FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 14 juni 2014

[Groep D] Uitslag Uruguay - Costa Rica

Costa Rica heeft voor een sensatie gezorgd. De laagvlieger pakte met opportunistisch voetbal drie punten tegen Uruguay, dat het voetbal bijna leek te zijn verleerd: 1-3

Zonder Luis Suárez begon Uruguay allesbehalve overtuigend aan het duel met Costa Rica. De favoriet werd zelfs brutaal onder druk gezet door de, op voorhand gezien, zwakste schakel van groep D. Na een kwartier werd Uruguay, dat niet goed speelde, tweemaal gevaarlijk uit standaard situaties. De eerste vrije trap werd raakgekopt door Godín, maar die stond buitenspel. Een minuut later werd een voorzet slecht weggewerkt door de verdediging van Costa Rica en viel de bal voor de voeten van Cavani. De spits haalde hard uit, maar zag zijn inzet over de deklat vliegen.

Na 23 minuten kreeg het niet overtuigende Uruguay een cadeautje. Lugano was naar voren gekomen bij een vrije trap en werd onreglementair onderuit getrokken door een Costa Ricaan. Penalty voor Uruguay. Niet Forlan, maar Cavani ging achter de bal staan. De spits bleef heel rustig en schoot de bal beheerst in de rechteronderhoek: 1-0.

Meteen na het doelpunt werd Campbell heel bedrijvig. De Costa Ricaanse sterspeler zorgde met zijn dribbels voor gevaar. Een schot van hem vanaf circa 25 meter vloog een kleine meter langs de rechterkruising. Het was een voorbode voor meer. Na rust kwam Costa Rica namelijk terug. Uruguay bleef matig spelen en Costa Rica bleef opportunistisch voetballen, en met succes.

In de 54ste minuut konden de duizend meegereisde Costaricanen juichen, Een geweldige aanval over de rechterkant eindigde met een voorzet. De bal kwam terecht bij Campbell, die stond opgesteld bij de penaltystip. De ster van Costa Rica bleef rustig en schoot de bal diagonaal binnen: 1-1. Dit had niemand vooraf gedacht. Maar het werd nog absurder.

Drie minuten na de gelijkmaker was het weer raak voor Costa Rica. Een vrije trap op circa 25 meter van het doel belandde bij de tweede paal, waar de ingelopen Duarte zich ontdeed van Stuani en al vallend de bal achter doelman Muslera kopte: 1-2. Ondanks vele wissels kwam een offensief van Uruguay niet uit de verf. Vijf minuten voor tijd werd het nog erger voor Uruguay. Invaller Urena werd met een mooie pass van uitblinker Campbell weggestuurd en schoof de bal slim langs de uitkomende Muslera: 1-3. Maxi Pereira deelde nog een schop uit aan Campbell en kreeg rood.

Oscar Duarte met de 1-2. (Pro Shots/Action Images)

Uruguay

1 - 3

Costa Rica

 24' Cavani(pen)    54' Campbell 
 57' Duarte 
 84' Urena 
 
 Gele kaart: Lugano, Gargano, Cáceres (Uruguay)
 Rode kaart: M.Pereira (90+4) (Uruguay)
 
Stadion: Estádio Castelão, Fortaleza
Toeschouwers: 58679
Arbiter: Brych (Dui)
 
Opstelling:   Opstelling:
Muslera
M.Pereira
Lugano
Godín
Cáceres
Stuani
Gargano (González/ 60)
Arévalo
C.Rodríguez (Hernández/76)
Cavani
Forlán (Lodeiro/60)
  Navas
Gamboa
Duarte
G.Gonzalez
Umana
Díaz
Ruiz (Urena/83)
Borges
Tejeda (Cubero/75)
Bolanos (Barrantes/89)
Campbell

Maxi Pereira kan vertrekken na deze actie tegen Joel Campbell. (Bron: Vine)

Nieuw veiligheidssysteem brandstof in de Formule 1

In de Formule 1 zal binnenkort een nieuw veiligheidssysteem geïntroduceerd gaan worden. MADMAT moet voorkomen dat brandstoflekkage uitmondt in een vuurzee in de pitbox zoals in 2012 bij Williams na afloop van de Grand Prix van Spanje gebeurde.

MADMAT is een vloer die bestaat uit verschillende lagen. Er zijn gaten ingemaakt waarin de brandstof die over de vloer stroomt in kan vallen. Ook ontsnappen er weinig dampen en zal brandstof niet naar de oppervlakte gaan. Mocht er toch brand ontstaan dan zal deze door de contructie klein worden gehouden en de temperatuur zal liggen op 93 graden Celcius in plaats van 315 graden Celcius. Tot slot zal er weinig rook zijn wat de bestrijding van een brand stukken eenvoudiger maakt.

MADMAT was oorspronkelijk ontwikkeld voor de luchtvaart, maar is inmiddels aangepast voor de Formule 1. Het systeem is mobiel gemaakt en zal ingezet worden op de plaatsen waar de lekkage van brandstof het grootste is. Autosportfederatie FIA zal binnenkort het groene licht geven nu vrijwel alle testen af zijn gerond.

FOK!toen: In-A-Gadda-Da-Vida

Het is vandaag alweer 46 jaar geleden dat het legendarische album In-A-Gadda-Da-Vida van Iron Butterfly verscheen. Een album dat vooral bekend zou worden door het ruim 17 minuten durende titelnummer en dat tot de 40 bestverkochte albums aller tijden zou gaan behoren. In FOK!toen vandaag een terugblik op de totstandkoming van deze psychedelische parel en de impact op de hedendaagse muziekscene.

In-A-Gadda-Da-Vida B 2

De vroege jaren
Voor het ontstaan van de band Iron Butterly moeten we terug naar het jaar 1966. Het voorgaande jaar hadden we voor het eerst kennis mogen maken met psychedelische klanken en bands met de meest exotische namen schoten als puntige kaalkopjes uit de grond. The Grateful Dead, The 13th Floor Elevators, Chocolate Telephone Pole, Black Moth Super Rainbow, The Peanut Butter Conspiracy en The Lollipop Shoppe zijn daar goede voorbeelden van. Ook Iron Butterfly was een band die we in één adem met voorgaande bands kunnen noemen. De groep werd in 1966 in San Diego opgericht door Doug Ingle (orgel + zang), Jack Pinney (drums), Greg Willis (basgitaar), Danny Weis (gitaar) en Darryl DeLoach (zang).

In de eerste jaren kende Iron Butterfly nogal wat bezettingswisselingen. Zo verlieten Willis en Pinney eind 1966 de band en werden vervangen door Jerry Penrod en Bruce Morse. Ook Morse zou de band alweer snel verlaten en werd opgevolgd door Ron Bushy (ex-Voxmen). Nadat eind 1967 de opnames voor het eerste album waren voltooid besloten ook Jerry Penrod, Darryl DeLoach en Danny Weis om de groep achter zich te laten. Om hun debuutalbum uitgebracht te krijgen moesten Ingle en Bushy op zoek naar nieuwe muzikanten voor Iron Butterfly.

Bij het verschijnen van de debuutelpee Heavy bestond Iron Butterfly uit Doug Ingle (zang + orgel), Erik Brann (gitaar, achtergrondzang), Lee Dorman (basgitaar, achtergrondzang) en Ron Bushy (drums). Het was ook rond deze tijd dat de groep een ontmoeting heeft met gitarist Jimmy Page, die op dat moment in The New Yardbirds speelde en op zoek was naar een nieuwe bandnaam. Page zou later in meerdere interviews erkennen dat het mede door de band Iron Butterfly kwam dat hij het idee kreeg voor de naam Led Zeppelin. De bands zouden elkaar weer ontmoeten in Fillmore East in New York bij de eerste Amerikaanse tournee van Led Zeppelin in 1968.

De Amerikaanse elpee van Iron Butterfly
De Amerikaanse elpee van Iron Butterfly

In-A-Gadda-Da-Vida
Op 27 mei 1968 gaan de mannen van Iron Butterfly naar de Ultrasonic Studios in Hempstead, Long Island, New York, om daar opnames te maken voor hun tweede album. De mannen moesten nogal lang wachten voordat producer Jim Hilton in de studio aankwam en was daarom maar begonnen met het spelen van een soundcheck voor studiotechnicus Don Casale. Gelukkig was Casale zo slim om hier een opname van te maken, want de 17 minuten durende soundcheck zou het indrukwekkende titelnummer van de plaat worden, die op volle lengte op kant B van de elpee terug te vinden is.

De Franse elpee van Iron Butterfly
De Franse elpee van Iron Butterfly

In the Garden of Eden
Over het ontstaan van de titel 'In-A-Gadda-Da-Vida' bestaan meerdere verhalen. Zo denken velen dat zanger Doug Ingle dronken was tijdens de opnames van het nummer en zodoende niet de precieze titel 'In the Garden of Eden' kon onthouden en er zodoende maar 'In-A-Gadda-Da-Vida' van had gemaakt. Op de her-uitgave van de elpee van Iron Butterfly uit 1995 komen we het ware verhaal tegen. Ingle was stoned en dronken toen hij de titel van het nummer voor het eerst aan Bushy vertelde. Deze schreef op wat hij kon opmaken uit het warrige taalgebruik van Ingle en zo werd In-A-Gadda-Da-Vida de titel van de plaat.

Met liedjes zoals 'Flowers and Beads' en 'Termination' was Iron Butterfly ook één van de grondleggers voor de Amerikaanse flower power-scene. Ook was het toetsenwerk van Doug Ingle, wiens vader organist in de kerk was, van grote invloed op het geluid van de band en doet ook meer dan eens denken aan de muziek van The Doors. Vooral bij 'In-A-Gadda-Da-Vida' en 'My Mirage' is dat goed te horen.

Toen de plaat op 14 juni 1968 in de Amerikaanse platenwinkels kwam te liggen was het een kaskraker van jewelste. De elpee zou de daaropvolgende twee jaar in de hoogste regionen van de album charts blijven rondzweven en ging uiteindelijk meer dan 30 miljoen keer over de toonbank. In-A-Gadda-Da-Vida was dan ook de allereerste elpee die de platina status zou behalen in de muziekgeschiedenis.

De Nederlandse single van In-A-Gadda-Da-Vida
De Nederlandse single van In-A-Gadda-Da-Vida

In-A-Gadda-Da-Vida was daartegen ook de doodsteek voor Iron Butterfly die het immense succes van de plaat nooit meer zouden kunnen evenaren. Op Led Zeppelin IV na was In-A-Gadda-Da-Vida ook de bestverkochte elpee op Atlantic Records. De single van 'In-A-Gadda-Da-Vida' werd in diverse landen uitgebracht maar was het meest succesvol in Nederland, waar het liedje op 5 september 1970 in de Top 40 verscheen, waarin het acht weken zou blijven staan en tot de zevende plaats zou weten te klimmen.

Het album
Kant A:
1. Most Anything You Want
2. Flowers and Beads
3. My Mirage
4. Termination
5. Are You Happy

Kant B:
1. In-A-Gadda-Da-Vida

Een Nederlandse her-uitgave van de single
Een Nederlandse her-uitgave van de single

De single
Van de single van 'In-A-Gadda-Da-Vida' bestaan diverse uitvoeringen. De meest bekende single is de versie van 2 minuten en 53 seconden. In Nederland verscheen echter een single met een edit van 4 minuten en 14 seconden. Ook bestaat er nog een single met een uitvoering van 5 minuten en 4 seconden.

Nog een Nederlandse her-uitgave van de single
Nog een Nederlandse her-uitgave van de single

Ook komen we 'In-A-Gadda-Da-Vida' in meerdere lengtes op verzamelalbums tegen. Zo staat op de verzamelelpee Pop Classics 2 op EVA Records een versie van 'In-A-Gadda-Da-Vida' van 10 minuten en 26 seconden. Ook kennen we dit hypnotiserende stuk muziek uit de ijzingwekkende finale van de film Manhunter en zo komen we dan ook een 8 minuten en 20 seconden durende versie van het nummer tegen op de soundtrack van deze geweldige film.

De langste versie van 'In-A-Gadda-Da-Vida' zou in 1969 op hun live-album verschijnen en klokt af op precies 19 minuten.

De Covers
In 1980 brengt de discoband Boney M. de single 'Children of Paradise' uit. Op de achterkant van de single treffen we het nummer 'Gadda-Da-Vida' aan. De single zou in Duitsland de 11e plaats halen in de hitlijsten maar in Groot Brittannië was het hun minst succesvolle single en kwam niet verder dan de 66e plaats in de Top 100.

Op de 12" maxisingle was 'Gadda-Da-Vida' de A-kant van de plaat en was in menig discotheek en drive-in show in een stomende remix van 9 minuten te horen. In Japan zou Boney M met 'Gadda-Da-Vida' wel een hit scoren. Alleen in Frankrijk werd de plaat met de correcte titel uitgebracht: 'In-A-Gadda-Da-Vida'.

Boney M.
Boney M.

De single van Boney M zou ook voor de nodige ophef zorgen omdat al snel bekend werd dat geen van de originele leden van de groep op de plaat te horen waren. Nu weten we dat Boney M, net als Far Corporation ('Stairway To Heaven') en Millie Vanilli, het geestenkindje was van de Duitse producer Frank Farian, maar dat was in die tijd nog een publiek geheim. Je kunt je voorstellen dat nogal wat mensen zich bedrogen voelden toen het wereldschokkende nieuws naar buiten kwam. Gelukkig zou het niet tot openbare platenverbrandingen of andere bloedige protesten leiden.

De meest brute uitvoering van 'In-A-Gadda-Da-Vida' komen we in 1987 tegen op de soundtrack van de film Less Than Zero. Niemand minder dan de epische metalband Slayer beukt de pannen van het dak met hun versie van het nummer van Iron Butterfly.

De soundtrack van Less Than Zero
De soundtrack van Less Than Zero

Ook van de band Blind Guardian verschijnt in 2006 een uitvoering van 'In A Gadda Da Vida' op hun Fly-EP.

Een andere uitvoering van die ook zeker op FOK! door velen zal worden gewaardeerd is de uitvoering van niemand minder dan Bart Simpson. In de episode Bart Sells His Soul zien en horen we hoe het lied wordt verbouwd tot een stevig stuk gospel getiteld 'In the Garden of Eden'.

Darter Anderson wint in Coventry

Darter Gary Anderson heeft zaterdag in Coventry de elfde Players Championship van 2014 op zijn naam geschreven. Het is al weer de vijfde Pro Tour-zege van Anderson dit kalenderjaar. De Schotse darter versloeg in de finale zijn landgenoot Robert Thornton met 6-2.

Anderson won in de halve finale met 6-4 van Ronny Huybrechts en Thornton won met 6-3 van Joe Cullen. Benito van de Pas was de beste Nederlander. Hij ging er in de kwartfinale uit tegen Cullen (3-6). Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld, de winnaars van het WK voor teams, strandden in de vierde ronde tegen respectievelijk Huybrechts en Thornton. Ook Christian Kist ging er in de vierde ronde uit. Hij verloor van Ronnie Baxter.

De Player Championships maken samen met European Tour en de UK Open Qualifiers deel uit van de PDC Pro Tour. Darttoernooien die vooral op de vloer worden gespeeld. Zondag staat de twaalfde Player Championship op het programma. 

Ramos gelooft nog in wereldtitel

Ondanks de zware nederlaag tegen Nederland gelooft Sergio Ramos nog altijd in een nieuwe wereldtitel voor Spanje. "De jongens zijn meer een collectief dan ooit", zo zei de verdediger vandaag.

"Het succes van deze groep hangt onder andere af van hoe we reageren op grote tegenvallers", vervolgde Ramos. "Er wordt veel van ons verwacht en we hopen dat de fans en ons land achter ons blijft staan."

"We zijn nog niet naar huis gestuurd. We blijven dromen van de titel, totdat het niet meer mogelijk is. De start was een nachtmerrie. We lijden, maar we hebben de motivatie en honger om weer door te gaan," aldus de Spanjaard.

Sj÷str÷m klopt Kromowidjojo opnieuw

Sarah Sjöström is voor de tweede keer in twee dagen te sterk geweest voor Ranomi Kromowidjojo. De Zweedse won bij het Zevenheuvelentoernooi in Rome vandaag ook de 100 meter vrije slag.

Sjöström, die gisteren ook al de 50 meter vrije slag won, tikte vandaag 53,19 seconden als eerste aan. Kromowodjojo moest ook haar landgenote Femke Heemskerk voor laten gaan. Die werd tweede in 53,50, Zelf noteerde ze een tijd van 53,86. Ook Inge Dekker (54,64) en Maud van der Meer (55,62) zwommen mee in de finale.

Meppelink en Van Iersel naar halve finale in Moskou

Beachvolleybalsters Madelein Meppelink en Marleen van Iersel hebben zich zaterdag geplaatst voor de halve finale van de Grand Slam in Moskou. Het duo dat vorige week Europees kampioen werkte vandaag maar liefst drie partijen af. 

De dag begon met een zege op het Russische duo Ekaterina Syrtseva en Alexandra Moiseeva (9). Het werd 19-21, 21-19 en 15-7. In de achtste finales won het Nederlandse koppel opnieuw van twee Russinnen. Evgenia Ukolova en Maria Prokopeva (10) werden met 21-17 en 21-12 verslagen. 

Meppelink en Van Iersel zijn als dertiende geplaatst in Moskou. In de kwartfinale werd van het Braziliaanse duo Juliana Felisberta en Maria Antonelli (20) gewonnen met 21-11 en 23-21. Voor een plek in de finale wacht zondagmorgen het Amerikaanse koppel April Ross en Kerri Walsh (2). Walsh is drievoudig olympisch kampioen en Ross pakte tijdens de Olympische Spelen in Londen een zilveren medaille. 

Er kwamen zaterdag nog twee andere Nederlandse duo's in actie. Jantine van der Vlist & Rimke Braakman verloren in de eerste eliminatieronde en bij de heren kwamen Jon Stiekema en Christiaan Varenhorst tot de achtste finales. 

Meer Nederlanders met grotere schulden

Het aantal mensen met grote financiële problemen is vorig jaar met vijfduizend toegenomen tot 89.000. Ook de hoogte van de schulden is gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit de Schuldenmonitor 2013 van de Raad voor Rechtsbijstand, meldt Nieuwsuur zaterdagavond.

In 2011 meldden zich 76.000 mensen met grote financiële problemen. Een jaar later waren dat er al 84.000 en vorig jaar liep dat aantal op naar 89.000. De gemiddelde hoogte van de schulden was drie jaar geleden 32.000 euro en in 2012 34.000 euro. Vorig jaar lag het gemiddelde op 38.000 euro.

Uit de monitor blijkt ook dat bij de gemeentelijke schuldhulpverlening steeds meer mensen afvallen. Hoeveel mensen afhaken is niet bekend. De Hogeschool Utrecht onderzoekt waarom mensen afhaken of niet bij de schuldsanering terechtkunnen.

De Schuldenmonitor wordt nog voor de zomer aan de Tweede Kamer aangeboden.

EO Jongerendag trekt 27.000 feestvierders

Ruim 27.000 jonge christenen hebben zaterdag in het GelreDome in Arnhem de 40e editie van de EO Jongerendag gevierd. De organisatie is blij met zoveel bezoekers en liet weten dat het evenement zonder incidenten is verlopen.

Traditioneel komen duizenden jongeren af op het muzikale festijn, dat dit jaar als thema had: 'One': samenéén zijn in het geloof in God. De jongeren hebben samen gezongen en er waren optredens van onder meer Newsboys, Rend Collective en Matt Redman.

Vorig jaar kwamen ruim 25.000 jongeren naar het GelreDome in Arnhem.

Vijftig doden bij verkiezingen Afghanistan

Geweld rond de presidentsverkiezingen in Afghanistan heeft zaterdag aan bijna vijftig mensen het leven gekost. Dat heeft de Afghaanse kiescommissie bekendgemaakt. De kiescommissie deelde voorts mee dat het opkomstcijfer op zo'n zestig procent ligt.

Meer dan zeven miljoen van de twaalf miljoen kiesgerechtigde Afghanen hebben hun stem uitgebracht om een opvolger te kiezen voor huidig president Hamid Karzai.

Onder de doden zijn twintig burgers, vijftien militairen en elf agenten, zei minister van binnenlandse zaken Umar Daudzai. Toch sprak hij van een overwegend vreedzame stembusgang.

Allo Allo-acteur Sam Kelly overleden

De Britse acteur Sam Kelly is overleden. Kelly is vooral bekend van zijn rol in de Britse komedieserie Allo Allo. De acteur is 70 jaar geworden.

Kelly was al langer ziek. Hij overleed zaterdagochtend, liet zijn agent aan de BBC weten. De acteur laat geen familie na, maar wel veel vrienden die hij als zijn familie zag, aldus zijn agent. "Zijn dood is een groot verlies voor hen en het acteervak."

De succesvolle serie Allo Allo werd tussen 1982 en 1992 uitgezonden op de BBC. De in Manchester geboren Kelly speelde de rol van kapitein Hans Geering.

Goos breekt heup tijdens Ronde van Zwitersland

Wielrenner Marc Goos van Belkin heeft in de proloog van de Ronde van Zwitserland zijn heup gebroken. Goos viel tijdens een afdaling van de tijdrit. De 23-jarige coureur is zo'n zes weken uit de roulatie.

Volgens berichten van zijn ploeg Belkin ondergaat Goos vanavond nog een operatie. In 2011 brak Goos ook al zijn heup. Toen in de Franse wielerkoers Mi-Août en Bretagne. Goos staat sinds 2013 onder contract bij Belkin. Dit jaar reed hij de Giro. Hij reed hem verdienstelijk uit met een 35ste plek in het eindklassement.

[WK Hockey] Koninklijke felicitaties voor hockeysters

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben koninklijke felicitaties ontvangen voor hun zaterdag behaalde wereldtitel. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brachten die via Twitter over. "Van harte gefeliciteerd aan de Nederlandse hockeysters met het winnen van het WK, wat een topprestatie!"

Eerder had ook minister-president Mark Rutte Twitter al gebruikt om zijn blijdschap over de behaalde wereldtitel duidelijk te maken. "Oranje wint opnieuw! Een geweldige prestatie van onze #hockeyvrouwen. Van harte gefeliciteerd!" schreef hij.

[Groep C] Uitslag Colombia - Griekenland

Colombia had weinig moeite om de eerste drie punten van het WK binnen te slepen. Tegen een zwak Griekenland werd het in Belo Horizonte 3-0 voor de Colombianen.

Al na zes minuten kon Colombia de talrijke fans in het stadion Mineirao in Belo Horizonte laten juichen. Na een geweldige pass van Rodríguez kwam de bal uiteindelijk bij Armero terecht. Die schoot niet al te hard op doel, maar via een Grieks been rolde de bal er toch in voor de 1-0.

In het vervolg van de tweede helft zakte Colombia af en toe ver terug op eigen helft en lieten zodoende de Grieken het spel maken. Dat lukte de ploeg van Fernando Santos nauwelijks. Het tempo lag enorm laag en de Colombiaanse verdediging oogde solide, terwijl de counters van de Colombianen levensgevaarlijk waren.

De grootste kans voor de Grieken kwam op slag van rust, toen Samaras de bal goed vrijmaakte voor Kone, die met een mooi schot vanaf een meter of twintig de Colombiaanse doelman Ospina aan het werk zette. Na een uur spelen werd de wedstrijd vroegtijdig beslist. Gutiérrez tikte van dichtbij een corner binnen en verdubbelde daarmee de voorsprong voor Colombia.

De Grieken kregen direct de kans om terug in de wedstrijd te komen, maar een kopbal van Gekas belandde op de lat. De spits kon meteen daarop naar de kant. Zijn vervanger was Mitroglou, die niet fit genoeg was om te beginnen.

Colombia kon daarna naar hartenlust wisselen. Zo kwamen Jackson Martínez van FC Porto en PSV'er Santiago Arias in het veld. De geelhemden speelden de wedstrijd vervolgens eenvoudig uit en maakten in blessuretijd via uitblinker Rodríguez de 3-0. Zo heeft de concurrentie kunnen zien dat de ploeg van José Pekerman een sterke indruk maakt.

Colombia

3 - 0

Griekenland

 5' Armero
 58' Gutiérrez
 90+3' Rodríguez
   
 
 Gele kaart: Sánchez (Colombia), Papastathopoulos, Salpingidis (Griekenland)
 
Stadion: Estádio Mineirão, Belo Horizonte
Toeschouwers: 57174
Arbiter: Geiger (VS)
 
Opstelling:   Opstelling:
Ospina
Zúniga
Zapata
Yepes
Armero (Arias/74)
Cuadrado
Sánchez
Rodríguez
Aguilar (Mejía/68)
Ibarbo
Gutiérrez (Martínez/76)
  Karnezis
Torosidis
Manolas
Papastathopoulos
Holebas
Salpingidis (Fetfatzidis/57)
Maniatis
Katsouranis
Kone (Karagounis/78)
Samaras
Gekas (Mitroglou/64)

Protest tegen wapenbezit in New York

Honderden demonstranten hebben zaterdag in New York een protestmars gehouden op de Brooklyn Bridge. Zij eisen strengere wapenwetgeving.

Aan de mars namen familieleden en nabestaanden deel van de slachtoffers van het bloedbad in 2012 in de school Sandy Hook in Newtown, in de staat Connecticut. In totaal begonnen zo'n duizend betogers aan de mars, die ging van het centrum van het stadsdeel Brooklyn, over de brug en richting het stadhuis. Voormalig burgemeester van New York Michael Bloomberg steunde de demonstranten.

Volleyballers winnen ook tweede wedstrijd van TsjechiŰ

De Nederlandse volleyballers hebben in de World League opnieuw gewonnen van Tsjechië. In het Tsjechische Chomutov won de ploeg van trainer Edwin Benne met 3-1 (25-21, 25-15, 24-26, 25-13). In tegenstelling tot vrijdag won Nederland vrij gemakkelijk.

Vrijdag speelden de volleyballers van Nederland ook al tegen Tsjechië en wonnen toen na vijf sets. Ditmaal wonnen de Nederlanders de eerste twee sets met weinig moeite. In de derde set had Nederland een setpunt op 24-23, maar Tsjechië pakte in extremis de set: 24-26. In de vierde set had Nederland niks meer te duchten van de Tsjechen: 25-13.

Volgend weekeinde speelt Nederland in de World League twee keer tegen Portugal.

[WK Hockey] Keepster Sombroek trots na toernooi zonder tegengoal

Joyce Sombroek leverde op het WK hockey wel een heel bijzondere prestatie. De keepster van Nederland sloot het toernooi in Den Haag af zonder tegengoal. "Dat is bizar en maak je niet vaak mee", jubelde ze na de met 2-0 gewonnen finale tegen Australië.

Nederland kreeg alleen in de slotfase van de groepswedstrijd tegen Japan een doelpunt tegen, maar op dat moment stond tweede keepster Larissa Meijer even onder de lat. "Ik ben belangrijk voor het team en dat is een fijn gevoel", zei Sombroek. "Ik weet dat ik een heel goed toernooi heb gehad."

Opvallend genoeg ging de prijs voor beste keepster op het WK aan de neus van Sombroek voorbij. De voorkeur van de jury ging uit naar de Australische keepster Rachael Lynch, die haar ploeg in de halve finale redde tijdens de shoot-outs tegen de Verenigde Staten.

"Natuurlijk was een persoonlijke prijs leuk geweest, maar Rachael is ook een hele goede keepster", bleef Sombroek sportief. "En ze heeft het misschien ook wat drukker gehad dan ik."

Oranje-reserves trainen voluit na zege op Spanje

De reserves van het Nederlands elftal hebben vanochtend Braziliaanse tijd een felle training afgewerkt. Terwijl de basiself zich aan de zijlijn afzijdig hield en wat uitfietste en oefeningen deed, was bondscoach Louis van Gaal scherp op een strakke training van de overige spelers. Oranje was vrijdagavond na de wedstrijd meteen teruggevlogen naar Rio de Janeiro.

De selectie betrad het trainingsveld van Flamengo onder luid applaus van de ballenjongens. De twaalf reservespelers kregen een vol programma voorgeschoteld. Eerst werd er, in de warme Braziliaanse zon, zowel met links als rechts afgerond. Daarna volgde een partijvorm, waarbij doelman Michel Vorm een goede indruk maakte.

Ondertussen genoten de basisspelers nog na van de zege op Spanje. Vooral aanvoerder Robin van Persie was terug in Rio erg relaxt, waar hij de training gebruikte om met de aanwezige kinderen van de spelers een partijtje te spelen en penalty's te nemen.

[WK Hockey] Caldas: "Deze groep is fenomenaal"

Max Caldas kwam na het veroveren van de wereldtitel met Oranje superlatieven tekort om zijn speelsters te prijzen. "Deze groep is fenomenaal", vertelde hij na de 2-0 zege op Australië. "We zitten op een ongelooflijk hoog niveau. Mijn rol daarin is achter de schermen en heel minimaal. Deze groep heeft het gedaan."

Caldas stond ook nog even stil bij de minder leuke kanten van zijn vak. "Ik denk nu ook aan de afvallers en aan de gesprekken die ik met hen heb gevoerd", vertelde hij alvorens de namen op te sommen. "Dat hoort er ook bij"

Als regerend olympisch- en wereldkampioen wordt het steeds lastiger voor Nederland om nog progressie te boeken, beseft Caldas. "De stappen die je nu nog kan maken zijn zo klein dat ze soms zelfs onzichtbaar zijn. En we moeten opletten voor de landen die komen opzetten, zoals Australië en de Verenigde Staten."

Ook op weg naar het volgende grote doel zal Caldas niet schromen om door te selecteren in zijn groep. "Ik ben altijd op zoek naar de beste speelsters en vooral naar het beste team. Voor mij is de weg naar de Olympische Spelen in Rio nu al begonnen."

Spanjaard Lˇpez bereikt finale Queens

De Spanjaard Feliciano López heeft de finale van het tennistoernooi in Queens bereikt. In de halve finale rekende hij af met de Tsjech Radek Stepanek: 7-6 (7) en 6-4. De Bulgaar Grigor Dimitrov is de andere finalist. Hij won in zijn halve finale van Stanislas Wawrinka.

López en Stepanek hielden elkaar lang in evenwicht. In de eerste set bleven breaks uit, waardoor er een tiebreak gespeeld moest worden. López nam daarin een ruime 6-3 voorsprong, maar had vijf setpunten nodig om de set naar zich toe te trekken. In het tweede bedrijf brak López Stepanek in de zevende game.

De 32-jarige López won in zijn loopbaan twee ATP-titels. Verder haalde hij driemaal de kwartfinale van Wimbledon.

[WK Hockey] Lammers blij met 'droomafscheid' bij Oranje

Kim Lammers nam zaterdag op een onvergetelijke manier afscheid als international van het Nederlandse hockeyteam. De aanvalster maakte in de WK-finale tegen Australië, wat haar tweehonderdste interland was, de bevrijdende 2-0. "Het is geweldig om op deze manier afscheid te kunnen nemen als tophockeyster. Hier had ik alleen maar van kunnen dromen."

De 33-jarige Lammers weet zeker dat ze het leven als topsportster gaat missen. "Het is zo mooi om met een groep toe te werken naar grote successen", zei ze met betraande ogen op de persconferentie. "Dat maak je alleen maar mee in de sport." Lammers begint nu aan een nieuwe carrière. Ze gaat een leidinggevende functie bekleden bij het Ronald McDonald Kinderfonds in Amsterdam.

Een groot deel van het succes van Oranje is volgens Lammers te danken aan het werk van Max Caldas. "Hij is een koning in het smeden van een team", prees ze de bondscoach. "Vorig jaar hebben we op het mislukte EK een goede les geleerd. Vooral dankzij Max hebben we het daarna goed opgepakt."

Martin verslaat Dumoulin in Zwitsersland

Tony Martin heeft de proloog in de Ronde van Zwitserland gewonnen. De wereldkampioen tijdrijden was zes seconden sneller dan Nederlander Tom Dumoulin, die tweede werd. Rohan Dennis uit Australië werd derde, hij gaf dertien seconden toe. Fabian Cancellara stelde teleur met een vierde plek.

De favorieten voor de eindzege startten allemaal vroeg in verband met het mogelijke slechte weer later op de dag. Bauke Mollema deed goede zaken in het klassement. Hij werd zevende op 22 seconden en pakte tijdwinst op concurrenten Bradley Wiggins en wereldkampioen Rui Costa. Concurrent Domenico Pozzovivo pakte wel tijdwinst op Mollema, hij was drie seconden sneller dan onze landgenoot.

De Ronde van Zwitserland eindigt volgende week zondag. Naast Mollema en Dumoulin staan onder andere onze landgenoten Steven Kruijswijk, Stef Clement, Laurens ten Dam en Tom-Jelte Slagter aan de start.

Rugzak vermiste vrouwen Panama gevonden

Hulpdiensten hebben vrijdag in Panama een rugzak gevonden met bezittingen van de vermiste Nederlandse vrouwen. Dat heeft Betzaida Pittí, die namens het Panamese openbaar ministerie het onderzoek naar de verdwijning aanvoert, zaterdag op een persconferentie gezegd.

In de rugzak, die in een rivier werd aangetroffen, zat onder meer een identiteitsbewijs van Lisanne Froon, een camera, twee mobiele telefoons, twee brillen en 83 dollar. Van de Nederlanders ontbreekt verder elk spoor. Het OM stelt nu zo snel mogelijk een team samen met specialisten die terugkeren naar het moeilijk begaanbare gebied voor verder onderzoek.

De rugzak is gevonden in de gemeenschap Alto Romero in de regio Culebra, waar het Pianista Trail op uitkomt. Op deze route wilden Kris Kremers en Lisanne Froon vermoedelijk op 1 april gaan wandelen. Sindsdien zijn zij spoorloos. De rugzak werd aanvankelijk gesignaleerd door een indiaan die in de rivier aan het baden was. Hij alarmeerde de autoriteiten.

Zaterdag keerden de hulpdiensten die de rugzak vonden terug. Het is nog onduidelijk wanneer een nieuw team naar de vindplaats vertrekt.

De families spreken in een reactie van een doorbraak. Ze laten via een woordvoerder weten dat de spanning door de vondst groot is, 'aangezien dit het eerste aanknopingspunt is sinds de mysterieuze verdwijning'. "Vanuit hier kan het onderzoek verder", staat in een verklaring op de website van de stichting Vind Kris en Lisanne.

Beckenbauer niet welkom op WK

Franz Beckenbauer mag geen wedstrijden bezoeken op het WK in Brazilië. "Ik neem aan dat ik niet langer welkom ben bij de FIFA", zegt de Duitser, die voor negentig dagen geschorst werd door de wereldvoetbalbond omdat hij weigert mee te werken aan het onderzoek naar corruptie rond de toewijzing van het WK in 2022 aan Qatar.

De schorsing betekent dat Beckenbauer niet meer uitgenodigd mag worden voor WK-duels en ook niet op eigen houtje wedstrijden mag bezoeken. De Duitser, die een stem had in de toewijzing van het WK in 2022, weigert bekend te maken op wie hij heeft gestemd.

Beckenbauer won het WK twee keer, eenmaal als speler (1974) en eenmaal als trainer (1990).

Lof VS voor Afghaanse stembusgang

De tweede stemronde in de Afghaanse presidentsverkiezingen is voor het land een grote stap op het 'democratische pad'. Dat heeft het Witte Huis zaterdag gezegd. Washington prijst de 'moed en vastberadenheid' van de Afghaanse bevolking.

De secretaris-generaal van de NAVO, Anders Fogh Rasmussen, sprak woorden van gelijke strekking. "Vanaf het begin zijn deze verkiezingen geleid door Afghanen, beveiligd door Afghanen, voor de toekomst van de Afghanen. Het Afghaanse volk kan trots zijn op wat het heeft bereikt."

De twee overgebleven kandidaten in de presidentsverkiezingen, voormalig minister van buitenlandse zaken Abdullah Abdullah en oud-minister van financiën en ex-medewerker van de Wereldbank Ashraf Ghani Ahmadzai, zijn beiden voorstander van het sluiten van een veiligheidspact met de Verenigde Staten. Dat moet ervoor zorgen dat ook na 2014 Amerikaanse troepen, zo'n tienduizend man in totaal, in Afghanistan blijven om het Afghaanse leger te ondersteunen en op te leiden.

Klein negeert oproep 50Plus-leden

Norbert Klein is nog steeds niet van plan zijn zetel in de Tweede Kamer op te geven. Dat zegt hij in reactie op een motie waarin hij daartoe door zijn vroegere partij 50Plus werd opgeroepen. De motie werd zaterdag op een extra ledenvergadering door een grote meerderheid gesteund.

Klein was zelf niet bij de ledenvergadering. Tegen de NOS zegt hij dat hij de commotie begrijpt, maar niet van plan is uit de Kamer te vertrekken. "Ik heb getekend voor het verkiezingsprogramma van 50Plus en daar zal in in de Kamer aan blijven werken."

Klein zegde donderdag zijn lidmaatschap van 50Plus op. Door zijn lidmaatschap op te zeggen wil Klein naar eigen zeggen een royementsprocedure voorkomen, omdat dat 50Plus verder zou beschadigen. Hij blijft in de Tweede Kamer actief als de fractie 50Plus/Klein.

Milieuactivisten opgepakt bij kolencentrale

Ruim twintig milieuactivisten zijn zaterdagmiddag aangehouden rond de kolencentrale van Nuon in Amsterdam. Ze waren het terrein aan de Hemweg opgegaan terwijl dat verboden is, laat een woordvoerder van de politie weten.

De activisten namen deel aan de zogenoemde Climate Games, een spel waarmee activisten punten kunnen verdienen door onder meer vlaggen te plaatsen op verschillende delen van het 'speelveld'. De organisatie omschrijft het spel ook wel als 'levend Stratego'. Zo'n honderd mensen deden mee.

Aan het einde van de actie ketenden enkele activisten zich vast aan een spoorrails op het complex in het Westelijk Havengebied. De politie heeft ze losgemaakt en aangehouden.

De arrestanten zijn meegenomen naar een politiebureau, waar proces-verbaal tegen ze wordt opgemaakt. Waarschijnlijk mogen ze in de loop van de avond weer naar huis. "Maar dat is niet met zekerheid te zeggen. Het kan per persoon verschillen", aldus de woordvoerder.

[WK Hockey] Hoog verkozen tot beste speelster van het WK

Naast het binnenhalen van de wereldtitel door de Oranjevrouwen, viel zaterdag een aantal speelsters persoonlijk in de prijzen op dit wereldkampioenschap. Drie Nederlandse hockeysters werden in het zonnetje gezet voor hun individuele prestaties.

Ellen Hoog werd verkozen de beste speelster van het WK. Teamgenoot Kim Lammers viel ook in de prijzen. Haar goal tegen Nieuw-Zeeland werd verkozen tot het mooiste doelpunt van het toernooi. Maartje Paumen gaat er met de topscorersaward vandoor. Paumen scoorde zeven keer in zeven wedstrijden, vier keer uit een strafbal en drie keer uit een strafcorner. Dankzij haar doelpunt in de finale bleef de aanvoerder de Australische Anna Flanagan voor.

Florencia Habif, de 20-jarige Argentijnse verdediger, mocht de prijs voor meest talentvolle speelster in ontvangst nemen. De Australische Rachael Lynch won de prijs voor beste keepster.

Video en plaatjes Middle-earth: Shadow of Mordor

Warner Bros. Interactive Entertainment werkt momenteel aan Middle-earth: Shadow of Mordor. Dit spel zal zich afspelen tussen The Hobbit en The Lord of The Rings. Je zal spelen als Tallion, een ranger. Tallion die ontsnapt is aan de klauwen van de dood heeft speciale "wraith-achtige krachten". Zijn krachten tezamen met het nieuwe "nemesis-systeem" moeten voor unieke ontmoetingen zorgen tussen Tallion en de vijanden.

Middle-earth: Shadow of Mordor komt uit voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc.

Middle Earth: Shadow of Mordor

Middle Earth: Shadow of Mordor 2

Middle Earth: Shadow of Mordor 3

Middle Earth: Shadow of Mordor 4

Middle Earth: Shadow of Mordor 5


Buffon lijkt treffen met Engeland te missen

Gianluigi Buffon kan zaterdag waarschijnlijk niet het Italiaanse doel verdedigen in de WK-wedstrijd tegen Engeland. De Juventus-goalie heeft een enkelblessure opgelopen op de training, laat hij weten via Twitter.

"Er zijn veel manieren om belangrijk te zijn, zelfs als je niet een hoofdrolspeler kan zijn op het veld. Dus succes Salvatore", zegt Buffon, die doelt op Salvatore Sirigu. De doelman van Paris Saint-Germain neemt waarschijnlijk de plek onder de lat in tegen Engeland.

Italië en Engeland hebben allebei een goede start nodig in de zware groep D. Na hun eerste wedstrijd volgen duels tegen Uruguay en Costa Rica.

Dimitrov via Wawrinka naar finale Queens

Grigor Dimitrov heeft de finale van het ATP-toernooi van Queens bereikt. De Bulgaar versloeg in de halve finale de Zwitser Stanislas Wawrinka: 6-2 en 6-4. Wawrinka was als eerste geplaatst.

Dimitrov (4) was over de hele wedstrijd beter dan Wawrinka en was in twee sets snel klaar. Wawrinka won in januari nog de Australian Open, maar werd onlangs op Roland Garros in de eerste ronde al uitgeschakeld.

De andere halve finale op Queens gaat later zaterdag tussen de Tsjech Radek Stepanek en de Spanjaard Feliciano Lopez.

Federer verslaat Nishikori en bereikt finale Halle

Roger Federer heeft zich geplaatst voor de finale van het ATP-toernooi van Halle. De Zwitserse titelverdediger versloeg Kei Nishikori uit Japan in de halve eindstrijd met 6-3 en 7-6 (4).

Federer, de nummer twee van de plaatsingslijst, speelt op het Duitse gras in de finale tegen Alejandro Falla. De Colombiaan versloeg thuisfavoriet Philipp Kohlschreiber in drie sets: 5-7, 7-6 (5) en 6-4.

De kansen voor Falla zijn niet optimaal. De nummer 69 van de wereld verloor alle zes voorgaande ontmoetingen met Federer, die het toernooi van Halle al zes keer op zijn naam schreef.

'Iraanse militairen al in Irak'

Iran heeft in 48 uur tijd bijna tweeduizend militairen naar Irak gestuurd om daar te helpen bij de strijd tegen rebellen van de jihadistische Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIS). Dat meldt The Guardian zaterdag op gezag van een bron bij de Iraakse veiligheidstroepen. De Iraanse president Hassan Rouhani liet eerder op de dag weten dat zijn land Irak zal bijstaan in de strijd.

Vijftienhonderd leden van de Basij-militie, de paramilitaire vleugel van de Iraanse Revolutionaire Garde, zouden vrijdag de grens zijn overgestoken naar het stadje Khanaqin, in de centrale Iraakse provincie Diyala. Nog eens vijfhonderd militieleden trokken het gebied Badra Jassan, in de provincie Wasat, binnen.

Vrijdag werd al bekend dat de Iraanse generaal-majoor Qassem Suleimani, de commandant van het Quds Korps, een elite-eenheid van de Garde, in Bagdad was aangekomen om het toezicht op de verdediging van de Iraakse hoofdstad op zich te nemen.

Opnieuw gameplaybeelden Bloodborne

In samenwerking met Sony Computer Entertainment ontwikkelt Demon's Souls-ontwikkelaar From Software momenteel Bloodborne, het spel dat eerst schuil ging onder de naam Project Beast. In deze nieuwe 'gelekte' beelden kunnen wij wederom aanschouwen hoe de gameplay in elkaar steekt.

De game speelt zich in een oude en duistere stad genaamd Yharnam. Deze stad staat bekend om een oud medicijn. Veel zieke mensen hebben de tocht gemaakt om dit medicijn te vinden. Ook het hoofdpersonage zal deze tocht maken. Helaas komt hij er snel achter dat de stad vervloekt is met een afschuwelijke ziekte. Duistere beesten, monsters en gestoorde mensen zullen er alles aan doen om het je zo moeilijk mogelijk te maken

Het spel komt exclusief naar PlayStation 4.

Westra wint koninginnenrit DauphinÚ

Lieuwe Westra heeft de koninginnenrit in het Critérium du Dauphiné gewonnen. De Nederlander van Astana maakte deel uit van een vroege kopgroep van veertien man. In de laatste klim spatte de kopgroep uiteen. Westra kwam in de laatste kilometers bij Yuri Trofimov en Egor Silin, beiden van Katusha. Westra won vervolgens de sprint van de twee. Vrijdag werd de Fries nog verslagen door de Belg Jan Bakelants en werd hij tweede.

Alberto Contador demarreerde twee kilometer onder de top en pakte twintig seconden op Chris Froome. De voorsprong was net genoeg voor Contador om de leiderstrui over te nemen van de Brit. Wilco Kelderman van Belkin kon het tempo in de laatste anderhalve kilometer niet meer bijhouden. Hij staat zijn derde plek in het klassement af aan de Amerikaan Andrew Talansky.

Door de zege stijgt Westra naar de tiende plek in het algemeen klassement. De coureur liet zaterdag in het Friesch Dagblad weten dat hij na de Dauphiné op hoogtestage gaat in Tenerife. Daardoor laat hij het NK op de weg, dat over twee weken in Ootmarsum gehouden wordt, schieten.

Zondag eindigt het Critérium du Dauphiné met een klimetappe naar Courchevel.

[upd] Dragon Age: Inquisition-demo en interview

Er is een demo getoond van de alpha-versie van Dragon Age: Inquisition. Creative director Michael Laidlaw heeft daarnaast meer informatie over de gameplay vrijgegeven tijdens een interview.

In het interview zegt Laidlaw dat ze goed hebben gekeken naar Skyrim en wat het spel zo aantrekkelijk maakt voor gamers. Bioware denkt dat het in de keuzevrijheid zit en gooit het bewust over een andere boeg. Waar Skyrim je de keuze geeft tussen klassen als mage, warrior et cetera, wil Dragon Age de speler meer keuzevrijheid geven in speelstijl: tactisch of juist meer actie, wie je meeneemt in je groep enzovoorts. In Dragon Age: Inquisition heb je de keuze uit negen personages, waar je er drie van kan meenemen.

Inquisition draait op de Frostbite-engine, die Bioware tot het uiterste wil laten gaan. Het wordt een next gen-ervaring, waar de pc profijt van zal hebben. Laidlaw zegt over de pc-ervaring (7:01), “Let’s make that thing strain!” Het spel kan op de pc met toetsenbord + muis of een controller worden gespeeld.

Dragon Age: Inquisition komt op 7 oktober uit op PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One, Xbox 360 en Windows.

Update: 16:47
Producer Cameron Lee belooft ons 40 verschillende eindes van het spel.

Update: 17:13
De getoonde beelden waren helaas niet van Dragon Age: Inquisition. Onze excuses. Hierbij het juiste filmpje.

Waylon vindt Common Linnets 'prachtige ervaring'

Waylon ziet zijn tijd met The Common Linnets als een 'prachtige ervaring'. "Een mooie samenwerking. En een plaat die we samen gemaakt hebben die te gek is, waar we van kinds af aan al van droomden: dat het land zou luisteren naar countrymuziek", zegt de zanger zaterdag in Volkskrant Magazine.

Waylon vindt het jammer dat hij, op een optreden van volgend weekeinde na, geen onderdeel meer uitmaakt van The Common Linnets. Samen met Ilse DeLange werd hij tweede op het Eurovisie Songfestival en van de zanger had het succes nog even door mogen gaan, maar dat wilde hij dan wel op basis van 'creatieve gelijkwaardigheid'. "Ik wil een volwaardig deel van het duo zijn." DeLange nam bij de promotie van het album een andere zanger in de arm en in heel Nederland werd 'gezocht' naar Waylon.

De zanger was graag op tournee gegaan met DeLange en zag een tweede album ook wel zitten. "Ik wil dan ook mee investeren in dat album, ik wil dan ook een evenredig deel componeren. En ik geloof dat ik daarmee niet iets heel raars vraag", legt hij uit. "Want mijn eigen plaat zet ik daarvoor weg."

Ruzie tussen hem en DeLange is er volgens Waylon nooit geweest. "Laat het heel duidelijk zijn: er is van mij uit absoluut geen wrok naar Ilse toe. De dingen zijn zoals ze zijn. In dit hele verhaal zijn er geen winnaars, er zijn alleen maar verliezers op dit moment."

Geruchten, die onder meer werden aangewakkerd door een stuk in het AD, dat Waylon weer aan de drugs zou zijn worden door hem tegengesproken. "Ik vertel je nu: ik drink niet, ik stap niet en ik gebruik geen rare drugs. Omdat ik weet dat ik dat niet kan", aldus de zanger, die jaren geleden een cocaïneverslaving overwon. "Als er nu een berg coke op tafel zou liggen, zou ik er te sterk voor zijn. Maar er kan een moment komen dat ik niet sterk ben en dan moet het op ook."

Spijt heeft de 34-jarige Waylon nergens van. "Spijt is een zinloze emotie. Dat lijkt luchtig, maar moet ik dan gaan janken? Ik heb nog steeds het mooiste vak ter wereld. Ik ben ook deel van het succes, zonder mij was die plaat er niet gekomen."

TiŰsto twijfelt over gezin

Tiësto weet niet of het stichten van een gezin wel voor hem is weggelegd. De dj, die jaren geleden verloofd was, zet zijn gezondheid op de eerste plek.

"Ik denk er nog steeds wel aan", zegt de 45-jarige Tiësto over het vormen van een gezin in de weekendbijlage van De Telegraaf. "En eerlijk gezegd twijfel ik dan. Kinderen krijgen is het mooiste dat er is, zeggen alle ouders. Maar ik heb best een mooi leven zo, dus misschien ben ik er niet voor in de wieg gelegd."

De dj, die eigenlijk Tijs Verwest heet, besloot het even wat rustiger aan te doen toen zijn huwelijk in 2008 niet doorging en hij niet meer wist wat hij met zijn carrière moest. Last van oververmoeidheid heeft hij nu niet meer. "Ik eet in vergelijking met vroeger nu gezonder, drink minder. Het was vaak verleidelijk om elke avond lekker mee te tanken, waarbij ik ook nog eens flink rookte." Daarmee is hij gestopt. "Het belangrijkste is dat ik nu meer slaap. Ik probeer de balans te vinden. Ik ben er nog niet, maar werk er wel naartoe."

[WK Hockey] Hockeydames pakken titel na zege op AustraliŰ

Nadat ze de olympische titel wonnen, mogen de Nederlandse vrouwen zich sinds zaterdag ook wereldkampioen noemen. In het Kyocera Stadion was Oranje in het duel met Australië de sterkste: 2-0. De laatste keer dat Nederland de wereldbeker veroverde, was in 2006 in Madrid.

In tegenstelling tot de eerste ontmoeting in de poulefase van dit WK liet Australië zich zaterdag vaak terugzakken. De eerste grote kans was dan ook voor Nederland. In de tweede minuut nam Ellen Hoog met een backhandschot het doel van Rachael Lynch onder vuur, maar de goalie voorkwam een vroege openingstreffer. Twee minuten later werd de eerste Nederlandse strafcorner versierd, maar Maartje Paumen verzilverde deze niet. Aan de andere kant waren de Hockeyroos dichtbij een treffer, nadat Jacky Schoenaker een bal van haar stick liet glippen. De verdediger en Joyce Sombroek traden echter meteen handelend op.

Na een klein kwartier was het eerste doelpunt een feit. Roos Drost werd bij een aanval gevloerd, waarna de bal op de stip ging. Paumen hield haar hoofd koel: 1-0. Het aanwezige publiek zag de gastvrouwen vervolgens slordiger worden en Australië profiteerde hiervan door de Nederlandse defensie onder druk te zetten. Nederland hield, mede door Sombroek, haar hoofd koel en bevrijdde zich uit de Australische greep met een treffer. Uitgerekend de pas achttienjarige Xan de Waard gaf voor op de afzwaaiende Kim Lammers. Lynch keerde nog de eerste inzet van de vedette, die ook haar 200ste interland speelde, maar moest de rebound slikken: 2-0.

Na rust toonde de Sombroek wederom een sta-in-de-weg te zijn bij de twee achtereenvolgende corners van de Hockeyroos. Haar collega Lynch moest aan de overzijde vaker in actie komen. De sluitpost reageerde attent op inzetten van Lammers en Kelly Jonker. In het laatste kwartier waren de Oranjevrouwen, die Jonker met een armblessure zagen uitvallen, wederom via Lammers en Van As dicht bij een doelpunt. Maar de verdiende derde treffer bleef uit.

Argentinië legde eerder op de dag beslag op het brons. De Argentijnse dames wonnen de strijd om de derde plek tegen de Verenigde Staten met 2-1.  


Maartje Paumen scoort de 2-0 uit een strafbal en krijgt felicitaties van Roos Drost (m) en Kim Lammers (r) (Foto: PRO SHOTS/Kay Int Veen)

Keizer volgt Korthals op als partijvoorzitter VVD

Henry Keizer is gekozen tot de nieuwe voorzitter van de VVD. Dat gebeurde zaterdag op het congres van de partij in Bussum. Het hoofdbestuur van de VVD had de 53-jarige Keizer al naar voren geschoven als opvolger van Benk Korthals.

Oud-wethouder van Rotterdam Jeannette Baljeu werd gekozen tot vicevoorzitter. De 46-jarige Baljeu is fractievoorzitter van de VVD in Rotterdam en was wethouder in het vorige college.

De partij zocht een nieuwe voorzitter omdat Korthals is gestopt als partijvoorzitter toen zijn termijn in mei afliep. Het was nooit zijn bedoeling geweest om voor een tweede termijn te gaan, schreef de oud-minister eerder in een brief aan het partijbestuur.

De ledenvergadering besloot de nieuwe partijvoorzitter zaterdag zelf te kiezen. Andere kandidaten waren de Haagse verkeerswethouder Peter Smit en oud-wethouder in Utrechtse Heuvelrug Bert Homan. Smit trok zich echter terug omdat er geen referendum kwam. Hij en Homan voelden daar meer voor. Het hoofdbestuur was wel voorstander van een stemming op de algemene vergadering.

Keizer kreeg van de leden 596 stemmen, wat neerkomt op bijna 75 procent. Homan kreeg tweehonderd stemmen.

Henny Huisman heeft spijt van werken voor EO

Henny Huisman heeft spijt dat hij voor de EO heeft gewerkt. De presentator, die groot werd met programma's als de Surpriseshow en de Soundmixshow, kreeg naar eigen zeggen een hoop stront over zich heen toen hij in 2003 voor de omroep een programma over God maakte.

"Ik heb zo veel bagger over me heen gekregen, want je mag in Nederland alles zeggen, maar een programma over God...", vertelt Huisman in de weekendbijlage van De Telegraaf. "Ik ben zelfs serieus met de dood bedreigd door een godsdienstwaanzinnige. Ik ben loyaal geweest aan de EO en heb de stap gemaakt. Zij hebben mij vervolgens ongewoon lullig laten vallen. Omdat ze mij te frivool vonden."

De 62-jarige presentator komt binnenkort weer op tv in een nieuwe versie van de Surpriseshow. Beau Van Erven Dorens presenteert het SBS-programma en voor Huisman is een 'bijrol' weggelegd, zei hij onlangs.

Zijlstra hekelt PvdA-plan vermogensbelasting

Fractievoorzitter van de VVD Halbe Zijlstra heeft zaterdag forse kritiek geuit op de plannen van de PvdA voor een nieuw belastingstelsel waarin rijken meer belasting betalen. Hij noemde het een 'straf op goed gedrag'. "Dat gaan we niet doen", zei hij op het partijcongres in Bussum.

De VVD'er noemde de PvdA niet, maar duidelijk was dat hij refereerde aan plannen van de coalitiegenoot. De PvdA wil een 'belastingverschuiving' waarmee arbeid minder en kapitaal meer wordt belast. De partij vindt de vermogensverdeling in Nederland oneerlijk. "Met kapitaal kun je heel snel veel rijker worden en met arbeid kennelijk niet", zei PvdA-leider Diederik Samsom eerder.

Voor de VVD is echter de grens bereikt. "Hoe vaak moet je die zuurverdiende euro eigenlijk nog belasten? De grens is bereikt: meer kan echt niet", aldus Zijlstra.

De Bakker loot Sijsling in Rosmalen

Tennissers Igor Sijsling en Thiemo de Bakker spelen tegen elkaar in de eerste ronde van het grastoernooi in Rosmalen. Beide spelers zijn aan elkaar gekoppeld door de loting. Het tennistoernooi in Rosmalen is zaterdag begonnen met de kwalificaties.

Sijsling en De Bakker stonden in 2010 ook al tegen over elkaar. Sijsling won toen in de eerste ronde van De Bakker in drie sets. Het wordt voor de Nederlanders hun vijfde ontmoeting tijdens een internationaal toernooi.

Ook Lesley Kerkhove en Michaëlla Krajicek weten wie hun tegenstanders zijn. Kerkhove lootte de Spaanse Garbine Muguruza. Zij haalde onlangs de kwartfinale van Roland Garros. Krajicek moet het opnemen tegen de Slowaakse Jana Cepelova. Beide speelsters hebben een wildcard gekregen om mee te doen aan het hoofdtoernooi.

Jason Biggs zegt sorry tegen Tara Reid

Jason Biggs heeft zijn excuses aangeboden aan Tara Reid. De American Pie-acteur maakte afgelopen week een onaardige opmerking over het lichaam van Reid, die er op foto's die de afgelopen tijd verschenen erg mager uitziet.

In de webshow In Bed with Joan moest Biggs afgelopen week kiezen tussen Tara Reid en Lindsay Lohan. Hij koos voor de laatste en merkte daarbij op dat Lohan 'mooie borsten' heeft. Over Reid had hij minder aardige dingen te zeggen. "Tara's lichaam... ik weet niet wat daarmee aan de hand is. Ik denk dat zij dat ook niet weet."

De acteur zei via Twitter sorry tegen Reid. "Dezelfde tabloids die Tara Reid zonder aarzeling beledigen vanwege haar lichaam, proberen nu een verhaal te maken naar aanleiding van mijn uitspraken, die ik nota bene in een comedyprogramma deed", twitterde Biggs. "Tara Reid, sorry als ik je pijn heb gedaan. Maar denk alsjeblieft ook aan de ironie achter deze 'nieuwsbronnen', die enkel uit zijn op het veroorzaken van een relletje."

Ivanovic bereikt finale in Birmingham

Ana Ivanovic is doorgedrongen tot de finale van het WTA-toernooi in Birmingham. De als eerste geplaatste Servische was zaterdag in de halve finale met 6-1 en 6-4 de baas over de Tsjechische Klara Koukalova (6).

Ivanovic schreef dit jaar al de toernooien van Auckland en Monterrey op haar naam. De nummer 13 van de wereld treft de winnares van het treffen tussen Barbora Zahlavova-Strycova en Casey Dellacqua (16) in de finale in Birmingham.

'Oranjekoorts neemt toe na zege op Spanje'

De monsterzege van Nederland op Spanje van vrijdag zorgt komende week waarschijnlijk voor meer Oranjekoorts in de supermarkt, zo verwacht supermarktdeskundige Joop Holla van marktvorser GfK. De prestaties van het Nederlands elftal zijn volgens hem bepalend voor het succes van Oranjeproducten aan de kassa.

"Je ziet nu al dat er meer auto's met oranje vlaggetjes rondrijden. Nederlanders geloven er weer in. En dat zie ook terug in de supermarkt", zegt hij. "De tompouceverkoop zal hierdoor zeker een impuls krijgen."

Tot nog toe waren Nederlanders volgens Holla nog enigszins terughoudend bij het kopen van Oranjeartikelen. Afgelopen week kochten 660.000 huishoudens een Oranjeproduct in de supermarkt. Dat waren er minder dan in de week voorafgaand aan Koningsdag. Ook vergeleken met eerdere voetbaltoernooien was de Oranjekoorts een stuk lager.

Supermarkten behaalden tot nog toe 16 miljoen euro extra omzet door de verkoop van Oranjeproducten. Zolang Oranje in het toernooi blijft zal dit bedrag toenemen. Mocht Oranje de halve finale bereiken, dan realiseren supermarkten naar verwachting een omzetpiek van 50 miljoen euro, aldus GfK.

'Oranjekoorts neemt toe na zege op Spanje'
'Oranjekoorts neemt toe na zege op Spanje' (Foto: ANP)

President Oekra´ne zint op tegenactie

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft "een adequaat antwoord" op het neerschieten van een militair vliegtuig in het vooruitzicht gesteld. "Iedereen die betrokken is geweest bij de cynische terroristische daad", zal volgens Porosjenko worden gestraft. Zondag is een dag van nationale rouw zei de president.

In de nacht van vrijdag op zaterdag is een vrachtvliegtuig van het type Iljoesjin IL-76 door separatisten in de Oost-Oekraïense stad Loehansk neergehaald. Alle 49 inzittenden, onder wie 40 Oekraïense commando's, zijn om het leven gekomen. De rebellen hebben het toestel twee keer getroffen met een bazooka toen het grote vrachtvliegtuig ging landen.

De gevechten gaan ondertussen zaterdag door, onder meer in de havenstad Marioepol en in de omgeving van Donetsk. Daarbij zou een Oekraïens gevechtsvliegtuig van het type Suchoi Su-25 door de separatisten zijn neergehaald. De piloot zou het dankzij zijn schietstoel hebben overleefd.

President Oekraïne zint op tegenactie
President Oekraïne zint op tegenactie (Foto: ANP)

Hogenkamp verliest finale ITF-toernooi Essen

Richèl Hogenkamp heeft het ITF-toernooi in Essen niet weten te winnen. De als derde geplaatste tennisster uit Doetinchem verloor zaterdag in de finale met 6-2, 4-6 en 6-3 van Mandy Minella (1) uit Luxemburg.

Hogenkamp, die Lesley Kerkhove in de halve finale uitschakelde, speelde voor het eerste sinds augustus een ITF-finale. In het Belgische Koksijde kwam ze toen wel als winnaar uit de strijd.

Clement zeker van Tour de France

Wielrenner Stef Clement rijdt dit jaar de Tour de France. Dat zegt Belkin-ploegleider Nico Verhoeven in het AD. De 31-jarige Clement reed al driemaal de Tour, de laatste keer was in 2009.

"Stef heeft de hele aanlooproute inclusief hoogtestage doorlopen en haalt dit seizoen gewoon zijn niveau", vertelt Verhoeven. Clement start zaterdag in de Ronde van Zwitserland. De selectie van Belkin voor de Tour de France wordt na de Ronde van Zwitserland bepaalt, maar Clement heeft al zekerheid.

Clement won dit jaar een etappe en het bergklassement in de Ronde van Catalonië. Verder is hij drievoudig Nederlands kampioen tijdrijden.

Mogelijk FIFA-straf voor ArgentiniŰ

De Argentijnse voetbalbond kan mogelijk een straf tegemoet zien van wereldvoetbalorganisatie FIFA, vanwege vermoedelijke 'provocatieve of agressieve daden' van spelers van het nationale elftal. Dat heeft de FIFA vrijdag gezegd.

Een aantal Argentijnse internationals toonde vorige week voorafgaand aan een vriendschappelijk duel met Slovenië een groot spandoek met een verwijzing naar de Falklandeilanden. Op het doek stond de tekst 'Las Malvinas son Argentinas', de Falklandeilanden zijn Argentijns. Dit soort uitingen is onder FIFA-regels verboden.

De eilandengroep voor de Argentijnse kust is al langer een twistappel tussen Argentinië en Groot-Brittannië. Beide landen vochten in 1982 een korte oorlog uit om de eilanden, die door de Britten gewonnen werd. Sindsdien wordt de kwestie van soevereiniteit over de eilanden bij gelegenheid door Argentinië uit de kast gehaald.

Op het wereldkampioenschap voetbal, dat momenteel gaande is in BraziIië, is in ieder geval geen plek voor politiek, benadrukte de FIFA.

[WK Hockey] Aymar schiet ArgentiniŰ naar het brons

Luciana Aymar heeft toch op nog een glansrijke manier afscheid genomen van haar internationale carrière. De vedette, die dit WK met een hamstringblessure kampte, schoot haar ploeg met twee treffers naar een 2-1 overwinning tegen de Verenigde Staten, waardoor de Argentijnen het brons grijpen.

Argentinië begon veel feller aan de wedstrijd om de derde plaats dan de Verenigde Staten. Na acht minuten was het al raak. De stadionspeaker dacht dat Rocio Sanchez de Argentijnen op voorsprong bracht, maar het was toch echt Aymar die het schot van haar ploeggenote via een tip-in in het doel werkte, tot grote tevredenheid van haar ploeggenoten.

Lang kon Argentinië niet van die voorsprong genieten, want twee minuten later bracht Lauren Crandall de Verenigde Staten op gelijke hoogte. Daarna was het woord opnieuw aan de prima spelende Aymar. De vedette kreeg de bal in de cirkel aangespeeld en haalde wederom doeltreffend uit: 2-1. Vlak voor rust was de achtvoudig Wereldspeler van het Jaar nog dichtbij de 3-1 ook, maar haar backhandschot werd gered door de Amerikaanse keeper Jackie Kintzer.

In de tweede helft, waarin Aymar een publiekswissel kreeg, gingen de Verenigde Staten op zoek naar de gelijkmaker. Kathleen Sharkey kreeg een goede kans en ook Kelsey Kolojejchick, die dit toernooi vijf keer scoorde, was dichtbij een doelpunt, maar zij kwam een fractie van een seconde te laat om een voorzet vanaf rechts met een tip-in binnen te werken. Later probeerde Sharkey het nog een keer, maar haar schot verdween ruim naast het Argentijnse doel.

Zes minuten voor tijd kreeg Katie O’Donnell nog een dot van een kans op de gelijkmaker, maar goalie Maria Mutio stond in de weg. Daarna drongen de Amerikanen enorm aan en versierden ze nog een strafcorner, maar de Argentijnen hielden stand, waardoor Aymar toch nog een waardig afscheid kreeg. 

NAVO: tankbewegingen bij grens Rusland

Russische tanks voeren manoeuvres uit langs de grens met Oekraïne. Dat blijkt uit zaterdag vrijgegeven satellietbeelden van de NAVO. De tanks dragen geen markeringen of camouflagekleuren, zoals Oekraïense tanks, en doen daarom erg denken aan tactieken door Russische elementen bij de annexatie van de Krim, aldus het bondgenootschap.

Separatisten in het oosten van Oekraïne zouden de beschikking hebben over tanks. Een van hun woordvoerders liet vrijdag weten dat de rebellen inderdaad tanks hebben, maar hij wilde niet zeggen waar het materieel vandaan kwam. De verdenking gaat uit naar Rusland, dat de tanks de grens over zou hebben gestuurd.

Oculus VR niet bedreigd door Project Morpheus

De Oculus VR wordt niet bedreigd door Sony’s Project Morpheus. De ontwikkelaars van de Oculus VR hebben zelfs Sony uitgenodigd om hun eigen prototypes te bekijken. Sony heeft hierop het Oculus-team uitgenodigd en hen Project Morpheus laten zien.

Oculus kwam recentelijk in het nieuws nadat bekend werd dat Facebook het bedrijf voor twee miljard dollar overnam. Hoewel de deal een verrassing was voor de meeste mensen, was het volgens CEO Palmer Luckey een verstandige keuze.

"Ik denk nog steeds dat veel mensen niet begrijpen waarom Palmer blij was met deze samenwerking. Hij had vanaf dag één een bepaald doel voor ogen. We moeten VR aan de praat krijgen en de massa aanspreken. We moeten ervoor zorgen dat het comfortabel is en zó goed werkt dat iedereen het wil hebben."

[Gesloten]Win Call of Duty: Ghosts Invasion

We weten allemaal dat er een nieuw deel zit aan te komen, maar sinds 3 juni is het nieuwe DLC-pakket Invasion te downloaden voor Call of Duty: Ghosts. In dit pakket zitten vier nieuwe multiplayer maps en een nieuwe episode voor Extinction.

Om dit te vieren hield Activision in Hotel de Hallen een feestje waarbij de aanwezigen het tegen elkaar op konden nemen. Nu deed deze redacteur ook mee om de FOK! eer hoog te houden. FOK!Games mag daarom ook 1 code weggeven voor de Xbox 360-versie zodat jij ook kan schieten in het zand in Pharaoh, kippen kan schieten in Departed, kan muiten in Mutiny en weer terug kunt naar de Favela.

De vraag is dan ook: wat was mijn eindscore in mijn laatste competitiematch? Mocht het niet geraden worden, dan krijgt diegene die het er dichtst bij zit de code. Meedoen kan tot en met 10 juni, daarna maken we de winnaar bekend via de site en pm. Uiteraard wordt er een foto als bewijs hier gepost 

Edit: We hebben een winnaar! FUUUU zat het er dichtst bij!

'Iran en VS samen tegen terroristen'

Iran kan serieus overwegen samen te werken met de VS in de strijd tegen terroristen in de regio. Dit zei de Iraanse president Hassan Rohani zaterdag.

We moeten in de praktijk en verbaal de terroristen te lijf, aldus Rohani. Hij zei Irak te willen helpen in de strijd tegen de extremisten die delen van noord- en westelijk Irak onder de voet hebben gelopen. Hij beklemtoonde dat Iran dan bijstand verleent binnen het kader van het internationaal recht en dat Irak nog niet om hulp heeft gevraagd.

Sommige Westerse media hebben afgelopen week geschreven dat Iran elitetroepen naar Irak heeft gestuurd, maar Rohani sprak dat tegen. Volgens hem staat militaire hulp ook helemaal niet ter discussie. Hij zei te willen helpen, maar geen troepen te willen sturen. Hij heeft naar verluidt wel generaal Qassem Suleimani naar Bagdad gestuurd. De generaal is topman bij Revolutionaire Garde, de Iraanse militaire elite.

In Washington wordt ondertussen bekeken wat de VS militair kunnen uitrichten tegen de opmars van de strijders. President Barack Obama zou volgens Australische media hebben bevestigd dat hij snel tot actie wil overgaan. De Australische premier Tony Abbott is bij Obama op bezoek geweest en kreeg vrijdag te horen dat Australische militaire hulp welkom zou zijn.

Soennitische extremisten die zich Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIL) noemen, hebben in hun opmars het Iraakse leger in verscheidene plaatsen op de vlucht gejaagd. De meerderheid van de Irakezen is sjiitisch en het land wordt geleid door de sjiitische premier Nuri al-Maliki.

14-jarige verliest hand door vuurwerk

Een 14-jarige jongen uit het Noord-Hollandse Twisk is vrijdagnacht zijn hand kwijtgeraakt toen hij na de overwinning van het Nederlands elftal zwaar illegaal vuurwerk aanstak. Hij was slecht aanspreekbaar en is naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

De jongen was in een snackbar in Opperdoes bezig met vuurwerk en probeerde het zelfs binnen af te steken, blijkt volgens de politie uit een eerste onderzoek. De jongen zou toen naar buiten zijn gestuurd.

Buiten probeerde de jongen opnieuw het vuurwerk af te steken, maar dat lukte niet omdat het lontje te kort was. Met een mesje heeft hij het lontje toen naar buiten gepeuterd. Even na middernacht lukte het hem aan De Gouw het vuurwerk aan te steken, waarop in de omgeving een luide knal werd gehoord.

De hand van de jongen werd volgens de politie 'totaal van de arm afgerukt'. De politie onderzoekt hoe hij aan het 'zwaar verboden vuurwerk' is gekomen.

[Vid] Arbiter bekladt schoen Martins Indi

Heel Nederland heeft het vandaag over de historische 5-1 zege van het Nederlands elftal op Spanje. Toch was er ook een moment, wat Bruno Martins Indi nog wel even zal bijblijven. Bij een stand van 1-4 voor Nederland werd door arbiter Nicola Rizzoli een vrije trap voor Spanje toegekend.

Nadat het muurtje op de juiste afstand was gezet, zette Rizzoli met een spuitbus een tijdelijke witte lijn op het veld. Tijdens het WK voetbal is dit namelijk een experiment, wat in de Braziliaanse competitie al vaker wordt toegepast.

Rizzoli lette echter niet goed op en spoot het witte goedje ook over de schoen van Martins Indi, die druk bezig was het muurtje goed te zetten. De Feyenoorder liet vervolgens merken niet heel blij te zijn met de actie van de arbiter.


Arbiter Rizzoli bekladt schoen Bruno Martins Indi (Bron: YouTube)

Cancellara keert terug in Tour de France

Fabian Cancellara rijdt volgende maand de Tour de France. "Ik ben benieuwd om te zien hoeveel groter de Tour is geworden in twee jaar tijd", zegt de Zwitser op de website van zijn ploeg Trek. Cancellara deed vorig jaar niet mee aan La Grande Boucle.

De 33-jarige renner vindt het jammer dat er dit keer geen proloog wordt gereden in de Tour, maar laat zich daardoor niet uit het veld slaan. "Ik ben gemotiveerd om iets te proberen in de vijfde etappe, die over de kasseien van Roubaix gaat."

Cancellara, achtvoudig etappewinnaar in de Tour, schreef de klassieker Parijs-Roubaix al driemaal op zijn naam. Dit jaar won hij de Ronde van Vlaanderen voor de derde keer.

Cancellara bereidt zich in eigen land voor op de Tour. Hij begint zaterdag aan de Ronde van Zwitserland. De renner heeft goede hoop dat Danny van Poppel een goed resultaat kan neerzetten in het alpenland. "Hij heeft laten zien dat hij goed in vorm is!", zegt Cancellara over zijn Nederlande ploegmaat.

AustraliŰ treurt: "Gelijkspel was verdiend"

Voor Australië begon het WK voetbal in mineur. De mannen van bondscoach Ange Postecoglou gingen in de eerste groepswedstrijd in groep B met 3-1 onderuit tegen Chili. Volgens captain Mile Jedinak zat er veel meer in.

"Dit is teleurstellend", liet Jedinak op de officiële website van de FIFA weten. "We waren de bovenliggende partij, we waren zo dominant. We hebben goede kansen gehad en onze keeper had enkele goede reddingen, maar het mocht helaas niet zo zijn."

Na een kwartier keken The Socceroos al tegen een 2-0 achterstand aan. "We waren wat gespannen in het begin en we hebben Chili misschien iets teveel respect geveven", concludeerde Jedinak. Ook bondscoach Postecoglou is van mening dat zijn ploeg te weinig kreeg. "Ik denk dat we een gelijkspel verdienden."

[WK Hockey] Nieuw-Zeeland eindigt als vijfde na ruime zege op China

Nieuw-Zeeland heeft zaterdag beslag gelegd op de vijfde plaats tijdens op het wereldkampioenschap. De ploeg won in een koud en winderig Kyocera Stadion met 4-0 van China.

Nieuw-Zeeland eindigde in de poule met Nederland als derde. De Kiwi’s waren lang in de race voor een plek bij de laatste vier, maar een doelpuntloos gelijkspel tegen Australië in de laatste groepswedstrijd veroordeelden de Nieuw-Zeelandse vrouwen tot het spelen om de vijfde plaats. De Chinezen verloren slechts één pouleduel, 5-0 tegen de Verenigde Staten, maar speelden ook twee keer gelijk. Hierdoor eindigden de Aziaten achter Team USA en Argentinië als derde.

Verrassend was het meespelen van Rose Keddell. De Nieuw-Zeelandse middenvelder brak in het duel met Japan haar rechterduim, maar met een spalk kon ze toch in actie komen. Ook Katie Glynn verbeet de pijn. Sinds de openingswedstrijd speelt de aanvaller met een gebroken teen.

Beide ploegen troffen elkaar eerder dit jaar twee keer en China won beide wedstrijden met een doelpunt verschil. Nieuw-Zeeland wilde daarom sportieve revanche. Al na zes minuten kwamen de Black Sticks op voorsprong. De eerste strafcorner van de wedstrijd werd benut door Anita Punt.

De Kiwi’s kregen ook de beste kansen. Op schoten van Kayla Whitelock en Gemma Flynn gaf de Chinese goalie Dongxiao Li echter geen krimp. Tien minuten voor rust kreeg China de mogelijkheid om op gelijke hoogte te komen, maar Yan Yan miste de bal die voor het intikken leek. De Chinezen drongen meer aan, maar echt gevaarlijk werd het in de eerste helft niet in de Nieuw-Zeelandse cirkel.

De eerste kans na rust was voor Nieuw-Zeeland. Krystal Forgesson kon in vrije positie aanleggen, maar schoot de bal naast. Vervolgens kwamen de Kiwi’s met tien man te staan na een groene kaart voor Samantha Charlton. China wist niet te profiteren van de overtalsituatie. Een schot van Xiayun Xi ging maar rakelings naast.

Nieuw-Zeeland vergrootte daarna de marge naar 2-0. Whitelock werd in haar opmars naar het Chinese doel onreglementair gestuit, waarna de aanvoerder zelf de toegekende strafbal benutte. Glynn kreeg vervolgens een goede kans op 3-0, maar haar backhand werd onschadelijk gemaakt door Li. Op dat moment speelde Nieuw-Zeeland met een man minder vanwege een gele kaart van Charlton.

De tweede strafcorner van Nieuw-Zeeland leverde opnieuw een doelpunt op voor Anita Punt. De wedstrijd was gespeeld. Krystal Forgesson tekende voor het hoogtepunt van de wedstrijd. Sophie Cocks bracht de bal in de Chinese cirkel, die door Whitelock werd verlengd. Doordat er ook een Chinese stick tussen zat, ging de bal omhoog waarna Forgesson de bal in het net smashte.

'Koeman aan de slag bij Southampton'

Ronald Koeman wordt de nieuwe trainer van Southampton. Dat meldt Sky Sports zaterdag. De Nederlandse coach moet de naar Tottenham Hotspur vertrokken Mauricio Pochettino opvolgen bij de Engelse club.

Koeman stond onlangs voor het laatst langs de lijn als trainer van Feyenoord, waar hij drie jaar lang de scepter zwaaide. Eerder coachte de geboren Zaandammer onder meer Ajax, PSV, Benfica en Valencia.

Bij Southampton moet Koeman het komend seizoen waarschijnlijk doen zonder enkele smaakmakers van het afgelopen jaar. Rickie Lambert stapt over naar Liverpool. Daarnaast worden Adam Lallana, Luke Shaw en Dejan Lovren in verband gebracht met enkele topclubs. Met die spelers eindigde Southampton afgelopen seizoen knap achtste in de Premier League.

Los Angeles Kings wint Stanley Cup

Los Angeles Kings heeft voor de tweede keer in drie jaar de Stanley Cup veroverd. De ijshockeyers uit Californië versloegen New York Rangers vrijdagavond voor de vierde keer in de best-of-sevenserie (4-1). Alec Martinez scoorde in Los Angeles in de verlenging de beslissende 3-2.

"Gelukkig kwam de rebound naar mij en kon ik scoren", zei Martinez na afloop. "New York Rangers is een geweldig team. We wisten dat het moeilijk zou worden." Naast Martinez blonk Jonathan Quick uit. De goalie hield de Kings op de been met 28 reddingen.

De ploeg uit Los Angeles veroverde de Stanley Cup twee jaar geleden voor het eerst in de clubgeschiedenis. In 1993 verloren de Kings hun eerste finale.

[vid] Jazzzanger Jimmy Scott (88) overleden

Jazzzanger Jimmy Scott is donderdag thuis in Las Vegas in zijn slaap overleden. Dat heeft zijn vrouw Jeanie bekendgemaakt. Scott, die al een tijdje gezondheidsproblemen had, werd 88 jaar oud.

Scott stond bekend om zijn hoge, kinderlijke stem, die hij had omdat hij leed aan het Syndroom van Kallmann. Bij die aangeboren afwijking komt het lichaam niet op een natuurlijke manier in de puberteit. De zanger was lange tijd niet veel groter dan 1.50 meter. Op zijn 37e groeide hij nog zo'n twintig centimeter. Scott leed verder aan hartfalen en dronk en rookte veel.

De zanger scoorde in 1949 zijn eerste grote hit met Everybody's Somebody's Fool. Zijn album All the Way leverde hem een nominatie op voor een Grammy Award.

Scott zong met artiesten als Elton John, Lou Reed en Sting en verscheen in de finale van tv-serie Twin Peaks. Daarin bracht hij het nummer Sycamore Trees ten gehore, dat hij samen met David Lynch schreef. "Ik hou van de showbizz", zei de zanger in 2004 in een interview. "Het is mijn leven, schat, en ik probeer ervan te genieten."


Everybody's Somebody's Fool - Jimmy Scott (Bron: YouTube - baosoulshiner)

Iran bereid Irak te hulp te schieten

Iran is bereid Irak te hulp te schieten in zijn strijd tegen soennitische opstandelingen als Bagdad daarom vraagt. "Terrorisme moet het hoofd geboden worden", zei de Iraanse president Hassan Rouhani zaterdag.

De jihadistische strijdmacht van de Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIS) die eerder deze week grote terreinwinst boekte in met name het noorden van Irak is gelieerd aan Iraakse politici die in de parlementsverkiezingen in april een nederlaag leden, zei Rouhani.

Iran heeft nauwe politieke en economische banden met het sjiitische landsbestuur van Irak. Veel invloedrijke sjiitische Irakezen hebben enige tijd doorgebracht in de Islamitische Republiek. Eerder deze week besloot Iran tot het annuleren van vluchten op Bagdad vanwege zorgen om de veiligheid. De grensbeveiliging is inmiddels ook opgeschroefd.

Ieder verzoek om hulp zal door Iran worden beoordeeld. Teheran is bereid 'binnen internationale wetgeving assistentie te verlenen', liet de Iraanse president weten.

[Vid] Henry: "Daley Blind met afstand de beste"

Thierry Henry is dit WK analist bij de BBC. De voormalige topspeler kwam bijna woorden tekort bij zijn commentaar op de geweldige stunt van Oranje. "Ik ben sprakeloos. We hebben het vaak gehad over het totaalvoetbal van Johan Cruijff en Louis van Gaal bij Barcelona. Ik denk dat de Nederlanders vanavond hun totaalvoetbal weer hebben teruggebracht", zei Henry in Match of the Day. "Ze hebben het weer teruggepakt van de Spanjaarden."

"Natuurlijk zal iedereen veel spreken over Robben en Van Persie, maar voor mij was Daley Blind de man van de wedstrijd. Met afstand." Op de vraag van presentator Gary Lineker of Spanje nou zo slecht was of Nederland zo goed, antwoordde Henry: "Mijn credits gaan naar Nederland. Ze hebben Spanje gewoon gepakt."

"Je moet Nederland daar alle eer voor geven. Want je kan niet zomaar zeggen dat je Spanje wel even verslaat. Oranje speelde zonder angst." Ook doelman Jasper Cillessen viel bij de Fransman op. "De Nederlandse keeper maakte een aantal prachtige reddingen."

Rio Ferdinand, oud-teamgenoot van Van Persie bij Manchester United, grapte alvast over de toekomstige coach van The Mancunians. "Van Gaal heeft hiermee wel hoge verwachtingen gecreëerd. De fans van Manchester United zullen wel blij zijn."


De analyse van Thierry Henry op de BBC (Bron: YouTube)

Fiscus controleert aangiften Gerard Joling

De belastingaangiften van Gerard Joling worden onder de loep genomen. Volgens de zanger gaat het om een routinecontrole. "Ik betaal belasting genoeg", zegt hij zaterdag in De Telegraaf. "Wat zeg ik? Ik betaal veel te veel."

Ambtenaren gingen volgens de krant langs bij Jolings managementbureau Entertainment NL en bij zijn geluidsman Paul Vijnmans om de administratie te controleren. Waar ze precies naar zoeken, is Joling niet duidelijk. "Al mijn contracten zijn naast bankafschriften en bonnetjes gelegd. Maar ik heb echt helemaal niets te verbergen."

Volgens de 54-jarige Joling hebben andere artiestenbureau's te maken met soortgelijke controles. "Het lijkt alsof onze beroepsgroep nu aan de beurt is. Het verbaast me niks, want ik ben de afgelopen dertig jaar niet één keer gecontroleerd."

Salaris directeur in mkb steeg met 5,9 procent

Het gemiddelde salaris van directeuren bij middelgrote bedrijven steeg vorig jaar met 5,9 procent naar 705 duizend euro. Dat concludeert de Volkskrant zaterdag uit een eigen jaarlijks onderzoek naar de beloning bij 131 bedrijven.

Sinds 2010 stijgt het inkomen van directeuren elk jaar tussen de 4 en 8 procent. Tientallen bedrijven voeren de beloning van hun directeur volgens de krant ieder jaar 'geruisloos' op. Zo kreeg directeur van Schiphol Jos Nijhuis bij zijn aanstelling 738 duizend euro. Sinds 2011 ontvangt hij elk jaar een langetermijnbonus. Vorig jaar zat hij hierdoor al op 895 duizend euro.

Ben Nooteboom van uitzendbureau Randstad had het hoogste inkomen. Zijn inkomen kwam uit op 10,2 miljoen euro. Dat kwam deels door een gouden handdruk van 2,5 miljoen euro. Bij directeuren van grote multinationals zoals Shell, Ziggo en ASML is minder een lijn in de loonontwikkeling te zien omdat zij het ene jaar miljoenenbonussen uitkeren en het andere jaar weer niet.

Grand DefilÚ luistert koninkrijksfeest Apeldoorn op

Ruim 1500 mensen voeren zaterdag in Apeldoorn een Grand Defilé uit als onderdeel van de viering van tweehonderd jaar Koninkrijk der Nederlanden. Prinses Beatrix is bij het evenement aanwezig, evenals prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven. De viering moet het hoogtepunt worden van twee weken koninkrijksfeest in de stad.

De deelnemers vormen samen een optocht van ruim vijf kilometer, die in ongeveer anderhalf uur voorbijtrekt aan de tribunes waarop de koninklijke familie plaatsneemt. In 160 onderdelen tonen zij facetten van tweehonderd jaar monarchie, zoals historische auto's, antieke fietsen en praalwagens met taferelen uit het verleden.

Het evenement begint om 13.00 uur met het overvliegen van een aantal historische vliegtuigen, waaronder de Dakota DC3 waarmee koningin Juliana in 1945 terugkeerde in Nederland. Het begin- en eindpunt van de optocht is Paleis Het Loo. De route volgt de versierde straten van de Loolaan, het Oranjepark, de Soerenseweg en de Jachtlaan.

Het defilé in Apeldoorn is georganiseerd door het Nationaal Comité 200 jaar Konkinkrijk. Het evenement is bedoeld om te vieren dat Nederland volgend jaar tweehonderd jaar een monarchie kent. De landmacht en marechaussee, die ook beide korpsen tweehonderd jaar bestaan, nemen ook deel aan het defilé. De elf dorpen van Apeldoorn presenteren zich op het voorterrein van Paleis Het Loo.

In Apeldoorn werden rond de viering van tweehonderd jaar koningschap in Nederland, veel andere activiteiten georganiseerd. Zo waren eerder tentoonstellingen over de koninklijke familie en presentaties over historische schutterijen te zien. Vrijdagavond vond in Theater Orpheus het Koninkrijksconcert plaats.

De activiteiten in Apeldoorn worden zondag afgesloten met een slotmanifestatie in het Oranjepark. Hier kunnen bezoekers kampementen en paviljoens bezichtigen. De marechaussee sluit de dag af met het afschieten van kanonnen.

In het kader van tweehonderd jaar koningschap in Nederland staan tussen november 2013 en september 2015 allerlei activiteiten gepland. In Maastricht volgt in augustus het volgende nationale evenement. Zwolle viert volgend jaar april tweehonderd jaar monarchie in Nederland.

De viering wordt eind september volgend jaar afgesloten in Amsterdam. Het is dan precies tweehonderd jaar geleden dat prins Willem Frederik van Oranje-Nassau in Brussel werd ingehuldigd als koning van Nederland en België.

Angelina Jolie geridderd door koningin Elizabeth

Angelina Jolie is vrijdag geridderd door de Britse koningin Elizabeth. De actrice, die werd benoemd tot Dame Commandeur, werd geëerd vanwege haar strijd tegen seksueel geweld in oorlogsgebieden. Jolie was afgelopen week bij een vierdaagse top in Londen over dat onderwerp, die ze mee had georganiseerd.

Omdat Jolie niet Brits is, mag ze de titel Dame niet voor haar naam zetten. Naast de Amerikaanse actrice werden ook andere bekendheden in het zonnetje gezet. Zo werd Daniel Day-Lewis tot ridder geslagen en werden onder anderen Maggie Smith van Downton Abbey en Damian Lewis van Homeland geridderd.

'Truckers Shell en Ikea slapen maanden in cabine'

Oost-Europese chauffeurs die voor Shell, Ikea en Unilever in Nederland rijden, worden gedwongen maanden achter elkaar in hun voertuigen te leven. De Inspectie Leefomgeving en Transport moet meer doen om rij- en rusttijden te handhaven, concludeert vakbond FNV stichting VNB zaterdag uit een eigen onderzoek.

De regels verbieden het chauffeurs om wekenlang in hun cabines te bivakkeren, maar toch gebeurt dit volgens de vakbond bij de transporteurs die door grote bedrijven als Shell worden ingeschakeld. De inspectie zou hier niet op handhaven. Daarom heeft FNV een handhavingsverzoek ingediend.

De vakbond wijst erop dat de regels er niet voor niets zijn. Die moeten werknemers beschermen tegen hun werkgevers, de markt beschermen tegen concurrentievervalsing en de verkeersveiligheid tegen 'oververmoeide snelwegzombies'.

Bestuurder Edwin Atema van FNV Stichting VNB stelt dat deze chauffeurs vaak maanden op de snelweg leven. "Deze race naar de bodem gaat over de ruggen van chauffeurs en werkgevers die zich wel aan de wet houden."

[vid] Vondelpark viert feest met festival

Het Vondelpark bestaat 150 jaar en dat wordt zaterdag gevierd met talloze activiteiten in het park. Het festival wordt zaterdagmiddag geopend door Tygo Gernandt, die het programma aan elkaar praat en zelf ook optreedt. Waylon sluit het festival om middernacht af met een concert.

De zanger is niet de enige artiest die in het Amsterdamse park optreedt. In het Openluchttheater vindt een jubileumconcert plaats georganiseerd door Tjeerd Oosterhuis. Zo beklimt zijn zus Trijntje Oosterhuis het podium en treden ook Edsilia Rombley en Berget Lewis zaterdagmiddag op.

Niet alleen muziekliefhebbers komen tijdens het festival aan hun trekken. Zo is er voor sportievelingen een groot bootcamp georganiseerd, kunnen mensen een lesje Zumba volgen en worden er skatelessen gegeven. Daarnaast vinden er onder meer lezingen en kinderactiviteiten plaats.

Het Vondelpark werd in 1864 aangelegd als het Nieuwe Park op initiatief van een groep particulieren, die een rij- en wandelpark in Amsterdam wilde. In de zomer van 1865 werd het eerste deel voor het publiek geopend. Twee jaar daarna werd het beeld van dichter Joost van den Vondel geplaatst en krijgt het de bijnaam Vondelspark.

Het park is een van de trekpleisters van de hoofdstad. Jaarlijks wordt het Vondelpark door ruim twaalf miljoen mensen bezocht. De Amsterdamse zender AT5 maakte onlangs een tv-serie over het park. In Ons Vondelpark worden niet alleen de bezoekers belicht, maar ook de medewerkers en handhavers van het park.


Vondel was goed - Jan Boezeroen (Bron YouTube - depindacruw)

[WK Hockey] India overtuigend naar de negende plek, Zuid-Korea tiende

De mannen van India en Zuid-Korea traden zaterdagochtend aan om de negende en tiende plek op dit WK te verdelen. Het team van bondscoach Terry Walsh domineerden de wedstrijd.  Voor het eerst in twintig jaar won India van Zuid-Korea op een wereldkampioenschap: 3-0.

De mannen van India en Zuid-Korea speelden hun duel in een nagenoeg leeg Kyocera Stadion. Zaterdagochtend 8.00 uur bleek de hockeyfan toch wat te vroeg. Reeds na zes minuten was het raak, toen Sunil Sowmarpet Vitalacharya na een lange rush langs de rechterzijlijn een perfecte voorzet afleverde en Akashdeep Singh de bal kon binnen lopen. Zijn vierde velddoelpunt van dit toernooi.

Later werd Akashdeep nog een keer gevaarlijk, toen zijn voorzet, onbedoeld, op de paal belandde. Keeper Myungho Lee kwam met de schrik vrij.

Via een strafbal werd de voorsprong na rust verdubbeld. Een strafcornerinzet werd op de lijn gestopt door een Koreaans lichaam. Rupinder Singh schoot onberispelijk binnen. Akashdeep maakte daarna zijn vijfde van het toernooi, hij verschalkte de Koreaanse verdediging met zijn backhand.

Hierbij bleef het. De Indiërs winnen zeer overtuigend van Zuid-Korea, dat dit toernooi slechts drie goals maakte, en leggen beslag op de negende plaats van dit wereldkampioenschap.

Militair transportvliegtuig Oekra´ne neergehaald

Pro-Russische separatisten hebben vrijdagnacht een groot militair vliegtuig van Oekraïne neergehaald. De bemanning is omgekomen, meldt het Oekraïense ministerie van defensie.

Het vliegtuig, een Il-76, werd neergehaald toen het een vliegveld in de oostelijke stad Loegansk naderde. Het ministerie meldt niet hoeveel mensen aan boord waren, maar een bron zegt tegen CNN dat er 49 inzittenden waren.

De rebellen zouden het vliegtuig met luchtafweergeschut en zware machinegeweren hebben neergehaald. Het ministerie van defensie heeft zijn medeleven met de familieleden van de slachtoffers uitgesproken.

De Il-76 heeft vier straalmotoren en wordt ingezet voor het vervoer van zwaar materieel en mensen. Mogelijk is dit een van de dodelijkste incidenten van de afgelopen periode in het land.

7,2 miljoen kijkers voor historische zege Oranje

De WK-wedstrijd van Nederland tegen Spanje deed het vrijdagavond met bijna 7,2 miljoen kijkers al niet slecht, maar de nabeschouwing spande de kroon. Liefst 7,5 miljoen mensen keken volgens Stichting Kijkonderzoek naar het programma direct na de met 5-1 gewonnen wedstrijd van Oranje.

Studio Brasil, het NOS-programma waarin in een 'huiskamersfeer' over voetbal word gepraat, trok bijna 4,7 miljoen kijkers. De voorbeschouwing op de kraker tussen Oranje en Spanje wist 3,7 miljoen mensen te boeien, de wedstrijden tussen Mexico en Kameroen (1,8 miljoen kijkers) en Chili en Australië (1,5 miljoen kijkers) waren eveneens populair.

Nabeschouwing best bekeken voetbalprogramma
Nabeschouwing best bekeken voetbalprogramma (Foto: ANP)

'Hema onder curatele Britse eigenaar'

Hema staat onder curatele van de Britse eigenaar Lion Capitol en de banken die de warenhuisketen leningen hebben verstrekt. Sinds kort heeft de eigenaar de regie stevig in handen, schrijft Het Financieele Dagblad zaterdag op basis van ingewijden.

"Er loopt een legertje mensen van de banken en van Lion rond op het hoofdkantoor om te zien wat er gebeurt", zegt een van de ingewijden tegen de krant. Een van de eisen van de geldverstrekkers was dat de operationele winst van Hema niet onder de 120 miljoen euro zou zakken. Vorige maand bleek echter dat Hema vorig jaar een operationele winst van 119 miljoen euro boekte.

Hema leed vorig jaar een nettoverlies van 16,4 miljoen euro. De omzet lag 8,1 procent hoger dan in 2007, toen het werd overgenomen door Lion Capital. Daar staat echter tegenover dat het aantal winkels in die tijd met 65 procent groeide. Daarom had de omzet ook veel hoger moeten zijn.

Iedereen die de krant sprak heeft kritiek op de aansturing van het bedrijf. De raad van commissarissen en bestuursvoorzitter Ronald van Zetten zouden de Hema 'verkwanselen'. Van Zetten zou niet openstaan voor kritiek en solistisch optreden. Lion Capital zou te veel op hem hebben vertrouwd en te veel op afstand hebben gestaan.

Van Zetten zegt in de krant zich niet in de kritiek te herkennen. Hij wijst erop dat vestigingen in het buitenland winstgevend zijn. Hij verwacht dan ook dat de groei in de toekomst terugkeert.

Xavi: "Alles ging na rust fout"

Terwijl heel Nederland superlatieven tekort komt, is in Spanje de teleurstelling groot. Xavi ging nooit zo hard onderuit als vrijdag tegen Oranje. "Dit is één van de zwaarst te verteren nederlagen uit onze loopbaan", sprak de middenvelder van FC Barcelona na afloop. "Alles ging na de pauze gewoon fout. De tweede helft was echt een ramp. We moeten nu reageren."

Spanje kwam in Salvador nog wel op voorsprong via een strafschop van Xabi Alonso. De gelijkmaker van Robin van Persie viel vlak voor rust echter op een ideaal moment. Na rust zorgden Arjen Robben, Stefan de Vrij en nogmaals Robben en Van Persie voor een historische Oranje-zege.

Bij de Spanjaarden deelt ook invaller Fernando Torres in de malaise. "We hadden geen antwoord op de speelwijze van Nederland. We gaven hun vleugelverdedigers te veel ruimte. Ze hadden alle tijd om ballen achter onze defensie te leggen", aldus de spits op de officiële website van de FIFA.

"Oranje kreeg veel kansen uit een counter, al maakt het niet uit hoeveel goals ze hebben gemaakt. We mogen sowieso geen excuses maken. Ze waren beter, zo simpel is het."

Volgens Sergio Ramos gingen bij Spanje na de 1-2 de koppen omlaag. "Onze gedachten waren vanaf dat moment negatief. Je gaat over bepaalde dingen nadenken, terwijl je dat niet zou moeten doen. Dat zag je uiteindelijk terug in de uitslag."

Nederlander omsingeld door moslimrebellen in Irak

Een groep westerse technici is in Irak omsingeld door rebellen van de extremistische beweging ISIS. Onder hen is een Nederlandse ingenieur, schrijft De Telegraaf zaterdag. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat een Nederlander in de problemen is gekomen. "Met de autoriteiten in Irak proberen we hem in veiligheid te brengen."

Waar de Nederlander zit, wil de woordvoerder niet zeggen. Volgens De Telegraaf zitten de technici op een elektriciteitscentrale bij Baiji. Dat plaatsje werd deze week overgenomen door ISIS. De centrale ligt net buiten Baiji. Naast de Nederlander bevinden zich vooral Duitsers en Britten op de centrale. De Nederlander was zondag aangekomen om onderhoud uit te voeren. Hij reist regelmatig voor dit soort klussen naar Irak.

De Europeanen worden beschermd door 150 particuliere bewakers. Die wilden hen vrijdagochtend evacueren, maar dat bleek niet mogelijk omdat er geen ontsnappingsroutes zijn. De centrale zelf wordt niet belegerd.

Tot nu toe hebben zeventig Nederlanders in Irak zich bij het ministerie aangemeld. "Maar dat zijn er waarschijnlijk een stuk meer. Er zijn daar veel Koerdisch-Nederlanders met wie we weinig contact hebben", zegt de woordvoerder.

In een aangepast reisadvies raadde het ministerie Nederlanders in de noordelijke provincies Anbar, Mosul, Kirkuk, Salahedin en Diyala vrijdag aan zo snel mogelijk te vertrekken, als dat op een veilige manier kan.

ISIS, een afsplitsing van Al-Qaida, heeft al verschillende steden en dorpen met veel geweld ingenomen. De Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdag het opnieuw sturen van gevechtstroepen uitgesloten. Wel zouden luchtaanvallen worden overwogen.

'Geen vrindjes meer in toezicht woningcorporaties'

Bestuurders van woningcorporaties mogen straks niet meer zelf hun toezichthouders kiezen. Een nieuwe woningwet moet voorkomen dat een directeur zijn vrindjes in de raad van commissarissen zet, schrijft De Telegraaf zaterdag.

De wet van minister voor Wonen Stef Blok (VVD) moet deze zomer naar de Kamer worden gestuurd. De wet is een reactie op de parlementaire enquête naar de misstanden bij woningcorporaties.

Uit dat onderzoek bleek deze week dat voormalig directeur van Vestia Erik Staal een reeks bekenden in de raad van commissarissen had gezet. Mogelijk kon het bestuur hierdoor miljarden verspelen zonder dat werd ingegrepen.

Hoewel is ontkend dat de raad van commissarissen een 'kleffe vrindengroep' was, wil Blok strengere eisen. Hij wil onder meer een kwaliteitstoets voor toezichthouders invoeren. Daarbij moet ook hun integriteit meewegen. De nieuwe wet wordt nu getoetst door de Raad van State.

Doek valt voor Luiten op US Open

Joost Luiten is er niet in geslaagd om op de US Open het slotweekeinde te halen. De Nederlandse golfer beleefde donderdag nog een prima start van het toernooi, maar kon die goede lijn een dag later niet doortrekken. Met een ronde van 76 slagen (zes boven par) kwam hij één slag tekort om de cut te halen.

Luiten noteerde op de baan van Pinehurst vier bogeys, twee double bogeys en slechts twee birdies. Hij zakte daardoor van de zestiende naar de gedeelde 61e plaats en dat bleek onvoldoende om zijn toernooi een vervolg te mogen geven.

Martin Kaymer steekt bij het tweede majortoernooi van het jaar voorlopig met kop en schouders boven de rest uit. De Duitser staat na twee dagen op tien onder par en heeft een riante voorsprong van zes slagen op de Amerikaan Brendon Todd.

WK Vandaag - zaterdag 14 juni

Dag drie van het WK voetbal in Brazilië is ook meteen de langste. Tot, voor Nederlandse kijkers, diep in de nacht wordt er nog gevoetbald. Het is tevens de enige dag waar vier wedstrijden gespeeld worden op vier verschillende tijden. De op het oog meest interessante wedstrijd is tussen Engeland en Italië.

Tijd (NL) Poule Thuis Uit Stad
18.00 uur C Colombia Griekenland Belo Horizonte
21.00 uur D Uruguay Costa Rica Fortaleza
00.00 uur D Engeland Italië Manaus
03.00 uur C Ivoorkust Japan Recife

Colombia - Griekenland

In een wat minder sterk bezette poule wordt de opening verzorgd door het aanvallend sterke Colombia en het defensieve Griekenland, dat slechts 16 goals in 12 wedstrijden nodig had om op het WK te komen. Colombia moet de defensie van de Grieken echter zien te verschalken zonder hun steraanvaller Radamel Falcao. In 1994 speelden zij in de Verenigde Staten eenmaal tegen elkaar, als voorbereiding op het WK wat daar gespeeld werd. Een jonge Nikos Machlas speelde toen bij de Grieken.

Uruguay - Costa Rica

Costa Rica zal er alles aan doen om in een loodzware poule niet zonder punten naar huis te gaan, en de eerste kans is tegen Uruguay. De Uruguayanen reikten 4 jaar geleden voor het eerst in veertig jaar tot de halve finales en was de winnaar tijdens het enige andere WK-eindtoernooi in Brazilië, in 1950. Costa Rica won in 8 interlands nog nooit van de Uruguayanen, en de Costa Ricanen waren voor het afgelopen WK de laatste horde in de kwalificatie voor Uruguay. Daarin had Uruguay het overigens nog lastig, want over 2 wedstrijden wonnen ze met 2-1. Deze wedstrijd is dus zeker geen uitgemaakte zaak.

Engeland - Italië

De kraker van de dag is Engeland - Italië, een wedstrijd die twee jaar geleden op het EK ook al gespeeld werd in de kwartfinale. De Engelsen kwamen toen weer niet over hun strafschoppentraume heen en verloren de reeks met 2-4 in een verder doelpuntloze wedstrijd. Ondanks het feit dat er twee oud-winnaars van het wereldkampioenschap tegen elkaar spelen in deze wedstrijd, is het pas de allereerste ontmoeting tussen de beide ploegen op een WK. Ondanks dat speelde beide landen al 24 keer tegen elkaar.

Een deceptie voor Engeland, alweer het penaltytrauma - Pro Shots/Action Images

Ivoorkust - Japan

Als de nieuwe dag alweer even is begonnen in Nederland zal de enige wedstrijd die laat in de avond is worden afgewerkt. Als de klok op stipt 22.00 uur lokale tijd staat in Reclife zullen Japan en Ivoorkust voor het eerst een WK-wedstrijd tegen elkaar spelen. In 1993 speelden zij een tweejaarlijkse wedstrijd tussen de winnaar van de Aziatische beker en de Afrikaanse beker tegen elkaar, nadat Ivoorkust in 1992 voor de enige keer in haar historie de Afrika cup omhoog mocht houden. Japan won de wedstrijd in de verlenging, na een goal in de 116e minuut. De twee landen speelden sindsdien nog wel twee keer vriendschappelijk tegen elkaar.

Opmerkelijk

Riccardo Montolivo moet het WK aan zich voorbij laten gaan. Hierdoor kan hij zich niet revancheren op de smet van 2 jaar geleden, want Montolivo had toen zomaar de schlemiel van de penaltyserie tussen Engeland en Italië kunnen worden. Hij was namelijk de eerste die een penalty miste, doordat hij naast schoot. De twee Engelse Ashleys, Cole en Young, misten later in de reeks echter alsnog hun penalties waardoor Italië doorging.

Bussemaker past verplichte rekentoets aan

De rekentoets die scholieren in het voortgezet onderwijs en het mbo moeten maken wordt aangepast. Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) volgt de aanbevelingen op die een commissie eind vorige maand deed. Volgens die commissie was de toets te moeilijk, omdat de vragen te lang zijn en te veel tekst bevatten.

Scholen zouden volgens de commissie, onder voorzitterschap van hoogleraar onderwijskunde Roel Bosker, meer tijd moeten krijgen om de rekencapaciteiten van hun leerlingen op het gewenste niveau te brengen. Ook de kwaliteit van de toets zelf moet onder de loep worden genomen, stelde de commissie.

Bussemaker schrijft vrijdag aan de Kamer de aanbevelingen van de commissie 'intergraal en onverkort' over te nemen. "De kwaliteit van de rekentoets moet niet ter discussie staan." Volgens de minister is de oproep van het rapport duidelijk. "Leerlingen mogen niet de dupe worden van onvolkomenheden in de rekentoets of van scholen die het rekenonderwijs nog niet op orde hebben."

Een slecht gemaakte rekentoets heeft nu nog geen gevolgen voor de scholieren. Pas vanaf 2015 telt het cijfer voor een deel van hen mee. Bussemaker wil aan die planning vasthouden, mits leerlingen niet de dupe worden.

"Dat betekent dat leerlingen in het vo en mbo 4 nog twee schooljaren onderwijs krijgen om de resultaten te verbeteren. De toetsen tellen mee vanaf het schooljaar 2015-2016. Voor mbo 2 en mbo 3 geldt dat de toetsen vanaf schooljaar 2016-2017 meetellen."

De rekentoets moet de rekenvaardigheden van een kleine anderhalf miljoen leerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo beter op orde krijgen. Een leerling die een 4 of lager haalt, mag geen eindexamen doen. Bij een 5 gelden aanvullende eisen.

Honderdduizend mensen bij gay pride Tel Aviv

Meer dan honderdduizend mensen hebben volgens de politie vrijdag deelgenomen aan de jaarlijkse gay pride-optocht in Tel Aviv. De Israëlische stad geldt op dit gebied als de liberaalste in de regio. De houding van Tel Aviv tegenover homo's en lesbiennes is veel opener dan bijvoorbeeld het conservatieve Jeruzalem, dat ook een jaarlijkse, maar veel kleinere pride-optocht kent.

Homo's dienen openlijk in het Israëlische leger en parlement en veel populaire artiesten en entertainers zijn homoseksueel. Toch is er volgens activisten nog veel werk te verzetten voor gelijke rechten.

Officieel kent Israël geen homohuwelijk, voornamelijk omdat het land geen enkele vorm van burgerlijk huwelijk heeft. Joodse huwelijken moeten worden gesloten via het rabbinaat, dat homoseksualiteit als zondig beschouwt. Homohuwelijken die in het buitenland zijn gesloten worden door de Israëlische staat wel erkend.

Elders in het Midden-Oosten zijn relaties tussen homo's en lesbiennes grotendeels taboe. In Iran, Saudi-Arabië, Sudan en Jemen staat er zelfs de doodstraf op. Ook de meeste Palestijnse homo's houden zich op de vlakte. Op de Westoever geldt nog steeds een Jordaanse wet uit 1951 die homoseksuele daden verbiedt en in Gaza een Britse koloniale wet uit 1936.

[Groep B] Uitslag Chili - AustraliŰ

Chili heeft met enige moeite Australië weten te verslaan in de tweede wedstrijd in Groep B. Nederland blijft aan de leiding in de groep door het betere doelsaldo.

Al vroeg in de wedstrijd liet Chili zien waar het voor gekomen was en via Alexis Sanchez en Valdivia kwam de ploeg binnen het kwartier op een 2-0 voorsprong. Daarna kwam Australië wat beter in de wedstrijd omdat Chili teruguit ging voetballen, maar in het spel van de Socceroos zaten nog veel slordigheden. Het duurde nog tot het eind van de eerste helft voordat Australië de eerste kans kreeg die voor de 2-1 zorgde van Tim Cahill. Chili kon wel met een voorsprong terug de kleedkamer in.

In de tweede helft ging Australië verder op zoek naar de gelijkmaker. Cahill werd onderuit getrokken in het strafschopgebied, maar kreeg geen penalty. Even later werd een goal van Cahill terecht geannuleerd vanwege buitenspel. Mark Bresciano schoot ook knap op goal, maar doelman Claudio Bravo redde de Chilenen.

Even later was het Chili dat dicht bij een derde goal was. Eduardo Vargas had de bal al achter de doelman van Australië geschoten, maar Alex Wilkinson redde op de lijn. Daarna ging het niveau van de wedstrijd achteruit. De Australiërs werden zelden gevaarlijk en in de blessuretijd besloot Jean Beausejour een rebound binnen te schieten en zo de wedstrijd in het slot te gooien.

Chili

3 - 1

Australië

 12' Sanchez
 14' Valdivia
 90' Beausejour

   37' Cahill 
 
 Gele kaart: Aranguiz, (Chili), Cahill, Milligan, Jedinak, (Australië)
 

Arbiter: Doue (Ivoorkust)
 
Opstelling:   Opstelling:
Bravo
Isla
Medel
Jara
Mena
Diaz
Aranguiz
Vidal
Valdivia (68 Beausejour)
Sanchez
Vargas
  Ryan
Franjic (48 McGowan)
Wilkinson
Spiranovic
Davidson
Jedinak
Bresciano (78 Troisi)
Milligan
Leckie
Cahill
Oar (68 Halloran)

Del Bosque feliciteert Oranje met zege

De Spaanse bondscoach Vicente del Bosque zoekt geen excuses voor het verlies van zijn ploeg op het WK tegen Oranje. "Als sportman wil ik het Nederlands elftal graag feliciteren, ze hebben ons overrompeld in de tweede helft", zei hij na de pijnlijke 5-1 nederlaag. "Natuurlijk is dit voor ons geen prettig moment."

Del Bosque denkt niet dat Spanje het op fitheid heeft moeten afleggen tegen Nederland. "Daar had het niets mee te maken. Toen we het tweede doelpunt incasseerden, gingen bij ons de kopjes hangen en werden we een beetje teleurgesteld. Maar vijf tegengoals kan ik niet verklaren. Verdedigend waren we vandaag erg zwak."

Volgens Del Bosque is er nog geen reden om de moed te laten zakken. "We moeten vooruit kijken en zorgen dat we van Chili winnen. Ik heb in de kleedkamer al even met de spelers gesproken. De komende dagen zullen we dat nog vaker doen."

Spaanse pers spreekt van 'historische klap'

De Spaanse kranten hebben geen goed woord over voor de manier waarop het nationale elftal zich vrijdagavond te kijk heeft gezet tegen het Nederlands elftal. El Mundo spreekt van een 'historische klap' en vindt dat de regerend wereldkampioen zich belachelijk heeft gemaakt.

"Na de gelijkmaker van Van Persie verkruimelde het Spaanse elftal en profiteerde Nederland onder het commando van Robben van de defensieve fouten", schrijft El Mundo. "De beurskrach van Spanje op de wereldmarkt in Brazilië zal worden herinnerd als een van de zwartste dagen in de Spaanse WK-geschiedenis."

Marca denkt dat dat het voor Spanje nu al lastig wordt om de achtste finales te halen. "Dit is een vernedering en een dramatische start", schrijft de sportkrant. "De kampioen werd vernederd door Holland in een spectaculaire tweede helft. Cadeaus van Casillas en de defensie, in combinatie met tactisch geknoei, hebben geleid tot een schandalige nederlaag."

El Pais heeft het over 'een afranseling'. "Niet alleen verloor de regerend wereldkampioen, niet sinds de 6-2 nederlaag tegen Schotland in 1966 kreeg Spanje vijf doelpunten te incasseren. Spanje kreeg in één wedstrijd meer doelpunten tegen dan in het hele toernooi van 2010."

Robben en Van Persie, met elk twee doelpunten en De Vrij met één, 'vernederen Spanje', schrijft El Periódico.

Ook in Duitsland heeft de 5-1 zege van Oranje op Spanje indruk gemaakt. Die Welt is vol lof over de bondscoach, oud-trainer van Bayern München. "Louis van Gaal heeft zijn elftal in de rust op uitmuntende wijze bijgesteld", twittert het Duitse dagblad.

Van Gaal niet verbaasd door overwinning

Louis van Gaal is niet verbaasd dat het Nederlands elftal op het WK heeft gewonnen van Spanje. "Maar ik had niet verwacht dat we zoveel zouden scoren", zei de bondscoach na de 5-1 zege aan de NOS. "De vleugelverdedigers van Spanje spelen ver vooruit en dan komen ze achterin één op één te staan tegen Robben en Van Persie en dat kunnen ze niet. Dat vind ik niet zo gek hoor."

Nederland trad Spanje tegemoet met het vaak besproken 5-3-2-systeem. "Qua speelstijl zijn we niet goed genoeg om tegen Spanje met 4-3-3 te spelen en daarom heb ik voor deze speelstijl gekozen", legde de bondscoach uit. "Maar in de volgende wedstrijd tegen Australië kan dat best heel anders zijn."

Van Gaal gaf wel toe dat hij bij een 1-0 achterstand vlak voor rust met wat minder vertrouwen op de bank zat. "Ik dacht, het zal toch niet zo'n avond worden waarop de wereldkampioen de overwinning krijgt", wees hij op de makkelijk gegeven strafschop. "Maar dan maakt Van Persie zo'n goal, met zoveel gevoel."

Net als Van Persie kijkt Van Gaal direct weer vooruit. "We hebben nog niks, zijn alleen aardig begonnen. Als we niet van Australië winnen, is dit maar weinig waard."

Laatste reviews en specials
preview
NBA 2K20
preview
Heave Ho
review
This War of Mine Stories: Fading Embers
special
Lowlands 2019
review
Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Omega Labyrinth Life
©FOK.nl e.a.