Kamp wil aardbevingen Groningen niet relativeren

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) heeft de situatie in Groningen niet willen relativeren met zijn uitspraak dat de aardbevingen een 'fact of life' vormen. Dat zei de bewindsman donderdagmiddag tijdens een Kamerdebat over de bevingen.

"Ik heb op geen enkele manier de zaak daar willen relativeren, er valt helemaal niets te relativeren daar", zei Kamp. "De mensen in Groningen hebben met een zeer reëel probleem te maken." Kamp herhaalde dat hij nog iedere keer schrikt als er een aardbeving is. Maar tegelijkertijd zijn die bevingen een gevolg van de gaswinning in het gebied.

Kamp kreeg de nodige kritiek op zijn uitspraak. "Ik ben deze woorden niet gewend van een minister van Economische Zaken, maar eerder van iemand met het inlevingsvermogen van een wandelende tak", zei Eric Smaling (SP). Ook veel andere oppositiepartijen hekelden de woorden, net als Jan Vos van regeringspartij PvdA. "Een aardbeving in Groningen kan nooit een fact of life zijn." Daarmee wordt de ernst van de problematiek ontkend, aldus de sociaaldemocraat.

Kamp heeft een nieuw advies gevraagd over de seismische dreiging in het gebied. Op basis daarvan besluit de minister of de gaskraan verder wordt dichtgedraaid of niet. Hij zei verder niets te zien in een nationaal schadefonds dat de schadeafhandelingen bij de NAM moet weghalen. "Zij zijn degenen die gas winnen en schade veroorzaken. En als je schade veroorzaakt, moet je dat ook afhandelen. De juridische verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij de NAM en dat moeten ze ook waarmaken", stelde de bewindsman.