Nederland in beroep tegen Srebrenica-uitspraak

De staat gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Den Haag dat Nederland aansprakelijk is voor de deportatie van ruim driehonderd mannen in Srebrenica in 1995. "De landsadvocaat heeft vanochtend beroep aangetekend", meldt een woordvoerder van het ministerie van Defensie donderdag.

De uitspraak van de rechters komt er volgens de zegsman op neer dat het Nederlandse bataljon verantwoordelijk is voor de dood van de mannelijke vluchtelingen op de compound in Srebrenica 'en daar is de staat het niet mee eens'. "De massamoord in Srebrenica is een vreselijk drama, waar de Bosnische Serviërs, en zij alleen, verantwoordelijk voor zijn."

Verder wijst hij erop dat door de uitspraak het risico op precedentwerking voor defensiemissies bestaat 'als deze uitspraak richtinggevend wordt voor de toekomst'.

Nederland werd in juli gedeeltelijk aansprakelijk gesteld voor de massaslachting die Servische troepen in de zomer van 1995 aanrichtten in Srebrenica. De Nederlandse soldaten hadden volgens de rechter 'gezien de kennis' van dat moment over 'het lot van de mannelijke vluchtelingen' niet mogen meewerken aan de deportatie van deze driehonderd mannen.

De moeders van Srebrenica, nabestaanden van de omgekomen mannen, tekenden direct na de uitspraak al beroep aan. Ze eisen dat de rechter de staat veroordeelt tot volledige aansprakelijkheid.