'Iran en VS samen tegen terroristen'

Iran kan serieus overwegen samen te werken met de VS in de strijd tegen terroristen in de regio. Dit zei de Iraanse president Hassan Rohani zaterdag.

We moeten in de praktijk en verbaal de terroristen te lijf, aldus Rohani. Hij zei Irak te willen helpen in de strijd tegen de extremisten die delen van noord- en westelijk Irak onder de voet hebben gelopen. Hij beklemtoonde dat Iran dan bijstand verleent binnen het kader van het internationaal recht en dat Irak nog niet om hulp heeft gevraagd.

Sommige Westerse media hebben afgelopen week geschreven dat Iran elitetroepen naar Irak heeft gestuurd, maar Rohani sprak dat tegen. Volgens hem staat militaire hulp ook helemaal niet ter discussie. Hij zei te willen helpen, maar geen troepen te willen sturen. Hij heeft naar verluidt wel generaal Qassem Suleimani naar Bagdad gestuurd. De generaal is topman bij Revolutionaire Garde, de Iraanse militaire elite.

In Washington wordt ondertussen bekeken wat de VS militair kunnen uitrichten tegen de opmars van de strijders. President Barack Obama zou volgens Australische media hebben bevestigd dat hij snel tot actie wil overgaan. De Australische premier Tony Abbott is bij Obama op bezoek geweest en kreeg vrijdag te horen dat Australische militaire hulp welkom zou zijn.

Soennitische extremisten die zich Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIL) noemen, hebben in hun opmars het Iraakse leger in verscheidene plaatsen op de vlucht gejaagd. De meerderheid van de Irakezen is sjiitisch en het land wordt geleid door de sjiitische premier Nuri al-Maliki.