[WK Hockey] Nieuw-Zeeland eindigt als vijfde na ruime zege op China

Boris (borisz)

Nieuw-Zeeland heeft zaterdag beslag gelegd op de vijfde plaats tijdens op het wereldkampioenschap. De ploeg won in een koud en winderig Kyocera Stadion met 4-0 van China.

Nieuw-Zeeland eindigde in de poule met Nederland als derde. De Kiwi’s waren lang in de race voor een plek bij de laatste vier, maar een doelpuntloos gelijkspel tegen Australië in de laatste groepswedstrijd veroordeelden de Nieuw-Zeelandse vrouwen tot het spelen om de vijfde plaats. De Chinezen verloren slechts één pouleduel, 5-0 tegen de Verenigde Staten, maar speelden ook twee keer gelijk. Hierdoor eindigden de Aziaten achter Team USA en Argentinië als derde.

Verrassend was het meespelen van Rose Keddell. De Nieuw-Zeelandse middenvelder brak in het duel met Japan haar rechterduim, maar met een spalk kon ze toch in actie komen. Ook Katie Glynn verbeet de pijn. Sinds de openingswedstrijd speelt de aanvaller met een gebroken teen.

Beide ploegen troffen elkaar eerder dit jaar twee keer en China won beide wedstrijden met een doelpunt verschil. Nieuw-Zeeland wilde daarom sportieve revanche. Al na zes minuten kwamen de Black Sticks op voorsprong. De eerste strafcorner van de wedstrijd werd benut door Anita Punt.

De Kiwi’s kregen ook de beste kansen. Op schoten van Kayla Whitelock en Gemma Flynn gaf de Chinese goalie Dongxiao Li echter geen krimp. Tien minuten voor rust kreeg China de mogelijkheid om op gelijke hoogte te komen, maar Yan Yan miste de bal die voor het intikken leek. De Chinezen drongen meer aan, maar echt gevaarlijk werd het in de eerste helft niet in de Nieuw-Zeelandse cirkel.

De eerste kans na rust was voor Nieuw-Zeeland. Krystal Forgesson kon in vrije positie aanleggen, maar schoot de bal naast. Vervolgens kwamen de Kiwi’s met tien man te staan na een groene kaart voor Samantha Charlton. China wist niet te profiteren van de overtalsituatie. Een schot van Xiayun Xi ging maar rakelings naast.

Nieuw-Zeeland vergrootte daarna de marge naar 2-0. Whitelock werd in haar opmars naar het Chinese doel onreglementair gestuit, waarna de aanvoerder zelf de toegekende strafbal benutte. Glynn kreeg vervolgens een goede kans op 3-0, maar haar backhand werd onschadelijk gemaakt door Li. Op dat moment speelde Nieuw-Zeeland met een man minder vanwege een gele kaart van Charlton.

De tweede strafcorner van Nieuw-Zeeland leverde opnieuw een doelpunt op voor Anita Punt. De wedstrijd was gespeeld. Krystal Forgesson tekende voor het hoogtepunt van de wedstrijd. Sophie Cocks bracht de bal in de Chinese cirkel, die door Whitelock werd verlengd. Doordat er ook een Chinese stick tussen zat, ging de bal omhoog waarna Forgesson de bal in het net smashte.