CD: Led Zeppelin - I, II & III (Deluxe Editions)

dekatophetspek

Juni 2014 is hard op weg om een zeer gedenkwaardige maand te worden voor Led Zeppelin-fans. Zo deed deze maand Robert Plant een indrukwekkend optreden op Pinkpop, met een met Led Zeppelin-klassiekers gevulde set-list en alsof dat al niet genoeg was liggen nu ook de prachtige her-uitgaven van de eerste 3 albums van Led Zeppelin in de winkel. In prachtige geremasterde Deluxe Editions met een schat aan bonusmateriaal.

Led Zeppelin I
Led Zeppelin

Als je liefhebbers naar grondleggers van de hardrock vraagt is de kans groot dat deze bands noemt zoals Deep Purple, Black Sabbath en Led Zeppelin. Het waren dan ook stuk voor stuk pioniers die elk op hun eigen wijze een stempel op de ontwikkeling van de hardere rockmuziek zouden drukken. Zelfs 45 jaar nadat het epische debuutalbum van Led Zeppelin voor het eerst verscheen staat de plaat nog steeds als een huis en kan gerust worden gezien als een blauwdruk voor de latere hardrock.

In 2012 maakte Jimmy Page al bekend dat hij druk bezig was met alle voorbereidingen voor de her-uitgave van alle studio-albums van Led Zeppelin. Uiteraard werden de oude mastertapes goed onder handen genomen door de grootmeester zelf en we kunnen stellen dat de man uitstekend werk heeft afgeleverd. Net als bij de remasters van de albums van The Beatles klinkt het allemaal net wat anders dan dat we voorheen gewend waren.

Led Zeppelin II
Led Zeppelin II

Net als de Immersion box sets van Pink Floyd bevatten ook de her-uitgaven van Led Zeppelin prachtig bonusmateriaal. Zo bestaat de Deluxe Edition van Led Zeppelin, naast een elpee met het geremasterde originele album, uit een dubbel-elpee met daarop het complete concert van Led Zeppelin in de Olympia in Parijs van 10 oktober 1969. Het optreden werd destijds opgenomen voor de Franse televisie en is dan ook van een uitmuntende geluidskwaliteit en laat eens te meer horen dat Led Zeppelin voor een live-sensatie was.

Ook bij de tweede elpee van Led Zeppelin treffen we fraai bonusmateriaal aan. Naast het reguliere album, met knallers als 'Whole Lotta Love', 'Heartbreaker' en 'Moby Dick', is er ook een elpee met niet eerder officieel uitgebrachte studio-opnames. Zo horen we erg leuke alternatieve mixen van onder meer 'Whole Lotta Love', 'What Is And What Should Never Be' en 'Ramble On', instrumentale uitvoeringen van 'Heartbreaker' en 'Living Loving Maid' en het nooit eerder uitgebrachte nummer 'La La'.

Led Zeppelin III
Led Zeppelin III

Nog meer moois treffen we aan op de Deluxe Edition van Led Zeppelin III. Zo horen we een groot aantal niet eerder uitgebrachte versies van tracks die ook op deze derde elpee van Led Zeppelin stonden, waaronder 'The Immigrant Song', een mooie instrumentale versie van 'Friends' en een opvallend afwijkende uitvoering van 'That’s The Way', maar ook een vroege instrumentale versie van 'Out On The Tiles' getiteld 'Bathroom Sound' en de niet eerder uitgebrachte nummers 'Jennings Farm Blues' en 'Keys To The Highway/Trouble In Mind'.

Heb je trouwens echt geld teveel dan kun je ook gaan voor de Super Deluxe Editions van deze Led Zeppelin-albums. De Super Deluxe box-sets bestaan namelijk uit de albums + bonusmateriaal op zowel vinyl als cd en gaan vergezeld van een fraai boekwerk boordevol schitterende foto's uit het verleden van deze legendarische rockband. Zwaar verplichte kost voor een muziekliefhebber, al zul je waarschijnlijk wel een maandje op water en brood moeten leven. Maar dat hebben we wel over voor deze tijdloze meesterwerken.