CD: Sanctuary - The Year The Sun Died

Sanctuary is een metalband uit Seattle die in 1985 werd opgericht. Twee jaar later verscheen het door Dave Mustaine geproduceerde debuutalbum Refuge Denied, gevolgd in 1989 door de elpee Into The Mirror Black. De band deelde het podium met bands als Megadeth, Death Angel en Fates Warning. In 1992 viel de band uiteen en zanger Warrel Dane en bassist Jim Sheppard gingen verder met de groep Nevermore. Inmiddels zijn we een kwart eeuw verder en is de band in bijna de complete originele bezetting weer actief. Het resulteerde in het splinternieuwe album The Year The Sun Died, dat sinds deze week bij de betere platenboeren te vinden is.

Sanctuary - The Year The Sun Died

Al vanaf de eerste tonen horen we een band aan het werk die niks aan kracht heeft ingeboet. De mannen mogen een kwart eeuw ouder zijn geworden, zanger Warrel Dane weet nog steeds met gemak de hogere noten te bereiken en ook de gitaarriffs klinken nog even scherp als zo'n 30 jaar geleden. The Year The Sun Died is een zeer gevarieerd album geworden waarbij zowel ballades als heftige headbang-liedjes voorbij horen komen. Mensen die Sanctuary nog kennen van hun albums uit de tachtiger jaren zullen wel even moeten wennen bij het beluisteren van dit album. Ook voor deze muzikanten is de tijd namelijk niet stil blijven staan en dat is dan ook op gunstige manier terug te horen op dit solide comeback-album.

Met niemand minder dan Chris 'Zeuss' Harris (Shadows Fall, Crowbar, Chimaira, Whitechapel) achter de knoppen werden 11 brute stukken power metal op de gevoelige band vastgelegd waarbij geen 2 tracks hetzelfde klinken. Fans van bands zoals Guns N' Roses (het oudere werk), Queensryche en/of andere bombastische heavy metalbands zullen deze plaat van Sanctuary dan ook absoluut weten te waarderen. The Year The Sun Died is het eerste album van Sanctuary op hun nieuwe label Century Media Records en is uitgebracht als een reguliere cd, een mediabook-editie met als bonus een cover van 'Waiting For The Sun' van The Doors en op geel, groen, rood, oranje en zwart vinyl.