FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 20 december 2014

Uitslag AZ - FC Utrecht

Om 20.45 uur begon in de Eredvisie het duel tussen AZ en FC Utrecht. De bezoekers waren in Alkmaar met 0-3 de beste. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.


FC Utrecht-speler Edouard Duplan in duel met AZ-speler Celso Ortiz. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

AZ

0 - 3

FC Utrecht

     11' Duplan 
 28' Duplan 
 37' Diemers 
 
 Gele kaart: Haye, Ortíz, (AZ), Ayoub, Duplan, Hardeveld, (FC Utrecht)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 14.825
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
Johansson
Gouweleeuw
Hoedt (Haps/71)
S.Poulsen
Gudelj
Ortíz
Dos Santos (Berghuis/30)
Haye (Hupperts/54)
A.Jóhannsson
Tankovic
  Ruiter
Markiet (Klaiber/68)
Leeuwin
Letschert
Hardeveld
Diemers
Oar
Ayoub
Duplan
Rubin (Barazite/82)
Peterson (Heerings/57)

Uitslag 3FM Dreamteam - RTL Sterrenteam

Het RTL Sterrenteam heeft dit jaar weer met slechts één doelpunt verschil gewonnen van het 3FM Dreamteam. Tijdens de voetbalwedstrijd die jaarlijks wordt gehouden voor Serious Request viel er slechts een goal. Het doelpunt kwam van Regilio Vrede. Vorig jaar met het Glazen Huis in Leeuwarden eindigde de wedstrijd nog in 3-4. Hieronder de statistieken van de gespeelde wedstrijd: 

3FM Dreamteam

0 - 1

RTL Sterrenteam

     28' Regilio Vrede  
 
Stadion: Riwal Hoogwerkers Stadion, Dordrecht
Toeschouwers: nnb
Arbiter: Dick Jol
 
Selectie:   Selectie:

Sander Lantinga (Aanvoerder)
Rámon Verkoeijen
Dennis Gentenaar
Frank van der Lende
Sander Hoogendoorn
Barend van Deelen
Wijnand Speelman
Geza Weisz
Purrel Fränkl
Dennis van Leeuwen
Ugur Yildirim
Evgeniy Levchenko
Joep de Widt

 

Ruben te Wit
Bart Latuheru
Tim Akkerman
Bas Muijs
Koert-Jan de Bruyn
Dennis Kroon
John Williams
Yes-R
Guus Uhlenbeek
Regilio Vrede
Glenn Helder
Charly Luske
Baas B
Pieter Collen
Jody Bernal
Jaap Reesema
Maarten Atmodikoro
Oswald Snip

Paris Saint-Germain verliest punten, Sneijder wint met Galatasaray

Paris Saint-Germain heeft zaterdag voor eigen publiek niet van Montpellier kunnen winnen. Het duel leverde geen doelpunten op (0-0).

Gregory van der Wiel speelde de hele wedstrijd voor de kampioen van Frankrijk. Paris Saint-Germain heeft nu net zo veel punten als Olympique Marseille. De koploper speelt zondag echter nog tegen Lille.


Galatasaray staat weer even op kop in de Turkse competitie. De club won zaterdag voor eigen publiek met veel moeite van Mersin (3-2). Galatasary, met Wesley Sneijder in de basis, heeft een punt meer dan Fenerbahçe. Besiktas kan zondag de leiding weer overnemen. De formatie moet daarvoor van Akhisarspor winnen.

Galatasaray kwam twee keer op achterstand. Umut Bulut maakte in de 79e minuut het winnende doelpunt. Sneijder kreeg halverwege de eerste helft een gele kaart.

Golfster Van Dam heeft Tourkaart voor het grijpen

Anne van Dam heeft het startbewijs voor de Ladies European Tour 2015 voor het grijpen. De Nederlandse golfster, die nog de amateurstatus heeft, voltooide de vierde en voorlaatste ronde in zeventig slagen (-2). Ze speelde ditmaal wisselvalliger dan vrijdag, maar het resultaat was hetzelfde.

Met een totaal van 284, vier onder par op de Samanah Al Maaden Golf Club in Marrakech, deelt ze met nog achttien holes te gaan de achtste plaats. De top dertig krijgt zondag een Tourkaart. Van Dam begon sterk. Na zes holes stond ze op -3, maar op de volgende vier leverde ze vier slagen in. In de slotfase noteerde het negentienjarige talent echter weer drie birdies.

De Engelse Georgia Hall stelde de toernooizege al vrijwel veilig met een ronde van 70 (274 totaal). Ze begint zondag met zes slagen voorsprong op een viertal achtervolgers aan de slotklus.

Uitslagen Eredivisie 20/12/2014

Om 19.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. PSV won in eigen huis met 5-0 van Go Ahead Eagles terwijl FC Dordrecht en FC Groningen met 1-1 gelijkspeelden. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijden.


PSV-speler Joshua Brenet in duel met GA Eagles-speler Deniz Turuc (PRO SHOTS/Joep Leenen)

PSV

5 - 0

Go Ahead Eagles

 14' Arias
 33' Depay
 79' Depay
 90' Locadia
 90+1' Jozefzoon
   
 
 Gele kaart: Narsingh, (PSV),
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: ?
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Arias
Bruma
Rekik (Koch/88)
Brenet
Guardado
Maher
Wijnaldum
Narsingh (Jozefzoon/78)
L.de Jong
Depay (Locadia/85)
  v.d.Hart
S.Nieuwpoort
Vriends
Schenk
Wijnaldum
Lambooij
Duits
Turuc
Rijsdijk (Lewis/70)
Kolder
Schalk

FC Dordrecht

1 - 1

FC Groningen

 83' Gosens    45' De Leeuw 
 
 Gele kaart: , Hiariej, Kieftenbeld, Mahi, (FC Groningen)
 
Stadion: Riwal Hoogwerkers Stadion, Dordrecht
Toeschouwers: 3.752
Arbiter: v.Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Kurto
Fortes
Haddad
Lima
Peersman
Ojo
v.Haaren (Troost-Ekong/82)
v.Overeem
Koolwijk (Gosens/46)
Lieder (Meulens/65)
Ten Voorde
  Padt
Kappelhof
Botteghin
v.d.Laan
v.Nieff
Antonia (v.d. Velden/86)
Hiariej (Lindgren/44)
Kieftenbeld
Chery
Hoesen (Mahi/65)
De Leeuw

Franse politie schiet moslim dood

De Franse politie heeft zaterdag een moslim van Burundese komaf doodgeschoten. De man liep met een mes zwaaiend een politiebureau binnen in Joué-lès-Tours, 250 kilometer ten zuiden van Parijs, en riep: "Allahoe akbar" (God is groot in het Arabisch). Hij verwondde een aantal agenten met zijn mes. Een agent trok daarop zijn dienstwapen en schoot de in 1994 geboren man dood.

Volgens het OM was er kennelijk sprake van noodweer. Justitie onderzoekt of bij de aanval van de moslim sprake was van een terroristisch misdrijf. Volgens een bron die daarbij betrokken is, lijkt het optreden van de man op een patroon van de aanvallen van Islamitische Staat (IS), aldus de krant Le Parisien.

Volgens de Franse geheime diensten is er een versterkte terreurdreiging door de Franse steun aan de strijd tegen IS in Irak en Syrië. Vrijdag nog dook er een video op op YouTube met de oproep "Frankrijk te laten ontploffen", aldus de krant Le Figaro zaterdag,

Dost scoort voor Wolfsburg

Bas Dost heeft met een doelpunt bijgedragen aan de thuiszege van VfL Wolfsburg op FC Köln (2-1). De Nederlander bracht zijn ploeg in de zestiende minuut op gelijke hoogte.

Dost kreeg de voorkeur boven Ivica Olic, die op de bank begon. Dominic Maroh maakte na elf minuten de openingstreffer voor FC Köln (0-1). Naldo maakte in de 78e minuut het winnende doelpunt.

Wolfsburg sluit de eerste competitiehelft af als nummer twee van de Bundesliga. De achterstand op koploper Bayern München bedraagt elf punten.

Menig helpt Jong Ajax aan zege

Queensy Menig heeft Jong Ajax zaterdag aan een thuiszege op De Graafschap geholpen. Hij tekende voor twee van de drie treffers van zijn ploeg (3-1).

Sam Hendriks opende de score tegen zijn oude club. Jerry van Ewijk benutte in de slotfase bij een achterstand van 3-0 voor zijn club een strafschop. Even na die treffer kreeg Ted van de Pavert zijn tweede gele kaart, waardoor De Graafschap met tien man eindigde.

Sparta was op het eigen Kasteel Eindhoven de baas (2-0). Kenny Teijsse opende vlak voor rust de score. Het tweede doelpunt van Denis Mahmudov viel in de 94e minuut. Peter van den Berg werd in zijn laatste wedstrijd als interim-trainer van Sparta - Alex Pastoor begint in januari als hoofdcoach - naar de tribune gestuurd.

Promotie voor judovrouwen Kenamju

Het vrouwenteam van de Haarlemse judovereniging Kenamju heeft zaterdagavond in Hoofddorp promotie afgedwongen naar de Golden League, het hoogste Europese clubniveau. Dat was te danken aan de derde plaats in het Europa Cuptoernooi voor eigen publiek.

In het duel om brons werd Mulhouse met 3-2 verslagen. Birgit Ente, Nekoda Smythe-Davis en Esther Stam zorgden tegen de Françaises voor de winstpartijen.

Kenamju verloor in de tweede ronde van de Zwitserse favoriet Cortaillod (2-3), maar herstelde zich via de herkansing ten koste van Shabolovka Moskou (4-1) en Samurai Wenen (4-1).

Bejaarde bestuurder overleden

Een bejaarde bestuurder is zaterdag om het leven gekomen, nadat zijn auto in de sloot was gereden tussen Haarlem en Schiphol. Het ongeval had plaats bij Boesingheliede, in de buurt van knooppunt Raasdorp, zo meldde de politie.

De toedracht van het ongeval is nog onduidelijk. Mogelijk is de 93-jarige bestuurder onwel geworden en kwam zijn auto daardoor in de sloot terecht. Hulpverleners probeerden het slachtoffer nog te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten.

Uitslag Cambuur Leeuwarden - PEC Zwolle

Cambuur Leeuwarden gaat de winterstop in met een goed gevoel. Eerder deze week plaatste de ploeg van trainer Henk de Jong zich voor de kwartfinale van de KNVB Beker en vandaag ging in de Eredivisie PEC Zwolle met een 2-1 nederlaag naar huis. Een benutte strafschop van Bakker vlak voor tijd zorgde voor een Friese zege.

sc Cambuur Leeuwarden

2 - 1

PEC Zwolle

 57' Van de Streek
 89' Bakker (pen)
   19' Lam
 
 Gele kaart: Andriuskevicius, Rusnák (sc Cambuur Leeuwarden), Lam, Necid, Hahn, Van Polen (PEC Zwolle)
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 9.834
Arbiter: Van den Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Nienhuis
Droste
Reijnen
Mac Intosh
Andriuskevicius (Pereira/81)
Van de Streek
El Makrini
Bakker
Narsingh
Barto
Rusnák
  Hahn
Van Polen
Lam
Van der Werff
Van Hintum
Rienstra
Saymak (Nijland/5)
Brama (Ferfelis/90)
Lukoki
Necid
Drost

Ruim 2,4 miljoen voor Serious Request

Na twee dagen niet eten en non-stop verzoekplaatjes draaien hebben de 3FM-djs in het Glazen Huis inmiddels ruim 2,4 miljoen euro opgehaald.

De teller stond zaterdagavond rond 20.30 uur op 2.402.675 euro. Gerard Ekdom, Coen Swijnenberg en Domien Verschuuren zitten nog tot woensdagavond in het Glazen Huis op de Grote Markt in Haarlem voor de jaarlijkse goededoelenactie Serious Request.

Vorig jaar was de tussenstand aan het einde van de tweede dag 2.343.631 euro. Toen stond de doorzichtige 3FM-studio in Leeuwarden.

Acrobaat kerstcircus gewond na val

Een acrobaat van het Groot Kerstcircus Den Haag is zaterdag gewond geraakt doordat hij tijdens zijn act naar beneden viel. Hij heeft een gebroken arm, zo meldt het circus op de Facebookpagina. Het ongeluk gebeurde voor de ogen van het publiek, met daarin veel kinderen.

Acrobaat Gengis van Gool viel tijdens een zogenoemd luchtnummer van grote hoogte uit een rad. Hij is per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. "Gelukkig is er geen ernstig letsel ontstaan. Wij verwachten hem snel weer bij het circus terug", aldus het Groot Kerstcircus.

Compensatie aangeboden voor spelers Halo: The Master Chief Collection

Halo: The Master Chief Collection had niet de soepele launch zoals publisher Microsoft Studios en ontwikkelaar 343 Industries had gehoopt. Vooral in de multiplayer hadden spelers problemen, voornamelijk met matchmaking. Na een hele rits patches en aanhoudende problemen vinden zowel Microsoft als 343 Industries het genoeg en bieden officieel hun excuses aan, inclusief een compensatie voor de gedupeerden.

"Deze ervaring heeft laten zien dat we als studie beter kunnen - en moeten - presteren voor Xbox fans over de hele wereld. We zijn ontzettend dankbaar dat de fans ons bijgestaan hebben en geduld hebben gehad terwijl we aan de problemen werkten", schrijft Bonnie Ross, hoofd ontwikkeling van 343 Industries. "En als teken van dankbaarheid willen we deze compensaties aanbieden."

Iedereen die Halo: The Master Chief Collection heeft gespeeld aan het begin van de launch tot aan vandaag, krijgt één gratis maand Xbox Live Gold, een exclusieve avatar en titel voor in het spel, de 'Relic' multiplayer map uit Halo 2: Anniversary Edition, en de ODST campaign uit Halo 3. De Relic map en de ODST campaign worden in de lente van 2015 verwacht.

Halo: The Master Chief Collection kwam op 11 November uit voor de Xbox One.

Halothemasterchief
Compensatie aangeboden voor spelers Halo: The Master Chief Collection

Duitse geheime dienst zoekt vergeefs spionnen

De Duitse binnenlandse veiligheidsdienst BfV kan niet genoeg nieuwe spionnen vinden. Op een recente advertentie kwam geen enkele sollicitatie binnen. Kennelijk kunnen veel mensen zich niet voorstellen dat de geheime dienst via advertenties naar nieuwe medewerkers zoekt en denken ze dat er sprake is van een soort 1 aprilgrap.

"Gezocht: Medewerker inlichtingendienst voor observatie", stond onlangs in een aantal Keulse kranten. "Dat is geen grap, maar een heel gewone procedure", aldus BfV-baas Hans-Georg Maaßen zaterdag in de krant Süddeutsche Zeitung.

Koenders: oppositie Syrë moet eenheid worden

Het is 'cruciaal' dat Syrische oppositiegroepen hun meningsverschillen opzij zetten en eindelijk een eenheid gaan vormen. Die boodschap gaf minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zaterdag in Istanbul aan gematigde tegenstanders van het regime van president Bashar al-Assad.

Het kabinet kondigde vorige week aan meer hulp te willen geven aan gematigde groepen die vechten onder de vlag van het Vrije Syrische Leger. Ze zijn teruggedreven naar delen van het noorden en zuiden van het land en dreigen te marginaliseren.

Koenders sprak onder anderen met Hadi al-Bahra van de Syrian Opposition Coalition. Die vroeg Koenders om meer te helpen bij het opzetten van de politie, burgerbescherming en medische diensten. Wapens heeft hij niet gevraagd. "Dat laten we aan de landen zelf over."

Al-Bahra is 'erg teleurgesteld' dat de internationale gemeenschap de toegezegde hulp niet levert. Volgens hem werd vorig jaar maar 40 procent geleverd van het toegezegde bedrag. Er is vooral behoefte aan voedsel en medicijnen. Nederland heeft sinds de burgeroorlog uitbrak in 2011 in totaal al 114 miljoen euro humanitaire steun gegeven.

Als de wereld niet helpt, wordt het volk 'een prooi voor extremisten', waarschuwde hij. De oppositieleider vindt dat het Westen te veel focust op de strijd tegen terreurorganisatie IS. 'De echte oorzaak is Assad. Als je zijn regime niet bestrijdt 'slaag je er ook niet in het extremisme te bestrijden.'

Volgens Koenders is de gematigde oppositie het enige alternatief voor Assad en islamitische extremisten zoals IS. De strijd van de internationale coalitie tegen Islamitische Staat mag 'geen negatieve gevolgen' hebben voor de gematigde oppositie.

Koenders ontmoette geen Turkse functionarissen. Ankara uitte onlangs scherpe kritiek op het Nederlandse integratiebeleid. Hij keert binnenkort terug naar Turkije om deze kwestie uit te praten.

Barcelona haalt uit tegen Córdoba

Barcelona heeft zaterdagmiddag voor eigen publiek eenvoudig van Córdoba gewonnen (5-0). Pedro, Luis Suarez, Gerard Piqué en Lionel Messi (2) tekenden voor de treffers in Camp Nou.

Messi vierde zijn 49e en 50e treffer van dit kalenderjaar in een officieel duel voor Barcelona.

Dankzij de zege van Barcelona is koploper Real Madrid tot op een punt genaderd. De lijstaanvoerder komt dit weekeinde niet in actie in de Spaanse competitie. Real Madrid staat zaterdagavond in de finale van de wereldbeker voor clubteams. De winnaar van de laatste editie van de Champions League stuit in Marrakech op het Argentijnse San Lorenzo.

De Bakker treft Haase in finale NK tennis

Thiemo de Bakker neemt het zondag in Rotterdam in de finale van het NK tennis op tegen Robin Haase. De Bakker hoefde zelf niet in actie te komen in de halve finale, omdat Jesse Huta Galung zich ziek afmeldde. Hij zag zaterdagmiddag Robin Haase met moeite de eindstrijd bereiken door Boy Westerhof te verslaan.

Haase had vrijdag tegen de relatief onbekende Scott Griekspoor al moeite om de halve finales te bereiken. Zaterdag was zijn optreden evenmin overtuigend. Westerhof kreeg in de eerste set liefst zeven setpunten, maar liet die alle onbenut. Haase won de set in de tiebreak: 7-6 (8). De tweede set werd eveneens met een tiebreak beslist, wederom in het voordeel van Haase: 7-6 (7).

Haase won het toernooi drie keer eerder, in 2006, 2009 en 2011. Drie jaar geleden won hij van De Bakker.

Rugbybond gered van faillissement

De Nederlandse Rugbybond lijkt gered van een dreigend faillissement. Tijdens een ledenvergadering in Amsterdam is een reddingsplan aangenomen.

Volwassen leden moeten voor 1 februari 80 euro op de rekening van de bond storten, van junioren wordt 40 euro gevraagd. Zo doneren zon 10.000 rugbyers naar schatting 688.000 euro. "Verschillende crediteuren dragen in totaal voor 400.000 euro bij", vertelde interim-voorzitter Janhein Pieterse. "Zo raken we de schuld van zo'n 1 miljoen euro kwijt."

Maar liefst 79 van de in totaal 82 rugbyclubs bezochten zaterdag de vergadering in Amsterdam. Het reddingsplan werd met 85 procent van de stemmen aangenomen.

United speelt gelijk tegen Villa, Southampton wint weer eens

Trainer Louis van Gaal zag zaterdag een einde komen aan een serie van zes overwinningen op rij met Manchester United. Op bezoek bij Aston Villa kwam zijn ploeg niet verder dan 1-1.

Christian Benteke bracht de thuisploeg na achttien minuten op voorsprong (1-0). De Belg nam de bal met zijn borst aan en schoot fraai raak met zijn linkervoet. Radamel Falcao bracht Manchester United in de 53e minuut op gelijke hoogte. Het elftal van trainer Van Gaal voetbalde de laatste 35 minuten met een man meer. Gabriel Agbonlahor kreeg een rode kaart voor een harde tackle op Ashley Young.

Robin van Persie speelde het eerste uur voor Manchester United, waar de geblesseerde Daley Blind nog ontbrak. Bij Aston Villa was Ron Vlaar de hele wedstrijd van de partij. Leandro Bacuna mocht na 79 minuten invallen.

Manchester City is in punten op gelijke hoogte gekomen met koploper Chelsea. De nummer twee van de Premier League versloeg Crystal Palace zaterdagmiddag met 3-0. Scoren lukte pas na rust. De eerste twee treffers kwamen op naam van de Spanjaard David Silva. Yaya Touré had tien minuten voor tijd ook nog succes.

Trainer Ronald Koeman weet weer wat winnen is. Hij zag zijn ploeg Southampton zaterdag na vijf nederlagen op rij voor eigen publiek van Everton winnen (3-0). Southampton kwam op voorsprong door een eigen doelpunt van Romelu Lukaku. Graziano Pellè tekende voor de tweede treffer van zijn club. Maya Yoshida bepaalde in de slotfase de eindstand.

Charlie Austin heeft Queens Rark Rangers zaterdag aan een thuiszege op West Bromwich Albion geholpen. De spits tekende voor alle drie de treffers van zijn ploeg (3-2).

Swansea City handhaafde zich in de subtop door een zege bij Hull City (0-1). Sung-Yueng Ki maakte het enige doelpunt. Marvin Emnes mocht na een uur invallen. Wilfried Bony speelde alleen het laatste kwartiertje voor de club uit Wales.

Tottenham Hotspur rekende voor eigen publiek af met Burnley (2-1). Erik Lamela maakte het winnende doelpunt. West Ham United handhaafde zich op een vierde positie dankzij een zege op hekkensluiter Leicester City (2-0).

Stand

# Club Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1. Chelsea 16 12 3 1 39 36-13
2. Manchester City 17 12 3 2 39 36-14
3. Manchester United 17 9 5 3 32 30-18
4. West Ham United 17 9 4 4 31 29-19
5. Southampton 17 9 2 6 29 28-13
6. Tottenham Hotspur 17 8 3 6 27 22-23
7. Arsenal 16 7 5 4 26 28-19
8. Swansea City 17 7 4 6 25 22-19
9. Newcastle Uinited 16 6 5 5 23 18-22
10. Everton 17 5 6 6 21 27-27
11. Liverpool 16 6 3 7 21 19-22
12. Aston Villa 17 5 5 7 20 11-21
13. Stoke City 16 5 4 7 19 18-21
14. West Bromich Albion 17 4 5 8 17 17-23
15. Queens Park Rangers 17 5 2 10 17 20-32
16. Sunderland 16 2 10 4 16 14-24
17. Crystal Palace 17 3 6 8 15 19-27
18. Burnley 17 3 6 8 15 12-26
19. Hull City 17 2 7 8 13 15-24
20. Leicester City 17 2 4 11 10 15-29

PDC WK: Thornton en Baxter naar laatste 32

Zaterdagmiddag werden er tijdens het wereldkampioenschap darts van de PDC in het Alexandra Palace te Londen vier eersterondepartijen en een voorronde gespeeld. De bekendste namen vanmiddag waren Robert Thornton en Ronnie Baxter. Beide darters haalden eenvoudig de tweede ronde. Voor de geplaatste spelers Andy Smith en Justin Pipe houdt het na vandaag op.  

Andy Smith (28) 0-3 Ronny Huybrechts
Zonder dat Andy Smith een een leg te pakken stond Ronny Huybrechts 0-2 in sets voor. De 47-jarige Engelsman liet eindelijk van zich horen door twee goede legs af te leveren, daar bleef het echter bij. Smith wist in de derde leg niet te finishen en de oudere broer van Kim Huybrechts kon profiteren door 66 uit te gooien voor 2-1.

Ook de vierde en vijfde leg gingen naar Huybrechts waardoor hij de derde set won en daarmee de partij. De Belg speelt in de tweede ronde tegen Peter Wright.

Scott Mackenzie 3-4 Daryl Gurney (voorronde)
Scott Mackenzie plaatste zich via het PDPA-kwalificatietoernooi en doet voor de derde keer mee. Daryl Gurney plaatste zich via het Irish Matchplay en haalde in 2013 de tweede ronde. Mackenzie kwam 3-0 voor, maar het was Gurney die uiteindelijk de partij won met 3-4 en later op de middag mocht aantreden tegen Ronnie Baxter.

Justin Pipe (17) 2-3 Lawrence Ryder
Justin Pipe tegen Lawrence Ryder was een wedstrijd voor fijnproevers. Pipe maakte een stormachtige ontwikkeling door bij de PDC, maar is het afgelopen jaar toch flink stilgevallen. Ryder debuteerde op dit wereldkampioenschap en pakte zowaar de eerste set met 1-3. De tweede set ging met dezelfde cijfers naar Pipe.

The Force pakte de derde set met 3-0 en leek de partij te gaan winnen. Rider brak Pipe echter twee keer in de vierde set op een beslissing te forceren (0-3). In een matige wedstrijd kwam Ryder in de beslissende set beter in zijn spel en wist verrassend Pipe eruit te gooien. De debutant uit Australië speelt na de kerst in de tweede ronde tegen Terry Jenkins of John Weber.

Robert Thornton (9) 3-0 Andrew Gilding
Robert Thornton had geen enkele moeite met Andrew Gilding. Thornwon won met 3-0. De setstanden waren 3-1, 3-1 en 3-0. Met een gemiddelde van 97.65 punten kon hij goed voor de dag komen.

Ronnie Baxter (24) 3-1 Daryl Gurney
Daryl Gurney begon net zoals eerder vanmiddag moeizaam aan de partij. Ronnie Baxter gooide degelijk en kwam 2-0 voor in sets. Gurney ging daarna wat beter gooien en kon de derde set pakken.

De speler uit de voorronde kon ditmaal zijn niveau niet vasthouden en verloor uiteindelijk met 3-1 van Baxter. Thornton en Baxter spelen tegen elkaar in de tweede ronde.

Vanavond zijn er opnieuw vijf wedstrijden. De Nederlanders zullen zondag weer aan de oche verschijnen. 

Avondsessie - 20.00 uur
Steve Beaton (21) v Kyle Anderson
Mark McGrath v Scott Kirchner (voorronde)
Terry Jenkins (16) v John Weber
Simon Whitlock (7) v Darren Webster
Gary Anderson (4) v Mark McGrath/Scott Kirchner

Velrdrijdster De Boer wint in Essen

Sophie de Boer heeft zaterdag de veldrit in Essen, de vijfde race van de Bpost Bank Trofee, gewonnen. De Nederlandse liet op het zware parcours in België de dit seizoen vrijwel ongenaakbare Sanne Cant en Ellen van Loy achter zich.

De Boer reed vanaf het begin van de wedstrijd, samen met Van Loy, weg bij de concurrentie. Het tweetal kreeg al snel gezelschap van Cant. De Belgisch kampioene bleef lang bij De Boer, wat Van Loy niet lukte. Halverwege de koers kreeg Cant echter materiaalpech, waar De Boer optimaal van profiteerde. Ze reed solo naar de finish.

Wout van Aert heeft zaterdag met de overwinning in de veldrit van Essen de leiding in het klassement om de Bpost Bank Trofee overgenomen van Sven Nys. Van Aert was met overmacht de beste in de Belgische plaats en hield zijn landgenoten Tom Meeusen (tweede) en Rob Peeters (derde) ruim achter zich. Nys finishte pas als dertiende, op 2.50 van de winnaar.

De Nederlanders speelden geen rol van betekenis in Essen. Lars van der Haar was op de vijftiende plaats de beste van hen.

Moerdijk krijgt eerste huizen aangeboden

Zeker twaalf huiseigenaren in het dorp Moerdijk kunnen volgend jaar verhuizen omdat de gemeente hun huis koopt. De gemeente heeft de eerste aanvragen afgelopen week goedgekeurd. Het gaat om aanvragen van huiseigenaren die door ziekte of door overlijden van hun partner snel moeten verhuizen of van wie het huis al lang te koop staat. De rest van de huiseigenaren in het dorp kan zich vanaf volgende maand melden voor de regeling.

Moerdijk biedt huiseigenaren de kans om te vertrekken vanwege de groei van de haven en industrie. De gemeente betaalt 95 procent van de taxatiewaarde van hun huis. De verwachting is dat ongeveer de helft van de huidige 360 huiseigenaren uit Moerdijk wil vertrekken. De eerste urgente aanvragen zeggen volgens de gemeente nog niets over de animo in de rest van het dorp, zo reageerde een woordvoerster zaterdag.

Voor de regeling is tien miljoen euro gereserveerd, maar in het uiterste geval is er 24 miljoen euro nodig. In 2030 betaalt het Havenschap Moerdijk alle kosten terug, is afgesproken.

Laatste plaats bij kerst dreigt voor Dortmund

Borussia Dortmund moet vrezen dat het 2014 afsluit als hekkensluiter in de Bundesliga. De geplaagde ploeg van trainer Jürgen Klopp ging zaterdag met 2-1 onderuit bij Werder Bremen. Daardoor staat Dortmund na zeventien wedstrijden één-na-laatste. Als SC Freiburg zondag wint van Hannover 96, dan zakt Dortmund nog voor de kerst naar de laatste plaats.

Dortmund begon dramatisch aan het duel in Bremen. Davie Selke zorgde al na drie minuten voor de 1-0 voor de thuisploeg. Na iets meer dan een uur spelen verdubbelde Fin Bartels de score. Mats Hummels bracht de spanning ruim twintig minuten voor tijd nog wel terug, maar verder kwam de nummer twee van vorig seizoen niet. Bremen komt dankzij de zege op zeventien punten, twee meer dan Dortmund.

Hamburger SV heeft zaterdag in de laatste wedstrijd van 2014 nog een puntje weten te sprokkelen in de strijd tegen degradatie. De laagvlieger hield Schalke 04 in Gelsenkirchen op 0-0. Door die remise sluit HSV het kalenderjaar af als nummer veertien van de ranglijst.

Klaas-Jan Huntelaar verscheen zoals gebruikelijk aan de aftrap bij Schalke. Kort voor aanvang van het duel maakte Schalke bekend dat Huntelaar tot 2017 onder contract blijft staan in Gelsenkirchen. De Oranje-international kon die nieuwe verbintenis zaterdag niet bekronen met een doelpunt. Bij HSV ontbrak Rafael van der Vaart door een schorsing. Schalke staat na zeventien wedstrijden vijfde, met 27 punten.

Paul Verhaegh heeft met zijn club FC Augsburg zaterdag een belangrijke zege geboekt in de strijd om de bovenste plaatsen in de Bundesliga. Augsburg boog in het duel met Borussia Mönchengladbach een achterstand om in de zege: 2-1.

Max Kruse benutte na drie minuten een strafschop voor Gladbach, maar Markus Feulner bracht de thuisploeg nog voor rust op gelijke hoge. Raul Bobadilla bezorgde het team van aanvoerder Verhaegh vlak na rust ook nog de zege. Augsburg en Gladbach hebben halverwege de competitie beide 27 punten. Gladbach staat vierde, Augsburg zesde.

Overige uitslagen

Bayer Leverkusen 1-1 Eintracht Frankfurt
FC Augsburg 2-1 Borussia Mönchengladbach
VfB Stuttgart 0-0 Paderborn

Onderhandelingen over overname Showa Shell

Idemitsu Kosan, de op een na grootste olieraffineerder van Japan, onderhandelt over een mogelijke overname van branchegenoot Showa Shell. Dat schrijft The Wall Street Journal zaterdag. Het kleinere Showa Shell exploiteert drie raffinaderijen en is voor circa 33 procent in handen van Royal Dutch Shell.

Idemitsu zegt ook met andere partijen in onderhandeling te zijn. Daarnaast is een buy-out niet de enige optie, aldus het concern.

De vraag naar olie in Japan staat de laatste tijd onder druk. De Japanse overheid heeft oliebedrijven daarom opgeroepen hun activiteiten meer samen te voegen.

Een woordvoerster van Shell in Nederland wilde zaterdag geen commentaar geven op de "geruchten". Shell-topman Ben van Beurden heeft eerder wel aangegeven komende periode alle bedrijfsonderdelen van Shell tegen het licht te houden.

Bieber: 2700 dollar voor avondje karten

Justin Bieber had afgelopen week ineens zin om samen met zijn vrienden te gaan karten en daar had hij kennelijk heel wat voor over. Volgens TMZ betaalde de zanger 2700 dollar (ruim 2200 euro) bij een kartbaan in LA om na sluitingstijd nog wat rondjes te scheuren.

Voor dit bedrag mocht de zanger volgens de website twee uur blijven. Om de medewerkers van de kartbaan te bedanken, gaf Justin ze een fooi van 500 dollar.

FNV Kiem wil aansluiting bij fusie-FNV

FNV Kiem, de vakbond voor creatieve beroepen, wil zich aansluiten bij de nieuwe grotere vakbeweging FNV. Bezoekers van een congres van FNV Kiem spraken zich hiervoor zaterdag in meerderheid uit. Maar een definitief besluit over de fusie moet nog komend jaar worden genomen.

Voorzitter Geert van der Tang van FNV Kiem zei nu eerst te gaan onderhandelen over de positie van de sector creatieve industrie binnen FNV. Ook wil Kiem dat er ruimte blijft voor gezamenlijke belangenbehartiging met beroepsorganisaties van onder anderen musici, fotografen en schrijvers.

De fusie moet uiterlijk op 1 januari 2016 ingaan. Een beslissing moet op zijn laatst in oktober 2015 worden genomen tijdens een nieuw congres.

Eerder dit jaar besloot een aantal vakbonden binnen FNV tot één grote sterke vakbond te fuseren. Dat gebeurt per 1 januari 2015.

PANIEK!!: Drone vliegt over Belgische kerncentrale

Een drone is zaterdag over de Belgische kerncentrale Doel gevlogen, vlak bij de Nederlandse grens. Het is onduidelijk van wie het onbemande vliegtuigje was, meldt energiebedrijf Electrabel. Het is verboden om over kerncentrales te vliegen.

In Frankrijk ontstond vorige maand ophef toen drones ook daar bij kerncentrales werden gesignaleerd. Franse politici noemen de vluchten onverantwoordelijk en vergelijkbaar met digitale aanvallen via internet.

Hustler maakt pornoparodie op The Interview

Voor iedereen die altijd al Kim Jong-un in een pornofilm heeft willen zien, dan volgt hier goed nieuws. Filmproducent en damesglossy Hustler gaat een parodie op de omstreden film The Interview maken.

"Als Kim Jong-un en zijn kameraden al boos waren op The Interview, wacht dan maar tot ze deze film hebben gezien," aldus oprichter van Hustler Larry Flynt. "Ik vecht m'n hele leven lang al voor de vrijheid van meningsuiting, geen dictator waar ook ter wereld gaat dat van mij afnemen."

De film, genaamd This Ain't The Interview XXX, zal zich ook gaan richten op twee heren die namens de CIA naar Noord Korea gaan om Kim Jong-un te vermoorden. De productie zal in het eerste kwartaal van 2015 beginnen.

VS sturen Afghanen Guantanamo naar huis

De Verenigde Staten hebben zaterdag vier Afghanen die vastzaten in de Guantanamo Bay-gevangenis naar hun thuisland gestuurd. Dat heeft het Pentagon zaterdag bekendgemaakt. De Amerikaanse regering noemt het een teken van het vertrouwen dat ze in de nieuwe Afghaanse president Ashraf Ghani heeft.

Volgens Amerikaanse regeringsfunctionarissen is er haast gemaakt om het verzoek in te willigen van Ghani die nog maar enkele maanden in functie is. De vrijlating van de vier Afghanen is volgens hen een soort van verzoeningsgebaar en een teken dat de betrekkingen tussen Kabul en Washington zijn verbeterd.

De Afghaanse regering heeft geen verplichting om de vier mannen weer op te sluiten zodra ze teruggekeerd zijn.

In totaal zitten er nog 132 mensen vast in Guantanamo Bay, onder wie acht Afghanen.

Huntelaar tot medio 2017 bij Schalke

Klaas-Jan Huntelaar ondertekent een nieuw contract bij Schalke 04, dat hem tot medio 2017 bij de club uit Gelsenkirchen houdt. Dat meldde Schalke zaterdag, kort voor aanvang van het Bundesligaduel met Hamburger SV. Het contract van de 31-jarige Nederlander bij die Königsblauen liep eind dit seizoen af.

Huntelaar maakte in augustus 2010 de overstap van AC Milan naar Schalke. Sindsdien kwam hij in totaal tot 160 officiële wedstrijden voor de Duitse club, waarin hij 101 keer scoorde. In het seizoen 2011-2012 maakte hij er 29 in de competitie, waarmee hij topscorer van de Bundesliga werd. Een seizoen eerder won de Oranje-international de Duitse beker.

Heemskerk opnieuw te snel voor Kromowidjojo

Femke Heemskerk heeft op de tweede dag van het zwemgala om de Vladimir Salnikov Cup de 100 meter vrije slag gewonnen. De wereldkampioene op de kortebaan was Ranomi Kromowidjojo opnieuw te snel af. Ze tikte in het 25 meterbad van Sint-Petersburg aan na 51,71 seconden. Haar Eindhovense ploeggenote gaf ruim een halve seconde toe: 52,35.

Moniek Nijhuis boekte haar tweede schoolslagzege, nu op de 50 meter. Ze sprintte naar 30,06. De Russin Valentina Artemyeva (30,35) bood de meeste tegenstand.

Grote brand in loods Delfzijl

Een loods aan de Handelskade West in Delfzijl is zaterdagmiddag in brand gevlogen. De loods ligt vol brandbare materialen, zei een brandweerwoordvoerder, waardoor er erg veel vuur en hitte is en de brandweer niet van binnenuit kan blussen. Waarschijnlijk duurt het nog uren en wellicht zelfs tot zondag voordat de brand is geblust.

Er komt veel rook vrij, die richting zee wordt geblazen en niet over dorpen in de omgeving drijft. De stalen wanden van de loods vervormen door de hitte en klappen in, zei de woordvoerder. Een gespecialiseerd bedrijf zal proberen de wanden open te maken, zodat er beter geblust kan worden. Verder probeert de brandweer te voorkomen dat het vuur overslaat naar een aangrenzende loods.

Malmö opgeschrikt door autobommen

De Zweedse stad Malmö is opgeschrikt door de explosie van twee autobommen. Dat heeft de Zweedse politie bekendgemaakt. Tientallen ramen gingen aan diggelen.

Volgens de politie is er niemand gewond geraakt bij de explosies die in de vroege ochtend plaatshadden in Rosengaard, een wijk waar veel immigranten wonen. Een autobom explodeerde bij een gebouw. De andere ontplofte in een parkeergarage in de buurt. Het is nog onduidelijk wie er achter de explosies zit en of de twee ontploffingen verband houden met elkaar.

Het is de afgelopen maanden onrustig in Malmö. Eerder dit jaar werden een rechtbank, kantoren van de politie en het openbaar ministerie en een detentiecentrum doelwit van een aanslag.

Vuurwerkverkoop komt langzaam op gang

De vuurwerkverkoop komt dit jaar maar langzaam op gang, net als vorig jaar. Volgens de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN), die de vuurwerkverkopers vertegenwoordigt, is bij webwinkels eind deze week pas zo'n 15 tot 20 procent procent van het verwachte totaal aan bestellingen ingediend.

In de winkels waar bestellijsten kunnen worden ingeleverd, is het ook nog erg rustig, zegt BPN-voorzitter Leo Groeneveld. Hij verwacht "de grote hausse" in de verkopen pas na de kerst.

De branche schat dat er uiteindelijk ongeveer evenveel vuurwerk als vorig jaar wordt omgezet. Toen ging voor 65 miljoen euro de lucht in, evenveel als het jaar ervoor.

Ambtenaren teleurgesteld over kerstpakket

Gemeenteambtenaren in Amsterdam zijn niet blij. Bijna dagelijks zijn ze hard aan het werk voor de veeleisende burger en mogen ze soms zelfs pas om vier uur naar huis. Dit alles voor karige secundaire voorwaarden en een loon dat maar nauwelijks de balkenendenorm benadert. Maar het kerstpakket van dit jaar was een soort druppel; die voldeed niet bepaald aan het bescheiden verwachtingspatroon van de ambtenaren.

'Gratis treurkalender voor iemand die op zoek is naar een diepe winterdepressie', is een van de berichten die te lezen valt op intranet van de gemeente. Men is diep teleurgesteld in het kerstpakket dat bestaat uit een sleutelhanger en een scheurkalender met allerlei leuke weetjes over de hoofdstad. Het pakket wordt opvallend vaak te koop aangeboden of kan worden geruild met een doos bon bons. Ook komen opmerkingen als ''kerstpakket gratis af te halen, voor wie een hekel aan iemand heef' voorbij. Op veel afdelingen zijn de kerstpakketten demonstratief onder de kerstboom gepleurd.

De circa 13.000 ambtenaren maken zich vooral druk om het feit dat iedereen hetzelfde krijgt en er duidelijk gekozen is voor soberheid, wellicht in het kader van de bezuinigingen. In voorgaande jaren waren sommige medewerkers gewend om cadeaus met een waarde tot honderd euro te krijgen, terwijl anderen niets kregen.

Tennisfederatie wil prijzengeld verhogen van Challengers en Futures

In navolging van de ATP wil nu ook de Internationle Tennisfederatie (ITF) het prijzengeld in het tennis verhogen. De ITF organiseert, naast alle Grand Slams, zogenaamde Futures en Challengers met een maximale prijzenpot van 100.000 dollar. 

Challengers zijn toernooien onder ATP en WTA-niveau. De ATP organiseert voor de heren zijn eigen Challengers. De ITF neemt wel de organisatie op zich van de Challengers bij de dames. Futures zijn toernooien onderop de professionele tennispiramide, deze toernooien hebben een maximale prijzenpot van 15.000 dollar. 

Waar de prijzenpot van Grand Slams & ATP en WTA-toernooien steeds voller werd, bleef het prijzengeld van de kleinere toernooien achter. Dit zorgde voor een grote discripantie tussen de toppers die er van kunnen leven en de spelers eronder die daar net onder hangen. Uit onderzoek van de ITF bleek dat de beste 50 spelers bij de mannen zestig procent van al het totale prijzengeld wint. In het vrouwencircuit pakt de top 25 zo'n vijftig procent van al het prijzengeld.

Ook bleek dat steeds minder spelers uit het juniorencircuit doorstroomde naar het professionele tennis. Om het gat tussen de toppers en rest te verkleinen stelt het bestuur van de ITF voor om het prijzengeld van Futures en Challengers te verhogen. Als het voorstel in maart wordt goedgekeurd, dan gaat in 2016 het prijzengeld van deze toernooien omhoog. Toernooien die nu een prijzenpot hebben van 10.000 dollar gaan naar 15.000 dollar. ITF-100k toernooien worden ITF-125k toernooien.

Kris Dent, uitvoerend directeur professioneel tennis voor de ITF, zei dat de versterking van de basis voor de sport op de laagste niveaus cruciaal is voor haar toekomst. "We zijn zeer tevreden dat we er meer geld in kunnen steken." Dent wil ook graag de diversiteit in het tennis behouden. "We willen mensen in de top100 blijven zien die uit Zuid-Amerika komen, uit Azië, en we willen meer spelers uit Afrika die de top van het tennis bereiken."

Demonstraties in Spanje om veiligheidswet

Duizenden mensen zijn in diverse Spaanse steden de straat opgegaan om te protesteren tegen een nieuwe veiligheidswet. Onder de nieuwe wet kunnen zware boetes worden opgelegd voor vergrijpen als het verbranden van de vlag en het demonstreren bij overheidsgebouwen.

De nieuwe wet, die vorige week door het parlement werd aangenomen, heeft stevige kritiek gekregen van de oppositie en mensenrechtenorganisaties. Zij menen dat de wet vooral bedoeld is om protesten tegen het Spaanse regeringsbeleid de kop in te drukken.

De grootste demonstraties vonden plaats in Barcelona, Bilbao en Madrid. Ook in Almeria, Granada en Valencia gingen mensen de straat op.

VN: Taliban moeten minder burgerslachtoffers maken

De Verenigde Naties hebben er bij de Taliban op aangedrongen om minder burgerslachtoffers te maken bij de strijd in Afghanistan. Hoewel de VN eerder overleg hebben gevoerd met de Talibanstrijders is er tot dusverre weinig veranderd: nog steeds is driekwart van de doden en gewonden in het land toe te schrijven aan de opstandelingenbeweging.

Nicholas Haysom, de VN-gezant voor Afghanistan, zei het rapport over het aantal doden en slachtoffers te hebben aangeboden aan afgevaardigden van de Taliban, die in het Qatarese Doha een eigen kantoor hebben. In eerste instantie wilden ze het rapport afwijzen omdat de cijfers niet zouden kloppen, maar de VN hebben de Taliban ervan overtuigd dat dat niet het geval is.

Georgette Gagnon, van de VN-missie in Afghanistan (Unama), zei dat de Taliban hun 'boodschap' hebben aangepast, maar dat daar op de grond maar bitter weinig van te merken is. "Ik kan zeggen dat we kortgeleden hebben gezien dat ze hun doelwitten hebben aangepast en zich steeds meer richten op militaire en wettige doelen, maar dat ze nog steeds tactieken of middelen gebruiken die buitenproportioneel of niet precies genoeg zijn, zodat er nog steeds burgers worden gedood en gewond raken." Volgens Unama zijn er de afgelopen elf maanden 3188 burgers gedood en nog eens 6429 gewond geraakt. De verwachting is dat dit aantal tegen het einde van het jaar is opgelopen tot boven de tienduizend.

Verzekeraars blij met betere pensioenregeling

Het Verbond van Verzekeraars reageert verheugd op enkele verbetervoorstellen voor pensioenen, die staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) eind deze week naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Werknemers met een zogeheten beschikbarepremieregeling hoeven hun opgebouwde pensioenkapitaal bij pensionering straks niet meer in één keer om te zetten in een pensioenuitkering. Ze krijgen de mogelijkheid om ook na hun pensioendatum te blijven doorbeleggen, waardoor ze meer pensioen kunnen opbouwen.

Het verbond spreekt zaterdag van een "welkome verbetering van een regeling die de afgelopen jaren sterk in opkomst is''.

Juwelenroof bij beroemd Duits warenhuis

Juwelendieven hebben zaterdag toegeslagen bij het beroemde warenhuis KaDeWe in Berlijn. Ze sloegen etalages stuk en gingen er vervolgens vandoor met hun buit. Dat heeft de Duitse politie bekendgemaakt.

De vier mannen sloegen kort na opening van het warenhuis aan de Kurfürstendamm toe, aldus politiewoordvoerster Heidi Vogt. De daders vielen een beveiliger aan met pepperspray en namen vervolgens juwelen mee die op de begane grond uitgestald stonden in de etalages. Vervolgens gingen ze er in een auto vandoor. In Berlijn is inmiddels een klopjacht gaande. Hoeveel juwelen er precies zijn gestolen is niet duidelijk.

KaDeWe is een toeristische attractie. Het staat bekend om zijn luxe artikelen en het restaurant. De winkel werd in 1907 geopend en werd al snel het bekendste warenhuis van Duitsland. Elke dag komen er meer dan 180 duizend mensen winkelen.

WHO: bijna 7400 doden door ebola

De zeer besmettelijke virusziekte ebola heeft in West-Afrika al aan 7373 mensen het leven gekost. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn ruim 19.000 mensen in Guinee, Liberië en Sierra Leone besmet (geweest) met de ziekte.

Het Wereldvoedselprogramma en de Landbouw- en Voedselorganisatie van de Verenigde Naties waarschuwden deze week dat ebola niet de enige dreiging voor het gebied is. Voor honderdduizenden mensen dreigt ook honger. In maart kan het aantal bedreigde mensen opgelopen zijn tot een miljoen.

WHO: bijna 7400 doden door ebola
WHO: bijna 7400 doden door ebola (Foto: ANP)

Drukte in winkelhart Roermond na asbestramp

Het winkelend publiek laat de door de asbestvervuiling getroffen binnenstad van Roermond niet in de steek. Dat bleek zaterdag. Het was er net zo druk als op een gewone zaterdag, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Winkeliers vreesden een scherpe omzetdaling, gezien de winkelsluiting van twee dagen tijdens de drukke kersttijd. De gemeente zette een grote promotieactie op om zoveel mogelijk mensen naar Roermond te lokken en de omzetdaling van de winkeliers om te buigen in een goede omzet.

Burgemeester, wethouders, raadsleden en de Limburgse gedeputeerde Patrick van de Broeck deelden zaterdag chocomel, warme glühwein en banket uit aan het winkelend publiek.

Verkeershinder door hagelbuien en harde wind

In het noorden van het land heeft het verkeer last van flinke hagelbuien. Sommige wegen in Friesland zijn spekglad. Op de A31 (Leeuwarden-Harlingen) en enkele andere wegen heeft dat al geleid tot ongevallen, meldde de politie zaterdag. Ook in Groningen komen tijdens buien vaak dikke hagelstenen naar beneden.

Vanuit het noorden neemt de kans op buien toe. De buien kunnen ook elders in het land gepaard gaan met hagel, onweer en zware windstoten, aldus weeronline.nl. Vooral in de kustprovincies heeft het verkeer last van zware windstoten.

Jansrud skiet naar nieuwe zege

Skiër Kjetil Jansrud heeft in Gröden/Val Gardena een nieuwe World Cup-zege toegevoegd aan zijn palmares. De Noor was op de Saslong-piste op de super-G duidelijk de sterkste. Jansrud, die dit jaar al drie zeges pakte, troefde de Italiaan Dominik Paris af.

Paris was met een achterstand van 0,46 seconden wel de enige die binnen een seconde van de Noor wist te blijven. In Lake Louise haalde hij deze winter ook al het podium. Hannes Reichelt won de super-G in Beaver Creek en wist in Val Gardena beslag te leggen op de derde plek op 0,54 seconden van Jansrud. Een andere Oostenrijker, Vincent Kriechmayr, baarde opzien met de vierde plek. Hij verbeterde daarmee het beste resultaat uit zijn carrière: Vorig jaar werd hij vijfde in Kvitfjell.

Corruptieschandaal Formule 1-race Valencia

Een groot corruptieschandaal treft de Formule 1-race die tussen 2008 en 2012 werd verreden in Valencia als de grote prijs van Europa. De Spaanse justitie heeft een onderzoek ingesteld naar twee leden die destijds deel uitmaakten van de regionale regering. Zij worden verdacht van het verduisteren van miljoenen euro's aan staatsgeld.

Het onderzoek spitst zich toe op de organisatie van de Formule 1-race. Volgens de boekhouding was dat het bedrijf Valmor Sports, maar justitie meent dat dit een soort spookonderneming is geweest waar in werkelijkheid de regionale regering achter schuilging. Voormalig regeringshoofd Francisco Camps en minister van sport Lola Johnson namen de miljoenenschuld over die Valmor achterliet na ontbinding.

Koerden trekken op tegen IS in Kobani

Koerdische strijders hebben na zware gevechten met leden van de extremistische organisatie Islamitische Staat terreinwinst geboekt in de Syrische grensstad Kobani. Dat hebben een Koerdische politicus en het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zaterdag gezegd.

Volgens Nawaf Khalil van de Koerdische Democratische Eenheidspartij hebben de Koerdische strijders terreinwinst geboekt in zes wijken. Bovendien hebben ze een beleg geslagen rond een cultureel centrum in het oosten van de stad dat in handen van IS is. Het Observatorium meldt dat de belangrijkste Koerdische strijdmacht, de Volksbeschermingseenheden (YPG), diverse IS-strijders heeft gedood.

IS begon het offensief in Kobani in september. De extremisten wisten delen van de stad te veroveren evenals tientallen dorpen die om de stad heen liggen. Koerdische strijders hebben de extremisten de afgelopen tijd weten terug te dringen, daarbij gesteund door luchtaanvallen van de internationale coalitie die onder leiding van de Verenigde Staten staat.

Jack van Gelder wint Theo Koomen Award 2014

Sportverslaggever Jack van Gelder heeft zaterdag de Theo Koomen Award 2014 ontvangen, de prijs voor het beste sportverslag van het jaar. Van Gelder kreeg de prijs voor zijn commentaar bij de 2-1 die Klaas-Jan Huntelaar maakte in de allerlaatste minuut in blessuretijd tijdens de beslissende WK-wedstrijd Nederland-Mexico.

Het rake schot van Huntelaar bracht Nederland toen in de kwartfinale. De presentator werd verrast met de bokaal tijdens een bezoek aan het Radio 2-programma Grand Café Kranenbarg. De prijs werd uitgereikt door juryvoorzitter Evert ten Napel en Andy Houtkamp, de winnaar van 2013.

"Het was een enorm moeilijke keuze tussen die weergaloze 1-1 van Robin van Persie tegen Spanje en de penalty van Klaas-Jan Huntelaar tegen Mexico", stelt Ten Napel. "We hebben uiteindelijk gekozen voor het moment waarop Huntelaar Oranje naar de laatste acht op het WK schiet. Jack is hier duidelijk, beschrijft de actie van Arjen Robben - waar de penalty uit volgt - goed en laat ons nog eens meeleven met de gevoelens van Klaas-Jan Huntelaar."

De prijs, vernoemd naar een van de beroemdste Nederlandse sportverslaggevers van de twintigste eeuw, is twee jaar geleden in het leven geroepen door de redactie van het programma van Bert Kranenbarg. In 2012 ging de prijs naar Hans van Zetten, voor zijn commentaar bij Epke Zonderland op de Olympische Spelen.

China verlicht regels buitenlandse banken

China neemt stappen om de eigen financiële markt verder open te stellen voor buitenlandse banken. De regering schrapt onder meer de eis aan de banken voor het bewaren van een minimum aan werkkapitaal bij het openen van een nieuwe vestiging. Dat meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua zaterdag.

Buitenlandse banken mogen daarnaast voortaan toestemming vragen voor zakendoen in Chinese valuta, wanneer zij ten minste een jaar actief zijn in China. In de oude regels was dat nog drie jaar. En overzeese kredietverstrekkers hoeven ook niet meer twee jaar achtereenvolgend winst te hebben geboekt, alvorens zij hun aanvraag hiervoor kunnen indienen.

Er zat de afgelopen jaren maar weinig groei in het aandeel van buitenlandse banken op de Chinese markt. De nieuwe regels zijn met ingang van volgend jaar van kracht. Het betreft aanpassingen van regelgeving die in 2006 werd afgekondigd.

Doodgeschoten man Utrecht woonde in Zeist

De man die vrijdagavond werd doodgeschoten in Utrecht is een 44-jarige inwoner van Zeist. Het slachtoffer werd rond 19.45 uur aangetroffen in een auto op de Duurstedelaan. Er is meerdere keren op de wagen geschoten waarbij de man om het leven is gekomen, meldde de politie zaterdag.

Vrijdag was er sprake van dat twee verdachten na het schietincident op de vlucht waren geslagen. "De dader is weggereden in een mogelijk grijze Volkswagen Golf. In de omgeving is onder andere met een politiehelikopter gezocht", aldus de Utrechtse politie zaterdag. De auto werd niet gevonden.

Een verband met de reeks afrekeningen in de Amsterdamse onderwereld legt de politie vooralsnog niet.

Simon Cowell gaat autobiografie schrijven

Simon Cowell gaat een autobiografie schrijven. Het X Factor-jurylid heeft dit verteld aan Mirror.

"Ik wil het boek zelf gaan schrijven, maar wel met hulp van iemand anders", aldus Simon. "Ik moet natuurlijk wel iemand hebben die onderzoek doet, maar het komt wel uit onder mijn naam."

In 2012 kwam er ook al een biografie uit over Cowell, Sweet Revenge: The Intimate Life Of Simon Cowell. Hier was hij alleen niet zelf bij betrokken. In het boek stonden veel details over Simon die nog niet bekend waren. Zo werd de affaire die Cowell had met zangeres Danni Minogue er uitvoerig in besproken.

"Sindsdien is er zoveel gebeurd in mijn leven. Ik denk dat het een geweldig boek wordt", aldus Simon over het naslagwerk dat hij gaat maken.

Oad Bus werkt aan comeback bekende reismerk

Oad Bus, een doorgestart onderdeel van de vorig jaar failliet verklaarde Oad Groep, werkt aan een comeback van het bekende reismerk. De onderneming is in gesprek met diverse andere reisorganisaties om het eigen aanbod aan reizen te kunnen uitbreiden.

"In het land verkeren veel mensen nog in de veronderstelling dat Oad failliet is", zegt Karen van der Zanden, directeur bij Oad, zaterdag in een interview met De Twentsche Courant Tubantia. "Die perceptie willen we beïnvloeden met een grote campagne die we begin volgend jaar onder andere op tv starten, een nieuwe gids en een vernieuwde website."

Oad ging in september vorig jaar failliet, naar eigen zeggen als gevolg van moeilijke marktomstandigheden. Kort hierna wist de curator voor verschillende onderdelen van het bedrijf nog investeerders te vinden, waardoor die konden worden voortgezet.

Zieke Huta Galung meldt zich af

Jesse Huta Galung heeft zich zaterdag ziek afgemeld voor de halve finales van het NK tennis in Rotterdam. Zijn tegenstander Thiemo de Bakker krijgt daardoor vrije doorgang naar de finale op zondag. Dat meldde de organisatie.

Huta Galung speelde vrijdag wel de kwartfinale en won die in twee sets van Jasper Smit (6-0 en 7-5). De Bakker speelt de finale tegen de winnaar van de andere halve finale, die gaat tussen de als eerste geplaatste Robin Haase en Boy Westerhof.

Square Enix toont twee nieuwe video's Final Fantasy XV

Tijdens de livestream van Jump Fest, met Game Director Hajime Tabata, toonde Square Enix twee video's van Final Fantasy XV. De eerste toont een nieuw personage, een hoofdmonteur genaamd Cidney, wat duidelijk een vrouw is. En de tweede video geeft een tour van een van de steden die te bezoeken is in de game.

De stad wordt getoond vanuit het zicht van een hond, zogenaamde 'Dog Cam'. Tabata zei wel dat de stad nog één van de oudere versies was en dat er dus nog flink aan gewerkt wordt. De 'Dog Cam' zal ook niet verschijnen in de game, het was gewoon een manier om de stad te laten zien zonder spoilers.

Vonn pakt tweede zege na rentree

Skiester Lindsey Vonn heeft op de afdaling in Val d'Isère opnieuw toegeslagen. In de vierde wedstrijd na haar rentree was de Amerikaanse niet te kloppen in het Franse skioord. Twee weken eerder won Vonn bij haar rentree al de afdaling in het Canadese Lake Louise.

In Val d'Isère waren er liefst twaalf vrouwen die binnen een seconde van Vonn konden blijven. Viktoria Rebensburg was daarvan de meest verrassende naam. De Duitse specialiste op de reuzenslalom haalde nooit eerder het podium op de snelste discipline, maar gaf slechts 0,19 seconden toe op Vonn en werd tweede. Die plek moest ze wel delen met de Oostenrijkse Elisabeth Görgl. Het trio werd gevolg door een Zwitsers contingent: Lara Gut, Dominique Gisin en Fabienne Suter bleven Tina Maze nog voor.

Met haar zege komt Vonn in de buurt van een nieuw record. Haar 61e overwinning in de World Cup betekent dat ze er nog één nodig heeft om op gelijke hoogte te komen met de Oostenrijkse legende Annemarie Moser. Zij won in de jaren '70 als tiener al acht eindklassementen in de World Cup en verdubbelde dat aantal daarna nog eens. In 1980 boekte ze haar 62e en laatste zege.

Stones in 2015 wellicht weer op tour

Het zou best wel eens kunnen dat The Rolling Stones komend jaar weer op tournee gaan. Dat is op te maken uit een korte kerstboodschap die de rockers op Youtube hebben gezet. "Wellicht zien we jullie in 2015", sluit Mick Jagger aan het slot van de video.

In het wat geforceerde spontane filmpje spreken Charlie Watts, Keith Richards, Mick Jagger en Ron Wood hun fans toe. "We hadden een geweldige tijd met de 14 On Fire Tour dit jaar", zegt Jagger. Waarop Richards wat moeilijker verstaanbaar vervolgt: "We hebben veel van jullie in het publiek gezien. Dank."

De Stones deden dit jaar negentien landen aan en speelden voor meer dan een miljoen mensen. Ze speelden dit jaar in Azië, Europa - waarbij ook het Nederlandse Pinkpop werd aangedaan - en dit najaar in Australië en Nieuw-Zeeland. Die laatste shows waren eigenlijk al in het voorjaar gepland, maar werden verschoven na het plotseling overlijden van Jaggers vriendin LWren Scott in maart van dit jaar.

Er gingen eerder al geruchten dat er misschien een volgende tour aankomt. Gitarist Keith Richards zei enkele maanden geleden al dat The Stones in 2015 wellicht Zuid-Amerika aan zullen doen.

Extremisten Nigeria executeren ouderen

Moslimextremisten hebben in het noordoosten van Nigeria ouderen op een rij gezet en vervolgens geëxecuteerd. Dat hebben ooggetuigen gezegd. De berichten werden vrijdag bevestigd door een burgerbeschermingsorganisatie.

Volgens inwoners van vijf dorpen worden mensen die te oud waren om te vluchten uit de gemeente Gwoza naar twee scholen gebracht, waar ze vervolgens door extremisten worden doodgeschoten. De dorpen liggen zo'n 130 kilometer van Maiduguri, de hoofdstad van de Nigeriaanse deelstaat Borno.

Vrijdag zei Muhammed Gava, woordvoerder van een organisatie die zich inzet voor de bescherming van burgers, dat meer dan vijftig mensen zijn gedood bij de ene school. Bij de andere school werd een nog onbekend aantal mensen doodgeschoten.

De Nigeriaanse regering heeft tot dusverre niet gereageerd op de berichten. Extremisten hebben de afgelopen vijf jaar duizenden mensen gedood.

Noord-Korea ontkent betrokkenheid Sony-hack

Noord-Korea heeft aangeboden samen met de Verenigde Staten een onderzoek te doen naar de cyberaanval op filmstudio Sony Pictures. Met het aanbod benadrukt het land niet achter de aanvallen te zitten.

De minister van Buitenlandse Zaken van Noord-Korea beschuldigde de Amerikaanse overheid van het verspreiden van ongegronde beschuldigingen en gaf aan dat uit een onderzoek zou blijken dat zij er niets mee te maken hebben. De aanval op Sony en de dreigementen richting bioscopen heeft Sony doen besluiten om The Interview, een komedie die draait om een moordaanslag op Kim Jong-Un, niet langer uit te brengen.

De film zou in de VS oorspronkelijk met Kerstmis openen, en in Nederland vanaf eind januari te zien zijn. Sony heeft deze week diverse uitspraken gedaan, variërend van een boodschap aan bioscopen begrip te tonen voor het niet vertonen van de film tot het zelf terugtrekken van de release zonder uitzicht op een alternatieve release. Later kwam het bedrijf daar weer op terug.

Vrijdag beweerde de Amerikaanse FBI dat de regering in Pyongyang verantwoordelijk was voor de hack, maar op zaterdag gaf Noord-Korea aan dat deze beschuldigingen ongegrond zijn. "Zonder terug te vallen op martelingen zoals de Amerikaanse CIA doet kunnen we bewijzen dat wij er niets mee te maken hebben," aldus de minister.

Barack Obama bekritiseerde het terugtrekken van de film tegen de pers en sprak de wens uit dat Sony met hem had overlegd alvorens toe te geven aan terrorisme. "We kunnen niet leven in een maatschappij waarin één of andere dictator censuur kan opleggen," aldus Obama, die zich voornam om nog met een meer formele respons te komen.

Sony zelf heeft intussen verklaard niet te vinden verkeerd te hebben gehandeld in het annuleren van de release. "We hebben niet opgegeven," aldus CEO Michael Lynton, verklarend dat de beslissing om de film terug te trekken was gebaseerd op "de beslissing van de meerderheid van de bioscopen om de film niet te vertonen." Sony had geen keus, aldus de topman. "We hebben nog steeds de hoop de film te kunnen vertonen aan een ieder die het wil zien."

Contador wil stoppen op een hoogtepunt

Alberto Contador wil stoppen op een hoogtepunt. "En dan bedoel ik na een grote zege, in het bijzonder de Ronde van Frankrijk", zegt de wielrenner in de Spaanse sportkrant Marca.

Dat kan betekenen dat de 32-jarige ronderenner van Tinkoff-Saxo komend jaar al afscheid neemt, indien hij erin slaagt de Tour te winnen. "De tijd zal het leren. Nooit voelde ik me fysiek sterker dan afgelopen seizoen. Maar de jaren vliegen voorbij en ik zie mezelf geen drie jaar meer in het wielerpeloton. De 35 jaar haal ik niet."

De grote uitdaging voor Contador in 2015 is zowel de Ronde van Italië als de Tour de France winnen. "Ik doe het meer voor de wielerfans, dan voor mezelf. Veel mensen denken dat het onmogelijk is, maar hoe meer ze dat zeggen, hoe gemotiveerder ik ben."

Contador won afgelopen najaar de Ronde van Spanje voor de derde keer, maar viel uit in de Tour. Die grote ronde schreef hij in 2007 en 2009 op zijn naam. Zijn eindzege in 2010 werd hem wegens doping ontnomen.

Weer brons voor shorttracker Knegt, relayploeg naar finale

Shorttracker Sjinkie Knegt heeft zaterdag bij de wereldbekerwedstrijden in Seoul brons veroverd op de 1000 meter. Het was al zijn zesde medaille deze winter en zijn derde medaille op de 1000 meter.

Goud zat er zeker in voor de Fries in Zuid-Korea, die brons pakte op deze afstand bij de Olympische Spelen van Sochi. Hij nam in de finale meteen de leiding en leek op de zege af te stevenen na een val van zijn grote Canadese concurrent Charles Hamelin.

In de voorlaatste ronde ging Knegt echter zelf ook onderuit na een actie van de Zuid-Koreaan Kwak Yoon-Gy.  De Chinees Wu Danjing bleef als enige staan en kwam als eerste over de finish. Kwak kwam als tweede over de finish en bleef ook tweede na het bekijken van de Beelden. Knegt moest genoegen nemen met brons. 

Een ruim half uur na de finale van de 1.000 meter stond Knegt weer op het ijs voor de halve finales van de 5000 meter relay. De nederlandse ploeg met Knegt, Freek Van der Wart, Daan Breeuwsma en Itzhak de Laat, het zichzelf moeilijk door in de beginfase onderuit te gaan na een struikelpartij.

De Nederlanders konden al snel weer aansluiten bij de concurrenten uit Canada, Hongarije en Japan. De Japanse shorttrackers moesten de overige drie laten gaan, waarna een bloedstollende strijd om de eerste twee plekken ontstond. Knegt bleek daarin de slimste. In de laatste ronde stak hij de concurrentie vakkundig voorbij. Canada werd tweede en gaat mee naar de finale op zondag.

Rusland: nieuwe sancties VS zijn zinloos

De nieuwe sancties die de Verenigde Staten hebben ingesteld vanwege de annexatie van het schiereiland de Krim zijn volgens Moskou 'zinloos'. Rusland is niet van plan de Krim op te geven en wees op de historische band tussen de Krim en Rusland.

Vrijdag keurde de Amerikaanse president Barack Obama nieuwe sancties goed. Amerikaanse bedrijven en personen mogen niet langer goederen, diensten of technologie importeren uit of exporteren naar de Krim. Het Russische ministerie van buitenlandse zaken zei zaterdag dat de Krim 'een historisch en integraal onderdeel van Rusland' is. Het ministerie verwees naar Cuba en zei dat het meer dan een halve eeuw duurde voordat de diplomatieke betrekkingen tussen Cuba en de VS werden hersteld. Rusland is bereid net zo lang te wachten, aldus Moskou.

Liberia houdt senaatsverkiezingen ondanks ebola

Kiesgerechtigden in Liberia zijn zaterdag naar de stembus getogen om hun stem uit te brengen voor de senaatsverkiezingen. De verkiezingen zijn al twee keer uitgesteld vanwege de ebola-uitbraak in het land. De autoriteiten vreesden dat de verkiezingen ertoe zouden leiden dat ebola zich verder verspreidt.

In totaal mogen 1,9 miljoen mensen hun stem uitbrengen voor vijftien senaatszetels. Er dingen 139 kandidaten mee naar de plekken op het pluche, onder wie de zoon van president Ellen Johnson Sirleaf.

Critici vragen zich nog altijd af of de verkiezingen wel veilig en geloofwaardig kunnen verlopen nu ebola nog steeds slachtoffers maakt in het land. De gezondheidsautoriteiten hebben 4700 thermometers en tienduizend flessen ontsmettingsmiddel bij de stembureaus afgeleverd om de zorgen weg te nemen.

Israël voert luchtaanvallen uit op Gaza

Het Israëlische leger heeft zaterdag in de vroege ochtend luchtaanvallen uitgevoerd op de Gazastrook. Het is de eerste luchtaanval op Palestijns gebied sinds de korte oorlog die afgelopen zomer werd gevoerd. Het doelwit van de aanval was 'infrastructuur voor de terreur van Hamas' in het zuiden van de Gazastrook en was een vergelding voor een raket die vrijdag vanuit Gaza werd afgeschoten richting Israël, aldus het Israëlische leger.

Inwoners van het gebied zeiden twee explosies te hebben gehoord bij Khan Yunis. Daar worden Palestijnse strijders opgeleid in trainingskampen. Vooralsnog zijn er geen meldingen van slachtoffers of gewonden.

Volgens een woordvoerder 'staat het Israëlische leger niet toe dat de veiligheid wordt ondermijnd en het welbevinden van de Israëlische bevolking in gevaar wordt gebracht'. "Terreurorganisatie Hamas is verantwoordelijk voor de aanval tegen Israël."

Geen derde kindje voor Doutzen

Doutzen Kroes beviel vijf maanden geleden van haar tweede kindje, dochtertje Myllena Mae. De Telegraaf vroeg het model hoe ze denkt over een derde kindje. Doutzen gaf een duidelijk antwoord: "Nou nee, we hebben nu een jongetje en een meisje, het is wel klaar."

Kroes (29) vertelt dat het met twee kinderen al behoorlijk plannen is. Toch komt Doutzen later nog een beetje op haar stellige antwoord terug: 'zeg nooit nooit'.

Aan Vrouw, het blad van De Telegraaf, vertelt Doutzen ook dat ze zich heel erg goed voelt, ze is relaxter geworden en ze zit beter in haar vel dan toen ze 24 jaar oud was. Haar lichaam geeft Doutzen vertrouwen en ze geniet van haar werk. Ze zou het vreselijk vinden als ze dit niet meer zou kunnen doen, 'maar ik heb het niet meer nodig om gelukkig te zijn'.

Spurs verliezen weer in derde verlenging

Basketbalploeg San Antonio Spurs heeft problemen met wedstrijden winnen in de verlenging. De titelverdediger in de Amerikaanse NBA verloor vrijdag voor de vierde keer dit seizoen een wedstrijd in de extra tijd. Portland Trail Blazers nam uiteindelijk pas in de derde extra speeltijd afstand en won met 129-119. Vooral dankzij Damian Lillard, die 43 punten maakte. Tim Duncan noteerde 32 punten voor de Spurs.

Na reguliere speeltijd stond het 97-97. De eerste overtime bracht nog geen winnaar (104-104) en ook na de tweede verlenging was het duel nog niet beslist (112-112).

De Spurs verloren woensdag ook pas in de derde verlenging. Toen met nipt verschil van Memphis Grizzlies (116-117). Twee wedstrijden op rij verliezen in de derde verlenging was sinds 1951 niet meer voorgekomen in de NBA.

Alle wedstrijden van vrijdag:

Orlando - Utah 94 - 101
Philadelphia - Charlotte 91 - 109
Boston - Minnesota 114 - 98
Cleveland - Brooklyn 95 - 91
Detroit - Toronto 100 - 110
Miami- Washington 103 - 105
Memphis - Chicago 97 - 103
San Antonio - Portland 119 - 129 wnv
Denver - LA Clippers 109 - 106
LA Lakers - Oklahoma 103 - 104

Doden bij Amerikaanse drone-aanval Pakistan

Bij een Amerikaanse drone-aanval op een schuilplaats van opstandelingen in het noordwesten van Pakistan zijn zaterdag zeker vijf Talibanstrijders om het leven gekomen. Dat hebben bronnen bij de Pakistaanse veiligheidsdiensten gezegd. Bij een aparte operatie van het Pakistaanse leger werden zeker vijf strijders gedood, aldus het leger.

De Amerikaanse drone-aanval had plaats in de stad Datta Khel, in Noord-Waziristan, waar sinds juni het Pakistaanse leger ook al strijdt tegen strijders. De doden zouden hebben gevochten onder bevel van de Pakistaanse Talibanleider Hafiz Gul Bahadur.

De operatie van het Pakistaanse leger had plaats aan de rand van Peshawar, waar eerder deze week de Pakistaanse Taliban een aanval uitvoerden op een school. Daarbij kwamen 148 mensen om het leven, onder wie veel kinderen. De aanslag leidde tot een stevig antwoord van het Pakistaanse leger in de tribale regio's die aan de grens met Afghanistan liggen. Bij het offensief zijn al tweehonderd strijders om het leven gebracht. Of de drone-aanval verband houdt met de aanslag op de school is niet duidelijk.

Gangsters ruim twee jaar dodelijk op drift

In 2014 heeft een nieuwe onderwereldoorlog definitief vormgekregen. De strijd wordt uitgevochten door een gangstergeneratie waarin geen oude of bekende boevennamen meer figureren. Dat waren doorgaans representanten van wat politie en justitie door de jaren heen de Hollandse netwerken zijn gaan noemen: de Holleeders en aanverwanten van deze wereld.

Maar wat in Nederland en Amsterdam in het bijzonder sinds 2012 is opkomen, was een onbekend aantal relatief jonge criminelen, dat elkaar met grof geweld naar het leven staat. Een paar kenmerken: gebruik van automatische wapens (kalasjnikovs), veel verschoten kogels (soms ogenschijnlijk in het wilde weg), vaak meer dan één schutter, schieten op de politie, gestolen vluchtauto's die elders in brand werden gestoken om sporen te vernietigen.

In de volksmond is de nieuwe generatie de Mocro-mafia gaan heten, omdat nogal wat betrokkenen van (Nederlands-)Marokkaanse komaf zouden zijn. Mogelijk is deze benaming prematuur: nogal wat daders zijn (nog) niet geïdentificeerd. Slechts een handjevol verdachten zit vast. Daarbij is gebleken van betrokkenheid van mensen met een andere dan Marokkaanse achtergrond. Zo is een van de veronderstelde hoofdrolspelers in de geweldscyclus, Gwenette Martha (geliquideerd in mei), Antilliaan van geboorte en zijn er ook autochtone Nederlanders die een rol zouden hebben vervuld.

Een geripte of verdwenen partij cocaïne, aangekomen in de haven van Antwerpen, zou de lont in het kruitvat zijn geweest. De eerste moord in de reeks zou die op Redouan Boutaka zijn geweest, in Amsterdam in april 2012. Na de moord op Najeb Bouhbouh in oktober 2012 kwam het geweld definitief op gang; ruim twee maanden later lieten Youssef Lkhorf en Saïd el Yazidi het leven bij een enorme schietpartij in de Staatsliedenbuurt.

In alle zaken is tot op heden slechts één man veroordeeld, voor betrokkenheid bij de liquidatie van Bouhbouh (tien jaar cel). Deze Benaouf A. zou het eigenlijk doelwit van het geweld in de Staatsliedenbuurt zijn geweest. Komende dinsdag staat Hamza B. in Marokko terecht voor zijn aandeel in die schietpartij. Hij werd in de zomer van 2013 in Tanger aangehouden; Marokko heeft de zaak op verzoek van Nederland overgenomen.

Inbreker raakt zwaargewond bij inbraak Veendam

Een inbraak in een groothandel in Veendam is een 42-jarige man uit Lelystad bijna fataal geworden. Hij was het bedrijf aan de Beneden Verlaat vrijdagnacht met een handlanger binnengedrongen.

Agenten die erheen waren gegaan na een inbraakmelding, troffen de verdachte liggend op de grond aan. Vermoedelijk is hij van een hoogte van zes meter naar beneden gevallen. Op die hoogte was een kabelgoot afgebroken.

De inbreker is naar een ziekenhuis gebracht en kon volgens de politie zaterdag nog niet worden verhoord. De politie is nog op zoek naar de tweede verdachte.

Rabo-topman pleit voor versnellen Deltaplan

Het Deltaplan dat Nederland beter bestand moet maken tegen klimaatveranderingen, zou versneld moet worden uitgevoerd. Daarvoor pleit Rabobank-topman Wiebe Draijer zaterdag in een interview met NRC Handelsblad. De investering kan volgens hem een impuls zijn voor de economische groei.

Nederland gaat de komende dertig jaar ongeveer twintig miljard euro investeren in nieuwe maatregelen om het land te beschermen tegen hoogwater en te zorgen voor voldoende zoet water. Dat staat in het eerder dit jaar gepresenteerde Deltaplan.

"Waarom zouden we die investering niet naar voren halen, als we toch weten dat we die moeten doen?", stelt Draijer in de krant. "Het is financieel aantrekkelijk, biedt een economische impuls, en het maakt Nederland structureel sterker. Het is tijd om dit soort keuzes nu echt te maken."

Draijer, die begin dit jaar nog voorzitter van adviesorgaan de Sociaal-Economische Raad (SER) was, is niet de eerste met een pleidooi voor een dergelijke stimulering van de economie. De Europese Centrale Bank (ECB) zei afgelopen zomer al dat overheden meer moeten doen om investeringen te stimuleren om zo de economie aan te jagen en de werkloosheid te laten dalen.

Huisman had genoeg van acteren in Nederland

Michiel Huisman vertrok vijf jaar geleden naar Amerika om zijn acteercarrière daar een kans te geven. Aan het AD vertelt de populaire Game of Thrones-ster dat hij ook vertrok omdat hij klaar was met Nederland.

Michiel vond dat hij hier te weinig kansen kreeg en het voelde volgens de acteur of hij was overgeleverd aan die ene film of serie per jaar. Hij wilde graag meer opties hebben en besloot daarom te vertrekken. Huisman vertelt de krant dat hij voorlopig niet van plan is om in een Nederlandse film of serie te spelen. Misschien dat het er in de verre toekomst nog van komt, maar nu wil Michiel vooral genieten van het succes dat zijn rol in Game of Thrones hem heeft gebracht. Hierdoor krijgt Huisman namelijk meer films aangeboden dan hij kan doen.

Het enorme succes dat Michiel nu heeft, kent volgens hem ook een andere kant. Zo heeft zijn vrouw, actrice Tara Elders, haar carrière opgegeven om met hem mee te gaan. Een ander nadeel is dat Michiel, Tara en hun dochtertje (7) hun familie en vrienden soms maanden niet zien omdat ze voor opnames ver weg zijn. Michiel noemt het een 'hoge prijs', maar hij benadrukt dat de positieve dingen nu nog veel zwaarder wegen dan de negatieve.

Naturalis heeft skelet T-rex binnen

De crowdfundingactie van Naturalis om een skelet van een tyrannosaurus rex naar Nederland te halen heeft de benodigde vijf miljoen euro opgeleverd. Het Leidse museum heeft daarmee de gewilde publiekstrekker binnen. Dat bevestigt Naturalis.

Directeur Edwin van Huis zei zaterdagochtend in een interview in de HDC-kranten nog dat de tussenstand op 4,4 miljoen stond. Volgens hem was het moeilijker dan gedacht om het geld bijeen te brengen. Veel bedrijven wilden het project niet sponsoren. "Het is veel makkelijker om fondsen te werven voor kunst", aldus de directeur. "Het was veel harder werken dan ik had gedacht; maar wel leuk werk, heel belangrijk en uiteindelijk succesvol."

De kosten zitten in de vraagprijs van de Amerikaanse boer op wiens land het skelet werd gevonden, maar ook in het prepareren en het vervoer naar Nederland. Naturalis wordt het enige museum buiten de Verenigde Staten met zo'n dinosaurusskelet.

Het skelet werd vorig jaar augustus opgegraven door een team van Naturalis in de Amerikaanse staat Montana. Het enorme beest moet het topstuk worden van het vernieuwde familiemuseum dat in 2017 zijn deuren opent.

Herstel A20 duurt tot na het weekeinde

De werkzaamheden aan het verzakte wegdek van de A20 in Rotterdam gaan tot na het weekeinde duren. Dat meldde Rijkswaterstaat vrijdagavond.

De vluchtstrook van de snelweg is sinds vrijdagmiddag ter hoogte van het Kleinpolderplein in de richting van Gouda afgesloten. De weg is verzakt over een lengte van ongeveer honderd meter, de oorzaak is volgens Rijkswaterstaat nog niet duidelijk. Een spoedreparatie is in voorbereiding.

Rijkswaterstaat verwacht verkeershinder en roept weggebruikers op de actuele verkeersinformatie te volgen.

Trouw trekt artikelen in van ontslagen redacteur

Dagblad Trouw heeft besloten 126 artikelen in te trekken die zijn geschreven door de vorige maand ontslagen redacteur Perdiep Ramesar. De journalist heeft een 'onverklaarbaar groot aantal niet-traceerbare bronnen' gebruikt, oordeelde de onafhankelijke commissie van externe deskundigen die Trouw heeft ingesteld. Daarover bericht de krant zaterdag.

De verslaggever heeft in zijn stukken mensen opgevoerd en geciteerd die niet terug te vinden zijn. De krant trekt ook de handen af van een geruchtmakend artikel over het bestaan van een 'shariadriehoek' in de Haagse Schilderwijk, waar radicale moslims de dienst zouden uitmaken. Er is twijfel over de betrouwbaarheid van dat en de andere artikelen.

De commissie is in haar rapport ook kritisch op de leidinggevenden op de redactie. Die hebben de journalist onvoldoende gecontroleerd en begeleid bij het maken van de teksten.

Justitie: nieuwe liquidaties niet te voorkomen

De onderwereldoorlog die in 2012 in Amsterdam ontbrandde met de wilde schietpartij in de Staatsliedenbuurt heeft in 2014 een gewelddadig hoogtepunt bereikt en gaat ook volgend jaar door. "We hebben niet het idee dat dit conflict is uitgedoofd", zegt hoofdofficier van justitie Theo Hofstee in een gesprek met het ANP.

"Het aantal liquidaties en pogingen daartoe is dit jaar fors opgelopen", aldus Hofstee. Zeker zes liquidaties in 2014 worden toegeschreven aan het conflict tussen twee groepen. Vorig jaar ging het om twee van zulke afrekeningen.

Een verdwenen partij drugs in Antwerpen was in 2012 de 'trigger' voor de ruzie. Maar volgens Hofstee gaat het daar allang niet meer om. Inmiddels zijn er nieuwe conflicten om geld, macht en zeggenschap over de drugshandel. Groot onderling wantrouwen speelt waarschijnlijk ook een belangrijke rol.

"Wij kunnen de liquidaties niet logisch verklaren", aldus de hoofdofficier. Hij vermoedt dat sommige criminelen vrezen dat ze gevaar lopen en preventief maatregelen nemen door een vermeende vijand uit de weg te ruimen.

Dat gebeurt met extreem geweld. Zelfs onschuldige burgers zijn hun leven niet zeker. Zo werd de 30-jarige Amsterdammer Stefan Regalo Eggermont in juli bij vergissing doodgeschoten. De criminelen zijn zo zwaar bewapend en schietgraag dat er zelfs voor de politie gevaar is.

Volgens Hofstee kunnen nieuwe afrekeningen niet worden voorkomen. Wel wordt alles gedaan om het geweld in te dammen. Dat gebeurt niet alleen door het normale speurwerk naar de daders.

Speciale aandacht is er voor de leveranciers van snelle auto's en automatische vuurwapens zoals kalasjnikovs, die een grote rol spelen in de onderwereldoorlog. In samenwerking met de gemeente is bijvoorbeeld een zogeheten spyshop gesloten in Amsterdam. Daar werden behalve spionageapparatuur ook wapens verhandeld. Inmiddels lopen er meer dan twintig onderzoeken door 150 rechercheurs.

Buiten dat wordt onderzoek gedaan naar de sociale omgeving van de criminelen. De politie probeert zo een beeld te krijgen om wie het nou eigenlijk gaat, want daarover is nog veel onduidelijk. Niemand in de omgeving van de daders durft verklaringen af te leggen. Bovendien wisselen de groepen nogal snel van samenstelling en zijn ze niet hiërarchisch.

Voor Hofstee staat wel vast dat de benaming 'Mocro-maffia' de lading niet dekt. Hij benadrukt dat het zeker niet alleen gaat om criminelen met een Marokkaanse achtergrond maar ook om autochtone Nederlanders en Antillianen. Het prominentste slachtoffer van dit jaar was topcrimineel Gwenette Martha, een Antilliaan.

KRO kijkt terug op tien jaar Boer Zoekt Vrouw

Het is alweer tien jaar geleden dat Yvon Jaspers begon met het razend populaire programma Boer Zoekt Vrouw. De hoogste tijd om eens terug te blikken op alles wat er in het afgelopen decennium is gebeurd. Daarom zendt de KRO de komende twee zondagen twee specials uit: Tien Jaar Boer Zoekt Vrouw.

"De kijker krijgt een explosie van gelukzaligheid te zien", aldus een enthousiaste Yvon. "We blikken met de boeren van alle afgelopen seizoenen terug, we kijken naar de ups en downs en naar wat er van hen is gekomen. Zijn ze getrouwd? Kinderen? En ga maar door", legt de presentatrice uit.

"Het is heel leuk om terug te kijken en te zien dat het leven van de meeste boeren zo positief veranderd is." Jaspers vertelt dat ze eigenlijk alleen maar goede reacties krijgt van deelnemende boeren en boerinnen. "Maar tijdens de opnames denken ze soms natuurlijk ook wel: Waar ben ik nu in beland? Het kan zo overweldigend zijn om ineens bekend te zijn."

Om ervoor te zorgen dat de boeren en de deelnemers hier ontspannen mee omgaan staat er een heel team voor ze klaar. "Ze kunnen toch ineens te maken krijgen met kritiek, of juist andersom: met alleen maar positieve reacties. Dan is het fijn als er mensen zijn die de deelnemers met beide benen op de grond weten te houden."

Yvon is duidelijk trots op het programma. "We zijn heel dankbaar dat we eraan hebben kunnen bijdragen dat zoveel mensen gelukkig zijn geworden door ons programma. Je hoopt natuurlijk altijd dat de boeren en boerinnen hun ware liefde vinden, maar dat is altijd maar afwachten", aldus een Yvon die zich een leven zonder Boer Zoekt vrouw niet meer kan voorstellen. "Ik ben Boer Zoekt Vrouw geworden en andersom. Ik wil het programma nog heel lang maken."

Volgens Yvon was het lastig om de specials samen te stellen. "We hadden namelijk wel genoeg leuk materiaal om vier specials te maken. In de afgelopen tien jaar is er namelijk zoveel gebeurd." Voor Yvon was het niet gek om de boeren en boerinnen van de afgelopen tien seizoen weer te zien. "We onderhouden namelijk veel contact met ze. Zo hebben we ieder jaar de Boer Zoekt Vrouw-afterparty. We zijn een soort heel grote familie geworden met elkaar en dat is toch wel heel bijzonder."

Op het moment dat de specials worden uitgezonden is Yvon al weer een tijd druk in de weer met de opnames van het nieuwe seizoen van de serie. "We zijn al heel ver, maar waar precies kan ik niet zeggen", zegt Yvon lachend. Op 4 januari wordt het vervolg van de achtste serie uitgezonden. "Het wordt weer een geweldig leuk seizoen en ook weer zo anders dan voorgaande jaren."

Boer zoekt vrouw
Boer zoekt vrouw

Koenders praat met Syrische oppositie

In de Turkse stad Istanbul overlegt minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) zaterdag met de Syrische oppositie. Het kabinet kondigde vorige week aan de tegenstanders van het regime van president Bashar al-Assad meer steun te willen geven.

Koenders spreekt met onder anderen Hadi al-Bahra. Hij is president van de overkoepelende Syrian Opposition Coalition. Verder ontmoet hij Khaled Saleh van de Harakat Hazm Brigade. Die telt ongeveer vierduizend strijders en vecht onder de vlag van het Vrije Syrische Leger.

De gematigde Syrische oppositie krijgt al enkele jaren steun van de Nederlandse regering. Daarbij ging het om financiële en technische steun, onder meer in de vorm van communicatieapparatuur, laptops en trainingen bij denktank Clingendael.

Het kabinet wil gematigde gewapende groepen meer hulp gaan geven. Maar wapensteun is uitgesloten. De gematigde Syrische oppositie moet in staat worden gesteld om een 'geloofwaardig alternatief' te vormen voor Assad en terreurgroep Islamitische Staat, schreef Koenders aan de Kamer.

Finale Voice of Holland kijkcijfertopper

Bijna 2,6 miljoen mensen hebben vrijdagavond gezien hoe de meiden van O'G3NE de finale van The Voice of Holland wonnen. Dat blijkt zaterdag uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek. Het kijkersaantal lag daarmee vrijwel even hoog als vorig jaar, toen Julia van der Toorn de zangwedstrijd op haar naam schreef. Toen keken ruim 2,6 miljoen mensen.

De finale van The Voice voert de lijst best bekeken programma's aan. RTL 4 deed het sowieso goed deze vrijdagavond. In de kijkcijfer top vijf staan vier programma's van RTL. Behalve The Voice ook Goede Tijden Slechte Tijden (1,9 miljoen kijkers), RTL Late Night (1,5 miljoen) en het RTL Nieuws (1,4 miljoen). Op de derde plaats staat het enige NPO-programma: het achtuurjournaal (1,7 miljoen).

Nederlandse skiër (36) dood door ongeval

Een 36-jarige Nederlander is vrijdag tijdens het skiën in Tirol in Oostenrijk verongelukt. Dat schrijven Oostenrijkse media zaterdag.

De man botste met hoge snelheid op een sneeuwkanon en gleed daarna nog tientallen meters door. Hulpdiensten waren snel ter plaatse maar konden niets meer voor de man doen. Het ongeval gebeurde in Gerlos, waar jaarlijks veel Nederlanders hun wintersportvakantie doorbrengen.

Sony weet niet wat het wil: The Interview komt mogelijk alsnog

Het begint een behoorlijke reclamecampagne te worden, want na met de staart tussen de benen eerst de film te hebben gecancelled zegt filmproducent Sony nu dat het hoopt dat de satirische komedie The Interview alsnog kan worden uitgebracht. "We hopen nog steeds dat iedereen die de film wil zien, de mogelijkheid daartoe krijgt", meldde het bedrijf vrijdagavond. Noord-Korea heeft met dreigementen proberen te voorkomen dat de film, over een moordcomplot tegen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, te zien is voor het grote publiek.

Sony zegt de première van de film te hebben afgelast, omdat bioscopen weigerden The Interview op het witte doek te vertonen. Noord-Koreaanse hackers, die eerder in het computersysteem hadden ingebroken, dreigden de bioscopen met aanslagen. Daarop besloot het Japanse filmbedrijf de film niet uit te brengen.

"We zijn gelijk gaan zoeken naar alternatieven voor het uitbrengen van de film op andere platforms", aldus Sony. De Amerikaanse recherche FBI zei vrijdag dat Noord-Korea vrijwel zeker achter de computerinbraak zat. Er werd al langer gespeculeerd dat het stalinistische land achter de hack zat.

Wat die 'andere platformen' zijn heeft Sony niet gezegd, dus hierbij wat opties;

- BitTorrent
- Usenet
- Livestream van Sony zelf
- Koop een bioscoopketen en draai de film alsnog
 

Sony brengt The Interview mogelijk toch uit
Sony brengt The Interview mogelijk toch uit (Foto: ANP)

[vid] [upd] Obama: 'Cancellen The Interview was een fout'

President Obama heeft voor het eerst gereageerd op het besluit van Sony om hun film The Interview niet te laten verschijnen.

''Ja, dit was een fout. Sony is een bedrijf dat hierdoor verlies heeft geleden. Ik vind niet dat we ons door een dictator mogen laten vertellen dat een satirische film niet bij ons mag verschijnen, ze hadden eerst naar mij toe moeten komen".

De volledige speech van Barack Obama is te vinden in het bronartikel.

Obama gaf zijn statement vlak nadat de FBI definitief Noord-Korea aanwijst als dader van de cyberaanval op Sony.

Update:

Video toegevoegd

'Sony wil Idris Elba als donkere James Bond'

Filmstudio Sony overweegt acteur Idris Elba als de volgende James Bond. Dat blijkt volgens de Amerikaanse nieuwswebsite The Daily Beast uit e-mailcorrespondentie van studiobaas Amy Pascal die op straat is komen te liggen door de Sony-hack.

Al in januari stuurde Pascal een mail naar de grote baas van Columbia, het bedrijf dat mede de Bond-film distribueert, waarin zij schrijft dat Idris de nieuwe Bond moet zijn. Het zou een bijzondere stap zijn in de James Bond-franchise, waarin de Britse spion altijd als blanke man is geportretteerd. Acteur Daniel Craig (nu 46) tekende een paar jaar terug een contract dat hem verplicht in principe nog één Bond-film te doen na Spectre, die volgend jaar uitkomt.

Idris Elba is bij het grote publiek vooral bekend dankzij zijn rol als de meedogenloze Britse detective John Luther in de gelijknamige BBC-serie, en zijn rol in de HBO-reeks The Wire. Ook was hij te zien in films als Mandela: Long Walk to Freedom, Pacific Rim en Thor: The Dark World. Elba is net 42 geworden. De gemiddelde leeftijd van de acteurs die Bond in de films vertolkten de afgelopen vijftig jaar was 43.

Het is niet de eerste informatie over James Bond die door de Sony-hack op straat komt te liggen. CNN ontdekte, ook in correspondentie van Pascal, dat de nieuwe 007-film Spectre nu al over zijn astronomische budget van 300 miljoen dollar blijkt heen te gaan. Acteur Chiwetel Ejiofor (12 Years a Slave) blijkt te zijn afgevallen bij de casting omdat hij te duur was. Ook wordt er gesproken over een lesbische schurk en bevestigen de mails dat grote Schurk Blofeld terugkeert.

Of Sony de film uitbrengt hangt af van de mening van Noord-Korea.

PDC WK: Hamilton, Taylor en Wright eenvoudig naar tweede ronde

Op dag twee van het wereldkampioenschap darts van de PDC kwamen Andy Hamilton, Peter Wright en Phil Taylor zonder kleerscheuren door de eerste ronde van het WK. Hieronder een samenvatting van de gespeelde wedstrijden van vandaag. 

Andy Hamilton (12) 3-2 Dave Richardson
Andy Hamilton, de rummer-up van 2012, nam het op tegen Dave Richardson. De Canadees plaatste zich via het Noord-Amerikaanse kwalificatietoernooi voor het WK. Hamilton pakte met 3-0 de eerste set. Er leek niets aan de hand, maar Richardson won sets twee en drie met 3-1.

De stunt bleef echter uit. Hamilton gaf geen leg meer weg en won sets vier en vijf met 3-0 en daarmee de partij. In de volgende ronde wacht Steve Beaton of Kyle Anderson.

Kim Viljanen 1-4 Sascha Stein (voorronde)
Viljanen mocht naar het WK als vervanger voor Karkko Komula, die door de Finse dartbond werd geschorst. Stein plaatse zich als runner-up van het Duitse kwalificatietoernooi. Stein won met 4-1 in legs en speelt later op de avond tegen Stuart Kellett.

Peter Wright (5) 3-0 Gerwyn Price
De verliezend finalist van vorig jaar tegen voormalig rugbyspeler Gerwyn Price. De Welshman wist afgelopen jaar via de q-school een tourkaart te bemachtigen en via de Pro Tour plaatste hij zich voor het eerst het WK. Wright begon de wedstrijd sterk en pakte de eerste set met 104 gemiddeld.

In de tweede set zakte Wright iets weg in zijn niveau en Price stapte gelijk in. Op 1-2 schakelde Snaktebite een tandje bij om alsnog de set met 3-2 te pakken. Het zelfde gold voor de derde set. Price kwam voor, maar kon uiteindelijk niet de set naar zich toe trekken. Wright won de partij met 3-0 en speelt in de tweede ronde tegen Andy Smith of Ronny Huybrechts.


Peter Wright weer met een bijzonder kleurrijk kapsel. (PRO SHOTS/Actionimages)

Phil Taylor (2) 3-0 Jyhan Artut
Phil Taylor kwam zonder dat Artut kon aanleggen voor een dubbel op 2-0 in sets. In de derde set kon Artut nog twee legs van The Power afsnoepen, maar Taylor won de set met 3-2.

Taylor had een gemiddelde van 100.57, Artut kwam niet verder dan 87.47. De zestienvoudig wereldkampioen treft in de tweede ronde Mark Webster of Ron Meulenkamp.

Stuart Kellett (32) 1-3 Sascha Stein
Het duel tussen Kellett en Stein maakt grote kans om de boeken in te gaan als de wedstrijd met de laagste gemiddelden op dit WK. Beide spelers kwamen niet boven de 80 punten gemiddeld uit. De wedstrijd werd gewonnnen door Stein met 3-1. De Duitser treft in de volgende ronde Michael van Gerwen. 

Zaterdag zijn er twee sessies met wedstrijden. Er komen geen Nederlanders in actie. S'avonds zullen Simon Whitlock en Gary Anderson aan de oche staan. 

Programma zaterdag - middagsessie - 14.00 uur

Andy Smith (28) v Ronny Huybrechts
Scott Mackenzie v Daryl Gurney (voorronde)
Justin Pipe (17) v Lawrence Ryder
Robert Thornton (9) v Andrew Gilding
Ronnie Baxter (24) v Scott Mackenzie/Daryl Gurney

Avondsessie - 20.00 uur
Steve Beaton (21) v Kyle Anderson
Mark McGrath v Scott Kirchner (voorronde)
Terry Jenkins (16) v John Weber
Simon Whitlock (7) v Darren Webster
Gary Anderson (4) v Mark McGrath/Scott Kirchner

Bijzondere uitslagen World Cup skeleton in Calgary

De World Cup skeleton in het Canadese Calgary heeft een bijzonder podium opgeleverd, vooral bij de vrouwen. De zege in de tweede wedstrijd van het seizoen ging namelijk naar de Canadese Elisabeth Vathje, een rookie.

De 20-jarige Vathje maakte een week eerder in Lake Placid haar debuut in de World Cup en was gelijk zeer indrukwekkend. Alleen olympisch kampioene Elizabeth Yarnold kon de Canadese verslaan. De Britse Yarnold was er in Calgary vanwege fysieke problemen echter niet bij en dus was de weg vrij voor Vathje. In beide runs liet Vathje de snelste tijd noteren, waardoor ze in haar woonplaats haar eerste World Cup-winst pakte. Door de afwezigheid van Yarnold neemt Vathje de leiding in het World Cup-klassement over.

Vathje was echter niet de enige rookie op het podium. De tweede plek ging naar de Britse Laura Deas, die over twee runs 0,31 seconden toegaf op Vathje. Deas schreef daarmee geschiedenis, want ze is de eerste wintersporter uit Wales ooit die een medaille pakt in een World Cup. Op 0,33 seconden van Vathje ging het brons naar de Duitse Tina Hermann, ook een rookie. Joska le Conté werd na twee runs vijftiende in het veld van negentien deelneemsters. 

De Russische Svetlana Vasilyeva zorgde nog voor een opmerkelijk tafereel. Ze was haar hesje met startnummer vergeten, rende snel terug om het alsnog om te doen en trok een ziedende sprint terug naar haar gereedstaande slee. Daar sprong ze gelijk op, maar ze kwam één seconde te laat om binnen de tijd te vertrekken en dus werd ze gediskwalificeerd.

Vanaf 58:30 minuten is de eerste run te zien van het Koreaanse supertalent Yun 'Iron Man' Sung-bin (Bron: YouTube)

Bij de mannen ging de aandacht vooral uit naar een jonge Zuid-Koreaan. De 20-jarige Yun Sung-bin maakte een week eerder in Lake Placid zijn internationale debuut. Hij maakte enorm veel indruk met een vierde tijd in de eerste run, maar omdat hij was vertrokken voor het licht op groen stond werd hij gediskwalificeerd. Dit keer kon hij in de eerste run alvast revanche nemen en liet hij, geholpen door een fantastische start, weer de vierde tijd noteren. De snelste tijd was voor de Let Martins Dukurs, winnaar van de vorige vijf seizoenen in de World Cup, voor zijn broer Tomass. De Brit Dominic Edward Parsons wist zich met de derde tijd nog tussen de Letten en de Koreaan te plaatsen.

In de tweede run liet de Koreaanse sensatie Yun nog maar eens zien talent zien. Hij liet de tweede tijd noteren van iedereen en wist Parsons zelfs in te halen. Tomass Dukurs moest alles uit de kast halen, maar wist Yun nog net voor te blijven. Martins was niet te kloppen en won met 0,90 seconden voorsprong op zijn broer en 1,17 seconden op Yun. Die zorgde met zijn derde plek wel voor Koreaanse sporthistorie: Nooit eerder haalde een Zuid-Koreaan het podium in een van de 'glijsporten', skeleton, bobsleeën of rodelen.

Bouwmeester blijft op medaillekoers

Marit Bouwmeester heeft zich vrijdag in de zeilregatta om de Copa Brasil door een derde en tweede plaats richting het podium van de Laser Radial gewerkt. De Friezin heeft de Zweedse Josefin Olsson en de Belgische Evi van Acker nog voor zich, maar wel binnen bereik in de medalrace.

Rutger van Schaardenburg bleef bij de mannen in dit olympische boottype ook op medaillekoers. Met een zege in de tiende wedstrijd is hij vrijwel zeker van de derde plaats achter de Brazilianen Robert Scheidt en Bruno Fontes. De laatste heeft hij in het vizier. Pieter-Jan Postma gaat in de Finn op voor zilver. De Brit Giles Scott kan de titel al niet meer ontgaan.

Golfster Van Dam houdt zicht op Tourkaart

Anne van Dam heeft haar kans op een startbewijs voor de Ladies European Tour met een degelijke derde ronde verdedigd. De Nederlandse amateurgolfster had vrijdag voor de achttien holes 70 slagen nodig. Dat zijn er twee minder dan het baangemiddelde van de Samanah Al Maaden GC in Marrakech. Ze noteerde twee birdies en verder louter pars.

Om op het hoogste Europese niveau actief te worden, moet Van Dam zondag na 90 holes in de top dertig staan. Met een totaal van 214 (-2) deelt ze momenteel de twaalfde plaats. De Engelse Georgia Hall is met 204 nog altijd onbedreigd eerste. De Duitse Sophia Popov volgt op vier slagen.

Standard passeert Ajax-vrouwen

De voetbalsters van Standard hebben in de laatste wedstrijd van het jaar Ajax verdrongen van de eerste plaats in BeNe League. De Luikse vrouwen wonnen vrijdag op bezoek bij PSV/FC Eindhoven met liefst 5-1. Tessa Wullaert scoorde op de Herdgang tweemaal voor de Belgische club. De Eindovense treffer was van Daniëlle van de Donk.

Standard heeft na twaalf wedstrijden 31 punten, één meer dan Ajax.

Real Madrid heeft Rodriguez terug voor finale

Real Madrid kan zaterdag in de finale van het WK voor clubs tegen San Lorenzo beschikken over James Rodriguez. De Colombiaanse schaduwspits, afgelopen zomer één van de uitblinkers op het WK in Brazilië, is hersteld van de kuitblessure die hem de afgelopen twee weken aan de kant hield. "James traint sinds woensdag mee en is fit", zei trainer Carlo Ancelotti vrijdag.

Achter de naam van Sergio Ramos staat nog een vraagteken. De Spaanse verdediger liep dinsdag in de halve finale tegen Cruz Azul (4-0) een bovenbeenblessure op. Ancelotti beslist pas op het laatste moment of Ramos zal spelen in Marrakech. De 'Koninklijke' won de wereldbeker drie keer (1960, 1998 en 2002), maar nog nooit in de nieuwe opzet met een toernooivorm.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.