Fledderus: "Degradatie in- en intriest"

Vorig jaar was hij nog de reddende engel, maar vandaag degradeerde hij alsnog met Roda JC. Mark-Jan Fledderus heeft geen goed woord over voor de afdaling. "In- en intriest."

Roda had een zege bij Go Ahead Eagles op de slotdag van de eredivisie. Dat lukte, met hangen en wurgen, maar omdat NEC vriend en vijand verraste door gelijk te spelen bij Ajax (2-2) werd de degradatie van de Limburgers alsnog een feit. Na 34 speelronden is Roda de nummer achttien.

"Het is heel vreemd dat Ajax zo'n thuiswedstrijd gelijkspeelt, heel apart", wees Fledderus op FOX Sports in eerste instantie naar de Amsterdammers. Maar dat was niet helemaal terecht, besefte hijzelf ook. "Natuurlijk moeten we naar onszelf kijken en hadden we het eerder moeten doen. Er leek door onze zege niet heel veel aan de hand, maar het is gebeurd."

Vorig jaar dus nog de held. Toen scoorde hij in de play-offs tegen Sparta Rotterdam in blessuretijd de bevrijdende treffer die Roda op het hoogste niveau hield. "Deze club die Limburg een goede uitstraling geeft in de eredivisie gaat na 41 jaar naar de Jupiler League. Dat is in-en intriest."

Het was een bewogen seizoen voor de spelers van Roda, die trainer Ruud Brood weggestuurd zagen worden en Jon Dahl Tomasson als trainer kregen. De onervaren Deen, overgekomen van Excelsior, kon geen moment zijn stempel drukken en de ploeg uit het slop trekken. Fledderus over Broods congé: "Dat had van mij niet gehoeven. Dat had heel veel invloed, er zijn hier heel veel dingen gebeurd."