A. Schleck stopt met wielrennen vanwege knieproblemen

Andy Schleck stopt met wielrennen. De Tour de France-winnaar van 2010 maakte dat bekend tijdens een persconferentie in Luxemburg.  "Met pijn in het hart moet ik de speculaties van de voorbije dagen bevestigen", vertelde Andy Schleck met de brok in zijn keel. "In 2015 ben ik niet langer profrenner. Mijn knie heeft me gedwongen tot deze beslissing."

De jongere broer van Fränk Schleck kwam in de derde etappe van de Tour dit jaar ten val. Andy onderging een operatie aan zijn rechterknie, maar van de pijn geraakte hij niet verlost. "Na de operatie kon ik zes weken niet op mijn rechterbeen staan. Ik kon daarna drie tot vier uur aan een stuk rijden, maar zodra het bergop ging, begon mijn knie op te zwellen."

"De dokters zeggen dat ik wel nog zal kunnen fietsen als een wielertoerist, maar niet meer op profesioneel niveau. Ik moet dus stoppen als renner, maar ik wil niet verdwijnen uit de wielersport."

Andy Schleck in de Tour de France van 2013 op de Mont Ventoux. (PRO SHOTS/GEPA pictures)

De laatste jaren was de 29-jarige Luxemburger nog maar een schim van de renner die in 2009 Luik-Bastenaken-Luik en in 2010 de Tour (na diskwalificatie Alberto Contador) won. In 2009 en 2011 kwam Schleck als tweede aan in Parijs. Na de Tour in 2011 heeft Schleck slchts tweemaal de top tien van een wielerwedstrijd gehaald. Hij werd derde en tiende in de ronde van Luxemburg. 

Schleck zal de wielerwereld niet verlaten, maar heeft nog geen concrete plannen. "Ik houd te veel van deze sport. Ik ga me niet thuis verbergen. Ik blijf betrokken bij deze mooie wielerwereld." De loopbaan van Schleck kende hoge pieken en diepe dalen. "Mijn loopbaan was vol met succes en met gemist succes", zei hij. "Ik ben trots op wat ik heb gepresteerd. Ik heb veel goede herinneringen. Als je hoog vliegt, kan je ook diep vallen. Dat was bij mij het geval. Steeds stond ik weer op. Nu kan dat niet meer."