Mogelijk FIFA-straf voor Argentinië

De Argentijnse voetbalbond kan mogelijk een straf tegemoet zien van wereldvoetbalorganisatie FIFA, vanwege vermoedelijke 'provocatieve of agressieve daden' van spelers van het nationale elftal. Dat heeft de FIFA vrijdag gezegd.

Een aantal Argentijnse internationals toonde vorige week voorafgaand aan een vriendschappelijk duel met Slovenië een groot spandoek met een verwijzing naar de Falklandeilanden. Op het doek stond de tekst 'Las Malvinas son Argentinas', de Falklandeilanden zijn Argentijns. Dit soort uitingen is onder FIFA-regels verboden.

De eilandengroep voor de Argentijnse kust is al langer een twistappel tussen Argentinië en Groot-Brittannië. Beide landen vochten in 1982 een korte oorlog uit om de eilanden, die door de Britten gewonnen werd. Sindsdien wordt de kwestie van soevereiniteit over de eilanden bij gelegenheid door Argentinië uit de kast gehaald.

Op het wereldkampioenschap voetbal, dat momenteel gaande is in BraziIië, is in ieder geval geen plek voor politiek, benadrukte de FIFA.