AEX na de middag in het rood

(Novum/ABM FN) - De Amsterdamse beurs heeft de openingswinst niet weten vast te houden en is licht lager geëindigd. De AEX leverde 0,2 procent in en kwam uit op 402,66 punten. In de AEX sloten tien beurs fondsen de dag hoger af. Vijftien fondsen bleken na het luiden van de bel in het rood te staan.

Aan kop ging OCI met een dagwinst van 4,3 procent. Fugro volgde met een koersstijging van anderhalf procent. De grootste daler was Delta Lloyd met een verlies van 3,4 procent. De verzekeraar leverde in nadat de verkoop van de Belgische bankactiviteiten werd stopgezet.

Andere fondsen in het rood waren Wolters Kluwer met anderhalf procent verlies en Shell en Boskalis met elk zo'n 1,2 procent. Shell staat al wat langer onder druk, mede door de sterke daling van de olieprijs. Desalniettemin is de oliereus nog altijd een van de best presterende hoofdfondsen op het Damrak dit jaar.

De AMX, de index voor middelgrote fondsen, leverde 0,6 procent in ondanks de stevige koerswinst voor Exact en de achtbaanrit van Imtech. Exact won 15,8 procent op 31,47 euro na een overnamebod van Apax van 32,00 euro per aandeel. Het bod waardeert Exact op 730 miljoen euro.

De koersbeweging van Imtech was 'ronduit absurdistisch'. Het aandeel sloot op een koerswinst van ruim zevenhonderd procent, maar gedurende de dag liep de winst richting de tweeduizend procent. Grofweg de gehele aandelenvoorraad werd vandaag een keer verhandeld. Handelaren schreven het koersverloop toe aan een combinatie van koopinteresse onder particulieren en een zogenoemde short squeeze. Op het hoogste punt van de dag was Imtech meer dan vijftien miljard euro waard.

Tegenover deze grote koersstijgingen stonden evenwel ook verliezen. Air France-KLM was opnieuw de gebeten hond en koerste 4,5 procent lager. BinckBank eindigde 3,8 procent in het rood. BAM Groep tekende met 9,4 procent verlies evenwel het grootste verlies op. Sectorgenoot Ballast Nedam uit de AScX leverde 10,1 procent in. Smallcap Heijmans wist het verlies te beperken tot 2,9 procent.

aex
Submitter:  Bron: Novum/ABM FN