Sintnicolaas wint tienkamp Florence, dik PR Braun

heywoodu

Eelco Sintnicolaas heeft in zeer slechte weersomstandigheden in het Italiaanse Florence de Multistars-tienkamp gewonnen. Na de eerste dag ging hij al aan de leiding en mede door een persoonlijk record bij het discuswerpen wist hij dat vast te houden tot en met het laatste onderdeel. De 21-jarige Nederlander Pieter Braun werd met een dik persoonlijk record knap derde.

Bij het discuswerpen kwam Sintnicolaas tot 43,38 meter, 21 centimeter verder dan zijn persoonlijk record van vorig jaar. Hij kwam uiteindelijk uit op een score van 8161 punten. In zijn carrière sloot hij zeven tienkampen met een beter eindresultaat af.

Braun voltooide in Florence pas zijn derde 'volwassen' tienkamp uit zijn loopbaan. Hij begon zaterdag al met een persoonlijk record op de 100 meter, 11,18 seconden. Ook bij het verspringen deed hij het beter dan ooit: Met 7,40 meter sprong hij één centimeter verder dan hij ooit had gedaan. Op het vijfde onderdeel, de 400 meter, liep Braun eveneens een persoonlijk record: 49,54 seconden werd 49,14 in Florence.

Op zaterdag ging Braun bij het discuswerpen verder met het verbreken van zijn records. Met 42,53 meter gooide hij de discus ruim anderhalve meter verder dan ooit. Bij het speerwerpen gooide hij 21 centimeter bij zijn persoonlijk record. Braun kwam uiteindelijk uit op een puntentotaal van 7773 punten, waarmee hij zijn oude record met maar liefst 233 punten verpulverde. Het bracht hem de derde plek in de tienkamp, achter de Brit Ashley Bryant.

De wedstrijd bij de vrouwen werd gewonnen door de pas zestienjarige Morgan Lake, die haar eerste volledige zevenkamp afsloot. Myrte Goor werd, mede dankzij een persoonlijk record op de 800 meter, zesde. Maureen Rots werd twaalfde.