GroenLinks wil vijf betaalde vaderverlofdagen

De vijf verlofdagen waar kersverse vaders in de toekomst recht op krijgen moeten volledig worden uitbetaald door de werkgever. Dat zal GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik donderdagavond voorstellen in een debat met minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) over het partnerverlof.

Momenteel krijgen partners na de geboorte van hun kind twee dagen betaald kraamverlof. Asscher wil dit met drie onbetaalde verlofdagen uitbreiden naar vijf dagen. Van Ojik vindt dat niet genoeg en wil het wetsvoorstel op dit punt aanpassen. Uit onderzoek blijkt volgens de GroenLinks-voorman dat maar weinig vaders verlof opnemen als het niet betaald is.

"Een onbetaalde uitbreiding is een sigaar uit eigen doos. De accountant kan wel verlof opnemen, de schoonmaker niet", aldus Van Ojik. "De accountant kan wel verlof opnemen, de schoonmaker niet. Twee dagen betaald kraamverlof is echt heel weinig. De overheid lijkt daarmee te zeggen: zorgen voor baby's is toch echt een taak van de moeder."

Asscher zei eerder dit jaar het aantal verlofdagen uit te willen breiden omdat het vaders de kans geeft net een volle week bij hun pasgeboren kind te zijn. De bewindsman erkende toen al dat het niet veel is, maar ziet het desondanks als een belangrijke uitbreiding.

De nieuwe wet regelt ook dat vaders het bevallingsverlof van de moeder krijgen als zij overlijdt bij de geboorte van hun kind. Beide regelingen zijn ook van toepassing op lesbische en homoseksuele paren.