Westra wint koninginnenrit Dauphiné

Lieuwe Westra heeft de koninginnenrit in het Critérium du Dauphiné gewonnen. De Nederlander van Astana maakte deel uit van een vroege kopgroep van veertien man. In de laatste klim spatte de kopgroep uiteen. Westra kwam in de laatste kilometers bij Yuri Trofimov en Egor Silin, beiden van Katusha. Westra won vervolgens de sprint van de twee. Vrijdag werd de Fries nog verslagen door de Belg Jan Bakelants en werd hij tweede.

Alberto Contador demarreerde twee kilometer onder de top en pakte twintig seconden op Chris Froome. De voorsprong was net genoeg voor Contador om de leiderstrui over te nemen van de Brit. Wilco Kelderman van Belkin kon het tempo in de laatste anderhalve kilometer niet meer bijhouden. Hij staat zijn derde plek in het klassement af aan de Amerikaan Andrew Talansky.

Door de zege stijgt Westra naar de tiende plek in het algemeen klassement. De coureur liet zaterdag in het Friesch Dagblad weten dat hij na de Dauphiné op hoogtestage gaat in Tenerife. Daardoor laat hij het NK op de weg, dat over twee weken in Ootmarsum gehouden wordt, schieten.

Zondag eindigt het Critérium du Dauphiné met een klimetappe naar Courchevel.