[WK Hockey] Hockeydames pakken titel na zege op Australië

Nadat ze de olympische titel wonnen, mogen de Nederlandse vrouwen zich sinds zaterdag ook wereldkampioen noemen. In het Kyocera Stadion was Oranje in het duel met Australië de sterkste: 2-0. De laatste keer dat Nederland de wereldbeker veroverde, was in 2006 in Madrid.

In tegenstelling tot de eerste ontmoeting in de poulefase van dit WK liet Australië zich zaterdag vaak terugzakken. De eerste grote kans was dan ook voor Nederland. In de tweede minuut nam Ellen Hoog met een backhandschot het doel van Rachael Lynch onder vuur, maar de goalie voorkwam een vroege openingstreffer. Twee minuten later werd de eerste Nederlandse strafcorner versierd, maar Maartje Paumen verzilverde deze niet. Aan de andere kant waren de Hockeyroos dichtbij een treffer, nadat Jacky Schoenaker een bal van haar stick liet glippen. De verdediger en Joyce Sombroek traden echter meteen handelend op.

Na een klein kwartier was het eerste doelpunt een feit. Roos Drost werd bij een aanval gevloerd, waarna de bal op de stip ging. Paumen hield haar hoofd koel: 1-0. Het aanwezige publiek zag de gastvrouwen vervolgens slordiger worden en Australië profiteerde hiervan door de Nederlandse defensie onder druk te zetten. Nederland hield, mede door Sombroek, haar hoofd koel en bevrijdde zich uit de Australische greep met een treffer. Uitgerekend de pas achttienjarige Xan de Waard gaf voor op de afzwaaiende Kim Lammers. Lynch keerde nog de eerste inzet van de vedette, die ook haar 200ste interland speelde, maar moest de rebound slikken: 2-0.

Na rust toonde de Sombroek wederom een sta-in-de-weg te zijn bij de twee achtereenvolgende corners van de Hockeyroos. Haar collega Lynch moest aan de overzijde vaker in actie komen. De sluitpost reageerde attent op inzetten van Lammers en Kelly Jonker. In het laatste kwartier waren de Oranjevrouwen, die Jonker met een armblessure zagen uitvallen, wederom via Lammers en Van As dicht bij een doelpunt. Maar de verdiende derde treffer bleef uit.

Argentinië legde eerder op de dag beslag op het brons. De Argentijnse dames wonnen de strijd om de derde plek tegen de Verenigde Staten met 2-1.  


Maartje Paumen scoort de 2-0 uit een strafbal en krijgt felicitaties van Roos Drost (m) en Kim Lammers (r) (Foto: PRO SHOTS/Kay Int Veen)