'Uitspraak Timmermans zuurstofkapje onjuist'

Dat ten minste een van de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 de tijd heeft gehad een zuurstofmasker op te zetten is onjuist. Dat melden de NOS en RTL Nieuws donderdag op basis van bronnen in Den Haag. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) had een van de slachtoffers een zuurstofkapje op zijn mond.

De uitspraak in het televisieprogramma Pauw leidde woensdagavond tot grote opschudding. Tot nu toe werd er algemeen van uitgegaan dat de passagiers in het toestel van Malaysia Airlines binnen enkele seconden buiten bewustzijn waren.

"U weet dat er iemand gevonden is met een zuurstofkapje op?" antwoordde Timmermans op de vraag of de inzittenden van het boven Oekraïne neergehaalde vliegtuig de tijd hadden zich te realiseren wat er gebeurde.

De uitspraak kwam voor luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines als een 'verrassing', zo laat een woordvoerder weten. De zegsman kan niet zeggen of de nabestaanden hier de afgelopen maanden in besloten bijeenkomsten over zijn geïnformeerd. "Over deze bijeenkomsten treden wij uit respect voor de nabestaanden niet naar buiten."

In het eerste tussenrapport naar de oorzaak van de vliegramp concludeerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat vlucht MH17 op 17 juli werd doorboord met een groot aantal projectielen. De vlucht eindigde abrupt en brak in de lucht in stukken uiteen. Bij de crash kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Update 12.37 uur
Met de term 'onjuist' werd vermoedelijk bedoeld dat Timmermans zei dat het slachtoffer het kapje op had. Het OM blijkt weliswaar aan nabestaanden te hebben bevestigd dat er een zuurstofkapje om de nek van een slachtoffer is aangetroffen, maar dat het kapje is opgezet is niet aangetoond. Vingerafdrukken, speeksel en dna zijn er namelijk niet door het NFI op aangetroffen, meldt de NOS. Het is dus onduidelijk hoe het om de nek terecht is gekomen.

Minister Timmermans heeft spijt betuigd dat hij voor zijn beurt praatte. "Ik leef enorm mee met de nabestaanden. Het laatste wat ik wil is op enige wijze hun leed verergeren."