Ordina constateert 'ongepast gedrag'

Bij ict-leverancier Ordina hebben zich geen stelselmatige onregelmatigheden voorgedaan, maar in enkele gevallen heeft een beperkt aantal werknemers zich 'ongepast gedragen'. Dat is de voorlopige conclusie van de leverancier na onderzoek over fraude bij overheidsaanbestedingen tussen 2005 en 2010.

Een aantal personen dat mogelijk in de fout is gegaan, werkt al niet meer bij Ordina. Drie verdachte medewerkers die nog wel bij het bedrijf werkzaam zijn, kunnen disciplinaire maatregelen verwachten als definitief blijkt dat ze hebben gefraudeerd. "Ongepast gedrag past niet binnen Ordina. Het wordt niet getolereerd", stelt Ordina in een verklaring.

Het tv-programma Zembla meldde donderdag dat Ordina in meerdere gevallen sjoemelde met overheidsaanbestedingen. Medewerkers kregen bijvoorbeeld vertrouwelijke informatie van ambtenaren en er zouden aanbestedingsregels zijn ontdoken. Niet bij alle projecten die Zembla noemde zijn fouten gemaakt, aldus Ordina.

Ordina erkent wel dat bij een aantal gevallen waarschijnlijk is gefraudeerd. "Zo lijkt in twee gevallen vertrouwelijke informatie te zijn gedeeld. In een ander geval is een medewerker van Ordina verzocht een e-mail te verwijderen uit de 'sent items'. Dit bevestigt het vermoeden dat de desbetreffende persoon wist dat de inhoud van de e-mail ongeoorloofd kon zijn", aldus het ict-bedrijf.

Ordina ontwikkelt nu een integriteitsprogramma voor zijn medewerkers om fraude te voorkomen. Het bedrijf werkt mee aan onderzoek van de autoriteiten.