Palestijns kabinet vergadert in Gaza

Leden van de nieuwe Palestijnse eenheidsregering zijn donderdag naar Gaza gereisd voor hun eerste kabinetszitting in het door oorlog gehavende gebied. De grotendeels symbolische vergadering moet het einde markeren van de absolute heerschappij van Hamas in Gaza.

De bijeenkomst komt drie dagen voor een internationale conferentie waarop de door het Westen gesteunde Palestijnse president Mahmoud Abbas ruim drie miljard dollar hoopt op te halen voor de wederopbouw van de Gazastrook. Door in Gaza te vergaderen hoopt de eenheidsregering van niet-partijgebonden technocraten potentiële donors ervan te overtuigen dat zij leiding kan geven aan de wederopbouw en dat gelden niet in handen komen van Hamas, dat door veel westerse landen als een terreurorganisatie wordt beschouwd.

Het valt nog te bezien hoeveel gezag de eenheidsregering heeft. Hamas, dat sinds 2007 in Gaza aan de macht was, heeft toegezegd het bestuur uit handen te geven, maar weigert zijn eigen veiligheidsdiensten te ontmantelen.

De eenheidsregering werd vier maanden geleden al gevormd. Zij kwam in de plaats van twee rivaliserende regeringen: een van Hamas in Gaza en een onder leiding van Abbas op de Westelijke Jordaanoever. Tot nog toe was de eenheidsregering echter niet actief in Gaza, zowel door nog onopgeloste geschillen tussen Abbas en Hamas als door de oorlog tussen Israël en Hamas in de afgelopen zomer.

Om van de Westoever naar Gaza te komen moeten twaalf leden van het eenheidskabinet door Israël reizen. Vijf anderen zijn al in Gaza. Israël weigerde aanvankelijk met de eenheidsregering samen te werken omdat die gesteund wordt door Hamas. Na de oorlog in Gaza heeft Israël echter aangegeven wel met het Palestijnse kabinet te willen samenwerken, vooral voor de wederopbouw van Gaza.