FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 5 december 2014

[Vid] Verstappen krijgt FIA Action of the Year Award

Max Verstappen heeft in Doha van autosportfederatie FIA de Action of the Year Award ontvangen. De pas 17-jarige Nederlander kreeg de prijs vanwege zijn inhaalactie in de slotronde van de tweede race van de Formule 3 op Imola.

Verstappen wist met de bolide van Van Amersfoort Racing Antonio Giovinazzi op de streep te verschalken door na de laatste bocht uit de slipstream te komen en zo 0,019 seconden eerder bij de streep te zijn dan de Italiaan. Zodoende werd de Nederlander in deze race tweede, na als elfde te zijn vertrokken.

De actie van Verstappen werd beter beoordeeld dan bijvoorbeeld die van Formule 1-coureur Daniel Ricciardo die in Hongarije met de Red Bull de Ferrari van Fernando Alonso inhaalde. Ook een fraaie stuuractie van WTCC-coureur Sébastien Loeb op Macau dolf het onderspit.

De bewuste inhaalactie die Verstappen de prijs opleverde (Bron: YouTube)

FIFA: "Geen teken van doping in Russisch voetbal"

Volgens wereldvoetbalbond FIFA is er geen enkele reden om aan te nemen dat voetbal een van de betrokken sporten is in het Russische dopingschandaal. In de nu al beruchte 'dopingdocu' van het Duitse ARD wordt gesproken over grootschalig dopinggebruik binnen de Russische sportwereld, inclusief doofpotten en omkopingen.

"FIFA houdt de situatie in Rusland goed in de gaten en staat in contact met WADA (wereldantidopingautoriteit)", aldus een woordvoerder vrijdag. "Vooralsnog zijn er geen tekenen die erop wijzen dat voetbal een van de betrokken sporten is." FIFA is van plan om het dopinglab in Moskou te gebruiken voor dopingtests tijdens het WK voetbal van 2018 en de Confederations Cup van 2017, die beiden in Rusland georganiseerd worden. Het lab in Moskou wordt in de documentaire echter ook genoemd als broedplaats van omkoping, doofpotaffaires en zelfs het verkopen van verboden middelen.

De FIFA-woordvoerder liet ook weten dat de voetbalbond zelf de leiding zal hebben over de controles tijdens het WK en dat dat dus niet in handen komt van de Russische autoriteiten. Tijdens het afgelopen WK in Brazilië werden de Russische spelers door de FIFA getest, zoals spelers uit alle deelnemende landen, wat geen positieve tests opleverde.

Secretaris-generaal Gianni Infantino van UEFA zei dat voetbal absoluut geen dopingprobleem heeft. "Als iemand probeert vals te spelen werkt dat misschien in andere sporten, maar bij ons werkt dat niet", antwoordde hij op vragen over het schandaal in Rusland. UEFA is verantwoordelijk voor dopingcontroles bij clubs en landen in UEFA-competities, maar heeft net als de FIFA geen zeggenschap over de controles binnen de Russische competitie.

In het seizoen 2009/2010 werden al eens drie spelers van CSKA Moskou geschorst vanwege het overtreden van de dopingregels. Verdedigers Sergei Ignashevich - die afgelopen zomer alle drie WK-duels speelde - en Alexei Berezutskiy gebruikten een verboden middel zonder toestemming en moesten één wedstrijd toekijken. Ze leverden hun positieve plas destijds af na de Champions League-wedstrijd tegen Bayern München. Twee maanden later testte jeugdinternational Artur Nigmatullin positief op een vochtafdrijvend middel tijdens een trainingskamp in Spanje. Hij werd door UEFA één jaar geschorst.

Van Gaal: "Walgelijk, die geruchten over budget"

Louis van Gaal ontkent dat Manchester United in januari grof geld wil uitgeven om de selectie te versterken. De manager baalt enorm van de geruchten. In de Engelse media gaan verschillende bedragen rond waarmee Van Gaal in januari nieuwe spelers zou willen kopen.

"Het is walgelijk, altijd maar die verhalen over allerlei getallen. Ik geloof niet dat Ed Woodward (vicevoorzitter bij United, red.) iets daarover heeft gezegd, en ik ook niet", sneerde Van Gaal. "Ik vind het niet respectvol ten opzichte van mijn spelers. Verder wil ik er niet over praten. Ik geloof in de spelers die ik nu heb. Dat is mijn antwoord." Manchester United, dat de laatste vier competitieduels won, staat nu vierde in de Premier League. Maandag is Southampton de tegenstander.

Mocht United in St. Mary's Stadium een zege pakken, dan gaat de ploeg van Van Gaal de opponent voorbij op de ranglijst. "Ze hebben een hele goede selectie, sommige spelers ken ik wel. Ik denk dat Southampton de eerste vier wel kan halen, en dat komt ook omdat ik geloof in hun management."

"De samenhang is daar heel goed en Ronald Koeman is een goede manager." Van Gaal bevestigde ook dat Wayne Rooney en Jonny Evans fit genoeg zijn om maandag weer mee te spelen. Angel Di Maria is er vanwege een hamstringblessure echter nog niet bij.

Van der Vleuten wint GP-test in Parijs

Maikel van der Vleuten heeft vrijdagavond in de eerste lucratieve rubriek van het concours hippique van Parijs een proeve van bekwaamheid afgelegd voor de Grote Prijs van zondag, het hoogtepunt van de Gucci Paris Masters. De Brabantse springruiter bleef met zijn toppaard VDL Groep Verdi NOP ook in de barrage foutloos en met een eindtijd van 34,75 was hij meer dan een halve seconde sneller dan de Belg Constant van Paesschen (Toscan de Sainte). Dat leverde hem een winstpremie op van bijna 20.000 euro.

Gerco Schröder maakte met de hengst Glocks London een springfout. De combinatie, in Londen goed voor het olympisch zilver, mocht derhalve niet terugkomen voor de beslissende omloop.

Maze wint bij rentree Vonn

Skiester Tina Maze heeft in Lake Louise de afdaling in de World Cup gewonnen. De Sloveense troefde op de Canadese pistes Anna Fenninger en Tina Weirather af. De Amerikaanse Lindsey Vonn maakte na bijna een jaar revalidatie haar rentree.

Lange tijd ging de Amerikaanse Laurenne Ross aan de leiding, die door niemand van de troon gestoten leek te worden. Daar slaagde de Oostenrijkse Fenninger uiteindelijk toch in, door 0,09 seconden minder nodig te hebben voor de afdaling. Niet veel later was het de beurt aan Maze, die een klasse apart bleek: 0,45 seconden sneller dan Fenninger.

De Liechtensteinse Weirather wist Ross nog net van het podium te duwen door 0,03 seconden voor de Amerikaanse te eindigen. Een andere Amerikaanse, Vonn, maakte na bijna een jaar haar comeback. Zij raakte begin 2013 op het WK in Schladming zwaar geblesseerd. Eind vorig jaar leek ze terug te komen, maar al in haar vierde wedstrijd sloeg het noodlot weer toe. In Lake Louise kwam ze bij haar eerste wedstrijd in lange tijd tot een knappe achtste plek op 0,85 seconden van Maze.

Familie VS klaagt politie aan om dood kind

De familie van de 12-jarige jongen die vorige maand werd doodgeschoten in de Amerikaanse stad Cleveland klagen de stad en de politie aan. De dood van Tamir Rice leidde niet alleen in Cleveland maar ook elders tot felle protesten.

Tamir liep in een park met een speelgoedpistool toen bezorgde omstanders de politie belden. Eenmaal aangekomen vuurde een van de agenten in de politieauto vrijwel direct op de jongen, die een dag later overleed. De zaak is gericht tegen de twee agenten en het stadsbestuur.

Volgens de politie dacht de agent die het schot loste, een groentje, dat de jongen een echt pistool had.

Becker serveert Duitse tennisbond af

Boris Becker heeft in een interview met de Süddeutsche Zeitung de beleidsbepalers in de Duitse tennisbond (DTB) hard afgeserveerd. "Ik geloof dat er door de jaren heen steeds de verkeerde mensen op de verkeerde plaatsen zaten", zegt de bezitter van zes grandslamtitels in de editie van zaterdag.

De 47-jarige coach van Novak Djokovic meent dat er in de DTB geen enkele professionele structuur valt te ontdekken. Beckers voormalige Daviscup-collega Michael Stich had het plan daar verandering in te brengen. De Wimbledonkampioen van 1991 trok zijn kandidatuur schielijk in toen hem duidelijk werd dat zijn voorzitterschap geen betaalde functie kon zijn maar een onbezoldigd erebaantje. "In welk land en in welke eeuw leven we dat dit nog steeds niet is ingeburgerd. Misschien is dat het probleem", aldus Becker.

Verkiezing: 1e Ronde sporter van het jaar 2014

Het jaar 2014 loopt alweer bijna op zijn eind, wat dus betekent dat de sporters weer de vele verkiezingen kunnen aflopen. Ook wij doen hieraan mee, want in een speciaal toernooi kunnen jullie kiezen wie volgens FOK! de beste Nederlandse sporter van het afgelopen jaar was.

De sportcrew heeft 64 sporters genomineerd. Deze gaan in een knock-out toernooi uitmaken wie zich uiteindelijk mag kronen tot 'FOK!sporter van het jaar 2014'.

Onder dit bericht en in het topic op het Sport-forum kun je stemmen. Dit kan door gebruik te maken van de [ b] en [ /b] tags. (gebruik deze zonder de spaties rond de naam van je keuze).

voorbeeld:
[b]Martin Verkerk[/b] - Roger Federer

Bij een gelijkspel zal er een tiebreak volgen van 24 uur. Deze eerste ronde sluit op zondag 7 december 2014 om 20:00uur.

De eerste ronde:

Koen Verweij - Nadine Broersen
Jorien ter Mors - Esmé Kamphuis
Carien Kleibeuker - Nouchka Fontijn
Sven Kramer - Michael van Gerwen
Kim Polling - Adelinde Cornelissen
Ferry Weertman - Ron Vlaar
Michael van der Mark - Sifan Hassan
Maartje Paumen - Kiki Bertens
Daley Blind - Sjinkie Knegt
Tom Dumoulin - Marit Bouwmeester
Jean Julien Rojer - Lotte van Beek
Lars Boom - Bibian Mentel
Mathijs Büchli - Margot Boer
Robin van Persie - Niels Feijen
Joost Luiten - Niki Terpstra
Tim Veldt - Laura Smulders
Jeroen Dubbeldam - Jan Smeekens
Michel Mulder - Sanne Verhagen
Marlou van Rhijn - Nyck de Vries
Bauke Mollema - IJsbrand Chardon
Marianne Vos - Stefan Groothuis
Nicholas Heiner - Ireen Wüst
Jeffrey Herlings - Sharon van Rouwendaal
Mathieu van der Poel - Jan Blokhuijsen
Marrit Leenstra - Max Verstappen
Arjen Robben - Marc Evers
Sanne Meijer - Epke Zonderland
Jorrit Bergsma - Kim Lammers
Vivianne Miedema - Femke Heemskerk
Marleen van Iersel - Bob de Jong
Ielja Strik - Ronald Mulder
Dafne Schippers - Madelein Meppelink

Sierra Leone: veel nieuwe ebolagevallen per dag

In Sierra Leone duiken dagelijks tachtig tot honderd nieuwe ebolapatiënten op. Het land heeft daarom ook dringend duizend extra bedden nodig om patiënten te behandelen. Dat heeft de regering van het West-Afrikaanse land vrijdag bekendgemaakt.

Minister van financiën Kaifalah Marah maakte de cijfers bekend op een bijeenkomst van de Verenigde Naties. De Wereldgezondheidsorganisatie stelde eerder een doel om 1 december zeventig procent van alle patiënten te isoleren en zeventig procent van alle slachtoffers begraven te hebben. Deze targets heeft Sierra Leone niet gehaald.

De twee andere landen die het zwaarst zijn getroffen door ebola, Liberia en Guinee, hebben de targets wel gehaald. In Liberia is het aantal nieuwe gevallen per dag gedaald van zestig naar tien. Maar toch is er veel meer nodig om de ziekte uit te bannen, zeggen de ebolachef van de VN, David Nabarro, en WHO-directeur Margaret Chan.

Meer kijkers Sinterklaasjournaal door ophef

Dit jaar hebben meer mensen dan ooit naar de Sinterklaasjournaals gekeken. Dat kwam voor een groot deel omdat omroep NTR met het programma inspeelde op de discussie over Zwarte Piet. Die verdeelt Nederland al meer dan een jaar in voor- en tegenstanders. Kijkers waren benieuwd hoe het Sinterklaasjournaal met die discussie om zou gaan.

De NTR claimt dat de afgelopen weken om 18.00 uur gemiddeld een miljoen mensen van drie jaar en ouder naar het Sinterklaasjournaal keken, 150.000 meer dan vorig jaar. De Stichting KijkOnderzoek (SKO) kon dat vrijdag niet bevestigen. Die publiceert alleen cijfers over de groep zes jaar en ouder.

Het aantal kijkers per aflevering varieerde nogal. Zo zaten er volgens de SKO op 12 en 14 november ruim een miljoen mensen voor de buis. Enkele dagen later, op 16 november, was dat met 457.000 nog niet de helft.

Tot twintig jaar cel voor James Bond-smokkel

Een Nederlandse drugsbaron is in Groot-Brittannië veroordeeld tot twintig jaar cel. Een handlanger moet zestien jaar de cel in. Ze werden schuldig bevonden aan een spectaculaire poging om meer dan honderd kilo cocaïne te smokkelen.

De drugs zaten verstopt bij de schroef van een vrachtschip. Duikers hadden die daar midden in de nacht moeten weghalen met een onderwaterscooter. "Het was als iets uit een film van James Bond", aldus de de Britse National Crime Agency vrijdag.

De zwaarste straf is voor de 68-jarige Henri van D. uit Aalsmeer. Zijn zoon en kleinzoon stonden ook terecht, maar werden vrijgesproken.

Van D. was rond de eeuwwisseling hoofdverdachte in een grote drugszaak. Hij werd ervan verdacht van maart 1995 tot juni 1999 betrokken te zijn geweest bij de export van vijfhonderd kilo synthetische drugs met een straatwaarde van 170 miljoen gulden. De pillen werden volgens justitie afgezet op de Britse markt. De man werd echter vrijgesproken, mede door blunders van justitie.

Lens en Dinamo Kiev houden koers naar titel

Dinamo Kiev heeft vrijdagavond voor eigen publiek koers gehouden op weg naar de Oekraïense voetbaltitel. De koploper won overtuigend van Metallurg Donetsk: 3-0. De Congolees Dieumerci Mbokani, die in het verleden schitterde bij Anderlecht, opende de score na een kwartier. Jeremain Lens stelde hem daartoe in staat.

Nog voor rust had ook Andrij Jarmolenko succes. In de slotfase liet invaller Artem Karvets de eindstand oplichten. Bij de bezoekers speelde Gregory Nelson de hele wedstrijd. De Amsterdammer koos na een paar jaar AZ en RBC Roosendaal voor een Oost-Europees avontuur. Na CSKA Sofia is hij nu bezig aan zijn vierde seizoen bij Metallurg.

Dinamo is nog altijd ongeslagen en heeft na veertien wedstrijden 36 punten, vijf meer dan naaste concurrent Sjachtar Donetsk. Die maakte thuis in Lviv ook geen fout tegen Goverla: 4-1.

Skiër Feuz na blessureleed eindelijk op podium, Jansrud wint weer

Skiër Kjetil Jansrud heeft in het Amerikaanse Beaver Creek zijn derde World Cup-wedstrijd op rij gewonnen. De 29-jarige Noor was op de Birds of Prey-piste veruit de beste op de afdaling. 

Zeven skiërs wisten binnen een seconde van Jansrud te blijven. De eerste was de Zwitser Beat Feuz, die strandde op 0,54 seconden. Hij was er echter dolgelukkig mee, want na jaren van blessureleed kon hij eindelijk weer pijnvrij starten. Feuz haalde al vijftien keer het World Cup-podium, maar daarvan waren er dertien in het seizoen 2011/2012 - en twee in het seizoen daarvoor. Vervolgens kreeg hij vooral veel last van zijn knie, waar zijn prestaties ernstig onder leden. 

De Amerikaan Steven Nyman ging lang aan de leiding, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met het brons. De afdalingsspecialist moest 0,56 seconden toegeven ten opzichte van Jansrud. Ook Dominik Paris, Travis Ganong, Guillermo Fayed en Max Franz bleven binnen een seconde. De Nederlander Marvin van Heek verscheen vanwege rugklachten niet aan de start.

Street Fighter V per ongeluk aangekondigd

Hadouken! Capcom heeft op hun Japanse YouTubekanaal (per ongeluk) een teaser van Street Fighter V neergezet. De game is aangekondigd als 'exclusief voor PS4 en pc'. Vannacht zijn The Videogame Awards en dit weekend is er de PlayStation Experience-conventie. Waarschijnlijk wordt er dan meer informatie vrijgegeven.

De teaser is overal offline gehaald. Geen nood, bekijk een paar in-game screenshots hier.

ICC trekt aanklacht tegen president Kenia in

De Keniaanse president Uhuru Kenyatta hoeft niet langer terecht te staan voor misdaden tegen de menselijkheid. De aanklager van het Internationaal Strafhof heeft de aanklacht vrijdag laten vallen omdat het haar aan bewijs ontbrak.

De rechters van het hof hadden aanklager Fatou Bensouda opgedragen haast te maken. Als het proces niet binnen een week kon beginnen moest zij alle beschuldigingen intrekken. Dat ultimatum lijkt effect te hebben gesorteerd.

Kenyatta stond terecht voor zijn aandeel in het geweld dat na de presidentsverkiezingen van 2007 in Kenia uitbrak. Hij zou zich als 'indirecte mededader' schuldig hebben gemaakt aan moord, verkrachting, vervolging, deportatie en andere onmenselijke daden. De verkiezingsrellen kostten meer dan duizend mensen het leven.

De aanklagers hadden van meet af aan alle mogelijke moeite om hun zaak rond te krijgen. Ze verweten de Keniaanse autoriteiten hun het verzamelen van bewijsmateriaal onmogelijk te maken. Verscheidene belangrijke getuigen trokken hun verklaringen in. Volgens Bensouda is er druk op hen uitgeoefend. Ze kreeg onlangs bijval van de rechters, die vaststelden dat Kenia 'onvoldoende medewerking heeft verleend'.

Bensouda stelde vrijdag dat de gebrekkige medewerking van Kenia een grote impact had op de rechtszaak. De slachtoffers is daardoor 'het recht ontzegd het hele verhaal te kennen van wat er in 2007 en 2008 gebeurde', aldus de aanklager. "Mijn mogelijkheden om volledig onderzoek te doen zijn ondermijnd. En ten slotte is de rechters belet hun cruciale werk te doen van het beoordelen van het bewijs en het vaststellen van de waarheid."

Kenyatta haalde na de intrekking van de aanklacht hard uit naar het ICC. Volgens de president heeft het hof de slachtoffers en hemzelf in de steek gelaten. "De aanklager koos ervoor selectief zaken in behandeling te nemen, op een schaamteloos vooringenomen manier die gevestigde belangen diende en het recht ondergroef", reageerde hij vrijdag. "Ik heb altijd volgehouden dat de Keniaanse rechtszaken overhaast voor het Strafhof zijn gebracht, zonder adequaat onderzoek of voorbereidingen, en gedreven door een sterk belang om beschuldigde personen te stigmatiseren."

De raadsman van Kenyatta liet vrijdag weten dat hij verontschuldigingen van het hof en van Bensouda aan zijn cliënt op zijn plaats vindt. Ze hebben zich volgens advocaat Stephen Kay laten leiden door valse getuigenissen en hebben Kenyatta's integriteit besmeurd.

De advocaat van een aantal slachtoffers van het verkiezingsgeweld betichtte de Keniaanse regering vrijdag van het saboteren van de rechtsgang. Volgens Fergal Gaynor heeft de regering duizenden mensen teleurgesteld die van de gevechten tussen verschillende etnische groepen de dupe zijn geworden. "De zoektocht naar gerechtigheid van de slachtoffers is wreed gefrustreerd, zowel in Kenia als voor het ICC", zei Gaynor. "De slachtoffers menen dat de aanklager veel meer kan doen om ten minste enkele daders te straffen."

De Keniaanse president leek het eerste zittende staatshoofd te worden dat door het in Den Haag gevestigde hof zou worden berecht. De ineenstorting van de zaak is de zoveelste klap voor de aanklagers. Zij hebben steevast grote problemen om verdachten voor het hekje, laat staan veroordeeld te krijgen. Sinds de oprichting van het ICC in 2002 zijn er negen onderzoeken ingesteld. Er zitten zeven verdachten vast. Dertien lopen nog vrij rond.

Vertraagde Elder Scrolls Online toont tekenen van leven

The Elder Scrolls Online is al een tijdje uit voor PC, en Bethesda had beloofd dat er ook een versie van de MMO zou uitkomen voor PlayStation 4 en Xbox One. Die versies zouden uitkomen in juni, maar werden uitgesteld en sindsdien bleef het angstvallig stil rondom de game. Maar uit een recente update op The Elder Scrolls Online-website blijkt dat Bethesda de console-gamers niet vergeten is.

Bethesda heeft een bericht geplaatst omtrent de ontwikkeling op ElderScrollsOnline.com, waarin uitleg wordt gegeven waarom de release van het spel zo lang is uitgesteld. Dit bericht gaat vergezeld met één enkele screenshot van wat lijkt op de PlayStation 4-versie van de game, gezien de controller die wordt vastgehouden.

"We hebben hard gewerkt (en we blijven hard werken) aan de versies van The Elder Scrolls Online voor de Xbox One en de PlayStation 4. De versies zijn momenteel speelbaar en ook leuk om te spelen, maar er is nog steeds wat werk te doen voordat we een officiële releasedatum kunnen geven" schrijft Bethesda. "Ten eerste willen we dat twee belangrijke spelsystemen, de Justice-en Championsystemen, ook speelbaar zijn in de console-versie. Deze twee systemen zullen een hoop nieuwe content in de game introduceren, en we weten dat iedereen uitkijkt naar de nieuwe gameplay waar deze nieuwe systemen voor zullen gaan zorgen."

Verder wil Bethesda op het hart drukken dat de versies voor Xbox One en de PlayStation 4 geen rechtstreekse kopieën zijn van de pc-versie. "Het is belangrijk om te weten dat deze versies geen simpele ports zijn van The Elder Scrolls Online voor PC en Mac. We hebben de hele pc-interface vervangen door een UI voor consoles, die van de grond af aan is opgebouwd met een controller en de huiskamerervaring als achterliggende gedachten. We hebben ook voice chat en volledige integratie met Xbox Live en PlayStation Network ingebouwd. Verwacht meer nieuws over de console-versies aan het begin van het komende jaar."

Zoals eerder gezegd werden de versies voor Xbox One en PlayStation 4 verwacht in juni, maar dit werd uitgesteld. De versies voor pc en Mac kwamen al uit in april.

Elder Scrolls Online PS4 screenshot
Verlate Elder Scrolls Online vertoont tekenen van leven

M. Mulder pakt brons op 500 meter, zege Was

Artur Was heeft voor het eerst in zijn schaatscarrière een internationale wedstrijd over 500 meter gewonnen. De Pool won verrassend de wereldbekerwedstrijd in Berlijn in een tijd van 35.01. De 28-jarige Was reed in de eerste rit al tegen Michel Mulder. Het bleek al gelijk een van de beslissende ritten. Was noteerde 35,01 en Mulder finishte met 35,12, dat bleek genoeg voor de derde tijd.

De Canadees Laurent Dubreuil werd met 35.09 tweede. Leider in het wereldbekerklassement Pavel Kulizhnikov staat niet op de uitslagenkaart. De jonge Rus, die in Obihiro en Seoul domineerde op de sprintafstanden, kwam ten val in de laatste rit tegen Jan Smeekens. De Nederlander werd door die valpartij gehinderd en de jury besloot dat Smeekens zijn 500 meter over mocht doen. Hij werd in eerste instantie met 35.50 veertiende. Tijdens de re-skate na de ploegenachtervolging bleek dat hij geen snellere tijd kon laten noteren. 

Hein Otterspeer en Pim Schipper werden respectievelijk dertiende en zestiende. Zondag rijden de heren opnieuw wedstrijd over 500 meter. 

Uitslag 500 meter

# Schaatser Land Tijd
1 Artur  Was Pol 35.01
2 Laurent  Dubreuil Can 35.09
3 Michel  Mulder Ned 35.12
4 Ryohei  Haga Jap 35.13
5 Nico  Ihle Dui 35.17
6 Artyom  Kuznetsov Rus 35.23
7 Mo Tae-Bum   ZKo 35.26
8 Gilmore  Junio Can 35.28
9 Kim Jun-Ho   ZKo 35.32
10 Espen Aarnes  Hvammen Noo 35.34
13 Hein Otterspeer Ned 35.45
14 Jan Smeekens  Ned 35.50
16 Pim Schipper Ned 35.58

Klassement 500 meter

# Schaatser Land Punten
1 Pavel Kulizhnikov Rus 385
2 Jan Smeekens Ned 284
3 Laurent Dubreuil Can 271
4 Mo Tae-Bum  ZKo 266
5 Ruslan Murashov Rus 260
6 Nico Ihle Dui 224
7 Ryohei Haga Jap 183
8 Espen Aarnes Hvammen Noo 168
9 Hein Otterspeer Ned 157
10 Gilmore Junio Can 154
18 Gerben Jorritsma Ned 80
19 Pim Schipper Ned 72
20 Michel Mulder Ned 70

Britse ex-dj schuldig aan misbruik meisjes

Ray Teret, een Britse ex-dj en vriend van de roemruchte presentator en pedofiel Jimmy Savile (1926-2011) is vrijdag schuldig bevonden aan verkrachting van zeven jonge meisjes en het aanranden van elf anderen. Teret pleegde de feiten in de jaren zestig en zeventig, oordeelde de jury.

Teret werd als dj bij Radio Caroline bekend onder de artiestennaam Ugly Ray. In uitgaansgelegenheden in vooral Manchester ontmoette hij zijn slachtoffers. Teret blijft erbij niet schuldig te zijn. Hij werd in 1999 al veroordeeld wegens seks met een 15-jarige. Ook dat spreekt hij nog steeds tegen. Teret is vrijdag in hechtenis genomen. De straf wordt later bepaald.

Het seksschandaal rond presentator Jimmy Savile brak in de herfst van 2012 los. Savile was al overleden. Hij zou honderden kinderen hebben misbruikt. De zaak leidde tot onderzoeken naar seksueel misbruik bij de publieke omroep BCC en de Nationale Gezondheidsdienst (NHS).

NS koopt nieuwe sprinters

De NS koopt 118 nieuwe sprinters bij de Spaanse fabrikant CAF. Het contract met een waarde van ruim vijfhonderd miljoen euro is definitief getekend, aldus het spoorbedrijf vrijdag.

De verwachting is dat de treinen, Sprinter Nieuwe Generatie genaamd, in 2018 gaan rijden op het Nederlandse spoor.

CAF kwam als beste uit de bus in de Europese aanbesteding van NS, waarbij in een eerder stadium ook het Franse Alstom een kandidaat was. Het Nederlandse spoorbedrijf heeft de mogelijkheid om nog meer orders te plaatsen bij CAF.

De treinen zijn uitgerust met brede deuren, zijn energiezuinig, toegankelijk voor rolstoelgebruikers en beschikken ook over een rolstoeltoegankelijk toilet.

De NS zegt door reizigersgroei en diverse andere omstandigheden al eind 2016 extra sprinters nodig te hebben. Het spoorbedrijf is van plan die te bestellen bij de Zwitserse fabrikant Stadler.

Wüst: "Korte vakantie heeft me goed gedaan"

Met een prettig gevoel keek schaatsster Ireen Wüst vrijdag bij de wereldbeker in Berlijn terug op haar winnende race op de 3000 meter in een tijd van 4:01,55. "Het was een goede rit", liet de olympisch kampioene op deze afstand bij de NOS weten.

"Vooral in de eerste vijf ronden ging het lekker. In de laatste twee rondjes had ik het nog wel even zwaar. Daardoor liepen mijn rondetijden nogal op. Maar al met al kan ik hiermee tevreden zijn. Het was toch alweer ruim drie weken geleden dat ik een langere afstand in de benen had."

Na haar teleurstellende optreden twee weken geleden in Zuid-Korea ging Wüst er even in Spanje een weekje tussenuit. "Die korte vakantie heeft me goed gedaan", gaf de 28-jarige Brabantse toe. "Even ver weg van het schaatsen, in een graadje of twintig, lekker fietsen en ontspannen. Dat had ik even nodig."

Dielissen wil praten over opzet Sportgala

Gerard Dielissen is bereid te praten over een andere opzet van het jaarlijkse Sportgala. De algemeen directeur van NOC*NSF reageerde vrijdag in het Radio 1-programma Dit is de Dag op de column van Sven Kramer in De Telegraaf.

De schaatser haalde hard uit naar de verkiezing van sportman en sportvrouw van het jaar. Die wordt volgens hem beslist op populariteit in plaats van op prestaties. "Misschien heeft hij daarmee wel een punt, maar ik neem het niet zo zwaar", aldus Dielissen, die zei blij te zijn met ophef en aandacht.

Hij verwees naar een eerdere aanpassing, waardoor tegenwoordig het oordeel van een vakjury en de stem van de sporters elk voor vijftig procent meetellen in de uitslag. "Ik ben altijd in voor verbeteringen en wil best met Sven en de atletencommissie in gesprek. Misschien zijn er andere briljante ideeën. Ik laat me graag verrassen. Er zijn veel varianten te bedenken. Goed dat iedereen er iets van vindt."

El Ghazi erg blij met opengebroken contract

Eerder vandaag verlengde Anwar El Ghazi zijn doorlopende contract met Ajax tot medio 2019. Naar eigen zeggen hoefde hij niet lang over het nieuwe aanbod na te denken en tekende daarom vrij snel bij.

"Een blijer persoon dan ik kun je nu niet vinden", liet een opgetogen El Ghazi aan Ajax TV weten. "Ik heb het heel erg naar mijn zin bij Ajax, de club heeft veel vertrouwen in me en het publiek is fantastisch, dus ik zag geen enkele reden om niet te verlengen."

Begin augustus maakte El Ghazi zijn officiële debuut in de hoofdmacht van Ajax. "Het is fantastisch om dit allemaal mee te maken. Ik heb hier van jongs af aan van gedroomd en nu sta ik hier dan eindelijk. Nu is het zaak om deze lijn vast te houden."

El Ghazi is ook erg ambitieus. Zo wil hij dit seizoen uitgroeien tot vaste waarde van het eerste elftal. "En van daaruit heel veel doelpunten maken, assists leveren en belangrijk zijn voor het team."


Anwar El Ghazi blij met contractverlenging bij Ajax (PRO SHOTS / Stanley Gontha)

Brons voor Nederlandse achtervolgingsmannen

De Nederlandse heren hebben voor de verandering eens een wereldbekerwedstrijd om de ploegenachtervolging niet gewonnen. De Nederlandse achtervolgingsploeg won sinds februari 2012 wedstrijden. Vandaag moesten ze echter genoegen nemen met brons. 

Douwe de Vries, Arjan Stroetinga en Frank Vreugdenhil verschenen op het ijs namens Nederland. Bob de Jong zou in eerste instantie in de plaats van Vreugdenhil rijden, maar in de trainingen bleek dat De Jong de overige schaatsers niet kon bijbenen. De heren reden naar 3:47.58. 

Sven Kramer en Wouter olde Heuvel, normaal gesproken zekerheidjes in de achtervolgingsploeg, zijn niet aanwezig in Berlijn. Het duo van is op een trainingskamp in het Italiaanse Collalbo. 

Het goud ging naar Polen. Zbigniew Brodka, Jan Szymanski en Konrad Niedzwiedzki wonnen in 3:45.88.  Zuid-Korea werd tweede in 3:46.96. Volgende week in Heerenveen is er weer een wedstrijd. Kramer en Olde Heuvel zullen dan weer van de partij zijn.  

Uitslag

# Land Tijd
1 Polen 3:45.88
2 Zuid-Korea 3:46.97
3 Nederland 3:47.58
4 Rusland 3:47.87
5 Italië 3:48.48
6 Canada 3:49.88
7 Oostenrijk 3:49.94
8 Noorwegen 3:51.92
9 Japan 3:52.84
10 Duitsland 3:55.24

Klassement 

# Land Punten
1 Nederland 170
2 Poland 160
3 Zuid-Korea 160
4 Rusland 130
5 Italië 90
6 Oostenrijk 85
7 Japan 80
8 Canada 75
9 Duitsland 60
10 China 46

Van Rouwendaal wilde Belmonte bang maken

Sharon van Rouwendaal pakte vandaag de zilveren medaille op de 400 meter vrije slag tijdens het WK kortebaan in Doha. Onze landgenote moest alleen Mireya Belmonte uit Spanje voor zich dulden.

"Ik wilde Belmonte bang maken en dat is denk ik wel gelukt", liet Van Rouwendaal na afloop aan de NOS weten. "Ik lag op een gegeven moment zo ver voor die anderen en er kwam een geweldige tijd uit."

Helaas slaagde Van Rouwendaal er niet in om de uiteindelijke winnares nog te achterhalen. "Zij pakt veel winst met haar keerpunten. Maar ik denk zeker wel dat ik haar bang voor de toekomst heb gemaakt."

Oranjerenners zesde op teamsprint World Cup

De Nederlandse baanwielrenners zijn vrijdag tijdens de World Cup in Londen zesde geworden op de teamsprint. Nils van 't Hoenderdaal, Jeffrey Hoogland en Matthijs Buchli noteerden voor de drie ronden een eindtijd van 44,492 seconden. Dat betekende een gemiddelde snelheid van 60,685 kilometer per uur.

Het Duitse trio Rene Enders, Robert Forstemann en Joachim Eilers was het snelst: 43,700. In de finale is de afvaardiging van Australië (43,832) de tegenstander.

Bij de vrouwen kregen Elis Ligtlee en Yesna Rijkhoff met 33,809 ook geen podiumplaats in zicht. Het duo leidde even, daarna doken nog zes teams onder hun tijd. Het goud wordt betwist door de Gong Jinjie/Zhong Tianshi (32,956) en Miriam Welte/Kristina Vogel (33,022).

Rooney terug bij United

Wayne Rooney kan maandag met Manchester United tegen Southampton voetballen. De spits is volgens zijn trainer Louis van Gaal op tijd hersteld van een knieblessure. Voor Angel Di Maria komt de ontmoeting tegen de ploeg van trainer Ronald Koeman nog te vroeg. Daley Blind verwacht later deze maand zijn rentree te maken.

Southampton verdedigt maandag voor eigen publiek een voorsprong van een punt op United. Trainer Ronald Koeman weigerde vrijdag uitgebreid commentaar te geven over de moeizame relatie die hij met Van Gaal onderhoudt sinds beide Nederlanders bij Ajax samenwerkten. "Het is niet Van Gaal tegen Koeman maar Southampton tegen United", zei hij. "En als we goed voetballen, dan kunnen we zeker winnen."

UEFA wil boekhouding VfL Wolfsburg zien

VfL Wolfsburg heeft de aandacht getrokken van financiële controleurs van de UEFA. De Duitse club moet de administratie aan de Europese voetbalbond overleggen.

De financiële commissie van de UEFA controleert of clubs niet structureel meer geld uitgeven dan er binnenkomt. Naast Wolfsburg moeten ook Hull City, Olympique Lyon, Sparta Praag, Panathinaikos en Ruch Chorzow openheid van zaken geven.

De UEFA onderzoekt al langer of Liverpool, AS Monaco, AS Roma, Internazionale, Besiktas, Sporting Portugal en Krasnodar voldoen aan de verscherpte regels van het project Financial Fairplay. Deze clubs moeten vrezen voor een boete en kunnen zelfs worden uitgesloten van deelname aan Europese toernooien.

Georgië: Rusland vergroot macht over Zuid-Ossetië

Rusland wil na de afvallige Georgische provincie Abchazië ook Zuid-Ossetië nauwer aan zich binden. Dat zegt de Georgische president Giorgi Margvelasjvili. Hij zegt dat te hebben vernomen van ambtenaren in Zuid-Ossetië.

De twee opstandige provincies maakten zich in de jaren negentig los van Georgië. Na de zomeroorlog die Rusland in 2008 met Georgië uitvocht erkende Moskou de onafhankelijkheid van Abchazië en Zuid-Ossetië. Vorige maand tekende de Russische regering een overeenkomst met Abchazië die haar gezag over de militaire en economische aangelegenheden van de provincie bestendigt.

Margvelasjvili noemde het veronderstelde voornemen van Rusland 'een ongelukkig besluit dat tegen de territoriale integriteit en soevereiniteit van Georgië is gericht'. De Georgische president deed zijn uitlatingen tijdens een lezing op het Poolse Instituut voor Internationale Zaken, een toonaangevende denktank in Polen.

[pic] Carglass maakt parodie op Bond-poster

Ruitenreparateur Carglass heeft heel snel ingespeeld op de eerste poster van de nieuwe Bond-film Spectre. In Londen werd donderdag de titel van de 24e Bond-film onthuld. Het logo bestaat uit een ster in een ruit, die is ontstaan door een kogel.

Carglass verspreidde vrijdagmiddag op Twitter de Bond-poster, maar dan zonder het sterretje en het kogelgat. Daaronder stond de tekst 'Carglass repareert, Carglass vervangt' te lezen. De afbeelding werd in hoog tempo gedeeld op Twitter en Facebook.

De nieuwe Bond-film is genoemd naar het misdaadsyndicaat van Ernst Stavro Blofeld, de grote aartsvijand van 007. Fans verwachten dat Christoph Waltz, die in de film de bad guy Oberhausen speelt, uiteindelijk Blofeld of een nakomeling van de oerschurk is. Verder spelen actrices Monica Bellucci en Lea Seydoux mee in de film.

Daniel Craig prolongeert zijn rol als Britse geheim agent. Spectre wordt gedraaid door de Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema. De kostuums worden ontworpen door Jany Temime, die tientallen jaren in de Nederlandse filmwereld werkte. De nieuwe Bond-film gaat in november 2015 in première.

Spits Sinterklaas minder druk dan gevreesd

De drukte in de avondspits van vrijdag lijkt mee te vallen. Rond 17.00 uur stond er op de Nederlandse snelwegen 220 kilometer file, meldden de VID en de ANWB. "Het is een vroege avondspits. Iedereen wil tegelijk naar huis voor sinterklaasavond."

In de avondspits is het vrijdag nog wel drukker dan op een normale vrijdagavond, maar de afgelopen drie jaar stond het verkeer op het piekmoment, rond 17.00 uur, steevast over ongeveer driehonderd kilometer vast in de pakjesavondspits.

Under Night In-Birth EXE komt in februari naar Europa

NIS America heeft een Europese releasedatum voor de 2D-fighter Under Night in-Birth EXE: Late aangekondigd. Vanaf 27 februari is het spel verkrijgbaar voor PlayStation 3.

Under Night in-Birth EXE: Late werd vorig jaar alleen in de Japanse arcadehallen uitgebracht. In deze PlayStation 3-versie is een verbeterde versie van het spel, met twee extra personages, meer arena's, meer spelmechanieken en meer spelmodi zoals Score Attack, Survival, en de vooral interessant voor beschikbaarheid van tegenstanders in multiplayer: Worldwide Online.

Verdachte van doden muzikant blijft vast

De 17-jarige jongen die ervan wordt verdacht dat hij dinsdagavond in Zwolle een Bulgaarse straatmuzikant heeft doodgestoken, blijft in de cel. Hij is vrijdag voorgeleid en zijn voorlopige hechtenis is met twee weken verlengd. Dat heeft de rechtbank in Zwolle laten weten.

De verdachte verbleef in een instelling voor begeleid wonen in Zwolle. Daar leren kwetsbare jongeren zelfstandig te wonen.

Veel omstanders hebben de steekpartij bij een supermarkt in een winkelcentrum zien gebeuren. Rechercheurs bekommeren zich om de familie van het Bulgaarse slachtoffer en om de familie van een 57-jarige Zwollenaar die zwaargewond naar een ziekenhuis is gebracht. In een poging de jongen tegen te houden raakte hij gewond.

InXile entertainment teaset nieuwe RPG

De mensen die een beetje bekend zijn met InXile entertainment, weten inmiddels dat het bedrijf er een handje naar heeft om spirituele opvolgers te maken van games waar vaak om een vervolg gevraagd werd, maar wat vervolgens niet verscheen. Na Wasteland 2 (gebaseerd op Wasteland uit 1988) en Torment: Tides of Numenera (gebaseerd op Planetscape: Tornment uit 1999) heeft ontwikkelaar Chris Keenan geteaset dat er weer een RPG zit aan te komen, en dat deze ook weer gebaseerd zal zijn op een al bekend spel.

"Jullie weten dit misschien al wanneer jullie de backer e-mails over de ontwikkeling van Wasteland 2 hebben gehad, maar eigenlijk valt er niet echt veel te vertellen. Terwijl we ook nog de laatste dingen bijschaven voor Wasteland 2, gaan ik en een aantal anderen in de studio werken aan een nieuwe RPG waar al veel om gevraagd is!" zegt Chris Keenan, de projectleider van Wasteland 2. "Het is nog in een vroeg stadium, maar we zullen meer nieuws voor jullie hebben begin volgend jaar."

Zowel Wasteland 2 en Torment: Tides of Numenera werden gefinancierd via Kickstarter, dus het zou niet verassend zijn als InXile entertainment voor de nieuwe RPG dezelfde strategie gaat hanteren. Voor de ontwikkeling van Wasteland 2 en Torment: Tides of Numenera werd respectievelijk drie en vier miljoen dollar opgehaald. Wasteland 2 werd uitgegeven op 19 September 2014 en kreeg positieve kritieken. Torment: Tides of Numenera moet nog uitkomen, en wordt verwacht in het laatste kwartaal van 2015.

Wasteland 2
InXile Entertainment teaset nieuwe RPG

Frankrijk compenseert slachtoffers Holocaust

Frankrijk gaat honderden mensen compenseren die tijdens de Tweede Wereldoorlog door het Franse staatsspoorbedrijf werden gedeporteerd. Dat heeft de Franse regering afgesproken met de Verenigde Staten. Frankrijk stopt omgerekend ruim 48 miljoen euro in het fonds. De VS gaan het beheren. Onder de mensen voor wie het geld is bedoeld zijn honderden Amerikanen.

Frankrijk heeft in het verleden al meer dan 4,9 miljard euro betaald aan slachtoffers van de Holocaust. Dat geld ging echter vooral naar Fransen. Behalve voor Amerikanen is het nieuwe fonds bedoeld voor onder meer Israëliërs.

Staatsspoorbedrijf SNCF vervoerde tijdens de oorlog zo'n 76.000 Franse joden naar concentratiekampen. Het bedrijf zegt dat het in de praktijk geen enkele controle kon uitoefenen tussen 1940 en 1944.

IMF: Nederlandse economie herstelt langzaam

De Nederlandse economie krabbelt langzaam op na de krimp van de vorige twee jaar. Het herstel gaat volgend jaar echter iets trager dan eerder gedacht, terwijl de kans op tegenvallers groot blijft. Dat voorspelde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vrijdag in zijn jaarlijkse rapport over Nederland.

Het IMF rekent voor 2015 op een groei van 1,2 procent, nadat de economie dit jaar waarschijnlijk 0,8 procent groter werd. In oktober voorspelde het fonds nog een plus van 1,4 procent voor volgend jaar. Dit jaar ontwikkelde de economie zich wel iets positiever dan in het najaar werd gedacht, op dat moment werd een groei van 0,6 procent ingetekend voor 2014.

De kans dat de groei lager uitkomt dan nu wordt voorspeld, is volgens het IMF nog altijd groot. Op korte termijn kunnen de economische problemen in andere eurolanden en de aanhoudende politieke spanningen in de wereld roet in het eten gooien.

Op langere termijn blijft de grote schuldenlast van huishoudens een probleem, waarschuwt het IMF. Die schulden zetten een rem op de bestedingen, en moeten verder worden verlaagd om een duurzaam herstel te bewerkstelligen. Goedkopere energie en een sneller herstel van de huizenmarkt kunnen de groei daarentegen vooruithelpen.

De werkloosheid loopt volgens het IMF volgend jaar licht terug, terwijl de huizenmarkt verder aantrekt.

Weer goud en wereldrecord Nederlandse estafettedames

De Nederlandse vrouwen hebben op het WK kortebaan in Doha ook op de 4x100 meter vrije slag hun dominantie getoond. Met een dik wereldrecord brachten Inge Dekker, Femke Heemskerk, Maud van der Meer en Ranomi Kromowidjojo Nederland net als in 2006, 2008 en 2010 de wereldtitel.

De snelste opening kwam op naam van de Deense Jeanette Ottesen, terwijl Dekker zich redelijk kon handhaven. Daarna barstte het oranje getinte geweld echter los, nadat Heemskerk het water in dook. Zij liet een onwerkelijke split noteren van 50,58 seconden, waar helemaal niemand meer bij in de buurt zou komen. 

Van der Meer kon de door Heemskerk opgebouwde voorsprong nog net vasthouden, hoewel de Amerikaanse Madison Kennedy dicht in de buurt kwam. Met Kromowidjojo als slotzwemster was er echter geen enkele reden tot paniek, want de Amerikaanse Shannon Vreeland had geen schijn van kans. Kromo zwom haar 100 meter in 51,01 seconden en bracht Nederland naar een nieuw wereldrecord van 3:26,53 minuten. Dat was bijna anderhalve seconde sneller dan de oude toptijd. Tijdens het NK in 2008 zwommen Dekker en Kromowidjojo, samen met Hinkelien Schreuder en Marleen Veldhuis, naar 3:28,22. Het oude record was de enige mondiale toptijd bij de vrouwen van voor 2009.

België laat weer pluimvee uit Nederland toe

België heeft de grenzen voor Nederlands pluimvee weer opengesteld. Dat heeft staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) vrijdag gemeld aan de Tweede Kamer. De Belgen weerden kippen en kuikens na de uitbraak van vogelgriep in Nederland medio november.

Donderdag heeft Dijksma overlegd met België, waarna de eenzijdig ingestelde maatregelen zijn opgeheven. De export naar België is nu weer op gang gekomen, schrijft ze in een brief.

De speciale routes die onlangs zijn ingesteld om pluimvee uit het zuiden van het land te kunnen vervoeren naar slachterijen in het westen blijven vooralsnog bestaan. Deze corridors waren nodig, omdat de stallen in het zuiden overvol raakten.

Deze week had Dijksma de maatregelen om de verspreiding van de vogelgriep tegen te gaan al iets versoepeld.

Dieven verruilen sintcadeau's voor stenen

Dieven hebben woensdag sinterklaascadeautjes uit een zak voor de deur van een woning in het Gelderse Ede gehaald en ze vervangen door stenen. De diefstal werd opgemerkt toen Sinterklaas en zijn Pieten op hun weg naar binnen de zak mee wilden nemen, meldt de politie vrijdag.

De diefstal moet tussen 17.00 en 19.00 uur hebben plaatsgevonden bij de woning aan de Olthorst. De bewoonster had een buurman gevraagd de zak voor de deur neer te zetten rondom een viering van het sinterklaasfeest, waarbij ook Sinterklaas en zijn gevolg aanwezig zouden zijn.

De politie is op zoek naar getuigen.

Manaudou sprint 'oud' wereldrecord uit de boeken

Florent Manaudou heeft in Doha de wereldtitel gepakt op de 50 meter vrije slag op de kortebaan. De Fransman deed dat in stijl, want met zijn tijd van 20,26 verbrak hij het relatief oude record van de Zuid-Afrikaan Roland Schoeman. Die liet in 2009 20,30 noteren tijdens de nationale kampioenschappen. Slechts drie kortebaanrecords zijn ouder dan die tijd.

Rassprinter Manaudou, olympisch kampioen op de 50 vrij, was een klasse apart in de finale. De Italiaan Marco Orsi kon nog het meest in de buurt blijven en tikte na 20,69 seconden als tweede aan. César Cielo Filho greep het brons na 20,88 seconden, één honderdste voor titelverdediger Vladimir Morozov uit Rusland.

De 200 meter wisselslag bij de mannen werd gewonnen door de Japanner Kosuke Hagino. Hij haalde de finish na 1:50,47 minuten, waarmee hij in de slotbaantjes de Amerikaan Ryan Lochte van de winst afhield. Lochte pakte het zilver in 1:51,31 minuten, voor de tweede Japanner: Daiya Seto veroverde brons in 1:51,79 minuten.

Van Rouwendaal pakt weer WK-medaille met record

Sharon van Rouwendaal heeft op het WK kortebaan in Doha na haar bronzen en gouden medailles ook zilver veroverd. Dat deed ze op de 400 meter vrije slag ook weer in een Nederlands record, net als tijdens haar bronzen race op de 800 meter vrije slag.

In de finale ging Van Rouwendaal redelijk gelijk op met de Spaanse favoriete Mireia Belmonte Garcia, maar ze moest haar halverwege toch laten gaan. Belmonte tikte uiteindelijk aan in 3:55,76 minuten. Van Rouwendaal liet 3:57,76 noteren, bijna anderhalve seconde sneller dan haar nationale record van het EK van vorig jaar. De 16-jarige Chinese Zhang Yufei pakte het brons in 3:59,51 minuten.

Voor Van Rouwendaal is het al het derde succes in Doha, waar ze nu een set medailles compleet heeft. Eerder pakte ze al brons op de 800 meter vrije slag en maakte ze deel uit van het gouden team op de 4x200 meter vrije slag.

Real Madrid bindt talent Asensio (18)

Marco Asensio heeft vrijdag een zesjarig contract bij Real Madrid ondertekend. Het 18-jarige talent maakt het seizoen wel af bij zijn huidige club RCD Mallorca. Daarna wordt bekeken of hij al in aanmerking komt voor een plaats in de hoofdmacht van de laatste winnaar van de Champions League.

Asensio staat bekend als een van de grootste talenten van Spanje. Real Madrid heeft bijna 4 miljoen voor de middenvelder betaald.

PSV wil het niet spannend maken in Dordrecht

Trainer Phillip Cocu van koploper PSV reist zaterdag naar nummer laatst FC Dordrecht met het voornemen de wedstrijd snel te beslissen. "We gaan er niet heen om het spannend te maken, we gaan om te winnen."

Toch waakt Cocu voor onderschatting. "Ondanks het feit dat ze laatste staan, hebben ze een aantal heel aardige wedstrijden gespeeld. Onderschatting kunnen we ons tegen niemand permitteren, zeker niet op een andere ondergrond", verwees de trainer naar het kunstgras aan de Krommedijk.

Cocu mist in Dordrecht in elk geval de geblesseerden Oscar Hiljemark en Stijn Schaars. Het duo is waarschijnlijk pas na de winterstop weer inzetbaar. Andrés Guardado trainde donderdag nog apart, maar zit wel bij de selectie.

Gehavend NAC naar SC Cambuur

NAC Breda reist zaterdag met een gehavende selectie af naar Leeuwarden voor de wedstrijd tegen SC Cambuur. Henrico Drost herstelt nog van een schouderoperatie, terwijl zijn vervanger Jesse van Bezooijen vorige week in de blamage tegen FC Utrecht (1-5) uitviel met een hamstringblessure.

Van Bezooijen ligt er een paar weken uit. Bovendien werd Aleksandar Damcevski deze week ziek, waardoor ook hij ontbreekt. Voorin is ten slotte ook Stipe Perica (hamstring) niet inzetbaar.

De nummer voorlaatst start daarom met Gill Swerts in het hart van de defensie, terwijl middenvelder Erik Falkenburg spits wordt. Zijn plaats wordt ingevuld door Joey Suk.

SC Cambuur kan spits Bartholomew Ogbeche weer opstellen nadat hij vorige week geschorst was na zijn vijfde gele kaart. Zijn vervanger van vorige week Michiel Hemmen is nu niet inzetbaar wegens rugklachten. Damiano Schet krijgt van trainer Henk de Jong als rechtsbuiten de voorkeur boven Dejan Meleg.

Daniel de Ridder, Furdjel Narsingh, Mart Dijkstra en Erik Bakker ontbreken wegens blessures.

SC Cambuur ontbindt contract Schokker

Oebele Schokker vertrekt per 1 januari bij SC Cambuur. Het contract van de aanvaller wordt met wederzijds goedvinden ontbonden, zo meldt de club vrijdag. De 30-jarige speler ziet in Leeuwarden geen perspectief en wil graag elders weer aan voetballen toe komen.

Schokker speelde sinds 2012-2013 bij Cambuur en had een groot aandeel in het kampioenschap van de eerste divisie dat seizoen. Vorig jaar kwam hij nog maar tot negen wedstrijden, dit seizoen speelde hij helemaal nog niet. De tweede helft van vorig seizoen werd hij verhuurd aan FC Emmen.

Schokker kwam in 2012 over van de amateurs van Harkemase Boys en speelde eerder in de jeugd van SC Cambuur en sc Heerenveen.

Feyenoord mist Wilkshire tegen Excelsior

Feyenoord-trainer Fred Rutten kan zaterdag in de Rotterdamse derby tegen Excelsior nog niet beschikken over Luke Wilkshire. De aanvaller viel een maand geleden uit met een hamstringblessure en is niet op tijd fit voor het duel in Kralingen. Elvis Manu is wel weer fit na een liesblessure die hem twee wedstrijden aan de kant hield. De aanvaller begint op de bank. Jean-Paul Boëtius start in zijn plaats in de basis.

Feyenoord had door het afgelaste duel met PSV anderhalve week de tijd zich voor te bereiden op Excelsior. Feyenoord is sinds 21 september ongeslagen in de eredivisie en kreeg de minste doelpunten tegen. Rutten is daarom ook dik tevreden met het centrale verdedigingsduo Sven van Beek en Terence Kongolo. "Als de één een foutje maakt, staat de ander klaar om die te repareren. Die bereidheid zie ik overigens in het hele elftal terug."

Risico's afgedekt voor komst ebolapatiënt

Alle mogelijke besmettingsrisico's van de komst van een buitenlandse ebolapatiënt naar Nederland zijn afgedekt. Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) zei dat vrijdag. De Nigeriaanse hulpverlener met ebola wordt dit weekend opgenomen in het Calamiteitenhospitaal van het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Volgens Ploumen is uitgebreid geoefend voor de komst van een ebolapatiënt. Alle voorzorgsmaatregelen zijn genomen en al het benodigde materiaal om de patiënt geïsoleerd te vervoeren en in isolatie te behandelen is aanwezig.

Nederland heeft vier bedden klaarstaan voor internationale hulpverleners die in het westen van Afrika besmet zijn geraakt met ebola. Ook andere landen hebben bedden ter beschikking gesteld.

De Nigeriaanse hulpverlener is een militair van de VN-missie in Liberia. Nederland behandelt hem op verzoek van de wereldgezondheidsorganisatie WHO. Duitsland, Frankrijk en Zwitserland namen eerder al besmette hulpverleners op.

Auto's in beslag genomen om rijexamenfraude

Van een rijschoolhouder die wordt verdacht van examenfraude zijn acht auto's in beslag genomen. Dat meldde de politie vrijdag. Naast deze rijschoolhouder en examinator uit Purmerend zijn inmiddels ook een aantal andere rijschoolhouders aangehouden en als verdachte in het onderzoek gehoord.

De zaak kwam begin oktober aan het rollen. De 62-jarige examinator, die werkzaam was bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen, wordt ervan verdacht dat hij meer dan honderd kandidaten liet slagen voor hun praktijkexamen als ze hem geld gaven. Vijf rijscholen worden verdacht van betrokkenheid.

Het onderzoek van de politie, die eerder al beslag legde op woningen en bankrekeningen, gaat voorlopig door.

NS verlaagt werkdruk met extra personeel

De Nederlandse Spoorwegen nemen extra mensen in dienst om de werkdruk te verlagen. Dat is een van de maatregelen die wordt genomen na het werkoverleg van de leiding van het bedrijf met het personeel van dinsdag. Ongeveer 150 machinisten en conducteurs gingen toen in Den Haag niet aan het werk uit onvrede over de werkdruk.

Het is de bedoeling dat er vijftig hoofdconducteurs en vijftig machinisten bijkomen, zo liet directievoorzitter van NS Reizigers Marjan Rintel vrijdag weten. Ook worden twintig mensen aangenomen voor transportbesturing.

"Er moest op een aantal terreinen iets gebeuren, en snel. Niet met abstracte plannen die op kantoor zijn bedacht, maar samen met de medewerkers dicht op de werkvloer", aldus Rintel.

Hof wil informatie fotorolletje Srebrenica

Het Openbaar Ministerie moet informatie geven over het onderzoek naar het verdwenen rolletje met foto's die waren gemaakt na de val van Srebrenica. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem vrijdag bepaald in een tussenarrest. De foto's waren gemaakt door een Nederlandse militair.

De informatie speelt een rol in de procedure tegen voormalig Dutchbatcommandant Thom Karremans en twee toenmalige collegas. Nabestaanden van slachtoffers vinden dat zij alsnog moeten worden vervolgd voor hun rol in de val van Srebrenica.

Het hof heropent het onderzoek daarom in deze procedure. De betrokken rechters willen het proces verbaal hebben met de resultaten van het onderzoek naar het verdwenen rolletje. Ook willen de rechters inzage in persoonlijke gesprekken met de betrokken militairen na de val van de enclave.

Karremans moet zich verdedigen tegen beschuldigingen dat hij medeplichtig is aan moord, oorlogsmisdaden en volkerenmoord na de val van Srebrenica in 1995. Toen werden ondanks de aanwezigheid van de Nederlandse militairen van Dutchbat die onder zijn leiding stonden, duizenden moslimmannen vermoord door Bosnische Serviërs.

Ed Sheeran blijft meeste singles verkopen

Ed Sheeran staat met zijn single Thinking Out Loud voor de tweede week op rij op nummer 1 in de Single Top Tien. De door Sheeran zelf geschreven ballad is de derde single van zijn laatste album X. Thinking Out Loud is Ed Sheerans eerste nummer 1-hit in Nederland.

Sheeran stootte Mr. Probz vorige week van de eerste plaats. Mr. Probz staat nog op de tweede plek. Sam Smith stijgt naar de derde plaats met de single I'm Not The Only One en bezet ook de vijfde positie met Stay With Me.

Single Top Tien Week 49

(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, nummer o.b.v. Single Top Honderd samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (1) Ed Sheeran - Thinking Out Loud

2. (2) Mr. Probz - Nothing Really Matters

3. (12) Sam Smith - I'm Not The Only One

4. (3) David Guetta feat. Sam Martin - Dangerous

5. (7) Sam Smith - Stay With Me

6. (5) Hozier - Take Me To Church

7. (4) AronChupa - I'm An Albatraoz

8. (8) Yellow Claw feat. Ayden - Till It Hurts

9. (6) Meghan Trainor - All About That Bass

10. (10) Sheppard - Geronimo

Minder kortingen door nieuwe pensioenregels

Door de nieuwe spelregels voor pensioenfondsen hebben ouderen minder kans op forse kortingen. Daar staat tegenover dat ze ook minder kans hebben dat hun pensioenen meestijgen met het prijspeil. Het Centraal Planbureau schrijft dat in een analyse die het op verzoek van het CDA heeft gemaakt.

Een door het CDA aangedragen alternatief zou zorgen dat de pensioenen op korte termijn meer verhoogd kunnen worden. Voor jongeren zou dat alternatief echter negatief uitpakken.

De Eerste Kamer moet het wetsvoorstel over nieuwe pensioenspelregels nog behandelen. Het is niet zeker dat dat dit jaar nog lukt, waardoor de maatregelen niet per 1 januari kunnen ingaan, zoals het kabinet wil.

'Horrortandarts' wil uitlevering voorkomen

De omstreden tandarts Mark van Nierop wil niet worden uitgeleverd aan Frankrijk. Hij heeft een kort geding aangespannen om dat te voorkomen. Dat dient volgende week vrijdag bij de rechtbank in Den Haag. Van Nierop zegt dat hij zelfmoordneigingen heeft. "We willen uitstel krijgen tot hij in orde is. En we willen dat Frankrijk garanties geeft dat hij een behandeling kan krijgen", zei zijn advocaat Lauk Woltring vrijdag.

Frankrijk wil Van Nierop vervolgen voor zijn wanpraktijken. Hij zou onder meer gezonde tanden hebben getrokken, kaken hebben gebroken en delen van instrumenten in het tandvlees hebben laten zitten. Ook kregen zijn patiënten soms last van bloedvergiftiging, snel terugkerende abcessen en schade aan de wortels van hun gebit.

Tijdens een verhoor in Canada zei Van Nierop dat hij in 2006 betrokken was hij de dood van zijn vrouw in Nederland. Haar omgeving was er juist altijd van uitgegaan dat ze was overleden door drankmisbruik.

[Upd] Hosszu pakt nog twee wereldrecords

Katinka Hosszu heeft vrijdag tijdens het WK kortebaanzwemmen in Doha voor weer een wereldrecord gezorgd. Een dag nadat ze de nieuwe standaard op de 100 meter rugslag neerzette, deed ze dat ook op de dubbele afstand.

De Hongaarse tikte in de finale van de 200 meter rugslag aan na 1:59,23 minuten, waarmee ze bijna een seconde sneller was dan het oude record uit 2011, gezwommen door Missy Franklin. Ook doorbraak ze als eerste de grens van twee minuten. Met 2:00,13 kwam de Australische Emily Seebohm tot op één tiende van het oude record. Achter haar pakte Akase Sayaka het brons in 2:02,30.

Daniel Gyurta, landgenoot van Hosszu, verdedigde de wereldtitel op de 200 meter schoolslag. De olympisch kampioen en drievoudig wereldkampioen op de langebaan tikte aan na 2:01,49 minuten. Marco Koch pakte in 2:01,91 het zilver voor Duitsland, gevolgd door de Rus Kirill Prigoda, die 2:02,38 liet noteren.

Update 17.35 uur

Ook op de 100 meter wisselslag heeft Hosszu het wereldrecord verbroken. Met haar tijd van 56,70 seconden scherpte ze haar eerder dit jaar gezwommen tijd van 56,86 aan en pakte ze de wereldtitel, die ze ook in 2012 al won. Siobhan-Marie O'Connor greep namens Groot-Brittannië het zilver in 57,83, voor de Australische Emily Seebohm (58,19).

Lee wint 500 meter in Berlijn, brons voor Boer

Lee Sang-Hwa heeft de eerste wereldbekerwedstrijd over 500 meter in Berlijn op haar naam geschreven. De Zuid-Koreaanse reed naar 37.87. In de slotrit moest Lee tegen Nao Kodaira die met 38.41 vierde werd. 

Het zilver was voor Heather Richardson. Zij debuteerde dit wereldbekerseizoen met een tijd van 38.21. Zij kwam nog niet in actie tijdens de wereldbekerwedstrijden in Azië. Margot Boer pakte het brons met 38.41. Thijsje Oenema werd met 38.72 nog tiende. De overige Nederlanders werden twaalfde, dertiende en zestiende. 

Zondag rijden de dames opnieuw een wedstrijd over 500 meter. 

Uitslag 500 meter

# Naam Land Punten
1 Lee Sang-Hwa  ZKo 37.87
2 Heather Richardson VS 38.21
3 Margot Boer Ned 38.40
4 Nao Kodaira Jap 38.41
5 Judith Hesse Dui 38.47
6 Olga Fatkulina Rus 38.52
7 Karolina Erbanová Tsj 38.62
8 Vanessa Bittner Oos 38.68
9 Miyako Sumiyoshi Jap 38.70
10 Thijsje Oenema Ned 38.72
12 Bo van der Werff Ned 38.79
13 Floor van den Brandt Ned 38.81
16 Anice Das Ned 38.93

Klassement 500 meter

# Naam Land Punten
1 Sang-Hwa Lee Zko 480
2 Nao Kodaira Jap 400
3 Olga Fatkulina Rus 231
4 Judith Hesse Dui 225
5 Margot Boer Ned 224
6 Floor van den Brandt Ned 219
7 Karolina Erbanová Tsj 198
8 Vanessa Bittner Oos 177
9 Thijsje Oenema Ned 172
12 Bo van der Werff Ned 120
15 Anice Das Ned 88

Weer Nederlands record voor Nijhuis

Moniek Nijhuis heeft op het WK kortebaanzwemmen in Doha de finale bereikt op de 100 meter schoolslag. In de halve finales verbrak ze bovendien haar Nederlands record, dat ze tijdens de series al aan had gescherpt.

In de series verbrak Nijhuis haar vijf jaar oude record naar 1:04,32, in de halve finales deed ze er een flinke schep bovenop. De Nederlandse tikte aan na 1:03,96 minuten. De Litouwese Ruta Meilutyte was met 1:02,43 veruit de snelste, ze was zelfs maar 0,07 langzamer dan haar eigen wereldrecord. Alia Atkinson uit Jamaica was met 1:03,59 de op een na snelste in de halve finales.

Dekker sprint naar WK-brons op vlinderslag

Op het WK kortebaanzwemmen in Doha heeft Inge Dekker brons gewonnen op de 50 meter vlinderslag. De Nederlandse kon het geweld van de favorieten Sarah Sjöström en Jeanette Ottesen net niet aan, maar tikte wel als derde aan. Dekker pakte eerder in 2008 al WK-brons op dezelfde afstand.

Met 24,73 seconden als eindtijd kwam Dekker in de buurt van haar eerder dit jaar gezwommen nationale record van 24,59. Daarmee was ze overigens net geen wereldkampioene geworden, want de Zweedse Sjöström pakte het goud in 24,58. Jeanette Ottesen bezorgde Denemarken een zilveren medaille door na 24,71 seconden aan te tikken, vlak voor Dekker.

Wüst wint 3000 meter in Berlijn, Joling tweede

Ireen Wüst heeft in Berlijn de wereldbekerwedstrijd over 3000 meter gewonnen. De regerend olympisch kampioene won in een tijd van 4:01.55. Het zilver ging verrassend naar Marije Joling, die 4:04.34 noteerde. 

Martina Sábliková moest genoegen nemen met het brons, wel is de ze leider in het algemeen klassement. Jorien Voorhuis werd met een tijd van 4:05.93 vijfde. 

Carlijn Achtereekte won vrijdagmorgen al de B-groep. De schaatsster uit de ploeg van Jillert Anema noteerde in haar race tegen ploeggenote Carien Kleibeuker een tijd van 4:00.80. Dat is de zevende tijd ooit gereden door een Nederlandse vrouw op die afstand en zeven seconden sneller dan haar persoonlijk record. Kleibeuker werd tweede in de B-groep met een tijd van 4.03,79.

In Berlijn komen de dames nog in actie op de 500 meter. De heren rijden naast de 500 meter ook de ploegenachtervolging. 

Uitslag 3000 meter dames

# Naam Land Tijd
1 Ireen  Wüst Ned 4:01.55
2 Marije  Joling Ned 4:03.34
3 Martina  Sábliková Tsj 4:05.36
4 Olga  Graf Rus 4:05.53
5 Jorien  Voorhuis Ned 4:05.95
6 Claudia  Pechstein Dui 4:07.64
7 Ivanie  Blondin Can 4:09.35
8 Nana  Takagi Jap 4:10.25

Klassement 3000/5000 meter 

# Naam Land Punten
1 Martina Sábliková Tsj 230
2 Ireen Wüst Ned 200
3 Claudia Pechstein Dui 185
4 Jorien Voorhuis Ned 170
5 Ivanie Blondin Can 142
6 Marije Joling Ned 130
7 Diane Valkenburg Ned 120
8 Olga Graf Rus 110
16 Linda de Vries Ned 45
16 Yvonne Nauta Ned 45
21 Carlijn Achtereekte Ned 32
24 Carien Kleibeuker Ned 27
25 Rixt Meijer Ned 27

'Wereldrecord' voor Deense zwemsters

De Deense estafettedames hebben op het WK kortebaanzwemmen in Doha het goud veroverd op de 4x50 meter wisselslag. Mie Nielsen, Rikke Pedersen, Jeanette Ottesen en Pernille Blume deden dat in een officieel wereldrecord, maar niet de snelste tijd ooit.

Slotzwemster Blume tikte aan na 1:44,04 minuten, sneller dan het officiële wereldrecord. Omdat de 4x50 meter wisselslag op dit niveau nog een relatief nieuw onderdeel is, tellen wereldrecords nog maar sinds kort officieel mee, waardoor de tijd van de Nederlandse dames uit 2009 niet als record in de boeken staat. Hinkelien Schreuder, Moniek Nijhuis, Inge Dekker en Ranomi Kromowidjojo pakten destijds de Europese titel in 1:42,69 minuten. In Doha waren de Deense dames te sterk voor de VS (1:44,92) en Frankrijk (1:45,89), die het podium compleet maakten.

Treinramp Wetteren mede door negeren sein

De ramp in het Belgische Wetteren met een goederentrein vol giftige stoffen is mede te wijten aan het negeren van een sein. Daardoor reed de trein veel te hard en denderde hij over twee wissels. Dat kon de zwaar, maar correct beladen trein niet aan. Nadat ook het automatische remsysteem in werking was getreden, ontspoorde de goederentrein.

Deze combinatie van factoren lag aan de basis van de ramp, stelt het Onderzoeksorgaan voor Ongevallen en Incidenten op het Spoor (OOIS) in het vrijdag gepubliceerde eindrapport. Het OOIS concludeert dat 'er geen enkele aanduiding is dat het spoor, signalisatie of het rollend materiaal hebben bijgedragen tot de ontsporing'.

De treinramp gebeurde 4 mei 2013. Zeven wagons kantelden, uit drie ervan lekte het giftige acrylonitril. Bijna 2000 mensen werden geëvacueerd. Eén omwonende kwam om het leven.

Rutte sluit proefboringen schaliegas niet uit

Premier Mark Rutte (VVD) sluit niet uit dat dit kabinet besluit tot proefboringen naar schaliegas. Of die proefboringen er komen, zal afhangen van onderzoeken die volgend jaar rond de zomer worden afgerond, zei Rutte vrijdag na de wekelijkse ministerraad.

Rutte houdt het niet voor mogelijk dat er in deze kabinetsperiode echt schaliegas wordt gewonnen. "Dat is logistiek en praktisch bijna niet mogelijk."

PvdA-leider Diederik Samsom keerde zich deze week tegen de winning van schaliegas, dat vastzit in diepe kleisteenlagen. Wat de PvdA betreft geldt het moratorium op boringen dat de partij wil verlengen, ook voor proefboringen. Over een motie die Samsom daarover deze week in de Kamer indiende, wordt volgende week dinsdag gestemd.

Hoofdstad Maldiven kampt met watertekort

Meer dan honderdduizend inwoners van de hoofdstad van de Maldiven, Male, zitten zonder schoon drinkwater. De watertoevoer werd afgeknepen door brand in de waterzuiveringsinstallatie in de stad, zei minister Mohamed Shareef vrijdag.

De regering kondigde de noodtoestand af en heeft bij India, Sri Lanka, China en de Verenigde Staten aangeklopt voor hulp.

De Maldiven, een eilandengroep in de Indische Oceaan, beschikken niet over een eigen natuurlijke waterbron en zijn afhankelijk van ontzilting van zeewater. In Male worden flesjes drinkwater gratis uitgedeeld, maar de inwoners van de stad kampen met een watertekort om onder meer de was te kunnen doen.

Vrijdag arriveren vijf vliegtuigladingen schoon water in Male. Een vaartuig met een eigen waterzuiveringsinstallatie aan boord heeft koers gezet naar de eilandengroep.

Aanval op Indiase basis in Kashmir

Rebellen in Kashmir hebben geprobeerd een basis van het Indiase leger binnen te komen. In het daaropvolgende vuurgevecht vonden acht Indiase militairen, drie Indiase politieagenten en de zes veronderstelde opstandelingen de dood. Dat hebben bronnen bij het leger en de politie gezegd.

Gewapend met granaten en automatische geweren vielen de rebellen de basis in de regio Uri bij dageraad aan. Op de basis is het regionaal hoofdkwartier van het artillerieregiment gevestigd. Het kamp ligt niet ver van de zwaar gemilitariseerde scheidslijn die de betwiste regio Kashmir opdeelt in een Pakistaans en een Indiaas deel. Welke rebellengroep achter de aanval zat, is onduidelijk.

Rebellengroepen strijden sinds 1989 tegen de Indiase heerschappij over Kashmir. De strijd heeft de afgelopen decennia al 68 duizend mensen het leven gekost. In Kashmir worden regionale verkiezingen gehouden. Dat lijkt de laatste tijd te hebben geleid tot een toename van het aantal aanvallen.

Terugval Luiten in tweede ronde

Joost Luiten is in de tweede ronde van de Nedbank Golf Challenge in het Zuid-Afrikaanse vakantieoord Sun City teruggevallen naar een plek buiten de top twintig. De beste Nederlandse professional had vrijdag voor de achttien holes 74 slagen nodig, twee boven het baangemiddelde van het Gary Player-complex.

De Bleiswijker noteerde drie birdies maar ook evenveel bogeys. Op de twaalfde hole, een par-3, verspeelde hij zelfs twee slagen. Met een totaal van 146 bezet hij de 22e plaats in het veld van slechts dertig spelers.

De Engelsman Luke Donald verdrong zijn landgenoot Ross Fisher als leider. Dat was te danken aan een ronde van 63 (-9). Fisher leverde een scorekaart met 70 in en heeft nu twee slagen achterstand: 134 om 136. De Fransman Alexander Lévy (138) is derde.

Inspectie waarschuwt Ambulance Amsterdam

Ambulance Amsterdam moet wat gaan doen aan de rusttijden en nachtdiensten van het personeel. De Inspectie SZW heeft de ambulancedienst een waarschuwing gegeven, zei een woordvoerder vrijdag. Volgens de vroegere Arbeidsinspectie heeft de ambulancedienst vijf overtredingen begaan op het gebied van arbeidstijden en arbeidsomstandigheden.

De Inspectie SZW heeft de ambulancedienst een maand de tijd gegeven om zich beter aan de Arbeidstijdenwet te houden. Over drie maanden moeten ook de arbeidsomstandigheden verbeterd zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om het terugdringen van werkstress en het aanbieden van trainingen.

Het onderzoek van de inspectie ging niet over de aanrijtijden en de kwaliteit van de zorg die het bedrijf levert. Medewerkers van de ambulancedienst zijn hierover al langer ontevreden.

Dresden zet zich schrap voor protest extreemrechts

De Oost-Duitse stad Dresden maakt zich op voor een van de grootste protestmanifestaties van extreemrechts in jaren. Achtduizend mensen hebben zich aangemeld voor de betoging maandag, die officieel tegen islamitisch extremisme is gericht, zegt het stadsbestuur.

De demonstratie is een initiatief van PEGIDA, een afkorting die staat voor 'Patriottistische Europeanen Tegen de Islamisering van Het Westen'. De groep organiseerde de afgelopen twee maanden al zeven betogingen. De eerste trok slechts tweehonderd deelnemers, maar de animo voor de acties groeide snel. Afgelopen maandag gingen 7500 mensen de straat op.

Studentenbewegingen, politieke partijen, de burgemeester en de joodse gemeenschap in Dresden hebben mensen opgeroepen een tegenprotest te houden, voor vrede en tolerantie.

Hoger beroep over aanslag op advocaat Waalre

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep in de zaken tegen de verdachten van de moordaanslag op toenmalig advocaat Marcel S., vorig jaar in Waalre. De twee veroordeelde verdachten gaan ook in beroep.

Tegen de drie verdachten was tien jaar cel geëist. Schutter Patrick de J. (29) kreeg inderdaad tien jaar celstraf. De 27-jarige Carlo W. kreeg zes jaar celstraf, onder andere omdat hij met een vluchtauto stond te wachten op de schutter. De 24-jarige Gerwin D., die volgens het OM de mogelijke schakel is met de opdrachtgever voor de moord, werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Na de aanslag en een brandstichting in zijn kantoor werd Marcel S. maandenlang streng beveiligd. Begin dit jaar stopte hij als advocaat. De ex-advocaat en zakenman is zelf verdachte in een onderzoek naar faillissementsfraude en valsheid in geschrifte en zat daarom in 2012 een paar dagen vast.

Het motief voor de aanslag is niet duidelijk geworden.

Khedira opnieuw buitenspel

Sami Khedira staat opnieuw buitenspel bij Real Madrid. Trainer Carlos Ancelotti nam de Duitse international niet op in zijn selectie voor de wedstrijd tegen Celta de Vigo, zonder opgaaf van reden.

Khedira maakt dinsdag zijn rentree na blessureleed. Tijdens het bekerduel met UE Cornellà (5-0) kreeg hij een dreun tegen het hoofd en werd uit voorzorg naar een ziekenhuis gebracht voor onderzoek. De Duitser hoefde van Ancelotti donderdag niet mee te trainen om in Stuttgart een liefdadigheidsproject op te kunnen luisteren.

Eindelijk wereldtitel voor Heemskerk, brons Kromowidjojo

Femke Heemskerk heeft op het WK kortebaanzwemmen in Doha eindelijk haar eerste, grote individuele titel gepakt. Op het koninginnenummer, de 100 meter vrije slag, was ze iedereen de baas, inclusief landgenote Ranomi Kromowidjojo.

Na 50 meter was de leiding in handen van de furieus gestartte Australische Bronte Campbell, die Kromowidjojo en de Zweedse Sarah Sjöström vlak achter zich wist. In de tweede helft ontspon zich echter een bijzonder spannende strijd. Campbell viel terug, maar Heemskerk kwam opzetten.

In de laatste meters leek het goud nog naar alledrie te kunnen gaan, maar het was Heemskerk die een fractie van een seconde voor Sjöstrom aantikte. De Nederlandse noteerde een tijd van 51,37 seconden, 0,02 sneller dan Sjöström en tevens goed voor een nieuw persoonlijk record. Kromowidjojo pakte het brons met 51,47 seconden als eindtijd.

De 27-jarige Heemskerk heeft al zeven keer goud veroverd op WK's en Olympische Spelen, maar dat was altijd als onderdeel van een estafette. Individueel kwam ze tot twee zilveren WK-medailles uit 2008 en 2010. 

Femke Heemskerk pakt wereldtitel 100 meter vrije slag (Pro Shots/Insidefoto)
Femke Heemskerk pakt wereldtitel 100 meter vrije slag (Pro Shots/Insidefoto)

Giant verlengt contract met Ji Cheng

Wielrenner Ji Cheng zal ook de komende twee jaar voor Giant-Shimano rijden. De Nederlandse formatie, die volgend jaar onder Duitse licentie zal doorgaan als Giant-Alpecin, heeft overeenstemming met de 27-jarige Chinees bereikt over een nieuw contract. Dat meldde Giant vrijdag. Ji was afgelopen seizoen de eerste Chinees ooit in de Ronde van Frankrijk. Hij eindigde als laatste.

Naast Ji gaat ook Caleb Fairly voor de Giant-formatie fietsen. De 27-jarige Amerikaan komt over van Garmin-Sharp, waar hij de afgelopen twee seizoenen voor uitkwam. Fredrik Ludvigsson maakt volgend jaar ook deel uit van de WorldTour-selectie. De Zweed komt over van de opleidingsploeg van Giant.

De contracten van de Nederlander Brian Bulgac en de Maleisiër Sea Keong Loh zijn niet verlengd.

Berghuis keert tegen Go Ahead terug bij AZ

Steven Berghuis is door AZ-trainer John van den Brom toegevoegd aan de selectie voor de thuiswedstrijd van AZ tegen Go Ahead Eagles zaterdag. De aanvaller was drie maanden uitgeschakeld wegens een gebroken middenvoetsbeentje. Simon Poulsen is daarentegen niet fit. De Deen heeft last van zijn kuit en wordt in de basisploeg vervangen door Ridgeciano Haps.

"Berghuis heeft nu drie volledige trainingsweken achter de rug en maakt een fitte indruk", zei Van den Brom. "Maar het is geen zekerheid dat we hem zaterdag laten invallen."

Go Ahead Eagles-trainer Foeke Booy kan zaterdag weer beschikken over Marnix Kolder. De spits had last van een spiertje bij de rib. Peter van Ooijen herstelt nog van een enkeloperatie en Robin van der Meer zit niet bij de selectie omdat hij eerder deze week een longontsteking had.

Ajax zonder El Ghazi tegen Willem II

Ajax moet het zaterdag in de thuiswedstrijd tegen Willem II stellen zonder Anwar El Ghazi. De negentienjarige aanvaller kampt met liesklachten. Ook middenvelder Niki Zimling ontbreekt. Hij heeft een bovenbeenblessure. De twee plaatsen in de selectie van trainer Frank de Boer worden opgevuld door Riechedly Bazoer en Queensy Menig. Beide spelers maakten hun debuut voor Ajax al in de beker, maar een eredivisieduel zou een primeur betekenen.

"We moeten nu oogsten", zegt De Boer over de komende weken waarin woensdag thuis tegen Apoel Nicosia plaatsing voor de Europa League kan worden afgedwongen en een week later in de achtste finale van de KNVB-beker de thuiswedstrijd tegen Vitesse wacht. "Ik hoop dat we uit de komende drie thuisduels het maximale resultaat halen, want anders is het heel teleurstellend."

Sinkgraven fit voor noordelijke derby

Daley Sinkgraven is fit om zondag in de Euroborg met sc Heerenveen te kunnen voetballen in de noordelijke derby tegen FC Groningen. Het meespelen van de middenvelder was onzeker nadat hij vorige week in de thuiswedstrijd tegen Heracles een enkelblessure opliep. Aanvaller Luciano Slagveer en middenvelder Joey van den Berg zijn terug na een schorsing.

De meevallers zijn welkom voor de ploeg van trainer Dwight Lodeweges, die al zeven wedstrijden op rij niet gewonnen heeft en is afgezakt naar plaats twaalf. ,,We weten dat we op de juiste weg zijn, maar het is wel fijn als dat ook bevestigd wordt door resultaat. Dan komt er rust in de tent en kunnen we doorbouwen'', zei de trainer.

Kenneth Otigba en Joost van Aken starten zondag centraal achterin. Slagveer en Van den Berg keren waarschijnlijk terug in de basis ten koste van Jukka Raitala en Morten Thorsby.

Heracles wil via Utrecht verder omhoog

Heracles Almelo kon pas in de achtste wedstrijd van het seizoen de eerste punten bijschrijven, maar is na drie overwinningen in de laatste vier wedstrijden opgeklommen tot de zestiende plaats. De ploeg van trainer John Stegeman hoopt de stijgende lijn door te trekken in de uitwedstrijd tegen het als tiende geklasseerde FC Utrecht zondag.

,,We zijn op de goede weg, maar we moeten niet denken dat we er al zijn'', zei Stegeman vrijdag. De coach die begin dit seizoen van assistent hoofdtrainer werd na het ontslag van Jan de Jonge moet in Utrecht wel een handvol spelers missen. Bart Schenkeveld (knie) en Mark Engberink (hamstring) zijn geblesseerd, terwijl ook Dario Vujicevic, Rick Hemmink en Bram Castro niet wedstrijdfit zijn. Het meespelen van Simon Cziommer is nog onzeker. De 34-jarige Duitser heeft last van zijn kuit.

Cor: negatief oordeel reorganisatie politie

De centrale ondernemingsraad (cor) van de politie heeft een negatief oordeel geveld over het reorganisatie- en formatieplan van de Nationale Politie. Een schrijven met het oordeel werd vrijdag aan de baas van de politie, korpschef Gerard Bouman, overhandigd.

De reden voor dit oordeel is de 'ingewikkeldheid en betaalbaarheid' van de reorganisatie. Volgens de ondernemingsraad is het een ,,haast onmogelijke taak, zeker met extra bezuinigingen''.

De politiebonden hebben afgelopen tijd al flinke kritiek op de reorganisatie geuit. Ook de commissie van toezicht gaf onlangs aan dat het beeld zich opdringt van ,,een voertuig, waarvan al rijdende de motor en de banden moeten worden vervangen, zonder dat de snelheid mag verminderen. Een lastige, zo niet onmogelijke opdracht.''

Curator verbiedt wedstrijden Den Helder Kings

De basketballers van het failliet verklaarde Den Helder Kings mogen in afwachting van een eventuele doorstart niet doorspelen in de competitie. Dat meldde Maxxcom BSW uit Weert vrijdag. De Limburgers zouden komende zaterdag aantreden tegen de Kings, maar de curator heeft geen toestemming gegeven voor het duel.

De club uit Den Helder werd dinsdag failliet verklaard. De Federatie Eredivisie Basketbalclubs (FEB) onderzocht daarna de voorwaarden voor een mogelijke doorstart, maar vier van de negen clubs op het hoogste niveau zijn van mening dat Den Helder niet zomaar een nieuwe kans verdient.

Vanwege dit meningsverschil trad het bestuur van de FEB donderdag af. Het nieuw te vormen bestuur zal moeten bepalen of Den Helder alsnog door mag als eredivisieclub. Tot dat besluit is genomen, mag de club van de curator dus geen wedstrijden spelen.

Ieren willen WK rugby 2023 organiseren

Ierland en Noord-Ierland willen samen het WK rugby van 2023 organiseren. De regeringen van beide landen schaarden zich achter het plan van de Irish Rugby Football Union (IRFU). Het is voor het eerst dat beide landen samen een toernooi willen organiseren. De Ierse premier Enda Kenny beloofde vrijdag dat het gezamenlijke bid 'onmogelijk te weerstaan' wordt.

De IRFU schat dat de kosten voor de kandidaatstelling zo'n anderhalf miljoen euro bedragen. Het WK wordt in 2017 toegewezen. Zuid-Afrika werd tot nu toe gezien als de favoriet.

De Ierse rugbybond vertegenwoordigd rugbyers in zowel Ierland als in Noord-Ierland. Het Ierse team dat meedoet aan bijvoorbeeld het Zeslandentoernooi en het WK bestaat dan ook uit rugbyers uit beide gebieden.

Het WK rugby wordt normaal gesproken afwisselend gehouden in een land op het noordelijke en het zuidelijke halfrond. Zo was het toernooi van 2011 in Nieuw-Zeeland en is Engeland volgend jaar gastheer. Voor 2019 is Japan aangewezen als gastland waardoor de situatie onduidelijk is voor 2023. Japan hoort namelijk niet bij een van de twee grote rugbymachtsblokken.

Tracy Morgan op stap met rollator

Tracy Morgan is voor het eerst sinds zijn ernstige ongeluk in juni in het openbaar gespot. De 30 Rock-acteur liep donderdag een blokje om met de hulp van een rollator, zo is te zien op een foto van het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly.

Vorige maand liet Morgans advocaat nog weten dat de 46-jarige komiek worstelt met zijn herstel. Hij liep bij de aanrijding door een vrachtwagen ernstig hersenletsel op en brak daarnaast een been, zijn neus en een aantal ribben. Zijn medepassagier James McNair kwam om het leven.

Een rechtszaak loopt tegen Walmart, want het was een vrachtwagen van deze keten die de limousine van Morgan en McNair aanreed. Walmart zegt dat de slachtoffers hun gordel niet om hadden.

Italiaanse marine pikt weer bootvluchtelingen op

Italiaanse reddingswerkers hebben in een boot vol vluchtelingen voor de kust van Libië zestien lijken gevonden. De slachtoffers waren uitgedroogd en onderkoeld, liet de Italiaanse marine weten.

Even nadat hulpverleners donderdag aan boord van de rubberboot waren geklommen overleed een zeventiende opvarende. Een longembolie werd hem fataal. Een van de 75 overlevende bootvluchtelingen verkeert nog in levensgevaar. Hij was ernstig onderkoeld geraakt en is naar een ziekenhuis op het Italiaanse eiland Lampedusa gevlogen.

De doden zijn de eerste die zijn aangetroffen sinds de Europese Unie de reddingsoperatie op de Middellandse Zee overnam van de Italiaanse marine. De vluchtelingenboot dobberde ongeveer 240 kilometer van Lampedusa, op zo'n 65 kilometer van de Libische hoofdstad Tripoli. Dat is ver buiten de zone die de EU-patrouilles bewaken.

De Italiaanse reddingsoperatie Mare Nostrum bestreek een veel groter deel van de zee, tot vlak onder de kust van Libië. Minister van buitenlandse zaken Paolo Gentiloni zei vrijdag dat de Italiaanse marine nog steeds in actie komt als de nood aan de man is.

Vier man veroordeeld voor aanslagen Volgograd

De rechtbank in de Russische stad Volgograd heeft vrijdag vier mannen uit de zuidelijke deelrepubliek Dagestan veroordeeld voor hun aandeel in een dubbele zelfmoordaanslag een jaar geleden. Bij de explosies in een treinstation en een trolleybus kwamen 34 mensen om het leven.

Twee verdachten kregen wegens medeplichtigheid aan terrorisme elk negentien jaar gevangenisstraf. Ze werden schuldig bevonden aan het verbergen van de twee daders. Twee broers die de daders verstopt onder een lading hooi in een vrachtwagen Volgograd binnen hadden gesmokkeld kregen elk vijf jaar en negen maanden.

De Russische televisie toonde beelden van de vonniswijzing. De vier beklaagden hoorden het vonnis staande in een metalen kooi in de rechtszaal aan. Volgens een woordvoerder van de federale Onderzoekscommissie waren de aanslagen op 29 en 30 december een poging het land voor de Olympische Winterspelen van Sotsji te destabiliseren.

Van der Laan dankt Sinterklaas en pieten

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan heeft vrijdagmiddag Sinterklaas en zijn pieten vlak voor hun terugkeer naar Spanje bedankt voor het 'in leven houden en verdedigen van een prachtig kinderfeest'. ,,Ik ben u dankbaar voor de manier waarop u het feest heeft doorontwikkeld tot een feest voor iedereen."

Van der Laan ontving vrijdagmiddag hoog bezoek in de Raadszaal van het stadhuis. Als dank voor de feestelijke intocht van de goedheiligman eind november in de hoofdstad, overhandigde Sinterklaas de burgemeester een enorme replica van de Nachtwacht. Op de foto van 2,6 bij 2 meter figureren naast de bekende Amsterdamse schutters de goedheiligman en enkele zwarte en roetveeg pieten, als knipoog naar de hele Zwarte Pieten-discussie. Het doek komt tussen andere schuttersstukken in de Hermitage te hangen.

Hockeygluurder Luigi C. zegt sorry

Luigi C., de man die stiekem honderden hockeymeisjes heeft gefilmd, heeft vrijdag excuses aangeboden voor zijn daden. Hij deed dat in de rechtbank in Alkmaar.

"Ik heb heel veel spijt van wat ik heb gedaan", aldus C. die diep zat weggedoken in de rechtbank. "Ik wil aan iedereen excuses aanbieden voor wat ik heb gedaan. Het is niet mooi. Ik heb het in detentie erg moeilijk gehad. Dat heeft mij doen inzien dat ik zeker niet in herhaling ga vallen."

Zijn advocaat heeft vrijdag gevraagd C. voorlopig vrij te laten. De kans dat hij opnieuw in de fout gaat is klein, aldus de advocaat.

Het OM wijst er echter op dat dit wel een risico inhoudt, omdat C. al zo lang kinderporno verzamelde en in enorme hoeveelheden. Er zouden meer dan honderdduizend afbeeldingen zijn gevonden. Volgens het OM was C. zelfs bezig met kinderporno toen de politie binnenviel.

Reallifesoap Is This Love? geschrapt

De laatste aflevering van Is This Love? is vrijdagavond op de buis. SBS6 trekt de stekker uit de dagelijkse reallifesoap, maakte de zender vrijdag bekend. Het programma heeft volgens een woordvoerder 'de verwachtingen voor dit tijdslot niet waargemaakt'. Donderdagavond keken 238 duizend kijkers, blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

Is This Love? is een dagelijks datingprogramma om 20.00 uur. Zes vrijgezellen zitten sinds medio oktober in een luxe villa en daten daar met kijkers. Het huis is uitgerust met negentig camera's om alle gebeurtenissen 24 uur per dag te kunnen volgen.

SBS6 zendt vanaf maandag nieuwe afleveringen van Rommel of Rijkdom uit om 20.00 uur. Vanaf begin januari 2015 komt SBS6 met een nieuw Nederlands programma op dit tijdstip.

Parijs trekt kwart Franse soldaten terug uit CAR

Frankrijk trekt een kwart van de troepen terug die het in de Centraal-Afrikaanse Republiek heeft gelegerd. De rust in de CAR is teruggekeerd met de komst van zo'n achtduizend vredesmilitairen van de Verenigde Naties, zei de Franse minister van defensie Jean-Yves Le Drian vrijdag.

Vijfhonderd van de tweeduizend Franse soldaten in de CAR keren nog voor de lente aanbreekt naar huis terug. De Franse regering stuurde ongeveer een jaar geleden tweeduizend man naar de CAR, waar moslim- en christenrebellen elkaar naar het leven stonden. Het sektarische geweld heeft minstens vijfduizend mensen het leven gekost.

Volgens Le Drian wordt de CAR met de dag veiliger. De scholen gaan weer open. Daarom trekt Parijs zijn troepen geleidelijk terug. Wanneer de laatste Fransen de aftocht blazen liet de minister in het midden.

Drie Franse militairen zijn het afgelopen jaar in de CAR gesneuveld.

School vraagt ouders om wc-papier

Ouders van kinderen op een basisschool in het Ierse Tallaght bij Dublin reageerden 'disgusted' op een bedelbrief van schoolhoofd Jennifer Hackett. Ze meldde dat de school in geldnood zat en vroeg onder meer of de ouders wc-papier wilden doneren.

Volgens de Ierse Herald viel dat niet bepaald in goede aarde. "Ik kan dit niet geloven, op deze dag, in deze tijd. Het lijkt of we terug zijn in de steentijd", aldus een van de geagiteerde ouders.

Schoolhoofd Hackett kon zelf niet reageren, want ze is ziek thuis. De directeur van het verband van de scholen waartoe de basisschool behoort, pareerde de kritiek met de verklaring dat de St. Maelruain's National School in een arme buurt staat en vrijwillige donaties mist die collega-scholen in betere buurten wel opstrijken.

School vraagt ouders om wc-papier
School vraagt ouders om wc-papier (Foto: ANP)

DSB gaat schuldeisers weer betalen

DSB Bank gaat op korte termijn nog eens 35 procent van de vorderingen van schuldeisers terugbetalen. Dat maakten de curatoren vrijdag bekend in een tussentijds verslag.

De vorderingen worden voor kerst uitgekeerd, aldus de curatoren. Het totaal uitgekeerde percentage komt daarmee op 74 procent. Om de uitkering mogelijk te maken wordt met drie banken een lening afgesloten van maximaal 1,4 miljard euro.

Vanwege een geleidelijke afname van de omvang en kasstroom van de leningenportefeuille van DSB Bank, zal het jaarlijks uit te keren percentage naar verwachting wel gaan dalen tot vier procent. Daarom zal het volgens de curatoren nog bijna tien jaar duren voordat alle schuldeisers zijn afbetaald.

Verbeet en Rinnooy Kan commissaris Siemens

Oud-voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet en voormalig SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan treden toe tot de raad van commissarissen van technologieconcern Siemens Nederland. Dat heeft het concern, onderdeel van het gelijknamige internationaal opererende Duitse concern, vrijdag bekendgemaakt.

Verbeet en Rinnooy Kan zijn per 1 december benoemd als opvolgers van werkgeversvoorzitter Hans de Boer van VNO-NCW en voormalig Shell-topman Jeroen van der Veer.

Vrijspraak vader van doodslag dochtertje

Een 27-jarige vader uit Spijkenisse is vrijdag vrijgesproken van doodslag op zijn vijf maanden oude dochtertje. De rechtbank zegt 'met niet voldoende zekerheid te hebben kunnen vaststellen' dat de vader degene is geweest die zijn kindje de fatale verwondingen heeft toegebracht.

Op 5 november vorig jaar belde hij 112, omdat zijn dochtertje niet meer ademde. Ambulancemedewerkers hebben het baby'tje vervolgens gereanimeerd, beademd en met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Zij overleed de volgende dag alsnog.

De rechtbank concludeert samen met deskundigen dat het kindje is bezweken aan de gevolgen van (hersen)letsel dat door iemand is aangericht. Uit onderzoek kan echter niet worden vastgesteld, wanneer de fatale verwondingen zijn toegebracht.

OM in hoger beroep over uitspraak Mein Kampf

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam is in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechtbank over de man die het boek Mein Kampf heeft verkocht. Vorige maand oordeelde de rechtbank dat de antiquair geen straf krijgt en daar is justitie het niet mee eens, zo maakte ze vrijdag bekend.

Het OM eiste tijdens de zitting een geldboete van duizend euro, waarvan vijfhonderd euro voorwaardelijk. De rechtbank stelde dat de verkoop van het omstreden boek van Adolf Hitler weliswaar strafbaar is, maar dat een veroordeling in strijd is met het recht van vrijheid van meningsuiting.

Griekenland boekt sterkste groei in eurozone

Griekenland heeft in het derde kwartaal de sterkste economische groei geboekt van alle landen in de eurozone. Dat beeld werd vrijdag bevestigd door een nieuwe raming van Europees statistiekbureau Eurostat.

De Griekse economie, die de afgelopen jaren door een diep dal ging, groeide vorig kwartaal met 0,7 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. In de hele eurozone kwam de groei volgens de nieuwe cijfers uit op 0,2 procent. Deze schattingen weken niet af van de eerste raming, die vorige maand werd gepubliceerd.

In Nederland bleef de groei vorig kwartaal steken op 0,2 procent. Duitsland boekte een plusje van 0,1 procent.

De Griekse economie ontworstelde zich dit jaar uit de diepe recessie van de afgelopen jaren. Het land is echter nog lang niet uit de problemen. Zo is de werkloosheid nog altijd torenhoog en heeft Griekenland ook nog altijd een zeer grote staatsschuld. Maandag spreken de ministers van Financiën van de eurolanden weer over de mogelijke verlenging van het Europese hulpprogramma voor het land.

'Afperser geen bekende De Mol'

De 70-jarige man die woensdag is aangehouden op verdenking van het afpersen en bedreigen van John en Linda de Mol, is waarschijnlijk geen bekende van de familie. "Voor zover wij kunnen nagaan, is de verdachte niet bekend bij de familie De Mol noch bij Talpa", aldus de woordvoerder van John de Mol vrijdag.

De bekende mediafamilie is 'blij en opgelucht' dat de verdachte vastzit. De woordvoerder laat weten dat de John en Linda de politie zeer dankbaar zijn voor haar inzet om de afperser op te sporen. "Het is niet mis wat ze allemaal hebben gedaan."

Of de strenge beveiliging van de familie nu wordt verminderd wil de woordvoerder niet zeggen.

Politie stuit op partij nepmerkschoenen

De politie heeft in een loods in Rotterdam ruim 27.000 nagemaakte merkschoenen aangetroffen. Het gaat om een partij All Stars Chuck Taylors die nep zijn. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht. De totale waarde van de partij wordt geschat op ongeveer achthonderdduizend euro.

De inval in de opslagloods aan de Shannonweg in Rotterdam had woensdag plaats en werd uitgevoerd door de Haagse politie. Die was een onderzoek begonnen naar aanleiding van een aangifte van het sportschoenenmerk Nike. Daaruit bleek dat Nike en een particulier recherchebureau een grote partij nagemaakte Converse All Stars schoenen op het spoor was gekomen. De partij was bestemd voor zowel de Nederlandse als de Europese markt.

In de loods stonden pallets met 2261 dozen met in elke doos twaalf paar schoenen die voor All Stars moeten doorgaan. Converse is een dochteronderneming van Nike.

Woede om witte pieten op basisschool

Een Hoogeveense basisschool heeft op de dag van Pakjesavond de knuppel in het hoenderhok gegooid. Basisschool Het Spectrum in de Drentse plaats kwam namelijk vandaag met witte pieten op de proppen. Tot grote woede van veel ouders.

Stagiares wilden vandaag wel meehelpen als piet, maar niet hun vaak mooie smoeltje zwart maken. Ze besloten dan ook spontaan om vandaag het Sintfeest op te luisteren als witte piet. Ouders kunnen de actie niet waarderen en steken hun afschuw niet onder stoelen of banken.

"Waarom moet de zwarte pietendiscussie op deze wijze op het schoolplein tot uiting komen", laat een van hen aan Dagblad van het Noorden weten. "Ik was niet de enige die zich er aan stoorde."

Volgens de directie van de school is er echter niets aan de hand. Volgens Albert Wilkens van Het Spectrum wilden de dames alleen maar voor hulppiet spelen. "De spontane actie stond in elk geval volledig los van de zwarte pietendiscussie", aldus de beste man. "Daar willen we als school verre van blijven."

Wilkens zegt niets te hebben gemerkt van de commotie en snapt er niets van dat mensen naar de media stappen. Verder benadrukt hij dat er vandaag ook gewoon Zwarte Pieten rondliepen op school.

Vakbonden hekelen goedkoop doorwerken na AOW

Het kabinetsplan om mensen na hun AOW-gerechtigde leeftijd te laten doorwerken zorgt voor 'oneerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt'. Dat stellen vakorganisaties FNV, CNV en VCP vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De bonden vinden het onbegrijpelijk dat het kabinet 65-plussers langer aan het werk wil houden, terwijl ruim 600.000 mensen werkloos thuis zitten. Zij vrezen bovendien voor verdringing van echte banen. 65-plussers zijn voor werkgevers goedkoper dan andere werknemers, omdat er voor hen bijvoorbeeld minder werknemersverzekeringen hoeven te worden betaald. Ook werken zij vaker tegen een lager loon.

"De werkloze 55-plusser krijgt een klap in het gezicht in plaats van steun in de rug door deze maatregel", stelt CNV-voorzitter Maurice Limmen.

In de Tweede Kamer wordt binnenkort vergaderd over het plan. De Raad van State uitte onlangs ook al kritiek op het wetsvoorstel.

Filipijnen zetten zich schrap voor storm

Een groot deel van de Filipijnen, waaronder de hoofdstad Manilla, wacht gespannen de komst af van de tyfoon Hagupit. De storm nam in de nacht in kracht toe en behaalt windsnelheden van 450 kilometer per uur. Waarschijnlijk slaat de tyfoon zaterdagavond of zondagochtend toe in de oostelijke provincie Samar, zegt de Filipijnse weerdienst PAGASA vrijdag.

Vorig jaar vonden meer dan 7300 mensen de dood toen de Filipijnen getroffen werden door de tyfoon Haiyan. Hagupit volgt naar verwachting hetzelfde pad als zijn voorganger, hoewel niet uitgesloten wordt dat de storm noordelijker op de Filipijnse kust afkoerst, waarmee ook Manilla, een stad met twaalf miljoen inwoners, in het vizier komt.

Momenteel bevindt Hagupit zich 450 kilometer uit de kust.

'Supporters' aangehouden voor wangedrag

Veertien voetbalsupporters van de voetbalclub sc Heerenveen zijn afgelopen week aangehouden voor wangedrag na afloop van de wedstrijd Heerenveen - Cambuur op zondag 19 oktober. Dat meldt de politie vrijdag. De mannen worden ervan verdacht de confrontatie te zoeken met supporters van SC Cambuur door een hek omver te gooien.

De verdachten zijn in de leeftijd van 18 tot 24 jaar en komen uit Heerenveen en omgeving. De mobiele eenheid en de politie te paard moesten eraan te pas komen om een confrontatie tussen beide supportersgroepen te voorkomen. Ook werd door een aantal verdachten tegen een politiebus getrapt.

De mannen zijn gevonden op basis van camerabeelden en herkenning door agenten en zijn na verhoor vrijgelaten. Tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt.

Nobelprijs-medaille geveild voor 3,8 miljoen euro

De gouden medaille die behoort bij de Nobelprijs die in 1962 werd toegekend aan de Amerikaan James Watson heeft donderdag op een veiling bij Christie's in New York 4,7 miljoen dollar (3,8 miljoen euro) opgebracht. Het was volgens Christie's voor het eerst dat een nog levende winnaar van de Nobelprijs zijn medaille te koop aanbood.

De koper wilde volgens Christie's anoniem blijven.

Watson won de prijs samen met Francis Crick en Maurice Wilkins voor hun ontdekking van de structuur van dna in 1953. Hij wil een deel van de opbrengst schenken aan universiteiten, onderzoeksinstituten en liefdadigheidsorganisaties. De medaille van Crick, die in 2004 overleed, werd vorig jaar geveild voor 2,2 miljoen dollar (1,8 miljoen euro).

Prada kampt met moeilijke markt

Het Italiaanse modehuis Prada kampt met moeilijke marktomstandigheden en heeft nog geen idee op welk moment die zullen verbeteren. Dat liet het bedrijf vrijdag weten.

Prada zag zijn omzet in het eind oktober afgesloten derde kwartaal met bijna zes procent dalen naar 801 miljoen euro. Alleen in Japan en het Midden-Oosten trokken de verkopen aan, in alle andere regio's namen de opbrengsten af. De nettowinst van het bedrijf zakte met 44 procent naar 74,5 miljoen euro.

Prada heeft in veel markten last van de zwakke economie. Daarnaast is er volgens het bedrijf sprake van een verandering in de markt voor luxe artikelen, waarvan de aard nog niet goed is in te schatten. Op lange termijn verwacht Prada te kunnen groeien, maar op korte termijn zijn besparingen nodig om de winstgevendheid op peil te houden.

Door Westen gesteunde politie Kenia moordt erop los

Keniaanse agenten schrikken niet terug voor het vermoorden van ongewapende terreurverdachten, onwillige afpersingsdoelwitten en zelfs kinderen. Dat blijkt uit onderzoek van persbureau AP. De louche praktijken van de politie jagen de bevolking angst aan, geven de corruptie een impuls en spelen de strijd tegen het terrorisme parten.

Het was al langer bekend dat in Kenia doodseskaders opereren. Uit vraaggesprekken met slachtoffers, politieagenten, advocaten, activisten en deskundigen blijkt dat een belangrijk deel van het geweld op het conto van gewone dienders moet worden geschreven. Onderzoek van AP heeft uitgewezen dat de daders nagenoeg altijd vrijuit gaan.

Zes nabestaanden vertelden AP dat hun verwanten verdwenen of dood werden gevonden nadat de politie hen had opgepakt. Overlevenden van een schietpartij op 13 mei waarbij de politie betrokken was, verklaarden nadien dat een agent een vriend van hen ombracht. Die zou de politieman niet snel genoeg hebben betaald. En dan is er nog de mensenrechtenadvocaat die verhaalde hoe agenten tijdens een mislukte inval een 14-jarig meisje doodschoten en haar lichaam in het bos probeerden weg te maken.

"Illegale moorden zijn eerder regel dan uitzondering", concludeerde forensisch deskundige Eric Thuo van de Keniaanse mensenrechtenorganisatie Onafhankelijke Medisch-Juridische Eenheid in een onlangs verschenen rapport. Hij onderzocht bijna tweeduizend fatale schietincidenten in de afgelopen vijf jaar en becijferde dat de politie een rol speelde in twee derde van die voorvallen. Aan veel van de incidenten kleeft de verdenking van liquidatie door agenten.

De politie noch de onafhankelijke toezichthouder op de politie wil reageren op de beschuldigingen. Maar drie politieofficieren hebben tegenover AP bevestigd dat buitengerechtelijke executies heel gebruikelijk zijn. De leiding van de politie is volgens hen goed op de hoogte van die praktijken en geeft niet zelden zelf het bevel. De drie ingewijden willen uit angst voor vergeldingsmaatregelen hun namen niet afgedrukt zien.

Sommige politiemoorden worden door de pers gerechtvaardigd als nu eenmaal onvermijdelijk vallende spaanders in de strijd tegen het terrorisme. Zo vergoelijken ze de liquidatie van vijf jongeren in een bos bij Nyeri in april. Het vijftal zou lid zijn geweest van de Somalische terreurbeweging Al-Shabab. Hun nabestaanden ontkennen dat echter in alle toonaarden. Deskundigen waarschuwen dat de wrede politiemethoden gedesillusioneerde jongeren juist in de armen van terroristen kunnen drijven.

Omdat de Keniaanse politie naar eigen zeggen in de voorste gelederen strijdt tegen het wereldwijde terrorisme krijgt zij jaarlijks miljoenen euro's van het Westen. De nieuwe onthullingen over het brute en wetteloze optreden van de politie zetten die steun in een schril licht.

Nieuw album Coldplay heet A Head Full of Dreams

De nieuwe plaat van Coldplay krijgt de titel A Head Full of Dreams. Dat verklapte frontman Chris Martin aan dj Zane Lowe van BBC Radio 1. Coldplay is al druk bezig met de opvolger van Ghost Stories, dat in mei verscheen.

"We hebben dit verder aan niemand verteld", zei Martin. Hij onthulde verder dat de band het album ziet als 'het laatste Harry Potter-boek'. "Niet dat er niet ooit nog wat komt, maar dit is de afsluiting van iets. Ik moet het zien als het laatste ding dat we doen, anders zouden we er niet alles instoppen."

Het is niet duidelijk wanneer het zevende album van Coldplay af moet zijn, maar wanneer het zover is, gaat de band op tournee. Eerder dit jaar bracht Coldplay hun zesde studioalbum uit, Ghost Stories. De eerste single van die plaat, Magic, werd donderdag door BBC Radio 1 uitgeroepen tot de Hotste Plaat van 2014.

Verdachten massamoord Bosnië opgepakt

Vijftien verdachten zijn vrijdag door de politie in Servië en Bosnië van hun bed gelicht in verband met een massamoord in de burgeroorlog in Bosnië. Dat hebben aanklagers in de twee landen bekendgemaakt.

De aanklagers werkten nauw samen in het onderzoek naar de massamoord van 27 februari 1993 in Strpci. Negentien mannen werden toen uit een trein gehaald en om het leven gebracht.

In Servië werden vijf verdachten opgepakt en in Bosnië tien. Onder hen zijn de broer van een gevangen krijgsheer, voormalige militieleden en een vroegere Bosnisch-Servische generaal die het bevel voerde over militairen in het gebied.

"Wij zijn nu op het pad om de moord op te lossen die meer dan twintig jaar verborgen bleef. Wij zijn dit aan de onschuldige slachtoffers verplicht", zei de Servische officier van justitie voor oorlogsmisdaden, Bruno Vekaric.

Volgens onderzoekers wordt de vraag nu of de verdachten namen gaan noemen van de mensen boven hen die opdracht gaven voor de moorden. "Veel oorlogsmisdadigers hebben nog invloed in het zakenleven, de politiek, de politie en het leger", zei de Bosnische officier Goran Salihovic.

De huidige Servische regering erkent dat de massamoord in Strpci een oorlogsmisdaad is, maar de moordenaars worden door sommigen in Servië nog steeds als helden gezien.

Het onderzoek wordt ondersteund door het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag. Dat heeft de hoofdverdachte van de massamoord in Strpci, de vroegere Bosnisch-Servische krijgsheer Milan Lukic, voor andere oorlogsmisdaden al tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Lukic' broer Gojko is een van degenen die vrijdag werden opgepakt. Andere prominente verdachten zijn Boban Indjic en de vroegere Bosnisch-Servische generaal Luka Dragicevic.

Weer gewichtheftoppers betrapt op doping

De gewichthefwereld is nog maar eens opgeschrikt door meerdere dopinggevallen. De overkoepelende organisatie IWF maakte de namen van weer vier gewichthefsters bekend, die allemaal op het WK in november in actie zijn gekomen.

De grootste naam is zonder twijfel die van de 24-jarige Noord-Koreaanse Hwa Ri-jong. Zij veroverde op het WK in Almaty zilver in de totaalstand van de klasse tot 58 kilogram, nadat ze bij een van de twee onderdelen, het stoten, goud won. Eerder in het jaar won Hwa al goud op de Asian Games. De 28-jarige Albanese Romela Begaj werd eveens gepakt. Zij won in haar loopbaan al vijf EK-medailles en pakte in Almaty het WK-goud bij het trekken. In de totaalstand werd ze zevende.

De andere betrapte gewichthefsters komen uit Oezbekistan. Marina Sisoeva (21) greep in de klasse tot 53 kilogram net buiten de medailles met een vierde plek. Die positie haalde ze eerder dit jaar ook al op de Asian Games. Manzuharon Mamasaliyeva (23) was op het WK de minste van de vier atletes. Zij werd op de twee onderdelen veertiende en zevende, goed voor de negende plek in de eindstand.

'Khloé Kardashian breekt opnieuw met French'

Khloé Kardashian heeft het voor de tweede keer uitgemaakt met French Montana. Een ingewijde vertelt het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly dat de relatie te serieus werd voor de 30-jarige realityster.

"Khloé was er na Lamar gewoon nog niet klaar voor", vertelt de bron. De jongere zus van Kim Kardashian vroeg in december vorig jaar een scheiding aan van basketballer Lamar Odom, enkele maanden nadat ze uit elkaar gingen. Kort daarna kreeg ze iets met de rapper.

In september gingen Khloé en French al eens uit elkaar, maar werden kort daarna alweer samen gezien. Op de verjaardag van French in november was het volgens ooggetuigen overduidelijk dat ze weer een stelletje waren.

Overigens zou Khloé's familie al langer aansturen op een breuk, omdat French onlangs zou zijn vreemdgegaan.

Staaroperatie laat Indiërs blind

Elf arme ouderen in het noorden van India zijn blind geworden nadat ze aan staar waren geopereerd. De politie heeft een onderzoek ingesteld. De operaties werden verricht in een kliniek van een liefdadigheidsorganisatie die gratis medische hulp bood. Een arts is gearresteerd.

De operaties werden 4 november uitgevoerd bij tientallen patiënten van 50 jaar en ouder uit de regio's Amritsar en Gurdaspur. Sommigen van hen merkten deze week opeens hun zicht te zijn verloren.

Jaarlijks ondergaan duizenden mensen in India staaroperaties of andere behandelingen in medische faciliteiten die door de overheid of door liefdadigheidsorganisaties worden bestierd.

Vorige maand overleden dertien vrouwen nadat ze in de centrale deelstaat Chhattisgarh bij een sterilisatie verontreinigde medicijnen toegediend hadden gekregen.

Pakjesavond wordt nat

Het wordt in een groot deel van het land een natte pakjesavond. Dat meldt weeronline.nl, dat Sinterklaas aanraadt zijn waterdichte tabberd aan te trekken.

In de loop van de middag neemt in de westelijke provincies de kans op licht gespetter toe. In het midden en oosten blijft het overdag zo goed als droog.

Vrijdagavond gaat het in het westen vaker regenen en later op de avond en in de nacht valt ook in het oosten zo nu en dan regen, aldus het weerbureau. In de Limburgse heuvels is er kans op natte sneeuw.

File op A20 door gaslek tankstation

Wegens een mogelijk gaslek bij een tankstation bij Rotterdam-Prins Alexander is op de snelweg A20 een rijstrook afgesloten geweest, wat tot een file leidde. De ANWB meldt dat er geen gas is gemeten en dat de rijstrook inmiddels weer is vrijgegeven.

In de richting van Gouda naar Hoek van Holland ontstond een file van acht kilometer. De file was rond 08.30 uur opgelost. Over het vermeende gaslek zijn nog geen bijzonderheden bekend.

Spaarders Icesave krijgen geld terug

Ook de Nederlandse spaarders die nog geld terug moesten krijgen van de failliete bank Icesave, krijgen dit binnenkort op hun rekening gestort. Dat meldde de belangenvereniging Icesaving vrijdag.

De IJslandse overheid heeft toestemming gegeven om een geblokkeerd bedrag dat hiervoor al klaar stond, vrij te geven. Ook is bekend gemaakt dat de dan resterende twintig procent van de vorderingen naar verwachting binnen een jaar kan worden overgemaakt.

Bij Icesaving zijn zo'n driehonderd spaarders aangesloten die meer dan honderdduizend euro op hun rekening hadden bij Icesave. In totaal hadden zij een vordering van vijftig miljoen euro, waarvan 25 miljoen nog moet worden uitgekeerd.

De particuliere spaarders zijn de enigen die nog geld tegoed hebben uit IJsland. De Nederlandse Staat en lokale overheden verkochten hun claims eerder dit jaar aan marktpartijen.

Amerikaanse ruimtecapsule Orion dan toch vertrokken

De Amerikaanse ruimtecapsule Orion is vrijdag dan toch gelanceerd. De Orion is de opvolger van de space shuttle en wordt voorbereid op latere bemande missies naar de maan en Mars. De testmissie van vrijdag bestaat uit twee rondjes om de aarde en een veilige terugkeer via de dampkring en duurt in totaal zo'n vier uur.

Met de Orion willen de Verenigde Staten de Amerikaanse bemande ruimtevaart nieuw leven inblazen. Zij richten het vizier daarbij op de maan, Mars en verder. Voor het eerst in 42 jaar stuurt ruimtevaartorganisatie NASA weer een ruimtevaartuig dat geschikt is voor bemande ruimtevaart hoger dan enkele honderden kilometers. Tijdens de testmissie zal de capsule tot 5800 kilometer stijgen.

Sinds de pensionering van het ruimteveer beschikt het land niet meer over ruimtevaartuigen die een bemanning kunnen meenemen. De VS moeten bijvoorbeeld voor het bemannen van het internationale ruimtestation ISS gebruikmaken van de Russische pendeldienst.

Donderdag werd de lancering om meerdere redenen uitgesteld. Er was een bootje verschenen in de wateren onder het vliegtraject, er stond een te harde wind en een klep in de raketmotor haperde.

Jongen vast na spuiten pepperspray op school

Een 15-jarige leerling van het Sondervick College in Veldhoven is vrijdagochtend op school aangehouden omdat hij woensdag in verschillende ruimten met pepperspray zou hebben gespoten. Zeventien leerlingen werden ziek door de pepperspray. Ze klaagden over hoofdpijn, hadden braakneigingen en moesten hoesten.

De politie kwam de jongen op het spoor omdat een andere leerling zich meldde en vertelde dat hij de pepperspray aan de verdachte had geleverd, vertelde een politiewoordvoerder vrijdag.

Volgens de politie gaat het om een speciaal soort pepperspray die extra lang blijft hangen. De 15-jarige verdachte uit Veldhoven zit vast voor verhoor.

'Prijs vliegtickets lastig uit te leggen'

Reisorganisaties hebben grote moeite om aan consumenten uit te leggen waarom de prijzen van vliegtickets maar niet omlaag gaan, terwijl luchtvaartmaatschappijen door de sterk gedaalde olieprijs veel goedkoper brandstof in kunnen kopen. Daarover klaagt de reisbranchevereniging ANVR vrijdag.

De prijs van kerosine is dit jaar inmiddels bijna dertig procent gedaald, bevestigt een woordvoerster na berichtgeving van De Telegraaf. "Natuurlijk is het zo dat luchtvaartmaatschappijen hun contracten voor de afname van brandstof ver van te voren afspreken", zegt ze. "Maar het is niet helder wanneer de prijs van vliegtickets dan wel gaat dalen. Waarom gaan de benzineprijzen wel omlaag en die van vliegtickets niet? Daarover is de sector niet transparant", aldus de zegsvrouw.

De ANVR wil het dilemma komende tijd aankaarten bij overleg met luchtvaartmaatschappijen.

Aanhouding na schietincident Limburg

Een persoon is aangehouden nadat er werd geschoten op een huis in het Limburgse Oirsbeek. In de nacht van donderdag op vrijdag kreeg de politie rond 01.30 uur een melding binnen van het schietincident. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen, meldde de politie.

Wat er precies is gebeurd en waarom er is geschoten, kon de politie nog niet zeggen. Oirsbeek ligt ten noordwesten van Heerlen.

Inbrekers stelen sinterklaascadeaus voedselbank

Uit het pand van de Stichting Kinderen van de Voedselbank in het Gelderse Dodewaard zijn in de nacht van donderdag op vrijdag sinterklaascadeaus gestolen. Dat meldt de politie vrijdag. Het gaat om speelgoed dat op sinterklaasdag aan kinderen zou worden uitgedeeld.

De inbrekers kwamen binnen door een ruit te verwijderen en namen voornamelijk Barbiepoppen en armbandjes mee. De politie onderzoekt de zaak nog en roept getuigen op zich te melden.

Vitesse met fitte selectie tegen FC Twente

Vitesse werkt met een fitte selectie toe naar de thuiswedstrijd van zondag tegen FC Twente. Trainer Peter Bosz mist alleen de al langer geblesseerde doelman Piet Velthuizen, die wegens een teenblessure pas na de winterstop weer inzetbaar is.

De trainer hoopt zondag een einde te maken aan een reeks van vijf niet gewonnen wedstrijden die hebben geleid tot een teleurstellende elfde plaats in de eredivisie. "Het was gewoon niet goed", zei Bosz vrijdag voor de training. "Zeker na de thuiswedstrijd van vorige week tegen Go Ahead waarin we een 2-0-voorsprong weggaven. Na de 2-1 gaan de koppies omlaag en wordt het nog 2-2. Het moet zeker beter."

Zwemsters als zevende naar finale 4x100 vrij

De Nederlandse zwemsters hebben vrijdag bij de wereldkampioenschappen kortebaan een plek in de finale van de 4x100 meter vrije slag afgedwongen. Maud van der Meer, Esmee Vermeulen, Rieneke Terink en Femke Heemskerk eindigden in de series met een tijd van 3:34,88 minuten als zevende.

Nederland dankte de kwalificatie bij de beste acht vooral aan Heemskerk, die een inhaalrace inzette. Ze was met 52,32 de snelste slotzwemster.

In de finale zullen Ranomi Kromowidjojo en Inge Dekker vrijdagavond in actie komen. Ze maakten samen met Heemskerk ook deel uit van het team dat op de 4x200 meter vrije slag het goud veroverde. Heemskerk en Kromowidjojo zwemmen vrijdag ook de finale van de 100 meter vrije slag. Dekker start in de eindstrijd van de 50 meter vlinderslag.

Wereldhockeybond nomineert acht Nederlanders

De internationale hockeyfederatie FIH heeft acht Nederlanders genomineerd voor de traditionele verkiezingen voor de beste spelers van het jaar. Ellen Hoog, Maartje Paumen en Lidewij Welten maken kans om als beste speelster te worden verkozen. Robert van der Horst en Robert Kemperman zijn genomineerd als beste speler.

Mocht Paumen de titel in de wacht slepen, dan wordt zij voor de derde maal uitgeroepen tot de beste speelster van de wereld. De stafcornerspecialiste heeft echter sterke concurrentie van de Argentijnse Luciana Aymar, die al acht keer werd bekroond. Vorig jaar won Aymar de prijs ook.

Xan de Waard is in de race voor de prijs voor het grootste talent bij de vrouwen. Die titel ging vorig jaar naar Maria Verschoor. Zij was toen de enige Nederlander die in de prijzen viel. Jaap Stockmann en Joyce Sombroek zijn genomineerd in de categorie beste doelman en -vrouw.

Binnenkort kan via internet worden gestemd. De winnaars worden in de week van 18-23 december bekendgemaakt.

[vid] Rukkende puber in Media Markt-reclame

Media Markt is genoodzaakt om hun nieuwste Zwitserse commercial aan te passen. In het reclamespotje is namelijk een rukkende puber te zien.

In het land van de ranzige stinkkaas zijn de spotjes van de elektronicaboer een stuk minder irritant. Daar brengen ze namelijk 'die Lölis' op de buis, een fictieve familie met ouderwetse meuk. Zo kijkt vaderlief naar een kleine beeldbuistelevisie en bellen moeder en dochter met een ouderwetse telefoon.

Zoonlief, een bronstige puber, trekt zich af op een paar pixelige poppetjes die een nummertje maken op een oude tv. Nadat het spotje deze week voor het eerst was vertoond, regende het klachten. Media Markt heeft al vijftig klachtenformulier op de mat gekregen.

Een klager betreurt het feit dat het spotje rond 19.00 uur was te zien. Een rukkende puber is op dat tijdstip niet geschikt voor tere kinderzieltjes. Media Markt heeft laten weten de commercial te zullen aanpassen.

Niet geschikt voor tere kinderzieltjes...

[vid] Mariah Carey live klinkt ongeveer zo

Mariah Carey trad onlangs op in Rockefeller Center en playbackte daar 'All I Want for Christmas'. Op youtube is nu de microfoonfeed. Eerder werden al mic feeds van Britney Spears en Beyoncé gelekt. Het moet gezegd; deze is niet zo slecht als die twee, maar het is toch wel een verschil met het origineel. Oordopjes in graag

Wacht vooral op de hoge tonen en uithalen rond 3:30

Toegift, gewoon omdat hij hilarisch blijft; Beyoncé

Deze is er ook met commentaar van Howard Stern

World Cup skiën in Frankrijk afgelast door sneeuwgebrek

De World Cup alpineskiën in het Franse Val d'Isere is afgelast, zo heeft wereldskibond FIS laten weten. In het skioord heerst een gebrek aan sneeuw vanwege de te hoge temperaturen.

Op 13 en 14 december zouden er een slalom en reuzenslalom voor de mannen plaatsvinden. Er wordt nog gezocht naar een vervangende locatie. Eerder liet het Zweedse Åre weten mogelijk in staat te zijn om de wedstrijden te organiseren.

Ebola-patiënt vervoerd in speciaal vliegtuig

De patiënt met ebola die vermoedelijk komend weekeind naar Nederland komt, wordt vervoerd met een speciaal vliegtuig van de Amerikaanse maatschappij Phoenix Air. Het gaat om een toestel van het type Gulfstream III waarin de patiënt volkomen geïsoleerd kan worden vervoerd. Het transport heeft plaats onder auspiciën van de Verenigde Naties.

De Gulfstream is een ambulancevliegtuig dat is aangepast aan het vervoer van hoogst besmettelijke ebolapatiënten. Tijdens de reis verblijft de patiënt in een soort tent van doorzichtig kunststof. De tent bestaat uit twee delen, de ruimte voor de patiënt, inclusief toilet, en een soort sluis waarin verplegend personeel beschermende pakken kunnen aan- en uittrekken. Beide ruimten hebben hun eigen luchtsysteem.

Ebola-slachtoffers die in Amerika zijn verpleegd zijn ook met Phoenix Air vervoerd.

Blok spoort woningcorporaties aan

De woningcorporaties moeten nu flink gaan investeren in goed onderhoud en het isoleren van hun huurwoningen. Minister Stef Blok van Wonen (VVD) zei dat vrijdag in reactie op nieuwe cijfers over het gezamenlijk vermogen van de corporaties. Dat is vorig jaar met bijna 13 miljard gestegen tot ruim 45 miljard euro.

De corporaties stonden het afgelopen jaar massaal op hun achterste benen toen het kabinet een verhuurdersheffing van 1,7 miljard euro wilde invoeren. Dan zou er geen geld overblijven om te investeren. "Gelukkig is dat er wel en het zou goed zijn als er nu geïnvesteerd wordt", aldus Blok.

Het geld moet naar onderhoud en isolatie van woningen en zeker niet naar de commerciële activiteiten, zoals het verkopen van woningen, die corporaties ook ontplooien. Daar is vorig jaar fors geld op verloren, constateert Blok.

Kamp zit niet met PvdA-motie over schaliegas

VVD-minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft geen probleem met de oproep van coalitiegenoot PvdA aan het kabinet om geen schaliegas te gaan winnen. "Ik kan u verzekeren dat er geen schaliegas wordt gewonnen in deze kabinetsperiode", zei hij vrijdag voorafgaande aan de ministerraad.

Als de motie van de PvdA dinsdag in de Tweede Kamer wordt aangenomen, kan Kamp die dus uitvoeren. Of dat ook betekent dat er deze kabinetsperiode geen proefboringen plaatsvinden liet hij in het midden. Kamp denkt nog een halfjaar nodig te hebben voor het onderzoek naar de vraag of schaliegas nuttig en noodzakelijk is en of het verantwoord kan worden gewonnen.

Op basis van die uitkomsten bekijkt het kabinet in de tweede helft van volgend jaar of er proefboringen kunnen worden gedaan, aldus Kamp.

[upd] Sinterklaasjournaal sluit af met zwarte Sint

Zwarte Piet met mijter op en tabberd aan. In de laatste aflevering van het populaire Sinterklaasjournaal was donderdag een Piet te zien die volkomen gelijkwaardig was aan Sint. De oude Opa Piet zat in het kinderprogramma op een wit paard. Hij reed aan het einde van het kinderprogramma samen weg met de traditionele Sinterklaas, die op een zwart paard zat.

De afsluiter van het Sinterklaasjournaal, vaste prik voor veel kinderen en ouders, maakte de nodige reacties los op sociale media. Op Twitter varieerden de reacties van 'Dit had niemand zien aankomen geloof ik!' en 'Een witte en een bruine Sinterklaas, prachtig!' tot 'Niemand die deze linkse onzin slikt'.

In de verhaallijn van het Sinterklaasjournaal kon Sint de hulp van Opa Piet goed gebruiken: hij is de laatste tijd erg moe.

Omroep NTR speelde in het programma al eerder in op de discussie over Zwarte Piet. Zo was te zien dat een blanke piet-in-opleiding door de schoorsteen kwam en zodoende iets zwarter was geworden. Ook maakten de 'clownpieten' hun opwachting. Daarnaast waren er ook nog volop traditionele zwarte pieten te zien.

"De meerderheid van de redactie vond het tijd voor verandering", vertelde presentator Dieuwertje Blok bij De Wereld Draait Door. "Ik vind dat het Sinterklaasjournaal heeft laten zien wat je met creativiteit kunt doen. Het is aan mensen zelf om daar uiteindelijk invulling aan te geven." Dat is - gebruikmakend van geld van het volk - gebeurd binnen het sinterklaasjournaal.

Het kinderprogramma maakt soms heftige emoties los bij volwassenen, ervoer ook Blok. Nog voordat het seizoen was begonnen ontving ze een dreigbrief, waarvan ze aangifte deed bij de politie. Een woordvoerder van de NTR wilde donderdagavond niet ingaan op vragen over het dreigement. Blok zelf zei in DWDD dat ze dacht dat de bedreiging was geschreven door 'een blanke boze man', waarmee ze zichzelf als racist wegzet.

Overigens zal het allemaal weinig uithalen bij de anti-Pieten. Vorig jaar werd al duidelijk dat Piet helemaal zal moeten verdwijnen, willen de zeurpieten tevreden zijn.

Man van 70 perste familie De Mol af

Een 70-jarige man uit Zeist heeft bekend dat hij John en Linda de Mol meer dan een jaar heeft afgeperst en bedreigd. De man stuurde brieven naar John de Mol waarin hij een groot geldbedrag eiste, anders zou hij het gezin van Linda de Mol iets aandoen. Hij is woensdag opgepakt, aldus een woordvoerder van de politie.

De Zeistenaar is de man die in september bij een banketbakker in Blaricum een doos taartjes bestelde voor John de Mol. Op de taartdoos liet hij een dreigbrief plakken. De politie kwam de man onder meer door zevenhonderd tips op het spoor.

Van Rouwendaal als tweede naar WK-finale

Zwemster Sharon van Rouwendaal heeft zich op het WK kortebaan in Doha overtuigend geplaatst voor de finale van de 400 meter vrije slag. De houdster van het Nederlands record liet in de series de tweede tijd noteren.

Van Rouwendaal tikte aan na 4:00,60 minuten, een kleine anderhalve seconde boven haar nationale toptijd. Alleen de Spaanse topfavoriete Mireia Belmonte Garcia was sneller: 4:00,29. De derde tijd was er voor de pas zestienjarige Chinese Zhang Yufei in 4:00,86. 

De finale wordt vrijdag aan het eind van de middag Nederlandse tijd gezwommen.

'Geld geen probleem voor Van Gaal'

Geld vormt geen obstakel voor Louis van Gaal als hij de selectie van Manchester United wil versterken. Dat heeft de Nederlandse oefenmeester van de clubleiding van de Red Devils te horen gekregen, meldt de BBC. In de zomertransferperiode gaf Van Gaal al bijna 190 miljoen euro uit aan onder meer Daley Blind en Radamel Falcao.

Van Gaal zou nu vooral de verdediging van de nummer vier van Engeland willen versterken. Mats Hummels van Borussia Dortmund en Diego Godin van Atlético Madrid staan volgens de Britse omroep op zijn verlanglijstje. Ook zou Van Gaal landgenoot Kevin Strootman van AS Roma naar de Premier League willen halen.

Rusland voert strijd tegen daling roebel op

De Russische centrale bank heeft woensdag opnieuw actie ondernomen tegen de aanhoudende daling van de roebel. Dat maakte de bank vrijdag bekend.

De centrale bank verkocht op 3 december voor 1,9 miljard dollar aan buitenlandse valuta om de waarde van de eigen munt te ondersteunen. Dit was de tweede interventie sinds het besluit van begin november om de koers van de roebel vrij te laten bewegen. Maandag werd zevenhonderd miljoen dollar uitgetrokken om de neergang van de munt te stoppen.

Sinds de flexibilisering van de roebel is de Russische munt, mede door de forse daling van de olieprijs, scherp in waarde gedaald. Vrijdagochtend liep de koers licht op, waardoor het verlies van deze week enigszins werd beperkt, tot iets minder dan zes procent.

Sinterklaas koopt veel meer online

Onlinewinkels hebben hun weekomzet door de sinterklaasaankopen flink zien toenemen. De omzet van webshops nam in de vijf weken voor Sinterklaas met 27 procent toe ten opzichte van hun gemiddelde weekomzet. De verkoop van Sinterklaascadeaus in de periode van 1 november tot 5 december is daarmee goed voor een kleine 170 miljoen euro aan extra online omzet. Dit blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van Thuiswinkel.org uitgevoerd door marktonderzoeker GfK.

Een krappe zestig procent van de ondervraagde webwinkeliers zegt dit jaar een toename van de feestdagenomzet te zien ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Waar hun gemiddelde weekomzet in de eerste drie kwartalen op 128 miljoen euro lag, was dat in de weken voor Sinterklaas 162 miljoen euro.

Inhaalslag vrouwen die promoveren

Vrouwelijke wetenschappers die promoveren zijn met een inhaalslag bezig ten opzichte van de mannen. Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) is van de promovendi tussen 30 en 35 jaar 51 procent vrouw. In de groep van 25 tot 30 jaar is dat 58 procent. Op dit moment is van alle gepromoveerden een derde vrouw.

Vrouwen halen hun doctorstitel vaker dan mannen op de gebieden gezondheidswetenschappen en gedrag en maatschappij. Mannen promoveren vaker op gebied van wiskunde, natuurkunde en techniek.

Het CBS meldt verder dat de jaarlijkse groei van het aantal mensen dat promotieonderzoek doet twee keer zo groot is als twintig jaar geleden. In het academische jaar 2012-2013 haalden ruim vierduizend mensen een doctorstitel.

Jimmy Fallon maandag weer aan het werk

Jimmy Fallon geniet nog een extra dagje van zijn vaderschapsverlof. De kersverse vader is maandag weer te zien in zijn The Tonight Show, weet NY Post.

Vrijdagavond wordt er een herhaling van een eerdere aflevering uitgezonden. Presentator Jimmy is maandag weer live te zien, hij interviewt dan Chris Rock en Carrie Underwood, aldus een woordvoerder tegenover de New Yorkse krant.

Fallon en zijn vrouw Nancy werden woensdag voor de tweede keer vader en moeder van een dochter. De kleine meid werd, net als haar zus Winnie Rose van anderhalf, geboren via een draagmoeder.

Ook El Ghazi verlengt contract bij Ajax

Na Davy Klaassen, Ricardo van Rhijn, Joël Veltman en Jasper Cillessen is Anwar El Ghazi de volgende speler die zijn contract bij Ajax heeft verlengd. Hij tekent voor drie jaar bij en is nu tot de zomer van 2019 verbonden aan de Amsterdamse club. 

El Ghazi debuteerde in augustus bij Ajax tijdens de verloren wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal (PEC Zwolle - Ajax, 1-0). Tot nu toe kwam hij negentien keer in actie voor de Amsterdammers, waarin hij zes keer doel trof. "Een blijer persoon dan ik kan je nu niet vinden", zegt El Ghazi. "Ik hoefde er zeker niet lang over na te denken. Ik heb het heel erg naar mijn zin bij Ajax, de club heeft veel vertrouwen in me en het publiek is fantastisch."

El Ghazi is ook blij dat zijn ploeggenoten hebben bijgetekend. "Het is zaak deze kern bij elkaar te houden en als één team te groeien. We willen allemaal bij elkaar blijven en van daaruit presteren." Momenteel is de geboren Barendrechter geblesseerd aan zijn lies en kan daardoor komend weekeinde niet in actie komen in de wedstrijd tegen Willem II. Het is ook nog twijfelachtig of El Ghazi de laatste Champions League-groepswedstrijd tegen Apoel FC haalt. 


Anwar El Ghazi is nu tot de zomer van 2019 in dienst bij Ajax. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

Knicks dieper in de zorgen

De basketballers van New York Knicks beleven een historisch slechte seizoensstart in de Amerikaanse NBA. De vermaarde ploeg uit de Big Apple verloor donderdag voor de zestiende keer in twintig wedstrijden. De Cleveland Cavaliers wonnen in New York met 90-87. Kyrie Irving was topscorer bij de winnende ploeg met 37 punten.

Carmelo Anthony had er in de slotseconden van de reguliere speeltijd nog een verlenging uit kunnen halen, maar de vedette van de Knicks miste de driepunter die zijn ploeg op gelijke hoogte had kunnen brengen. LeBron James was wederom waardevol voor de Cavaliers met negentien punten en twaalf assists. Tim Hardaway jr maakte twintig punten voor de Knicks.

Overige uitslagen
Portland Trail Blazers - Indiana Pacers 88-82
Golden State Warriors - New Orleans Pelicans 112-85 

Wereldkampioen Stybar mijdt het veld

Wereldkampioen Zdenek Stybar is de maanden december en januari niet te zien in veldritten. De Tsjech rekent er eigenlijk ook niet op dat hij op 1 februari zijn titel verdedigt in Tabor, nota bene in zijn geboorteland. "Dat wordt een moeilijk verhaal. Zou het WK in een ander land plaatshebben, dan had ik me al teruggetrokken. Maar in Tabor werd ik voor de eerste keer wereldkampioen, daar liggen bijzondere herinneringen", zei Stybar vrijdag.

Stybar kwam in oktober hard ten val in de Kermiscross van Ardooie en liep zwaar schouderletsel op. Hij onderging donderdag een reeks testen in Leuven en daaruit bleek dat zijn lichaam nog niet klaar is voor het crossen. "Het herstel gaat op zich goed, maar ik heb nog steeds pijn. Ik kan mijn fiets ook nog niet op de schouder dragen. Ik vind het erg jammer, want het is voor het eerst in jaren dat ik het veldrijden moet opgeven."

Wereldkampioen Stybar mijdt WK veldrijden (Pro Shots/George Deswijzen)
Wereldkampioen Stybar mijdt WK veldrijden (Pro Shots/George Deswijzen)

[pic] Stom schaap in de boeien geslagen

Een opmerkelijk stom schaap is in de boeien geslagen. Het beest dacht wel even op de N31 nabij hectometerpaaltje 65.0 over te kunnen steken. Gelukkig reageerde de politie uit Drachten snel en accuraat, zoals het de sterke arm betaamt. Het arme schaap is gearresteerd en per politieauto afgevoerd naar een gesloten inrichting.

Ryan Reynolds bevestigt zichzelf als Deadpool

Ryan Reynolds gaat waarschijnlijk inderdaad de rol van Deadpool op zich nemen in de gelijknamige comic-verfilming. De acteur, waarvan iedereen al jaren verwacht dat hij de rol zal spelen, hintte hiernaar op zijn Twitter-account.

"Uh... It's Chimichanga Time," tweette de acteur, die de rol van Deadpool al speelde in X-Men Origins: Wolverine en zijn stem leende aan een computergeanimeerde testscène voor de film.

Deadpool, echte naam Wade Wilson, staat bekend om het regelmatig doorbreken van de theatrale fourth wall, oftewel het praten tegen de kijker/lezer. De antiheld heeft de bijnaam "the merc with a mouth" vanwege zijn bijdehante karakter en kent wereldwijd een grote schare fans. De eerste solo Deadpool wordt verwacht in februari 2016 en zal worden geregisseerd door Tim Miller.

Obama presenteert nieuwe minister van defensie

De Amerikaanse president Barack Obama presenteert vrijdag Ashton Carter als zijn nieuwe minister van defensie. Als de Senaat de voordracht goedkeurt, wordt Carter de vierde minister van defensie van Obama, na Robert Gates, Leon Panetta en Chuck Hagel.

In tegenstelling tot alle andere ministers in het Pentagon van de afgelopen meer dan dertig jaar kan Carter niet bogen op een carrière in de krijgsmacht of het Congres. Hij is relatief onbekend, maar heeft in het Pentagon onder twee Democratische presidenten gediend: Bill Clinton en Obama.

De 60-jarige Carter wordt de eerste minister van defensie die na de Vietnam-oorlog volwassen werd. Hoewel hij zelf nooit onder de wapenen was, verkeerde hij de afgelopen jaren wel vaak onder uitgezonden troepen, vooral in zijn periode als onderminister van defensie in de jaren 2011-2013. Aan de Yale Universiteit studeerde hij natuurkunde en middeleeuwse geschiedenis.

"Er was in mijn hoofd geen relatie tussen die twee vakken, anders dan dat ze mij allebei fascineerden", schreef hij in 2007. "Ik ben dol op stoffige archieven, het ontcijferen van middeleeuwse handschriften en het leren van alle talen die nodig zijn om primaire en secundaire historische literatuur te lezen, met name Latijn."

Hoe Carter de defensie-agenda van Obama gestalte zal geven, of zijn invloed zal aanwenden om deze in nieuwe richtingen te sturen, is onduidelijk. Er zijn tal van geschriften van zijn hand waaruit wel het een en ander valt af te leiden. Zo schreef hij in 1999 samen met oud-minister van defensie William Perry een boek, Preventive Defense, waarin zij gevaren aangeven die, indien verkeerd aangepakt, kunnen uitgroeien tot 'echt grote bedreigingen' van de Verenigde Staten.

Op plaats een stellen zij het gevaar dat 'Rusland vervalt in chaos, isolement en agressie' en 'ten prooi valt aan zijn slechtste neigingen'. Noord-Korea staat ook op hun lijst. In een opiniestuk dat in juni 2006 in The Washington Post werd afgedrukt schreven Carter en Perry dat de VS niet moeten toestaan 'dat een openlijk vijandig land met kernwapens een intercontinentale ballistische raket vervolmaakt'. Als Noord-Korea voorbereidingen treft om een dergelijke raket te lanceren, zouden de VS hun intentie om die raket te vernietigen meteen duidelijk moeten maken, bijvoorbeeld met kruisraketten afgevuurd door een onderzeeboot.

Eerste beelden DBZ: Ressurrection of F

Dragon Ball Z: The Resurrection of F is een nieuwe film in het Dragon Ball Z-universum. De film is het vervolg op de vorig jaar verschenen Dragon Ball Z: Battle of the Gods en deze keer zullen Goku en Vegeta de strijd aan moeten gaan met een oude bekende.

Uit de beelden kunnen we herleiden dat de F in de titel,  Dragon Ball Z: The Resurrection F, voor Frieza staat. Zeer waarschijnlijk heeft iemand de Dragon Balls gebruikt om Frieza, de meest meedogenloze badguy uit Dragon Ball Z-universum, weer tot leven te wensen.

Dragon Ball Z: The Resurrection of F verschijnt 18 april 2015 in de Japanse bioscopen of de film ook naar het westen komt is officieel nog niet bekend.

Criminele illegaal krijgt uitkering

Een illegale Armeniër die door de gemeente Boxmeer met een maandelijkse bijdrage wordt gesteund is een paar jaar geleden veroordeeld voor geweld tegen een politieagent. De gemeente wist dat niet maar het is ook geen reden om de bijzondere financiële steun aan de Armeniër en zijn gezin te heroverwegen, liet burgemeester Karel van Soest vrijdag weten.

Het gezin moet Nederland verlaten omdat de 31-jarige Armeniër Hovsep Khachatryan heeft opgebiecht dat hij bij aankomst in Nederland vijftien jaar geleden heeft gelogen over zijn ware identiteit. Zijn verblijfsvergunning werd daarom ingetrokken.

Hovsep Khachahtryan verloor zijn baan omdat hij nu illegaal in Nederland is. Tegen de regels in gaf de gemeente hem eerst een uitkering. Nu krijgt hij van de gemeente nog 1250 euro per maand.

FNV krijgt meldingen over werk zonder loon

De FNV heeft in vier weken tijd bijna tweehonderd meldingen binnengekregen van mensen die aan het werk zijn en daar geen loon voor krijgen. Dat blijkt uit een tussenstand van een meldpunt van de vakbond.

Er trokken vooral veel mensen aan de bel die in de bijstand zitten en tijdelijk vrijwilligerswerk verrichten in bijvoorbeeld de zorg, het personenvervoer of de groenvoorziening. Zij werken soms meer dan dertig uur per week. Toch staat er tegenover het werk dat zij doen vaak niet meer dan een bijstandsuitkering van zo'n negenhonderd euro.

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het begeleiden van werkzoekenden die in de bijstand zijn beland. FNV voert daarom in verschillende gemeenten actie, om te zorgen dat er beter beleid wordt gemaakt. Het verplichte vrijwilligerswerk dat bijstandsgerechtigden nu moeten doen, zorgt vaak toch niet voor meer kans op een echte baan, aldus de vakbond.

FNV vindt verder dat het bestaan van werken zonder loon leidt tot verdringing van betaalde krachten. Bij het meldpunt kwamen ook veel reacties van krachten die werken via een onbetaalde stageplaats.

PvdA wil debat over homo-emancipatie

De PvdA wil in de Tweede Kamer een debat en een hoorzitting met deskundigen houden over de gebrekkige homo-emancipatie onder conservatief gelovigen in Nederland. Aanleiding is het vrijdag verschenen rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) waaruit blijkt dat een meerderheid van de moslims en strenggelovige protestanten homoseksualiteit afkeurt.

De PvdA maakt zich zorgen over 'dit gebrek aan tolerantie in de samenleving', zegt Tweede Kamerlid Keklik Yücel. "Het schiet niet op zo. Iedereen heeft het recht om zichzelf te kunnen zijn en te ontwikkelen. Ongeacht geslacht, religie of geaardheid. Niemand bepaalt voor een ander hoe hij zijn leven moet leven en moet lief hebben."

De regeringspartij ziet een belangrijke rol weggelegd voor rolmodellen, die als een soort ambassadeurs optreden om de acceptatie van homo's in behoudende kringen te vergroten. Yücel wil dat minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker (PvdA) hier snel mee aan de slag gaat.

Nieuwe Gears of War boekt vooruitgang

De nieuwe Gears of War-game, die gemaakt wordt voor Xbox One, boekt flinke vooruitgang. Dat zei althans Xbox-topman Phil Spencer, na een bezoek aan Black Tusk Studios, de ontwikkelaar die verantwoordelijk is voor de nieuwste telg uit de serie.

Spencer liet in een Tweet weten dat hij een goede dag had tijdens zijn bezoek aan Black Tusk Studios in Vancouver, waarbij hij aangaf dat de game 'massive progress' boekt. Ondanks dat een nieuwe studio onder de vleugel van Microsoft werkt aan de nieuwste GoW-titel, werkt oudgediende Rod Fergusson ook mee aan het project. Fergusson was in het verleden al werkzaam bij Epic Games en werkte daar mee aan de eerste drie delen van de serie. Na een kortstondig project bij Irrational Games, waar hij meewerkte aan de release van BioShock: Infinite, keerde hij terug bij zijn lievelingetje.

Voor de rest bestaat Black Tusk uit heel veel ervaren ontwikkelaars, maar weinig Gears-veteranen. Gears-peetvader, Cliff Bleszinski, verliet Epic Games in 2012 en zal niets te maken hebben met het nieuwe deel. Over de nieuwe Gears of War zijn geen details bekend, behalve dat het geen reboot zal worden.

Nijhuis in record en snelste tijd naar halve finales WK

Moniek Nijhuis blijft indruk maken op het WK kortebaanzwemmen in Doha. Nadat ze donderdag al brons veroverde op de 50 meter schoolslag, verbrak ze vrijdag in de series van de dubbele afstand haar eigen Nederlands record.

Nijhuis tikte aan na 1:04,32 minuten, waarmee ze ruim sneller was dan haar meer dan vijf jaar oude record (1:04,56). Het was tevens de snelste tijd van het hele veld, want ook topfavoriete Ruta Meilutyte kwam er niet aan. De Litouwse zwom naar 1:04,47 en noteerde de tweede tijd, voor de Chinese Shi Jinglin (1:04,88).

Snowboarder Van der Wal mist finale halfpipe

Snowboarder Dolf van der Wal heeft in de eerste World Cup van deze winter op de halfpipe de finale niet gehaald. De Amsterdammer eindige donderdag in het Amerikaanse Copper Moutain als achtste in zijn heat. Alleen de beste vijf plaatsten zich voor de eindstrijd.

Van der Wal was niettemin tevreden met zijn seizoensopening. "Ik had gehoopt dat ik vooraf meer had kunnen trainen, maar er was niet genoeg sneeuw voor de pipe. We hadden uiteindelijk drie trainingsdagen."

Daarin bereidde hij zich voor op dezelfde run die hij uitvoerde op Olympische Spelen van Sochi. "De eerste run was ik te zenuwachtig. De tweede run ging goed, maar voor de laatste 'trick' dacht ik dat ik niet genoeg snelheid had, dus heb ik een 'straight air' gedaan."

Sven Kramer kraakt Sportgala

Schaatser Sven Kramer uit zich zeer kritisch over het Sportgala. De verkiezingen van de sporters van het jaar zijn te veel een populariteitsprijs die voor groot deel is gebaseerd op de gunfactor, schrijft de schaatskampioen vrijdag in zijn column in De Telegraaf. "Bij het stemgedrag van sporters gaat het niet louter om de weging van prestaties, maar veel meer en veel te vaak om persoonlijke voorkeuren."

Voetballers en schaatsers komen er volgens Kramer om die reden vaak bekaaid af. "Waarom? Omdat wij het in de ogen van veel sporters te goed hebben, zowel qua aandacht als financiële beloning. Daarnaast leeft de gedachte dat schaatsers te succesvol zijn. En dat is weer typisch Nederlands."

Wat Kramer betreft heeft het Sportgala geen meerwaarde. "Anders gezegd, ik zal er geen seconde minder van slapen als we met deze verkiezing zouden stoppen."

De prijs van beste sportman van het jaar is in Nederland inmiddels 63 keer uitgereikt. Schaatsen is de sport met de meeste 'zeges': 17 stuks, op de voet gevolgd door het wielrennen met 16 keer winst. Wel ging de prijs in de laatste tien jaar 'slechts' twee keer naar een schaatser. Bij de vrouwen is het beeld iets anders. Van de 57 prijzen voor sportvrouw van het jaar gingen er 14 naar zowel wielrennen als zwemmen. Zeven keer won een schaatster, net zoveel als het kunstschaatsen - waarvan Sjoukje Dijkstra er al zes won.

Sven Kramer kraakt Sportgala (Pro Shots/Erik Pasman)
Sven Kramer kraakt Sportgala (Pro Shots/Erik Pasman)

Eerste ebolapatiënt naar Nederland

Nederland ontvangt waarschijnlijk komend weekeinde voor het eerst een ebolapatiënt. Het gaat om een Nigeriaanse militair, hij wordt opgenomen in het Calamiteitenhospitaal van het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid heeft een bericht daarover in De Telegraaf vrijdag bevestigd. De Nigeriaan maakt onderdeel uit van van de vredesmacht van de Verenigde Naties in Liberia (Unmil), een van de West-Afrikaanse landen die getroffen is door ebola.

Nederland heeft sinds het uitbreken van de ebola epidimie vier bedden beschikbaar gesteld aan de WHO, waarvan nu voor het eerst gebruik wordt gemaakt. De vier ziekenhuisbedden zijn alleen beschikbaar gesteld voor internationale hulpverleners die tijdens hun werk ebola oplopen.

Opnieuw rugblessure skiër Van Heek

Skiër Marvin van Heek is opnieuw geblesseerd geraakt aan zijn rug. De Franse Nederlander komt dit weekeinde niet in actie op de afdaling en de super-G tijdens de World Cup in het Amerikaanse Beaver Creek (Colorado), meldde de Nederlands skivereniging vrijdag. "Ik moet in ieder geval een paar dagen rust nemen", aldus Van Heek, die vorig jaar wegens een hernia het hele seizoen aan de kant stond.

Van Heek maakte afgelopen weekeinde zijn rentree in het World Cup-circuit met de 41e plaats op de afdaling van Lake Louise in Canada. Deze week ging het mis in de training. Een MRI-scan toonde aan dat hij een geïrriteerde wervelschijf heeft. Hoe lang het herstel precies gaat duren, is nog onduidelijk. "Dit is niet makkelijk, maar mijn seizoen hangt niet af van één race", bleef Van Heek ondanks de nieuwe tegenslag optimistisch.

Waardeloze rentree golfer Tiger Woods

Tiger Woods heeft een onthutsend zwakke rentree gemaakt op de golfbaan. De Amerikaanse sporticoon noteerde in de eerste ronde van de Hero World Challenge 77 slagen, vijf boven par en elf meer dan koploper Jordan Spieth. "Het was zo'n dag dat niets lukte", sipte de 38-jarige Woods na afloop van zijn waardeloze optreden, die hem de laatste plaats opleverde in het toernooi in Florida op de golfbaan van Windermere.

De Amerikaan speelt zijn eerste wedstrijd na maanden rust en revalidatie van zijn rugblessure. Ook oefende hij op zijn swing. Dat die er nog niet goed inzit, bewees zijn eerste ronde op de baan van Isleworth, die Woods naar eigen zeggen als zijn broekzak kent en naar schatting ongeveer vijfhonderd keer heeft gespeeld. Hij sloeg de ballen een aantal keren ver buiten de fairway.

Plotdetails van Batman v Superman gelekt

De productie van Batman v Superman: Dawn of Justice is nog in volle gang, maar intussen zijn er details over de plot van de superhelden-mashup bekend geworden. Het lijkt erop dat de film een aantal links naar Suicide Squad gaat bevatten. 

Volgens Badass Digest hebben kijkers aan het einde van de film niet alleen de reeds aangekondigde Superman, Batman, Wonder Woman, Cyborg, Lex Luthor en Aquaman gezien, maar ook The Flash, de huurmoordenaar KGBeast en de klassieke Superman-schurk Doomsday.

De verschijning van Doomsday is volgens de geruchten het gevolg van Lex Luthors bewerkingen van General Zods lichaam, dat hij heeft bemachtigd na de veldslag in Metropolis. In de comics is Doomsday een creatie van Kryptoniaanse wetenschappers die in de jaren '90 verantwoordelijk was voor de dood van Superman. Kijkers zagen een vorm van Doomsday voor het laatst in Smallville, gespeeld door Sam Witwer.

Doomsday
Doomsday

In Dawn of Justice zal in een scène te zien zijn hoe Luthor het lichaam van Zod te pakken krijgt. Batman zou het lichaam in Luthors lab ontdekken tijdens een zoektocht naar Kryptonite binnen LexCorp. De creatie van Doomsday door Luthor zou passen binnen zijn agenda om een wapen te hebben tegen alle metahumans. Luthor zou ook agenten voor hem hebben werken, zoals Anatoli Knyazev oftewel 'KGBeast'. Volgens ooggetuigen is de naam van Knyazev gespot op een kleedkamer op de set in Chicago.

Naast Doomsday en KGBeast zou ook de Joker al een bekend figuur zijn voor de personages in de film, ook al komt hij er zelf niet in voor. Dit zou aansluiten bij het idee dat Batman al enige tijd actief is. Eerder deze week werd bekend dat Jared Leto de rol van de Joker gaat spelen in Suicide Squad. Met de bekendmaking van deze details heeft de al overvolle film er een taak bij, namelijk dienen als lead-in voor de schurkenfilm.

Batman v Superman: Dawn of Justice staat nog steeds op de agenda voor maart 2016.

Schade vogelgriep gaat richting veertig miljoen

De recente uitbraak van vogelgriep heeft de sector en de de overheid tot nog toe 32 miljoen tot 39 miljoen euro gekost. Dat heeft het Wageningse onderzoeksinstituut LEI berekend. De kosten komen voort uit het ruimen van kippen op besmette bedrijven en indirecte kosten door het vervoersverbod en het wegvallen van de export.

Niet alleen de overheid en de pluimveehouders, maar ook slachterijen, broederijen en vermeerderingsbedrijven hebben schade opgelopen door de vogelgriep.

Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) versoepelde de maatregelen afgelopen week, maar het regime blijft voorlopig strenger dan normaal.

Cosby slaat terug met eigen rechtszaak

Bill Cosby heeft een rechtszaak aangespannen tegen een van de vrouwen die hem van seksueel misbruik beschuldigt. Volgens Cosby heeft Judy Huth hem geprobeerd te chanteren.

De 56-jarige vrouw stapte dinsdag naar de rechter. Zij claimt dat de 77-jarige komiek haar in 1974, toen zij 15 jaar oud was, heeft aangerand en gedwongen tot seksuele handelingen. Ze zegt deze herinnering jarenlang te hebben onderdrukt, waardoor ze Cosby nu pas heeft aangeklaagd.

Volgens Cosby is dit allemaal onzin. In zijn rechtszaak, waarvan entertainmentwebsite TMZ de documenten in handen heeft, zegt hij dat Huth haar verhaal tien jaar geleden al tevergeefs aan roddelbladen probeerde te verkopen.

Vorige maand benaderde haar advocaat de raadsman van Cosby. Hij zou hem hebben laten weten dat Huth haar mond wilde houden in ruil voor honderdduizend dollar. Toen meerdere vrouwen met misbruikverhalen naar buiten traden, verhoogde hij dat bedrag naar 250 duizend dollar.

Cosby wil dat Huths rechtszaak wordt geseponeerd en dat de vrouw een boete krijgt.

Drukke avondspits vanwege heerlijk avondje

Veel mensen gaan vrijdagmiddag al vroeg de weg op om op tijd aan het heerlijk avondje te kunnen beginnen. De avondspits zou bovendien nog wel eens twee keer zo druk kunnen zijn als anders, waarschuwt de VerkeersInformatieDienst (VID). Op het piekmoment, rond 17.00 uur, staat er dan driehonderd kilometer op de Nederlandse snelwegen, tegen 150 op een normale vrijdagmiddag.

Ook de afgelopen drie jaar stond het steevast over zo'n driehonderd kilometer vast in de pakjesavondspits.

Traditioneel ontstaat de eerste vertraging vrijdag al rond 13.30 uur in de regio Rotterdam en op de A1 tussen Amersfoort en Amsterdam. "Bij normale weersomstandigheden neemt de drukte na 17.30 uur snel af en zijn de grootste problemen voor 18.30 uur achter de rug." Vrijdagmiddag valt alleen in het westen van het land wat regen.

Sint neemt haast geen snoep mee uit Spanje

Sinterklaas neemt nauwelijks snoep mee uit Spanje. Van al het lekkers dat vorig jaar Nederland binnenkwam, was slechts drie procent afkomstig uit Spanje en dan gaat het vooral om zuurtjes en keelpastilles. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag, op 5 december, bekend.

Grootleveranciers van snoep blijken onze buurlanden België en Duitsland. Zij zijn goed voor bijna zestig procent van de import. Onze zuiderburen leveren met name chocolade, bonbons en marsepein. Uit Duitsland halen we hoofdzakelijk chocolade, bonbons, marsepein en karamels.

In 2013 voerde ons land ruim driehonderd kilo snoep in met een waarde van bijna een miljard euro. In totaal versnoepen we jaarlijks voor ongeveer 1,6 miljard euro. Dat is iets meer dan 95 euro per Nederlander.

Benedict Cumberbatch is Doctor Strange

Marvel heeft officieel bevestigd dat Benedict Cumberbatch de titelrol van Steven Strange zal spelen in Doctor Strange, de derde film in Marvels Phase 3.

De film, geregisseerd door Scott Derrickson en geschreven door Jon Spaiths, volgt het verhaal van neurochirurg Steven Strange die, na een auto-ongeluk, de verborgen wereld van magie en alternatieve dimensies ontdekt.

"Het verhaal van Steven Strange vraagt om een acteur die in staat is grote diepte en oprechtheid over te brengen," licht Kevin Feige, filmopperhoofd bij Marvel, toe in de aankondiging. "In 2016 zal Benedict aan het publiek tonen waarom Doctor Strange zo'n uniek en boeiend personage is."

Cumberbtach is internationaal natuurlijk het beste bekend door zijn vertolking van Sherlock Holmes in de BBC-serie Sherlock, maar hij is ook te zien en te horen geweest in Star Trek, de Hobbit-films en films als War Horse en Tinker Tailer Soldier Spy. Binnenkort is hij te zien als Alan Turing in The Imitation Game.

Geruchten over Cumberbatch' betrokkenheid bij Doctor Strange waren er al in oktober, maar Feige gaf indertijd aan dat bij de bekendmaking van het Phase 3-rooster alles gemeld zou worden wat definitief was. Dat Cumberbatch daar niet genoemd werd, betekent dat de onderhandelingen toen nog liepen. Doctor Strange wordt uitgebracht op 4 november 2015.

PlayStation is jarig (20)

Zo'n twintig jaar geleden, op drie december 1994, kwam de eerst PlayStation-console op de markt. Sony had nog geprobeerd om samen met Sega een spelcomputer te ontwikkelen. Toen die deal afketste, deed Sony een poging om te werken met Nintendo, maar zij weigerden. Sony ging toen zelf maar aan de slag. Ondanks de release van Sega Saturn enkele weken ervoor, was het de debuterende spelcomputer van Sony die de nieuwe standaard voor consolegaming zette.

Taekwondoka Oogink wint World Grand Prix Final

Taekwondoka Reshmie Oogink heeft voor een bijzondere prestatie gezorgd. In het Mexicaanse Querétaro heeft de Nederlandse de World Grand Prix Final in de klasse boven 67 kilogram op haar naam geschreven. Op dat toernooi mogen alleen de beste acht taekwondoka's van de wereld aan de start verschijnen.

Oogink begon het toernooi als nummer zeven van de wereld, doordat ze onlangs onder meer tweede werd tijdens de Grand Prix in Manchester. In de eerste ronde, de kwartfinale, nam ze het op tegen de Russische Olga Ivanova, de wereldkampioene van 2013. De 25-jarige Oogink rekende met 7-6 met haar concurrente af, waarna Lee In-jong uit Zuid-Korea aan de beurt was.

De Zuid-Koreaanse heeft al drie zilveren WK-medailles op zak, maar dat kon weinig indruk maken op Oogink: 5-4. In de finale wachtte dan de thuisfavoriete uit Mexico, Maria Espinoza, oud-wereldkampioene en winnares van olympisch goud in 2008 en brons in 2012. Ook zei kon Oogink echter niet stoppen en met 4-2 pakte de Nederlandse zonder twijfel de grootste overwinning uit haar loopbaan.

Dankzij haar zege kan Oogink mogelijk stijgen naar de vijfde plaats op de olympische ranking in haar gewichtsklasse. Het behouden van die positie is belangrijk, want de beste zes nationaliteiten op de ranking van december 2015 verdienen een automatisch ticket voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016.

Hockeysters in halve finale tegen Argentinië

De Nederlandse hockeysters spelen zaterdag in de halve finale van de Champions Trophy tegen titelverdediger Argentinië. Het gastland was in de kwartfinale in Mendoza te sterk voor China: 7-2. Oranje had de laatste vier bereikt door winst op Duitsland. Michelle van der Pols maakte het enige doelpunt.

Op het WK afgelopen zomer in Den Haag was Nederland in de halve finale met liefst 4-0 te sterk voor Argentinië, dat daardoor zijn titel kwijtraakte. Oranje pakte vervolgens in de finale tegen Australië het goud. Op de Champions Trophy eindigde Argentinië, met Luciana Aymar als vedette, als eerste in groep B. Nederland moest in groep A genoegen nemen met de tweede plaats in poule A.

Twee Nederlanders op WK clubs in Marokko

Twee Nederlandse voetballers gaan komende week bij het WK voor clubs op jacht naar de wereldtitel. Oud-international Romeo Castelen komt met de Australische club Western Sydney Wanderers naar Marokko, Anouar Hadouir is van de partij op het continentale kampioenschap met de Marokkaanse kampioen Moghreb Athletic de Tétouan. Dat blijkt uit de lijst van ingeschreven spelers die de wereldvoetbalbond FIFA donderdag presenteerde.

Aan het WK voor clubs doen de kampioenen van de zes continenten mee: Real Madrid (Europa), San Lorenzo (Zuid-Amerika), Cruz Azul (Noord- en Midden-Amerika en Caribisch gebied), ES Sétif (Afrika), Western Sydney Wanderers (Azië) en Auckland City (Oceanië). Namens het gastland mag Moghreb Athletic de Tétouan meedoen.

Het WK begint woensdag met een duel tussen de Marokkaanse club en Auckland City, de winnaar gaat door naar de kwartfinale. Real Madrid en San Lorenzo stromen pas bij de halve finales in. De eindstrijd is op 20 december in Marrakech.

Olympique Lyon nadert Franse top

Olympique Lyon kruipt naar de top in de Franse voetbalcompetitie. De ploeg van trainer Hubert Fournier pakte donderdag in blessuretijd de winst tegen Stade de Reims: 2-1. Alexandre Lacazette maakte vlak voor het laatste fluitsignaal de winnende treffer. Lyon staat derde in de Ligue 1 met 30 punten, kort achter Olympique Marseille (35) en Paris Saint-Germain (34).

De koploper uit Marseille had dinsdag punten verspeeld tegen FC Lorient (1-1), terwijl de titelverdediger uit Parijs woensdag niet wist te winnen bij Lille (1-1).

ECB somberder over Europese economie

De economie van de eurozone groeit volgend jaar minder sterk dan gedacht, terwijl de inflatie lager blijft dan verwacht. Dat voorspelde de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag.

De ECB gaat nu uit van een economische groei van een procent in 2015, waar eerder nog werd gerekend op een plus van 1,6 procent. Voor 2016 wordt een vooruitgang met 1,3 procent ingetekend, in plaats van 1,4 procent zoals eerder voorspeld. De inflatie blijft volgend jaar naar verwachting steken op 0,7 procent.

ECB-president Mario Draghi zei dat de centrale bank bereid blijft extra maatregelen te nemen om de inflatie in de eurozone aan te jagen. Die noodzaak wordt in de komende maanden verder bekeken. Daarbij wordt scherp gelet op de gevolgen van de scherpe daling van de olieprijzen.

Vermogen corporaties gegroeid

Het vermogen van woningcorporaties is vorig jaar met 12,8 miljard euro gestegen tot 45,3 miljard. Dit staat in het Sectorbeeld 2014 dat het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) donderdag heeft gepresenteerd.

De corporaties hadden te maken met een stijging van de inkomsten uit verhuur en boekten een verlaging van de kosten voor onderhoud en beheer in. Ze vrezen wel voor betaalbaarheidsproblemen bij huurders door de stijgende woonlasten. En het resultaat van de commerciële activiteiten, waaronder het verkopen van huizen, was in 2013 negatief: totaal is er dat jaar op deze activiteiten circa 170 miljoen euro verlies geleden.

De corporaties maakten zich onlangs nog grote zorgen dat ze een zware dobber zouden krijgen aan de door de overheid opgelegde verhuurdersheffing, een bedrag dat oploopt tot 1,7 miljard in 2017.

Amsterdam voert nieuwjaarsfeest weer in

De gemeente Amsterdam viert op 1 januari voor het eerst in vijf jaar weer een nieuwjaarsfeestje. De jaarlijkse receptie in het Concertgebouw werd in 2010 afgeschaft als bezuinigingsmaatregel vanwege de economische crisis. Nu is het stadsbestuur ingegaan op een uitnodiging van de Stadsschouwburg om toch weer het glas te heffen op nieuwjaarsdag.

De kosten zijn voor rekening van de schouwburg en sponsor Rabobank, zei burgemeester Eberhard van der Laan donderdag tegen de gemeenteraad. Daardoor kost het de gemeente niks. " We zien dit als een aanbod uit de stad en willen dit vanaf nu jaarlijks doen." Instellingen die hiervoor voelen, kunnen een voorstel indienen.

De bijeenkomst heeft volgens de burgemeester een publiek karakter. "We zullen de gewone Amsterdammer hiervoor uitnodigen."

3000 euro voor boek met debuut Zwarte Piet

Een 165 jaar oud sinterklaasboek waarin Zwarte Piet voor het eerst zijn opwachting maakt, is donderdagavond geveild voor bijna 3000 euro. Dat meldde onlineveilinghuis Catawiki. Een Nederlandse particulier uit het midden van het land is de nieuwe eigenaar. Catawiki noemt nooit namen van bieders.

Het in 1850 verschenen prentenboekje 'Sint Nikolaas en zijn knecht' is geschreven door het Amsterdamse schoolhoofd Jan Schenkman. Er zijn maar enkele exemplaren bewaard gebleven. Voor die tijd deed Sinterklaas alles zonder hulp van pieten: van cadeaus uitdelen tot stoute kinderen in de zak stoppen. In het boek van Schenkman krijgt de sint een zwarte knecht, die pas later Zwarte Piet ging heten.

Het heeft veel invloed gehad op de manier waarop wij het Sinterklaasfeest vieren. ,Het boekje heeft grote historische waarde en er was dan ook veel belangstelling voor'', zei veilingmeester Job Kwakman. "Er werd zelfs door verschillende Nederlandse musea op meegeboden. Uiteindelijk heeft het boek ruim drie keer zoveel opgebracht als we hadden ingeschat."

Het schoolhoofd heeft heel wat op z'n geweten nu er in Nederland een felle discussie woedt over het vermeende racisme dat Zwarte Piet zou belichamen. Voor- en tegenstanders vliegen elkaar al ruim een jaar in de haren en de nationale intocht van de Sint en zijn gevolg in Gouda kreeg internationale media-aandacht nadat er opstootjes waren ontstaan. De politie moest tussenbeide komen.

Schenkman zorgde met zijn boekje van 26 pagina's met handgekleurde litho's voor nog twee 'primeurs'. Voor het eerst komt Sinterklaas per stoomboot aan in Nederland en meteen al op de eerste pagina wordt hij verwelkomd met de klassieker Zie ginds komt de stoomboot, ook van de hand van Schenkman.

Rebellen Oekraïne gebruikten woonwijken als schild

Rebellen in het oosten van Oekraïne hebben het leger vanuit woonwijken met raketten bestookt. Dat heeft een commandant van de separatisten, Aleksandr Chodakovski, donderdag toegegeven.

Volgens Chodakovski, commandant van het Vostok-bataljon, is het gebruik van woonwijken als schild geen gemeengoed. Het is de bedoeling dit soort tactieken uit te bannen, zei hij. Rebellen die zich hier schuldig aan maken zullen worden gearresteerd.

Veel woningen in het rebellenbolwerk Donetsk zijn getroffen door raketvuur van het leger, dat daarmee reageerde op aanvallen door rebellen vanuit de wijken. De rebellenstrijdkracht beschuldigt het leger er ondertussen van burgers lukraak op de korrel te nemen.

Marine pakt eretitel Cosby af

Bill Cosby is vanaf donderdag geen ere-onderofficier meer bij de Amerikaanse marine. Het Pentagon heeft de titel volgens Amerikaanse media afgepakt vanwege de vele beschuldigingen van seksueel misbruik aan het adres van de 77-jarige komiek.

"De marine doet dit, omdat de beschuldigingen erg serieus zijn en in strijd zijn met de kernwaarden en -eer van de marine", staat in een verklaring van de zeemacht. Cosby kreeg de titel in 2011, omdat hij in in de jaren 50 van de vorige eeuw had gediend in de marine.

De afgelopen tijd hebben inmiddels zeker 15 vrouwen verteld dat Cosby hen heeft aangerand of verkracht. Inmiddels heeft één vrouw ook echt aangifte gedaan.

Marine pakt eretitel Cosby af
Marine pakt eretitel Cosby af (Foto: ANP)

Noodverordening om vrijlating Bandidoslid

Burgemeester van Echt-Susteren Jos Hessels heeft een noodverordening afgekondigd voor een straat in het dorp Nieuwstadt. Dat heeft te maken met de vrijlating vrijdag van de president van de Limburgse Bandidos, Harrie Ramakers. Dat maakte de gemeente Echt-Susteren donderdag bekend.

Ramakers kreeg tien maanden cel wegens verboden drugs- en wapenbezit, maar komt vrijdag vrij en wil dan terug naar zijn woning op Aan de Linde in Nieuwstadt. Op die woning werden begin dit jaar twee aanslagen gepleegd. Dat leidde tot grote onrust.

De burgemeester sloot de woning toen tijdelijk. Voor de veiligheid van de buurt en Ramaekers zelf is daarom een noodverordening van kracht. De politie mag preventief fouilleren en zal vaker patrouilleren. Ook is er cameratoezicht.

'SBS gaat Champions League uitzenden'

Niet RTL, maar SBS Broadcasting gaat komend seizoen de Champions League uitzenden. Dit meldt het Algemeen Dagblad op de voorpagina van de vrijdageditie van de krant. 

Volgens het AD is Sanoma, grootaandeelhouder van SBS, exclusief in onderhandeling met de UEFA voor de rechten op het open kanaal. Ook zou Sanoma de beelden willen gebruiken voor NU.nl. Beide platforms zouden elkaar dan kunnen versterken. Deze voetbalrechten zouden een belangrijke stap zijn in de wederopbouw van SBS Broadcasting. De zenders (SBS6, NET5 en Veronica) komen uit een kijkcijferdal en de Champions League zouden de kijkercijfers flink ten goede komen. 

Ook anticipeert SBS op de aanstaande versoepeling van de gokwet. Via SBS zou er dan in de toekomst geld ingezet kunnen worden op het voorspellen van de uitslagen in de Champions League. Hoeveel geld Sanoma en John de Mol over hebben voor de rechten is niet bekend. SBS heeft laten weten dat er een bod is uitgebracht, maar over de inhoud van het bod doen ze geen mededelingen. 

'Moslims, protestanten negatief over homo's'

De meerderheid van de moslims en de strenggelovige protestanten in Nederland keurt homoseksualiteit af. 53 procent van de moslims en 58 procent van de strenggelovige protestanten (buiten de Protestantse Kerk Nederland) zegt homoseksualiteit iets verkeerds te vinden.

Bij beide groepen is er weinig verschil in opvattingen tussen jongeren en ouderen. Dat staat in een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Daarbij is gekeken hoe door verschillende etnische en religieuze groepen in Nederland wordt gedacht over homoseksualiteit.

Daaruit blijkt ook dat driekwart van de moslims het een probleem vindt als hun kind een partner zou hebben van hetzelfde geslacht. Ook bij strenggelovige protestanten accepteert slechts een kwart de homoseksuele geaardheid van een eigen kind.

Bij de niet-gelovigen en rooms-katholieken is de acceptatie een stuk groter. Zij geven bijna allemaal aan (95 procent) dat LHB’ers (lesbisch, homo- en biseksueel) hun leven moeten kunnen leiden zoals zij dat willen. Driekwart van de Nederlanders uit deze groep heeft er geen probleem mee als hun kind een homoseksuele relatie aangaat.

Autochtone Nederlanders zijn in het algemeen een stuk positiever over homoseksualiteit dan allochtone Nederlanders. Eén op de tien autochtonen ziet homoseksualiteit als iets verkeerds. Van de Turkse en Marokkaanse Nederlanders vindt de helft dat. Een ruime meerderheid van de Surinaamse en Antilliaanse Nederlanders geeft aan LHB’ers volledig te accepteren.

'Moslims, protestanten negatief over homo's'
'Moslims, protestanten negatief over homo's' (Foto: ANP)

Aantal geboorten in Spanje stijgt weer

Het aantal geboorten in Spanje is voor het eerst in vier jaar weer gestegen. In de eerste zes maanden van dit jaar kwamen 209.482 kinderen ter wereld, een stijging van een procent ten opzichte van dezelfde periode in 2013. Dat heeft het Spaanse Nationale Instituut voor Statistiek donderdag bekendgemaakt.

Spanje telt 47 miljoen inwoners. Het geboortecijfer, 9,1 per duizend inwoners in 2013, vertoont sinds 2008 een dalende lijn. Alleen in de eerste helft van 2010 was er een kleine toename, van 0,7 procent.

Rabobank ziet af van komende kredietronde ECB

Rabobank zal geen beroep dan op het goedkope krediet dat de Europese Centrale Bank op 11 december in de markt zet. Dat liet de bank donderdag weten.

De ECB kondigde eerder aan dit jaar in twee rondes geld aan te bieden tegen zeer lage rentes met als doel het aanjagen van de kredietverstrekking aan het mkb en aan consumenten. De ECB stelt hiervoor maximaal vierhonderd miljard euro beschikbaar.

Rabobank liet de ronde in september ook al aan zich voorbij gaan. ING gaf destijds aan maximaal 5,7 miljard euro op te willen nemen en ABN AMRO stelde een maximum van 4,1 miljard euro.

Een woordvoerder zei dat Rabobank over voldoende middelen beschikt om te kunnen voorzien in een verwachte vraag naar leningen. De zegsman benadrukte daarnaast dat Rabobank het doel van de kredietrondes steunt.

Deen veroordeeld voor terreur via sociale media

Een Deen van Marokkaanse afkomst is schuldig bevonden aan het aanzetten tot en het bevorderen van terrorisme via sociale media. De rechtbank in Kopenhagen veroordeelde Sam Mansour (54) donderdag tot vier jaar gevangenisstraf.

Mansour schreef op zijn Facebookpagina dat 'terrorisme een plicht' is. Hij drong er bij jihadisten op aan bepaalde Denen om het leven te brengen.

Tijdens het proces verdedigde Mansour zich met een beroep op de vrijheid van meningsuiting. De rechter had daar echter geen boodschap aan. Of Mansour in beroep gaat tegen het vonnis is nog niet duidelijk.

In 2007 was Mansour, die toen nog Said Mansour heette, de eerste persoon die in Denemarken veroordeeld werd onder de antiterreurwetgeving uit 2002. Destijds kreeg hij 3,5 jaar cel opgelegd.

MRSA-bacterie duikt op in Utrechts ziekenhuis

Een patiënt en twee medewerkers van een verpleegafdeling van het Diakonessenhuis in Utrecht blijken besmet te zijn met de MRSA-bacterie. De gezondheid van de drie heeft hier niet onder te lijden. De betreffende verpleegafdeling is gesloten, waardoor er minder bedden beschikbaar zijn in het ziekenhuis in Utrecht. Dat meldt het Diakonessenhuis donderdag.

De besmette patiënt wordt in een isolatiekamer verpleegd, de twee medewerkers die de bacterie hebben opgelopen gaan voorlopig niet aan het werk. Alle medewerkers en patiënten van de afdeling worden uit voorzorg onderzocht op de eventuele aanwezigheid van de bacterie. Patiënten en medewerkers van de afdeling worden niet overgeplaatst totdat is uitgesloten dat zij drager zijn van de bacterie.

Voor de locatie in Zeist wordt een uitbreiding van de capaciteit voorbereid. Volgens het ziekenhuis kunnen alle afspraken en geplande opnames vooralsnog gewoon doorgaan.

De MRSA-bacterie wordt met enige regelmaat in Nederlandse ziekenhuizen aangetroffen. Ongeveer een procent van de Nederlanders is drager van de MRSA-bacterie. Mensen met een sterk verminderde weerstand kunnen er ziek van worden. Bij hen kan de bacterie een infectie veroorzaken.

Russische minister: "Beschuldigingen om onze sport te kleineren"

De in de inmiddels beruchte 'dopingdocumentaire' geuitte beschuldigingen aan het adres van de Russische sportwereld zijn niks meer dan een poging om de Russische sport te kleineren. Dat zegt althans de minister van sport van het land, Vitaly Mutko, tegenover R-Sport.

"Ze willen perse een soort systeem laten zien, net als enige betrokkenheid van de Russische overheid, om zo de sport in Rusland te kleineren. Natuurlijk vind ik dat niet leuk, want ik weet dat we juist de andere kant op zijn gegaan.", aldus Mutko. "We zijn de laatste jaren erg hard bezig geweest in de strijd tegen doping. We hebben nieuwe wetten, een modern laboratorium en een onafhankelijke antidopingautoriteit (RUSADA) en nu wil iedereen een schaduw werpen over onze prestaties."

Volgens Mutko is het niet meer dan een ingewikkelde situatie waarin een aantal mensen in de war zijn geraakt. "Het is lastig, want voor en tijdens de Spelen hebben buitenlandse controleurs ook in ons laboratorium gewerkt. Er werken er nog altijd een paar en dat zal voor verwarring gezorgd hebben." 

De minister zegt van plan te zijn om een onderzoek te starten, mits hij van de Duitse journalist Hajo Seppelt, die de documentaire maakte, de originele bestanden kan krijgen. "We willen natuurlijk naar de feiten kijken en we zullen doen wat wij vinden dat nodig is. Vooralsnog kan ik zeker niet concluderen dat er een soort systeem is. Ik wil er eigenlijk ook niet over praten, want ik weet dat er heel hard gewerkt is en dat Rusland nu een grootmacht is in de sportwereld. Dit werpt daar een schaduw over, maar zoals ik al zei, we willen al het nodige onderzoeken."

In de documentaire werd ook gesproken over een groot omkopingsschandaal, waarbij marathontopper Liliya Shobukhova voor bijna een half miljoen euro een positieve test afkocht. Volgens Mutko is dit echter geen nieuws. "De feiten die zei opsomt in de documentaire waren al bekend. Ze worden al onderzocht door de relevante autoriteiten en instanties, dus voor ons is dit geen nieuws."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.