Koning en koningin bij herdenking MH17

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn op 10 november aanwezig bij de nationale herdenking voor de slachtoffers van vlucht MH17 in Amsterdam. Naar verwachting komen er verder ruim tweeduizend nabestaanden. Dat schrijft het kabinet donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

"De contouren van de dag worden langzaam duidelijk", zo staat in de brief. Het thema is 'geborgenheid en verbinding'. Nabestaanden zijn gevraagd om ook input te geven bij de invulling, vormgeving en uitvoering van het programma.

De bijeenkomst in de RAI heeft een besloten karakter. Het officiële gedeelte van de herdenking wordt live op televisie uitgezonden. Na de ceremonie volgt een informeel en besloten programma voor de nabestaanden. Ook hier zijn onder meer de koning en koningin bij aanwezig.

Het kabinet schrijft verder dat de kans dat de Nederlandse missie in Oekraïne wordt hervat steeds kleiner wordt. De situatie rond de rampplek is 'aanhoudend instabiel en onveilig'. Ook de inval van de winter zal een snelle terugkeer bemoeilijken. Het kabinet zoekt daarom naar andere manieren om persoonlijke bezittingen van de slachtoffers terug te kunnen krijgen.

De interim-missie blijft voorlopig gewoon doorgaan. Een eventuele terugkeer zou dan ook sneller te verwezenlijken zijn, denkt het kabinet.

Bij de vliegramp met de Boeing van Malaysia Airlines kwamen in juli alle 298 inzittenden om het leven. Van de slachtoffers hadden 196 mensen een Nederlands paspoort.