Nieuw veiligheidssysteem brandstof in de Formule 1

In de Formule 1 zal binnenkort een nieuw veiligheidssysteem geïntroduceerd gaan worden. MADMAT moet voorkomen dat brandstoflekkage uitmondt in een vuurzee in de pitbox zoals in 2012 bij Williams na afloop van de Grand Prix van Spanje gebeurde.

MADMAT is een vloer die bestaat uit verschillende lagen. Er zijn gaten ingemaakt waarin de brandstof die over de vloer stroomt in kan vallen. Ook ontsnappen er weinig dampen en zal brandstof niet naar de oppervlakte gaan. Mocht er toch brand ontstaan dan zal deze door de contructie klein worden gehouden en de temperatuur zal liggen op 93 graden Celcius in plaats van 315 graden Celcius. Tot slot zal er weinig rook zijn wat de bestrijding van een brand stukken eenvoudiger maakt.

MADMAT was oorspronkelijk ontwikkeld voor de luchtvaart, maar is inmiddels aangepast voor de Formule 1. Het systeem is mobiel gemaakt en zal ingezet worden op de plaatsen waar de lekkage van brandstof het grootste is. Autosportfederatie FIA zal binnenkort het groene licht geven nu vrijwel alle testen af zijn gerond.