FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 28 december 2014

[Upd] PDC WK: Lewis nipt langs Brown

Zondagavond werden er weer drie duels gespeeld in de tweede ronde van het wereldkampioenschap darts. Dean Winstanley won in de eerste pot van de avond met enige moeite van Darren Webster (4-3). Phil Taylor won in een eenzijdige wedstrijd van Mark Webster (4-0), Adrian Lewis kwam met de schrik vrij tegen jeugdkampioen Keegan Brown (4-2).

Dean Winstanley (26) 4-3 Darren Webster

Winstanley kwam zonder een druppeltje zweet op een 2-0 voorsprong in sets. Vanaf een 2-2 stand in de derde set begon de trippel-motor van Deano te haperen. Via dubbel 12 kwam ook Webster op het scorebord.

Ook set vier en vijf hadden een beslissende leg nodig. In beide legs startte Webster met veel triples uitstekend, waardoor The Demolition Man eenvoudig de stand in zijn voordeel om kon buigen: 2-3. Tegen het einde van set 6 mistte Winstanley meerdere malen op tops, toch wist Over the top uiteindelijk via dubbel 5 een beslissende set uit het vuur te slepen.

Bij een stand van 2-2 in plaatste Winstanley een cruciale break. Webster mistte daarna één pijl om de meubelen te redden. Over the top profiteerde via dubbel 8 waardoor hij voor het eerst in zijn carriere doorstroomt tot de achtste finales in Ally Pally.

Phil Taylor (2) 4-0 Mark Webster (31)

De eerste set ging zonder slag of stoot naar de 16-voudig wereldkampioen. Daarna begon Webster terug te vechten, met als gevolg dat Taylor genoodzaakt werd zijn A-game tevoorschijn te toveren. Een 12- en een 14-darter brachten The Power naar 2-0.

In de derde set brak Spider met een prachtige 125-finish voor het eerst The Power. Taylor mistte daarna op een haar na een even zo mooie 170-finish, toch plaatste hij via dubbel-8 de re-brake: 3-0.

Iedere keer toen Webster zijn niveau omhoog schroefde, wist Taylor een extra versnelling te vinden. Dit had als gevolg dat het verzet in de vierde definitief gebroken was: 4-0.

Adrian Lewis (3) 4-2 Keegan Brown

Door een zeer slappe start van Lewis kwam Brown ‘verassend’ op 0-1. De tweede set ging in vijf legs, waarin Lewis de sterkste bleek. Beide darters behielden hun legs in de derde set: 1-2.

Bij een 1-1 stand in de vierde set werd er een karrenvracht aan dubbels gemist. Uiteindelijk brak Brown waardoor Lewis met de rug tegen de muur kwam te staan. Toen liet de tweevoudig wereldkampioen twee 12-darters noteren, onder andere een 134-finish met tweemaal tops brachten hem langszij: 2-2.

Lewis miste drie pijlen voor de 5e set, waardoor Brown een beslissende leg af kon dwingen. Daarin breide Jackpot zijn foutjes van even daarvoor recht: 3-2. De ervaring van Lewis betaalde zich in de laatste set uit, daarin reeg hij de 180-ers aaneen. Lewis zag zijn eerste 3 matchdarts nog naast de dubbel belandden, even daarna gooide hij met een 122-uitgooi de wedstrijd in het slot: 4-2. 

Morgen wordt de tweede ronde op het WK afgewerkt. Raymond van Barneveld en Vincent van der Voort strijden dan vanaf half 2 voor een plek bij de laatste 16.


Mourinho ziet een samenzwering

Trainer José Mourinho van Chelsea vermoedt een samenzwering tegen zijn team. De media, commentatoren en coaches van andere teams zijn bezig met een hetze tegen de koploper van de Premier League en zetten zo druk op de scheidsrechter, meent de Portugees.

Hij zag zijn gelijk bevestigd in het duel op zondag met Southampton (1-1). Zijn speler Cesc Fabregas kreeg een gele kaart voor een overdreven buiteling binnen de zestien meter. "Een schandalige beslissing, want het was overduidelijk een penalty. Dat kon iedereen zien; het was een penalty van het formaat Big Ben", brieste de manager bij de BBC.

"Gelukkig mogen mensen in dit land fouten maken, dus ook scheidsrechters, maar dit was er wel een met grote gevolgen, want we verliezen hier twee punten", vervolgde Mourinho, die reageerde op de aanhoudende kritiek van buitenaf dat zijn spelers zich graag bedienen van de fopduik om een strafschop te versieren. "Hier is geen sprake van een incident, maar van een duidelijke hetze om de scheidsrechters te beïnvloeden."

Ter Mors richt zich op volgend seizoen

Shorttrackster en langebaanschaatsster Jorien ter Mors zal dit seizoen niet meer uitkomen in wedstrijden. Dat zei de tweevoudig olympisch schaatskampioene zondag tegen de NOS.

"Ik ben gewoon nog niet fit genoeg. Ik zit momenteel in een stijgende lijn, alleen het is nog niet voldoende om op wedstrijdniveau te schaatsen", verklaarde Ter Mors die nog voor de start van dit seizoen wegens verschijnselen van overtraindheid een rustperiode inlaste. Toen hoopte ze nog later in te stappen.

De afgelopen weken pakte ze onder leiding van shorttrack-bondscoach Jeroen Otter de training weer op. Het herstel verloopt goed, liet Ter Mors weten. Maar ze waakt voor overbelasting. "Ik hoop het nieuwe schaatsseizoen weer te kunnen knallen, fit te kunnen openen en weer mooie te dingen te laten zien."

Doden bij brand bejaardencomplex VS

Bij een brand in een appartementencomplex voor bejaarden in Castle Hills, in de Amerikaanse staat Texas, zijn zondag vijf doden gevallen. Dat hebben de Amerikaanse autoriteiten gezegd. Elf anderen raakten gewond en werden naar een ziekenhuis gebracht. Een van hen is in kritieke toestand opgenomen.

Ongeveer honderdvijftig bewoners van het complex moesten worden geëvacueerd en zijn opgevangen in een school. Honderd anderen konden in hun woning blijven. De brandweer rukte uit met zo'n honderdvijftig brandweerlieden om de brand te blussen.

De oorzaak van de brand is nog onduidelijk, maar zou zijn ontstaan op de tweede verdieping. Het gebouw heeft 'forse schade' opgelopen, aldus een woordvoerder van de brandweer.

Doden bij gevechten Jemen

Bij gevechten tussen stamleden en sjiitische rebellen in Jemen zijn zaterdag zeker twaalf doden gevallen. Dat hebben bronnen bij de Jemenitische veiligheidsdiensten zondag gezegd.

De sjiitische Houthi-rebellen vielen zaterdag in Arhab, ten noorden van de Jemenitische hoofdstad Sanaa, een huis van een hoofd stamhoofd binnen. De rebellen vermoedden dat hij banden onderhield met de soennitische partij Al-Islah, waar de Houthi's mee in oorlog zijn. De lokale bevolking verzette zich tegen de inval waarna er gevechten uitbraken. Daarbij kwamen negen rebellen en drie stamleden om het leven.

De rebellen verwoestten later het huis van de stamleider.

FOK! sportfoto-onderschrift week 52

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was m0j0 met het volgende onderschrift: "Die Colombiaanse schaatsers snuiven de broek van je reet af"

De opgave van deze week:

We vonden deze foto van FIFA-baas Sepp Blatter tijdens het FIFA-congres in Marrakech, wat is hier gaande? (PRO SHOTS/Actionimages)
We vonden deze foto van FIFA-baas Sepp Blatter tijdens het FIFA-congres in Marrakech, wat is hier gaande? (PRO SHOTS/Actionimages)

Haags GroenLinks wil zetel terug

Het Haagse gemeenteraadslid Mustafa Okcuoglu moet zijn zetel teruggeven en uit de raad stappen, vindt GroenLinks in de hofstad. Okcuoglu besloot zaterdag GroenLinks te verlaten en solo verder te gaan. Afdelingsvoorzitter Machiel de Vries wil met Okcuoglu praten. "Hij zegt dat hij de partij een warm hart toedraagt. Dan past het dat je de slagkracht van de partij behoudt", aldus De Vries zondagavond na een spoedvergadering.

GroenLinks had tot zaterdag twee zetels in de gemeenteraad van Den Haag. Nu de helft van de fractie vertrekt, halveert ook het geld dat GroenLinks van de gemeente krijgt. Dat kost de partij meer dan 54.000 euro per jaar, zegt fractievoorzitter Inge Vianen. De afdeling moet waarschijnlijk medewerkers ontslaan.

Okcuoglu lag overhoop met zijn fractievoorzitter Inge Vianen. Hij noemde haar houding 'onverzoenlijk en niet op samenwerking gericht'. GroenLinks zegt dat niet te herkennen.

Met Okcuoglu erbij telt de Haagse raad vijftien fracties. Er zijn in totaal 45 gemeenteraadsleden.

Kroatische presidentsverkiezingen ongemeen spannend

De Kroatische presidentsverkiezingen zijn ongemeen spannend: het is een nek-aan-nekrace tussen scheidend president Ivo Josipovic en oppositiekandidaat Kolinda Grabar-Kitarevic. Dat blijkt uit de exitpolls. Over twee weken heeft de tweede ronde plaats. Dan moet de beslissing vallen.

Volgens de exitpolls kreeg Josipovic 38,9 procent van de stemmen, tegenover 38,1 procent voor zijn tegenstreefster. De eerste resultaten worden later zondag verwacht. De twee andere kandidaten die meededen aan de verkiezingen speelden geen rol van betekenis.

Bijna 3,8 miljoen mensen mochten stemmen voor de grotendeels ceremoniële functie. De verkiezingen worden gezien als een test voor de centrumlinkse regering, die forse kritiek heeft gekregen omdat ze er niet in is geslaagd de economie nieuw leven in te blazen. Een jaar geleden trad Kroatië toe tot de Europese Unie, maar nog altijd staat de werkloosheid op zo'n twintig procent. Het land zit al zes jaar in een recessie.

Dave Roelvink wil dj worden

Na een roerig jaar vindt Dave Roelvink het tijd voor een nieuwe uitdaging. De zoon van zanger Dries wil dj worden, onthulde hij zondagavond in het RTL-programma Life 4 you.

"Ik ben met een dj-cursus begonnen en heb in januari de eerste boekingen staan. Dus ik ga nu aan de slag als dj", antwoordde Dave op de vraag van presentatrice Irene Moors hoe hij zijn geld verdient. Dries hoopt dat zijn zoon door zijn nieuwe passie minder vaak bij hem aanklopt voor geld.

Dave was afgelopen zomer het gesprek van de dag toen hij na een uit de hand gelopen feest in de cel belandde. Na dat feest bleek er voor tienduizenden euro's aan juwelen en andere spullen uit het huis verdwenen. Dave heeft altijd ontkend dat hij iets te maken heeft met de diefstal.

"Ik heb weer een beetje rust gekregen", reageert Dave in het programma. Hij wil verder met zijn leven. "Overal waar ik kom is dat het enige wat er gezegd wordt, daar heb ik weinig trek meer in." Om zijn leven weer op de rit te krijgen is Dave daarom begonnen aan een dj-cursus. "Het gaat lekker. Ik heb echt een soort passie gevonden." Afgelopen jaar hoopt hij ver achter zich te laten. "Ik beloof een goed jaar in 2015."

[Upd] Eerste wedstrijd Vierschansentournee naar maandag

De eerste wedstrijd van de prestigieuze Vierschansentournee, in het Duitse Oberstdorf, is zondagavond afgelast. Het waaide te hard om de springers op een veilige manier naar beneden te laten gaan, waardoor wedstrijddirecteur Walter Hofer om 19.10 uur besloot dat het klaar was.

Volgens het oorspronkelijke plan zou om 15.30 uur de trainingsronde plaatsvinden, om 16.30 gevolgd door de wedstrijd. De trainingsronde werd echter al afgelast en niet veel later werd de wedstrijd met een kwartier uitgesteld. Vervolgens werd de wedstrijd opgeschoven van 16.45 naar 17.00, 17.15, 17.30 en 18.00, waarna de wedstrijd eindelijk 'begon'. 

Junshiro Kobayashi opende de competitie, maar daarna duurde het weer een half uur voor de tweede springer, Robert Kranjec, naar beneden mocht. Marinus Kraus sprong als vierde, maar de Duitser werd halverwege zijn sprong bijna omver geblazen door een windvlaag. Hij kon nog wel veilig landen, maar na zijn mislukte sprong gaf hij al aan dat hij - ongeacht de beslissing - niet meer zou springen vandaag.

Niet veel later werden er nog een aantal pauze's ingelast, onder meer tot 19.00 uur. Tien minuten later ging de jury nogmaals in beraad en werd besloten dat de wedstrijd afgelast werd. Het is nog niet bekend hoe het programma er voor de komende dagen uit zal zien. De twee meest waarschijnlijke opties zijn dat er maandag alsnog in Oberstdorf gesprongen wordt of dat er in Garmisch-Partenkirchen twee wedstrijden gehouden worden in plaats van één.

Update 20.30 uur

De wereldskifederatie FIS heeft inmiddels via Twitter bekendgemaakt dat de wedstrijd maandag gesprongen zal worden op de Schattenbergschanze in Oberstdorf. IJs en weder dienende gaat de wedstrijd om 17.30 uur van start.

Rijkswaterstaat alweer aan het strooien

Rijkswaterstaat is zondagavond weer uitgerukt om zout te strooien op een groot aantal snelwegen. "Het gaat om preventief strooien, omdat er in de nacht van zondag op maandag regen en ijzel wordt verwacht", zei een woordvoerster. Automobilisten krijgen het advies in de maandagochtendspits toch attent te zijn op gladde wegen.

De strooiwagens rijden in de provincies Zeeland, Utrecht, Flevoland en in de regio Arnhem/Nijmegen. Als het nodig is, wordt het strooigebied uitgebreid.

Turkije steunt Palestijnen in Tempelberg-kwestie

Turkije staat achter het verzet van de Palestijnen tegen de pogingen van Israël het 'islamitische karakter van Jeruzalem' te verminderen. Dat heeft de Turkse premier Ahmet Davutoglu zondag gezegd. Davutoglu sprak zaterdag met Hamasleider Khaled Mashaal.

Gewelddadige demonstraties brachten Israël er in november toe de toegang tot de Tempelberg voor moslims in te perken. Dat leidde tot beschuldigingen aan het adres van Israël dat het in het geheim plannen smeedde om de heilige plaats over te nemen. Israël ontkende dit in alle toonaarden. Op de Tempelberg of Mazar-i-Sharif, staat behalve de Klaagmuur ook de Rotskoepel en de Al-Aqsamoskee. Het is een heilige plek voor joden en moslims.

"Wij delen het standpunt van de Palestijnen. We steunen hun verzet tegen de vermindering of de eliminatie van het islamitische karakter van Jeruzalem", aldus Davutoglu. "Turkije accepteert geen enkele inperking wat betreft de Al-Aqsamoskee en doet alles wat internationaal gedaan kan worden om Jeruzalem en de Al-Aqsamoskee te beschermen."

Turkije is een fel pleitbezorger voor de Palestijnse zaak. De betrekkingen tussen Turkije en Israël, voormalige bondgenoten, bekoelden in 2010 na een Israëlische legeractie op een hulpkonvooi, waarbij negen Turken om het leven kwamen. Sindsdien heeft Turkije zich ontpopt tot een criticus van de Israëlische acties in Gaza. Verzoeningspogingen zijn tot dusverre op niets uitgelopen.

Burnley stunt bij Manchester City, Arsenal verslaat West Ham United

Manchester City heeft zondag teleurgesteld in de laatste wedstrijd van 2014. De nummer twee van de ranglijst gaf in het thuisduel met laagvlieger Burnley een voorsprong van 2-0 weg. De promovendus kwam in de tweede helft terug tot 2-2, wat ook de eindstand was. City verzuimde daardoor in te lopen op koploper Chelsea, dat eerder op zondag met 1-1 gelijkspeelde tegen Southampton.

City trad wederom aan met James Milner als gelegenheidsspits, door de afwezigheid van de geblesseerde Segio Agüero en Edin Dzeko. Toch kwam de thuisploeg al voor rust comfortabel op 2-0, via doelpunten van David Silva en Fernandinho. Vlak na rust kwam Burnley onverwacht terug in de wedstrijd via George Boyd. Ashley Barnes zorgde in de slotfase voor de stunt met de 2-2.

Erik Pieters heeft zondag met een assist bijgedragen aan de zege van zijn ploeg Stoke City op West Bromwich Albion. De Nederlandse verdediger leverde vlak na rust een voorzet op Mame Biram Diouf. De Senegalese spits schoot beheerst de 1-0 binnen. Diouf bepaalde halverwege de tweede helft de eindstand op 2-0.

Ron Vlaar pakte met Aston Villa op eigen veld een punt tegen Sunderland: 0-0. De aanvoerder van Villa pakte vlak voor rust een gele kaart. Zijn ploeggenoot Fabian Delph moest al vroeg in de tweede helft zelfs met rood naar de kant, na een harde overtreding op Jordi Gómez. Villa, waar oud-Groninger Leandro Bacuna na een uur spelen inviel, hield met tien man stand.

Leroy Fer kwam met Queens Park Rangers niet verder dan 0-0 in het thuisduel met Crystal Palace, dat zaterdag manager Neil Warnock ontsloeg. Fer werd halverwege de tweede helft naar de kant gehaald.

Arsenal heeft zondag een zwaarbevochten zege op West Ham United behaald. De ploeg van manager Arsène Wenger won met 2-1 op Upton Park. Door de overwinning gaat Arsenal over de Hammers heen op de ranglijst. Arsenal staat vijfde, West Ham zesde.

Arsenal had in de beginfase geluk dat arbiter Neil Swarbrick een doelpunt van Alex Song afkeurde. De Kameroener schoot van afstand fraai binnen, maar daarbij stonden enkele ploeggenoten hinderlijk buitenspel volgens de arbitrage. Even later kwam Arsenal op voorsprong via een benutte strafschop van Santi Cazorla. Danny Welbeck bracht de gasten vlak voor rust op 0-2. West Ham kwam zo'n tien minuten na rust terug in de wedstrijd via Cheikhou Kouyaté, maar daar bleef het bij.

Kramer: "Veilig naar de overwinning"

Een degelijke eindzege. Zo wilde schaatser Sven Kramer zondag zijn zesde nationale allroundtitel in Thialf het liefst omschrijven. "Ik ben safe naar de overwinning gegaan", beaamde de kopman van TeamLottoNL-Jumbo. "Dat geeft me voldoening."

"Ik heb twee jaar geen echte focus gehad op het allrounden vanwege de Olympische Spelen in Sotsji. Dan moet je daarna altijd even aankijken hoe je zo'n toernooi ook alweer aanpakt. Het is goed verlopen allemaal. Ik heb een goed en stabiel toernooi gereden."

Kramer won tijdens de tweedaagse in Thialf niet één afstand. Dat deed hij voor zijn eerste allroundtitel in het seizoen 2004-2005 ook niet. "Mooi toch? Dat vind ik in tien jaar een leuk jubileum. Het gaat erom zo fris mogelijk door een allroundtoernooi heen te komen en net genoeg vermogen over te houden voor de volgende afstand. Dat is de kunst. Ik ben daarom niet voluit gegaan bij dit toernooi en dat was ook precies de bedoeling."

Zesde allroundtitel voor Kramer

Schaatser Sven Kramer heeft zich zondag verzekerd van de Nederlandse allroundtitel. De leidende positie van de 28-jarige Fries in het klassement kwam op de afsluitende 10.000 meter niet meer in gevaar. In een stabiele race eindigde hij in een tijd van 13:10.94, goed voor de tweede plaats op deze afstand achter Jorrit Bergsma (13:03.90). Kramer won dit weekeinde geen enkele afstand in Thialf, maar was onbetwist de beste allrounder.

In het eindklassement pakte ploeggenoot Wouter Olde Heuvel zilver en de onttroonde titelverdediger Koen Verweij brons.

Voor Kramer was het zijn zesde triomf bij het nationale allroundtoernooi. In het seizoen 2004-2005 won hij zijn eerste titel. Dat deed hij destijds ook zonder een afzonderlijke afstandszege.

Sven Kramer in actie. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Sven Kramer in actie. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Uitslag 10000 meter

# Naam Tijd
1 Jorrit Bergsma 13:03.90
2 Sven Kramer 13:10.94
3 Wouter olde Heuvel 13:16.13
4 Douwe de Vries 13:21.48
5 Jos de VosPR 13:27.88
6 Koen Verweij 13:28.15
7 Frank Vreugdenhil 13:30.73
8 Renz Rotteveel 13:44.95

Eindklassement 

# Naam Punten
1 Sven Kramer 149.353
2 Wouter olde Heuvel 149.859
3 Koen Verweij 150.680
4 Jorrit Bergsma 150.881
5 Douwe de Vries 151.504
6 Jos de VosPR 152.156
7 Renz Rotteveel 154.254
8 Frank Vreugdenhil 155.763

WŁst sluit topjaar in stijl af

Ireen Wüst heeft 2014 in stijl afgesloten. De mondiale sportvrouw van het jaar veroverde zondag in Thialf met overmacht haar vierde titel bij de NK allround. "Gek eigenlijk, ik ben al vijf keer wereldkampioen allround, maar dit is pas mijn vierde triomf in eigen land. Ik heb natuurlijk door tal van redenen nogal wat allroundtoernooien in Nederland overgeslagen. Deze vierde titel voelt mede daarom wel heel lekker."

Wüst won in Thialf de eerste drie afstanden. Op de afsluitende 5000 meter had ze aan de derde plaats (7.05,71) ruimschoots voldoende voor haar vierde Nederlandse allroundtitel. Ploeggenote Jorien Voorhuis (Team Continu) pakte zilver, Linda de Vries stelde brons veilig. Ze mogen alle drie naar de EK allround in januari in Rusland.

Wüst zag al heel vroeg in het toernooi een belangrijke concurrente wegvallen. Marrit Leenstra verknalde zaterdag haar NK met een onreglementaire (tweede) start op de 500 meter. "Een verloren weekeinde, mijn toernooi is weg", besefte de tweevoudig kampioene meteen. Wüst leefde met Leenstra mee. "Jammer voor haar en zonde voor het toernooi", concludeerde de 28-jarige Brabantse oprecht. "Ik vind een beetje concurrentie altijd wel lekker. Dat houdt me extra scherp."

Voor Marije Joling, ploeggenote van Leenstra bij Team Corendon, was de NK na de tweede afstand op zaterdag voorbij. Ze werd na de 3000 meter uit de uitslag geschrapt wegens het wegtikken van een blokje. De verliezende coach Jan van Veen reageerde redelijk ingetogen op alle tegenslag. "Een scheidsrechter is autonoom, die beslist dat gewoon. Met de diskwalificatie van Marrit was wel onze angel uit het toernooi."

Ook zonder Leenstra en Joling als tegenstrevers kwam Wüst de tweedaagse in Heerenveen prima door. Ze verstevigde haar leidende positie na de eerste dag met een prima race op de 1500 meter (1.55,44). Daarmee bouwde ze voor de afsluitende 5000 meter een ongekende marge van 20,16 seconden op Voorhuis op. "Ik hoefde dus niet meer tot het gaatje te gaan. Het verbaasde me achteraf wel, dat ik deze tijd reed. Ik weet nu weer waar ik sta op deze afstand."

Volgens Wüst zit er dit seizoen bij haar nog wel een beetje rek in. "Mijn basisniveau is goed, maar ik ben nog niet in topvorm", liet ze nuchter weten. "Ik kan en moet nog groeien."

Hamas verbiedt verzoeningsreis naar IsraŽl

Hamas, dat in Gaza aan de macht is, heeft een groep kinderen tegengehouden toen die naar Israël wilde voor een verzoeningsreis. Dat hebben Hamas en de organisatoren van de reis gezegd. De reis had tot doel om vrede te bevorderen.

De 37 kinderen, die bijna allemaal een ouder hebben verloren in de strijd tussen Hamas en Israël, zouden zondag naar Israël gaan. Ze zouden een week lang langsgaan bij joodse en Arabische gemeenschappen en een bezoek brengen aan een dierentuin. Ook zouden ze een ontmoeting hebben met de Palestijnse president Mahmoud Abbas op de Westoever.

De bus met de kinderen en hun begeleiders werd zondag echter teruggestuurd bij de grens. De beslissing werd volgens een woordvoerder van Hamas genomen om 'de cultuur van onze kinderen en ons volk te beschermen'. Hamas gaat er zorg voor dragen dat dergelijke reizen 'nooit meer plaatshebben'.

Een van de organisatoren, de Israëliër Yoel Marshak, zei dat het bezoek was bedoeld om een positieve kant van Israël te laten zien en om vrede tot stand te brengen. "Deze kinderen zullen ooit de leiders van Gaza zijn en ze zouden zich deze reis hebben herinnerd en weten dat we vreedzaam naast elkaar kunnen leven."

Marshak zei dat hij drie weken eerder schriftelijke toestemming had gekregen van Hamas en dat de afzegging als een totale verrassing kwam.

Failliet Marussia raakt Ferrari en McLaren

Het faillissement van Formule 1-renstal Marussia leidt ook bij Ferrari en McLaren tot verliezen. De Italiaanse renstal loopt 21 miljoen euro mis en de Britse renstal 9 miljoen euro. Dat meldt zondag de Engelse krant The Sunday Telegraph, die inzage kreeg in de lijst van schuldeisers. Ferrari leverde motoren aan Marussia, McLaren verleende technische diensten.

Marussia haalde het einde van het seizoen niet en miste de laatste drie grand-prixraces. Het Brits-Russische team trok in november de stekker eruit nadat pogingen een koper te vinden voor de verlieslijdende formatie waren gestaakt.

De kans is groot dat Ferrari en McLaren kunnen fluiten naar hun centen. Financier Lloyds Development Capital heeft nog een bedrag van 17 miljoen euro uitstaan en is volgens curator Geoff Rowley de partij die als eerste in aanmerking komt om geld uit de failliete boedel te krijgen.

Koeman trots op eerste seizoenshelft

Met de vierde plaats op de ranglijst, halverwege de competitie, verbaast Ronald Koeman met Southampton dit seizoen zo'n beetje iedereen. De Nederlander moest aan het begin van dit seizoen bijna een compleet nieuw team opbouwen, maar deed dat verrassend goed. Zondag kwam tegen koploper Chelsea de eerste beloning in een topduel. Het werd 1-1 in het St. Marys Stadion. "Als je kijkt naar waar we nu staan, dan kunnen we trots zijn", reageerde Koeman na afloop.

De voorgaande toppers tegen Manchester United, Manchester City, Arsenal en Liverpool werden alle verloren. Tegen Chelsea was het ook meer tegenhouden dan aanvallen, maar Koemans formatie pakte toch een punt. "We hebben van die andere wedstrijden geleerd", aldus Koeman, die zijn manschappen had geïnstrueerd goed vanuit de organisatie te blijven spelen. "Dat was niet gemakkelijk, want Chelsea heeft zo'n geweldig team. Dan heb je een goede organisatie nodig, een ongelooflijke instelling en een beetje geluk. Dat hadden we vandaag."

PDC WK: Debutant Reyes stunt tegen Painter

Zondagmiddag werden er drie duels gespeeld in de tweede ronde van het wereldkampioenschap darts van de PDC. Andy Hamilton won zonder moeite van Kyle Anderson. Cristo Reyes stuntte tegen Kevin Painter en Kim Huybrechts won van Ian White. Zondagavond spelen onder andere Phil Taylor en Adrian Lewis. 

Andy Hamilton (12) 4-2 Kyle Anderson
Hamilton heeft na een 1-2 achterstand uiteindelijk met 4-2 weten te winnen van Kyle Anderson. Na een moeizaam begin van de partij pakte The Hammer met een 116-finish de eerste set. De tweede set ging met dezelfde cijfers naar Anderson.

Het werd 2-2 in set drie. In de beslissende leg kon The Hammer de triples niet vinden en Anderson kreeg daardoor de eerste kans. Vanaf 114 twijfelde hij geen enkel moment en vuurde tops er gelijk in. De Australiër leek door te drukken, maar het was toch Hamilton die op gelijke hoogte kon komen.

In het slot van de partij ging het nog steeds heen en weer. De kansjes werden door Hamilton wel benut en door Anderson niet. Sets vijf en zes gingen met 3-1 naar de Engelsman. Hamilton speelt in de derde ronde tegen Peter Wright.

Cristo Reyes 4-3 Kevin Painter (20)
Reyes stuntte in de eerste ronde door Wes Newton uit te schakelen. Nu wist de Spanjaard ook van Painter te winnen. Het werd 4-3. Er leek voor The Artist niets aan de hand, want hij gooide prima en kwam 1-3 in sets voor. Toch bleek het niet genoeg.

Set vijf ging met 3-2 naar Reyes. In de zesde set leek het alsnog mis te gaan voor de Spanjaard, want hij vergooide zich in de derde leg. Reyes brak echter gelijk weer terug. In de vijfde leg begon 27-jarige darter met scores van 43 en 85, maar Painter profiteerde niet. De Spanjaard liep alsnog weg en pakte de set via dubbel tien.

De laatste set was Painter het helemaal kwijt. The Artist werd direct gebroken en kwam dat niet meer te boven. Reyes won de laatste set met 3-0 en mag zijn terugvlucht naar Spanje nog even uitstellen. In de volgende ronde speelt hij tegen Gary Anderson.

Debutant Cristo Reyes uit Spanje stunt tegen Kevin Painter (PRO SHOTS/Actionimages)
Debutant Cristo Reyes uit Spanje stunt tegen Kevin Painter. (PRO SHOTS/Actionimages)


Ian White (15) 3-4 Kim Huybrechts (18)
Een zeer spannende confrontatie tussen White en Huybrechts. De partij werd met 4-3 gewonnen door de beste darter van België. Het was een spannende partij en ging alle kanten op. De eerste set ging met 3-2 naar White, maar Huybrechts won sets twee en drie met dezelfde cijfers.

Één break in de tweede set is voor White weer genoeg om op gelijke hoogte te komen (3-0). Ook een set later wist Huybrechts geen leg te winnen. Ook de eerste leg van de zesde set ging naar The Diamond via dubbel 12 om zeven legs op rij te winnen. Huybrechts lag bijna op de grond, maar wist zich nét op tijd te herpakken.

Vanaf dat moment waren de rollen volledig omgekeerd en kon White geen triple meer vinden. Zonder enige weerstand won Huybrechts de zesde set en kwam via een 89-finish op 1-0 in de beslissende set. Via dubbel acht won de Belg de laatste set met 3-0 en daarmee de partij.

Huybrechts speelt in de derde ronde tegen Phil Taylor of Mark Webster. Beide heren spelen vanavond tegen elkaar.

Programma vanaf 20.00 uur
Darren Webster v Dean Winstanley
Phil Taylor v Mark Webster
Adrian Lewis v Keegan Brown

Vos wint ook Superprestige in Diegem

Marianne Vos heeft twee dagen na haar overwinning in de wereldbekerveldrit in Heusden-Zolder zondag ook de Superprestige in Diegem gewonnen. De Nederlandse hield haar Franse ploeggenote Pauline Ferrand-Prevot van RaboLiv achter zich in het Brusselse voorstadje Diegem.

Het was pas de derde veldrit dit seizoen voor de 27-jarige Vos. In de wereldbekercross in Namen werd ze vorige week tweede achter de Tsjechische Katerina Nash.

Bellarabi verlengt tot 2017 bij Leverkusen

Bayer Leverkusen heeft zondag het contract van Karim Bellarabi verlengd tot de zomer van 2017. De club lichtte de optie in het contract van de 24-jarige Duitser van Marokkaanse afkomst, die vier interlands heeft gespeeld voor Duitsland.

Bellarabi speelde in de jeugd van Werder Bremen en maakte zijn debuut in het betaald voetbal in 2008 bij Eintracht Braunschweig. Leverkusen nam hem in 2011 over en verhuurde hem vorig seizoen aan Braunschweig. Dit seizoen is hij basisspeler bij de nummer drie van de Bundesliga. In zeventien wedstrijden scoorde hij acht keer. In oktober debuteerde hij in het nationaal elftal van Duitsland.

West Ham wil twintig procent aandelen verkopen

West Ham United wil een deel van de schuld afbetalen door twintig procent van de club te verkopen. Deze aandelen zouden tachtig miljoen pond (102 miljoen euro) moeten opleveren. Mede-eigenaar David Sullivan maakte het plan zondag bekend in The Sunday Telegraph.

Volgens Sullivan is de club vierhonderd miljoen pond (510 miljoen euro) waard als West Ham vanaf 2016 in het Olympisch Stadion speelt. "We zijn niet van plan de hele club te verkopen, maar we moeten wel 110 miljoen pond schuld aflossen."

Sullivan kocht The Hammers in 2010 samen met David Gold toen de club was getaxeerd op 105 miljoen pond. West Ham staat momenteel verrassend vijfde in de Premier League. Volgens de huidige plannen verruilt de club stadion Upton Park in de zomer van 2016 voor het Olympisch Stadion in Londen.

Dode bij brand op Italiaanse veerboot

Bij de brand op een Italiaanse veerboot die zondagochtend uitbrak is een dode gevallen. Dat heeft de Italiaanse kustwacht bekendgemaakt. Een persoon kwam om toen hij probeerde aan de vlammen te ontsnappen. Een ander liep verwondingen op.

Nog altijd zitten er honderden mensen vast op de veerboot, die al sinds zondagochtend in brand staat. Door storm en hoge golven verloopt de evacuatie moeizaam. Helikopters van de Griekse en Italiaanse reddingsdiensten proberen zoveel mogelijk passagiers van boord te halen. Ondertussen wordt het schip door de harde wind naar de zeestraat tussen Italië en Albanië geblazen.

Griekenland heeft vijf helikopters en een militair transportvliegtuig gestuurd om de reddingsoperatie bij te staan. Ook Italië is betrokken bij de operatie op zo'n 78 kilometer ten noordwesten van Korfoe. Zeker zeven koopvaardijschepen liggen bij de ferry om een barrière tegen de wind te vormen. De Griekse premier Antonis Samaras zei in voortdurend contact te staan met zijn Italiaanse ambtgenoot Matteo Renzi om de operatie 'op het hoogste niveau te coördineren'.

De veerboot van Patras naar Ancona heeft 422 passagiers en 56 bemanningsleden aan boord.

Khloť Kardashian wil knuffelen, geen seks

Voor Khloé Kardashian is seks niet het belangrijkste in een relatie. De realityster zoekt vooral iemand om mee te knuffelen, biecht ze op aan de Britse Cosmopolitan. "Ik verlang niet naar seks", zegt Khloé eerlijk. "Ik heb behoefte aan gezelschap. Ik wil gewoon knuffelen."

Het is inmiddels een jaar geleden dat Khloé en Lamar Odom uit elkaar gingen. "Ik trouwde toen ik 25 was. Ik was jong, maar ik vond het fantastisch. Ik vind het fijn om bepaalde dingen te bewaren voor het huwelijk. Ik vind dat je niet elke man met wie je datet, moet behandelen als je man. Dat maakt het niet speciaal."

De zus van Kim Kardashian had afgelopen jaar een knipperlichtrelatie met rapper French Montana. "Daten is zo vreemd. Maar ik ben gelukkig. Ik ben verhuisd naar mijn eigen woning. Het is de eerste keer dat ik een huis bezit. Het is een grote stap en mijn broer woont bij mij. Daar ben ik heel blij mee."

Vijftienduizend meldingen over vuurwerkoverlast

Bij het meldpunt vuurwerkoverlast.nl zijn inmiddels ruim vijftienduizend meldingen binnengekomen. De meeste klachten komen uit Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Maar ook vanuit Zuid-Limburg en Oost-Nederland wordt veel geklaagd.

Het meldpunt is een initiatief van 25 lokale GroenLinks-fracties. Volgens hen storen steeds meer mensen zich aan harde knallen, te vroeg afgestoken vuurwerk en onveilige situaties op straat. Het meldpunt ging woensdag de lucht in.

Begin volgend jaar krijgt de Tweede Kamer een rapport over de vuurwerkklachten. Ook een aantal burgemeesters krijgt dat verslag.

Quinty Trustfull koopt appartementje in Amsterdam

Quinty Trustfull heeft een klein appartement gekocht in Amsterdam-Zuid. De Koffietijd-presentatrice betaalde de koopsom van 112 duizend euro uit eigen zak, meldt bekendeburen.nl.

Het appartement van 27 vierkante meter telt twee kamers, een woon- en een slaapkamer. Het optrekje zit op de derde verdieping van een monumentaal pand.

Volgens bekendeburen.nl is de woning waarschijnlijk bedoeld voor een van Quinty's kinderen. De presentatrice kocht samen met haar man Orlando Trustfull vorig jaar nog een huis in de Pijp in Amsterdam voor 830 duizend euro.

Iraanse bevelhebber gedood in Irak

Een bevelhebber van de Iraanse Revolutionaire Garde is in Irak om het leven gekomen bij een gevecht met strijders van de extremistische organisatie Islamitische Staat. In een verklaring zei de Garde dat Hamid Taqavi 'de martelaarsdood is gestorven terwijl hij zijn adviesmissie uitvoerde om IS-terroristen in Samarra te bestrijden'.

Taqavi is voor zover bekend de hoogste Iraanse militair die in Irak bij de strijd tegen IS is omgekomen. Hij was bezig om samen met Iraakse militairen en sjiitische vrijwilligers de stad Samarra, ten noorden van Bagdad, te verdedigen.

Algerije wil productieverlaging OPEC

Algerije wil dat het oliekartel OPEC de productie verlaagt om zo de olieprijs op te drijven. Volgens de Algerijnse minister van olie moet de OPEC ingrijpen op de oliemarkt om zo de sterk gedaalde olieprijs tegen te gaan.

Ook OPEC-landen als Iran en Venezuela hebben opgeroepen tot een productieverlaging. Het belangrijkste OPEC-lid Saudi-Arabië heeft echter gezegd de productie niet te willen verlagen. Het uit twaalf landen bestaande oliekartel voorziet in zo'n veertig procent van de totale wereldwijde oliebehoefte.

Algerije is voor 95 procent van zijn exportinkomsten afhankelijk van olie en gas. Door de drastisch gedaalde olieprijs dreigt het land in de knel te komen met zijn begroting.

230 geldautomaten Rabo leeg na actie Brink's

Door de actie van het personeel van geldtransporteur Brink's Nederland zijn circa 230 geldautomaten van de Rabobank leeg. Dat is tien procent van de 2300 geldautomaten die de bank in Nederland heeft, liet de Rabobank zondag weten.

Bij de andere banken was het effect veel minder groot. Een woordvoerder van ABN AMRO liet weten dat bij hooguit twintig tot dertig geldautomaten de kans bestaat dat ze leeg zijn. Dat komt vooral doordat het merendeel van de geldautomaten van de bank door andere dienstverleners is bijgevuld. Bij SNS Bank waren er weinig tot geen gevolgen, aldus een zegsman.

De vakbonden riepen hun leden vrijdagavond op de geldautomaten van Rabobank en een aantal van ABN AMRO en SNS Bank vanaf zaterdagochtend niet meer bij te vullen. Dit uit protest tegen het uitblijven van een goed sociaal plan voor de circa zeshonderd werknemers van Brink's Nederland die hun baan verliezen.

Gladde wegen tijdens maandagochtendspits

Het verkeer kan maandag tijdens de ochtendspits last krijgen van ijzel. Het gaat zondagavond en in de nacht van zondag op maandag regenen, maar in het binnenland vriest het aan de grond licht. Dat kan voor gladde wegen zorgen, voorspelt weeronline.nl. In de kustgebieden valt de gladheid waarschijnlijk mee.

De regen begint zondagavond in het Waddengebied en Noord-Holland. Van daaruit verspreiden de buien zich over de rest van het land. Behalve van bevriezende regen kan het verkeer ook last hebben van platgereden sneeuwresten.

Vanwege de gladheid wordt er flink gestrooid op de wegen. Dit weekeinde is er bijna evenveel zout gestrooid als in het hele vorige winterseizoen.

Achtereekte wint 5000 meter, vierde Nederlandse titel WŁst

Ireen Wüst is na 2007, 2008 en 2009 voor de vierde keer Nederlands kampioen allroundschaatsen geworden. Wüst had na drie afstanden een voorsprong van 20 seconden op de nummer twee Jorien Voorhuis. Wüst werd op de 5000 meter met 7:05.71 meter derde. De overige drie afstanden wist ze te winnen. 

De zege op de 5000 meter ging naar Carlijn Achtereekte. Ze won de laatste afstand in 7:03.72. In het algemeen klassement belandde ze echter net na het podium. Tweede op de vijf kilometer werd Jorien Voorhuis. De 30-jarige schaatster klokte 7:03.92 en werd ook tweede in het eindklassement. De ploeggenote van Ireen Wüst heeft zich daarmee ook geplaatst voor het Europees kampioenschap in Chelyabinsk. 

De derde plek is voor Linda de Vries. Zij werd vierde op de slotafstand (7:05.71), maar had nog wel genoeg voorsprong op Achtereekte. Ook De Vries zal deelnemen aan het Europees kampioenschap Allround. Voor Achtereekte en Voorhuis geldt wel dat ze zich zeer waarschijnlijk hebben geplaatst voor de WK Afstanden op de 5000 meter. Er is nog een ander kwalificatiemoment voor de 5000 meter, maar het is niet waarschijnlijk dat deze dames hun plaats zullen moeten afstaan.  

Ireen Wüst pakt voor de vierde keer de Nederlandse allroundtitel. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Ireen Wüst pakt voor de vierde keer de Nederlandse allroundtitel. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Uitslag 5000 meter

# Naam Tijd
1 Carlijn Achtereekte 7:03.72
2 Jorien Voorhuis 7:03.92
3 Ireen Wüst 7:05.71
4 Linda de Vries 7:06.67
5 Yvonne Nauta 7:09.67
6 Diane Valkenburg 7:10.38
7 Melissa Wijfje 7:16.35
8 Annouk vd Weijden 7:22.16

Eindklassement 

# Naam Tijd
1 Ireen Wüst 160.599
2 Jorien Voorhuis 162.436
3 Linda de Vries 162.766
4 Carlijn Achtereekte 162.818
5 Diane Valkenburg 163.307
6 Yvonne Nauta 163.761
7 Melissa Wijfje 164.246
8 Annouk vd Weijden 164.835

Zege op Miami markeert einde verliesreeks Grizzlies

Mede dankzij 24 punten van Mike Conley heeft Memphis Grizzlies zaterdag in de Amerikaanse NBA een einde gemaakt aan een serie van vier nederlagen. De basketballers versloegen Miami Heat met 103-95. Heat kwam na een achterstand van negentien punten nog terug tot op een punt, maar kwam nooit op voorsprong.

Toronto Raptors won met 110-98 van Los Angeles Clippers. Kyle Lowry was met 25 punten de beste man bij de Canadese koploper van de Eastern Conference. J.J. Redick was met 23 punten topscorer voor de Clippers, die hun vijftiende wedstrijd in 27 dagen speelden. Redick (30) passeerde zaterdag de grens van vijfduizend gemaakte punten in zijn NBA-carrière.

Golden State Warriors, koploper in de Western Conference, won met 110-97 van Minnesota Timberwolves. Het was de negende overwinning op rij voor de ploeg uit Oakland, Californië. Stephen Curry maakte 25 punten, Klay Thompson 21.

Overige uitslagen
Charlotte Hornets - Orlando Magic 94-102
Washington Wizzards - Boston Celtics 101-88
Chicago Bulls - New Orleans Pelicans 107-100
Brooklyn Nets - Indiana Pacers 85-110
Milwaukee Bucks - Atlanta Hawks 85-90
Utah Jazz - Philadelphia 76ers 88-71
Sacramento Kings - New York Knicks 135-129

'Schoenen smelten door hitte op veerboot'

Uren nadat er brand is uitgebroken op een veerboot bij Griekenland, zitten honderden mensen nog steeds vast op de ferry. Reddingswerkers spreken van een van de moeilijkste operaties ooit. Door harde wind en hoge golven kunnen ze niet bij het schip komen om mensen ervan af te halen.

Meerdere schepen proberen een soort barrière te vormen rondom de ferry om de golven te keren. Media melden dat reddingsboten van de veerboot in brand zijn gevlogen of niet te water kunnen worden gelaten.

De situatie is onoverzichtelijk, en berichten over hoeveel mensen nog aan boord zitten, tegenstrijdig. Er zouden in elk geval geen gewonden zijn gevallen. Ondertussen verkeren opvarenden in grote angst. "We zullen verbranden als muizen", zei een van hen tegen Griekse media. "Het hele schip staat in brand." Een ander zegt dat schoenen zijn gaan smelten door de grote hitte aan boord.

Inmiddels zouden ruim 150 opvarenden de ferry van de Griekse rederij ANEK hebben verlaten. Enkele mensen drijven in het water. Sommige zijn met helikopters opgetakeld uit de zee.

Ondertussen klagen familieleden en vrienden van de passagiers dat er geen informatie wordt gegeven. Op de veerboot met 466 inzittenden brak zondagochtend in alle vroegte brand uit op een autodek. Drie Nederlanders zijn nog op het schip.

Goals ontbreken bij Tottenham Hotspur tegen Manchester United

Ondanks een gebrek aan doelpunten was het allesbehalve saai in London. In een wedstrijd met twee gezichten bleef het 0-0 tussen Tottenham Hotspur en Manchester United.

Na enkele minuten waarin Spurs de bovenliggende partij was, kreeg Manchester United in het vervolg van de eerste helft legio mogelijkheden om op voorsprong te komen. Zo werd Falcao twee keer in stelling gebracht door een goede pass van Mata, maar waren de schoten van de Colombiaan niet hard genoeg.

Mata was zelf dicht bij de openingstreffer toen hij een vrije trap op de paal trapte en Robin van Persie zijn inzet in de rebound van de lijn gehaald zag worden. Van Persie kreeg daarna misschien wel de grootste kans van de eerste helft. Op een goede pass van Carrick was de aanname van de Nederlander ook goed maar duurde het daarna te lang en was de kans van de spits verkeken.

Voor Spurs was Harry Kane een aantal keer gevaarlijk, maar voor de thuisploeg leek het af en toe wat te snel te gaan, ook gezien het feit dat Stambouli en Townsend ten koste van Carrick en Young twee keer ten koste van een gele kaart aan de noodrem moesten trekken. Op slag van rust trok Young vanaf de linkerkant naar binnen. De bal krulde richting kruising, maar de uitstekend keepende Lloris voorkwam weer de goal van United.

Benjamin Stambouli (Tottenham) in actie met Radamel Falcao (Man. United). (PRO SHOTS/Action Images)
Benjamin Stambouli (Tottenham) in actie met Radamel Falcao (Man. United). (PRO SHOTS/Action Images)

Na rust was het overwicht van de bezoekers minder, het tempo wat lager en het spel wat slordiger. Van Gaal moest Valencia vanwege een blessure vervangen door Rafael. Het basisteam wat de Nederlandse trainer had uitgedokterd was hetzelfde als tegen Newcastle United, een unicum voor United dit seizoen.

Tottenham was lange tijd de betere. De beste kans was tien minuten voor tijd voor Mason, na een geweldige actie van Harry Kane. Maar evenals in de eerste voor United, wilde ook voor Spurs de goal niet vallen. Dat betekende voor Van Gaal het tweede gelijkspel sinds de nederlaag tegen City op 2 november. Voor Spurs is het een waardevol punt tegen een topploeg in aanloop naar de confrontatie tegen Chelsea.

VS en NAVO sluiten formeel Afghanistan-missie af

De Verenigde Staten en de NAVO hebben zondag formeel de gevechtsmissie in Afghanistan afgesloten met een ceremonie op het hoofdkwartier in Kabul. Dertien jaar lang leverde ISAF strijd met opstandelingen, nadat in 2001 het Taliban-regime ten val werd gebracht. Na 1 januari wordt de missie omgevormd tot een trainingsmissie en blijven er ruim dertienduizend, voornamelijk Amerikaanse militairen, achter.

ISAF-bevelhebber Jon Campbell streek in Kabul de ISAF-vlag en verving deze door de nieuwe vlag van de trainings- en ondersteuningsmissie, Resolute Support, waaraan Nederland zo'n honderd man levert. 'Resolute Support dient als het fundament van een voortdurende samenwerking' tussen Afghanistan en de NAVO, aldus Campbell. De bevelhebber herdacht tevens de militairen die in de strijd om het leven zijn gekomen. "De weg die voor ons ligt is vol gevaren, maar uiteindelijk zegevieren we."

ISAF werd opgezet na de Amerikaanse invasie in Afghanistan. Er namen zo'n vijftig landen deel aan de coalitie. De Afghaanse bevolking houdt gemengde gevoelens over aan de missie. De veiligheidssituatie is de afgelopen tijd verslechterd en veel Afghanen menen dat de buitenlandse militairen nog altijd nodig zijn om vrede te brengen in het land. "De afgelopen dertien jaar hebben we verbeteringen gezien in ons dagelijks leven - vrijheid van meningsuiting, meer democratie en een betere financiële situatie", aldus de 42-jarige winkelier Gul Mohammad. "Maar we hebben de buitenlandse troepenmacht nodig totdat onze eigen strijdkrachten sterk genoeg zijn, totdat onze economie aantrekt, tot onze leiders een regering vormen."

Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg zei dat de Afghaanse troepenmacht klaar is om het werk alleen af te kunnen. In een verklaring zei Stoltenberg dat de ISAF-missie 'met groot succes is afgerond, ondanks de hoge kosten'. "We hebben onze eigen landen veiliger gemaakt, door internationale terroristen geen veilige haven te bieden. We hebben Afghanistan sterker gemaakt door de veiligheidstroepen vanaf de grond op te bouwen. Samen hebben we de voorwaarden geschapen voor een betere toekomst voor miljoenen Afghaanse mannen, vrouwen en kinderen."

Ondanks de dertien jaar durende strijd lijkt 2014 het dodelijkste jaar van de oorlog te worden, aldus de Verenigde Naties. Dit jaar vielen er volgens schattingen voor het eerst sinds 2008 meer dan tienduizend burgerslachtoffers, vooral door aanslagen van de Taliban.

Heidi Klum viert topless vakantie

Heidi Klum heeft een lichaam waar menig vrouw jaloers op zal zijn. Het 41-jarige model is zelf duidelijk ook tevreden met haar figuur, want de Duitse had er geen enkele moeite mee om halfnaakt rond te paraderen op het tropische eiland St. Barths.

Daily Star betrapte Heidi en haar toyboy Vito Schnabel terwijl ze aan het zonnen waren. Op foto's is te zien dat Klum slechts een kleine witte string aanheeft.

De 28-jarige Vito, die eerder een relatie had met Demi Moore, Elle Macpherson en Liv Tyler, kan het schouwspel wel waarderen. De twee doken namelijk al snel samen onder een handdoek.

Heidi en Vito zijn sinds februari een stelletje. Naar verluidt heeft Schnabel de feestdagen doorgebracht met Klum, haar ex-man Seal en hun vier kinderen.

Olde Heuvel wint 1500 meter op NK Allround

Wouter olde Heuvel heeft tijdens het NK allround de 1500 meter op zijn naam geschreven. In de laatste rit reed hij tegen Sven Kramer. Hij kwam als eerste over de lijn in 1:46.39. Kramer werd derde in 1:46.69. Olde Heuvel staat nu tweede in het algemeen klassement. Hij moet vijf seconden goed maken op Kramer op de tien kilometer. 

Koen Verweij staat werd tweede op de 1500 meter in 1:46.53 en staat derde in het algemeen klassement. Bergsma noteerde een tijd van 1:48.25 en werd vierde op de schaatsmijl. Overall staat hij vijfde. Hij zal nog een poging gaan wagen om het podium te halen met een goede tien kilometer. Europees kampioen Allround Jan Blokhuijsen moest genoegen nemen met plek zestien en staat nu zevende in het algemeen klassement. Hij kan titelprolongatie vergeten. 

De 10 kilometer is tevens de kwalificatiewedstrijd voor de WK afstanden. Vanmorgen kwamen al mannen in actie op deze afstand die niet deelnamen aan het NK allround. Erik-Jan Kooiman zette toen een goede tijd neer. Met 13:14.12 hoopt hij zich te plaatsen voor de WK afstanden. Bob de Vries (13:35.43) en Jouke Hoogeveen (13:36.31) maakten geen indruk. Bob de Jong, die wel in actie kwam op het NK, maar zich niet wist te plaatsen voor de slotafstand, zal vanavond na het NK nog een tien kilometer gaan rijden. 

Update 15.57 uur

Jan Blokhuijsen past voor de 10.000 meter. Hij gaat niet meer van start op de NK. Renz Rotteveel vervangt hem in de eerste rit.

Uitslag 1500 meter

# Naam Tijd
1 Wouter olde Heuvel 1:46.39
2 Koen Verweij 1:46.53
3 Sven Kramer 1:46.69
4 Jorrit Bergsma 1:48.25
5 Jos de Vos 1:48.34
6 Douwe de Vries 1:48.60
7 Peter Groen 1:48.88
8 Thom van Beek 1:48.92
9 Wesly Dijs 1:49.23
10 Renz Rotteveel 1:49.26

Klassement na 1500 meter 

# Naam Punten Verschil op 10.000 meter
1 Sven Kramer 109.806  
2 Wouter olde Heuvel 110.053 +4.94
3 Koen Verweij 110.273 +9.34
4 Douwe de Vries 111.430 +32.48
5 Jorrit Bergsma 111.686 +37.60
6 Jos de Vos 111.762 +39.12
7 Jan Blokhuijsen 112.360 +51.08
8 Renz Rotteveel 113.007 +64.02

Engelse acteur David Ryall overleden

Acteur David Ryall is op eerste kerstdag overleden. De Engelsman is 79 jaar oud geworden.

Ryall was te zien in vele televisieseries, films en theaterproducties, waaronder Goodnight Sweetheart, Outnumbered en The Singing Detective. Hij speelde ook een zeer bescheiden rol in Harry Potter and The Deathly Hallows Part 1. Voor deze film uit 2010 kroop Ryall in de huid van Elphias Doge.

Het nieuws werd zaterdag bekendgemaakt door zijn collega en vriend Mark Gatiss. "De geweldige David Ryall heeft ons op eerste kerstdag verlaten. Een sprankelende, briljante en fantastische acteur die ik mijn vriend mocht noemen", twitterde hij. "Mijn gedachten gaan uit naar zijn familie."

"A monstrous betrayal", Ryall in Harry Potter and The Deathly Hallows Part 1

"A monstrous betrayal", Ryall als Elphias Doge in Harry Potter and The Deathly Hallows Part 1

Skiester Hector pakt eerste zege ooit

Skiester Sara Hector heeft in het Oostenrijkse Kühtai haar eerste World Cup-overwinning gepakt. De 22-jarige Zweedse was de beste op de reuzenslalom, ruim twee weken nadat ze in eigen land met de tweede plek al haar eerste podium had gepakt.

Na de eerste run ging de Amerikaanse Mikaela Shiffrin, winnares van de eerste reuzenslalom dit seizoen, nog aan de leiding. Ze verdedigde echter maar 0,27 seconden op Hector, die op haar beurt ruim een tiende sneller was dan de Oostenrijkse vrouwen Anna Fenninger en Eva-Maria Brem. Ook onder meer Tina Weirather uit Liechtenstein en Federica Brignone uit Italië bleven nog binnen bereik van het podium.

In de tweede run maakte vooral de Noorse Raghnhild Mowinckel erg veel indruk. De specialiste op de snelle disciplines kon van de veertiende plek stijgen naar plaats vijf. Voorin veranderden de podiumklanten echter niet meer, maar de posities werden wel overhoop gegooid. Fenninger liet de snelste tijd noteren, waarna Hector 0,09 seconden sneller was. Shiffrin kon het ondanks een goede run niet helemaal waarmaken en werd op 0,18 seconden derde.

De leidster in de World Cup algemeen, Tina Maze, werd zevende. Die positie moest ze opvallend genoeg delen met Dominique Gisin, de Zwitserse met wie ze ook al samen olympisch kampioene is op de afdaling. Maze blijft wel aan de leiding van de algemene stand, Brem is nog altijd de koploopster in de World Cup op de reuzenslalom. In beide klassementen staat Fenninger op plek twee.

Kort na haar eerste podium pakte Hector ook gelijk haar eerste zege (Foto: Getty)

Vrachtschepen botsen in Adriatische Zee

Een Turks vrachtschip is zondag in aanvaring gekomen met een ander vrachtschip bij de Italiaanse havenplaats Marina di Ravenna. Vijf bemanningsleden sloegen overboord en worden vermist.

Volgens de Italiaanse kustwacht konden zes bemanningsleden van het Turkse schip worden gered. Ze zijn van boord gehaald en aan land gebracht. Hoe de botsing precies heeft kunnen plaatsvinden is niet duidelijk; de kustwacht richt zich nu eerst op het reddingswerk.

Het waait hard en de zee is ruw. Het reddingswerk wordt daardoor bemoeilijkt.

Overlast door ontspoorde tram bij Amsterdam CS

Voor station Amsterdam CS is zondagmiddag een tram ontspoord. De ontsporing gebeurde bij een wissel, maar het is niet duidelijk wat precies de oorzaak is. Niemand is gewond geraakt, meldde vervoersbedrijf GVB.

Het ongeluk gebeurde rond het middaguur. Trams op de lijnen 1, 2, 5, 13 en 17 konden enkele uren niet stoppen bij Centraal Station. De trams reden om en stopten bij een andere halte, een klein eindje verderop. Rond 14.00 uur was de stremming voorbij. "Het is natuurlijk geen spits en geen doordeweekse dag, maar het is wel druk met toeristen", zei een woordvoerder van het GVB.

OekraÔne legt kernreactor deels stil

Een deel van de Oekraïense kerncentrale Zaporozje, de grootste in Europa, is deels stilgelegd vanwege problemen met een generator. Dat heeft het staatsenergiebedrijf Energoatom zondag laten weten.

Een van de reactors is afgekoppeld van het elektriciteitsnet om schade aan de generator te voorkomen. Volgens het energiebedrijf blijft de straling binnen de limieten. Verdere details werden niet gegeven.

Het is al de tweede keer deze maand dat een reactor wordt stilgelegd. De vorige keer kon de getroffen reactor na enkele dagen weer worden opgestart.

Ganong stunt met afdalingszege

Skiër Travis Ganong heeft voor een flinke verrassing gezorgd door de World Cup-afdaling in het Italiaanse Santa Caterina op zijn naam te schrijven. De 26-jarige Amerikaan troefde daarbij onder meer olympisch kampioen Matthias Mayer nipt af.

De traditie is dat er in deze tijd van het jaar een afdaling in Bormio gehouden wordt, maar die werd vanwege de weersomstandigheden verplaatst naar Santa Caterina. Die piste was voor iedereen nieuw en dus bleken er een aantal bij veel skiërs onbekende 'trucjes' te zijn. Vooral Ganong maakte daar gretig gebruik van, door een andere lijn te kiezen en de snelste tijd neer te zetten. 

Na Ganong liet vooral Mayer een totaal andere lijn zien dan de rest, wat hem de tweede plek opleverde op 0,09 seconden van de Amerikaan. De Italiaan Dominik Paris was lang op weg op de snelste tijd te verbreken, maar moest zich met 0,21 seconden gewonnen geven. Het podium werd gevolgd door een Oostenrijks trio: Otmar Striedinger, Romed Baumann en Hannes Reichelt. Kjetil Jansrud uit Noorwegen, tot nu toe oppermachtig op de snelle disciplines, kwam niet goed uit de verf en werd slechts 17e.

Voor Ganong was het de eerste zege uit zijn loopbaan, nadat hij in februari van dit jaar in Kvitfjell met de derde plek al zijn eerste podium pakte. Jansrud houdt wel de koppositie vast in zowel de World Cup op de afdaling als de algemene stand. Hij wordt gevolgd door respectievelijk Paris en Marcel Hirscher.

Ganong op weg naar de zege op de Italiaanse sneeuw van Santa Caterina (Foto: Getty)

WŁst zegeviert ook op 1500 meter, tegenslag voor Van der Wijden

Na zeges op de 500 en 3000 meter zaterdag heeft Ireen Wüst vandaag ook de 1500 meter op haar naam weten te schrijven tijdens het NK allround. Wust won in een tijd van 1:55.44. Marrit Leenstra, die werd gediskwalificeerd op de 500 meter, werd tweede met 1:56.44. Zij zal echter niet starten op de 5000 meter. 

Het afstandbrons ging naar Linda de Vries met 1:57.71. De grote verliezer van de 1500 meter is Annouk van der Weijden. Zij werd veertiende op de 1500 meter en ging in het algemeen klassement van plek twee naar plek zeven. 

Wüst heeft 20 seconden voorsprong op de 5000 meter op Jorien Voorhuis en kan rustig naar de Nederlandse titel toe rijden. De strijd om de overige plekken op het podium is nog open. Naast de strijd om de podiumplekken is deze vijf kilometer tijdens het NK Allround ook een kwalificatiewedstrijd op deze afstand voor de WK Afstanden.  De sneltste twee dames verdienen een startbewijs voor dat WK in februari.

Vanmorgen reden de dames al de 5000 meter die niet op de NK allround in actie kwamen. De snelste tijd kwam op de naam van Carien Kleibeuker. Zij noteerde 7:05.48. 

Uitslag 1500 meter

# Naam Tijd
1 Ireen Wüst 1:55.44
2 Marrit Leenstra 1:56.44
3 Linda de Vries 1:57.71
4 Melissa Wijfje 1:57.77
5 Marije Joling 1:57.78
6 Jorien Voorhuis 1:57.86
7 Yvonne Nauta 1:58.09
8 Sanneke de Neeling 1:58.33
9 Diane Valkenburg 1:58.34
10 Carlijn Achtereekte 1:58.88

Klassement na 1500 meter 

# Naam Tijd Verschil op 5000 meter
1 Ireen Wüst 118.028  
2 Jorien Voorhuis 120.044 +20.16
3 Linda de Vries 120.099 +20.71
4 Diane Valkenburg 120.269 +22.41
5 Carlijn Achtereekte 120.446 +24.18
6 Melissa Wijfje 120.611 +25.83
7 Annouk vd Weijden 120.619 +25.91
8 Yvonne Nauta 120.794 +27.66

Alderweireld: "We zullen op ons best moeten zijn"

Toby Alderweireld staat zondagmiddag oog in oog met Diego Costa. De Belgische verdediger van Southampton kan de borst natmaken, aangezien vandaag de wedstrijd tegen Chelsea op de rol staat.

Costa steekt dit seizoen in topvorm en speelt bovendien in een team dat op volle toeren draait. Alderweireld maakte de in Brazilië geboren Spanjaard van dichtbij mee bij Atlético Madrid, en weet dus wat hem te wachten staat.

De voormalig Ajacied komt zondagmiddag nog meer bekenden tegen. Thibaut Courtois kent hij van Atlético en de nationale ploeg, en ook Eden Hazard stond bij De Rode Duivels regelmatig met hem op het veld.

"Zij horen bij de beste spelers ter wereld", zo tekende The Daily Telegraph op uit de mond van Alderweireld. "Ik ben niet verrast door de snelheid waarmee Thibaut zich heeft aangepast, want hij spreekt alle talen en is een van de beste doelmannen ter wereld. We zullen op ons best moeten zijn om Chelsea te verslaan."

Davidoff wil weer sigaren maken in Cuba

De Zwitserse sigarenfabrikant Oettinger Davidoff wil terugkeren naar Cuba om daar weer sigaren te gaan maken, na het herstellen van de diplomatieke banden tussen de Verenigde Staten en Cuba. Dat heeft de topman van het bedrijf, Hans-Kristian Hoejsgaard, gezegd tegen de Zwitserse Sonntagszeitung.

Het zou de eerste keer sinds 1989 zijn dat Oettinger Davidoff weer sigaren gaat maken in Cuba. Volgens Hoejsgaard biedt het herstel van de relaties tussen de VS en Cuba grote groeikansen voor de sigarenindustrie op Cuba en de Amerikaanse sigarenmarkt. Jaarlijks produceert Oettinger Davidoff zo'n 39 miljoen sigaren.

De VS en Cuba kondigden eerder deze maand aan na ruim een halve eeuw de diplomatieke banden te herstellen. Het duurt waarschijnlijk nog wel lange tijd voordat de Amerikaanse economische sancties tegen het land worden opgeheven.

KroatiŽ kiest nieuwe president

Kroatië kiest zondag een nieuwe president. De presidentsverkiezingen, die vooral lijken te gaan tussen scheidend president Ivo Josipovic en de conservatieve oppositiekandidaat Kolinda Grabar-Kitarovic, worden overschaduwd door de economische problemen in het land.

De verkiezingen worden gezien als een test voor de centrumlinkse regering, die forse kritiek heeft gekregen omdat ze er niet in is geslaagd de economie nieuw leven in te blazen. Een jaar geleden trad Kroatië toe tot de Europese Unie, maar nog altijd staat de werkloosheid op zo'n twintig procent. Het land zit al zes jaar in een recessie.

Bijna 3,8 miljoen mensen mogen stemmen voor de grotendeels ceremoniële functie. Uit peilingen blijkt dat Josipovic goede kans maakt, maar niet voldoende steun heeft om in de eerste ronde de overwinning veilig te stellen. Daar is vijftig procent van de stemmen voor nodig.

Over twee weken vindt de tweede ronde van de verkiezingen plaats. De verwachting is dat Grabar-Kitarovic tegenover Josipovic komt te staan. Als ze daadwerkelijk stemmen weet te trekken, dan is dat een flinke impuls voor haar partij, de Kroatische Democratische Unie, voor de parlementsverkiezingen die er volgend jaar aankomen.

'Tien bergetappes in Vuelta 2015'

De Vuelta van 2015 telt tien bergetappes, waarvan de koninginnenrit finisht in Andorra. In die rit moeten 4700 hoogtemeters bedwongen worden. De Spaanse sportkrant Marca onthulde dit weekend twee weken voor de officiële presentatie een groot deel van het parcours voor de zeventigste editie van de drie weken durende ronde.

Alberto Contador en Chris Froome hebben hun deelname aan de Vuelta al aangekondigd. De ronde gaat 22 augustus van start met een ploegentijdrit in Marbella en eindigt 13 september in de Spaanse hoofdstad Madrid, een gewoonte waar dit jaar met een aankomst in Santiago de Compostella van werd afgeweken. Tussendoor is in Burgos in de tweede week de enige individuele tijdrit, van ongeveer veertig kilometer.

IndonesiŽ schort zoektocht vermist vliegtuig op

De Indonesische autoriteiten hebben in verband met het invallen van de duisternis de zoektocht naar het verdwenen toestel van AirAsia opgeschort. Het toestel verdween zondag van de rader in de buurt van het eiland Billiton. Aan boord van het toestel zijn 162 passagiers, onder wie veel Indonesiërs.

De piloot vroeg toestemming om van koers te veranderen vanwege slecht weer, waarna het contact met de Airbus verloren ging. Gevreesd wordt dat het toestel, dat van Indonesië onderweg was naar Singapore, in zee is gestort.

Indonesië heeft samen met Maleisië een enorme zoekoperatie op touw gezet. De vliegtuigen die betrokken zijn bij de zoekactie zijn vanwege het invallen van de nacht teruggekeerd naar hun bases. Enkele schepen in het gebied blijven wel zoeken naar brokstukken van het toestel. Zodra maandag de zon opkomt wordt de zoektocht hervat.

Bill Cosby schakelt privťdetectives in

Bill Cosby heeft een klein leger privédetectives ingehuurd. De 77-jarige komiek betaalt de speurneuzen honderdduizenden dollars om informatie op te duiken die zijn vermeende slachtoffers in diskrediet kunnen brengen, weet New York Post.

Meer dan 25 vrouwen beschuldigen Cosby er ondertussen van hen gedrogeerd en/of seksueel misbruikt te hebben. In een poging zijn vermeende slachtoffers te bestrijden zoekt Cosby nu naar acties en gebeurtenissen uit het verleden van de vrouwen om hen in een kwaad daglicht te kunnen zetten.

"Als je tegen de wereld zegt dat ik dit jou heb aangedaan, dan moet de wereld ook weten wat voor soort persoon jij bent. Wie is dat precies die dat allemaal zegt", zou Cosby recentelijk gezegd hebben tijdens een vergadering met zijn juridische en pr-team, onthult een ingewijde. "De strategie is niet nieuw. Het is vrij simpel. Jij zegt dat ik een slechte man ben. Laten we eens bekijken of de pot de ketel verwijt dat die zwart ziet", besluit de bron.

Cosby ontkent vooralsnog alle aantijgingen.

Team LottoNL-Jumbo laat Dubai Tour schieten

Team LottoNL-Jumbo laat de Dubai Tour aan zich voorbij gaan. De organisatie heeft bekendgemaakt welke ploegen wel acte de présence zullen geven. Giant-Alpecin, de ploeg die tot dit jaar nog met een Nederlandse licentie rijdt, reist wel af naar de oliestaat.

Daarnaast is ook bekend geworden dat Team LottoNL-Jumbo niet mee zal doen aan de Ronde van Qatar en de Ronde van Oman.

Bayern zonder Lahm en Thiago op trainingskamp

Philipp Lahm en Thiago ontbreken op het trainingskamp dat Bayern München van 9 tot 17 januari houdt in Qatar. Verdediger Lahm is met een enkelblessure waarschijnlijk nog tot eind februari uitgeschakeld, terwijl middenvelder Thiago met een knieblessure ook enkele maanden niet inzetbaar is. Of Javi Martínez (kruisband) meegaat wordt begin januari besloten.

Alle overige spelers van de ongeslagen koploper van Duitsland zijn erbij. Onder hen Holger Badstuber, die door twee kruisbandblessures ruim een jaar uitgeschakeld was. De 25-jarige verdediger doet volgens clubarts Matthias Sammer waarschijnlijk 7 januari weer mee met de eerste groepstraining na de winterstop. David Alaba (knie) sluit mogelijk iets later aan, maar gaat wel mee naar Qatar.

Bayern hervat de competitie 30 januari met de uitwedstrijd tegen VfL Wolfsburg. Die ploeg staat op elf punten tweede. In de achtste finale van de Champions League speelt het elftal van Arjen Robben half februari tegen Sjachtar Donetsk.

PDC WK: Van Gerwen opgelucht na zege

Michael van Gerwen was opgelucht, nadat hij zich bij de laatste zestien van het WK darts in Londen plaatste. Onze landgenoot kende een moeizame start tegen zijn Duitse opponent Sascha Stein, maar won uiteindelijk wel met 4-1.

"Hij speelde erg goed", complimenteerde Van Gerwen het spel van Stein. "Voor een qualifier kwam hij prima voor de dag en zette hij me onder veel druk. Ik wist dat ik ging winnen, maar alle credits voor Sascha Stein."

In de volgende ronde treft Van Gerwen de Engelsman Terry Jenkins. Hij won in de vorige ronde van Loz Ryder en slaagde er bijna in om een 9-darter te gooien.

Nu al meer gestrooid dan vorig winterseizoen

Dit winterseizoen is al meer zout gestrooid om gladheid te bestrijden dan in het hele winterseizoen 2013-2014. Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat is er sinds 1 oktober - de startdatum van het seizoen - al ruim 21 miljoen kilo zout op de Nederlandse rijkswegen gestrooid. In het hele vorige winterseizoen was dat ruim veertien miljoen kilo.

Sinds de nacht van vrijdag op zaterdag is er bijna 12,8 miljoen zout doorheen gegaan. In totaal kreeg 72 duizend kilometer asfalt een laag zout.

Die afgelopen dagen hebben sneeuwschuivers en strooiwagens 993 ritten uitgevoerd. Bij Rijkswaterstaat zijn op dit soort topdagen ongeveer 1200 mensen aan het werk, verspreid over alle uren van de dag en de nacht en over alle disciplines. De wintervloot van Rijkswaterstaat bestaat uit 542 strooiwagens en 350 sneeuwschuivers. "Die zijn op dit soort topdagen allemaal in bedrijf."

Het wegenzout is voorlopig nog niet op; er is nog zo'n 180 miljoen kilo zout op voorraad.

Buren AH Tilburg nog niet terug naar huis

De buren van de Albert Heijn XL in Tilburg moeten ook de komende nacht ergens anders slapen. Ze mogen nog niet terug naar huis, liet de gemeente zondag weten. Ongeveer vijftien woningen naast het gebouw werden zaterdag ontruimd. Het dak van de supermarkt boog door onder het gewicht van een pak sneeuw.

In het gebouw zijn behalve de supermarkt nog een paar winkels gevestigd. Die blijven in elk geval zondag en een deel van maandag dicht. Mensen hebben zondagochtend met een hoogwerker en wat schoppen een deel van de sneeuw van het dak gehaald. De autoriteiten kijken maandagmiddag of het gebouw weer veilig is en open kan gaan. De Albert Heijn gaat op zijn vroegst dinsdag weer open, aldus een woordvoerder van de supermarktketen.

Weidmann: lage olieprijs stimuleert economie

De sterke daling van de olieprijs is goed voor de economie, omdat consumenten en bedrijven daardoor minder hoeven te spenderen aan energie en meer kunnen uitgeven aan andere zaken. Dat heeft de president van de Duitse centrale bank, Jens Weidmann, gezegd tegen de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Volgens Weidmann fungeert de lage olieprijs daardoor momenteel als een soort economisch stimuleringsprogramma. Dankzij de lage olieprijs is het volgens Weidmann niet nodig dat de Europese Centrale Bank (ECB) overgaat tot het op grote schaal aankopen van staatsleningen van eurolanden om zo de economie te stimuleren. "Er wordt ons een conjunctuurprogramma geschonken, dus waarom zouden we dan ook nog overgaan tot stimulering door de ECB?", aldus Weidmann.

De president van de Bundesbank heeft zich vaker kritisch uitgelaten over de plannen van de ECB om schuldpapieren bij de banken op te kopen, omdat hij vreest dat daardoor eventuele verliezen op het bordje van de belastingbetaler terechtkomen.

Koenders: Poetin zoekt uitweg uit crisis

De Russische president Vladimir Poetin zoekt een uitweg uit de crisis die is ontstaan door de Russische interventie in Oekraïne. Hij komt een 'tikkeltje in het nauw' door westerse sancties. Dat stelde minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) zondag in het tv-programma Buitenhof.

"Hij probeert heel voorzichtig - tactisch - de onderhandelingen weer op gang te brengen", zei Koenders over Poetin. Welke uitgang Poetin zoekt, is volgens hem nog onduidelijk.

Rusland annexeerde begin dit jaar de Krim en intervenieerde in het oosten van Oekraïne. Daarna namen de Verenigde Staten en de Europese Unie diverse strafmaatregelen tegen het Kremlin.

Drie Nederlanders op stuurloze veerboot

Aan boord van een brandende veerboot tussen Griekenland en Italië zijn drie Nederlanders. Het zijn twee mannen en een vrouw, zegt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

In totaal zijn er nog zeker 250 mensen aan boord. Zij komen verder uit onder meer Duitsland, Italië, Albanië en België.

Toen de brand zondagochtend vroeg uitbrak waren er ruim 466 mensen op de ferry. Inmiddels zijn ruim 130 mensen van boord gehaald. Door harde wind en hoge golven verloopt de evacuatie in de Adriatische Zee uiterst moeizaam. Het schip drijft stuurloos richting Albanië, aldus de kapitein.

Vogels ontsnapt na instorten voliŤre Beekse Bergen

Safaripark Beekse Bergen is tien vogels kwijt na het instorten van een volière. Acht lepelaars en twee hamerkoppen zijn gevlogen. Volgens een woordvoerder van het safaripark stortte het vogelverblijf zaterdag in onder het gewicht van de sneeuw. Ook veel bomen en takken bezweken onder het gewicht. Het park is zondag door de vele sneeuw niet veilig genoeg om open te gaan.

De zegsman roept mensen op contact op te nemen als zij de vogels zien. Die zijn volgens hem niet meer in het park. Het is lastig voor de vogels zich buiten het park te redden omdat de omstandigheden voor het zoeken van voedsel nu moeilijk zijn.

Milik geeft zichzelf bij Ajax een tien

Ajax hoopt met Arek Milik een nieuwe topspits in de gelederen te hebben. De Poolse aanvaller is op de goede weg, meent hijzelf. Milik werd afgelopen zomer op huurbasis overgenomen van Bayer Leverkusen, dat hem vorig seizoen al tijdelijk bij FC Augsburg onderbracht. Na een aarzelende start werkte de Pools international zich in Amsterdam op tot basiskracht.

Terugblikkend op het jaar 2014 is Milik meer dan tevreden. "Het eerste deel van 2014 geef ik een acht. En het tweede deel, bij Ajax, een 10", zegt hij op de officiële clubsite van de Amsterdammers. "Natuurlijk is er altijd ruimte voor verbetering. Maar als ik terugkijk op het afgelopen halfjaar bij Ajax en de Poolse nationale ploeg ben ik zeer tevreden. Eigenlijk is het perfect gelopen."

Hoogtepunt was een ontmoeting tussen de Poolse nationale ploeg en die van Duitsland; een beladen treffen gezien het verleden tussen beide landen. Onder meer dankzij een doelpunt van Milik boekte Polen de eerste overwinning op de Duitsers.

"Een droom is overdreven, maar het was wel een bijzonder moment", blikt de trefzekere aanvaller terug. "Het was een historische overwinning, die veel losmaakte in Polen. Er heerst veel rivaliteit tussen beide landen. Bovendien had ik in mijn tijd bij Duitsland weinig gescoord, dus dit was extra lekker."

Bij Ajax hoopt Milik in de voetsporen te treden van illustere voorgangers. Vergelijkingen met die voorgangers gaat hij echter liever uit de weg. "Natuurlijk zijn Suárez en Ibrahimovic geweldige spelers, maar het heeft geen zin om ons te vergelijken. We zijn andere type spelers. Ik ben Arek Milik en ik hoop de fans met mijn spel tevreden te maken."

Arek Milik aan de bal. (PRO SHOTS/Stanley Gontha).
Arek Milik aan de bal. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

Oud-voetballer Weah in senaat Liberia

Voormalig voetballer George Weah heeft een zetel bemachtigd in de senaat van zijn land Liberia. De 48-jarige oud-speler versloeg in de verkiezing Robert Sirleaf, zoon van president Ellen Johnson Sirleaf. Daarmee boekte Weah een groot succes op weg naar de presidentsverkiezingen in 2017.

Als lid van de grootste oppositiepartij kreeg Weah 78 procent van de stemmen om het district Montserrado, waarin ook hoofdstad Monrovia valt, te vertegenwoordigen. Weah verloor de presidentsverkiezingen in 2005 van Sirleaf en werd in 2011 ook geen vicepresident.

Weah werd in 1995 als aanvaller van AC Milan verkozen tot voetballer van het jaar. Hij speelde daarnaast onder meer voor Paris Saint-Germain en AS Monaco. Weah speelde zestig interlands, waarin hij dertien keer scoorde.

Liberia herstelt van een jarenlange burgeroorlog die in 2003 ten einde kwam. De wederopbouw werd dit jaar gehinderd door de uitbraak van ebola, waar in het land ruim 3300 mensen stierven. Liberia telt ruim vier miljoen inwoners.

Meeste musea laconiek over 'smartphoneterreur'

Het Van Gogh Museum in Amsterdam stelde er in het najaar paal en perk aan: bezoekers die zich met smartphone of tablet voor de Zonnebloemen verdringen om er een foto van te maken. Mensen klaagden over de 'smartphoneterreur' - ze konden de beroemde schilderijen amper meer zien.

Het museum heeft daarom een fotografieverbod ingesteld in de zalen. Bezoekers mogen alleen op speciale fotoplekken - met een uitvergrote replica van een schilderij van Van Gogh op de achtergrond - hun mobieltje tevoorschijn halen. "Het werkt'', aldus een zegsman. "Mensen houden zich er keurig aan.'' De actie krijgt echter geen navolging. Sommige musea juichen het zelfs toe als bezoekers een foto maken van een kunstwerk.

Het Mauritshuis in Den Haag heeft het fotoverbod losgelaten na de heropening in juni. "De reacties hierop zijn positief'', laat een woordvoerder weten. "We hebben veel bezoekers uit het buitenland en die vinden het prettig als ze een foto kunnen maken als herinnering voor thuis.''

Voor Rembrandts Nachtwacht in het Rijksmuseum in Amsterdam is het soms extreem druk, maar fotograferen zonder flits mag. "Dat staat buiten kijf'', verklaart een woordvoerder. "De enige regel is dat je anderen niet tot last mag zijn. Dat staat ook in de bezoekersregels.''

Beveiligers moeten af en toe in actie komen als bezoekers het beroemde schilderij alleen nog maar via drie iPads en twee telefoons kunnen zien. "We willen het een beetje reguleren, zodat mensen er prettig kunnen vertoeven. Niet om het fotogedrag te beïnvloeden.'' Het Rijks verbaast zich wel. "Op onze website bieden we beeldmateriaal aan in de hoogste resolutie en we verkopen de mooiste ansichtkaarten.''

Boijmans van Beuningen in Rotterdam moedigt het aan. "We vinden het heel leuk als mensen foto's nemen'', zegt hoofd tentoonstellingen Cathy Jacob. "Het levert positieve publiciteit op, omdat het mensen het op Facebook zetten en anderen dat weer liken. Het past bij de huidige tijd: de hele maatschappij zit vol met beeldcultuur.'' Alleen bij sommige tentoonstellingen moet het museum verbodsbordjes neerzetten. Bij de expositie rond Brancusi en Rosso eerder dit jaar wilde de helft van de bruikleengevers niet dat hun werken werden gefotografeerd.

Het Anne Frank Huis in Amsterdam is een van de weinige plekken waar de directie vasthoudt aan een fotoverbod. "We willen dat de emotionele beleving in het huis voorop staat'', legt een zegsvrouw uit. "We hebben het weleens gehad over het loslaten van het verbod, maar het speelt niet enorm. De bezoekers zijn geroerd door wat ze zien."

Vrouw (20) opgepakt voor doodsteken man in Rijen

Een 20-jarige vrouw is zaterdagavond opgepakt nadat een man was doodgestoken in het Brabantse Rijen. De man raakte waarschijnlijk gewond in een huis. Hij liep bloedend naar buiten en stierf op straat. Dat meldde de politie zondag.

Wie het slachtoffer was en waarom hij werd gestoken is nog niet bekendgemaakt. De man werd gevonden aan de Julianastraat in Rijen.

Studenten brengen nacht door in bus

Door de enorme sneeuwval en de problemen die dat veroorzaakt op de wegen in onder meer Frankrijk zit een groep van zeker 42 Nederlandse studenten al uren vast op een weg tussen Saint-Jean-de-Maurienne en Saint-Jean-D'Arves. Volgens een van hen, Lisa, heeft de groep de nacht noodgedwongen doorgebracht in de bus.

De geneeskundestudenten van het Erasmus UMC in Rotterdam vertrokken vrijdag aan het eind van de middag uit Nederland en strandden zaterdag rond 19.30 uur. Volgens Lisa is er weinig tot geen eten en geen drinken en wordt er weinig gedaan om de mensen van die plaats weg te krijgen. "We hebben met de hele bus tien stokbroden gekregen en wat sap en water en dat was het."

De groep begint zich zorgen te maken. "We kunnen hier niet weg. Als we gaan lopen worden we tegengehouden."

Weerbureaus waarschuwen voor gladheid

Mensen die zondag de weg op willen, moeten vooral op lokale wegen uitkijken voor gladheid. Weerbureaus maken melding van kans op gladheid als gevolg van bevriezing van natte weggedeelten en bevroren sneeuwresten.

Volgens weeronline.nl kunnen vooral wegen in woonwijken, fietspaden en wegen waar niet of minder is gestrooid, spiegelglad zijn.

Het KNMI meldt dat het de komende nacht vooral in het midden en zuiden glad kan worden. Met name in Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg kan plaatselijk (natte) sneeuw vallen, waardoor kans bestaat op gladheid.

Volgens de ANWB zijn de snelwegen zondag prima berijdbaar. Er hebben zich daar vooralsnog geen problemen voorgedaan.

Reclame-icoon na tien jaar weg bij Albert Heijn

Supermarktketen Albert Heijn neemt afscheid van zijn reclame-icoon meneer Van Dalen. Acteur Harry Piekema vindt het na tien jaar tijd voor nieuwe uitdagingen en figureert komende dagen voor het laatst als de bekende supermarktmanager in een speciaal samengestelde afscheidscommercial.

Piekema was op 19 juni 2004 voor het eerst te zien in een spotje van Albert Heijn. Na 153 tv-commercials zet hij er een punt achter. "Ik wil een aantal nieuwe projecten gaan doen en dat is niet meer te combineren."

Begin volgend jaar regisseert hij de Engelstalige toneelvoorstelling Mrs. Picasso en komende zomer wil hij als acteur zelf op de planken staan met de festivalvoorstelling Onbekend.

De acteur denkt niet dat het lastig gaat worden om de rol van meneer Van Dalen van zich af te schudden. Afgelopen jaren deed Piekema al veel regiewerk in het theater en hij verzorgde de voice-over voor de natuurfilm De Nieuwe Wildernis. Ook gaf hij communicatietrainingen en workshops aan acteurs.

Door zijn werk bij Albert Heijn kon Piekema de afgelopen jaren niet zomaar interviews geven. "De mensen moesten echt denken dat ik bij een supermarkt werkte", vertelt de acteur. In zijn contract was ook vastgelegd dat hij zijn boodschappen alleen bij supermarkten van Albert Heijn mocht doen. Dit om te voorkomen dat het boegbeeld van de grootgrutter uit Zaandam bij concurrenten als Jumbo of Plus zou worden gespot.

"Het werk voor Albert Heijn was erg leuk", vertelt Piekema. Zo moest hij ooit onderwateropnames maken en heeft hij als Tarzan met lianen door een supermarkt geslingerd. Als bijzondere momenten noemt Piekema ook het maken van een spotje met de Muppets in de Verenigde Staten en commercials met bekende Nederlandse voetballers.

"Wat ik erg bijzonder vond, was dat Giovanni van Bronckhorst - die ik toch als een held beschouw - toen met mij op de foto wilde. Dat had ik niet verwacht", aldus Piekema.

De commercials met meneer Van Dalen ontvingen 33 Gouden Loeki-nominaties. In 2008 won hij een oeuvre-award tijdens de Gouden Loeki-uitreiking. Piekema's laatste commercial is tot en met 30 december te zien op de Nederlandse televisie. Op ah.nl/bedankt en het Albert Heijn Youtube-kanaal kunnen fans de hoogtepunten uit de afgelopen tien jaar terugkijken.

Albert Heijn stelt dankbaar terug te kijken op de inzet van Piekema. De keten beschouwt zijn vertrek als een moment om 'vernieuwing' door te voeren in de reclame-uitingen. Daarover maakt Albert Heijn in het eerste kwartaal volgend jaar meer bekend.

Jamie Oliver sloeg rol in The Hobbit af

Het scheelde niet veel of Jamie Oliver was te zien in de succesvolle film The Hobbit. De populaire tv-kok moest de rol tot zijn spijt afslaan wegens andere werkzaamheden.

In de komende aflevering van Jamies nieuwe programma Jamie and Jimmy's Friday Night Feast vertelt de 39-jarige Oliver over het moeilijke besluit, meldt Breaking News.

Jamie werd op een dag opgebeld door de producent van The Hobbit-films met de vraag of hij een feestmaaltijd wilde koken voor de verjaardag van regisseur Peter Jackson. "Als ik dat zou doen, zouden ze me laten overkomen en mocht ik een hobbit spelen in de film. Maar ik was aan het werk en ik kon er echt niet onderuit komen", aldus Jamie. "Ik wilde het echt heel graag."

MaleisiŽ stopt zoeken naar AirAsia-vlucht QZ8501

Maleisië is gestopt met het zoeken naar het vermiste vliegtuig van AirAsia. De avond is inmiddels aangebroken en de weersomstandigheden zijn erg slecht, wat het zoeken bemoeilijkt. De zoekactie zal morgen weer worden hervat.

De laatste bekende positie van de vlucht is dichtbij de kust van Indonesië. In het gebied is het bereik van radioapparatuur erg slecht. 

Update 12.09 uur

AirAsia heeft de lijst van de nationaliteiten van alle passagiers op vlucht QZ8501 aangepast. Aan boord waren één meisje van 2 jaar oud uit Singapore, één iemand uit Maleisië, drie Zuid-Koreanen, één Brit en 149 passagiers uit Indonesië. De bemanning bestond uit één Fransman en zes personen uit Indonesië.

Diamanten Film voor Gooische Vrouwen 2

De komedie Gooische Vrouwen 2 heeft zaterdag de magische grens van een miljoen bezoekers gepasseerd. Daarom is regisseur Will Koopman bekroond met een Diamanten Film. Dat heeft het Nederlands Film Festival zondag bekendgemaakt.

Het is de zesde maal sinds 2006 dat een Nederlandse productie meer dan een miljoen bezoekers trekt. Eerder ging de award naar Zwartboek, Alles is Liefde, Komt een Vrouw bij de Dokter, New Kids Turbo en Gooische Vrouwen 1.

Eerder verbrak Gooische Vrouwen 2, die toont hoe het verder gaat met de vriendinnen Cheryl, Claire, Anouk en Roelien, al de records voor beste openingsdag en openingsweekend. Het gaat sowieso goed met de Nederlandse films deze kerstvakantie. Ook Mees Kees op de Planken en Wiplala trekken momenteel veel volle zalen.

Gala Andrť van Duin blijkt kijkcijferhit

Het gala ter ere van het vijftigjarige jubileum van André van Duin heeft zaterdagavond 2,4 miljoen kijkers getrokken. Het programma op NPO 1 is daarmee het best bekeken programma van de avond, zo blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

Het gala in het Beatrixtheater in Utrecht werd gepresenteerd door Ivo Niehe. Met gasten, vrienden en collega's werd teruggekeken op zijn carrière. Onder anderen Ron Brandsteder, Mies Bouwman, Corrie van Gorp, Annemarie Jung en Tineke Schouten waren erbij.

Verder zagen 703 duizend mensen Bouke Scholten de finale van het muziekprogramma The Winner Takes it All winnen. Zijn vertolking van Elvis viel het meeste in de smaak bij het publiek. Het is daarmee de best bekeken aflevering van het seizoen. Het SBS 6-programma valt wel buiten de top tien van best bekeken programma's.

Miley Cyrus protesteert met toplessfoto

Miley Cyrus heeft zaterdagnacht een naaktfoto van zichzelf gepost op Instagram. De zangeres ligt topless op bed. Ze plaatste het kiekje in het kader van de Free the Nipple Campaign, oftewel Bevrijd de Tepel-campagne.

Miley protesteert met de toplessfoto tegen vrouwelijke onderdrukking en censuur. De Free the Nipple-beweging wil vrouwen wereldwijd emanciperen en verzet zich tegen de dubbele standaard die bestaat, onder meer op Instagram, waar mannen wel foto's van hun blote borst mogen posten maar vrouwen niet.

Het gewaagde kiekje is inmiddels verwijderd van Instagram, maar E! Online heeft de foto nog op zijn website staan. Wel staan er nog een hele hoop andere foto's op Mileys Instagram-account die duidelijk maken hoe de Wrecking Ball-ster over het bevrijden van tepels denkt.

Miley is niet de eerste celebrity die meedoet aan de Free the Nipple Campaign. Eerder dit jaar postte Scout Willis, de dochter van Bruce Willis, al toplessfoto's van zichzelf op Instagram. Met ontblote borsten liep ze door de Big Apple. "Legaal in New York City, maar niet op @instagram", schreef ze erbij.

De foto kan je, ongecensureerd, hier vinden.

Idris Elba vereerd door Bond-gerucht

Idris Elba zou het een groot compliment vinden als hij wordt gecast als James Bond. Dat laat hij weten via Twitter.

In januari stuurde studiobaas Amy Pascal van Sony een e-mail naar een topman van Columbia die hackers onlangs hebben gepubliceerd. Daarin schreef Pascal dat Idris de nieuwe Bond moet worden. "Hoort 007 niet knap te zijn?", vraagt Elba (42) aan zijn volgers. "Mooi dat jullie denken dat ik kans maak op de rol! Gelukkig nieuw jaar, mensen!"

Als Elba inderdaad de volgende James Bond wordt, zou dat een bijzondere stap zijn in de franchise. De Britse geheim agent werd tot nu toe altijd door een blanke man gespeeld. De huidige Bond is Daniel Craig. Hij tekende een paar jaar terug een contract dat hem verplicht in principe nog één Bondfilm te doen na Spectre. Deze film komt volgend jaar uit.

Elba is bij het grote publiek vooral bekend door zijn rol als de Britse detective John Luther in de gelijknamige BBC-serie en zijn rol in de HBO-reeks The Wire. Hij was ook te zien in films als Mandela: Long Walk to Freedom en Thor: The Dark World.

Reddingsoperatie na brand op Italiaanse veerboot

Op een Italiaanse veerboot is zondagochtend brand uitgebroken. De boot met 466 mensen aan boord was onderweg van Griekenland naar Italië toen brand ontstond op het autodek. Zo'n 150 mensen zijn inmiddels van boord gehaald, maar door storm en hoge golven verloopt de evacuatie moeizaam.

Er zijn geen gewonden gevallen en volgens de autoriteiten is de kans dat de Norman Atlantic zinkt klein. De Griekse minister van zeevaart Miltiadis Varvitsiotis wist te melden dat van de 150 passagiers in de reddingsboten er 35 naar een andere ferry zijn overgebracht. "Dit is een heel moeilijke, zeer complexe reddingsoperatie", zei hij. "De zichtbaarheid is slecht en de weersomstandigheden zijn moeilijk."

Griekenland heeft vijf helikopters en een militair transportvliegtuig gestuurd om de reddingsoperatie bij te staan. Ook Italië is betrokken bij de operatie op zo'n 78 kilometer ten noordwesten van Korfoe. Zeker zeven koopvaardijschepen liggen bij de ferry om een barrière tegen de wind te vormen.

"We staan in constant contact met de Italiaanse autoriteiten en het Griekse leger", aldus Varvitsiotis. "We doen er alles aan om iedereen op het schip te redden en proberen ervoor te zorgen dat niemand van hulp verstoken blijft."

De veerboot van Patras naar Ancona heeft 411 passagiers en 55 bemanningsleden aan boord.

'VN moeten ramp MH17 onderzoeken'

De Verenigde Naties moeten het onderzoek naar de crash met de MH17 uitvoeren en niet Nederland. Dat zei Tan Sri Aziz, voormalig topman van Malaysia Airlines, zaterdag in Nieuwsuur.

Hij weet niet waarom de VN het onderzoek niet doet. "Misschien omdat het de luchtvaart betreft en men bij gebrek aan kennis van de luchtvaart of om politieke redenen niet tussenbeide wil komen." Hij zegt dat volgens internationaal recht de VN het voortouw moet nemen. "In dit geval nam Nederland de leiding. Dat vind ik vreemd."

Rusland en een groep nabestaanden pleitten eerder al voor VN-onderzoek naar de ramp met het toestel van Malaysia Airlines. Aziz stond aan de basis van Malaysia Airlines en leidde de luchtvaartmaatschappij tijdens de gloriejaren in de jaren tachtig.

Malaysia Airlines bevindt zich al tijden in zwaar weer, door hoge bedrijfskosten, felle concurrentie en minder passagiers. Sinds de verdwijning in maart van vlucht MH370 en de crash van de MH17 in Oekraïne in juli werden de resultaten alleen maar slechter.

MultiplayerbŤta Halo 5

Hoewel 343 Industries zich nog steeds excuseert voor het uitbrengen van Halo: The Master Chief Collection, brengt dezelfde studio ondertussen een multiplayer beta uit van Halo 5. En dan rijst de vraag: hoe kan spel dat pas over een jaar pas uitkomt nu al in zo’n vergevorderd stadium zijn dat je het al aan de wereld wil laten zien? Nou, lieve FOK!ers, dat doet 343 Industries, behalve om data te verzamelen, om te laten zien dat ze het volste vertrouwen in hun product hebben.

Koudste nacht van het jaar

Het is dit jaar niet eerder zo koud geweest als in de nacht van zaterdag op zondag. Voor het eerst in deze winter was er sprake van, zoals dat heet, matige vorst. Dat melden de weerbureaus weeronline.nl en Weerplaza.

In Twente was het het koudst: rond 06.30 uur was het onder de min 5. In het oosten daalde het kwik zelfs tot min 5,8.

In De Bilt was 31 januari tot nu toe de koudste nacht met -3,0 graden Celsius. Nu werd het daar -3,3.

Koudste nacht van het jaar
Koudste nacht van het jaar (Foto: ANP)

Toppers tegen elkaar in Vierschansentournee

In het Duitse Oberstdorf is zaterdag de 63e editie van de Vierschansentournee officieel begonnen. Op de Schattenbergschanze probeerden 74 springers zich te kwalificeren voor de wedstrijd van zondag, waarvan de beste tien in de World Cup automatisch geplaatst waren.

De beste sprong in de kwalificatie werd neergezet door de Sloveen Peter Prevc, die tweevoudig winnaar Gregor Schlierenzauer van zich af wist te houden. De Japanner Noriaki Kasai, net als Prevc en Schlierenzauer al vooraf gekwalificeerd, kwam tot de derde sprong. Dubbel olympisch kampioen Kamil Stoch maakte zijn eerste competitieve sprong van het seizoen, na een blessure. Hij plaatste zich als elfde voor de wedstrijd van zondag. World Cup-leider Anders Fannemel werd achtste, de zeventiende plek was voor Thomas Diethart, de verrassende winnaar van de Tournee vorig jaar.

In de Vierschansentournee wordt met het zogenaamde knock-outsysteem gesprongen tijdens de wedstrijden. De 50 geplaatste springers worden op basis van de kwalificatie ingedeeld in 25 duo's, waarbij de nummer 1 tegen de nummer 50 springt, de nummer 2 tegen de nummer 49 en zo verder. Doordat de al gekwalificeerde Roman Koudelka (2e in de World Cup), Michael Hayböck (3e) en Simon Ammann (5e) niet in actie kwamen moeten zij het zondag opnemen tegen respectievelijk Kasai, Schlierenzauer en Ammann. Fannemel springt tegen de pas 17-jarige Duitser Tim Fuchs, terwijl Stoch aantreedt tegen de nummer zeven van de World Cup, Stefan Kraft. Diethart zal de Pool Jan Ziobro van zich af moeten schudden. 

De 25 winnaars van de onderlinge duels zijn automatisch geplaatst voor de finaleronde in de wedstrijd. Daar komen nog de 5 beste verliezers bij, de zogenaamde lucky losers. De 30 overgebleven springers gaan in de tweede ronde vervolgens bepalen wie in Oberstdorf de zege op mag eisen. De eerste wedstrijd van de Vierschansentournee gaat om 16.30 uur van start. De volledige startlijst, met alle duels, is hier te vinden.

Justin Biebers break helaas bijna voorbij

Justin Bieber neemt een korte break. Dat blijkt uit een post op Instagram. "Mijn break is met een reden. Jullie zullen het snel zien. Bedankt voor jullie geduld", luidt de cryptische boodschap van de 20-jarige popzanger bij een foto van zichzelf.

Bieber bracht in 2012 zijn derde studioalbum Believe uit. In december 2013 verscheen er nog een compilatiealbum genaamd Journals. De popzanger heeft de afgelopen twee jaar een aantal samenwerkingen gedaan met andere artiesten, maar de aankondiging van nieuw solowerk bleef uit.

Het kan dus zijn dat Justin doelt op een nieuwe plaat die eraan zit te komen. De ex van Selena Gomez zei namelijk eerder al tegen Hustle TV dat hij een spectaculaire comeback heeft gepland voor 2015. "Het wordt een fantastisch nieuw hoofdstuk voor mij", zei hij toen.

FNV dient klacht in over zorgspotjes ministerie

FNV Zorg & Welzijn komt in het geweer tegen spotjes van het ministerie van Volksgezondheid. De vakbond dient een klacht in bij de Reclame Code Commissie omdat ze een aantal filmpjes over veranderingen en bezuinigingen in de zorg misleidend vindt.

"In de spotjes worden verwachtingen gewekt die voor veel mensen niet waargemaakt kunnen worden. Minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn proberen Nederland in slaap te sussen met mooie verhaaltjes. Mensen hebben recht op het eerlijke verhaal", zegt kwartiermaker van FNV Zorg & Welzijn Corrie van Brenk zondag. Daarom zouden de huidige spotjes vervangen moeten worden.

Volgens de vakbond staan de spotjes van het ministerie 'in schril contrast met het willekeurige beleid van gemeenten, met de duizenden ontslagen die er in de zorg vallen, honderden verzorgingshuizen die sluiten en de ouderen die hun zorg verliezen'. Ze wijst op een spotje over een oude mevrouw die slecht ter been is en straks thuis aanvullende ondersteuning krijgt van professionals en haar gemeente. Maar volgens de FNV gaat deze suggestie in veel gevallen niet op, alleen al omdat in veel gemeenten vanwege de bezuinigingen zorg verdwijnt.

Een ander gewraakt filmpje gaat over een oudere meneer die dementeert en naar een zorginstelling verhuist. "In werkelijkheid wil het kabinet dat deze mensen in deze moeilijke situatie juist langer thuis blijven wonen. De spot wekt de illusie dat de meneer zo naar een instelling kan, terwijl het in de praktijk juist moeilijker wordt", aldus Van Brenk.

'Foute liedjes vervelen nooit'

Mattie en Wietze leven zich op oudejaarsavond uit op Net5, waar ze de hele avond de leukste videoclips van foute nummers aan elkaar praten. De dj's van Q-music hebben de grootste lol gehad tijdens de voorbereiding.

"De hele avond vanaf 20.30 uur tonen we heel veel clips, een selectie van de leukste nummers uit ons Foute Uur, maar dan met beeld", vertelt Mattie Valk. "Het is leuk om bij die foute, maar o zo herkenbare meezingnummers eens de videoclip te zien."

De uitzending zit vol met liedjes, van MC Hammer en 2Unlimited, tot de Spice Girls. Een foute videoclip en een fout nummer kunnen elkaar versterken op oudejaarsavond, vertelt Mattie. "Als er in de videoclip een dansje voorkomt bijvoorbeeld. Neem nou de Macarena, The Ketchup Song of Walk Like an Egyptian. Ik zie dan voor me dat kijkers tijdens een feest op oudejaarsavond elkaar uitdagen of ze het dansje nog kennen."

Wat ook bijdraagt aan het foutgehalte is de kleding die in de reeks clips te zien is. "Veel foute nummers komen uit de jaren negentig", zegt Mattie. "Clips van bijvoorbeeld de Backstreet Boys confronteren ons met de kledingstijl van toen. Veel kledingstukken die we toen droegen zie je voorbijkomen. Het is een trip down memory lane."

Vorig jaar zond Net5 ook De leukste videoclips van het Foute Uur uit. Daarmee had de zender veel succes in de doelgroep 20 tot 54 jaar. "We hebben 3,5 uur, maar we komen altijd tijd tekort. We kunnen onmogelijk de hele Top 500 van het Foute Uur in de tv-uitzending stoppen, maar Britney Spears, Justin Bieber en de Vengaboys zullen niet ontbreken."

Vanaf zondag tot en met oudejaarsdag is op Q-music de Top 500 van het Foute Uur te horen. Op de vraag wat Matties eigen favoriete foute nummer is, somt hij het repertoire van Charly Lownoise en Mental Theo op. "Die muziek zit slim in elkaar, hoe ouder hoe beter. Wonderfull Days, Stars, Your Smile, voordat je het weet zit ik een halfuur naar hun muziek te luisteren."

Fout is niet verkeerd of slecht, maar vooral erg leuk. "Fout is nooit uit geweest. Op de Foute Party in de Brabanthallen in Den Bosch komen ruim veertienduizend mensen, dan blijkt hoe populair bepaalde liedjes nog zijn. Die liedjes vervelen nooit."

Verkiezing: Halve finale sporter van het jaar 2014

Het jaar 2014 loopt alweer bijna op zijn eind, wat dus betekent dat de sporters weer de vele verkiezingen kunnen aflopen. Ook wij doen hieraan mee, want in een speciaal toernooi kunnen jullie kiezen wie volgens FOK! de beste Nederlandse sporter van het afgelopen jaar was.

De sportcrew heeft 64 sporters genomineerd. Deze gaan in een knock-out toernooi uitmaken wie zich uiteindelijk mag kronen tot 'FOK!sporter van het jaar 2014'.

Links naar vorige rondes:
1e ronde 
2e ronde 
3e ronde 
Kwartfinale 

Onder dit bericht en in het topic op het Sport-forum kun je stemmen. Dit kan door gebruik te maken van de [ b] en [ /b] tags. (gebruik deze zonder de spaties rond de naam van je keuze).

voorbeeld:
Martin Verkerk - Roger Federer

Bij een gelijkspel zal er een tiebreak volgen van 24 uur. Deze halve finale sluit op maandag 29 december 2014 om 20:00uur.

De halve finale:
Jeroen Dubbeldam - Arjen Robben
Dafne Schippers - Ireen Wüst

Vliegtuig AirAsia met 155 passagiers vermist

Een toestel van AirAsia, met aan boord 155 passagiers, wordt vermist. De luchtverkeersleiding verloor zondag het contact met het vliegtuig, dat onderweg was van het Indonesische Surabaya naar Singapore.

Volgens persbureau Reuters waren aan boord 149 Indonesiërs, 3 Koreanen, 1 Singaporees, 1 Brit en 1 Maleisiër. Het gaat om een Airbus 320-300 met vluchtnummer QZ 8501. Het vliegtuig zou om 08.30 uur lokale tijd (01.30 uur Nederlandse tijd) moeten landen in Singapore. Het contact zou om 00.17 uur Nederlandse tijd zijn verdwenen. Toen vloog het vermoedelijk boven de Javazee.

De bemanning vroeg om een ongebruikelijke route, vlak voordat het van de radar verdween, zo vertelde een functionaris van het ministerie van Verkeer.

AirAsia laat weten dat het een zoek- en reddingsactie op touw heeft gezet. De luchtvaartautoriteiten in Singapore gaan helpen bij het opsporen van het vliegtuig.

Het vreselijke jaar

Iets anders kan ik er echt niet van maken, al ben ik een optimist door dik en dun. Het laatste nieuws dat ik vanavond opving is wel zo wrang dat ik er toch even op moet terugkomen. Veel gemeenten weten nog steeds niet wat ze mogen verwachten aan hulpvraag uit de Jeugdzorg. Reden? De privacywetgeving! Jeugdzorg mag blijkbaar niet aan de betrokken gemeenten doorgeven wie er van hun organisatie voor hulp van enigerlei aard naar de gemeente gaat worden doorgeschoven. 

Beukeboom Nederlands kampioen achtervolging

Dion Beukeboom is in Apeldoorn Nederlands kampioen op de achtervolging geworden. De Noord-Hollander liep in de finale van dit onderdeel van het baankampioenschap zijn opponent Nick Stöpler in en veroverde zo zijn eerste nationale titel op de baan. Het brons ging naar Roy Pieters.

Beukeboom volgt als kampioen Jenning Huizenga op, die door ziekte ontbrak in Apeldoorn. Beukeboom richt zich de komende twee jaar op de ploegachtervolging met het oog op de Olympische Spelen van Rio. "Maar ik ben ook benieuwd wat ik in februari in Frankrijk op de individuele achtervolging kan tegen de Australische en Britse specialisten."

'CEO' SONY maakt reden extra downtime PSN bekend

Hoewel veel Playstation-spelers moeite hadden met de DDoS-aanval, zijn er ook wat leuke grappen over te vinden. Zo is er op een parodie-account op Twitter van CEO Kaz Hirai een leuke grap getweet.

Laatste reviews en specials
special
Opinie: Nintendo Switch Lite is een slechte deal
special
De Landmacht en FOK! schieten met scherp deel II
special
Dagje weg met DJMO #1 - Loosdrechtse Plassen
review
Crash Team Racing: Nitro Fueled
special
Interview Sascha Faber (marketing manager MSI)
review
Sea of Solitude
©FOK.nl e.a.