Media China pissig op Noord-Korea

Na ruim een maand afwezigheid van dictator Kim Jong-Un worden geruchten over een eventuele staatsgreep steeds sterker. Ook de staatsmedia van Noord-Korea's enige bondgenoot China uiten zich nu uiterst kritisch, meldt Business Insider.

Verschillende zeer negatieve artikelen werden de afgelopen dagen in onder meer de staatskranten Global Times en Beijing News gepubliceerd. De Chinese bevolking wordt gemaand een 'wantrouwige' houding tegenover Noord-Korea te hebben.

China: "Door een gebrek aan integriteit zullen de uitspraken van Noord-Korea geen enkel land overtuigen. Het probeert de aandacht te krijgen door een bezoek van een topofficial aan Seoul, maar dit is zinloos gezien de allerbelangrijkste vraag is of Pyongyang haar kernwapenprogramma wil opgeven."

In een ander artikel wordt een expert op het gebied van internationale relaties aangehaald, die stelt dat het onwaarschijnlijk is dat China nog langer 'betekenisvolle steun' zal geven aan Noord-Korea. Het atoomwapenprogramma wordt als reden genoemd.

Een prominente politieke commentator klaagt tevens dat sinds Kim Jong-Un aan de macht is, 'China niet is uitgenodigd.' "Dit laat zien dat zijn hart niet in Peking ligt en dat ze [in Pyongyang] ongelukkig zijn met Peking's waarschuwing aangaande het nucleaire programma."