FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 9 oktober 2014

Kardinaal wil geen stiekeme speeches bisschoppen

De Heilige Stoel moet uitspraken van bisschoppen uit de hele wereld over familieproblemen, het huwelijk, scheidingen, homoseksualiteit en seks tijdens een grote top publiceren. Dat heeft kardinaal Gerhard Müller, dogmatsaar bij het Vaticaan, gezegd.

Het Vaticaan besloot geen geschreven samenvattingen te publiceren van de uitlatingen van bisschoppen tijdens de twee weken durende synode. De officiële reden is dat op die manier een vrijer gesprek mogelijk zou zijn. Journalisten uitten kritiek op de beslissing, omdat ze op die manier geen goed verslag van de gesprekken kunnen doen.

Müller zei tegen een van de twee katholieke omroepen die in de synodehal aanwezig mogen zijn dat de toespraken moeten worden vrijgegeven. "Alle christenen hebben het recht om op de hoogte gebracht te worden van de inmenging van hun bisschoppen", zei hij.

Het Vaticaan komt iedere dag met briefings waarin het debat wordt samengevat, zonder daarbij te vermelden wie welke uitspraken heeft gedaan.

Juncker: Bratusek treedt terug als kandidaat

De Sloveense ex-premier Alenka Bratusek trekt zich terug als kandidaat-lid van de Europese Commissie. Aanstaand commissievoorzitter Jean-Claude Juncker liet donderdag in een verklaring weten dat hij respect heeft voor haar besluit.

"Haar beslissing weerspiegelt haar toewijding aan de Europese Unie, aan Slovenië en aan het democratische proces", aldus de verklaring van Juncker. "Dit helpt mij om de samenstelling van de commissie af te ronden in samenspraak met het parlement en de Europese Raad."

Bratusek zou een van de zeven vicevoorzitters worden met verantwoordelijkheid voor de energie-unie. Maandag kwam ze gehavend uit een hoorzitting van het Europese Parlement. Ze kreeg veel kritiek over haar vage antwoorden. Haar kandidatuur werd door de Europarlementariërs afgewezen met 112 stemmen tegen 13.

Toch leek het er donderdag nog op dat Juncker zou vasthouden aan haar kandidatuur. Daarmee riskeerde hij een confrontatie met het parlement, waar de twee grootste fracties, de sociaaldemocraten en de christendemocraten, opriepen om de centrumlinkse Europarlementariër Tanja Fajon als Sloveense kandidaat-commissaris naar voren te schuiven.

Dat was dan weer tegen het zere been van de liberalen, die donderdag klaagden over 'onaanvaardbare intimidatie' jegens de Sloveense regering. Premier Milo Cerar heeft gezegd dat hij zaterdag laat weten wie de Sloveense kandidaat wordt.

Het parlement moet op 22 oktober stemmen over de voltallige nieuwe commissie, zodat die op 1 november het roer kan overnemen van de uitgaande commissie van José Manuel Barroso. Een woordvoerder van Juncker zei donderdag dat deze termijn wellicht niet wordt gehaald. Mogelijk moet de nieuwe kandidaat eerst nog afzonderlijk worden gehoord door het parlement.

Jumbo past Zwarte Piet niet aan

Bij supermarktketen Jumbo blijft Zwarte Piet zwart. Dat meldt Omroep Brabant. De zwarte helper van Sinterklaas zal evenals vorige jaren zowel op de producten als op de reclames en versieringen in de winkels te zien zijn.

Volgens Jumbo hoort Zwarte Piet bij het Sinterklaasfeest. "Net zoals in voorgaande jaren is hij dan ook verwerkt op onze winkelcommunicatie en producten van ons huismerk. We volgen de discussie rondom Zwarte Piet, maar mengen ons hier niet in", meldt een woordvoerder van de supermarktketen.

Bij Jumbo blijft Zwarte Piet zwart (Foto: Novum)
Bij Jumbo blijft Zwarte Piet zwart (Foto: Novum)

South Park ridiculiseert Lorde

Het achttiende seizoen van South Park is inmiddels enkele weken van start gegaan. Zoals altijd steken ze de draak met allerhande zaken. De afgelopen twee weken kreeg de 17-jarige popster Lorde, die vorig jaar wereldfaam bereikte met haar hit 'Royals', ervan langs.

Zonder veel te spoileren kan gezegd worden dat de animatieserie claimt dat Lorde helemaal geen 17-jarige vrouw is, maar eigenlijk het alterego is van een vent van in de veertig die autotune gebruikt. Veel mensen vinden Lorde er inderdaad veel ouder uitzien dan jailbaitleeftijd.

De Nieuw-Zeelandse zangeres heeft via Twitter gereageerd dat hoewel 'ze geen South Park kijkt', ze 'het raar en cool vindt' dat ze al twee afleveringen achter elkaar in de serie op de hak wordt genomen.


De 'hier nog 16-jarige' 'zangeres' uit 'Nieuw-Zeeland'. 

Weinig interesse voor provinciale politiek

Nederlanders hebben maar weinig interesse voor de provinciale politiek. Slechts vijf procent is sterk geïnteresseerd in politieke onderwerpen die zich afspelen in de provincie. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerde peiling van Ipsos. Het aantal Nederlanders dat sterke interesse toont in de landelijke politiek ligt met 24 procent een stuk hoger.

Dat kiezers weinig belangstelling tonen voor wat zich afspeelt in hun provincie blijkt ook uit het feit dat veel van hen nog niet bezig zijn met de verkiezingen voor de Provinciale Staten die in maart volgend jaar worden gehouden. Een halfjaar voordat de stembussen openen, is veertien procent van de Nederlanders op de hoogte van het feit dat deze verkiezingen volgend jaar plaatsvinden, meldt Ipsos.

De beperkte belangstelling voor die verkiezingen is volgens het onderzoeksbureau echter geen ongebruikelijk verschijnsel. "Nederlanders interesseren zich nu eenmaal meer voor de landelijke politiek dan voor politieke gebeurtenissen op andere bestuursniveaus. Dat soort verkiezingen worden daarom ook wel 'second order-elections' genoemd."

Roy Donders rooskleurig over toekomst met vriend

Roy Donders is nog maar net samen met Marvin maar is zeker van de relatie. "Ik zie de toekomst rooskleurig in", zegt de realityster en Brabantse stylist in RTL Boulevard. De 23-jarige Donders liet in augustus weten een nieuwe liefde te hebben.

De stylist, die wordt gevolgd in de realityserie Roy Donders: Stylist van het Zuiden, heeft het zo leuk met Marvin dat de twee gaan samenwonen. "Ik wil meer privacy en ik wil met Marvin een nieuwe start maken", legt hij uit. "Ik ben dolgelukkig, ik ben nog nooit zo gelukkig geweest."

Opnieuw drugsbaron opgepakt in Mexico

In Mexico is de vermoedelijke leider van het beruchte Juarez-drugskartel opgepakt. Het gaat om Vicente Carrillo Fuentes. Dat hebben bronnen bij de Mexicaanse autoriteiten gezegd.

Fuentes is de broer van de inmiddels niet meer levende oprichter van het Juarez-kartel, Amado Carrillo Fuentes. De Mexicaanse autoriteiten hadden een prijs van dertig miljoen pesos (1,75 miljoen euro) op zijn arrestatie gezet.

'Defensiestudenten in uniform aangevallen'

Militairen in opleiding zijn recent aangevallen en bedreigd. Dat staat in een uitgelekte interne mail binnen Defensie. Het gaat om twee incidenten in Deurningen en Boxtel. Het ministerie van Defensie wil niet ingaan op beide zaken.

"Er zijn incidenten voorgevallen met betrekking tot militairen in uniform. Misschien handig voor jullie, zodat jullie kunnen aantonen dat er een reden voor nieuwe regelgeving is", zo staat in de mail. Dat wijst erop dat de incidenten allebei eind vorige maand zijn voorgevallen toen Defensie zijn medewerkers adviseerde om niet meer het uniform buiten werktijd te dragen.

Bij het eerste incident reed een auto in op een groep studenten in het Twentse Deurningen. De studenten liepen onder aanvoering van een onderofficier langs de weg. Doordat ze allemaal in de berm doken kon een aanrijding worden voorkomen. In de auto zouden twee inzitten met 'een Arabisch uiterlijk' hebben gezeten.

Ook in Boxtel was een man van vermoedelijk Arabische afkomst de dader. De man bedreigde een leerling van Defensie met een mes op het station in de Brabantse plaats. "Ik ken jou en ik weet wat je doet. Als ik je nog een keer tegenkom, dan steek ik je neer", zo zei de messentrekker.

Het advies van Defensie om niet meer in uniform te reizen kwam na een oproep van een Nederlandse jihadstrijder die in een video opriep 'een stevige daad tegen de Nederlandse overheid te verrichten'.

Archeologen speuren Romeins wrak af

Archeologen hebben de afgelopen weken met behulp van de modernste apparatuur een Romeins scheepswrak voor de kust van Griekenland en de zeebodem eromheen in kaart gebracht. Duikers haalden onder meer een bronzen speer, die waarschijnlijk ooit deel uitmaakte van een groter standbeeld, naar de oppervlakte.

Het wrak, dat stamt uit de eerste eeuw voor Christus, werd een eeuw geleden al ontdekt. Duikers wisten toen al een aantal marmeren en bronzen beelden op te vissen. De archeologen speurden onder meer met metaaldetectoren de bodem af en volgens het Griekse ministerie van cultuur vingen ze daarmee 'sterke signalen' op. De onderzoekers vermoeden dan ook dat er onder de zeebodem nog een schat aan andere voorwerpen te vinden is.

Curlingdames winnen drie keer op rij op EK Zoetermeer

De Nederlandse curlingdames hebben de laatste drie groepswedstrijden op het EK in de C-divisie in Zoetermeer gewonnen. Voor verrassend veel publiek moesten donderdag Kroatië en Ierland eraan geloven, terwijl Nederland vrijdag Spanje de baas was.

Tegen Kroatië werd een 11-5 zege geboekt, enkele uren later was Nederland met 8-3 te sterk voor Ierland. Vrijdag moesten de Nederlandse dames zich verzekeren van een plek bij de beste vier, waarmee promotie naar de B-divisie mogelijk is. Zoals vaker in Zoetermeer kwam Nederland vooral in het tweede deel van de wedstrijd op dreef, wat uiteindelijk resulteerde in een 9-4 zege.

Door de overwinning heeft Nederland, net als Spanje, vier van de zes groepswedstrijden gewonnen. Er wordt vrijdag nog één groepswedstrijd gespeeld en die is erg belangrijk voor Nederland. Als koploper Slowakije wint van Slovenië, kan Nederland zich plaatsen voor de finale. Zo niet, dan speelt Oranje de wedstrijd tussen de nummers drie en vier.

De winnaar van de finale - gespeeld tussen de nummers één en twee van de groep - wint de C-divisie en mag in november het EK in de B-divisie spelen. De verliezer van de finale speelt nog tegen de winnaar van de 'halve finale', waarin de nummers drie en vier tegen elkaar spelen. Deze 'tweede finale' bepaalt wie er tweede wordt en wie dus met de winnaar mee mag naar de B-divisie.

Frauderende ALS-directeur ook weg bij dierenclub

De voormalig directeur van Stichting ALS die in opspraak is gekomen vanwege fraude, treedt per direct terug als interim-directeur van de stichting Nationale Dierenzorg Wassenaar. Dat meldt Omroep West donderdag.

Eric Nolet stapt op in verband met de fraudezaak. Woensdag werd duidelijk dat hij begin dit jaar werd ontslagen nadat hij 92.000 euro had weggesluisd naar zijn privérekening. Donderdag bleek bovendien dat hij dat geld terugbetaalde door bij de stichting Vrienden van de Rudolf Steiner Kliniek wederom geld te hebben ontvreemd. Het zou gaan om zo'n honderdduizend euro.

Er zijn geen aanwijzingen dat Nolet ook bij de Wassenaarse dierenstichting in de fout is gegaan. Zijn vertrek is in goed overleg tot stand gekomen. Nationale Dierenzorg was donderdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

Stichting ALS heeft inmiddels aangifte gedaan tegen Nolet, zo laat de stichting donderdagmiddag weten. Ook de Vrienden van de Rudolf Steiner Kliniek overwegen juridische stappen.

EK en Rio 2016 ver weg voor Jong Oranje na thuisnederlaag

Jong Oranje kan deelname aan het EK voor spelers onder 21 jaar volgend jaar in Tsjechië hoogstwaarschijnlijk vergeten. De ploeg van coach Adrie Koster begon donderdag in Alkmaar aan de play-offs met een 2-0 nederlaag tegen Jong Portugal. Alleen een ruime overwinning woensdag bij de return in Paços de Ferreira kan Nederland nog verder helpen.

Als Jong Oranje het EK misloopt, kan er ook een streep worden gezet door deelname aan de Olympische Spelen. Alleen de vier landen die volgend jaar juni in Tsjechië de halve finale halen mogen namens Europa in 2016 naar Rio de Janeiro.

Op de overwinning van Portugal in Alkmaar viel niets af te dingen. Feyenoorder Elvis Manu raakte weliswaar vroeg in de wedstrijd de lat, maar daarna namen de bezoekers het heft in handen. Vlak voor rust leverde een overtreding van Sven van Beek op Bernardo Silva de Portugezen een penalty op die werd benut door Sergio Oliveira.

Ook na rust zag het publiek in het stadion van AZ dat Portugal heer en meester was. Ondanks kleine kansjes voor Manu en Adam Maher op de gelijkmaker, deelde de ploeg van coach Rui Jorge aan de andere kant de genadeklap uit. Het doelpunt kwam na een goed uitgevoerde counter op naam van invaller Carlos Mané.

Jong Oranje is onder de nieuwe trainer Koster bezig aan een belabberde serie. Onder de opvolger van de naar Manchester United vertrokken Albert Stuivenberg werd eerder thuis verloren van Jong Slowakije en Jong Georgië. Door die nederlagen was Nederland niet geplaatst bij de loting voor de play-offs en kwam er met Portugal een van de sterkste tegenstanders uit de koker.

Lange files op A2 na ongeluk met vrachtwagens

Weggebruikers op de A2 tussen Den Bosch en Utrecht zijn donderdagmiddag in kilometerslange files beland na een ongeluk met twee vrachtwagens bij Waardenburg. In beide richtingen stond het al snel vast over vele kilometers. Dat meldt de Verkeersinformatiedienst.

Wat er precies is gebeurd is nog onduidelijk. Een personenauto kwam klem tussen de twee trucks. Achter het ongeval stond rond 18.00 uur nog een file van zeventien kilometer. In tegenovergestelde richting stond een kijkersfile van ruim zes kilometer.

Arrestatie bij anti-IS-betoging in Venlo

De politie heeft donderdagavond in Venlo kort moeten ingrijpen toen de sfeer bij een anti-IS-protest grimmig werd. Een man provoceerde de groep demonstranten vanuit zijn auto waarna hij werd belaagd. De bestuurder is aangehouden, meldt de politie.

De ME was uit voorzorg aanwezig maar de demonstratie verliep verder ordelijk. De betogers vroegen op het plein voor het Limburgs Museum aandacht voor de situatie van de Koerden in Irak en Syrië. Volgens Limburgse media kwamen er enkele honderden mensen op af.

Degenkolb wint opnieuw in Parijs-Bourges

John Degenkolb heeft net als vorig jaar Parijs-Bourges gewonnen. De Duitse wielrenner van Giant-Shimano was donderdag na 190 kilometer de sterkste in de massasprint. Degenkolb verwees de Wit-Rus Yauheni Hutarovich en de Italiaan Giacomo Nizzolo naar de ereplaatsen.

Degenkolb is de laatste fase van het seizoen uitstekend op dreef. Hij won vorige maand ook al vier etappes in de Ronde van Spanje.

Koning en koningin bij herdenking MH17

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn op 10 november aanwezig bij de nationale herdenking voor de slachtoffers van vlucht MH17 in Amsterdam. Naar verwachting komen er verder ruim tweeduizend nabestaanden. Dat schrijft het kabinet donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

"De contouren van de dag worden langzaam duidelijk", zo staat in de brief. Het thema is 'geborgenheid en verbinding'. Nabestaanden zijn gevraagd om ook input te geven bij de invulling, vormgeving en uitvoering van het programma.

De bijeenkomst in de RAI heeft een besloten karakter. Het officiële gedeelte van de herdenking wordt live op televisie uitgezonden. Na de ceremonie volgt een informeel en besloten programma voor de nabestaanden. Ook hier zijn onder meer de koning en koningin bij aanwezig.

Het kabinet schrijft verder dat de kans dat de Nederlandse missie in Oekraïne wordt hervat steeds kleiner wordt. De situatie rond de rampplek is 'aanhoudend instabiel en onveilig'. Ook de inval van de winter zal een snelle terugkeer bemoeilijken. Het kabinet zoekt daarom naar andere manieren om persoonlijke bezittingen van de slachtoffers terug te kunnen krijgen.

De interim-missie blijft voorlopig gewoon doorgaan. Een eventuele terugkeer zou dan ook sneller te verwezenlijken zijn, denkt het kabinet.

Bij de vliegramp met de Boeing van Malaysia Airlines kwamen in juli alle 298 inzittenden om het leven. Van de slachtoffers hadden 196 mensen een Nederlands paspoort.

Hotline Miami 2 mogelijk pas in 2015

De gruwelijke actiegame Hotline Miami 2: Wrong Number is uitgesteld. Volgens het team achter de game is er een kans dat het spel dit jaar nog uitkomt. Uitgever Devolver Digital denkt echter niet dat dat gaat lukken en verwacht de game pas in het tweede kwartaal van 2015.

Hopelijk hebben de ontwikkelaars gelijk en komt de game wat vroeger dan verwacht.

Armin van Buuren kans op Gouden Radioring

Armin van Buuren maakt met zijn 538-programma A State Of Trance kans op de Gouden Radioring. Van Buuren neemt het in de strijd om het beste Nederlandse radioprogramma op tegen Rick van Velthuysens Veronica-show Rick in de Morgen en Echte Jannen, dat Jan Heemskerk presenteert op NPO Radio 1.

"Het is prachtig dat je in je eigen land zo veel waardering krijgt", reageerde Van Buuren donderdag in RTL Boulevard. De winnaar wordt op 13 november bekendgemaakt tijdens de negende editie van het Radiogala.

In november wordt ook bekend wie er met de Zilveren Radiosterren vandoor gaan. Woensdag werd onthuld dat Gerard Ekdom, Bert Haandrikman en Rob van Someren zijn genomineerd voor de prijs voor beste radiopresentator. Claudia de Breij, Roosmarijn Reijmer en Annemieke Schollaardt maken kans op de award voor beste radiovrouw. Ook de Marconi Awards, de drie vakjuryprijzen van de Nederlandse radio, worden tijdens het gala uitgedeeld.

Ieren met duizenden euro's aangehouden op A2

Twee Ieren zijn donderdag op de A2 bij Maarheze aangehouden op verdenking van witwassen. Ze hadden ruim negentienduizend euro bij zich. Ook hadden ze wat drugs op zak, meldt de politie.

De auto van de twee trok rond 12.30 uur de aandacht van surveillerende agenten, die daarop besloten de twee staande te houden. Toen de bestuurder zijn papieren uit een koffer in de achterbak wilde pakken, zagen de agenten dikke stapels met biljetten van vijftig euro liggen.

De twee mannen werden daarop aangehouden op verdenking van witwassen. Ze bleken ook vier xtc-pillen en een kleine hoeveelheid cannabis bij zich te hebben.

AEX na de middag in het rood

(Novum/ABM FN) - De Amsterdamse beurs heeft de openingswinst niet weten vast te houden en is licht lager geëindigd. De AEX leverde 0,2 procent in en kwam uit op 402,66 punten. In de AEX sloten tien beurs fondsen de dag hoger af. Vijftien fondsen bleken na het luiden van de bel in het rood te staan.

Aan kop ging OCI met een dagwinst van 4,3 procent. Fugro volgde met een koersstijging van anderhalf procent. De grootste daler was Delta Lloyd met een verlies van 3,4 procent. De verzekeraar leverde in nadat de verkoop van de Belgische bankactiviteiten werd stopgezet.

Andere fondsen in het rood waren Wolters Kluwer met anderhalf procent verlies en Shell en Boskalis met elk zo'n 1,2 procent. Shell staat al wat langer onder druk, mede door de sterke daling van de olieprijs. Desalniettemin is de oliereus nog altijd een van de best presterende hoofdfondsen op het Damrak dit jaar.

De AMX, de index voor middelgrote fondsen, leverde 0,6 procent in ondanks de stevige koerswinst voor Exact en de achtbaanrit van Imtech. Exact won 15,8 procent op 31,47 euro na een overnamebod van Apax van 32,00 euro per aandeel. Het bod waardeert Exact op 730 miljoen euro.

De koersbeweging van Imtech was 'ronduit absurdistisch'. Het aandeel sloot op een koerswinst van ruim zevenhonderd procent, maar gedurende de dag liep de winst richting de tweeduizend procent. Grofweg de gehele aandelenvoorraad werd vandaag een keer verhandeld. Handelaren schreven het koersverloop toe aan een combinatie van koopinteresse onder particulieren en een zogenoemde short squeeze. Op het hoogste punt van de dag was Imtech meer dan vijftien miljard euro waard.

Tegenover deze grote koersstijgingen stonden evenwel ook verliezen. Air France-KLM was opnieuw de gebeten hond en koerste 4,5 procent lager. BinckBank eindigde 3,8 procent in het rood. BAM Groep tekende met 9,4 procent verlies evenwel het grootste verlies op. Sectorgenoot Ballast Nedam uit de AScX leverde 10,1 procent in. Smallcap Heijmans wist het verlies te beperken tot 2,9 procent.

'Unity-engine wordt verkocht'

Unity is een razendpopulaire engine waar ontwikkelaars games en apps mee kunnen maken. Zo'n drie miljoen mensen hebben zich tot nu toe geregistreerd om de Unity-engine te gebruiken. Nu zijn er aanwijzingen dat de oprichters van Unity de engine willen verkopen.

In de afgelopen maanden zijn er presentaties gehouden bij geïnteresseerde bedrijven. Een van de bedrijven die interesse heeft schijnt Google te zijn. Ook zijn er al onderhandelingen geweest met een andere partij. De waarde van Unity is onbekend, maar er worden bedragen tussen de een en twee miljard dollar genoemd als vraagprijs.

De gevolgen van een verkoop zijn nog onduidelijk. Het Unity-platform zou sneller kunnen groeien en verder ontwikkeld kunnen worden, maar er is ook een kans dat de engine beperkt wordt tot bepaalde platforms of dat er minder geld in wordt gestoken.

Games die gemaakt zijn met Unity zijn bijvoorbeeld Hearthstone en Temple Run.

Duitse president herdenkt protesten Oost-Duitsland

De Duitse president Joachim Gauck heeft donderdag zijn waardering uitgesproken voor de vreedzame protesten tegen de communistische dictatuur in Oost-Duitsland. Hij vergeleek die demonstraties met de situatie in Hong Kong, vandaag de dag.

Gauck sprak tijdens de herdenking van de protesten in Leipzig van 9 oktober 1989. De demonstranten hoopten op vrijheid en democratie.

Niemand kon met zekerheid zeggen of de autoriteiten zouden kiezen voor een 'Chinese oplossing' en de protesten met harde hand zouden neerslaan, aldus Gauck. "Maar ze kwamen toch: tienduizenden overwonnen de angst voor hun onderdrukkers, omdat hun behoefte aan vrijheid groter was."

De protesten werden in het westen live op televisie uitgezonden en in het oosten door velen stiekem bekeken, zei Gauck. Dat was een inspiratiebron voor anderen en leidde uiteindelijk tot de vreedzame revolutie die een maand later voor de val van de muur zou zorgen.

Gauck, zelf ooit als protestants geestelijke actief in de vredesbeweging, zei dat de ervaringen in Oost-Duitsland hebben aangetoond hoe belangrijk het is om vrijheid te verdedigen, ook nu nog. "De jonge demonstranten in Hong Kong hebben dit heel goed begrepen", aldus het Duitse staatshoofd. In Hong Kong wordt al weken gedemonstreerd tegen de Chinese bemoeienis bij het kiezen van een nieuwe leider.

IOC belooft Armenen veiligheid tijdens Spelen Baku

IOC-president Thomas Bach heeft Armenië beloofd dat het IOC er alles aan zal doen om de Armeense sporters veilig deel te laten nemen aan de Europese Spelen in 2015. Die worden gehouden in Baku in Azerbeidzjan, een land waar Armenië officieel nog altijd mee in oorlog is vanwege het conflict rondom de regio Nagorno-Karabach.

Bach deed zijn toezegging tijdens een werkbezoek in Armenië, samen met onder meer Patrick Hickey, president van het Europees Olympisch Comité, en een aantal IOC-leden. De Armeense president Serzh Sargsyan ontving de delegatie onder leiding van Bach, die vooral de plannen over de eerste Europese Spelen kwam bespreken. 

Tijdens het gesprek werd nog maar eens besproken dat sport en politiek toch steeds meer samen moeten werken, iets wat voor Bach sinds het begin van zijn presidentschap een belangrijk onderwerp is geweest. Zo noemde hij de gedachte dat sport en politiek gescheiden moeten blijven eerder al erg ouderwets en niet realistisch.

Vanwege de relatie tussen Armenië en Azerbeidzjan - landen die nagenoeg geen diplomatiek contact hebben - bestonden er twijfels over de deelname van het Armeense team aan de Spelen in Baku. Dat lijkt nu toch door te kunnen gaan, waarmee duidelijk wordt dat sport een politiek belangrijke rol kan spelen. Zo kwamen eerder al de gesprekken tussen Noord- en Zuid-Korea op gang, nadat een grote Noord-Koreaanse delegatie mee had gedaan aan de Asian Games in het Zuid-Koreaanse Incheon.

Robert De Niro draagt prijs op aan Robin Williams

Robert De Niro heeft de prijs die hij dinsdagavond ontving opgedragen aan Robin Williams. "Als je me kent, weet je hoeveel ik van lachen hou. En niemand liet me lachen als Robin", sprak de acteur tijdens zijn dankwoord voor de Entertainment Icon Award.

De Niro en Williams waren samen te zien in Awakenings uit 1990. Een fragment uit de film werd vertoond tijdens de ceremonie. "Uiteraard was er meer dan grappen", vervolgde de acteur volgens de Amerikaanse krant New York Post. "Hij had zoveel menselijkheid."

Williams pleegde op 11 augustus zelfmoord in zijn woning in Californië.

Langlaufheld Northug krijgt gevangenisstraf

Langlaufer Petter Northug is veroordeeld tot een celstraf van 50 dagen. De Noorse topper, veelvoudig wereldkampioen, zat in mei van dit jaar dronken achter het stuur en veroorzaakte een ongeval. Daarbij raakte een vriend van hem gewond. Northug ontvluchtte de plek van het ongeluk en werd later thuis opgepakt.

Door het gebrek aan celruimte in Noorwegen mag Northug de straf waarschijnlijk thuis uitzitten, als huisarrest. Ook moet hij een boete van omgerekend 23.000 euro betalen en is zijn rijbewijs voor de rest van zijn leven ingenomen. Dat komt er in de praktijk in Noorwegen vaak op neer dat hij zijn rijbewijs minimaal vijf jaar kwijt is.

Northug bekende schuld en accepteerde zijn straf. "Dit zal me mijn hele leven blijven achtervolgen. Ik heb de straf gekregen die ik heb verdiend", sprak de gevallen held. Hij hoopt wel mee te kunnen doen aan het wereldkampioenschap langlaufen in februari 2015, in het Zweedse Falun. Northug kwam tijdens de Olympische Spelen in Sochi ook al in opspraak en maakte zich weinig populair in eigen land. Hij bleek namelijk meer dan eens midden in de nacht online poker te spelen, terwijl zijn wedstrijden er nog niet opzaten. Het was dan ook weinig verrassend dat hij Sochi verliet zonder medailles.

Northug tijdens de weinig succesvolle Olympische Spelen van Sochi (Foto: Getty)

De Noor is een grootheid in het langlaufen. In Vancouver pakte hij in 2010 vier olympische medailles, waarvan twee keer goud. Sinds 2007 won hij in totaal negen wereldtitels, waarvan vijf individueel. Daarnaast won hij twee keer de World Cup en eindigde hij nog eens drie keer op het podium van het eindklassement. Alleen de Tour de Ski ontbreekt nog op zijn palmares. In de laatste zes edities werd hij in totaal twee keer derde en drie keer tweede, ondanks elf etappezeges, een absoluut record.

Celstraffen voor online drugsdealers

Vijf mannen die zich bezighielden met online drugs- en wapenhandel zijn donderdag veroordeeld tot celstraffen tot zes jaar. De hoogste straf was voor een 22-jarige Duitser. Een 26-jarige Utrechter werd vrijgesproken.

De groep verhandelde de drugs via de criminele marktplaatsen Utopia en Black Market Reloaded. De illegale sites waren alleen toegankelijk via zogeheten Tor-netwerken. Daarmee kunnen mensen anoniem internetten.

Op de sites konden onder meer drugs en wapens simpel worden besteld. De bestellingen werden vervolgens via de post wereldwijd verstuurd. De betalingen werden veelal gedaan met de digitale munteenheid bitcoin.

De politie kwam de groep op het spoor door infiltranten in te zetten. Een van de mannen, een 47-jarige Arnhemmer, werd er ook van verdacht een undercoveragent te hebben benaderd voor het plegen van een moord. Hij werd daarvan echter vrijgesproken. Zijn celstraf van vijf jaar cel valt daarom lager uit dan de eis van zeven jaar.

Een andere verdachte leverde vuurwapens aan een politie-infiltrant. Deze 32-jarige Enschedeër is veroordeeld tot anderhalf jaar cel, waarvan een halfjaar voorwaardelijk. Een 30-jarige Utrechter kreeg van de rechtbank in zijn woonplaats een voorwaardelijke celstraf van een jaar en een werkstraf van 240 uur. Hij was programmeur voor de marktplaats Utopia.

Logo Tor-netwerk
Logo Tor-netwerk (beeld: Torproject.org, licentie: CC-BY 3.0)

Uchimura opnieuw de beste op WK meerkamp

Turner Kohei Uchimura heeft zijn hegemonie op het WK meerkamp voortgezet. De 25-jarige Japanner pakte donderdag in het Chinese Nanning voor de vijfde keer op rij goud op het onderdeel.

Uchimura noteerde een winnende score van 91.965. Hij greep op het eerste onderdeel vloer de macht en bouwde daarna zijn voorsprong uit.

De Brit Max Whitlock pakte op ruim een punt (90.473) het zilver, terwijl Yusuke Tanaka met een derde plaats het Japanse feest compleet.

Kamp wil aardbevingen Groningen niet relativeren

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) heeft de situatie in Groningen niet willen relativeren met zijn uitspraak dat de aardbevingen een 'fact of life' vormen. Dat zei de bewindsman donderdagmiddag tijdens een Kamerdebat over de bevingen.

"Ik heb op geen enkele manier de zaak daar willen relativeren, er valt helemaal niets te relativeren daar", zei Kamp. "De mensen in Groningen hebben met een zeer reëel probleem te maken." Kamp herhaalde dat hij nog iedere keer schrikt als er een aardbeving is. Maar tegelijkertijd zijn die bevingen een gevolg van de gaswinning in het gebied.

Kamp kreeg de nodige kritiek op zijn uitspraak. "Ik ben deze woorden niet gewend van een minister van Economische Zaken, maar eerder van iemand met het inlevingsvermogen van een wandelende tak", zei Eric Smaling (SP). Ook veel andere oppositiepartijen hekelden de woorden, net als Jan Vos van regeringspartij PvdA. "Een aardbeving in Groningen kan nooit een fact of life zijn." Daarmee wordt de ernst van de problematiek ontkend, aldus de sociaaldemocraat.

Kamp heeft een nieuw advies gevraagd over de seismische dreiging in het gebied. Op basis daarvan besluit de minister of de gaskraan verder wordt dichtgedraaid of niet. Hij zei verder niets te zien in een nationaal schadefonds dat de schadeafhandelingen bij de NAM moet weghalen. "Zij zijn degenen die gas winnen en schade veroorzaken. En als je schade veroorzaakt, moet je dat ook afhandelen. De juridische verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij de NAM en dat moeten ze ook waarmaken", stelde de bewindsman.

Koerden protesteren weer in Den Haag

Een groep Koerden gaat vrijdagmiddag opnieuw demonstreren in Den Haag. Ze vragen daarbij weer aandacht voor de situatie in het Noord-Syrische plaatsje Kobani waar Koerdische strijders al wekenlang vechten tegen Islamitische Staat (IS). Dat meldt de Federatie van Koerden donderdag. De betoging begint om 14.00 uur op het Malieveld.

Koerden in Europa vragen al langer om aandacht voor de penibele toestand in Kobani. Afgelopen week werd onder meer gedemonstreerd in Duitsland, België, Frankrijk en Turkije. Ze wisten onder meer het Europees Parlement in Brussel en de Tweede Kamer in Den Haag binnen te dringen.

Oekra´ne wil overheid zuiveren van pro-Russen

In Oekraïne is een wet aangenomen om overheidsinstanties te zuiveren van medewerkers die banden hebben met de verdreven pro-Russische president Viktor Janoekovitsj. De huidige president, Petro Porosjenko, zette donderdag zijn krabbel onder de nieuwe wet.

Porosjenko liet weten dat de wet bedoeld is om het vertrouwen van de bevolking in de overheid te herstellen. Volgens premier Arseni Jatsenjoek kan de wet gevolgen hebben voor een miljoen mensen. Ambtenaren die onder Janoekovitsj minstens een jaar voor de overheid werkten, kunnen vijf tot tien jaar worden uitgesloten van een baan bij de overheid.

Critici vinden dat de wet neerkomt op een heksenjacht en Oekraïense aanklagers hebben gewaarschuwd dat de wet mogelijk indruist tegen de grondwet.

De Russisch gezinde Janoekovitsj werd in februari, na maanden van protesten tegen zijn bewind, verjaagd.

Nederland maakt extra geld vrij tegen ebola

Nederland maakt via verschuivingen in het hulpbudget nog eens 16 miljoen euro vrij voor de strijd tegen ebola. Dat meldde minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) donderdag in Washington.

De middelen komen vrij door een eerder met Unicef afgesproken programma op het gebied van water en hygiëne rondom watervoorzieningen en rioleringen nu te richten op de door ebola getroffen landen. Daarbij gaat het onder meer om voorlichting over drinkwater en riolering, om verdere verspreiding van de dodelijke ziekte te voorkomen. Eerder reserveerde Nederland al ruim 18 miljoen euro om ebola te bestrijden.

Ploumen deed de toezegging rond een speciale crisistop, die werd belegd in het kader van de jaarvergadering van de Wereldbank en het IMF. Beide instellingen beloofden daarbij ook extra steun in de strijd tegen de ziekte.

Nederland maakt extra geld vrij tegen ebola
Nederland maakt extra geld vrij tegen ebola (Foto: ANP)

'Klant opnieuw belazerd bij fiksen woekerpolis'

Verzekeraars presteren veel slechter in de afhandeling van woekerpolissen dan uit het onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) blijkt. Dat stellen de Consumentenbond, Stichting Woekerpolisclaim en Woekerpolis.nl. De drie organisaties die voor de belangen van woekerpolisklanten opkomen, stellen dat de vijf die de verzekeraars nu halen als rapportcijfer, eigenlijk een drie of twee zou moeten zijn.

De financiële waakhond meldde donderdagochtend dat de verzekeraars eind juni bij 52 procent van hun klanten erin geslaagd zijn contact te leggen over reparatie van hun beleggingsverzekering met veel te hoge kosten. Voor eind dit jaar is tachtig tot honderd procent beloofd.

Ab Flipse van Woekerpolis.nl vindt die verwachting veel te rooskleurig'. Zijn organisatie heeft de afgelopen weken op informatieavonden honderden mensen gesproken. "Het daadwerkelijke drama bij de klanten is nog veel hoger. Het is een megaprobleem."

Pieter Lijesen van Stichting Woekerpolisclaim constateert dat veel verzekeraars formeel aan de eisen voldoen, maar vervolgens hun klanten nog steeds niet helpen. "Zo is er een verzekeraar die een aangetekende brief heeft verstuurd heeft naar alle klanten. Dus er is voldaan aan de voorwaarde voor contact. Alleen als klanten vervolgens een afspraak willen maken, lukt dat niet." Een andere verzekeraar biedt zogenaamd uit coulance 'extra compensatie'. "Maar dan doen klanten wel meteen afstand van al hun claimrechten. Het is een fopspeen."

De Consumentenbond hekelt dat de verzekeraars alleen een standaardlijstje lijken af te werken, om zo in ieder geval niet meer juridisch aansprakelijk te zijn. "Ze proberen alleen maar te voldoen aan de eisen van de minister - en dat lukt zelfs niet eens", illustreert een woordvoerder. "Ze moeten echt op zoek gaan naar een oplossing."

Een probleem van het AFM-onderzoek is volgens de bond dat de eisen van de minister onvoldoende zijn. "De compensatie die wordt geboden is gewoon onvoldoende." Die stelling wordt volgens de bond bewezen doordat in veel individuele gevallen er veel hogere schikkingen zijn getroffen. "Die mensen hebben wel moeten tekenen voor geheimhouding. Want de verzekeraars willen natuurlijk niet dat dat algemeen bekend wordt."

Dwerg bezwangert bruid op vrijgezellenfeest

Een pasgetrouwde vrouw die is vreemdgegaan, is op een lullige manier tegen de lamp gelopen. De Spaanse heeft namelijk onlangs een dwerg op de wereld gezet. Het vrouwtje uit Valencia bleek tijdens haar vrijgezellenavond te zijn bezwangerd door een kabouter.

De echtgenoot was vol trots dat zijn kersverse vrouw zo snel na de huwelijksvoltrekking al zwanger was. De arme drommel wist dan ook niet beter of hij zou zijn bruidje hebben volgeblaft. Niets bleek echter minder waar.

Toen de vrouw in het kraambed eenmaal een piepklein baby'tje vasthad, kwam al snel de aap uit de mouw. Tijdens haar vrijgezellenfeest had de dwerg, die die avond het feest opleukte met zijn stripact, het aanstaande bruidje laten kennismaken met zijn glimmende kaboutermuts. Blijkbaar paste zelfs het kleinste rubbertje niet, want de dame werd zwanger.

Niemand, zelfs niet haar boezemvriendinnen, wisten wat zich tijdens de vrijgezellenavond had afgespeeld. Pas na de bevalling kwam de waarheid boven tafel. Of het jonge echtpaar nog samen is, is helaas niet bekend.

Geen dwerg, wel een vergelijkbaar filmpje

Nader onderzoek moord Van Gogh

Het kabinet gelast een nader onderzoek naar de moord op Theo van Gogh. De commissie die toezicht houdt op de inlichtingendienst AIVD gaat het handelen van de dienst in de dagen na de moord op de cineast onderzoeken. Dat schrijft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) onderzocht al de handel en wandel van de AIVD tot en met 2 november 2004, de dag waarop Van Gogh werd vermoord door Mohammed B. "Gezien de grote maatschappelijke impact van deze gebeurtenis en de vragen die er kennelijk nog leven over het handelen van de AIVD in dezen na 2 november 2004, zal de CTIVD gevraagd worden ook dit te onderzoeken", schrijft Plasterk.

Aanleiding is de recente uitspraak van hoofdofficier van justitie Frits van Straelen dat de moordenaar van Van Gogh niet alleen handelde. Hierop eiste de Tweede Kamer al opheldering. Plasterk herhaalt dat de uitspraak van Van Straelen niet nieuw is en dat hij dit ook al heeft gezegd ten tijde van de rechtszaak. Destijds oordeelde de rechter dat er weliswaar aanwijzingen waren dat B. niet alleen handelde, maar dat overtuigend bewijs ontbrak.

En Van Straelen beschikt ook niet over nieuwe informatie, schrijft Plasterk. "Het Openbaar Ministerie heeft de minister van Veiligheid en Justitie nogmaals bevestigd dat de uitspraken, die de zaaksofficier deed in de uitzending van Eenvandaag van 22 september 2014, niet waren gebaseerd op nieuwe informatie, maar slechts een herhaling zijn van wat in dit kader door hem ter terechtzitting in 2005 al is opgemerkt."

Moordplek Theo van Gogh
Moordplek Theo van Gogh (foto: lijjccoo, Wikimedia)

Vijftiende studioplaat Pink Floyd is laatste

Pink Floyd brengt na zijn vijftiende studioalbum The Endless River geen nieuwe platen meer uit. Dat bevestigen drummer Nick Mason en gitarist David Gilmour, de enige overgebleven leden van de Britse rockband, in een interview met de Britse radiozender BBC Radio 6. Het laatste schijfje verschijnt volgende maand.

Het afscheid heeft deels te maken met het overlijden van toetsenist Rick Wright, die in 2008 aan kanker overleed. "Rick is dood dus ik weet vrij zeker dat er hierna niets meer komt", legt Gilmour uit. "Het is jammer, maar dit is het einde."

De gitarist heeft wel nog wat nummers met Wright opgenomen die mogelijk op een soloplaat komen. "Maar niet op een Pink Floyd-plaat." Pink Floyd bracht in 1967 zijn eerste album The Piper at the Gates of Dawn uit. De band scoorde grote hits met nummers als Another Brick in the Wall (Part II), Arnold Layne en Take it Back.

GroenLinks wil vijf betaalde vaderverlofdagen

De vijf verlofdagen waar kersverse vaders in de toekomst recht op krijgen moeten volledig worden uitbetaald door de werkgever. Dat zal GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik donderdagavond voorstellen in een debat met minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) over het partnerverlof.

Momenteel krijgen partners na de geboorte van hun kind twee dagen betaald kraamverlof. Asscher wil dit met drie onbetaalde verlofdagen uitbreiden naar vijf dagen. Van Ojik vindt dat niet genoeg en wil het wetsvoorstel op dit punt aanpassen. Uit onderzoek blijkt volgens de GroenLinks-voorman dat maar weinig vaders verlof opnemen als het niet betaald is.

"Een onbetaalde uitbreiding is een sigaar uit eigen doos. De accountant kan wel verlof opnemen, de schoonmaker niet", aldus Van Ojik. "De accountant kan wel verlof opnemen, de schoonmaker niet. Twee dagen betaald kraamverlof is echt heel weinig. De overheid lijkt daarmee te zeggen: zorgen voor baby's is toch echt een taak van de moeder."

Asscher zei eerder dit jaar het aantal verlofdagen uit te willen breiden omdat het vaders de kans geeft net een volle week bij hun pasgeboren kind te zijn. De bewindsman erkende toen al dat het niet veel is, maar ziet het desondanks als een belangrijke uitbreiding.

De nieuwe wet regelt ook dat vaders het bevallingsverlof van de moeder krijgen als zij overlijdt bij de geboorte van hun kind. Beide regelingen zijn ook van toepassing op lesbische en homoseksuele paren.

Bryan Cranston in The Infiltrator

Breaking Bad-acteur Bryan Cranston heeft de hoofdrol te pakken in de film The Infiltrator van Brad Furman. De film van regisseur Furman, die eerder naam wist te maken met The Lincoln Lawyer, is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de federale agent Robert Mazur.

De undercoveragent infiltreerde als Bob Musella in het Colombiaanse Medellínkartel van Pablo Escobar. In vijf jaar wist Mazur genoeg bewijsmateriaal te verzamelen om meer dan 40 criminele kopstukken achter de tralies te laten belanden.

Het scenario voor The Infiltrator is geschreven door Ellen Brown Furman en is gebaseerd op het biografische boek van Robert Mazur. De opnames voor de film zullen in januari 2015 beginnen, waarbij onder meer Londen, Parijs en Florida worden bezocht.

Cranston, die eerder ook al in The Lincoln Lawyer van Furman te zien was, is momenteel druk bezig met het drama Trumbo, een biografische film over het leven van schrijver Dalton Trumbo die in 1947 vanwege vermeende communistische activiteiten op de zwarte lijst van Hollywood kwam te staan. Ook zal de acteur te horen zijn in Kung Fu Panda 3.

Poolse stad bouwt monument voor Wikipedia

De Oost-Poolse stad Slubice werkt aan een monument voor Wikipedia. Dat zegt hoogleraar en bedenker Krysztof Wojchiechowski donderdag.

Wojchiechowski is het hoofd van het Collegium Polonicum in de stad. Hij zegt groot ontzag te hebben voor het enorme en betrouwbare werk van Wikipedia. De online encyclopedie is in Polen razend populair. Er zijn meer dan een miljoen artikelen geschreven in het Pools, ongeveer evenveel als in het Spaans of Frans.

"Ik ben in staat om op de knieën te gaan voor Wikipedia, daarom dacht ik aan een monument waar ik dat zou kunnen doen", aldus de hoogleraar. Het beeld van elfduizend euro wordt betaald door het bestuur van Slubice en wordt op 22 oktober onthuld.

Systeemeisen voor The Evil Within

The Evil Within is bijna uit: 14 oktober is de dag dat je kunt griezelen. Tenzij je dit toevallig leest terwijl je in Australië woont, dan zul je twee dagen langer moeten wachten. Om te kijken of jouw pc het wel aan kan zijn hier de pc-eisen.

De minimale systeemeisen voor The Evil Within zijn:

  • OS: Windows 7/8 (64 bit)
  • GPU: GTX 460 or an equivalent 1gb VRAM card
  • CPU: i7 or an equivalent 4+ core processor
  • RAM: 4 GB
  • HDD: 50 GB

De aanbevolen systeemeisen zijn als volgt:

  • OS: 64-bit Windows 7/Windows 8 (64 bit)
  • GPU: GeForce GTX 670 or equivalent with 4GBs of VRAM
  • CPU : i7 with four plus cores
  • RAM: 4 GBs RAM
  • 50 GB of hard drive space

Wanneer het spel is geïnstalleerd gebruikt het 41 GB aan ruimte, maar toch vereist het spel 50 GB. Ook heb je Steam nodig om het spel te activeren. Voor de consoleversies zul je voor de Xbox One en PlayStation 4 40 GB aan ruimte moeten hebben. Voor de PlayStation 3- en Xbox 360-versie is 7 GB vereist. Xbox 360-gamers moéten het spel installeren.

Op 10 oktober kun je het spel preloaden via Steam. Op PlayStation 3 en PlayStation 4 is dit waarschijnlijk mogelijk vanaf 12 oktober, maar dit kan nog veranderen. De Xbox One-versie kun je al preloaden. De Xbox 360 krijgt geen preload-mogelijkheid, maar je kunt de game wel op dag één downloaden.

Naast dit alles draait elke versie van het spel op 30 FPS en heeft het een aspect ratio van 2.35:1. Pc-gamers kunnen met de ingame console allerlei grafische aspecten aanpassen zoals de FPS en aspect ratio, maar dit wordt afgeraden door Bethesda omdat het spel daar niet voor ontworpen is en het mogelijk voor grafische bugjes kan zorgen.

IOC: Olympische Spelen 2022 wijken niet voor WK Voetbal

Het Internationaal Olympisch Comité zal de Olympische Winterspelen van 2022 niet gaan verplaatsen vanwege het WK Voetbal. Dat toernooi wordt in het snikhete Qatar gehouden. Daarom wordt overwogen het evenement van de zomer naar de winter te verplaatsen, wanneer het iets koeler in het emiraat is.

Gisteren stelde Umberto Gandini, vice-voorzitter van de ECA, de belangenvereniging van 200 Europese voetbalclubs, voor om de Olympische Winterspelen te laten wijken voor het voetbal. Gandini: "Als zo'n groot evenement als het WK moet worden verplaatst van de zomer naar de winter, moet het toch ook mogelijk zijn om de Winterspelen een beetje op te schuiven. Zeker nu nog niet bekend is waar de Spelen worden gehouden en er maar twee kandidaten (Almaty en Beijing, red.) zijn."

Bij het IOC is de opmerking van Gandini niet in goede aarde gevallen, zo laat een woordvoerder weten. "Het is het beste voor beide organisaties, zowel de FIFA als het IOC, dat onze kalenders niet botsen met elkaar. FIFA-voorzitter Sepp Blatter heeft ons beloofd dat dit ook niet gaat gebeuren. Het IOC zou het bovendien niet toestaan."

Afellay krijgt basisplaats tegen Kazachstan

Ibrahim Afellay start vrijdag in het EK-kwalificatieduel van het Nederlands elftal tegen Kazachstan in de basis. Dat onthulde bondscoach Guus Hiddink donderdag op een persconferentie. Volgens de Varssevelder heeft Afellay zich op de training uitstekend gemanifesteerd.

Afellay gaat zijn eerste interland sinds november 2012 spelen. De middenvelder werd vervolgens geteisterd door fysiek ongemak, maar is als huurling van Olympiakos weer helemaal opgeleefd.

Afellay komt op het middenveld te spelen. Voorin spelen Arjen Robben, Robin van Persie en Jeremain Lens, vertelde Hiddink. Oranje treedt daardoor aan in het vertrouwde 4-3-3.

Djokovic naar laatste acht in Shanghai

Novak Djokovic heeft de kwartfinale van het masterstoernooi van Shanghai bereikt. De als eerste geplaatste Serviër was met 6-3, 4-6 en 6-4 te sterk voor Mikhail Kukushkin uit Kazachstan. Djokovic, die de laatste twee edities won, neemt het bij de laatste acht op tegen David Ferrer. De Spanjaard versloeg eerder op de dag Andy Murray.

John Isner sneuvelde in de derde ronde. De Amerikaan, als dertiende geplaatst, ging met 6-3 en 6-4 onderuit tegen Feliciano Lopez uit Spanje. De Rus Mikhail Youzhny rekende af met Juan Monaco: 5-7, 6-3 en 6-2.

Auto rijdt woning binnen

Een automobiliste is in het Zuid-Hollandse Bleiswijk donderdag een huis binnengereden. Ze moest door de brandweer worden bevrijd en is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht. In het huis aan de Marconistraat zelf was niemand aanwezig, aldus de politie.

Het huis is zwaar beschadigd; er zit een groot gat in de gevel. Dat is bovendien een dragende muur en dus moet de boel gestut worden.

Waarschijnlijk gaat het om een ongeluk. De auto stond op een parkeerplaats naast het huis en is vanaf daar recht achteruit de woning binnen gereden. Hoe dat kon gebeuren, is nog niet duidelijk.

De Roy van Zuydewijn vrijgesproken van fraude

Edwin de Roy van Zuydewijn is in hoger beroep vrijgesproken van fraude. Volgens het gerechtshof in Amsterdam is er geen enkel bewijs dat de ex-man van prinses Margarita zich schuldig zou hebben gemaakt aan het vervalsen van een factuur van meer dan een ton. De rechtbank had hem vorig jaar augustus nog veroordeeld tot honderd uur werkstraf.

De zaak komt voort uit het grote vastgoedfraudeproces Klimop rond het Bouwfonds en het Philips Pensioenfonds. De Roy van Zuydewijn zou via zijn toenmalige adviesbureau de gewraakte rekening hebben ingediend bij een van de spelers in de Klimop-zaak. Het hof vindt dat er geen overtuigend bewijs is dat De Roy van Zuydewijn de valse factuur heeft opgemaakt of dat hij er opzettelijk bij betrokken is geweest.

Het Openbaar Ministerie had een taakstraf van 120 uur geëist en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden. De Roy van Zuydewijn was ruim vijf jaar getrouwd met Margarita, de oudste dochter van prinses Irene. Ze gingen in 2006 uit elkaar.

AH: Toch enkele producten met Zwarte Piet

Albert Heijn lijkt geschrokken te zijn van alle commotie om het bannen van Zwarte Piet door de grootgrutter. Het bedrijf haast zich dan ook om met een statement te komen waarin het bedrijf benadrukt dat er toch heus nog wel een paar producten in de winkel liggen mét Zwarte Piet erop. Dat schrijft De Telegraaf.

Nadat woensdag in diverse media werd bericht dat de Zaanse grootgrutter Zwarte Piet in de ban doet, ontstond een boel commotie. Voorstanders van de zwarte kindervriend riepen zelfs op tot een boycot van de supermarktketen. Hoewel Albert Heijn bevestigt dat de olijke Pieterbaas niet meer in de reclames verschijnt en er displays in de winkels staan waarop kinderen wel een pietenpakje dragen, maar niet geschminkt zijn, komt het bedrijf ook met het niet bijster overtuigende weerwoord: "U vindt echter ook producten in onze winkels waarop Zwarte Piet nog wél staat."

Op de website van de grootgrutter staat een statement over de kwestie. "Voor de vele klanten die het Sinterklaasfeest op de gebruikelijke wijze willen vieren, hebben we producten met Zwarte Piet daarop. Maar u ziet ook producten waarop hij niet staat. Aan de klant de keuze. Er is dus zeker geen sprake van een besluit om Zwarte Piet in de ban te doen."

AH: Heus nog wel een enkele Zwarte Piet in de winkel (Foto: Novum)
AH: Heus nog wel een enkele Zwarte Piet in de winkel (Foto: Novum)

Estland legaliseert homopartnerschappen

Het parlement van Estland heeft donderdag een wetsvoorstel aangenomen om alle samenlevingsovereenkomsten tussen stellen te erkennen, ongeacht het geslacht van de partners. Het is de eerste voormalige Sovjetrepubliek die hier toe overgaat.

Het voorstel werd aangenomen met 40 stemmen voor en 38 tegen. Drieëntwintig parlementsleden waren absent of onthielden zich van stemming.

De nieuwe wet treedt in 2016 in werking. Het Estlandse Mensenrechtencentrum noemde de stemming 'historisch'.

Voorwaardelijke werkstraf voor fataal vaarongeluk

De man die in juni vorig jaar met zijn vrachtschip bij het Friese Grou een fatale aanvaring veroorzaakte is donderdag veroordeeld tot een voorwaardelijke werkstraf van 120 uur. Het Openbaar Ministerie had een werkstraf van 170 uur geëist, waarvan 70 uur voorwaardelijk.

De rechtbank acht de 41-jarige schipper schuldig omdat hij er niet alles aan heeft gedaan om te voorkomen dat andere vaartuigen in gevaar worden gebracht. Zo had hij zijn mast naar beneden gehaald waar een camera aan vastzat, waardoor hij geen goed zicht had.

Bij het ongeluk kwam een echtpaar om het leven. De man en vrouw waren op het Prinses Margrietkanaal een tochtje aan het maken op een plezierjacht. Ze raakten zwaargewond door de botsing en overleden later in een ziekenhuis. Het jacht zonk na de aanvaring.

De rechtbank heeft er bij het bepalen van de straf rekening mee gehouden dat ook de schipper van het plezierjacht een aandeel lijkt te hebben gehad in het ontstaan van het ongeluk.

FNV weigert cao beveiligers te tekenen

FNV Beveiliging kan zich niet vinden in het cao-voorstel voor evenementenbeveiligers. De handreiking die woensdag werd gedaan door de Vereniging Beveiligingsorganisaties Nederland (VBe NL) is te nadelig voor de vele oproepkrachten in de sector. De bond weigert het aanbod daarom te ondertekenen, zo meldt FNV Beveiliging donderdag.

De werkgeversorganisatie deelt de beveiligers namelijk op in een 'hele kleine groep' vaste krachten en een grote groep oproepkrachten. Die tweede groep heeft volgens de bond nauwelijks kans op een vaste arbeidsovereenkomst. Bovendien biedt VBe NL ze te weinig loon in het voorstel, zo stelt FNV Beveiliging.

Ook weigeren de werkgevers in de cao afspraken te maken over hoelang beveiligers achtereen mogen staan, zo zegt de bond. CNV en De Unie moeten zich nog uitspreken over het voorstel van de werkgevers.

'Brussel wil miljoenensubsidie meervalkweek terug'

De Europese Commissie wil 1,6 miljoen euro subsidiegeld terug dat in Nederland is uitgegeven aan de kweek van meervallen. De subsidie is niet goed besteed en er is te weinig toezicht op gehouden door de overheid. Dat blijkt uit een uitzending van Brandpunt Reporter die donderdag wordt uitgezonden, meldt het programma.

Centraal in de uitzending staan de viskwekerijen die vanaf 2004 werden opgestart in leegstaande varkensstallen in het zuiden van Nederland. De stallen stonden leeg als gevolg van de varkenspest in de jaren negentig. De viskwekerijen zouden van de regio het centrum voor viskweek van Europa maken. Voor het plan werd 3,2 miljoen euro gereserveerd, waarvan de helft uit het Europese potje voor visserij.

Uit onderzoek blijkt dat de overheid te weinig heeft gecontroleerd op de besteding van het subsidiegeld. Toen inkomsten van de gekweekte tilapia terugliepen, stapten de kwekers op de claresse, een 'nieuwe vissoort'. Deskundigen merken echter op dat ook deze vissoort een meerval is. "Wat krijg je als je een meerval met een meerval kruist? Precies, een meerval", zegt bioloog Midas Dekkers in Brandpunt Reporter.

Meerval wordt al langer gekweekt door niet-gesubsidieerde kwekers. Zij worden door de subsidies uit de markt gedrukt. Het Europees Antifraudebureau constateert dat de subsidie niet goed is besteed. "Ze hebben zich niet aan de regels gehouden", aldus een woordvoerder van de Europese Commissie.

Brandpunt Reporter werkte in het onderzoek samen met het journalistieke platform Follow the Money. Het CDA en de SP willen een strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke subsidiefraude.

[Pic] Adolf Hitler actief op Tinder

Ben je vrouw, vrijgezel en op zoek naar een markant persoon? Dan is er nu goed nieuws. Niemand minder dan Adolf Hitler biedt zichzelf aan op Tinder.

De beste man prijst zichzelf aan als een 22-jarige man en omschrijft zichzelf als 'De Definitieve Oplossing' voor je eenzaamheid. "Ik ben egoïstisch, ongeduldig en een tikkeltje onzeker", beschrijft Hitler zichzelf. "Ook ik maak fouten. Maar als jij me niet aankan tijdens mijn moeilijke periodes, verdien je mij helemaal niet."

De Führer, die zeker zes miljoen kills op zijn naam heeft staan, blijkt in trek bij de vrouwtjes. Veel dames willen wel met Hitler afspreken. Zo belooft hij een van hen een standup-comedyshow, met als titel 'De Lolocaust'.

Meer reizigers op Eindhoven Airport

Eindhoven Airport heeft in de eerste negen maanden van dit jaar aanmerkelijk meer reizigers zien passeren dan in dezelfde periode vorig jaar. Bijna 3,1 miljoen passagiers vertrokken of arriveerden dit jaar al op de Brabantse luchthaven, zo blijkt donderdag uit de kwartaalcijfers van het regionale vliegveld. Dat is een toename van zestien procent.

Het aantal passagiers groeide vooral doordat vanuit Eindhoven Airport op meer bestemmingen wordt gevlogen. In het derde kwartaal konden reizigers vanuit de luchthaven naar 67 plekken vertrekken. Dat zijn er vijf meer dan in dezelfde maanden van vorig jaar, zo stelt het vliegveld.

Het aantal vluchten dat opsteeg of landde nam in de eerste negen maanden van dit jaar eveneens toe, met tien procent naar bijna 23.000. Voor het gehele jaar verwacht Eindhoven Airport dat het aantal reizigers met vijftien procent toeneemt naar 3,9 miljoen.

Adriaan (van Bassie) geŰerd met Sinterklaas Prijs 2014

Aad van Toor heeft dit jaar de Sinterklaas Prijs gewonnen. De acteur, vooral bekend als de acrobaat van het duo Bassie & Adriaan, neemt de award later dit jaar in ontvangst. De prijs kent dit jaar twee winnaars, maar nummer twee is nog niet bekend. Van Toor wordt geëerd vanwege zijn 'grote verdiensten voor de Nederlandse kindertelevisie'.

Later dit jaar wordt ook de Zwarte Piet Prijs, een initiatief van modesite De Couturekrant, uitgereikt. Ook die winnaar wordt later onthuld. "Met het instellen van de prijs willen wij Nederland en de rest van de wereld laten zien dat Zwarte Piet behoort tot ons nationaal cultureel erfgoed en vooral een geweldige kindervriend is", laat de website, die de prijs sinds 2012 uitreikt, weten in een verklaring. "Bovendien eren wij Zwarte Piet als icoon en levende legende."

Vorig jaar kreeg Aads broer Bas van Toor de Sinterklaas Prijs uitgereikt. Wieteke van Dort won de award een jaar eerder als eerste.

Regering ItaliŰ overleeft vertrouwensstemming

De regering van de Italiaanse premier Matteo Renzi heeft na een verhit debat een vertrouwensstemming in de Senaat over hervormingen van het arbeidsrecht overleefd. Renzi toonde zich donderdag 'zeer tevreden' dat 165 senatoren vóór de hervormingen hebben gestemd en 111 tegen.

De hervormingen worden gezien als de sleutel tot het weer vlot trekken van de Italiaanse economie. Belangrijkste onderdelen van die hervormingen zijn een beperking van de ontslagbescherming voor werknemers en beperktere toegang tot tijdelijke werkloosheidsuitkeringen.

Tijdens het debat raakte een centrumlinkse senator gewond bij een opstootje, terwijl een andere senator het boek met parlementaire regels naar de voorzitter van de senaat slingerde.

Het hervormingspakket wordt volgende maand in de Kamer van Afgevaardigden behandeld.

Minecraft PS Vita-versie heeft groen licht

Vorige maand werd bekend dat de PlayStation Vita-versie van Minecraft was uitgesteld tot een onbekende datum.

4J Studios heeft nu laten dat de versie eindelijk groen licht heeft gekregen van Sony. Op 15 oktober zal Minecraft eindelijk beschikbaar zijn op de PlayStation Vita. Dit geldt overigens alleen voor Europa, want voor bijvoorbeeld Amerika is er nog geen releasedatum bekend.

Roel Kuiper trekt lijst ChristenUnie voor senaat

Roel Kuiper is door het partijbestuur van de ChristenUnie voorgedragen als lijsttrekker voor de Eerste Kamerverkiezingen in mei volgend jaar. "Kuiper heeft al vele jaren bewezen een belangrijk denker en ervaren politicus te zijn voor de ChristenUnie en daarvoor voor de Reformatorische Politieke Federatie", meldt de partij donderdag in een verklaring.

De 52-jarige Kuiper is sinds 2007 senator voor de ChristenUnie. Hij is blij met zijn voordracht." Hier spreekt groot vertrouwen uit. De partij kiest hiermee voor ervaring en met alles wat in mij is stel ik mij beschikbaar voor een nieuwe periode in de Eerste Kamer."

De politicus is naast Eerste Kamerlid hoogleraar reformatorische wijsbegeerte aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, hoogleraar christelijke identiteit in maatschappelijke praktijken aan de Theologische Universiteit Kampen en docent politieke en sociale filosofie aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Cor van der Geest luidt noodklok over topjudo

Cor van der Geest heeft in een open brief de noodklok geluid over de staat van het topjudo in Nederland. De voormalig technisch directeur, die eind 2012 met pensioen ging, haalt daarin hard uit naar Judobond Nederland (JBN) en sportkoepel NOC*NSF. Naar eigen zeggen is de 69-jarige vader van voormalig topjudoka's Dennis en Eelco van der Geest voorgelogen. 

Van der Geest had een visiestuk geschreven over het topjudo in 2020 over de toekomst van de sport. Dit stuk is later aangepast zonder medeweten van Van der Geest zelf. Met de nieuwe visie is later ingestemd door de bondsraad van de JBN en ook NOC*NSF. In de visie van Van der Geest worden de vier steunpunten (Haarlem, Rotterdam, Heerenveen en Eindhoven) van het judo geoptimaliseerd zodat er vanuit die punten maatwerk geleverd kon worden. Destijds heeft hij geen wanklank gehoord op deze visie. 

In de visie die uiteindelijk aangenoemen is, zou de topsport worden gecentraliseerd op Papendal en zouden alle topjudoka's daar moeten trainen op één centrale locatie. Volgens Van der Geest zorgt centralisatie juist voor een gebrek aan concurrentie omdat de rivaliteit tussen de verschillende clubs verdwijnt.

Ook zegt Van der Geest verkeerd voorgelicht te zijn over de financiële middelen binnen het judo. NOC*NSF zou over drie miljoen euro gesproken hebben terwijl toen de budgetten verdeeld werden dit bedrag veel lager uitviel. Van der Geest veegt de vloer aan met algemeen directeur Theo Fledderus en bestuurslid topsport Koos Letterie. 

Van der Geest vraagt zich vervolgens af waarom bepaalde personen het voorstel voor centralisatie steunen. Over Koos Letterie, bestuurslid topsport, zegt hij: "Ik vermoed dat het een persoonlijke actie tegen Cor van der Geest is, of zou Koos willen scoren en op persoonlijk succes uit zijn. Daar lijkt het erg op. Vreselijk. Met Koos was voor eigenlijk iedereen in de topsportorganisatie moeilijk samen te werken. Hij is door de bondsraad als bestuurslid topsport aangesteld, maar het ontbreekt hem aan kennis en het is daarbij ook nog een onmogelijke man." 

Op het WK Judo Nederland presteerde anderhalve maand geleden zeer teleurstellend. In Chelyabinsk werd slechts slechts één medaille behaald, de bronzen van Sanne Verhagen. Slachtoffer dit resultaat was de opvolger van Van der Geest als technisch directeur, Ben Sonnemans. Deze aanstelling verbaasde Van der Geest omdat hij al twaalf jaar uit de topsportwereld was. 

"Naar nu blijkt ging Ben Sonnemans met een forse “geheime” opdracht vanuit NOC*NSF en de JBN aan de slag: snel centraliseren. Consequentie na anderhalf jaar is dat Ben gevallen is, iedereen ruzie met elkaar heeft, dat er totaal geen support is voor de toekomstvisie van de JBN, en het topjudo stuurloos lijkt. Waar is Koos Letterie nu? Waar is Theo Fledderus nu? Waar is het NOC*NSF nu? Ben heeft gefaald, maar Theo Fledderus, Koos Letterie en zeker ook Frans van Dijk hebben net zo hard gefaald. Ben is voor hun karretje gespannen, mogelijk zonder dat Ben dit ooit zelf in de gaten had."

"Ik ben ervan overtuigd dat het achterliggende motief gewoon politiek is en niet omdat dit het beste is voor het topjudo in Nederland in de toekomst." Van der Geest zal zelf niet terugkeren bij de judobond.  "Ik heb mensen vertrouwd die dat mijns inziens naar mij toe niet waargemaakt hebben. Als u denkt dat dit een open sollicitatie is, dan deel ik u hierbij mee dat ik het judo altijd zal helpen, maar ik heb eindelijk recht op pensioentijd."


Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 41

Wil je je neefje meenemen naar de film? Vanaf deze week heb je keus genoeg in de bioscoop, want van de maar liefst twaalf nieuwe titels waar je uit kunt kiezen is de helft gericht op het jongere publiek. Sinterklaas is immers alweer bijna in het land!

De overige films zijn overigens lekker divers: een origin story voor Dracula, een Brits drama met Tom Hardy, comedy met Simon Pegg, Vlaams/Nederlandse producties en culinair drama met Helen Mirren.

Dracula Untold

Luke Evans speelt de hoofdrol in Dracula Untold, het verhaal over de man die Dracula werd. Deze spectaculaire actie-avonturenfilm is geregisseerd door Gary Shore en geproduceerd door Michael De Luca. Verder met o.a. Sarah Gadon, Dominic Cooper en Charles Dance.

In jouw naam

In jouw naam is het tweede deel in de serie Vinex: Het drama van een gelukkige familie en vertelt het verhaal van een normaal, gelukkig stel dat volledig uit koers raakt als hun pasgeboren kind onverwacht overlijdt.

Locke

Ivan Locke heeft hard gewerkt om een goed leven voor zichzelf op te bouwen. Hij houdt van zijn werk en adoreert zijn gezin. Op de vooravond van de grootste uitdaging uit zijn carrière, gaat zijn telefoon en wordt er een reeks gebeurtenissen in werking gezet. Terwijl Locke zijn auto instapt en de tijd weg begint te tikken, wordt duidelijk dat die ene verkeerde beslissing zijn leven voorgoed heeft veranderd.

Hector and the Search for Happiness

Hector, een excentrieke en geliefde psychiater in Londen, maakt een crisis door. Wat is het nut van zijn werk als zijn patiënten er maar niet op vooruit gaan? En is hij zelf wel gelukkig? Hij besluit zijn comfortabele leven en zijn mooie geliefde achter te laten en op wereldreis te gaan. Op zoek naar de essentie van geluk.

The Hundred-Foot Journey

In deze film volgen we het Indiase gezin Kadam dat naar een klein plaatsje in Zuid-Frankrijk verhuist om een Indiaas restaurant te openen. Wanneer de eigenaresse van een Frans restaurant protesteert tegen de opening, lijkt een rustig begin van een nieuw leven er niet in te zitten. The Hundred-Foot Journey wordt onder meer geproduceerd door Oprah Winfrey en Steven Spielberg en is gebaseerd op de bestseller van Richard. C Morais.

Drift

Drift is het debuut van de Gentse regisseur Benny Vandendriessche. De film is het resultaat van een intense samenwerking met performance-kunstenaar Dirk Hendrikx. Hendrikx speelt een man overmand door verdriet na het verlies van zijn geliefde. Hij ontsnapt aan de realiteit en begint te zwerven. Vechtend tegen de herinneringen, besluit de zwervende man niet meer te praten en zich over te geven aan een dierlijk en primitief bestaan. In een melancholische tocht door een bar landschap in Roemenië ontwikkelt hij rituelen die doen denken aan een oude, vergeten cultuur. Doch langzaam haalt het verleden hem in waarop de zwervende man verdwijnt.

Sinterklaas & Diego: Het Geheim van de Ring

In de avontuurlijke en vrolijke film Sinterklaas & Diego: Het Geheim van de Ring zit Sinterklaas met zijn handen in het haar. De brieven stapelen zich op en de pakjeslijst wordt alsmaar langer. Hoe moet hij nu in één avond al die pakjes bezorgen bij al die lieve kindertjes? Wanneer Diego op het idee komt om de goede oude Kerstman om hulp te vragen, gaan ze samen met stuntelpiet en de kinderen Max en Anna op weg naar de Noordpool. Het plan lijkt op rolletjes te lopen, tot Famke en Yvette, twee ontsnapte boeven, roet in het eten gooien. Lukt het Sint en zijn pieten om het Sinterklaasfeest te redden?

Trippel Trappel: Dierensinterklaas

In deze vrolijke en ontroerende familiefilm gaan drie huisdieren op pad om hun verlanglijstjes naar Sinterklaas te brengen.

Maya Eerste Vlucht

Maya is een kleine nieuwsgierige bij die niet in de bijenkorf wil blijven, maar de mooie weide en haar bewoners wil ontdekken.

Hocus Pocus met Alfons Alfrink

De 7-jarige Alfons Alfrink droomt van een eigen hondje. Hij heeft er al zijn spaargeld voor over, maar zijn vader vindt hem nog te klein. Het liefst wil hij een vrolijk hondje, zoals die van de oude goochelaar uit de buurt. Alfons is er van overtuigd dat de goochelaar hem kan helpen zijn droom werkelijkheid te laten worden. Maar dat blijkt nog niet zo gemakkelijk. Zal zijn droom in vervulling gaan?

Dummie de Mummie

Stel je voor. Je heet Goos Guts, je bent doodnormaal en er gebeurt nooit iets in het plattelandsdorp waar je woont. Dan zit er op een dag opeens een levende mummie op je bed. Wat doe je dan? Goos (Julian Ras) en zijn vader Klaas (Roeland Fernhout) besluiten om net te doen alsof Dummie hun Egyptische neefje met veel brandwonden is. Dat idee loopt uit op een heel stoer avontuur. Want Dummie moet natuurlijk mee naar school, maar mag nooit zijn magische scarabee kwijtraken. Als twee pestkoppen van de school er toch mee vandoor gaan, moet Goos laten zien hoeveel hij overheeft voor zijn beste vriend! Dummie de Mummie is gebaseerd op gelijknamige boekenreeks van Tosca Menten.

Johan en de Verenkoning

Johan woont met zijn papa op een groot schip, ver weg van de bewoonde wereld. Zolang als Johan zich kan herinneren, wonen ze daar. Toen Johan 3 jaar oud was, verdween zijn mama. Johan denkt dat de Verenkoning haar heeft meegenomen. Hij mist zijn mama, maar is ervan overtuigd dat de flessenpost die hij regelmatig in zee werpt, haar bereikt. Johan verveelt zich geen moment op het schip. Je kunt er vissen en duiken en er valt altijd wel iets te repareren. Op een dag is Johan alleen aan boord en vangt een verward bericht op over de Verenkoning. Voor Johan is dat het begin van een machtig mooi avontuur. Het avontuur van een kind dat één grote wens heeft: zijn mama vinden.

Check je lokale cinema als je één van deze titels wil zien.

World of Tanks krijgt Fury-pakketten

Gamestudio Wargaming.net is een samenwerking aangegaan met filmstudio Sony Pictures. Het tankspel World of Tanks krijgt voor een korte tijd speciale ingame-pakketten in Fury-thema, de tweede wereldoorlogfilm met Brad Pitt die vanaf 23 oktober in de Nederlandse bioscopen draait.

Voor een beperkte tijd kunnen spelers van zowel World of Tanks als World of Tanks Xbox 360 edition en World of Tanks Blitz een M4 Sherman Tank aanschaffen met de hoofdpersoon van de film Wardaddy als tankcommandant. De tank wordt in het spel gezet als een Tier VI-voertuig.

"With Wargaming’s intense dedication to historical and technical accuracy, it seemed a natural fit to associate World of Tanks with FURY, the most realistic cinematic portrayal of tank combat to date", zegt Erik Whiteford, Director of Marketing bij Wargaming. "We are extremely proud to team up with Sony Pictures to include this heroic version of the classic Sherman tank to our players."

Het Fury-pakket is van 15 oktober tot en met 11 december te koop voor Xbox 360. Voor pc en mobiele spelers verschilt  de beschikbaarheidsdatum per regio. Deze data zijn nog niet bekend.

World of Tanks Fury

World of Tanks Fury

Schultz: alcoholslot voorlopig niet opgelegd

Het alcoholslot voor mensen die betrapt zijn op het rijden met te veel drank op, wordt voorlopig niet opgelegd. Reden daarvoor is dat de Raad van State kritische vragen heeft gesteld over het alcoholslot aan het CBR, het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen.

Minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) zei dat donderdag in de Tweede Kamer. Begin deze maand bleek dat de kans groot is dat de rechter geen straf oplegt als iemand zijn zaak voor de rechter laat komen. Dat vloeit voort uit een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag.

Schultz zei dat de vragen die de Raad van State over het alcoholslot heeft gesteld aan het CBR 'dermate ingrijpend' zijn dat het CBR het nu niet verantwoord vindt om door te gaan met het opleggen van een alcoholslot.

Schultz: alcoholslot voorlopig niet opgelegd
Schultz: alcoholslot voorlopig niet opgelegd (Foto: ANP)

Wilde achtervolging leidt tot twee aanhoudingen

Twee vermoedelijke inbrekers zijn woensdagnacht na een wilde achtervolging aangehouden in Eindhoven. Het duo van 32 en 33 jaar zonder vast woonadres zit vast voor verder onderzoek. Een derde verdachte wordt nog gezocht.

Een surveillerende politieagent reed even na 03.00 uur op de A2 richting Eindhoven toen het rijgedrag van een bestuurder achter hem opviel. De auto slingerde over de weg en leek de agent niet in te willen halen. Toen de politieauto op de vluchtstrook parkeerde, reed het voertuig alsnog voorbij. De auto bleek valse kentekenplaten te hebben, waarop de agent de achtervolging inzette.

Bij een poging de auto in te halen op de Cantharellenlaan in Eindhoven gooide de bestuurder zijn stuur naar links en ramde de politieauto. De agent moest vol in de remmen om te voorkomen dat hij tegen een geparkeerde auto en een lantaarnpaal aanreed. Een inzittende sprong uit de rijdende auto en sloeg op de vlucht.

De bestuurder trapte het gaspedaal vervolgens flink in en ging ervandoor, waarop de agent opnieuw de achtervolging inzette. De twee verdachten zijn uiteindelijk in de kraag gevat, nadat de bestuurder plotseling remde en de politieauto het voertuig ramde. De twee verdachten gaven zich over en zijn bij het Rendierveld in het zuiden van Eindhoven aangehouden.

In hun auto lag inbrekersgereedschap, waaronder een koevoet en een knipschaar.

Nobelprijs literatuur naar Patrick Modiano

De Nobelprijs voor de Literatuur is toegekend aan de Franse schrijver Patrick Modiano. Dat heeft de Zweedse Academie voor Wetenschappen donderdag bekendgemaakt. De 69-jarige Modiano werd onderscheiden voor 'de kunst waarmee hij de meest ongrijpbare menselijke lotsbestemmingen heeft opgevoerd en de leefwereld van de bezetting heeft onthuld'.

Modiano werd in 1945 geboren in een westelijk gelegen buitenwijk van Parijs. Hij kwam twee maanden nadat de Tweede Wereldoorlog in Europa tot een einde kwam ter wereld. In 1978 won hij de prestigieuze Prix Goncourt voor zijn boek Rue des boutiques obscures.

De schrijver heeft een gevarieerde achtergrond. Zijn vader was van Italiaans-joodse komaf en ontmoette zijn Belgische moeder tijdens de bezetting van Parijs. De familieachtergrond en jeugd van Modiano hebben voor een belangrijk deel de inhoud van zijn werk bepaald. Het joods-zijn, de bezetting van de nazi's en het verlies van identiteit zijn terugkerende thema's in zijn romans.

De in Parijs woonachtige auteur schuwt de media en geeft zelden interviews. In 2012 won hij de Oostenrijkse Staatsprijs voor Europese Literatuur. Aan de Nobelprijs is een bedrag van acht miljoen Zweedse kronen (omgerekend bijna negenhonderdduizend euro) verbonden. De prijs wordt 10 december uitgereikt in Stockholm.

'GTA V komt eerder naar PlayStation 4'

Grand Theft Auto V zou wel eens eerder op de PlayStation 4 kunnen uitkomen dan voor de Xbox One. Dit zou blijken uit een foutje in de PlayStation Store. Deze liet per ongeluk een pre-order mogelijkheid zien.

GTA5

Zo zou de digitale versie van GTA V al op 4 november te spelen zijn. Maar dat is niet alles, het lijkt er ook op dat de PlayStation 4-versie ook meer exclusieve content gaat krijgen. Het zou gaan om twee extra pre-order bonussen en een multiplayer bonus.  

Nederlander opgepakt in grote Duitse hero´nezaak

Bij een van de grootste Duitse drugsvangsten van de afgelopen jaren is eind september ook een Nederlander aangehouden. De man werd in België opgepakt en is aan Duitsland overgeleverd, meldt de Duitse justitie donderdag.

De Nederlander wordt verdacht van betrokkenheid bij de smokkel van 330 kilo heroïne, die 22 september werd onderschept. De lading zat verstopt in een zending augurken en knoflook uit Iran en had een straatwaarde van vijftig miljoen euro.

Duitse media spreken van de grootste drugsvangst in decennia. In heel 2013 werd in Duitsland 270 kilo heroïne in beslag genomen.

Samen met de Nederlander zijn twee Duitse broers van 30 en 35 jaar gearresteerd. Zij zouden de lading hebben aangenomen. De bende zou vaker drugstransporten organiseren. De drie arrestanten zitten in voorlopige hechtenis, het onderzoek is nog gaande.

Ronaldo: "Ik bracht mijn carriŔre in gevaar"

Cristiano Ronaldo wilde koste wat kost de Champions League-finale van afgelopen seizoen spelen, ondanks dat de Portugees met een blessure kampte. Ronaldo sukkelde tegen het einde van afgelopen seizoen met steeds meer blessures. Met Real Madrid was hij in de strijd om drie hoofdprijzen beland, waarvan er uiteindelijk twee werden gepakt, de Champions League en de Copa del Rey.

De finale van de Copa del Rey liet Ronaldo al schieten, maar de eindstrijd van het miljoenenbal in Lissabon wilde hij niet aan zich voorbij laten gaan. "Ja, ik heb mijn carrère op het spel gezet door de finale in Lissabon te spelen", zegt hij nu tegen World Soccer. "Maar als je geen risico's neemt, dan zul je nooit iets winnen. We waren actief in grote competities en het werd een lastige situatie, maar uiteindelijk is het allemaal goed gekomen. Ik heb het doelpuntenrecord in de Champions League ook nog verbroken."

Na het seizoen stond het WK met Portugal nog voor de deur. Door fysieke ongemakken haalde Ronaldo nooit het beste uit zichzelf naar boven in Brazilië. "De finale vroeg veel van mijn lichaam en op het WK had ik daar last van. Het was goed geweest als ik een korte pauze kreeg, maar daar was geen tijd voor."

"Ik was fysiek niet in beste staat, maar ben toch tot het uiterste gegaan. Op clubniveau ging alles goed. We pakten La Décima, ik scoorde en dat was waar het allemaal om te doen was. Bij Portugal ging het echter minder."

Door Poetin uitgezette tijger wandelt China in

Een zeldzame Siberische tijger die eerder dit jaar door de Russische president Vladimir Poetin werd vrijgelaten in de natuur is de Chinese grens overgestoken en loopt mogelijk gevaar. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua donderdag gemeld.

De tijger is dankzij een volgsysteem waargenomen in een natuurgebied in de noordoostelijke Chinese provincie Heilongjiang. Rusland heeft de Chinese autoriteiten daarvan op de hoogte gesteld. De boswachters informeren de lokale boeren en proberen met meer dan zestig camera's de tijger op te sporen.

De welp Koezja werd in mei door Poetin uitgezet in de regio Amoer, samen met twee andere Siberische tijgers.

Van Dijk en Pieters vallen af bij Oranje

Bondscoach Guus Hiddink doet in het EK-kwalificatieduel tegen Kazachstan vrijdag geen beroep op Virgil van Dijk en Erik Pieters. De verdedigers nemen in de Amsterdam Arena plaats op de tribune, meldt de KNVB donderdag. Omdat Oranje slechts 23 spelers voor de wedstrijd mag inschrijven, moesten nog twee man afvallen.

Van Dijk en Pieters blijven wel bij de groep, omdat Hiddink in aanloop naar het treffen met IJsland opnieuw een selectie van 23 spelers, onder wie drie keepers, mag samenstellen. Daarover neemt de keuzeheer uiterlijk zondag een beslissing. Nederland komt maandag in actie in Reykjavik.

Hiddink beschikt in aanloop naar de duels over een fitte selectie. Oranje wil zich revancheren na de valse start tegen Tsjechië (1-2) van vorige maand.

'OV-chipkaart maakt horendol'

Treinreizigers worden horendol van het vele in- en uitchecken met de ov-chipkaart tijdens een reis, terwijl vroeger één papieren treinkaartje voldeed.

Mensen vinden het reizen met de trein veel te ingewikkeld en te duur geworden. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Consumentenbond waar Metro donderdag over schrijft.

De bond eist dat de NS snel met maatregelen komt. "NS moet samen met andere vervoerders echt aan de bak om de situatie snel te verbeteren", zegt directeur Bart Combée. "De OV-chipkaart zou treinreizen juist makkelijker moeten maken."

'OV-chipkaart maakt horendol'
'OV-chipkaart maakt horendol' (Foto: ANP)

[vid] Wilders blijft achter uitspraak staan

PVV-leider Geert Wilders blijft bij zijn omstreden uitspraak over 'minder Marokkanen' waarvoor hij binnenkort wordt verhoord. Dat zei Wilders donderdagmiddag in een reactie in de wandelgangen van de Tweede Kamer. "U kunt ervan uitgaan dat ik natuurlijk nog achter alles sta wat ik heb gezegd."

Wilders herhaalde verder dat hij het een 'schandelijke beslissing' van het OM vindt om hem als verdachte aan te merken. "Ik vind het onbegrijpelijk van het OM in een tijd dat de wereld in brand staat, in een tijd dat ze zich moeten richten op al die Nederlandse jihadgangers, waarvan tachtig procent Marokkanen zijn. Laat ze zich daarop richten."

"En de boodschapper van het nieuws moet blijkbaar politiek worden onthoofd", vervolgde Wilders. "De boodschapper van het nieuws, wat ik in dit geval ben, mag blijkbaar niet zeggen wat ie vindt, terwijl ik heb gezegd wat miljoenen mensen thuis vinden."

Wilders zei verder dat 'werkelijk helemaal niemand' hem of de PVV eronder zal krijgen. "Al komen er driehonderd processen, al gaat het dertig jaar duren, niemand zal mijn mening kunnen laten veranderen. Ik ben heel erg strijdbaar, ook heel erg boos."

De PVV-leider snapt verder niet dat PvdA-leider Diederik Samsom en partijleider Hans Spekman niet worden vervolgd en 'nog net geen bos bloemen krijgen thuisgestuurd'. Vrouwe Justitia is kennelijk niet blind, aldus Wilders. Hij wilde verder geen vragen beantwoorden, omdat hij nu is aangemerkt als verdachte en met zijn advocaat wil overleggen.

Het OM maakte donderdagochtend bekend dat Wilders wordt verdacht van discriminatie. Zijn uitlatingen over 'minder Marokkanen' in maart zijn beledigend en zetten aan tot haat. Waarschijnlijk wordt hij vervolgd.

Friese politiestalker drie keer beboet in een nacht

Een 56-jarige inwoonster van Leeuwarden is woensdagnacht aangehouden omdat ze steeds op de intercom van een politiebureau bleef drukken. Ze had eerder die nacht al twee bekeuringen gekregen voor geluidsoverlast en kwam daarover verhaal halen bij het bureau aan de Holstmeerweg. Dat leverde haar een derde boete op.

De vrouw was niet alleen bekeurd voor geluidsoverlast, ook haar muziekinstallatie was in beslag genomen. Ze had daar zo veel moeite mee dat ze onophoudelijk op de intercom bleef drukken, waarmee ze de medewerkers van de meldkamer onnodig lastigviel. Pogingen van agenten om de vrouw te laten stoppen bleken vruchteloos, waarop ze haar aanhielden.

[upd] 'Uitspraak Timmermans zuurstofkapje onjuist'

Dat ten minste een van de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 de tijd heeft gehad een zuurstofmasker op te zetten is onjuist. Dat melden de NOS en RTL Nieuws donderdag op basis van bronnen in Den Haag. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) had een van de slachtoffers een zuurstofkapje op zijn mond.

De uitspraak in het televisieprogramma Pauw leidde woensdagavond tot grote opschudding. Tot nu toe werd er algemeen van uitgegaan dat de passagiers in het toestel van Malaysia Airlines binnen enkele seconden buiten bewustzijn waren.

"U weet dat er iemand gevonden is met een zuurstofkapje op?" antwoordde Timmermans op de vraag of de inzittenden van het boven Oekraïne neergehaalde vliegtuig de tijd hadden zich te realiseren wat er gebeurde.

De uitspraak kwam voor luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines als een 'verrassing', zo laat een woordvoerder weten. De zegsman kan niet zeggen of de nabestaanden hier de afgelopen maanden in besloten bijeenkomsten over zijn geïnformeerd. "Over deze bijeenkomsten treden wij uit respect voor de nabestaanden niet naar buiten."

In het eerste tussenrapport naar de oorzaak van de vliegramp concludeerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat vlucht MH17 op 17 juli werd doorboord met een groot aantal projectielen. De vlucht eindigde abrupt en brak in de lucht in stukken uiteen. Bij de crash kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Update 12.37 uur
Met de term 'onjuist' werd vermoedelijk bedoeld dat Timmermans zei dat het slachtoffer het kapje op had. Het OM blijkt weliswaar aan nabestaanden te hebben bevestigd dat er een zuurstofkapje om de nek van een slachtoffer is aangetroffen, maar dat het kapje is opgezet is niet aangetoond. Vingerafdrukken, speeksel en dna zijn er namelijk niet door het NFI op aangetroffen, meldt de NOS. Het is dus onduidelijk hoe het om de nek terecht is gekomen.

Minister Timmermans heeft spijt betuigd dat hij voor zijn beurt praatte. "Ik leef enorm mee met de nabestaanden. Het laatste wat ik wil is op enige wijze hun leed verergeren."

Jochem van Gelder: Boycot Albert Heijn!

Het nieuws dat Albert Heijn Zwarte Piet uit de winkel bant heeft geleid tot veel reacties op social media. Verschillende BN'ers, waaronder Jochem van Gelder, reageren boos op deze actie van de supermarktketen.

In 100% Wakker, de ochtendshow van 100% NL, roept Van Gelder op tot een boycot van Albert Heijn. De presentator ziet het Sinterklaasfeest als de mooiste traditie van Nederland en benadrukt vooral het plezier wat zowel kinderen en ouders uit dit feest halen.

De televisiemaker betreurt het dat een kleine groep mensen de nadruk legt op het verleden en niet kijkt naar het feest in de huidige samenleving. "Er is geen enkel kind dat vindt dat Zwarte Piet onderdrukt wordt."

De ingreep van Albert Heijn heeft ervoor gezorgd dat Van Gelder zijn boodschappen liever ergens anders gaat doen. Hij roept iedereen op hetzelfde te doen.

Fragment terugluisteren kan hier

Lego breekt met Shell na Greenpeace-campagne

Speelgoedfabrikant Lego gaat de samenwerking met Shell niet verlengen. De reden is een campagne van milieubeweging Greenpeace die de oliemaatschappij via Lego aanvalt, zo meldt Lego donderdag.

De Deense speelgoedfabrikant is boos dat Greenpeace met de actie Everything Is Not Awesome - een parodie op de titelsong van de Lego-movie - de beroemde bouwstenen gebruikt om Shell aan te vallen. In een video worden legofiguren uit de film gelinkt met Shell-boringen in het noordpoolgebied.

Lego distantieert zich van de beweringen. "Wij geloven dat Greenpeace rechtstreeks met Shell moet spreken. Het merk Lego, en iedereen die van creativiteit houdt, moet nooit een onderdeel worden van het dispuut van Greenpeace met Shell."

Toch heeft de campagne van de milieuorganisatie succes. Het contract met Shell wordt niet verlengd. "We willen er zeker van zijn dat onze aandacht niet wordt afgeleid van onze toewijding om op een creatieve en inspirerende manier speelervaringen te bieden. We willen verder geen deel uitmaken van de campagne van Greenpeace en zullen hier ook geen commentaar meer op leveren."

De oliemaatschappij betaalt Lego om Shell-speelgoed te maken. Lego doet dat omdat door de samenwerking meer kinderen met de blokjes kunnen spelen. Shell is onder andere te zien op Lego-tanktations en -tankwagens. Ook enkele speelgoedraceauto's rijden met de gele schelp rond.

Nederland in beroep tegen Srebrenica-uitspraak

De staat gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Den Haag dat Nederland aansprakelijk is voor de deportatie van ruim driehonderd mannen in Srebrenica in 1995. "De landsadvocaat heeft vanochtend beroep aangetekend", meldt een woordvoerder van het ministerie van Defensie donderdag.

De uitspraak van de rechters komt er volgens de zegsman op neer dat het Nederlandse bataljon verantwoordelijk is voor de dood van de mannelijke vluchtelingen op de compound in Srebrenica 'en daar is de staat het niet mee eens'. "De massamoord in Srebrenica is een vreselijk drama, waar de Bosnische Serviërs, en zij alleen, verantwoordelijk voor zijn."

Verder wijst hij erop dat door de uitspraak het risico op precedentwerking voor defensiemissies bestaat 'als deze uitspraak richtinggevend wordt voor de toekomst'.

Nederland werd in juli gedeeltelijk aansprakelijk gesteld voor de massaslachting die Servische troepen in de zomer van 1995 aanrichtten in Srebrenica. De Nederlandse soldaten hadden volgens de rechter 'gezien de kennis' van dat moment over 'het lot van de mannelijke vluchtelingen' niet mogen meewerken aan de deportatie van deze driehonderd mannen.

De moeders van Srebrenica, nabestaanden van de omgekomen mannen, tekenden direct na de uitspraak al beroep aan. Ze eisen dat de rechter de staat veroordeelt tot volledige aansprakelijkheid.

Weer onrust na doodschieten zwarte tiener door blanke agent

In het zuiden van de Amerikaanse stad St. Louis is woensdagavond nieuwe onrust ontstaan na het doodschieten van een zwarte tiener door een blanke politieman. Eerder was het onrustig in de noordelijke voorstad Ferguson, na een soortgelijk incident in augustus.

De 32-jarige politieman was buiten diensttijd in de wijk Shaw aan het werk voor een particulier beveiligingsbedrijf toen hij drie mannen tegenkwam, zei politiechef Sam Dotson. Ze zetten het op een lopen toen ze hem zagen. Tijdens het wegrennen moest een van de mannen steeds zijn broekriem vasthouden. De agent leidde daaruit af dat hij een wapen bij zich had en zette de achtervolging in.

De man draaide zich om en stelde zich agressief op. Er volgde een woordenwisseling en de man schoot op de agent, die terugschoot en hem doodde. Volgens Dotson schoot de man drie kogels af voor zijn wapen haperde; de agent schoot zeventien keer. Dotson kon niet zeggen waarom de agent zoveel kogels afvuurde en hoeveel daarvan de man troffen.

De gedode man was 18 jaar en zwart. Familieleden verklaarden tegenover een lokale krant dat hij ongewapend was.

Enkele uren na het incident gingen mensen in St. Louis de straat op en riepen 'Handen omhoog, niet schieten!', dezelfde kreet die werd geroepen tijdens de rellen in augustus in Ferguson. Sommigen scholden politieagenten uit en beschadigden politieauto's, maar de agenten 'toonden grote zelfbeheersing' en verrichtten geen arrestaties, zei politiechef Sam Dotson. In de loop van de avond en nacht keerden de meeste demonstranten terug naar hun huizen.

Nighy en Gambon in verfilming Dad's Army

Bill Nighy en Michael Gambon hebben de hoofdrollen in de verfilming van de jarenzeventigserie Dad's Army. Dat meldt de BBC woensdag. Ook Toby Jones en Tom Courtenay hebben een rol te pakken in de oorlogskomedie.

Nighy is te zien als korporaal Wilson en Gambon speelt de soldaat Godfrey. Net als in de tv-serie wordt een peloton van de British Home Guard gevolgd tijdens de Tweede Wereldoorlog. De mannen waren actief in het fictieve Britse plaatsje Walmington-On-Sea. Wanneer de film verschijnt is nog niet bekend.

Dad's Army was van 1968 tot 1977 te zien. In Nederland werd de serie uitgezonden met de naam Daar Komen de Schutters. Dad's Army werd in 1971 al een keer verfilmd.


Nighy en Gambon in verfilming Dad's Army (Foto: Novum)

Nijhuis fluit EK-kwalificatieduel Oostenrijk

Bas Nijhuis is door de UEFA aangesteld voor het EK-kwalificatieduel tussen Oostenrijk en Montenegro zondag. Het wordt zijn tiende interland als scheidsrechter en derde optreden in de EK-kwalificatie, meldt de KNVB donderdag.

Nijhuis wordt in Wenen bijgestaan door grensrechters Rob van de Ven en Charl Schaap. Bas van Dongen is de vierde official en Richard Liesveld en Dennis Higler zijn de extra assistenten naast de doelen.

Eerder werd al bekend dat Björn Kuipers en Pol van Boekel een EK-kwalificatieduel fluiten. Kuipers moet het treffen tussen Slowakije en Spanje in goede banen leiden en Van Boekel is de arbiter bij Wit-Rusland - Oekraïne. Die wedstrijden worden donderdag gespeeld.

Steunbetuiging coureurs aan Bianchi met sticker

De Formule 1-coureurs dragen tijdens de Grand Prix van Rusland speciale stickers op hun helm als steunbetuiging aan Jules Bianchi. De Fransman van Marussia crashte afgelopen weekeinde in de race in Japan en ligt met hersenletsel in een ziekenhuis. Op de sticker staat 'Tous avec Jules #17'. Bianchi rijdt altijd met nummer zeventien.

De toestand van de 25-jarige coureur is kritiek, maar stabiel. Hij ligt op de intensive care van het ziekenhuis in Yokkaichi.

Ferrer verslaat Murray in Shanghai

David Ferrer heeft donderdag ten koste van Andy Murray de kwartfinale van het masterstoernooi van Shanghai bereikt. De als vijfde geplaatste Spanjaard knokte zich tegen de Schot (11) knap terug van een achterstand: 2-6, 6-1 en 6-2. Zijn volgende tegenstander komt uit de partij tussen Novak Djokovic (1) en Michail Koekoesjkin.

De 32-jarige Ferrer deed goede zaken met het oog op de World Tour Finals, het eindejaarstoernooi in Londen voor de beste acht tennissers. De mondiale nummer vijf passeert Murray op die ranking en staat nu negende, kort achter Milos Raonic. Ook Murray maakt ondanks zijn nederlaag nog kans op de World Tour Finals.

Tomas Berdych sloeg zich eerder op de dag al naar de laatste acht in China. De Tsjech, als zesde geplaatst, ontdeed zich met 6-3 en 6-4 van Ivo Karlovic. Hij neemt het nu op tegen de Fransman Gilles Simon, die qualifier Malek Jaziri de baas was met 6-2 en 6-3. Simons landgenoot Julien Benneteau versloeg Jack Sock met 6-3 en 6-4.

A. Schleck stopt met wielrennen vanwege knieproblemen

Andy Schleck stopt met wielrennen. De Tour de France-winnaar van 2010 maakte dat bekend tijdens een persconferentie in Luxemburg.  "Met pijn in het hart moet ik de speculaties van de voorbije dagen bevestigen", vertelde Andy Schleck met de brok in zijn keel. "In 2015 ben ik niet langer profrenner. Mijn knie heeft me gedwongen tot deze beslissing."

De jongere broer van Fränk Schleck kwam in de derde etappe van de Tour dit jaar ten val. Andy onderging een operatie aan zijn rechterknie, maar van de pijn geraakte hij niet verlost. "Na de operatie kon ik zes weken niet op mijn rechterbeen staan. Ik kon daarna drie tot vier uur aan een stuk rijden, maar zodra het bergop ging, begon mijn knie op te zwellen."

"De dokters zeggen dat ik wel nog zal kunnen fietsen als een wielertoerist, maar niet meer op profesioneel niveau. Ik moet dus stoppen als renner, maar ik wil niet verdwijnen uit de wielersport."

Andy Schleck in de Tour de France van 2013 op de Mont Ventoux. (PRO SHOTS/GEPA pictures)

De laatste jaren was de 29-jarige Luxemburger nog maar een schim van de renner die in 2009 Luik-Bastenaken-Luik en in 2010 de Tour (na diskwalificatie Alberto Contador) won. In 2009 en 2011 kwam Schleck als tweede aan in Parijs. Na de Tour in 2011 heeft Schleck slchts tweemaal de top tien van een wielerwedstrijd gehaald. Hij werd derde en tiende in de ronde van Luxemburg. 

Schleck zal de wielerwereld niet verlaten, maar heeft nog geen concrete plannen. "Ik houd te veel van deze sport. Ik ga me niet thuis verbergen. Ik blijf betrokken bij deze mooie wielerwereld." De loopbaan van Schleck kende hoge pieken en diepe dalen. "Mijn loopbaan was vol met succes en met gemist succes", zei hij. "Ik ben trots op wat ik heb gepresteerd. Ik heb veel goede herinneringen. Als je hoog vliegt, kan je ook diep vallen. Dat was bij mij het geval. Steeds stond ik weer op. Nu kan dat niet meer."

Puber doodt mama en neukt haar lijk

Het gruwelijkste verhaal van de dag met een hoog WTF?-gehalte neemt ons vandaag mee naar Corpus Christi. In die Texaanse plaats heeft een 18-jarige jongen zijn bloedeigen moeder vermoord. Vervolgens reeg hij het nog warme lijk aan zijn paarsgepunte lans.

Spil in het verhaal is ene Kevin Davis. Op 27 maart van dit jaar besloot hij zijn moeder te wurgen met een stuk touw. Toen de vrouw echter een keel opzette, sloeg hij haar hersens in met een hamer.

Zijn psychiater vat het verhaal even mooi samen. "Door de klap barstte haar schedel open", zo vertelde Dr. Joel Kutnik gisteren in de rechtbank. "Om zeker te weten dat ze dood was, stak Davis zijn hand in haar schedel. Haar hersenen voelden aan als pudding. Vervolgens proefde hij van de grijze massa."

Ook bleek de jongeman altijd al de droom te hebben gehad seks te hebben met een lijk. Hij bedacht zich dan ook niet, en naaide het nog warme lijk van zijn moeder. Een ervaring die de zieke geest later beschreef als: "Ik ben ontknaapt door een dood lijk."

Op de vraag of hij soms gek is, antwoordde de 'motherfucker' tegenover de rechter: "Nee. Ik ben gewoon een walgelijk persoon." Ook de aanklagers en psychiaters hebben hem niet voor gek versleten. De rechter heeft Davis gisteren tot levenslang veroordeeld.

1,7 miljoen kijkers start Tussen Kunst en Kitsch

De eerste aflevering van een nieuw seizoen Tussen Kunst en Kitsch heeft woensdag bijna 1,7 miljoen kijkers getrokken. Daarmee staat de AvroTros-show, waarin kunstexperts met Nelleke van der Krogt voorwerpen beoordelen, op plaats twee in de lijst van best bekeken programma's van de dag. Tussen Kunst en Kitsch viert dit jaar zijn dertigjarig jubileum.

Alleen het achtuurjournaal, net als Tussen Kunst en Kitsch te zien op NPO 1, scoorde beter. Ruim twee miljoen mensen schakelden in op de uitzending, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. De top drie van de woensdag wordt gecompleteerd door Goede Tijden, Slechte Tijden. De RTL 4-soap trok ruim 1,6 miljoen belangstellenden.

Vietnamese tanker duikt weer op na kaping

Een Vietnamese tanker die sinds 2 oktober werd vermist is donderdag weer opgedoken. Een bemanningslid liet weten dat het schip was gekaapt door vermoedelijk Indonesische piraten. Nadat ze een deel van de lading gasolie op hun boten hadden overgepompt, lieten ze het schip en de bemanning weer gaan.

Pham Van Hoang, plaatsvervangend schipper van de Sunrise 689, liet via zijn mobiele telefoon weten dat de achttien Vietnamese bemanningsleden door de piraten waren bedreigd en allemaal in een ruimte waren opgesloten. Een bemanningslid brak een been toen hij viel bij een poging te ontsnappen.

De bemanning werd donderdagochtend vrijgelaten. Alle communicatie- en navigatieapparatuur was door de piraten vernield. De bemanning moest een passerende vissersboot aanhouden om er achter te komen dat ze zich op ongeveer 150 kilometer ten zuiden van Vietnam bevonden. De Vietnamese kustwacht heeft een schip gestuurd om de tanker naar huis te loodsen, zei Hoang.

Volgens het Internationaal Scheepvaartbureau in Maleisië is het de twaalfde kaping in Zuidoost-Aziatische wateren sinds april.

Ordina constateert 'ongepast gedrag'

Bij ict-leverancier Ordina hebben zich geen stelselmatige onregelmatigheden voorgedaan, maar in enkele gevallen heeft een beperkt aantal werknemers zich 'ongepast gedragen'. Dat is de voorlopige conclusie van de leverancier na onderzoek over fraude bij overheidsaanbestedingen tussen 2005 en 2010.

Een aantal personen dat mogelijk in de fout is gegaan, werkt al niet meer bij Ordina. Drie verdachte medewerkers die nog wel bij het bedrijf werkzaam zijn, kunnen disciplinaire maatregelen verwachten als definitief blijkt dat ze hebben gefraudeerd. "Ongepast gedrag past niet binnen Ordina. Het wordt niet getolereerd", stelt Ordina in een verklaring.

Het tv-programma Zembla meldde donderdag dat Ordina in meerdere gevallen sjoemelde met overheidsaanbestedingen. Medewerkers kregen bijvoorbeeld vertrouwelijke informatie van ambtenaren en er zouden aanbestedingsregels zijn ontdoken. Niet bij alle projecten die Zembla noemde zijn fouten gemaakt, aldus Ordina.

Ordina erkent wel dat bij een aantal gevallen waarschijnlijk is gefraudeerd. "Zo lijkt in twee gevallen vertrouwelijke informatie te zijn gedeeld. In een ander geval is een medewerker van Ordina verzocht een e-mail te verwijderen uit de 'sent items'. Dit bevestigt het vermoeden dat de desbetreffende persoon wist dat de inhoud van de e-mail ongeoorloofd kon zijn", aldus het ict-bedrijf.

Ordina ontwikkelt nu een integriteitsprogramma voor zijn medewerkers om fraude te voorkomen. Het bedrijf werkt mee aan onderzoek van de autoriteiten.

Palestijns kabinet vergadert in Gaza

Leden van de nieuwe Palestijnse eenheidsregering zijn donderdag naar Gaza gereisd voor hun eerste kabinetszitting in het door oorlog gehavende gebied. De grotendeels symbolische vergadering moet het einde markeren van de absolute heerschappij van Hamas in Gaza.

De bijeenkomst komt drie dagen voor een internationale conferentie waarop de door het Westen gesteunde Palestijnse president Mahmoud Abbas ruim drie miljard dollar hoopt op te halen voor de wederopbouw van de Gazastrook. Door in Gaza te vergaderen hoopt de eenheidsregering van niet-partijgebonden technocraten potentiële donors ervan te overtuigen dat zij leiding kan geven aan de wederopbouw en dat gelden niet in handen komen van Hamas, dat door veel westerse landen als een terreurorganisatie wordt beschouwd.

Het valt nog te bezien hoeveel gezag de eenheidsregering heeft. Hamas, dat sinds 2007 in Gaza aan de macht was, heeft toegezegd het bestuur uit handen te geven, maar weigert zijn eigen veiligheidsdiensten te ontmantelen.

De eenheidsregering werd vier maanden geleden al gevormd. Zij kwam in de plaats van twee rivaliserende regeringen: een van Hamas in Gaza en een onder leiding van Abbas op de Westelijke Jordaanoever. Tot nog toe was de eenheidsregering echter niet actief in Gaza, zowel door nog onopgeloste geschillen tussen Abbas en Hamas als door de oorlog tussen Israël en Hamas in de afgelopen zomer.

Om van de Westoever naar Gaza te komen moeten twaalf leden van het eenheidskabinet door Israël reizen. Vijf anderen zijn al in Gaza. Israël weigerde aanvankelijk met de eenheidsregering samen te werken omdat die gesteund wordt door Hamas. Na de oorlog in Gaza heeft Israël echter aangegeven wel met het Palestijnse kabinet te willen samenwerken, vooral voor de wederopbouw van Gaza.

Herstel huizenprijzen komt tot stilstand

De prijzen van Nederlandse koophuizen zijn tussen juli en september licht gedaald ten opzichte een kwartaal eerder. De gemiddelde woning werd in het derde kwartaal voor 214 duizend euro van de hand gedaan. Dat is een afname van 0,3 procent, zo blijkt donderdag uit cijfers van makelaarsvereniging NVM.

De terugval maakt een einde aan drie kwartalen van groei. In het tweede kwartaal stegen de huizenprijzen nog met ongeveer twee procent in vergelijking met de eerste maanden van het jaar. Op jaarbasis lagen de prijzen vorig kwartaal wel zo'n vier procent hoger, maar dat was tussen april en juni ook al het geval.

Ook het aantal verkopen lag een fractie lager dan een kwartaal eerder. In totaal wisten de NVM-makelaars ruim 29 duizend huizen aan een nieuwe eigenaar te helpen, 0,3 procent minder dan in het tweede kwartaal. Op de totale woningmarkt komt de verkoop daarmee uit op 39 duizend huizen, zo schat de makelaarsvereniging.

Het is echter gebruikelijk dat de verkoop in de zomermaanden lager ligt dan in het tweede kwartaal, omdat veel Nederlanders het kopen van een huis uitstellen en eerst op vakantie gaan. Beter is dus om te vergelijken met dezelfde periode een jaar eerder en op jaarbasis ligt het aantal verkopen juist bijna 29 procent hoger.

Volgens NVM-voorman Ger Hukker laten de nieuwste cijfers zien dat de woningmarkt zich de afgelopen maanden heeft gestabiliseerd. Voor de komende maanden voorziet hij een lichte groei, van zowel de prijzen als het aantal verkopen. Dat herstel zet ook volgend jaar door, zo voorziet Hukker.

De voorzitter van de makelaarsvereniging wijst daarbij op de economische groei, die in 2015 versnelt. Daarnaast neemt de koopkracht in Nederland na jaren van crisis weer voorzichtig toe. Bovendien zijn zowel de huizenprijzen als de hypotheekrente laag, waardoor koophuizen weer kunnen concurreren met huurhuizen, aldus Hukker.

VS voeren druk op IS in Kobani op

De door de Verenigde Staten geleide coalitie heeft donderdagochtend stellingen van terreurbeweging Islamitische Staat in de Syrische grensstad Kobani gebombardeerd. Dat melden een lokale Koerdische politicus en het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. Het zou gaan om een van de hevigste luchtaanvallen tot nu toe.

Ook in de nacht van woensdag op donderdag werd IS gebombardeerd. Desondanks wist de soennitische beweging een politiebureau in de Koerdische stad te veroveren. IS heeft nu een derde van Kobani in handen.

Volgens Idriss Nassan, die werkt voor het stadsbestuur van Kobani, wist IS het politiebureau te bezetten maar werd het gebouw later vernietigd bij een aanval. De politicus zei dat Koerdische strijders donderdag enkele nabijgelegen dorpen hebben heroverd op IS.

IS is al weken bezig met een opmars naar Kobani. Zo'n tweehonderdduizend mensen uit het gebied zijn sindsdien naar Turkije gevlucht.

[upd] Geert Wilders verdacht van discriminatie

PVV-leider Geert Wilders wordt verdacht van discriminatie. Zijn uitlatingen over 'minder Marokkanen' in maart zijn beledigend en zetten aan tot haat. Wilders wordt binnenkort verhoord, meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag donderdag.

Volgens het OM blijkt uit een 'uitvoerige juridische analyse' dat de uitspraken een verdenking van een strafbaar feit opleveren. De verdenking is dusdanig, dat 'strafvervolging in de rede ligt'. Een van de magistraten zegt in het NRC dat van een politieke beslissing geen sprake is. "Van politiek hebben we geen verstand. Wij kunnen dus ook helemaal niet beoordelen of een politicus al dan niet garen zal spinnen bij een strafzaak." Wel wordt erkend dat het besluit 'tot enorme ophef' zal leiden.

Het horen van een verdachte is een vast onderdeel van een strafproces. Wilders wordt verdacht van belediging van een groep mensen op grond van ras. Bovendien zet hij aan tot discriminatie en haat.

Wilders beloofde in een partijtoespraak na de gemeenteraadsverkiezingen in maart dat hij voor 'minder Marokkanen in Den Haag' zou zorgen. Hij vroeg aan de zaal of zij minder of meer Marokkanen in de hofstad wilden, waarop zijn toehoorders 'minder minder' scandeerden. "Dan gaan we dat regelen", antwoordde Wilders daarop.

Naar aanleiding van deze uitlatingen kwamen ruim 6400 aangiften binnen. Het OM heeft nog niet definitief besloten Wilders te vervolgen.

Update 10.58 uur:
De PVV heeft zojuist een persbericht rondgestuurd met een reactie van de Grote Blonde Leider. Hij stelt: "Het is schandelijk, terwijl de wereld in brand staat richt het OM zijn pijlen op een volksvertegenwoordiger die problemen benoemt. Het OM kan zijn tijd beter besteden door zich meer te richten op de Nederlandse Syriëgangers die voor meer dan driekwart uit Marokkanen bestaat. Dit is de wereld op zijn kop."

Chinese mediawaakhond doet 'drugssterren' in ban

De mediawaakhond van China heeft een boycot voor sterren die drugs gebruiken en prostituees bezoeken in het leven geroepen. Een aantal recente incidenten heeft volgens de overheid de entertainmentindustrie een slechte naam gegeven en een verkeerd voorbeeld gesteld voor jongeren.

Het werk van sterren die de wet overtreden mag niet langer worden verspreid. Het verbod geldt voor tv, film, radio en online en printmedia. Bovendien mogen 'stoute' beroemdheden niet worden uitgenodigd in programma's, schrijft de Chinese krant China Daily.

In augustus werd onder anderen de zoon van Jackie Chan - de eveneens acterende Jaycee - opgepakt wegens 'drugsgerelateerde aanklachten'. Hij gaf later toe drugs te hebben gebruikt en die te hebben gedeeld met anderen. Hij kan drie jaar gevangenisstraf krijgen.

Larsson in Zweden voor revalidatie

Sam Larsson verbleef deze week in Zweden voor zijn revalidatie. De aanvaller van voetbalclub sc Heerenveen, die last heeft van een ontsteking aan het scheenbeenvlies, onderging in zijn vaderland een laserbehandeling. Hij gaat dit weekeinde opnieuw naar Zweden voor een tweede behandeling.

De Friezen hopen de 21-jarige Larsson volgende week weer op het trainingsveld te begroeten. "Het is even afwachten of de behandeling aanslaat, maar we hopen Sam volgende week wat meer te kunnen belasten", laat fysiotherapeut Erik ten Voorde weten op de website van Heerenveen.

Larsson kwam deze zomer over van IFK Göteborg, maar speelde tot dusver pas twee competitiewedstrijden voor de ploeg van trainer Dwight Lodeweges. Eerder kampte de Zweed met knieproblemen.

Vrouw wil definitief van Robin Thicke af

Paula Patton heeft de scheiding van Robin Thicke aangevraagd. De 38-jarige actrice heeft vrijdag in Los Angeles het verzoekschrift ingediend wegens 'onoverkomelijke verschillen'. Ze wil gedeelde voogdij over hun 4-jarige zoon.

In februari werd bekend dat het huwelijk tussen Patton en de één jaar jongere Thicke op de klippen was gelopen. De zanger deed in de maanden daarna verwoede pogingen om haar terug te winnen, maar naar nu blijkt zonder resultaat. De zanger van de megahit Blurred Lines kwam zelfs met een heel album getiteld Paula, maar dat werd ook nog eens genadeloos de pan in gehakt door de critici en deed het bovendien bedroevend slecht in de hitlijsten.

Spekman en Samsom niet vervolgd voor discriminatie

PvdA-voorman Diederik Samsom en PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman worden niet vervolgd vanwege uitspraken over Marokkaanse jongens die overlast veroorzaken. De uitlatingen van de twee zijn volgens het Openbaar Ministerie in Amsterdam niet strafbaar. Ze gaan namelijk over gedrag en niet over ras.

Samsom zei in 2011 in NRC Handelsblad dat Marokkaanse jongeren een 'etnisch monopolie' op overlast hebben. Spekman liet in 2008 in Vrij Nederland optekenen dat Marokkanen die niet deugen 'voor de ogen van hun eigen mensen' moeten worden 'vernederd'.

PVV-leider Geert Wilders riep in april op aangifte tegen de PvdA'ers te doen vanwege die uitlatingen, nadat tegen hem duizenden aangiften waren binnengekomen over zijn belofte dat hij voor 'minder Marokkanen' in Den Haag zou zorgen.

Zo'n 140 mensen deden aangifte tegen Samsom en Spekman wegens discriminatie. Het OM heeft die geseponeerd. Het OM stelt dat het in dit geval gaat om uitspraken over gedrag en niet over ras. "Uitspraken over gedrag zijn niet strafbaar."

Van Riessen combineert schaatsen met baanwielrennen

Schaatsster Laurine van Riessen zal haar sport gaan combineren met baanwielrennen. De rijdster van Team Activia zal op de baan de startronde van de teamsprint op zich gaan nemen, zo heeft ze gisteren laten weten.

De baanwielrenners zochten nieuwe talenten en Van Riessen hapte toe. De 27-jarige atlete werkte in de afgelopen dagen een trainingsstage af onder leiding van bondscoach René Wolff en bleek de beste van alle kandidates te zijn. Hoe ze het baanwielrennen gaat combineren met het schaatsen is nog onduidelijk, omdat beide seizoenen elkaar deels overlappen. Daarom gaat Wolff met schaatscoach Jac Orie om tafel om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Van Riessen: "Ik weet niet in hoeverre je alles makkelijk kunt combineren, maar het zal zeker een puzzel worden. Ik denk dat de trainingen vrij goed overeenkomen. Heel veel dingen die zij ook doen, doen wij ook. Wij zitten bij de schaatsploeg sowieso heel veel op de fiets en dat is wel een voordeel. Ik ben gewoon explosief."

Het doel is de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Van Riessen vormt samen met een van de talentvolle sprintsters die Wolff al ter beschikking had het duo dat de teamsprint moet gaan rijden.

Van Riessen gaat schaatsen combineren met baanwielrennen (Pro Shots/Erik Pasman)
Van Riessen gaat schaatsen combineren met baanwielrennen (Pro Shots/Erik Pasman)

Meer dan 8000 ebola-besmettingen

Meer dan 8000 mensen zijn inmiddels besmet geraakt met ebola. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), meldt Time.

Van de 8011 gerapporteerde infecties werden er 2799 mensen ziek in de afgelopen drie weken. Bijna 3900 mensen zijn inmiddels overleden.

De WHO stelt: "De situatie in Guinee, Liberia en Sierra Leone blijft achteruitgaan. De overdracht van ebola is wijdverbreid en hardnekkig." Er is volgens de WHO 'geen bewijs dat de epidemie onder controle is.'

'VN wil Noord-Koreaanse leider voor Strafhof'

De Verenigde Naties moeten wegens de mensenrechtenschendingen in Noord-Korea aan het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag vragen onderzoek te beginnen tegen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Dit staat volgens diplomatieke bronnen in een door de Europese Unie opgestelde ontwerpresolutie die in het VN-hoofdkwartier circuleert.

Het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap heeft dit deze week van een VN-diplomaat vernomen. Volgens hem is het de eerste keer dat de VN een resolutie over mensenrechten in Noord-Korea maakt en de leiders daar wil berechten. De tekst van de resolutie zou pas bekend worden gemaakt als die praktisch is aangenomen.

'VN wil Noord-Koreaanse leider voor Strafhof'
Kim Jong-Un kijkt naar de cameraman. (Foto: ANP)

'Alle sectoren delen mee in economische groei'

Alle bedrijvensectoren delen volgend jaar mee in de groei van de economie. Dat is al jaren niet meer voorgekomen, meldt Rabobank donderdag in een prognose voor 2015. Vooral bedrijven die zich op het buitenland richten gaan een periode van groei tegemoet.

De aantrekkende export en stijgende investeringen dragen de verwachte groei voor volgend jaar. Maar ook particuliere consumptie trekt voor het eerst in tijden aan, waardoor de groei breder gedragen wordt, aldus de bank. Bedrijven in de detailhandel, auto-industrie en horeca profiteren daarom ook van het herstel. Doordat de afzet in industrie, groothandel en transport groeit, krijgen ook de de bouw en zakelijke dienstverlening een positieve impuls, hoopt Rabobank.

De hoopgevende prognose betekent volgens directeur Bedrijven bij Rabobank Paul Dirken niet dat het mkb 'achterover kan leunen' "Toenemende concurrentie, de opkomst van e-commerce en branchevervaging stellen de ondernemers voor fundamentele uitdagingen. Uitdagingen waarin traditionele verdienmodellen niet langer voldoen en nieuwe verdienmodellen noodzakelijk zijn om toekomstperspectief te houden", aldus Dirken in een verklaring.

De bank adviseert bedrijven om toch vooral te kijken naar mogelijkheden over de grens. "Internationale markten blijven vooralsnog kansrijker dan de thuismarkt. Daar zit de groei."

Dode door handgranaat bij Maleisische nachtclub

Bij het ontploffen van een handgranaat buiten een nachtclub in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur is donderdag een persoon om het leven gekomen en zijn dertien mensen gewond geraakt. Dat heeft de politie laten weten. Het explosief ging af in het populaire toeristengebied Bukit Bintang.

Een anonieme bron bij de politie zei dat de aanval waarschijnlijk het gevolg was van een bendestrijd en dat dit 'geen terreurdaad' was. Onder een auto werd een tweede handgranaat gevonden, die niet was geëxplodeerd. Onder de gewonden waren naast Maleisiërs mensen uit China, Thailand en Singapore.

Inflatie terug naar 0,9 procent

De inflatie in Nederland is in de maand september gedaald tot 0,9 procent. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag. In augustus was het inflatiepercentage nog gestegen van 0,9 naar een procent.

De daling is met name toe te schrijven aan lagere prijzen voor vliegtickets, die 2,9 procent minder duur werden. Een maand geleden hadden vliegtickets het gemiddeld prijsniveau juist nog omhoog gestuwd.

De inflatie staat al het gehele jaar op een laag pitje. In de eerste negen maanden van het jaar kwam de inflatie gemiddeld uit op een procent. De laatste keer dat dit het geval was, was in 1989.

Onderzoeksraad zwijgt over zuurstofmasker MH17

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) wil de bewering van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) dat een van de slachtoffers van vlucht MH17 een zuurstofmasker droeg bevestigen noch ontkennen. Tijdens het onderzoek worden geen mededelingen gedaan over de voortgang, zegt een woordvoerder donderdag.

Timmermans ging woensdagavond in het tv-programma Pauw in op de vraag of de inzittenden van de rampvlucht tijd hadden om te beseffen wat er gebeurde. "U weet dat er iemand is gevonden met een zuurstofkapje op? Hij heeft dus de tijd gehad dat te doen."

Een eventuele bevestiging van deze bewering wordt waarschijnlijk pas bij het eindrapport gegeven, aldus de woordvoerder. "We gaan daar nu nog niks over zeggen."

'Apple is bijna 120 miljard dollar waard'

Het merk Apple is ook dit jaar het waardevolste ter wereld. Het merk is naar schatting 118,9 miljard dollar (93,2 miljard euro) waard, 21 procent meer dan vorig jaar. Samen met Google is Apple het enige merk ter wereld dat meer dan honderd miljard dollar waard is. Merkenadviesbureau Interbrand meldt dat donderdag in zijn jaarlijkse ranglijstje, dat vorig jaar ook al door de Amerikaanse techreus werd aangevoerd.

Philips is het waardevolste Nederlandse merk, met een geschatte waarde van 10,3 miljard dollar. Dat is vijf procent meer dan vorig jaar. Philips staat op plek 42 in de top 100, die voornamelijk door Amerikanen wordt gedomineerd. Het Brits-Nederlandse Shell is terug te vinden op plek 65, Heineken op plek 95.

Apple en Google worden gevolgd door Coca-Cola, IBM, Microsoft en General Electric. Het eerste niet-Amerikaanse concern is Samsung op plek 7. Facebook is de grootste stijger in de lijst. Dat bedrijf werd 86 procent meer waard sinds vorig jaar en staat op plek 29. Huawei is het eerste Chinese concern ooit dat de top 100 haalt en prijkt op plaats 94.

Apple werd als het waardevolst gerangschikt omdat het merk volgens Interbrand een grote rol speelt in het dagelijks leven van consumenten. En bij lanceringen van nieuwe producten blijft het bedrijf wereldwijd het nieuws domineren, aldus de samenstellers.

Barry Atsma is klaar met hunkimago

Barry Atsma wil af van het label 'hunk'. "Eigenlijk word ik na al die jaren een beetje moe van al de lulkoek", zegt de 41-jarige acteur donderdag in Metro.

"Kom op: mijn haar begint zichtbaar dunner te worden, ik word grijs. Ik zie er s' ochtends als ik uit bed kom uit als een leren tas", somt Atsma op. "Op een gegeven moment is het wel klaar."

Hij ziet liever dat aandacht uitgaat naar zijn werk. "Er zijn zo veel andere dingen waar ik liever over wil praten: mijn rollen bijvoorbeeld en mijn films."

'Jochie (17) bezwangert lerares (28)'

De politie van Austin, in de Amerikaanse staat Minnesota, heeft ene Mary Gilles in de boeien geslagen. De 28-jarige wiskundelerares op Pacelli High School aldaar heeft namelijk zesmaal de liefde bedreven met een 17-jarige scholier. Sterker nog, de brunette zou zelfs zwanger van hem zijn.

Gilles kreeg afgelopen februari een seksrelatie met de minderjarige knul. Tot en met juni heeft zij met hem vier- of vijfmaal meegedaan aan een wedstrijdje paalzitten.

Toen de vakantie aanbrak, kwam er tijdelijk een eind aan de relatie. In september ging het stel echter weer vrolijk verder waar zij waren gebleven.

De zaak kwam aan het licht toen een wantrouwige schoolmedewerkster de e-mails van de scholier begon te lezen. Daarin stonden pikante details over hun seksleven. Ook wijdde de docente hierin uit over haar mogelijke zwangerschap, als gevolg van de nummertjes met de leerling.

Gilles moest zich gisteren voor de eerste maal voor de rechter verantwoorden. Woensdag zal de zaak worden voortgezet. Zij loopt nu de kans voor 90 jaar achter tralies te belanden.


Met een filmpje. Nice?

Media China pissig op Noord-Korea

Na ruim een maand afwezigheid van dictator Kim Jong-Un worden geruchten over een eventuele staatsgreep steeds sterker. Ook de staatsmedia van Noord-Korea's enige bondgenoot China uiten zich nu uiterst kritisch, meldt Business Insider.

Verschillende zeer negatieve artikelen werden de afgelopen dagen in onder meer de staatskranten Global Times en Beijing News gepubliceerd. De Chinese bevolking wordt gemaand een 'wantrouwige' houding tegenover Noord-Korea te hebben.

China: "Door een gebrek aan integriteit zullen de uitspraken van Noord-Korea geen enkel land overtuigen. Het probeert de aandacht te krijgen door een bezoek van een topofficial aan Seoul, maar dit is zinloos gezien de allerbelangrijkste vraag is of Pyongyang haar kernwapenprogramma wil opgeven."

In een ander artikel wordt een expert op het gebied van internationale relaties aangehaald, die stelt dat het onwaarschijnlijk is dat China nog langer 'betekenisvolle steun' zal geven aan Noord-Korea. Het atoomwapenprogramma wordt als reden genoemd.

Een prominente politieke commentator klaagt tevens dat sinds Kim Jong-Un aan de macht is, 'China niet is uitgenodigd.' "Dit laat zien dat zijn hart niet in Peking ligt en dat ze [in Pyongyang] ongelukkig zijn met Peking's waarschuwing aangaande het nucleaire programma."

Beoogd premier Jemen wil niet meer

De beoogde kandidaat voor het Jemenitische premierschap heeft de president verzocht iemand anders te zoeken voor de post van regeringsleider. Dat heeft staatspersbureau SABA donderdag gemeld. De benoeming van Ahmed Awad bin Mubarak, die door president Abed Rabbo Mansour Hadi naar voren was geschoven, werd niet geaccepteerd door de sjiitische rebellen in het Arabische land.

De 46-jarige oud-zakenman Bin Mubarak kwam tot zijn besluit omdat hij verdere 'onenigheid of splitsing' in Jemen wilde voorkomen. De rebellenleider van de Houthi's riep woensdag op tot nieuwe protesten buiten het presidentieel paleis en dreigde met een hervatting van gevechten. Bij eerder geweld namen de opstandelingen de hoofdstad Sanaa in en kwamen zeker 140 om het leven.

Vorige maand werd door bemiddeling van de Verenigde Naties een akkoord bereikt tussen de Jemenitische regering en de rebellen. Hiermee kwam een einde aan wekenlange gevechten. De Houthi's eisten meer politieke zeggenschap en het aanstellen van een nieuwe premier. In ruil daarvoor trokken de opstandelingen zich terug uit Sanaa.

AustraliŰ bombardeert IS in Irak

Voor het eerst heeft een Australisch gevechtsvliegtuig een stelling van terreurbeweging Islamitische Staat in Irak aangevallen. Dat heeft de krijgsmacht donderdag bekendgemaakt. Er werd niet gezegd wat voor doel bestookt werd en waar in Noord-Irak het bombardement plaatsvond.

"Een F/A-18F Super Hornet wierp twee bommen af op een doel van ISIS (zoals IS zich voorheen noemde, red.)", stond in een verklaring te lezen. "Alle toestellen verlieten het aanvalsgebied veilig en zijn teruggekeerd op de basis." Het bombardement vond in de nacht van woensdag op donderdag plaats.

Australië heeft zes straaljagers van het type Super Hornet gestationeerd in de Verenigde Arabische Emiraten. Zo'n tweehonderd Australische grondtroepen, onder wie speciale eenheden, wachten op goedkeuring van Bagdad tot zij naar Irak kunnen worden overgeplaatst. Daar zullen zij het Iraakse leger adviseren en helpen, hoewel de militairen niet deelnemen aan veldslagen tegen IS.

Afgelopen vrijdag gaf Australië de luchtmacht toestemming om aanvallen in Irak op IS uit te voeren. Straaljagers hebben sindsdien al meerdere malen boven Irak gevlogen, maar toen werden geen bombardementen uitgevoerd.

Ebolatop met hoofden VN, IMF en Wereldbank

De leiders van de drie West-Afrikaanse landen waar een ebola-epidemie woedt hebben donderdag een onderhoud met hoofden van de Verenigde Naties, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank. De ebolatop in de Verenigde Staten valt samen met herfstbijeenkomsten van het IMF en de Wereldbank.

In totaal zijn in Guinee, Liberia en Sierra Leone al meer dan 3800 mensen aan de ziekte bezweken. De landen hebben dringend behoefte aan meer behandelcentra en beschermende kleding en apparatuur. Ook hebben de naties last van de economische crisis, waardoor investeringen in de zorg zijn teruggelopen en minder geld voorhanden is om gezondheidsmedewerkers te betalen.

Downey Jr.: 'Geen plannen voor Iron Man 4'

Robert Downey Jr., liet deze week zien waarom filmstudio's eigen PR-afdelingen hebben die de aankondigingen regelen, want als een acteur uit zijn enthousiasme spreekt, zouden we het allemaal wel eens verkeerd kunnen begrijpen.

Nadat Downey Jr. deze week bevestigde dat er een vierde Iron Man-film in de maak is, gaf hij in een interview met David Letterman aan dat er eigenlijk nog helemaal geen plannen zijn. Gevraagd wanneer Iron Man 4 uit zou komen, antwoordde de acteur "Er zijn geen plannen voor een Iron Man 4." Volgens Downey Jr. is er geen script, maar is er wel een 'plan', waar Marvel volgens hem heel geheimzinnig over is, maar wat wel aangekondigd zal worden.

Downey Jr. heeft een contract lopen met Marvel Studios over nog twee films waarin hij een rol zal spelen. Eén ervan is Avengers: Age of Ultron, waarvoor de opnames zijn afgerond en die vanaf komende lente te zien zal zijn. Wat voor film hij daarna zal doen, is dus niet duidelijk, maar volgens de acteur komt er voor fans voldoende uit de Marvel-stal om je op te verheugen.

Tess Milne in haar element als Veronica-'kapitein'

Tess Milne voelt zich op haar plek bij Veronica. De 26-jarige presentatrice presenteerde op SBS6 meerdere programma's, maar voelt zich bij haar huidige werkgever helemaal in haar element. "Ik ben de kapitein van het schip."

"Er staat altijd een deurtje naar SBS6 open, maar Veronica is nu wel echt mijn zender", zegt ze donderdag in Spits. "Ik ben begin dit jaar ook het gezicht van zowel de zender als van Veronica Magazine geworden en ik voel me er thuis."

Milne maakt voor de zender de programma's Roadtrippers, Inside Gamer en Ibiza Day & Night.

Nieuwe teaser trailer voor The Walking Dead 5

Het nieuwe seizoen van The Walking Dead komt eraan. Nadat onlangs al een set foto's was vrijgegeven is het nu tijd voor bewegende beelden.

Een nieuwe trailer, gezet op muziek en daarom zonder dialogen of plotpunten, toont wat sfeerbeelden van de zombie-overlevenden die blijkbaar niet lang opgesloten zullen blijven in Terminus, waar ze aan het eind van het vierde seizoen in de val gedreven werden.

The Walking Dead 5 start dit weekend; maandagavond is de eerste aflevering te zien bij FOX.

Doden bij granaataanval op Filipijnse kerk

Bij een aanval met een granaat op een protestantse kerk in het zuiden van de Filipijnen zijn woensdagavond twee mensen om het leven gekomen. Dat meldt de Filipijnse politie donderdag. Twee mannen op een motorfiets vuurden het explosief af op de toegangspoort van het gebedshuis. Drie mensen raakten gewond bij de aanval in Pikit, de aanvallers wisten te ontsnappen.

Het is niet bekend of er moslimextremisten achter het incident zitten. In het voornamelijk katholieke land vinden geregeld gevechten plaats tussen regeringstroepen en het Moro Islamitische Bevrijdingsfront (MILF), dat streeft naar een autonome islamitische staat in het zuiden van de Filipijnen.

Delta Lloyd houdt Belgische bankafdeling toch maar

Delta Lloyd verkoopt zijn Belgische bankentak toch niet. De Nederlandse bank en verzekeraar zette de verkoop stop toen onderhandelingen met een potentiële koper op niets bleken uit te draaien. Delta Lloyd had een hogere prijs en betere voorwaarden in gedachten dan de onbekende koper wilde betalen. Het concern meldde dat donderdag.

De tak is volgens de Nederlandse verzekeraar "een gezond en winstgevend bedrijf", dat goed in staat is op eigen kracht te functioneren binnen de groep. Delta Lloyd zegt vertrouwen in de toekomst van de bank te hebben.

Iets meer dan een jaar geleden plaatste Delta Lloyd de bankendivisie in de etalage. De bank en verzekeraar hoopte toen nog geld vrij te kunnen maken om zich meer op de Belgische verzekeringsmarkt te kunnen focussen. De bank van Delta Lloyd is een belangrijk distributiekanaal voor de verzekeringen in België. Een nieuwe eigenaar van de bankactiviteiten werd dan ook geacht een langdurige distributieovereenkomst met Delta Lloyd te tekenen, meldde de verzekeraar vorig jaar.

Raad krijgt minder meldingen mishandelde kinderen

De Raad voor de Kinderbescherming is de laatste acht jaar fors minder ingeschakeld om gevallen van kindermishandeling te behandelen. De daling is te verklaren omdat ouders steeds vaker vrijwillig meewerken aan het verbeteren van de gezinssituatie. Dat meldt Trouw op basis van cijfers van het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK).

Tussen 2005 en 2013 daalde het aantal zaken dat de AMK doorschoof naar de Raad voor de Kinderbescherming tot ongeveer tien procent van het totaal aantal kinderen van wie de thuissituatie werd onderzocht. In 2005 was dat nog twintig procent. Ook in absolute aantallen daalt het aantal doorverwijzingen.

Volgens Bureau Jeugzorg, waar het AMK onder valt, weten ouders vaker het meldpunt voor kindermishandeling te vinden. "We kunnen nu vaak sneller de juiste hulp bieden en de situatie voor het kind weer veilig maken", aldus Jan-Dirk Sprokkereef, vice-voorzitter van Jeugdzorg Nederland. "De inbedding van het AMK in de Bureaus Jeugdzorg heeft absoluut tot een betere signalering van kindermishandeling geleid."

Het aantal onderzochte gevallen steeg de afgelopen acht jaar wel. In 2005 werd de gezinssituatie van zo'n negentienduizend kinderen onderzocht, in 2013 was dat aantal opgelopen tot ruim 33 duizend.

Batman kan Michael Keaton gestolen worden

Micheal Keaton heeft nul interesse in Batman: hij heeft nauwelijks iets van de andere films gezien, hoewel hij er vanuit gaat dat ze prima te verteren zijn.

Hij zei dit tegen Entertainment Weekly in een interview voor zijn nieuwe film Birdman. "Chris Nolan is geweldig, maar ik heb nooit één van zijn Batman-films helemaal gezien. Ik weet dat ze goed zijn; ik heb gewoon nul interesse in zulke films," aldus de acteur, die onder Tim Burton tweemaal de rol van de Dark Knight speelde.

"Ik bedoel, mensen vragen me 'Gaat Ben Affleck het goed doen?' en ik heb zoiets van 'Ten eerste, waarom zou je dat aan mij vragen?' En ten tweede, hij gaat het waarschijnlijk heel goed doen en ten derde, om eerlijk te zijn, het is tegenwoordig zo opgezet dat je het niet fout kunt doen. Als je eenmaal in zo'n pak zit weten ze precies wat je met je doen. Het was toen moeilijk, tegenwoordig niet meer."

In het interview weerde Keaton ook de vergelijkingen tussen Birdman en zijn eigen leven af. De film vertelt over een filmster die in de vergetelheid geraakt na zijn rol als superheld op te geven. "De waarheid is dat ik een persoon speelde. Gewoon een persoon," lichtte Keaton toe over zijn rol. "Ik was zowel heel verbonden met hem als zeer gescheiden van hem. En daar moet ik de waarheid over vertellen."

Birdman opent volgende week in de VS, maar verschijnt pas in januari in de Nederlandse bioscopen.

Birdman: Michael Keaton
Michael Keaton in Birdman

Nieuwe 'Ghostbusters' met vrouwelijke cast

Na jaren van geruchten over een vervolg op, of herstart van, de Ghostbusters-films is er eindelijk iets concreets: er komt een nieuwe film.

Dat meldde schrijver en regisseur Paul Feig (Bridesmaids) op Twitter: "Het is officieel, ik ga een nieuwe Ghostbusters maken en schrijf het samen met Katie Dippold en ja, er zullen hilarische vrouwen in zitten," om af te sluiten met "That's who I'm gonna call." Katie Dippold schreef voor Feig de buddycomedy The Heat, waar ze onlangs een vervolg voor afrondde. Daarnaast heeft ze meegeschreven aan Parks & Recreation.

De nieuwe Ghostbusters heeft lang op zich laten wachten, omdat de oorspronkelijke ideeën voor een vervolg bleven steken bij de medewerking van Bill 'Dr. Venkman' Murray, die niet mee wilde doen. Hij gaf echter onlangs zijn zegen voor een vervolg zonder hem, maar met een volledig vrouwelijk team spokenjagers. Hij noemde toen Melissa McCarthy, Kristen Wiig, Emma Stone en Linda Cardellini als zijn favorieten.

Of deze actrices ook de rollen van de nieuwe Ghostbusters zullen spelen is nog even afwachten, al hebben McCarthy en Wiig al met Feig samengewerkt in films als Bridesmaids en The Heat. Een releasedatum zal dan ook nog even op zich laten wachten: Feig en Dippold hebben nog niet aangegeven wanneer ze denken een eerste versie van hun scenario af te hebben.

Ghostbusters cast
De oorspronkelijke Ghostbusters

Gerustgesteld Wall Street wint stevig

(Novum/ABM FN) - Wall Street heeft woensdag de weg omhoog goed weten te vinden nadat beleggers zich lieten geruststellen door de notulen van de Federal Reserve dat een renteverhoging nog wel even zal duren. De Dow Jones sloot 1,6 procent hoger op 16.994,22 punten en de S&P500 index won 1,8 procent op 1.968,89 punten. Techbeurs Nasdaq spande de kroon door 1,9 procent te stijgen naar een slotstand van 4.468,59 punten.

Tijdens de laatste vergadering van de Fed was er binnen de centrale bank discussie over de 'forward guidance', meer specifiek of het moest herhalen de rente aanzienlijke tijd (considerable time) laag te houden nadat het opkoopprogramma van obligaties is stopgezet, wat vermoedelijk in oktober gebeurt.

Vooral Charles Plosser van de Philadelphia Fed was gekant tegen het herhalen van 'considerable time'. Plosser wilde juist benadrukken dat een renteverhoging afhankelijk is van economische data en niet van het verstrijken van de tijd. Daarbij meende Plosser dat het rentebesluit te weinig de geboekte vooruitgang onderstreepte.

Daar stond tegenover dat een aantal centraal bankiers vreesden dat het aanpassen van de forward guidance verkeerd zouden worden geïnterpreteerd door de markt en mogelijk worden opgevat als een signaal voor een fundamentele verschuiving van het ruime beleid dat de Fed voert.

"De meerderheid van de beleidsraad kiest voor zekerheid en wil de markt geen schrik aanjagen", zo concludeerde marktanalist Philip Marey van Rabobank.

Eerder op de dag stelde Charles Evans van de Chicago Fed dat de centrale bank 'buitengewoon geduldig' moet zijn alvorens de rente te verhogen. Evans maakte zich vooral zorgen over de arbeidsmarkt.

Dinsdag stelde Narayana Kocherlakota, voorzitter van de Minneapolis Fed, al dat de Fed de rente niet zou moeten verhogen in 2015 vanwege de lage inflatie. "Ongepast", aldus Kocherlakota over een eventuele renteverhoging.

Nabeurs staan de kwartaalcijfers van Alcoa nog gepland. De aluminiumfabrikant trapt traditiegetrouw het cijferseizoen af. Beleggers waren licht positief gestemd en het fonds sloot 0,8 procent hoger.

De euro/dollar won ruim een half procent op 1,2739 en goud koerste 0,9 procent hoger op 1.223 dollar.

Van Erven Dorens 'minder lief' door tips De Geer

Beau van Erven Dorens leerde van Ursul de Geer dat hij niet al te zachtaardig om moet gaan met vakantievierend Nederland. "Hij gaf me de tip dat ik toch echt moet doorvragen", vertelt Van Erven Dorens, die eind deze maand 't Is Hier Fantasties nieuw leven inblaast, aan Novum Nieuws. "Dat vond ik wel een goed punt, want ik ben best een lieve jongen. Al zou je dat misschien niet meteen zeggen."

De Geer, die jarenlang bekende vakantiebestemmingen afstruinde op zoek naar bijzondere verhalen, komt voorbij in de eerste aflevering van het nieuwe 't Is Hier Fantasties. "Dat was ontzettend leuk", zegt Van Erven Dorens, die het vakantieprogramma vanaf 24 oktober presenteert. "Ik sprak hem in Saint-Tropez waar hij heel vaak is geweest. Het is maar een kort interviewtje, maar het was wel heel leuk om hem even te spreken."

Zijn voorganger drukte Van Erven Dorens op het hart te blijven graven. "Ook als het pijnlijk wordt, moet je vragen blijven stellen", weet de SBS6-presentator inmiddels. "Je kan voor de goede vrede je mond houden, maar dan heb je net niet het hele verhaal. Het gaat er niet alleen om waar ze op vakantie gaan, dat zie je allemaal al. Het gaat juist om het verhaal erachter."

De Geer had nog een gouden tip voor Van Erven Dorens. "De campings. Ursul vertelde me dat daar het meeste te halen is. Ik had geen idee, maar een paar weken kwam ik daar ook achter. Op een camping zitten mensen in hun eigen omgeving en komen er vaak al jaren. Je zoekt ze echt op in hun thuis. Dat maakt dat het heel snel gezellig wordt. Als je mensen op straat aanspreekt, is het toch moeilijker die barrière te doorbreken."?

'Bedankt' voorpagina van laatste editie Spits

De gratis krant Spits is donderdag voor het laatst in de trein te lezen. Op de voorpagina staat groot 'bedankt'. Na vijftien jaar gaat de krant samen met de Metro. De redactie van Spits zegt het een 'moeilijk moment' te vinden. Online blijft de krant nog wel te lezen.

De Telegraaf Media Groep (TMG) kondigde in juli aan te stoppen met het uitgeven van Spits, die vaak op stations te verkrijgen was. De uitgever denkt met de samenvoeging meer adverteerders aan te kunnen trekken. De entertainment- en de sportpagina's van Spits worden aan de Metro toegevoegd, die daardoor een stuk dikker wordt.

In de laatste krant staat onder andere nog een voorbeschouwing op de tentoonstelling The Future of Fashion is Now. Op de voorpagina wordt een strak opgerolde krant overgegeven aan een hand met daarop 'Metro'.

Spits ontstond als reactie op de gratis krant Metro, die vanaf 1999 gratis op alle stations verkrijgbaar was. TMG besloot met Spits de tegenaanval in te zetten en nam uiteindelijk zelf Metro over. Dat is nu de laatst overgebleven gratis krant. Twee jaar geleden stopte ook De Pers al met gratis nieuwsvoorziening.

De laatste Spits
De laatste Spits

Common Linnets klaar voor rest van de wereld

Na een aantal hectische maanden met hoogte- en dieptepunten lijkt niets het succesverhaal van The Common Linnets nog tegen te kunnen houden. Frontvrouw Ilse DeLange voelt zich als herboren op het podium en dat werkt bevrijdend voor de hele band, die aan de vooravond staat van een toer door Europa. Er zijn zelfs plannen om ook de Verenigde Staten te veroveren.

"Het lijkt wel alsof ik weer opnieuw begin. Dat ik alles weer mag meemaken maar met iets meer ervaring", typeert DeLange het concert woensdagavond in de Amsterdamse Paradiso. Het is het tweede optreden van de toer, maar de bandleden zijn nu al goed op elkaar ingespeeld.

De Linnets zijn na het vertrek van Waylon uitgegroeid tot een vijftal met plaats voor JB Meijers en de Amerikanen Jake Etheridge en vader en zoon Rob en Matthew Crosby, met wie DeLange al werkte voor haar debuutalbum in 1998. De vijf worden gecompleteerd door een begeleidingsband van vier man sterk.

Uiteraard gaat de aandacht vooral uit naar DeLange. De overige bandleden krijgen ook de ruimte om zich te laten zien, maar aan alles blijkt dat DeLange nog altijd de enige echte ster op het podium is. De band trakteert het publiek op veel nieuwe liedjes, maar er is ook tijd voor wat solowerk van DeLange. Oude countryliedjes als I'm Not So Tough, Next To Me en When We Don't Talk passen moeiteloos in het repertoire van de Linnets.

Ondanks dat de naam Waylon in de ruim twee uur durende show niet wordt genoemd, wordt hij bij sommige nummers nodig gemist. Liedjes als Broken But Home en Time Has No Mercy vallen tegen zonder de krachtige stem van Waylon. De schuchtere Etheridge doet zijn best maar heeft niet de branie van DeLanges duetpartner op het Songfestival.

Bij het hoogtepunt Calm After The Storm, nota bene de hit waarmee het allemaal begon, denkt echter niemand nog aan Waylon. DeLange zingt het nummer nu met Meijers alsof het altijd zo is geweest.?

'Verzekeraars bereiken woekerpolisklant niet goed'

Een fors aantal verzekeraars is er nog altijd niet in geslaagd klanten met een woekerpolis ertoe te bewegen de schade van die polis te repareren. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) publiceert donderdag voor straf de namen van de verzekeraars die hun klanten niet goed bereiken, schrijft De Telegraaf.

De verzekeraars hadden afspraken met de AFM gemaakt om eind dit jaar tussen de tachtig en de honderd procent van de 250 duizend klanten met een woekerpolis te 'activeren' om financiële problemen in de toekomst te voorkomen. Nu is dat nog maar met ongeveer 52 procent van de klanten met een polis zonder vermogensopbouw daadwerkelijk gebeurd.

Bestuurslid van AFM Theodor Kockelkoren noemt het lage percentage 'zeer teleurstellend', en baalt ervan dat er geen wetgeving is die het voor de waakhond mogelijk maakt om boetes om deze reden uit te delen.

Weinig mensen zitten te wachten op een brief van of een gesprek met hun verzekeraar, denkt Kockelkoren. "Er is geen vertrouwen bij mensen of ze hebben de neiging het probleem naar de toekomst te schuiven. Alle verzekeraars zijn er wel mee bezig, maar de praktijk is weerbarstig. Maar wij stellen wel vast dat het ook een kwestie is van de wilskracht waarmee verzekeraars hun klanten benaderen."

Werkgevers vrezen egocentrisch FNV na fusiefiasco

Werkgevers vrezen dat de fusiezeperd bij FNV ertoe leidt dat de vakcentrale de komende tijd vooral met zichzelf bezig is. De gesprekken over de 'vernieuwing van de polder' zullen daardoor vertraging oplopen, zo stelt werkgeversvereniging AWVN woensdag. Die vernieuwing is echter hard nodig om de economie weer aan te wakkeren.

Om de gesprekken tussen de sociale partners te laten slagen is echter een FNV nodig die openstaat voor overleg. "Nu zal de bond vooral gericht blijven op interne zaken en dat is bijzonder jammer", aldus voorzitter Harry van der Kraats van de AWVN.

'Jay Leno keert terug op tv met autoshow'

Jay Leno is bezig met een tv-serie over auto's. Dat zeggen ingewijden in het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Het is nog onbekend wanneer de show op televisie komt.

De 64-jarige Leno, die dol is op auto's, keert naar verluidt niet terug in de avond. Volgens de bronnen is de serie op primetime te zien op de Amerikaanse zender CNBC.

De presentator nam begin dit jaar na 22 jaar afscheid van The Tonight Show. Hoewel Leno, die werd vervangen door Jimmy Fallon, niet meer dagelijks op televisie te zien is, zit hij niet stil. Zo reist de komiek rond met een stand-upcomedyshow en werkte hij mee aan documentaires.

Annechien Steenhuizen is 'mama van het jaar'

Annechien Steenhuizen is woensdag gekroond tot mama van het jaar. De 37-jarige presentatrice van het achtuurjournaal, die in verwachting is van haar tweede kind, nam de prijs in ontvangst tijdens de Mama of the Year Awards in Amsterdam. De prijzen werden voor de zesde keer uitgereikt door het tijdschrift Fabulous Mama.

Do werd gekroond tot zingende mama van het jaar en Danie Bles mag zich modemama van het jaar noemen. Ook Marvy Rieder. Susan Smit en Marianne Thieme vielen in de prijzen. Presentator Henry Schut kreeg als enige man een award. Hij werd uitgeroepen tot papa van het jaar.

Vorig jaar werd koningin Máxima gekroond tot moeder van het jaar. Ook werden prijzen uitgedeeld aan onder anderen Angela Schijf, Anouk Smulders en Bibi van de Velden.

Kelly Osbourne zag Joan Rivers als tweede moeder

Kelly Osbourne heeft het nog steeds moeilijk met het verlies van Joan Rivers. "Ik bracht de afgelopen vijf jaar 52 weken van het jaar met Joan door. Het is alsof ik mijn tweede moeder ben verloren", zegt de zangeres, die met Rivers te zien was in het E!-programma Fashion Police, in de Britse krant London Evening Standard.

"Ik wacht nog steeds tot ze uit een kast springt en 'verrassing' roept. Ze hield ervan om nare grappen uit te halen", zegt de 29-jarige dochter van Ozzy Osbourne. Volgens Osbourne had de modewereld er zonder Rivers, die vorige maand op 81-jarige leeftijd overleed aan een hartstilstand, er heel anders uitgezien. "Ze was de eerste die de zin 'wie draag je' gebruikte op de rode loper. De modewereld zou niet hetzelfde zijn zonder die zin."

De comédienne was een voorbeeld voor de zangeres. "Er was niemand zoals zij. Ik vind het een hele eer dat ik van haar heb kunnen leren en zo veel tijd met haar mocht doorbrengen. Ik zou alleen willen dat het nog niet voorbij was."

Osbourne leerde van Rivers hoe belangrijk het is om hard te werken. "En ze leerde me dat je overal grapjes over kunt maken en overal om kunt lachen en dat als je dat niet kan het leven totaal geen zin heeft."

Eerste eboladode in VS

Een Liberiaanse man in Texas bij wie eind september een ebolabesmetting werd vastgesteld is woensdag overleden. Dat meldt het ziekenhuis in Dallas waar de man werd behandeld. Het is de eerste eboladode in de Verenigde Staten.

Thomas Eric Duncan liep het virus op in Liberia. Hij kwam 20 september aan in de stad Dallas, in Texas, en werd enkele dagen later ziek. Op 28 september werd hij opgenomen in het ziekenhuis en sindsdien werd hij in quarantaine behandeld. De vier mensen met wie Duncan samenwoonde zijn ook in quarantaine geplaatst en worden 21 dagen in de gaten gehouden. Dat is de incubatietijd van het virus.

De autoriteiten gaan ook de gangen na van iedereen met wie Duncan contact heeft gehad. Het gaat om zeker tien mensen. Van 38 anderen wordt nog onderzocht of ze contact hadden met Duncan sinds zijn aankomst in de Verenigde Staten.

Meer geld voor waarnemers Oekra´ne

Nederland trekt 1,88 miljoen euro extra uit voor de OVSE-waarnemingsmissie in Oekraïne. Ook bekijkt minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) of Nederland extra waarnemers kan sturen. Dat heeft zijn ministerie woensdag bekendgemaakt.

De OVSE-missie moet toezien op de naleving van het staakt-het-vuren voor het oosten van Oekraïne dat vorige maand is afgesproken in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. In verband hiermee heeft OVSE-voorzitter Zwitserland om meer waarnemers en meer geld gevraagd. De missie bestaat nu uit ruim honderd waarnemers.

De totale Nederlandse bijdrage aan de OVSE-missie komt nu op ruim 2,8 miljoen euro. Het is 'van groot belang' dat de naleving van het bestand goed wordt gemonitord, vindt Timmermans. Dat geldt voor de burgerbevolking, maar ook voor Nederland, omdat de MH17-repatriëringsmissie stilligt zolang er wordt gevochten.

Het staakt-het-vuren wordt veelvuldig geschonden. Het is van kracht sinds 5 september, maar sindsdien zijn zeker 331 mensen omgekomen, zo meldden de Verenigde Naties woensdag.

'Stichting ALS-directeur stal twee keer geld'

Eric Nolet, oud-directeur van Stichting ALS die begin dit jaar werd ontslagen nadat hij 92 duizend euro had weggesluisd naar zijn privérekening, betaalde dit geld terug door bij een andere stichting eveneens geld te ontvreemden. Bij de stichting Vrienden van de Rudolf Steiner Kliniek stal Nolet ongeveer honderdduizend euro, bericht de Telegraaf donderdag.

Volgens de secretaris van de vriendenstichting heeft Nolet uit de kas van de stichting een ton ontvreemd. Nolet zelf zegt dat hij het geld heeft geleend. "Ik heb geld geleend van de Rudolf Steiner Kliniek om de schuld bij ALS terug te betalen. Ik vind dat geen verduistering. Met de Steiner Kliniek wordt een financiële regeling getroffen."

Nolet bekende woensdag dat hij in financiële problemen kwam toen hij directeur was van Stichting ALS. "Als oplossing daarvoor heb ik middelen van de stichting aangewend", zegt hij in de krant. "Ik vond dat zelf ook kwalijk en ben daarom teruggetreden."

De Vrienden van de Rudolf Steiner Kliniek gaan kijken of er juridische stappen tegen Nolet kunnen worden genomen. Ook Stichting ALS overweegt juridische stappen. Nolet was sinds 2011 directeur van de Stichting ALS en werd in juni vervangen door Gorrit-Jan Blonk.

Japan en VS herzien samenwerking om China

De militaire samenwerking tussen Japan en de Verenigde Staten wordt voor het eerst in bijna twee decennia onder de loep genomen. Aanleiding daarvoor is de militaire expansie van China. De Japanse rol op defensiegebied moet derhalve worden uitgebreid.

In een tussentijdse rapportage staat dat Japan en de VS een bredere samenwerking nastreven waarvoor 'uitgebreidere mogelijkheden en meer gedeelde verantwoordelijkheden' vereist zijn.

Niet alleen de militaire honger van China baart Japan en de VS zorgen, ook het atoomprogramma van Noord-Korea blijft zorgwekkend.

FNV Bondgenoten stemt tegen, fusie van de baan

FNV Bondgenoten heeft woensdag tegen een fusie met vier andere FNV-bonden gestemd. Op het ledencongres in Den Haag sprak iets minder dan het vereiste aantal leden zich uit voor de plannen. De fusie is daarmee van de baan, aldus FNV-voorzitter Ton Heerts.

Om de plannen door te laten gaan moest twee derde van de aanwezige leden moeten instemmen. Op het congres zag echter slechts 64 procent van de leden heil in de plannen. Vooral op financieel gebied zagen de tegenstemmers nadelen aan de fusie.

Bondgenoten is de enige van de vier bonden die zich niet kan vinden in de plannen om op te gaan in een groot FNV. Eerder deze week gaven ambtenarenbond Abvakabo FNV, FNV Bouw en FNV Sport wel hun fiat voor de fusie. Het hoofdbestuur van Bondgenoten maakte kort na het stemmen bekend af te treden.

Bondgenoten-voorzitter Ellen Dekkers stelde kort na het besluit van de leden 'zwaar teleurgesteld' te zijn in het mislukken van de fusie. "Zeker ook nadat alle bonden al ja hebben gezegd", aldus Dekkers in een verklaring. De voorzitter van Bondgenoten vindt het 'heel spijtig' dat de vakbeweging nu niet doorgaat.

Het bestuur van FNV gaat de komende dagen met de hoofdbesturen van de bonden in overleg over welke stappen nu genomen moeten worden. Bondgenoten is 470 duizend leden de grootste bond binnen de FNV, gevolgd door Abvakabo met 355 duizend leden.

Vrouwen FC Twente verliezen in CL

De voetbalsters van FC Twente hebben hun eerste wedstrijd in de Champions League verloren. De kampioen van de BeneLiga was in de eigen Grolsch Veste niet opgewassen tegen de vrouwen van Paris Saint-Germain: 1-2. Volgende week moet Twente de return in Frankrijk aangrijpen om alsnog de achtste finales te halen.

Twente gaf al in de eerste twintig minuten de wedstrijd uit handen. Kosovare Asllani en Shirley Cruz Traña hadden Paris Saint-Germain toen al op een 2-0 voorsprong gezet. Ellen Jansen zorgde na een uur spelen uit een counter voor de aansluitingstreffer, maar meer bleek er niet in te zitten.

Brand in toekomstig azc Eindhoven

In een gebouw in Eindhoven waar binnenkort 700 asielzoekers worden gehuisvest heeft donderdagnacht een kleine brand gewoed. De oorzaak is nog onduidelijk.

Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio brak de brand iets na middernacht uit in de middenvleugel van het pand. Daar kwam dikke rook bij vrij. Rond half drie was de brand geblust.

Omdat de brandweer een diesel- en benzinelucht rook, werd opgeschaald naar een grote brand. 37 bewoners werden geëvacueerd, maar zijn inmiddels terug in hun woning. De zeven bewoners van de middenvleugel mochten nog niet terug naar hun eigen kamer, maar konden terecht bij de medebewoners.

De woordvoerder kon niet zeggen of de brand iets te maken heeft met protesten in de buurt tegen de komst van het asielzoekerscentrum. De gemeente zal later vandaag met de eigenaar van het pand bekijken of de opvang van asielzoekers in gevaar komt.

Het gebouw, een voormalig verzorgingshuis, wordt nu tijdelijk antikraak bewoond.

Nederlander co÷rdinator ebolacrisis in Liberia

De Nederlander Peter Jan Graaff gaat de ebolacrisis in Liberia coördineren. Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon benoemde hem woensdag als coördinator, laat een woordvoerder van de VN op Twitter weten.

De Amerikaan Amadu Kamara krijgt dezelfde taak in Sierra Leone en de Rwandees Marcel Rudasingwa wordt coördinator in Guinee. De drie moeten er onder meer voor zorgen dat de internationale hulp zo effectief mogelijk verloopt.

De ebola-uitbraak in West-Afrika heeft aan bijna 3500 mensen het leven gekost. Nederland biedt het nieuwe marineschip Karel Doorman aan in de strijd tegen de ziekte, zo maakte defensie eerder op de dag bekend. Het schip kan worden gebruikt om hulpgoederen en transportmiddelen vanuit EU-lidstaten naar West-Afrika te vervoeren.

'Ben Affleck heeft grote piemel'

Jennifer Garner heeft naar eigen zeggen weinig te klagen over het formaat van Ben Afflecks penis. De actrice denkt dat de film Gone Girl, waarin haar man de hoofdrol speelt, zo succesvol is omdat hij uit de kleren gaat.

"Hij staat volgens mij op de eerste plek omdat hij hem laat zien", zei Garner dinsdag in de talkshow van Ellen DeGeneres. Dat Affleck in volle glorie te bewonderen is, komt deels door de 42-jarige actrice. "Hij zei: regisseur David Fincher wil me filmen terwijl ik uit de douche kom, waarop ik zei: prima, ik hoop dat hij een grote lens heeft."

Garner, die met de acteur drie kinderen heeft, deelt het geslachtsdeel van haar man graag met de wereld. "Geen dank. Ik zie mezelf als een vrijgevig persoon en ik wilde graag iets terugdoen. Jullie geven mij zo veel, ik wilde jullie iets teruggeven."

Rusland compenseert sancties tegen Russen

Het Russische parlement heeft woensdag voorlopig ingestemd met een wet waarin is vastgelegd dat mensen die zijn getroffen door westerse sancties een schadevergoeding tegemoet kunnen zien. De wet geeft de Doema ook de mogelijkheid om bezittingen in Rusland van landen die sancties hebben opgelegd in beslag te nemen.

De stemming woensdag in de Doema was ongekend verdeeld. De grootste partij Verenigd Rusland wist maar met moeite voldoende stemmen te krijgen voor het wetsvoorstel. De oppositie, die normaal gesproken meegaand is, stemde nu bijna massaal tegen het wetsvoorstel. Uiteindelijk werd de wet met 202 stemmen tegen en 233 voor aangenomen.

Het wetsvoorstel kwam al in april op tafel, maar werd toen weer teruggetrokken nadat in een memo de wet als strijdig met het internationaal recht en de Russische wet was aangemerkt.

Botsingen tussen politie en betogers op Tempelberg

Bij botsingen tussen demonstranten en de politie zijn op de Tempelberg in Jeruzalem drie politieagenten lichtgewond geraakt. Dat heeft de Israëlische politie bekendgemaakt.

Volgens de politie begonnen tientallen gemaskerde Palestijnen met stenen en vuurwerk te gooien naar de agenten toen de Tempelberg 's ochtends open ging voor gebed. Of er Palestijnse slachtoffers zijn is nog niet duidelijk. Toen de politie achter de betogers aanging trokken die zich terug in de Al-Aqsa-moskee, waarna ze doorgingen met het bekogelen van de agenten. Ze gooiden ten minste een molotovcoktail, maar die vloog niet in brand, aldus een woordvoerster.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas gaf Israël de schuld van de spanningen op de Tempelberg. "De Israëlische aanvallen op de Al-Aqsa-moskee, geleid door kolonisten en extremisten, (...) zijn de laatste tijd uitgebreid en heviger geworden", aldus Abbas. Het Israëlische ministerie van toerisme besloot eerder deze week de toegang tot de Tempelberg uit te breiden. Dit tot groot ongenoegen van de Palestijnen, die boos zijn dat ze niet zijn betrokken bij de beslissing.

De berg is de heiligste plek voor joden en de op twee na heiligste plek voor moslims. Er zijn geregeld gevechten en opstootjes.

[Vid] Wade en Thornton gooien beide een negendarter op WGP

Op woensdagavond werden de eerste partijen gespeeld van de tweede ronde van de World Grand Prix. Het toernooi waarbij legs begonnen en afgesloten moeten worden met een dubbel. Er kwamen geen Nederlanders in actie, maar de avond werd gemaakt door James Wade en Robert Thornton. Beide heren gooiden in dezelfde partij een negendarter. 

Wade tegen Thornton is een partij voor de geschiedenisboeken. Wade pakte de eerste set en gooide een negendarter in de eerste leg van de tweede set. Dit was pas de tweede negendarter ooit op de World Grand Prix. Twee sets later toen het 2-1 voor Thornton stond, deed Thornton wat Wade ook deed: een negendarter gooien. Hiermee is dit de enige partij ooit waarin beide spelers een negendarter hebben gegooid. Het werd uiteindelijk 2-2 en de beslissende set werd met 3-1 gewonnen door Wade.

James Wade en Robert Thornton gooien beide een negendarter in één partij. (Bron: YouTube) 

Andrew Gilding liet Phil Taylor even schrikken. Hij pakte de eerste set met 3-0. De tweede set ging gelijk op, maar het voordeel ging uiteindelijk naar The Power en trok met 3-2 de stand gelijk. Gilding was gezien en wist in de twee laatste sets nog slechts één leg te pakken. 

De partij tussen Adrian Lewis en Kevin Painter was een kraker. Bijna alle sets gingen tot de volledige vijf legs. Lewis won de eerste twee sets en leek goed op weg om de partij te winnen, maar de derde set wordt door Painter gewonnen met 3-0 was daarna de betere. Hij pakte set vier en vijf met 3-2 en won daarmee de partij. 

De laatste partij ging tussen Gary Anderson en Michael Mansell. Anderson moest nog even op stoom komen, maar na de eerste set wist hij de partij snel in zijn voordeel om te buigen. De Schot won met 3-1. 

Uitslagen World Grand Prix - ronde II - 09/10/2014

Darter Darter Uitslag (sets)
Adrian Lewis Kevin Painter 2-3 
James Wade Robert Thornton 3-2 
Phil Taylor Andrew Gilding 3-1 
Gary Anderson Mickey Mansell 3-1 

Programma 10/10/2014

Peter Wright v Stephen Bunting
Richie Burnett v Terry Jenkins
Michael van Gerwen v Dean Winstanley
Raymond van Barneveld v Mervyn King

Federer ontsnapt miraculeus in Shanghai

Roger Federer heeft zich met hangen en wurgen geplaatst voor de derde ronde van het masterstoernooi van Shanghai. De als derde geplaatste Zwitser overleefde tegen de Argentijnse tennisser Leonardo Mayer vijf matchpoints en benutte zelf zijn eerste kans: 7-5, 3-6 en 7-6 (7).

Federer stijgt dankzij zijn overwinning van de derde naar de tweede plaats op de wereldranglijst. Dat gaat ten koste van Rafael Nadal, die veel punten inlevert door zijn uitschakeling in de tweede ronde tegen Feliciano Lopez.

Mayer, die nooit eerder tegen Federer speelde, had de overwinning in de enerverende partij meerdere keren voor het grijpen. Zo liet hij bij een 5-4 voorsprong in de derde set op de service van de Zwitser twee matchpoints liggen en waren in de tiebreak zelfs drie matchpoints, waarvan een op eigen service, niet aan hem besteed. Federer bestrafte de Argentijn vervolgens voor zijn gemiste kansen door met een prachtige lob de partij te beslissen.

Federer speelt in de derde ronde tegen Roberto Bautista Agut. De als veertiende geplaatste Spanjaard won met 7-6 (1), 3-6 en 6-4 van de Canadees Vasek Pospisil.

Zwarte Piet wordt cultureel erfgoed

Het Sinterklaasfeest krijgt een plek op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. Het feest zal op de lijst vermeld worden met 'alle bijbehorende elementen'. Dat betekent dat naast gedichten, cadeaus en surprises ook Zwarte Piet een eervolle vermelding zal krijgen, schrijft NRC.

Een mailwisseling tussen directeur Ineke Strouken van het Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) en advocaat Douwe Linders die het Pietengilde bijstaat, bevestigt dit bericht. Linders vroeg of het VIE 'heeft besloten om het Sinterklaasfeest inclusief de figuur Zwarte Piet als donkere metgezel van Sinterklaas, te plaatsen op de Nationale Inventaris'. Daarop antwoordt Strouken: "De voordracht heeft de gehele procedure al doorlopen en is al goedgekeurd door de onafhankelijke toetsingscommissie."

Bestuursvoorzitter Willem Bijleveld van het VIE bevestigt de plaatsing van het Sinterklaasfeest inclusief Zwarte Piet op de lijst. Het feest komt op de lijst met andere volkstradities zoals Sint Maarten, bloemencorso's of het Draaksteken in het Limburgse Beesel. Tradities die op de inventaris vermeld staan, kunnen door het ministerie van OCW worden voorgedragen voor de UNESCO-werelderfgoedlijst. "Sinterklaas is het grootste volksgebruik in Nederland. Het zou vreemd zijn om het níet op de lijst te zetten",  aldus Bijleveld.

In de Raad van State wordt volgende week dient volgende week het hoger beroep van de gemeente Amsterdam tegen een uitspraak van de rechtbank. Volgens de rechtbank zou de gemeente ten onrechte geen rekening hebben gehouden met het 'mogelijk kwetsende effect' van Zwarte Piet bij het verlenen van de vergunning voor de intocht. Advocaat Linders denkt dat het vermelden van het Sinterklaasfeest 'met alle elementen' op de traditielijst behulpzaam is om het traditionele karakter van het feest in ere te houden.

Sinterklaas en Zwarte Piet worden cultureel erfgoed (Foto: Novum)
Sinterklaas en Zwarte Piet worden cultureel erfgoed (Foto: Novum)

Roma-eigenaar: Strootman niet te koop

Kevin Strootman is niet te koop. Dat heeft AS Roma-eigenaar James Pallotta woensdag tegen de BBC gezegd. De 24-jarige voetballer wordt al enige tijd nadrukkelijk in verband gebracht met Manchester United. "Het gaat niet gebeuren. Ik heb de kranten gezegd dat ze geen papier moeten verspillen."

Strootman werd vorig seizoen door Roma overgenomen van PSV en was vrijwel meteen een dragende speler in het team van de Romeinen. De Oranje-international raakte echter in maart zwaar geblesseerd aan zijn knie waardoor hij het WK moest missen.

Louis van Gaal is een groot fan van Strootman. Hij zou de afkoopsom van 95 miljoen euro willen neerleggen om de oud-speler van Sparta Rotterdam en FC Utrecht naar Manchester te halen.

Pallotta stelt bij zo'n bod wel te gaan praten. "Dat moet je doen, dat is de zakenkant. Maar dat betekent niet dat bij 95 miljoen je, boem, beet hebt. Zo werkt het niet, althans niet bij ons." Geld is uiteindelijk niet het belangrijkste voor Roma, zegt Pallotta. "Voor anderen misschien wel. Wij willen juist een geweldig team neerzetten. We hoeven niet verschrikkelijk veel geld te verdienen. Ons doel is stabiliteit."

Kabinet vindt ingrijpen Kobani niet mogelijk

Het kabinet erkent dat in de Syrische stad Kobani sprake is van een humanitaire noodsituatie, maar dat betekent niet dat de weg vrij is voor luchtaanvallen waar Nederland aan kan deelnemen. Dat heeft het kabinet woensdagavond aan de Tweede Kamer laten weten.

Bij een humanitaire noodsituatie kan met geweld worden ingegrepen, maar dan moet de internatonale gemeenschap wel 'zo eensgezind mogelijk' optreden. Op dit moment is er 'geen internationaal gedeeld beeld over de consequenties die verbonden moeten worden aan de situatie in Kobani', schrijven minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) aan de Kamer.

De situatie rond de Koerdische, door de terreurorganisatie IS belegerde stad is 'bijzonder zorgelijk', schrijven Timmermans en Ploumen. "De humanitaire nood is zeer hoog." De vooruitzichten voor de stad zijn 'op dit moment somber', hoewel de VS inmiddels begonnen zijn met bombarderen. Doelwitten zijn echter moeilijk vast te stellen, omdat IS zich begeeft onder de burgerbevolking.

De humanitaire situatie in Turkije is volgens het kabinet complex, 'maar er is geen sprake van chaos of een extreme situatie'. Een humanitaire corridor over Syrisch grondgebied, zou politiek, juridisch en militair uiterst complex zijn. Turkije is bovendien ruimhartig bij het toelaten van vluchtelingen uit Syrië en Irak.

De Tweede Kamer spreekt donderdagochtend met Timmermans over de ontwikkelingen rond Kobani. Het kabinet stelt tot nu toe dat er volkenrechtelijk geen ingrijpen mogelijk is in Syrië, maar heeft wel begrip voor de Amerikaanse bombardementen daar. In de Kamer is toenemende ontevredenheid over deze opstelling.

MH17-slachtoffer had zuurstofkapje op

Zeker een van de slachtoffers van de MH17-vliegramp heeft de tijd gehad om een zuurstofkapje op te zetten. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) woensdagavond gezegd in het tv-programma Pauw.

Timmermans ging in op de vraag of de inzittenden van het boven Oekraïne neergehaalde vliegtuig de tijd hadden om bewust te worden van wat er gebeurde. "U weet dat er iemand gevonden is met een zuurstofkapje op?" repliceerde Timmermans.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #898
special
Random Pics van de Dag #897
review
Till is een pijnlijk portret van toen en nu
special
AI Picture Gallery #139
special
Random Pics van de Dag #896
special
Random Pics van de Dag #895
©FOK.nl e.a.