Weinig interesse voor provinciale politiek

Nederlanders hebben maar weinig interesse voor de provinciale politiek. Slechts vijf procent is sterk geïnteresseerd in politieke onderwerpen die zich afspelen in de provincie. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerde peiling van Ipsos. Het aantal Nederlanders dat sterke interesse toont in de landelijke politiek ligt met 24 procent een stuk hoger.

Dat kiezers weinig belangstelling tonen voor wat zich afspeelt in hun provincie blijkt ook uit het feit dat veel van hen nog niet bezig zijn met de verkiezingen voor de Provinciale Staten die in maart volgend jaar worden gehouden. Een halfjaar voordat de stembussen openen, is veertien procent van de Nederlanders op de hoogte van het feit dat deze verkiezingen volgend jaar plaatsvinden, meldt Ipsos.

De beperkte belangstelling voor die verkiezingen is volgens het onderzoeksbureau echter geen ongebruikelijk verschijnsel. "Nederlanders interesseren zich nu eenmaal meer voor de landelijke politiek dan voor politieke gebeurtenissen op andere bestuursniveaus. Dat soort verkiezingen worden daarom ook wel 'second order-elections' genoemd."