Debuutfilmpje Gijs Blom is hit op internet

Redactie

De eerste korte film van acteur Gijs Blom, Escapade, is een hit op internet. Het project, dat de 17-jarige filmster voor een appel en een ei draaide, is binnen twee dagen meer dan tienduizend keer bekeken. Het tienerdrama werd donderdagavond gelanceerd. Escapade vertelt over twee jongens die vanwege een benauwde thuissituatie besluiten weg te lopen.

Blom, bekend van films als Jongens en Pijnstillers, heeft het project geïnitieerd en geschreven samen met goede vrienden Robin Boissevain (die onder meer in Spijt! speelde), Jesse van der Pluijm en Nino de Ponti. Boissevain speelt naast Blom ook de andere hoofdrol. Bijrollen zijn er voor Daniel Boissevain en Marloes van den Heuvel.

Het project, dat in twee maanden is ontwikkeld en twintig minuten duurt, kwam voort uit een profielwerkstuk van Blom en De Ponti, waarin zij de vraag probeerde te beantwoorden of een film veel geld moet kosten om succesvol te zijn. Het viermanschap kreeg een crew en apparatuur van het online medianetwerk Mediakraft en van Filmfabriek, een Youtube-kanaal over films dat zich richt op jongeren en jongvolwassenen.

Youtube is eigenlijk een grote speeltuin waar iedereen kan doen en proberen wat hij maar wil, vindt Blom. "Het leek ons de perfecte omgeving voor ons experiment. Als het op niets uitloopt, zal niemand ons dat verwijten. En als het filmpje wel aanslaat, kunnen een hoop mensen er misschien plezier aan beleven." Mediakraft ondersteunt in Nederland zo'n tweehonderd jonge filmmakers op Youtube.