'Apple is bijna 120 miljard dollar waard'

Het merk Apple is ook dit jaar het waardevolste ter wereld. Het merk is naar schatting 118,9 miljard dollar (93,2 miljard euro) waard, 21 procent meer dan vorig jaar. Samen met Google is Apple het enige merk ter wereld dat meer dan honderd miljard dollar waard is. Merkenadviesbureau Interbrand meldt dat donderdag in zijn jaarlijkse ranglijstje, dat vorig jaar ook al door de Amerikaanse techreus werd aangevoerd.

Philips is het waardevolste Nederlandse merk, met een geschatte waarde van 10,3 miljard dollar. Dat is vijf procent meer dan vorig jaar. Philips staat op plek 42 in de top 100, die voornamelijk door Amerikanen wordt gedomineerd. Het Brits-Nederlandse Shell is terug te vinden op plek 65, Heineken op plek 95.

Apple en Google worden gevolgd door Coca-Cola, IBM, Microsoft en General Electric. Het eerste niet-Amerikaanse concern is Samsung op plek 7. Facebook is de grootste stijger in de lijst. Dat bedrijf werd 86 procent meer waard sinds vorig jaar en staat op plek 29. Huawei is het eerste Chinese concern ooit dat de top 100 haalt en prijkt op plaats 94.

Apple werd als het waardevolst gerangschikt omdat het merk volgens Interbrand een grote rol speelt in het dagelijks leven van consumenten. En bij lanceringen van nieuwe producten blijft het bedrijf wereldwijd het nieuws domineren, aldus de samenstellers.