Nobelprijs literatuur naar Patrick Modiano

De Nobelprijs voor de Literatuur is toegekend aan de Franse schrijver Patrick Modiano. Dat heeft de Zweedse Academie voor Wetenschappen donderdag bekendgemaakt. De 69-jarige Modiano werd onderscheiden voor 'de kunst waarmee hij de meest ongrijpbare menselijke lotsbestemmingen heeft opgevoerd en de leefwereld van de bezetting heeft onthuld'.

Modiano werd in 1945 geboren in een westelijk gelegen buitenwijk van Parijs. Hij kwam twee maanden nadat de Tweede Wereldoorlog in Europa tot een einde kwam ter wereld. In 1978 won hij de prestigieuze Prix Goncourt voor zijn boek Rue des boutiques obscures.

De schrijver heeft een gevarieerde achtergrond. Zijn vader was van Italiaans-joodse komaf en ontmoette zijn Belgische moeder tijdens de bezetting van Parijs. De familieachtergrond en jeugd van Modiano hebben voor een belangrijk deel de inhoud van zijn werk bepaald. Het joods-zijn, de bezetting van de nazi's en het verlies van identiteit zijn terugkerende thema's in zijn romans.

De in Parijs woonachtige auteur schuwt de media en geeft zelden interviews. In 2012 won hij de Oostenrijkse Staatsprijs voor Europese Literatuur. Aan de Nobelprijs is een bedrag van acht miljoen Zweedse kronen (omgerekend bijna negenhonderdduizend euro) verbonden. De prijs wordt 10 december uitgereikt in Stockholm.