Nederlander omsingeld door moslimrebellen in Irak

Een groep westerse technici is in Irak omsingeld door rebellen van de extremistische beweging ISIS. Onder hen is een Nederlandse ingenieur, schrijft De Telegraaf zaterdag. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat een Nederlander in de problemen is gekomen. "Met de autoriteiten in Irak proberen we hem in veiligheid te brengen."

Waar de Nederlander zit, wil de woordvoerder niet zeggen. Volgens De Telegraaf zitten de technici op een elektriciteitscentrale bij Baiji. Dat plaatsje werd deze week overgenomen door ISIS. De centrale ligt net buiten Baiji. Naast de Nederlander bevinden zich vooral Duitsers en Britten op de centrale. De Nederlander was zondag aangekomen om onderhoud uit te voeren. Hij reist regelmatig voor dit soort klussen naar Irak.

De Europeanen worden beschermd door 150 particuliere bewakers. Die wilden hen vrijdagochtend evacueren, maar dat bleek niet mogelijk omdat er geen ontsnappingsroutes zijn. De centrale zelf wordt niet belegerd.

Tot nu toe hebben zeventig Nederlanders in Irak zich bij het ministerie aangemeld. "Maar dat zijn er waarschijnlijk een stuk meer. Er zijn daar veel Koerdisch-Nederlanders met wie we weinig contact hebben", zegt de woordvoerder.

In een aangepast reisadvies raadde het ministerie Nederlanders in de noordelijke provincies Anbar, Mosul, Kirkuk, Salahedin en Diyala vrijdag aan zo snel mogelijk te vertrekken, als dat op een veilige manier kan.

ISIS, een afsplitsing van Al-Qaida, heeft al verschillende steden en dorpen met veel geweld ingenomen. De Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdag het opnieuw sturen van gevechtstroepen uitgesloten. Wel zouden luchtaanvallen worden overwogen.