Grand Defilé luistert koninkrijksfeest Apeldoorn op

Ruim 1500 mensen voeren zaterdag in Apeldoorn een Grand Defilé uit als onderdeel van de viering van tweehonderd jaar Koninkrijk der Nederlanden. Prinses Beatrix is bij het evenement aanwezig, evenals prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven. De viering moet het hoogtepunt worden van twee weken koninkrijksfeest in de stad.

De deelnemers vormen samen een optocht van ruim vijf kilometer, die in ongeveer anderhalf uur voorbijtrekt aan de tribunes waarop de koninklijke familie plaatsneemt. In 160 onderdelen tonen zij facetten van tweehonderd jaar monarchie, zoals historische auto's, antieke fietsen en praalwagens met taferelen uit het verleden.

Het evenement begint om 13.00 uur met het overvliegen van een aantal historische vliegtuigen, waaronder de Dakota DC3 waarmee koningin Juliana in 1945 terugkeerde in Nederland. Het begin- en eindpunt van de optocht is Paleis Het Loo. De route volgt de versierde straten van de Loolaan, het Oranjepark, de Soerenseweg en de Jachtlaan.

Het defilé in Apeldoorn is georganiseerd door het Nationaal Comité 200 jaar Konkinkrijk. Het evenement is bedoeld om te vieren dat Nederland volgend jaar tweehonderd jaar een monarchie kent. De landmacht en marechaussee, die ook beide korpsen tweehonderd jaar bestaan, nemen ook deel aan het defilé. De elf dorpen van Apeldoorn presenteren zich op het voorterrein van Paleis Het Loo.

In Apeldoorn werden rond de viering van tweehonderd jaar koningschap in Nederland, veel andere activiteiten georganiseerd. Zo waren eerder tentoonstellingen over de koninklijke familie en presentaties over historische schutterijen te zien. Vrijdagavond vond in Theater Orpheus het Koninkrijksconcert plaats.

De activiteiten in Apeldoorn worden zondag afgesloten met een slotmanifestatie in het Oranjepark. Hier kunnen bezoekers kampementen en paviljoens bezichtigen. De marechaussee sluit de dag af met het afschieten van kanonnen.

In het kader van tweehonderd jaar koningschap in Nederland staan tussen november 2013 en september 2015 allerlei activiteiten gepland. In Maastricht volgt in augustus het volgende nationale evenement. Zwolle viert volgend jaar april tweehonderd jaar monarchie in Nederland.

De viering wordt eind september volgend jaar afgesloten in Amsterdam. Het is dan precies tweehonderd jaar geleden dat prins Willem Frederik van Oranje-Nassau in Brussel werd ingehuldigd als koning van Nederland en België.