglu met 1-0 van middenmoter Mersin Idmanyurdu. Mehmet Topal maakte na een half uur het enige doelpunt voor Fener, waar Dirk Kuijt het hele duel speelde.

Invaller Diego verzuimde in de slotfase de score te verdubbelen. De Braziliaan zag zijn strafschop worden gestopt door oud-Twente-doelman Nikolai Michailov. Besiktas kan zondag de koppositie weer overnemen van Fenerbahçe. Dan moet het minimaal een punt pakken bij Konyaspor.

Galatasaray liet vrijdag nog na de koppositie in de Turkse Süper Lig over te nemen van Besiktas. De topclub uit Istanbul kwam uit bij Gençlerbirligi niet verder dan 1-1. Galatasaray heeft door de remise 32 punten na vijftien wedstrijden. Besiktas heeft er ook 32, maar een wedstrijd minder gespeeld.

Wesley Sneijder ontbrak bij Galatasaray wegens een lichte blessure. Zijn ploeggenoot Emre Çolak zorgde na negentien minuten nog wel voor de 0-1 in Ankara. De Roemeen Bogdan Stancu redde twintig minuten voor tijd alsnog een punt voor de thuisclub.

Standard ontdoet zich van Lokeren, Anderlecht houdt druk

Standard heeft zich gehandhaafd bij de clubs die straks om de prijzen mogen voetballen in België. Dat ging zaterdagavond in Luik ten koste van Lokeren: 2-0. Dino Arslanagic en de Japanner Yuji Ono maakten de doelpunten. De Fransman Adrien Trebel was beide keren belangrijk in de voorbereiding. Bij de thuisclub bleef Ronnie Stam bankzitter.

Door de zege kwam Standard op 33 punten, één meer dan Racing Genk. Dat kwam niet in actie tegen KV Oostende doordat de sneeuw het veld onbespeelbaar had gemaakt. De wedstrijd is verplaatst naar 3 februari.

Anderlecht had vrijdag al druk weten te houden op koploper Club Brugge. Anderlecht versloeg het Westerlo van de Nederlandse trainer Dennis van Wijk met 4-0. Eerder op vrijdag had Club al met 6-0 gewonnen bij degradatiekandidaat Lierse SK.

Aleksandar Mitrovic en Ibrahima Conte zorgden al binnen het half uur voor 2-0. Dennis Praet en Maxime Colin zorgden in de slotfase voor de eindstand. Bram Nuytinck was met een blessure afwezig bij Anderlecht. Bij Westerlo stond Mitch Apau het hele duel in de achterhoede. Dat gold niet voor Bruno Godeau. Hij kreeg twee minuten voor tijd rood. Cem Unal bleef bij Westerlo op de bank.

Club Brugge heeft weinig medelijden getoond met Lierse SK, degradatiekandidaat nummer 1 in België. In de Pro League gaapte tussen de koploper en de hekkensluiter al een gat van 27 punten, het scorebord in het Vanderpoortenstadion gaf vrijdagavond een in verhouding vergelijkbaar verschil aan: 0-6.

Lierse maakte het de bezoekers gemakkelijk. Eerst werkte de Kameroense verdediger Eric Matoukou de bal tot tweemaal toe in eigen doel, vervolgens haalde zijn collega Rami Bensebaini Lior Refaelov onderuit. Het kwam de Algerijn op rood te staan, zijn Israëlische slachtoffer benutte de strafschop. Ook José Izquierdo en Tom De Sutter scoorden nog voor rust.

Club was minder genadeloos in de tweede helft. Arjan Swinkels (ex-Willem II) mocht die namens Lierse spelen in plaats van de aangeslagen Matoukou. Refaelov maakte zijn tweede goal.

Club Brugge (44) en Anderlecht (40) zetten tot dusver de toon in de Pro League. Kortrijk, AA Gent en Charleroi moeten volgend jaar een gat van tien punten met de koploper zien te dichten.

Maandag protest bij ambassade Egypte

Bij de ambassade van Egypte in Den Haag is maandag een demonstratie voor drie gevangen journalisten van de Arabische nieuwszender al-Jazeera. Zij zijn in juni veroordeeld voor samenzwering met terroristen en zitten vast.

De Nederlandse journaliste Rena Netjes, die voor al-Jazeera werkt en ook was opgepakt, heeft het protest zaterdag aangekondigd. Ook in andere landen zijn er betogingen bij de ambassades van Egypte.

De Egyptische verslaggever Baher Mohammad zit een celstraf van tien jaar uit. De Letse Australiër Peter Greste en de Canadese Egyptenaar Mohamed Fahmy werden veroordeeld tot zeven jaar. Ze zouden vorig jaar 'selectief gefilmd' hebben toen ze verslag deden van een protest in Caïro. Maar volgens al-Jazeera waren de journalisten toen niet eens in Egypte.

Ook Netjes werd bestraft. Ze kreeg tien jaar cel opgelegd, maar zij was tijdens het proces naar Nederland gevlucht en is daardoor op vrije voeten.

Doden bij busongeluk Brazilië

Een bus in het zuidoosten van Brazilië is zaterdag in een ravijn gestort nadat de bestuurder had geprobeerd een tegenligger te ontwijken. Zeker acht mensen kwamen om, aldus de politie. Zeker 21 mensen raakten gewond.

Het ongeval vond in de ochtend plaats in de staat Espirito Santo. Volgens de buschauffeur, die het ongeluk overleefde, begaven zijn remmen het nadat hij was uitgeweken voor de tegenligger. De bus tuimelde vervolgens veertig meter naar beneden.

Duizenden downloaden The Interview

The Interview is een hit op piratensites. Duizenden mensen delen de film via BitTorrent. De omstreden komedie werd volgens TorrentFreak in twintig uur tijd 750 duizend keer gedownload.

In de film beramen Amerikanen een plan om de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te doden. Producent Sony trok de film een week voor hij in première zou gaan terug na een grootschalige hack. Er werd met terreuraanslagen gedreigd als de film zou worden uitgebracht.

Toch besloten meer dan driehonderd bioscopen de film te vertonen op eerste kerstdag. Daarnaast is hij op internet te koop en te huur via onder meer YouTube en Google Play. Kort nadat The Interview online te zien was, werden de eerste illegale kopieën al snel gedeeld op torrentsites.

Sony Pictures maakte vrijdag bekend dat de film al meer dan een miljoen dollar heeft opgebracht.

Alles is Familie scoort op tweede kerstdag

Alles is Familie heeft goed gescoord op tweede kerstdag. De tv-première van de familiefilm trok ruim 1,3 miljoen kijkers en staat daarmee op de tweede plek in de lijst van best bekeken programma's van de vrijdagavond, zo blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

De kerstfilm Home Alone 2 was ook dit jaar weer populair. Ruim 1,1 miljoen mensen keken naar de klassieker met Macaulay Culkin in de hoofdrol. De film is terug te vinden op de vijfde plek in de lijst.

Verder waren ook 50 jaar Van Duin - 50 jaar TROS (1.143.000 kijkers), het 37e Festival International du Cirque de Monte Carlo (931.000 kijkers) en de cabaretshow De R van Ronald van Ronald Goedemondt (870.000 kijkers) in trek op de feestdag.

Hobbit en Mees Kees winnen kerststrijd

De derde Hobbit-film, Gooische Vrouwen 2 en Mees Kees Op De Planken waren op tweede kerstdag de drie best bezochte films in de Nederlandse bioscopen. Voor de drie titels werden vele tienduizenden kaartjes verkocht, zo blijkt uit de cijfers van de exploitanten.

The Battle of the Five Armies is inmiddels door 620 duizend mensen gezien. In de IMAX-bioscopen van Pathé waren alle voorstellingen de afgelopen dagen tot de laatste stoel uitverkocht. Gooische Vrouwen 2 is hard op weg naar de miljoen bezoekers, een mijlpaal die naar verwachting dit weekend wordt gehaald.

Verder doen ook familiefilms als De Pinguïns van Madagascar, Annie en Wiplala het goed en valt op dat Mockingjay, het derde deel uit de reeks The Hunger Games, ook na vijf weken nog steeds volle zalen trekt. Opvallend is het grote aandeel dat Nederlandse films deze week hebben: meer dan een op de drie bezoekers koos de afgelopen dagen voor een vaderlandse productie.

In de arthousebioscopen doet vooral Mr. Turner het op dit moment goed. De biografiefilm over de onconventionele Britse landschapsschilder werd inmiddels gezien door meer dan 33 duizend bezoekers.

Ook Verenigde Arabische Emiraten weren Exodus

De film Exodus: Gods and Kings wordt ook niet vertoond in de Verenigde Arabische Emiraten. Dat laat een topman bij de mediawaakhond in het land weten aan de krant Gulf News.

De actiefilm is gebaseerd op Exodus, het tweede boek van het Oude Testament. Volgens Juma Obeid Al Leem, hoofd Media Content Tracking van de National Media Council, zit Exodus: Gods and Kings vol historische en religieuze onjuistheden. "Niet alleen over de islam, maar ook over andere religies", zegt hij. Daarom wordt de film niet uitgebracht in de Verenigde Arabische Emiraten.

Vrijdag werd bekend dat Exodus: Gods And Kings, met Christian Bale als Mozes, door Egypte en Marokko in de ban is gedaan. Volgens BBC News nam de Egyptische censuurcommisie het besluit omdat in de blockbuster onder meer wordt beweerd dat de piramiden door Joden zijn gebouwd en dat de Rode Zee door een aardbeving werd gespleten, niet door een wonder van Mozes.

Chelsea verkoopt Torres aan Milan

De overgang van Fernando Torres naar Atlético Madrid is weer een stap dichterbij. De spits is door Chelsea verkocht aan AC Milan, dat hem dit seizoen al huurt. Dat heeft de Engelse club zaterdag bekendgemaakt.

De Italiaanse club kan de Spanjaard nu als ruilobject inzetten voor aanvaller Alessio Cerci, die onder contract staat bij Atlético. Zowel Torres als Cerci, in de zomer overgenomen van Torino, komt bij hun huidige club weinig aan spelen toe.

Torres werd door Atlético opgeleid en maakte daarna naam bij Liverpool. Chelsea kocht hem vervolgens in 2011 voor 60 miljoen euro, maar dat bedrag kon de inmiddels 30-jarige spits nooit waarmaken.

Pakistan woedend over vierde seizoen Homeland

Het vierde seizoen van Homeland heeft kwaad bloed gezet in Pakistan. Dat meldt de New York Post. Regeringsvertegenwoordigers zijn laaiend over de manier waarop Pakistan in Homeland wordt geportretteerd.

In het nieuwe seizoen van de hitserie voert CIA-agent Carrie Mathison, gespeeld door Claire Danes, een missie uit in Pakistan. Volgens de officials, die alle twaalf afleveringen hebben gekeken, wordt hun land door Homeland-producent Showtime neergezet als een afzichtelijke, terroristische hel vol onwetende mensen. Pakistan zou daarover bij Showtime hebben geklaagd, maar met de kritiek werd naar verluidt niks gedaan.

Anonieme bronnen noemen enkele zaken waar Pakistan over valt. Islamabad is een stille, pittoreske stad met prachtige bergen en veel groen. In Homeland is het een grimmig oorlogsgebied waar je overal vuurgevechten, ontploffingen en lijken ziet. Ook met de taal zou Showtime de mist in zijn gegaan. De Pakistaanse personages spreken Engels als Amerikanen. En als ze het Urdu-dialect spreken, klinkt dat nergens naar.

Pakistan heeft bovenal moeite met de implicaties dat de veiligheidsdiensten in het land aan de kant van de terroristen staan. Dat is een belediging voor alle Pakistanen die hun leven op het spel zetten in de oorlog tegen terrorisme. Wij omarmen de westerse cultuur. De Pakistanen hechten zeer aan de democratie en aan hun stemrecht. In Homeland lijkt het alsof Pakistan de Amerikanen en hun waarden veracht. Dat klopt niet.

Ook Nadeem Hotiana van de Pakistaanse ambassade is boos op Showtime. Door een land te belasteren dat nauw met de Verenigde Staten samenwerkt en een bondgenoot is, kan Homeland de veiligheidsbelangen van de VS en het Amerikaanse volk schaden, aldus de woordvoerder. Een beetje research zou al veel hebben geholpen.

Bergsma klopt Kramer op 5000 meter

Stayer Jorrit Bergsma heeft zaterdag bij de NK allround in Heerenveen een flinke tik uitgedeeld aan zijn grote rivaal Sven Kramer. De olympisch kampioen op de 10.000 meter schreef de 5000 meter op zijn naam met een tijd van 6.13,53. Kramer, tweevoudig olympisch kampioen op deze afstand, moest met 6.15,43 genoegen nemen met de tweede plek. Het brons was voor Wouter olde Heuvel in 6.18,50.

Kramer, die op de 500 meter als vierde eindigde, gaat wel als klassementsleider de tweede dag van de NK in. Hij heeft voor de 1500 meter een voorsprong van 1,05 seconde op nummer twee Olde Heuvel. Titelverdediger Koen Verweij staat derde in het klassement, op 1,56 seconde van Kramer.

Uitslag

# Schaatser Tijd
1 Jorrit Bergsma 6:13.53
2 Sven Kramer 6:15.43
3 Wouter olde Heuvel 6:18.50
4 Douwe de Vries 6:20.00
5 Bob de Jong 6:20.17
6 Jos de Vos 6:24.09
7 Koen Verweij 6:26.13
8 Frank Vreugdenhil 6:27.04
9 Willem Hoolwerf 6:27.78
10 Simon Schouten 6:28.06


Klassement

# Schaatser Punten Verschil 1500 meter
1 Sven Kramer 74.243 -
2 Wouter olde Heuvel 74.590 +1,05
3 Koen Verweij 74.763 +1,56
4 Douwe de Vries 75.230 +2,97
5 Jan Blokhuijsen 75.590 +4,05
6 Jorrit Bergsma 75.603 +4,08
7 Jos de Vos 75.649 +4,22
8 Willem Hoolwerf 76.448 +6,62
9 Frank Hermans 76.523 +6,84
10 Renz Rotteveel 76.587 +7,04

Noord-Korea geeft VS de schuld van internetstoring

Noord-Korea heeft de Verenigde Staten de schuld gegeven van de internetstoring die het land vorige week trof. Een woordvoerder van de Nationale Defensiecommissie zei daarnaast dat president Barack Obama achter het uitbrengen van de film The Interview en noemde Obama 'een aap in een tropisch regenwoud'. In The Interview worden twee journalisten geronseld door de CIA om de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un te vermoorden.

Sony, de producent van The Interview, werd eerder deze maand gehackt. De groep achter de actie lekte vertrouwelijke e-mails en dreigde met aanslagen op Amerikaanse bioscopen als The Interview zou worden uitgebracht. Noord-Korea ontkent achter de computerinbraak te zitten, maar prees de actie wel. In eerste instantie schrapte Sony de première, maar de film was met de feestdagen toch te zien in een select aantal Amerikaanse bioscopen. Ook werd de film digitaal verhuurd en verkocht.

De woordvoerder noemde The Interview een illegale, oneerlijke en reactionaire film en zei dat Obama persoonlijk achter het uitbrengen ervan zat. "Obama is altijd roekeloos, in woorden en daden, als een aap in een tropisch regenwoud." Het is niet de eerste keer dat Noord-Korea in racistische termen uithaalt naar de Amerikaanse president.

De VS hebben niet op de aantijging gereageerd.

[Vid] Truc Drenthe betovert fans

Royston Drenthe heeft in Engeland (en ver daarbuiten) de aandacht weer eens op zich weten te vestigen met een technisch hoogstandje. Zijn huidige club Sheffield Wednesday zette een filmpje op YouTube waarop is te zien hoe de oud-Feyenoorder op betoverende wijze een tegenstander in de luren legt.

Drenthe stopt in de sprint met de zool van de linkervoet de bal en tikt deze met de rechterhak voorbij zijn opponent waarna de weg naar de achterlijn vrij is. De voorzet die hij geeft laat echter te wensen over. The Owls verloren vrijdag op Hillsborough met 0-1 van Wolverhampton Wanderers.

De middenvelder, die als linksback debuteerde in het profvoetbal, verliet Feyenoord in 2007 op 20-jarige leeftijd voor een avontuur bij droomclub Real Madrid als potentiële opvolger van Roberto Carlos. Na wat omzwervingen, onder meer via Rusland (Alania Vladikavkaz), kwam hij vorig jaar in Engeland terecht bij Reading. Dat heeft hem uitgeleend aan Wednesday.


Het hoogtepunt van de wedstrijd (Bron: YouTube)

Man koopt PlayStation 4, krijgt doos met stenen

Igor Baksht was van plan zijn nichtje een PlayStation 4 te geven met kerst dus ging hij naar Walmart om er één te kopen. De werknemer die hem hielp zei dat de console pas was terug gebracht terwijl hij hem uit een kast pakte die op slot zat. De doos voelde wel wat zwaar, maar aangezien Baksht nog nooit een console gekocht had en niet wist hoeveel het zou moeten wegen vond hij er op het moment niks opmerkelijks aan.

Pas toen hij het cadeau in wilde pakken besloot hij om de doos open te maken. "Gewoon om zeker te weten dat de inhoud compleet was, dat de games erin zaten." vertelde Baksht. In plaats van de console zaten er twee zakken gevuld met kleine steentjes in die met duct tape goed dicht waren gemaakt. De winkel waar hij de console gekocht had was al dicht en bij een Walmart die 24 uur per dag open is werd hij weggestuurd. Op zaterdagochtend besloot hij om terug te gaan naar de winkel waar hij de console gekocht had. "Ze zeiden dat ze niks konden doen omdat ze geen bewijs hadden, hoe het teruggebracht was, helemaal niks." zei Baksht. Hij probeerde de winkel en het hoofdkantoor van Walmart te bellen maar het mocht niet baten.

Toen kreeg hij op kerstavond een telefoontje terug van de winkelmanager die hem vertelde dat hij de console mocht terugbrengen. Een woordvoerder voor Walmart zei dat er geen manier was om het verhaal van de man te verifiëren, maar ze wilden hem het voordeel van de twijfel geven.

Van der Heijden schrijft roman over MH17

Schrijver A.F. Th. van der Heijden werkt aan een roman die is geïnspireerd op de vliegramp met toestel MH17. Dat heeft hij zaterdag gemeld.

Het boek vertelt over een 26-jarige oorlogsfotograaf die helderheid probeert te scheppen in de informatie rond een vliegtuig dat boven Oekraïne is verongelukt. Het toestel in het boek heet MX17, maar is geïnspireerd op het toestel van Malaysia Airlines dat half juli verongelukte en 298 inzittenden het leven kostte.

De fotograaf heet Natan Haandrikman en is volgens Van der Heijden 'een man die mijn zoon Tonio had kunnen worden als je na zijn overlijden zou voort interpreteren op het leven dat hij had'. Tonio werd in 2010 op 21-jarige leeftijd geschept door een auto en overleed aan zijn verwondingen. Van der Heijden publiceerde een jaar later een veelgeprezen en bekroond literair requiem over het leven van zijn zoon.

Behalve aan Tonio wordt MX17, zoals de werktitel luidt, ook een eerbetoon aan zijn schoonvader, vertelt de auteur. "Mijn schoonvader is geboren in de Oekraïne en heeft als enige van zijn familie de oorlog overleefd omdat hij dienst moest doen in het Rode Leger. Hij heeft altijd heel veel verteld over Oekraïne." Het personage Natan is ook naar hem vernoemd.

Het boek gaat niet over de vliegramp zelf of de slachtoffers, beklemtoont Van der Heijden. "Daarom heb ik de naam van de vlucht ook veranderd", legt hij uit. "Het wordt een fictieve roman waarin ik een aantal actuele zaken aan de kaak wil stellen. Het is oorlog in Europa en in de wereld, en daar wil ik een aantal dingen over melden die ik ophang aan deze vreselijke ramp. Alle lijnen komen samen bij de vliegramp."

Het is de bedoeling dat het boek komend najaar uitkomt.

Zonnepanelenfietspad Krommenie kapot door kou

Een fietspad van zonnepanelen in Krommenie is kapot. De bovenlaag, die het fietspad stroef moet maken, is losgekomen. De winterse omstandigheden zijn waarschijnlijk de oorzaak. Zonder bovenlaag zouden mensen over het glas eronder moeten fietsen en het is niet zeker dat dat veilig is. Daarom is het beschadigde stuk, een deel van 1 vierkante meter, uit voorzorg afgezet. De rest van het fietspad is wel open. Onderzoekers kijken maandag wat er moet gebeuren.

Dat zegt Sten de Wit van onderzoeksinstituut TNO, initiatiefnemer van het proefproject, na berichtgeving van RTV Noord-Holland. Vermoedelijk zijn er nog een paar zwakke plekken in de toplaag van de zonnepanelen. "Die zijn goed bekeken en er is geen gevaar voor de komende 48 uur", aldus De Wit.

Biden spreekt op begrafenis vermoorde agenten

De moord op twee politieagenten vorige week in New York 'heeft de ziel van de natie geraakt'. Dat heeft de Amerikaanse vicepresident Joe Biden zaterdag gezegd op de begrafenis van Rafael Ramos, een van de agenten.

Biden sprak de honderden collega's, vrienden en familieleden van Ramos toe die waren samengekomen in de Christ Tabernacle Church in het Amerikaanse stadsdeel Queens. Toen hij het politiekorps van New York het beste ter wereld noemde volgde er een langdurig applaus.

Buiten de kerk stonden nog eens duizenden agenten voor wie binnen geen plek meer was. Zij konden de dienst op grote schermen volgen.

Ramos en zijn collega Wenjian Liu werd 20 december doodgeschoten in het stadsdeel Brookyn terwijl ze in hun auto zaten. De dader pleegde zelfmoord.

Emma Watson topless in nieuwe film

Emma Watson is met ontbloot bovenlijf te zien in haar nieuwe film Regression. Dat onthult The Sun. Bioscoopgangers die een sexy scene verwachten, komen bedrogen uit. De dramafilm, waarin ook Meryl Streep en Ethan Hawke te zien zijn, vertelt het verhaal van een vader die wordt gearresteerd voor het seksueel misbruiken van zijn dochter (Watson).

Regression komt pas in augustus 2015 in de bioscoop, maar de film heeft al een voorvertoning gehad in de Verenigde Staten. Bezoekers zouden niet erg gecharmeerd zijn van de topless Emma. De scene met Watsons ontblootte bovenlijf wordt onnodig genoemd.

Syrië: bereid te praten over vrede

De Syrische regering is bereid deel te nemen aan vredesgesprekken, volgende maand in Moskou. Dat heeft de Syrische staatstelevisie zaterdag gemeld. Het zou daarbij wel gaan om verkennende gesprekken, die de voorbode moeten zijn voor een bredere vredestop in Syrië zelf.

Het Russische ministerie van buitenlandse zaken zei donderdag te hopen dat er na 20 januari een top kan worden georganiseerd, waarbij de Syrische regering en de oppositie bij aanwezig zijn. Rusland is echter een trouw bondgenoot van de Syrische president Bashar Assad en het is maar de vraag of de tegenstanders van het Syrische regime op het aanbod van Rusland in willen gaan.

De Syrische oppositie heeft in het verleden meermaals benadrukt dat een einde aan de burgeroorlog, die aan meer dan tweehonderdduizend mensen het leven heeft gekost, alleen tot stand kan komen als er een overgangsregering komt. Assads regering heeft die eis altijd verworpen.

Treinen rijden zondag weer normaal

De treinen rijden zondag weer volgens de gebruikelijke dienstregeling. Dat meldt de NS. Vanwege het winterweer had de vervoerder zaterdag het treinverkeer gehalveerd, maar dat is zondag waarschijnlijk niet nodig.

Door het winterweer konden zaterdag een tijdje geen treinen rijden op trajecten als Tilburg-Breda, Eindhoven-Weert, Den Bosch-Zaltbommel en Lage Zwaluwe-Breda. Aan het einde van de middag kunnen de treinen weer volgens het aangepaste schema rijden.

Ook het busvervoer in het zuiden kampt met uitval en vertraging, zo melden busbedrijven Arriva en Connexxion.

Nijlpaard springt uit rijdende vrachtwagen

Een nijlpaard is vrijdag in Taiwan in paniek uit een rijdende vrachtwagen gesprongen. Een vrouw die het gewonde dier op de weg zag liggen, belde de politie met de mededeling dat er een dinosaurus op straat lag, meldden lokale media zaterdag.

Het dier was in zijn sprong eerst op een auto geland. Het brak daarbij in ieder geval een poot en een aantal tanden. Op televisiebeelden is te zien dat er een witte vloeistof uit de ogen stroomt. Na een paar uur kon het nijlpaard van de weg worden gehaald.

De vrachtwagen vervoerde twee nijlpaarden naar hun gerenoveerde verblijf op een boerderij. Zij raakten vermoedelijk in paniek, waarna een van de dieren door een ventilatieraam van de truck sprong. De eigenaar zei tegen een lokale krant dat hij het nijlpaard uit het voertuig zag "vliegen". Hij kan een boete van omgerekend bijna 2000 euro krijgen voor overtreding van de wet.

Dronken tiener rijdt in op agenten

Een 18-jarige man heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in het Gelderse Gendt een politieauto frontaal geramd. In de auto zaten twee agenten, die ongedeerd bleven. Na de botsing reed de man met hoge snelheid door, achtervolgd door twee andere politieauto's. Die reden hem klem. Na aanhouding bleek dat de man flink had gedronken. Zijn rijbewijs is ingenomen.

De twee agenten hebben aangifte gedaan van poging tot zware mishandeling, meldde de politie. De politie was naar een huis aan de Olyhorststraat in Gendt gegaan omdat de jongeman door het lint zou zijn gegaan. Toen ze in de buurt waren, reed de man de agenten tegemoet. Eerst leek hij te remmen, maar vervolgens gaf hij gas en stuurde hij naar de politieauto.

Ongeveer 160 geldautomaten Rabobank leeg

Door de actie van het personeel van geldtransporteur Brink's Nederland zijn circa 160 geldautomaten van Rabobank leeg. Dat is 7 procent van het totaal aantal van 2300 geldautomaten die de bank in Nederland heeft.

Rabobank is daarmee zaterdag het hardst getroffen door de actie van personeel van geldtransporteur Brink's Nederland. "Aangezien onze dienstverlening altijd gericht is op maximale beschikbaarheid van de geldautomaten, kunnen we spreken van een flinke impact op onze dienstverlening", aldus de woordvoerder.

Bij de andere banken was het effect veel minder groot. Een woordvoerder van ABN Amro liet weten dat bij hooguit twintig tot dertig van zijn geldautomaten de kans bestaat dat ze zaterdag leeg zijn geraakt. Dat komt vooral doordat het merendeel van ABN Amro's geldautomaten door andere dienstverleners wordt bijgevuld. Bij SNS Bank waren er zaterdag weinig tot geen gevolgen, zei een woordvoerder.

De vakbonden riepen hun leden hun leden vrijdagavond op de geldautomaten van Rabobank en een aantal van ABN Amro en SNS Bank vanaf zaterdag 06.00 uur niet meer bij te vullen. Dit uit protest tegen de manier waarop de geldtransporteur wil reorganiseren. Het overgrote deel van de zaterdagploeg van Brink's (circa tweehonderd man) heeft volgens de bonden aan de actie meegedaan.

De vakbonden deden hun oproep na het uitblijven van overeenstemming over een goed sociaal plan voor de circa zeshonderd werknemers die hun baan verliezen. Bij Brink's Nederland werken ongeveer duizend mensen.

De directie van Brink's Nederland kondigde zaterdag aan de rechter te vragen verdere acties te verbieden. De zaak dient maandag bij de rechtbank in Utrecht.

L'Equipe vindt Neuer de beste van 2014

Manuel Neuer is volgens de toonaangevende Franse sportkrant L'Equipe de beste voetballer van 2014. De Duitse doelman van Bayern München en het nationale elftal kreeg van de redactie van het dagblad de voorkeur boven Cristiano Ronaldo en Lionel Messi, die als tweede respectievelijk derde eindigden. Neuer is met Ronaldo en Messi ook genomineerd voor de prijs van wereldvoetballer van het jaar.

Arjen Robben kwam net naast het podium terecht. De sterspeler van Bayern München en Oranje werd vierde. Behalve Robben staan nog vier Nederlandse voetballers in de zaterdag gepubliceerde top 100: Robin van Persie staat 29e, Daley Blind 53e, Wesley Sneijder 59e en Ron Vlaar is de nummer 87.

PDC WK: Thornton, Jenkins en Wright naar derde ronde

Kerst is voorbij. Het wereldkampioenschap darts van de PDC gaat verder. Nog 32 darters zijn in de race voor de wereldtitel. Robert Thornton, Terry Jenkins en ? zijn de eerste darters die in de derde ronde staan. Vanavond komen er drie Nederlanders in actie. Benito van de Pas, Michael van Gerwen en Jelle Klaasen zullen aan de oche staan.

Robert Thornton (9) 4-0 Ronnie Baxter (24)
Baxter kon in de opening niet in zijn spel komen en verloor de eerste set met 3-0. The Rocket kwam terug in de tweede set, maar kon daarin zijn zelf begonnen vijfde leg niet pakken en verloor die set met 3-2.

Het was niet de dag van Baxter. Sets drie en vier gingen met 3-1 naar Thonton. The Thorn gooide 93,80 gemiddeld. Baxter kwam niet verder dan 84,50. In de derde ronde treft Thornton Benito van de Pas of Dave Chisnall.

Terry Jenkins (16) 4-0 Laurence Ryder
Jenkins verloor gene leg tegen Ryder. Het werd 4-0. De Australische debutant won in de eerste ronde nog van Justin Pipe, maar kon zijn niveau niet verhogen om het Jenkins lastig te maken. Ryder kreeg in de hele partij zes kansen op een dubbel en gooide er geen uit.

Jenkins gooide 96,45 gemiddeld, Ryder kwam niet verder dan 86,89. In de derde ronde zal The Raging Bull aantreden tegen Michael van Gerwen of Sasha Stein.

Peter Wright (5) 4-1 Ronny Huybrechts
Wright heeft zonder al te veel moeite Huybrechts verslagen. Het werd 4-1. Snakebite pakte de eerste set met 3-1, maar de oudere broer van Kim Huybrechts pakte met dezelfde cijfers de tweede set. Wright pakte de derde set met 3-0 mede door twee 100+ finishes. Sets vier en vijf gingen met 3-1 naar de Schot. 

Wright was vooral scorend beter dan Huybrechts. Beide spelers hadden drie 180'ers. Wright had 24 140+ scores, waar de Belg maar tien keer 140+ gooide. De verliezend finalist zal in de derde ronde spelen tegen Andy Hamilton of Kyle Anderson. 


Programma vanaf 20.00 uur
Dave Chisnall (8) v Benito van de Pas
Michael van Gerwen (1) v Sascha Stein
Gary Anderson (4) v Jelle Klaasen (29)

'Chaos bij contractonderhandelingen Sony'

Het is bijna onmogelijk geworden voor Sony om scherp te onderhandelen met sterren en hun zaakwaarnemers over salarissen. Dat meldt entertainmentwebsite TMZ.

Als gevolg van de hack bij Sony is er allerlei gevoelige informatie op straat komen te liggen, waaronder de salarissen van heel wat Hollywoodsterren. En sommige tv- en filmsterren deinzen er niet voor terug om die informatie nu te gebruiken tijdens contractonderhandelingen.

Een aantal zaakwaarnemers en advocaten vertellen TMZ dat ze er absoluut geen problemen mee hebben om de salarisvergelijkingen te gebruiken. Maar een Sony-topman noemt het schandalig dat sommige vertegenwoordigers gestolen informatie gebruiken in de onderhandelingen.

De hack bij Sony heeft zo veel schade veroorzaakt dat heel veel documenten zijn gewist. Volgens ingewijden belt Sony nu noodgedwongen vertegenwoordigers van sterren op met de vraag of ze een kopie kunnen krijgen van eerder afgesloten contracten.

Iran test 'kamikazedrone'

Het Iraanse leger heeft bij een grootschalige legeroefening een drone getest die bedoeld is als vliegende bom. De kamikazedrone kan in de toekomst gebruikt worden om doelen te land, ter zee en in de lucht te treffen, zei een generaal op de staatstelevisie.

De drone, die vorig jaar werd onthuld, kan tien uur vliegen. Volgens militaire analisten is het een aangepaste versie van de Amerikaanse ScanEagle. Iran zei in 2012 drie ScanEagles te hebben buitgemaakt die in het Iraanse luchtruim vlogen.

De massale legeroefening wordt gehouden bij de strategisch gelegen Straat van Hormuz, een zee-engte die toegang biedt tot de gehele Perzische Golf. Een vijfde van het wereldwijde olietransport gaat door de Straat van Hormuz.

De oefeningen duren een week en worden gehouden over een gebied van zo'n 527 duizend vierkante kilometer in het noordelijke deel van de Indische Oceaan, de Zee van Oman en het oostelijke gedeelte van de Straat van Hormuz. De landmacht voerde zijn manoeuvres donderdag en vrijdag uit. De luchtmacht en de marine begonnen zaterdag.

BN'ers vinden het jammer dat Kane stopt

Enkele bekende Nederlanders hebben teleurgesteld gereageerd op het besluit van Haagse band Kane om na zestien jaar te stoppen. Ze reageerden via Twitter op het nieuws van Dinand Woesthoff en Dennis van Leeuwen.

"Kane stopt voorgoed. C'est mourir un peu", schrijft Heleen van Royen op haar Twitterpagina. "Gelukkig hebben we de nummers nog", voegt ze later toe. Jan Kooijman richt zich tot Dinand: "Thanks voor alle mooie muziek. 'Let It Be' zal 1 van mijn all-time favourites blijven. Succes met alles wat nu gaat komen."

3 FM-dj Domien Verschuuren vindt het erg jammer, maar wel een dapper besluit, zo laat hij weten op Twitter. Theatermaker Maurice Wijnen maakt er niet veel woorden aan vuil: #Kane stopt na 15 jaar. #jammer.

Dinand bedankte al zijn volgers ook nog even persoonlijk op Twitter. "Bedankt iedereen, het was een wilde rit. Elk eind is een nieuw begin. Pas goed op jezelf", schreef de frontman.

Japan wil met miljarden economie stimuleren

De Japanse regering heeft een stimuleringspakket goedgekeurd van omgerekend ruim 23,5 miljard euro om de economie een duw in de rug geven.

De maatregelen omvatten onder meer brandstofsubsidies als bijdrage aan de verwarmingskosten van armen, leningen met lage rente voor kleine bedrijven, herstel van infrastructuur in door natuurrampen getroffen gebieden en investeringen in regionale economieën. Geschat wordt dat de maatregelen leiden tot een stijging van het bruto binnenlands product (bbp) met 0,7 procent.

De regering financiert het pakket uit belastinginkomsten en andere beschikbare middelen. Het uitschrijven van een nieuwe obligatieleningen is volgens de regering niet nodig.

Karel Doorman lost hulpgoederen in Guinee

Het marineschip Karel Doorman is zaterdag aangekomen in Guinee. Dat meldde kapitein-ter-zee Peter van den Berg, de commandant van het schip, op Twitter.

De haven van Conakry is de tweede halteplaats op deze reis om hulpgoederen af te leveren bestemd voor de strijd tegen ebola. Eerder deze week deed het logistieke ondersteuningsschip Sierra Leone aan.

De laatste bestemming is Liberia. Het schip brengt onder meer ambulances, terreinwagens, rijst en materiaal voor hulpverleners naar de drie landen in West-Afrika die het zwaarst zijn getroffen door de epidemie.

In november bracht de marine ook al hulpgoederen naar deze landen. Een derde missie komt er voorlopig niet voor de Karel Doorman. Het keert volgende maand terug naar Nederland.

Wüst wint 3000 meter en vergoot voorsprong in klassement

Ireen Wüst heeft na de 500 meter ook de 3000 meter tijdens het NK Allround in Heerenveen op haar naam geschreven. De olympisch kampioene op deze afstand won in een tijd van 4:02.27. Yvonne Nauta, de nummer twee op deze afstand, volgt op bijna drie seconden (4:05.11). 

Er waren nog drie andere dames die een 4:05 lieten noteren. Diane Valkenburg, Annouk van der Wijden en Carlijn Achtereekte werden respectievelijk derde, vierde en vijfde.

In het algemeen klassement lijkt Wüst niet meer in gehaald te kunnen worden. Voor de overige twee podiumplekken wordt het nog spannend. De beste drie dames plaatsen zich voor het Europees kampioenschap over twee weken in Chelyabinsk.  

Uitslag 3000 meter

# Naam Tijd
1 Ireen Wüst 4:02.27
2 Yvonne Nauta 4:05.11
3 Diane Valkenburg 4:05.30
4 Annouk vd Weijden 4:05.36
5 Carlijn Achtereekte 4:05.70
6 Linda de Vries 4:06.08
7 Jorien Voorhuis 4:06.17
8 Marije Joling 4:06.53
9 Antoinette de Jong 4:07.11
10 Melissa Wijfje 4:07.71

Klassement na 3000 meter 

# Naam Punten Verschil op 1500 meter
1 Ireen Wüst 79.548  
2 Annouk vd Weijden 80.573 +3.08
3 Jorien Voorhuis 80.758 +3.63
4 Carlijn Achtereekte 80.820 +3.82
5 Diane Valkenburg 80.823 +3.83
6 Linda de Vries 80.863 +3.95
7 Melissa WijfjePR 81.355 +5.43
8 Yvonne Nauta 81.431 +5.65
9 Marije Joling 81.448 +5.70
10 Antoinette de Jong 81.505 +5.88

'Kopstuk Al-Shabab geeft zich over'

Een leider van de Somalische terreurbeweging Al-Shabab heeft zich zaterdag overgegeven aan de autoriteiten. Dat heeft een bron bij de Somalische inlichtingendiensten gezegd. Voor Zakariya Ahmed Hersi was door de Verenigde Staten een beloning van omgerekend 2,4 miljoen euro uitgeloofd.

Hersi gaf zich over in de regio Gedo, in het zuidwesten van het land. Volgens de bron heeft de man zich mogelijk overgegeven vanwege een conflict met de aanhangers van Ahmed Godane, de leider van Al-Shabab die eerder dit jaar door een Amerikaanse luchtaanval om het leven kwam.

De Amerikaanse regering loofde in 2012 in totaal ruim 27 miljoen euro uit voor informatie over acht kopstukken van Al-Shabab. Hersi was een van die acht.

Winst Chinese industrie neemt af

Chinese industriële ondernemingen hebben hun winsten vorige maand met 4,2 procent zien afnemen ten opzichte van een jaar geleden. Dat maakte het Chinese Nationale Bureau voor de Statistiek zaterdag bekend.

November liet daarmee de scherpste terugval zien sinds augustus 2012, toen de winsten van industriële bedrijven op jaarbasis met 6,2 procent daalden. Ook in oktober waren de winsten gedaald, met 2,1 procent. In september stegen de winsten met een bescheiden 0,4 procent.

De flinke afname in november is een nieuw signaal dat de groeivertraging van de op een na grootste economie ter wereld zich verdiept. China is op weg naar de traagste groei over een heel jaar sinds 1990.

Films met Jennifer Lawrence brengen meeste op

Een film met Jennifer Lawrence lijkt bijna gegarandeerd een hit te worden. De 24-jarige actrice sleepte afgelopen jaar het meeste geld binnen voor de Hollywoodbonzen, zo berekende het Amerikaanse zakenblad Forbes.

Lawrence verdiende in 2014 het allermeest van alle acteurs en actrices in Hollywood met haar films The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 en X-Men: Days of Future Past. De blockbusters brachten in totaal wereldwijd ruim 1,1 miljard euro in het laatje.

Chris Pratt staat op de tweede plek. De Hollywoodhunk was afgelopen jaar te zien in Guardians of the Galaxy en te horen in The Lego Movie. De films brachten gezamenlijk zo'n 982 miljoen euro op. Scarlet Johansson is derde in de lijst. Haar films Captain America: The Winter Soldier, Lucy en Under the Skin leverden 964 miljoen euro op.

De acteurs die het meeste betaald krijgen zijn niet altijd de acteurs die het meeste geld verdienen voor de filmstudio's. Dat bleek begin deze week toen Forbes een tegenovergesteld lijstje publiceerde. Hieruit bleek dat films van Adam Sandler het minst opbrengen in vergelijking met het salaris dat hij krijgt betaald. De komisch acteur haalt slechts 3,20 dollar binnen voor iedere dollar die hij betaald krijgt.

President Wit-Rusland stuurt premier de laan uit

De Wit-Russische president Aleksander Loekasjenko heeft zijn premier ontslagen. Ook de ministers van economie en industrie en het hoofd van de nationale bank hebben het veld moeten ruimen. Loekasjenko heeft zijn voormalige stafchef Andrej Kobjakov aangesteld als nieuwe premier.

Loekasjenko regeert het land al sinds 1994 met ijzeren vuist en de verwachting is dat hij bij de verkiezingen volgend jaar opgaat voor een nieuwe termijn. Vermoedelijk is de ontslagronde bedoeld in de aanloop naar de stembusgang zondebokken aan te wijzen voor de economische malaise in Wit-Rusland.

Oekraïne: verkeersban Krim tijdelijk

De opschorting van het trein- en busverkeer tussen Oekraïne en het schiereiland de Krim is waarschijnlijk van tijdelijke aard. Dat heeft Andrij Lisenko van de Oekraïense Veiligheidsraad zaterdag gezegd. De Krim werd in maart geannexeerd door Rusland.

Volgens Lisenko is de maatregel genomen omdat er een grote kans is dat 'saboteurs' van de Krim naar Oekraïne willen reizen. Hoewel de maatregel volgens Lisenko tijdelijk is zei hij niet wanneer het trein- en busverkeer wordt hervat. De autoriteiten op de Krim zeiden dat ook automobilisten worden tegengehouden bij de grens tussen de Krim en de rest van Oekraïne.

'Particulier stort zich op strooizout'

Op de eerste sneeuwdag van deze winter is een run ontstaan op strooizout. Mensen kopen zaterdag massaal zout in om hun eigen oprit of straat veilig te maken. Dat zegt Danny Campion van het bedrijf Strooizout.nl.

Campion zegt in een dag tijd 500 ton strooizout te hebben verkocht, hoofdzakelijk in losse zakjes van 25 kilo. "De enorme hausse in de verkoop van strooizout aan particulieren hebben we nog nooit meegemaakt."

De grootste zoutverbruiker is overigens Rijkswaterstaat, dat verantwoordelijk is voor het strooien van snelwegen. Tussen 0.00 en 12.00 uur op zaterdag strooiden de pekelwagens ruim 1400 ton over de snelwegen uit. Het totale verbruik op zaterdag zal nog veel hoger uitkomen, zegt een woordvoerster, omdat het strooien ook in de middag, avond en nacht nog doorgaat.

Rijkswaterstaat heeft 200.000 ton zout in voorraad.

Verweij twijfelt nog over EK-deelname

Schaatser Koen Verweij was zaterdag bij de NK allround in Heerenveen dik tevreden met zijn 500 meter. De titelverdediger zegevierde met een tijd van 36,15 seconden. Concurrenten als Jan Blokhuijsen (36,60), Sven Kramer (36,70) en Wouter Olde Heuvel (36,74) volgden op gepaste afstand. "Ik heb een mooi gaatje met de rest geslagen. Daardoor kan ik met een aardige voorsprong aan de 5000 meter beginnen."

Verweij sloeg eerder deze maand de vierde wereldbeker in Heerenveen over. De wereldkampioen allround gaf de voorkeur aan een ingelast trainingskamp op Lanzarote. "Daar ben ik toch wel een beetje vermoeid van teruggekomen. Ik ben fysiek nog niet sterk genoeg om van zon stage goed en snel te herstellen. Mede daardoor weet ik niet hoe ik hier de langere afstanden zal doorkomen."

Mocht Verweij zondag bij de eerste drie eindigen, wil dat nog niet zeggen dat hij aan de EK allround in januari in Rusland deelneemt. "Daar gaan we dan eerst nog over praten. We gaan doen wat voor mij het beste is."

Vooral in Brabant problemen door sneeuw

De sneeuwval heeft zaterdag vooral voor problemen gezorgd in Noord-Brabant. In Tilburg zakte 's middags het dak van een grote vestiging van Albert Heijn in, in Oisterwijk en Prinsenbeek moesten schaatsbanen worden ontruimd. Nergens vielen gewonden. De Winter Efteling sloot uit voorzorg een aantal attracties.

In het midden en zuiden van het land heeft het verkeer flink last van de sneeuw en dat houdt voorlopig nog wel even aan. Er stonden files van in totaal tientallen kilometers lang. "Dat is allemaal toe te schrijven aan de sneeuw. Op een normale zaterdagochtend staat er 0 kilometer file. En dit gaat nog wel even door, hier zijn we niet een twee drie van af", aldus de ANWB aan het eind van de ochtend.

Op meerdere plekken schaarden vrachtwagens met aanhangers. Zo stond een truck overdwars op de A27 bij Gorinchem, tussen Utrecht en Breda, waardoor alle rijstroken dicht moesten. De A15 was dicht bij het knooppunt Benelux tussen Ridderkerk en Rozenburg. In de middag stonden er nog lange files rond Eindhoven, Den Bosch en Breda.

Ook op het spoor waren er problemen. Er reden korte tijd geen treinen tussen Tilburg en Breda, tussen Den Bosch en Nijmegen/Tilburg/Vught/Zaltbommel, tussen Eindhoven en Boxtel/Venlo/Weert, tussen Boxtel en Tilburg, tussen Lage Zwaluwe en Breda/Dordrecht-Zuid. Uit voorzorg was de dienstregeling in het hele land al gehalveerd. Ook het busvervoer in het zuiden kampt met uitval en vertraging.

Audi voert investeringen op

De Duitse autofabrikant Audi investeert de komende vijf jaar in totaal 24 miljard euro in nieuwe modellen, technologie en uitbreiding van de productie. Dat is 2 miljard euro meer dan oorspronkelijk de bedoeling was.

Bijna 17 miljard euro van het totale investeringsbedrag wordt gereserveerd voor de ontwikkeling van nieuwe modellen, meldde de autofabrikant zaterdag. Audi is van plan het aantal modellen uit te breiden van vijftig naar zestig in 2020.

"Wij gaan flink investeren in innovatie op het gebied van elektrisch rijden, de toepassing van consumentenelektronica en lichtgewicht constructies", zei topman Rupert Stadler in een verklaring.

Audi, onderdeel van Volkswagen, wil aan het eind van dit decennium wereldwijd de bestverkopende autoproducent zijn van luxe auto's.

Ronaldo droomt over nog beter jaar

Voetballer Cristiano Ronaldo is nog lang niet verzadigd. "Mijn droom is om in 2015 beter te presteren dan in het afgelopen jaar", zegt de vedette van Real Madrid zaterdag in een interview met de Spaanse krant AS.

Ronaldo won in 2014 met Real Madrid de Champions League, wereldbeker, Europese Supercup en Spaanse beker. Hij tekende voor maar liefst 51 treffers en liet zich tot beste voetballer van de wereld kronen. "Maar het kan altijd beter", zegt de Portugees. "Met Real Madrid kan je alle competities winnen. Dus er zijn nog voldoende uitdagingen om het beter te doen."

Ronaldo hoort op 12 januari of hij zijn titel van beste voetballer van de wereld prolongeert. Lionel Messi en de Duitse doelman Manuel Neuer zijn de andere kandidaten voor de prestigieuze prijs.

Christiano Ronaldo wil nog meer prijzen winnen in 2015 (PRO SHOTS/Gelu Perez)
Christiano Ronaldo wil nog meer prijzen winnen in 2015 (PRO SHOTS/Gelu Perez)

Vaticaan laat Femen-activiste vrij

De Oekraïense activiste die op eerste kerstdag met ontbloot bovenlijf in Vaticaanstad een beeld van het kindje Jezus stal is weer vrijgelaten. De vrouw, die bij actiegroep Femen hoort, is opgedragen nooit meer terug te komen naar Vaticaanstad.

Een uur nadat de paus donderdag zijn kersttoespraak had gehouden verscheen de vrouw op het Sint-Pietersplein. Ze ontblootte haar bovenlijf, schreeuwde 'God is een vrouw' en nam een beeldje van baby Jezus mee uit de kerststal op het plein.

De openbaar aanklager van Vaticaanstad heeft zaterdag met de vrouw gesproken en besloten haar vrij te laten.

Komende nacht opnieuw gladheid

Zaterdagavond en -nacht kan het opnieuw glad worden op de Nederlandse wegen. Dat komt door opvriezing van sneeuwresten en natte weggedeelten, zo waarschuwt weerbureau weeronline.nl.

De sneeuw trekt zaterdagmiddag weg richting het zuiden en zaterdagavond is het overal droog. In de nacht naar zondag gaat het twee tot zes graden vriezen.

In het midden en zuiden van het land is zaterdag tot tien centimeter sneeuw gevallen. Friesland, Groningen en een deel van Drenthe hebben daarentegen nog geen vlokje gezien.

Saved by the Bell-acteur gearresteerd

Acteur Dustin Diamond zit achter de tralies. Volgens entertainmentwebsite TMZ is de acteur uit de televisieserie Saved by the Bell opgepakt omdat hij in een bar iemands leven in gevaar zou hebben gebracht met een mes.

Diamond zou vrijdagochtend zijn gearresteerd voor roekeloos gedrag, het bezit van een stilettomes en een verboden wapen. De eigenaar van de Amerikaanse bar zegt tegen TMZ dat Dustin en zijn vrouw ruzie hadden met een ander stelletje dat een foto van hen nam. Het liep snel uit de hand tussen de twee koppels en volgens de bareigenaar trok de acteur een mes.

Op het moment dat de politie arriveerde, was het stel waarmee Diamond ruzie had al vertrokken.

Geldtransporteur vraagt rechter verbod acties

Brink's Nederland gaat de rechter vragen verdere vakbondsacties te verbieden. De geldtransporteur heeft een kort geding aangespannen tegen FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen. De zaak dient maandag bij de rechtbank in Utrecht, maakte de directie van Brinks Nederland zaterdag bekend.

De bonden riepen hun leden bij Brinks vrijdagavond op geldautomaten van Rabobank, ABN Amro en SNS Bank vanaf zaterdag 06.00 uur niet meer bij te vullen. Dit uit protest tegen de manier waarop de geldtransporteur wil reorganiseren.

Winter hindert Winter Efteling

Een deel van de Winter Efteling is zaterdag afgesloten wegens de zware sneeuwval. "Dat hebben we vooral gedaan uit veiligheidsoverwegingen", zegt een woordvoerster van het pretpark.

Door de sneeuw zijn veel paden onbegaanbaar geworden. Ook ligt er veel sneeuw op de bomen in het Sprookjesbos en daken van verschillende gebouwtjes, en 'we willen niet dat iemand dat op zijn hoofd krijgt'. Het pretpark is bezig de paden sneeuwvrij te maken, maar doordat het blijft sneeuwen is dat lastig.

Zeker vijf grote binnenattracties zijn nog wel open: Vogel Rok, Carnaval Festival, Villa Volta, Droomvlucht en PandaDroom.

De Winter Efteling gaat zaterdag om 18.00 uur dicht, twee uur eerder dan normaal. "Wie vandaag nog zou willen komen, raden we aan op een andere dag terug te komen", aldus de woordvoerster. De verwachting is dat het park zondag weer gewoon opengaat.

Verweij wint 500 meter op NK allround, Kramer vierde

Regerend kampioen Koen Verweij heeft de 500 meter gewonnen bij het NK allround in Thialf. De schaatser van Correndon reed 36,15 en bleef daarmee Lucas van Alphen (36,21) voor. De derde plaats was voor Jan Blokhuijsen, de teamgenoot van Verweij, die 36,60 reed.

De wereld- (Verweij) en Europees kampioen (Blokhuijsen) namen daardoor enige afstand op Sven Kramer, de vijfvoudig Nederlands kampioen. Kramer werd gedeeld vierde in een tijd van 36,70 en moet daardoor later vandaag op de 5000 meter vijf en een halve seconde goedmaken op Verweij. Wouter Olde Heuvel werd vlak achter Kramer zesde en is ook nog niet uitgeschakeld voor de prijzen.

Debutant Jorrit Bergsma was zoals verwacht veel te langzaam op de kortste afstand om maar enigszins een bedreiging te kunnen zijn. Hij verloor ruim twee seconden op Verweij en zal dus meer dan twintig seconden goed moeten maken later vandaag.

Uitslag 500 meter mannen NK allround

# Schaatser Tijd
1 Koen Verweij 36,15
2 Lucas van Alphen +0,06
3 Jan Blokhuijsen +0,45
4 Sven Kramer +0,55
- Peter Groen z.t.
6 Wouter Olde Heuvel +0,59
7 Patrick Roest +0,79
8 Frank Hermans +0,83

Winteropvang voor Limburgse daklozen

Vanwege de verwachte vrieskou in de nacht van zaterdag op zondag gaat zaterdag in Zuid-Limburg de winterregeling daklozen in. Dat houdt in dat daklozen in Zuid-Limburg zonder te betalen terechtkunnen bij de opvang van het Leger des Heils en Moveo.

De openingstijden van de instellingen in de Limburgse steden zijn verruimd. Iedereen wordt binnengelaten, maakte de GGD Zuid-Limburg zaterdag bekend. Mocht het nodig zijn, dan worden extra opvangplaatsen geregeld.

Hulpverleners zijn tijdens de vrieskou extra alert op mensen die geen warme plek om te overnachten hebben. De winterregeling gaat in als het te gevaarlijk is om buiten te blijven in verband met de kou.

In Amsterdam is de winteropvang voor daklozen al open sinds 18 december.

Schevenings vreugdevuur erkend als erfgoed

Het metershoge vreugdevuur dat elke jaarwisseling wordt opgebouwd en afgebrand op het Noorderstrand bij Scheveningen, is voortaan nationaal erfgoed. Het vuur is op de zogeheten Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland geplaatst. Dat heeft Ineke Strouken, directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE), zaterdag gezegd.

Bij Scheveningen zijn elke jaarwisseling twee vreugdevuren. Scheveningen-dorp bouwt een stapel op het Noorderstrand, ten noorden van de haven, de buurt Duindorp doet dat op hun Zuiderstrand. De bouw is zaterdagochtend begonnen.

Het vuur van het Noorderstrand staat op de lijst, omdat de mensen erachter het vuur hebben voorgedragen. Duindorp heeft dat niet gedaan.

Op de lijst van immaterieel erfgoed staan inmiddels ruim zestig tradities.

Twee politieagenten Egypte neergeschoten

Twee onbekende schutters op een motorfiets hebben zaterdagochtend in Egypte een politieman doodgeschoten. Een tweede agent raakte gewond, meldt staatspersbureau MENA. De twee korporaals van de politie liepen wacht voor een bank aan het Sfinxplein in Gizeh, de zusterstad van de hoofdstad Caïro.

De twee aanvallers wisten te ontkomen. De verantwoordelijkheid voor de moordaanslag is vooralsnog niet opgeëist. De verdenking gaat al gauw uit naar strijders van Ansar Beit al-Maqdis, dat de Sinaï al enige tijd onveilig maakt. De rebellengroep heeft al vaker soortgelijke aanslagen gepleegd.

'Rampvlucht' woord van het jaar bij Onze Taal

Het woord van het jaar 2014 is 'rampvlucht'. Het is gekozen door de leden en volgers van het Genootschap Onze Taal en de luisteraars van het radioprogramma De Taalstaat. In dat programma werd het winnende woord zaterdag bekendgemaakt.

'Rampvlucht' heeft betrekking op de vliegramp met vlucht MH17 op 17 juli 2014. De crash domineerde het nieuws een groot deel van het jaar.

'Rampvlucht' kreeg zestien procent van de stemmen en maar één stem meer dan de nummer twee, 'vergeetverzoek'. Dat is een verzoek aan een zoekmachine om informatie over iemand of een bedrijf te verwijderen uit de zoekresultaten. Dat woord haalde dus ook zestien procent van de stemmen. Op de derde plaats eindigde 'jihadganger', met dertien procent.

Vorig jaar werd 'participatiesamenleving' het Onze Taal-woord van het jaar, in 2012 was het 'plofkip'.

Arbeiders omgekomen in uitgebrande werkplaats India

Een brand in een timmerwerkplaats vlak bij het Indiase Mumbai heeft zaterdagochtend acht arbeiders het leven gekost. De slachtoffers overnachtten in de werkplaats, liet de politie weten. Drie mensen zijn met brandwonden in het ziekenhuis opgenomen.

De vuurzee in de werkplaats in Bhiwandi, dat aan de rand van Mumbai ligt, liet zich nauwelijks bedwingen. Een tiental brandweerwagens had urenlang zijn handen vol, meldt persbureau Press Trust of India. De vlammen sloegen over naar belendende winkels.

De autoriteiten onderzoeken de toedracht van de brand.

'Crystal Palace ontslaat trainer Warnock'

Crystal Palace heeft zaterdag trainer Neil Warnock ontslagen. Volgens de BBC wordt de oefenmeester verantwoordelijk gehouden voor een reeks matige resultaten.

Crystal Palace wil het gedwongen vertrek van de coach nog niet bevestigen. Warnock zag zijn ploeg vrijdag voor eigen publiek van Southampton verliezen (1-3). De club bekleedt de achttiende positie van de Premier League, met een voorsprong van vijf punten op nummer twintig en hekkensluiter Leicester City. Crystal Palace gaat zondag op bezoek bij Queens Park Rangers.

Wüst neemt voorschot op vierde NK titel allround

Ireen Wüst heeft een goede stap gezet naar haar vierde Nederlandse allround titel. De Nederlands en wereldsportvrouw van het jaar won de 500 meter in 39,17 en zag haar grote concurrente Marrit Leenstra worden gediskwalificeerd na een valse start.

Wüst deed de afgelopen vijf jaar slechts eenmaal mee aan dit toernooi en toen (2013) werd ze tweede achter de nu afwezige Jorien ter Mors. Op de kortste afstand bleef ze de nummer twee Annouk van der Weijden 0,51 seconden voor en heeft daarvoor al een voorsprong van drie seconden. Jorien Voorhuis werd knap derde in 39,73.

Marrit Leenstra werd na een valse start gediskwalificeerd. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Marrit Leenstra werd na een valse start gediskwalificeerd. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Kanshebbers voor een EK plaats, Linda de Vries, Carlijn Achtereekte (PR) en Diane Valkenburg eindigden ook nog onder de 40 seconden. Yvonne Nauta, die afgelopen februari in Amsterdam de titel won, reed met 40,58 een persoonlijk record, maar heeft al wel een aanzienlijke achterstand op Wüst. Antoinette de Jong en Marije Joling stelden als enige kanshebbers teleur met een tiende en elfde plaats.

De afgelopen jaren plaatste telkens de vier beste Nederlandsen zich voor het EK allround, dat in januari in Chelyabinsk wordt gehouden. De ISU heeft echter de plaatsingsregels aangepast en daardoor mogen nu maximaal drie Nederlandse vrouwen afreizen naar Rusland. Deze regel geldt ook bij de mannen.

Uitslag 500 meter vrouwen NK allround

# Schaatsser Tijd
1 Ireen Wüst 39,17
2 Annouk van der Weijden +0,51
3 Jorien Voorhuis +0,56
4 Linda de Vries +0,68
5 Carlijn Achtereekte +0,70
6 Diane Valkenburg +0,77
7 Melissa Wijfje +0,90
8 Sanneke de Neeling +1,05

Onderzoek afvallen wieken windmolen vertraagd

Het is nog niet duidelijk hoe de twee wieken van een windmolen in het IJsselmeer bij Medemblik konden afbreken. Het onderzoek naar het incident, dat zaterdag zou beginnen, is vertraagd door de weersomstandigheden, heeft een woordvoerder van eigenaar Nuon gezegd.

Het onderzoek begint niet eerder dan maandag. Dat worden waarschijnlijk ook de wieken geborgen. De wieken liggen dicht onder het wateroppervlak en zijn afgezet met boeien, om ongelukken te vermijden.

De drie windmolens naast de turbine waar de wieken zijn afgebroken, zijn uit voorzorg stilgezet. Ze gaan pas weer draaien als de oorzaak van het incident bekend is.

CD: Skálmöld - Með vættum

Of het nu sneeuwt of niet, met het nieuwe album Með vættum van het IJslandse Skálmöld waan je je al snel in dikke pakken sneeuw. De band neemt je mee naar het koude middeleeuwse Noorden, waar Vikingen elkaar te lijf gaan en waar draken en andere mythische monsters uit de IJslandse en Noorse sagen het land teisteren. Kortom, het is tijd voor heroïsche liederen en zware gitaren, het is tijd voor Viking metal.

Peter Jan Rens trouwt in voorjaar

Peter Jan Rens en Virginia van Eck trouwen in het voorjaar. Dat vertelt de 21-jarige vriendin van de 64-jarige presentator in het magazine Vrouw van De Telegraaf.

De bruiloft van Peter Jan en Virginia stond in eerste instantie vorig jaar al gepland, maar daar kwam van alles tussen. Virginia kreeg een keizersnede en later ook nog eens galstenen en Peter Jan had een bult in zijn nek. Bovendien verhuisden de twee begin november.

Virginia betwijfelt of haar moeder bij haar bruiloft aanwezig zal zijn. Ze is namelijk geen voorstander van het huwelijk, omdat Peter Jan geen vaste baan heeft en omdat ze het leeftijdsverschil te groot vindt. En dat begrijpt Virginia wel, die zegt dat ze het ook niet zou wensen voor haar eigen dochter.

Leger Pakistan claimt successen in Noord-Waziristan

Pakistaanse gevechtsvliegtuigen en grondtroepen hebben vrijdagavond 39 rebellen gedood. Onder hen zijn meerdere belangrijke commandanten, liet het Pakistaanse leger zaterdag weten.

Het regeringsleger is bezig met een grootscheepse veldtocht tegen de Taliban in het stammengebied van Noord-Waziristan aan de Afghaanse grens. Het leger zegt de opstandelingen in Datta Khel niet alleen zware verliezen te hebben toegebracht, maar ook een tunnelnetwerk en een ondergrondse opslagplaats vol wapens en munitie te hebben blootgelegd en vernietigd.

Dezelfde avond legden regeringstroepen een geslaagde hinderlaag voor radicaalislamitische strijders aan de grens tussen de stammengebieden van Orakzai en Khyber, aldus de krijgsmacht. De hinderlaag mondde uit in een hevig vuurgevecht. Zestien extremisten sneuvelden en twintig raakten gewond. Ook vier militairen liepen verwondingen op.

Het leger zegt meer dan twaalfhonderd rebellen te hebben gedood sinds het offensief in Noord-Waziristan een aanvang nam. Regeringstroepen zijn tegelijkertijd in de aanval in buurregio Khyber, en jagen daar op strijders die Noord-Waziristan ontvluchten.

Eerste gipsvlucht aangekomen

Op Rotterdam The Hague Airport is zaterdagochtend de eerste gipsvlucht uit Oostenrijk geland. Aan boord waren elf geblesseerde wintersporters en zes begeleiders. Dat heeft alarmcentrale Allianz Global Assistance laten weten.

Vorig wintersportseizoen landden er tot eind maart 58 gipsvluchten met gemiddeld elf gewonden aan boord op Rotterdam The Hague Airport.

De meest voorkomende wintersportblessures zijn een verstuikte knie, gebroken schouder of arm, gebroken been, rugletsel en hoofdletsel. Bij snowboarders komen vooral polsblessures voor.

Kabinet Zweden kan toch doorregeren

De Zweedse minderheidsregering kan toch door. Premier Stefan Löfven zegt een akkoord te hebben bereikt met de oppositie over de rijksbegroting.

De vervroegde parlementsverkiezingen van maart volgend jaar zijn daarmee 'niet meer aan de orde', zei Löfven zaterdag. Die had zijn regering begin deze maand uitgeschreven omdat de voltallige oppositie de voorgestelde begroting afwees. Löfven had gerekend op de gedoogsteun van de extreemrechtse Zweden Democraten.

Het linkse minderheidskabinet zat pas sinds oktober in het zadel.

FARC laat militair vrij en eist wapenstilstand

De Colombiaanse rebellenbeweging FARC heeft een gevangen militair vrijgelaten. Soldaat Carlos Becerra Ojeda is volgens de FARC vrijdag overgedragen aan vertegenwoordigers van het Rode Kruis, Cuba en Noorwegen. De geste van de rebellen moet de vredesonderhandelingen met de regering vergemakkelijken.

Becerra werd eerder deze maand door FARC-strijders ontvoerd, aldus de regering. Ze namen hem gevangen bij een aanval op regeringstroepen in het zuidwestelijke departement Cauca.

De FARC kondigde vorige week een eenzijdig staakt-het-vuren af. De rebellen maanden ook Bogota de wapens neer te leggen, maar de regering van president Juan Manuel Santos weigert dat. Santos vreest dat de in het nauw gedreven opstandelingen door een wapenstilstand weer op adem kunnen komen en zich kunnen herpakken.

De FARC en de regering onderhandelen inmiddels ruim twee jaar over vrede. Het vredesoverleg begon in Oslo en werd voortgezet in Havana. In drie van de zes onderhandelingshoofdstukken, drugshandel, landhervorming en de integratie van de rebellen in de Colombiaanse politiek, is tot dusver overeenstemming bereikt. De besprekingen zijn voor de duur van de feestdagen stilgelegd.

Basketballer James leidt Cleveland naar zege

Basketballer LeBron James heeft zijn ploeg Cleveland Cavaliers vrijdag naar een zege op Orlando Magic geleid (98-89). De van Miami Heat overgekomen sterspeler tekende voor 29 punten. Hij bewaarde vijftien treffers voor de laatste twaalf minuten van het duel.

Memphis Grizzlies leed tegen Houston Rockets de vierde nederlaag op rij (111-117). James Harden was met 32 punten belangrijk voor de winnende ploeg. Los Angeles Lakers kon in het duel met Dallas Mavericks de afwezigheid van de geblesseerde Kobe Bryant onvoldoende opvangen (102-98). New Orleans Pelicans bezorgde San Antonio Spurs de zesde nederlaag in zeven duels (97-90). Milwaukee Bucks was veel te sterk voor Atlanta Hawks (107-77).

Overige uitslagen

Thuisploeg Uitploeg Uitslag
Brooklyn Nets Boston Celtics 109-107
Detroit Pistons Indiana Pacers 119-109
Oklahoma City Thunder Charlotte Hornets 98-75
Denver Nuggets Minnesota Timberwolves 106-102
Portland Trail Blazers Philadelphia 76'ers 114-93
Phoenix Suns Sacramento Kings 115-106

Nys keert terug in Diegem

De Belgische veldrijder Sven Nys verschijnt zondag aan de start van de wedstrijd in de Superprestige in Diegem. De tweevoudig wereldkampioen hoopt te hebben afgerekend met een vormcrisis. "Nog langer wachten, dat had niet zo veel zin", denkt hij. "Dan vind ik misschien helemaal niet meer het goede ritme."

Nys ontbrak de afgelopen week in de wedstrijden in Namen en Heusden-Zolder. Hij koos voor een rustperiode nadat hij in Essen op een achterstand van ruim drie minuten was gereden. "Als het nu weer niet lukt, dan wordt het een lastig seizoen", blikt Nys vooruit. "Maar ik heb vertrouwen dat het goed komt. Dit is allemaal nieuw voor me na vijftien jaar koers. Ik heb ook geen idee waar deze vormcrisis vandaan is gekomen."

Nys neemt het zondag in Diegem op tegen Lars van der Haar en de Belg Kevin Pauwels, die het klassement van de Superprestige leiden. Ook Mathieu van der Poel, de nummer drie in de rangschikking, start in Diegem.

Treinverkeer zuiden verstoord

In het zuiden van Nederland heeft het treinverkeer korte tijd helemaal stilgelegen door de winterse omstandigheden. Er reden geen treinen tussen Tilburg en Breda, tussen Den Bosch en Nijmegen/Tilburg/Vught/Zaltbommel, tussen Eindhoven en Boxtel/Venlo/Weert, tussen Boxtel en Tilburg, tussen Lage Zwaluwe en Breda/Dordrecht-Zuid.

Volgens de NS wordt het treinverkeer weer voorzichtig opgestart, maar de NS waarschuwt reizigers voor vertraging en uitval van treinen. Uit voorzorg was de dienstregeling al gehalveerd.

Ook het busvervoer in het zuiden kampt met uitval en vertraging, zo melden busbedrijven Arriva en Connexxion.

Call of Duty: Advanced Warfare krijgt nieuwe gamemodus

Call of Duty: Advanced Warfare krijgt een nieuwe team-based multiplayermodus die alleen maar om snipen draait. Je kunt nu beginnen met spelen, mits je online kunt.

De nieuwe modus, genaamd ‘One Shot’, wordt beschreven in een blogpost: “Een spiksplinternieuwe sniper-only modus met een verminderde hoeveelheid leven en specifieke klassen.” Er zijn vijf verschillende klassen snipers die de studio in samenwerking met de beroemde Call of Duty pro-speler NaDeSHoT heeft gemaakt. Elke klasse heeft de MORS-sniper, een bolt-action railgun en verschillende perks, score streaks en Exo-mogelijkheden.

Verguisd eindcijfer Staatsloterij succesvolst

De 0 is het minst populaire eindcijfer voor een Oudejaarslot van de Staatsloterij, maar bij de trekking van vorig jaar was de 0 wel het succesvolst. Op dat eindcijfer viel op 31 december 2013 een totaalbedrag van ruim 35 miljoen euro. Dat heeft de Staatsloterij zaterdag gemeld.

"Zo zie je maar dat er geen peil op te trekken is welk eindcijfer het meeste geld oplevert. Het minst populaire eindcijfer kan maar zo het meeste geld opleveren", aldus prijswinnaarbegeleider Arjan van 't Veer. Spelers kunnen zelf hun eindcijfer kiezen.

Het populairste eindcijfer is 7. Daarvan zijn in de afgelopen vier jaar de meeste Oudejaarsloten verkocht. Op dat eindcijfer viel vorig jaar ruim vijftien miljoen euro.

Dode bij steekpartij Hengelo

Een steekpartij in het Twentse Hengelo heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag aan een persoon het leven gekost.

Het misdrijf vond plaats aan de Langelermaatweg. Wat er precies is gebeurd, is onduidelijk. Ook is de identiteit van het slachtoffer nog niet bekend. Volgens onbevestigde berichten vond de steekpartij plaats in een koffiehuis.

De politie heeft de plaats delict afgezet en doet uitgebreid onderzoek.

Justin Bieber doet zichzelf privéjet cadeau

Justin Biebers kerstcadeau paste dit jaar niet onder de kerstboom. De popzanger heeft zichzelf namelijk flink verwend door een gloednieuwe privéjet te kopen.

"Nieuwe jet voor Kerstmis en ze is een schoonheid", schreef Bieber bij een foto van zichzelf in zijn vliegtuig. Op een ander Instagram-kiekje is te zien dat de ruime privéjet is uitgerust met luxueuze beige leren stoelen en donkere, glanzende panelen aan de wand.

Justin heeft de feestdagen doorgebracht met zijn vrienden en familie in Canada. De ex van Selena Gomez vermaakte zich op Eerste Kerstdag ook nog met een drankspelletje, zo is te zien op Instagram.

PlayStation Network komt weer online

Sony heeft bevestigd dat het PlayStation Network eindelijk weer online gaat na bijna 48 uur offline te zijn geweest. Zowel eerste als tweede kerstdag werden PSN en Xbox Live offline gebracht door een DDoS-aanval die is opgeëist door Lizard Squad.

Beide netwerken hadden moeite met deze immens grote aanval en bleven voor langere tijd offline. Pas nadat Kim Dotcom, Lizard Squad ruim 3000 premiumaccounts voor Mega -een file sharing site- aanbood, werden de DDoS-aanvallen gestaakt. Xbox Live kwam daarna weer online en PSN voor de PlayStation 3 enige tijd later ook. Helaas bleef PSN voor de Playstation 4-gebruikers offline.

Gebruikers moeten de komende dagen storingen blijven verwachten door nieuwe gebruikers en mogelijke nieuwe aanvallen.

'Nederlands' Suriname speelt gelijk tegen Trinidad & Tobago

Het Surinaams voetbalelftal heeft vrijdag de vriendschappelijke wedstrijd tegen een team uit Trinidad en Tobago verloren na strafschoppen. Na de reguliere speeltijd was de stand 1-1. Suriname, waarvan Nordin Wooter de spelers had geselecteerd, had tijdens het duel een groot overwicht, maar wist dat niet in doelpunten uit de drukken.

Bij wijze van experiment was een Surinaams team samengesteld uit veertien Nederlandse profspelers van Surinaamse komaf. De beste spelers van de topclubs ontbraken echter omdat zijn geen toestemming hadden gekregen van hun clubs om in de winterstop naar Suriname te reizen. Onder meer Jarchinio Antonia, Tjaronn Chery, Género Zeefuik, Lorenzo Burnet, Kelvin Leerdam en Darryl Lachman kregen geen toestemming.

Spelers als Ryan Koolwijk (FC Dordrecht), Evander Sno (Westerlo), Milano Koenders (Heracles), Donovan Slijngard (SC Cambuur) en Calvin Mac-Intosch (SC Cambuur) stonden wel op het veld. FC Eindhoven-verdediger Norichio Nieveld kopte na een uur spelen uit een corner de gelijkmaker binnen.

De wedstrijd stond in het kader van het project van de Surinaamse Voetbal Bond (SVB) om deelname aan het WK in 2018 te realiseren. Om dit te bereiken behandelt het Surinaamse parlement binnenkort een wetsvoorstel dat het mogelijk maakt om mensen met een bijzondere expertise, zoals voetballers, de Surinaamse nationaliteit te geven. Hierdoor kan de SVB uit een veel groter aanbod van goede spelers selecteren en daarmee zijn doel bereiken.

Geldtekort bij organisatie WK 2018

De organisatie van het WK voetbal in 2018 in Rusland heeft voor komend jaar een financieel tekort. Dat heeft Vitaly Mutko, de Russische minister van Sport, vrijdag laten weten aan het persbureau R-Sport. "De kosten voor de bouw van de stadions zijn niet veranderd, maar het geld dat binnenkomt valt wel lager uit", aldus Mutko. "De organisatie is op zoek naar particuliere investeerders om het probleem op te lossen."

Hoe groot het tekort zal zijn, meldde Mutko niet. Hij gaf wel aan dat er wordt gesproken over de mogelijkheid om de openingsceremonie in een ander stadion en op een andere dag te laten plaatsvinden dan de openingswedstrijd. Traditioneel volgen die na elkaar.

De openingswedstrijd van het WK zou worden gespeeld in het Luzhniki Stadion. "De organisatie kijkt nu naar de mogelijkheid om de ceremonie in het Dinamo Stadion te houden", gaf Mutko aan. In het stadion van Dinamo Moskou worden verder geen wedstrijden gespeeld tijdens het WK.

PVV: rekening advocaat nooit ingediend

PVV-leider Geert Wilders heeft nooit een rekening van zijn advocaat Bram Moszkowicz ingediend bij de Tweede Kamer. Dat heeft zijn rechterhand, PVV-Kamerlid Martin Bosma, zaterdag gemeld via Twitter na een artikel in de Volkskrant.

Volgens de krant heeft Wilders vorig jaar geprobeerd de Tweede Kamer te laten opdraaien voor de advocaatkosten van het 'haatzaaiproces' tegen hem. De rekening van Moszkowicz bedroeg volgens betrokkenen tussen vijfhonderdduizend en zeshonderdduizend euro. De claim zou na felle discussies zijn afgewezen door het presidium (bestuur) van de Tweede Kamer en zijn afgedaan als 'privékosten'.

"Onzin", aldus Bosma. Volgens hem is de kwestie nooit in het presidium besproken.

'Gladheid moeilijk te bestrijden'

De gladheid op de Nederlandse wegen zal zaterdag lastig te bestrijden zijn. Daarvoor waarschuwt de VerkeersInformatieDienst (VID).

"Door de natte sneeuw of regen die eerst valt kan het wegdek niet voorgezouten worden, aangezien het zout wegspoelt door de nattigheid. Zodra de natte sneeuw transformeert naar droge sneeuw krijgt de wittigheid snel vat op het wegdek. Hier komt nog eens bij dat er weinig verkeer op de weg is om de sneeuw en het zout te mengen", aldus de VID.

Inmiddels is sneeuw gevallen in onder meer Zeeland, Utrecht, Noord-Brabant en Zuid-Holland. Op veel plaatsen blijft de sneeuw liggen. Hier en daar ligt al een dek van enkele centimeters.

Gladheidsbestrijdingsploegen zijn druk doende om de wegen sneeuwvrij te maken. Voor zover bekend hebben zich nog geen incidenten voorgedaan, aldus de VID. Wel is verkeer veel langer onderweg om op de plaats van bestemming te komen.

Bakkerij Brokking winnaar AD Oliebollentest

Bakkerij Brokking in IJsselstein heeft de beste oliebollen van Nederland. Dat blijkt uit de AD Oliebollentest onder 159 verkooppunten, die zaterdag is gepubliceerd.

Op Brokkings oliebol valt volgens de jury niets aan te merken. "Prachtige korst, hoog smaakgehalte. Absolute dooreter. Een geweldige prestatie." Bakker Jeroen Brokking spreekt van 'de prachtigste prijs die er voor een bakker te behalen is'. Tweede werd De Verswinkel van Ruud & Chantal Gremmee uit Rossum. Negenvoudig winnaar Richard Vissers Gebakkraam uit Rotterdam moest dit jaar genoegen nemen met een derde plaats.

Het niveau van de oliebollen wordt steeds hoger, stelt het AD testpanel vast. Tien jaar geleden scoorde zeventig procent nog een onvoldoende, dit jaar haalde twee van de drie onderzochte bakkers een voldoende. Een op de vijf onderzochte verkooppunten scoorde zelfs een acht of hoger.

Sneeuw vooral in zuidelijke helft

Het sneeuwt op dit moment vooral in de zuidelijke helft van het land. Onder de lijn Leiden - Arnhem vormt zich een sneeuwdek. Rond Rotterdam was zaterdagochtend tegen 07.00 uur al vijf centimeter gevallen, zo meldt weerbureau weeronline.nl.

In de provincie Zuid-Holland zijn sneeuwschuivers de wegen opgegaan. Ook wordt er op grote schaal gestrooid. Het verkeer wordt gewaarschuwd voor gladheid en beperkt zicht door de combinatie van sneeuw en harde wind.

De meeste sneeuw zal vallen in Limburg en het oosten van Brabant. Daar kan tien centimeter vallen, maar mogelijk nog meer. In het noorden van het land valt hooguit een centimeter of zelfs helemaal niets.

Snelle stijging meldingen vuurwerkoverlast

Het aantal meldingen van vuurwerkoverlast stijgt snel. Drie dagen na de opening van het meldpunt vuurwerkoverlast.nl zijn er al 8188 meldingen binnengekomen.

Het meldpunt is een initiatief van 25 lokale GroenLinks-fracties. Volgens hen storen steeds meer mensen zich aan harde knallen, te vroeg afgestoken vuurwerk en onveilige situaties op straat. Het meldpunt is voor het derde jaar actief.

De meeste meldingen komen uit de grote steden, vooral Rotterdam en Amsterdam. Maar ook Zuid-Limburg steekt er bovenuit. "Wat opvalt is dat het aantal schademeldingen veel hoger is dan vorig jaar rond deze tijd", stelt Arno Bonte, gemeenteraadslid voor GroenLinks in Rotterdam, zaterdag in het AD. "Je ziet dat er doelbewust prullenbakken, stoeltjes en zelfs auto's worden opgeblazen."

ChristenUnie wil spoeddebat topinkomens

De ChristenUnie wil op korte termijn een spoeddebat over het uitstel van de invoering van de wet die topinkomens in de (semi)publieke sector moet beteugelen. Dat bevestigt CU-Kamerlid Gert-Jan Segers na berichtgeving in het AD.

De partij eist van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) uiterlijk maandagmiddag een brief, waarin hij uitleg geeft over de gang van zaken. Dat kan dinsdag leiden tot een spoeddebat.

De aanscherping van de wet op de topinkomens werd afgelopen maandag met een nipte meerderheid aangenomen in de Eerste Kamer. Een dag later werd bekend dat de VVD-ministers Edith Schippers (Volksgezondheid) en Stef Blok (Wonen) het te kort dag vinden om de vernieuwde wet op de topinkomens per 1 januari aanstaande in te voeren. Dat leidde tot grote verontwaardiging.

'Banken schikten voor recordbedrag in 2014'

Banken wereldwijd hebben wat betreft schikkingen in juridische procedures het duurste jaar ooit achter de rug. In totaal hebben zij 56 miljard dollar, 46 miljard euro, aan boetes en schadevergoedingen betaald, en bedrag dat overeenkomt met het bruto binnenlands product van een land als Kroatië. Dat meldde de Britse zakenkrant Financial Times vrijdag op basis van eigen onderzoek.

Veruit de grootste schikking was die van Bank of America met de Amerikaanse autoriteiten over misleiding van beleggers in op rommelhypotheken gebaseerde producten. Die kwestie, die nog stamde uit de kredietcrisis die tussen 2007 en 2009 huishield op de financiële markten in Verenigde Staten, kostte de bank een recordbedrag van 16,7 miljard dollar.

Politie handhaaft huisarresten oud en nieuw

Met gerichte acties controleert de politie komende jaarwisseling huisarresten die rond de vorige oudejaarsavond zijn opgelegd. Ze laat dat zaterdag weten in reactie op berichtgeving in De Telegraaf.

In de krant zegt een woordvoerder van de politiebond NPB dat de politie tijdens de jaarwisseling te weinig tijd heeft om te controleren of mensen met een huisarrest daadwerkelijk thuis zijn. Maar de politie wijst die suggestie van de hand. "De politie is goed in staat de controles rondom de jaarwisseling uit te voeren", aldus een woordvoerder.

Hoeveel raddraaiers een jaar geleden een huisarrest voor komende jaarwisseling kregen opgelegd, kan de politie niet zeggen. Volgens De Telegraaf waren het er honderden.

'Zeker 100.000 mensen raken baan kwijt'

Het kabinet mag dan anders verkondigen, maar de economische malaise is nog niet voorbij. In 2015 zullen zeker 100.000 Nederlanders hun baan kwijtraken. Dat voorspelt voorzitter Reinier Castelein van vakbond De Unie zaterdag in een interview in het AD.

Volgens het kabinet en het Centraal Planbureau (CPB) gaat het weer beter met de economie en daalt de werkloosheid. "Noem mij een onheilsprofeet, maar die positieve cijfers sporen totaal niet met de realiteit", aldus Castelein. Hij baseert zijn sombere voorspelling op de eigen Arbeidsmonitor van De Unie.

Hij wijst op ontslaggolven bij onder meer Rabobank, Akzo Nobel, KPN, de kranten van NDC en Wegener, de jeugd- en thuiszorg en de kinderopvang.

Rienk: Utopia wordt gemanipuleerd

Om de kijkcijfers op te krikken zet de redactie van tv-programma Utopia de inwoners aan tot ruzies. Dat zegt Rienk Kroese, die acht maanden in het SBS6-programma zat, tegen het Nederlands Dagblad.

Volgens Kroese krijgen de bewoners soms het advies om bepaalde uitspraken te doen. "Op die manier stuurt Utopia de verhaallijn", zegt hij.

Kroese vindt het niet erg dat het programma gemanipuleerd wordt, maar wel dat de programmamakers claimen dat Utopia 'honderd procent echt' is.

SBS6 houdt in een reactie overigens vol dat de gebeurtenissen in het programma niet gestuurd worden.

Gemeenten maken zich zorgen over jeugdzorg

Gemeenten maken zich grote zorgen over de jeugzorg, die vanaf 1 januari - komende week dus - hun verantwoordelijkheid wordt. RTL Nieuws hield een enquête onder de ruim vierhonderd Nederlandse gemeenten. Van de honderd die reageerden, geeft bijna negentig procent aan problemen te verwachten. Dat meldt RTL Nieuws vrijdag.

Bijna de helft van de gemeenten vreest dat er te weinig geld is, een op de tien zegt te weinig personeel of kennis in huis te hebben.

De 21 gemeenten in de regio Eindhoven lieten afgelopen week al weten volgend jaar naar schatting bijna 15 miljoen euro tekort te komen voor de jeugdzorg. De Eindhovense wethouder Jannie Visscher heeft namens de gemeenten een brief aan staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid (PvdA) hierover geschreven.

Trouw in gesprek met bewoners Schilderswijk

De hoofdredactie van dagblad Trouw gaat praten met bewoners van de Haagse Schilderswijk. De bewoners van de wijk hadden daar in een open brief om gevraagd, na de onrust die is ontstaan over de artikelen die gebaseerd waren op niet-traceerbare bronnen van de vorige maand ontslagen redacteur Perdiep Ramesar. Hij had een hele reeks verhalen geschreven over de Schilderswijk, waar volgens zijn verhalen radicale moslims de dienst zouden uitmaken.

Trouw heeft vrijdagavond de open brief van de bewoners en organisaties in de Schilderswijk op de site gezet, net als de reactie van de hoofdredactie daarop. "We hebben oprechte spijt dat hierdoor bewoners in uw wijk zijn gekwetst en dat de reputatie van de wijk door de vervolgens ontstane ophef is aangetast", zo schrijft de hoofdredactie.

Vier mannen opgepakt voor vechten en hinderen

De politie heeft in de nacht van eerste op tweede kerstdag vier mannen opgepakt in het centrum van Rotterdam. Een 21-jarige man werd gearresteerd omdat hij een andere man had mishandeld in een café aan de Witte de Withstraat. Drie andere mannen werden vervolgens opgepakt omdat ze tijdens de arrestatie de politie lastig vielen en beledigden. Dat heeft de politie vrijdag laten weten.

Een 22-jarige man uit Rotterdam is bij de vechtpartij zwaargewond geraakt, hij ligt in het ziekenhuis.

Twee gewonden bij steekpartij in Delft

Bij een steekpartij in Delft zijn vrijdagavond twee gewonden gevallen. De politie heeft drie mannen die betrokken waren bij het misdrijf aangehouden, onder wie de slachtoffers.

Voor een woning aan de Schubertlaan ontstond rond 23.00 uur om onduidelijke reden ruzie tussen de mannen. Die ontaardde uiteindelijk in een steekpartij. De slachtoffers moesten met steekwonden naar het ziekenhuis, maar waren wel aanspreekbaar. Hoe ernstig hun verwondingen zijn, is onbekend. Na een behandeling in het hospitaal moeten ze voor verhoor naar het politiebureau, aldus een politiewoordvoerder.

Juncker: imiteer populistische partijen niet

Traditionele politieke groeperingen in Nederland, zoals de VVD, PvdA en het CDA, moeten de populistische partijen niet imiteren. Dat doen ze wel, en daardoor worden Europese landen onbestuurbaar.

Die kritiek uit de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, in een gesprek met De Volkskrant.

Volgens Juncker geeft de gevestigde orde, opgejut door media en burgers, de onvrede bij de kiezer over politiek en politici steeds meer ruimte. Populistische worden te veel geïmiteerd, aldus Juncker. "Weet u wat het resultaat daarvan is? Dat landen onbestuurbaar worden. Dat het Europees Parlement straks louter bevolkt wordt door eurosceptici, en dat zou een ramp zijn."

De EC-baas roept partijen op in gesprek te gaan met boze burgers door 'vóór ze te gaan staan'. "Niet weglopen of achter ze aan hollen."

Klokkenluider

Ik maak me zorgen om een vriend van me. Ik noem hem Klaas, maar in jullie deel van de wereld is hij voornamelijk bekend onder de naam Sinterklaas. En om maar meteen met de deur in huis te vallen: het gaat niet goed met Klaas. Hij zit al een tijdje niet zo lekker in zijn vel. Klassiek gevalletje burnout volgens mij. Ik heb trouwens begrepen dat daar onlangs al op werd gezinspeeld in het zogenaamde Sinterklaasjournaal op jullie nationale televisiezender.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.