Gerustgesteld Wall Street wint stevig

(Novum/ABM FN) - Wall Street heeft woensdag de weg omhoog goed weten te vinden nadat beleggers zich lieten geruststellen door de notulen van de Federal Reserve dat een renteverhoging nog wel even zal duren. De Dow Jones sloot 1,6 procent hoger op 16.994,22 punten en de S&P500 index won 1,8 procent op 1.968,89 punten. Techbeurs Nasdaq spande de kroon door 1,9 procent te stijgen naar een slotstand van 4.468,59 punten.

Tijdens de laatste vergadering van de Fed was er binnen de centrale bank discussie over de 'forward guidance', meer specifiek of het moest herhalen de rente aanzienlijke tijd (considerable time) laag te houden nadat het opkoopprogramma van obligaties is stopgezet, wat vermoedelijk in oktober gebeurt.

Vooral Charles Plosser van de Philadelphia Fed was gekant tegen het herhalen van 'considerable time'. Plosser wilde juist benadrukken dat een renteverhoging afhankelijk is van economische data en niet van het verstrijken van de tijd. Daarbij meende Plosser dat het rentebesluit te weinig de geboekte vooruitgang onderstreepte.

Daar stond tegenover dat een aantal centraal bankiers vreesden dat het aanpassen van de forward guidance verkeerd zouden worden geïnterpreteerd door de markt en mogelijk worden opgevat als een signaal voor een fundamentele verschuiving van het ruime beleid dat de Fed voert.

"De meerderheid van de beleidsraad kiest voor zekerheid en wil de markt geen schrik aanjagen", zo concludeerde marktanalist Philip Marey van Rabobank.

Eerder op de dag stelde Charles Evans van de Chicago Fed dat de centrale bank 'buitengewoon geduldig' moet zijn alvorens de rente te verhogen. Evans maakte zich vooral zorgen over de arbeidsmarkt.

Dinsdag stelde Narayana Kocherlakota, voorzitter van de Minneapolis Fed, al dat de Fed de rente niet zou moeten verhogen in 2015 vanwege de lage inflatie. "Ongepast", aldus Kocherlakota over een eventuele renteverhoging.

Nabeurs staan de kwartaalcijfers van Alcoa nog gepland. De aluminiumfabrikant trapt traditiegetrouw het cijferseizoen af. Beleggers waren licht positief gestemd en het fonds sloot 0,8 procent hoger.

De euro/dollar won ruim een half procent op 1,2739 en goud koerste 0,9 procent hoger op 1.223 dollar.