Xavi: "Alles ging na rust fout"

Terwijl heel Nederland superlatieven tekort komt, is in Spanje de teleurstelling groot. Xavi ging nooit zo hard onderuit als vrijdag tegen Oranje. "Dit is één van de zwaarst te verteren nederlagen uit onze loopbaan", sprak de middenvelder van FC Barcelona na afloop. "Alles ging na de pauze gewoon fout. De tweede helft was echt een ramp. We moeten nu reageren."

Spanje kwam in Salvador nog wel op voorsprong via een strafschop van Xabi Alonso. De gelijkmaker van Robin van Persie viel vlak voor rust echter op een ideaal moment. Na rust zorgden Arjen Robben, Stefan de Vrij en nogmaals Robben en Van Persie voor een historische Oranje-zege.

Bij de Spanjaarden deelt ook invaller Fernando Torres in de malaise. "We hadden geen antwoord op de speelwijze van Nederland. We gaven hun vleugelverdedigers te veel ruimte. Ze hadden alle tijd om ballen achter onze defensie te leggen", aldus de spits op de officiële website van de FIFA.

"Oranje kreeg veel kansen uit een counter, al maakt het niet uit hoeveel goals ze hebben gemaakt. We mogen sowieso geen excuses maken. Ze waren beter, zo simpel is het."

Volgens Sergio Ramos gingen bij Spanje na de 1-2 de koppen omlaag. "Onze gedachten waren vanaf dat moment negatief. Je gaat over bepaalde dingen nadenken, terwijl je dat niet zou moeten doen. Dat zag je uiteindelijk terug in de uitslag."