FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 4 mei 2014

[PD] Real profiteert niet van missers Atlético en Barça

Real Madrid is er niet in geslaagd optimaal te profiteren van de nederlaag van Atlético Madrid in de Primera Division. De ploeg van trainer Carlo Ancelotti speelde zondagavond thuis met 2-2 gelijk tegen Valencia. Real staat nu vijf punten achter op de stadgenoot. De Koninklijke speelde wel een duel minder.

Real vond in Estadio Santiago Bernabeu een sterk Valencia, dat eerder dit seizoen al won bij FC Barcelona, op zijn weg. Na een gelijkopgaande eerste helft kwamen de bezoekers op slag van rust op voorsprong. Jérémy Mathieu kopte raak uit een hoekschop.

Sergio Ramos herstelde het evenwicht. De thuisploeg had daarna nog een halfuur de tijd om de drie punten te pakken, maar in de 65e minuut sloeg Daniel Parejo toe na een snelle counter. Real wist in blessuretijd een nederlaag nog wel af te wenden dankzij Cristiano Ronaldo, die scoorde met zijn hak, maar daar bleef het bij.

Real, dat dinsdag nog met 4-0 te sterk was voor Bayern München in de halve finale van de Champions League, blijft steken op de derde plaats, nog achter Barcelona. Met Barcelona - Atlético de laatste speelronde ligt de Spaanse titelstrijd nog open.

Atlético ging eerder op de dag met 2-0 onderuit bij Levante. Barcelona kwam zaterdag al niet verder dan een 2-2 remise tegen Getafe.

[Seria A] De Jong kopt Milan naar zege in stadsderby

Door een goal van Nigel de Jong heeft AC Milan zondag de stadsderby tegen Internazionale gewonnen. De middenvelder maakte in de 66e minuut het enige doelpunt van de wedstrijd: 1-0. De Jong kopte raak uit een vrije trap van Mario Balotelli.

Milan klimt met twee duels te spelen naar de achtste plaats in de Serie A. De ploeg van coach Clarence Seedorf blijft daardoor in de race voor Europees voetbal. Het gat met de zesde plaats, die recht geeft op deelname aan de voorronden van de Europa League, is slechts een punt. Inter, dat vijfde staat, heeft drie punten meer.

Het was voor De Jong zijn eerste treffer van het seizoen. De Oranje-international keerde in de stadsderby terug van een schorsing. Hij miste vorige week het duel tegen AS Roma dat met 2-0 werd verloren. Urby Emanuelson bleef op de bank.

Ruzie in café eindigt met aanrijding op A58

Twee ruziemakende groepen hebben zondagavond een ravage veroorzaakt op de snelweg A58 bij Breda. Na een opzettelijke aanrijding crashten hun auto's bij een bushalte. De politie pakte twee mensen mensen op, drie mensen zijn gewond naar het ziekenhuis gebracht.

Eerder op zondagavond kregen twee groepen mensen ruzie in een café in Sint Willebrord. Die ruzie mondde uit in een achtervolging over de A58, die eindigde langs de snelweg bij Breda.

Eén slachtoffer is mogelijk ook gestoken en er slechter aan toe dan de andere twee gewonden. Mogelijk zijn ook zij verdachten, maar dat moet nog blijken.

Zwitserland bevriest tegoeden Janoekovitsj

De Zwitserse openbaar aanklager heeft beslag laten leggen op bijna 140 miljoen euro aan tegoeden van de verdreven Oekraïense president Viktor Janoekovitsj en diens bondgenoten. Dat meldt persbureau Reuters zondag. Het geld stond op Zwitserse bankrekeningen.

De Zwitserse regering gaf in februari opdracht om de tegoeden van twintig Oekraïners te bevriezen, onder wie Janoekovitsj en diens zoon Oleksandr. In maart werden er nog eens negen namen toegevoegd aan de lijst. De aanklager is nu vijf onderzoeken gestart naar mensen die worden verdacht van witwassen. De tegoeden die in het kader van die onderzoeken zijn bevroren komen overeen met die op de lijst van de regering.

Man onwel op de Dam tijdens dodenherdenking

Een oudere man is zondagavond tijdens de dodenherdenking onwel geworden en afgevoerd naar een ziekenhuis. De man werd vlak na de twee minuten stilte niet lekker, waarna de ambulance werd gebeld. Hoe het met hem gaat is niet bekend, liet een woordvoerder van de politie weten.

Het incident had plaats voor hotel Krasnapolsky op de Dam. De dodenherdenking in Amsterdam is verder rustig verlopen. "Het was een volle Dam", aldus de politiewoordvoerder.

FOK!toen+nu: Nazi's in de Oekraïne

Als je de afgelopen maanden niet onder een enorme rots hebt geleefd zul je weten dat er een situatie in de Oekraïne is ontstaan waarbij het volk tot op het bot verdeeld is over het land waartoe ze behoren. De ene helft wil bij Rusland terug terwijl de rest zichzelf als een inwoner van de Oekraïne ziet. Ik moest bij het aanzien van deze ontwikkelingen meteen denken aan het gezegde 'Those who cannot remember the past are condemned to repeat it'. Zij die niks hebben geleerd van het verleden, zijn gedoemd om deze te herhalen. We zagen het bij de aanval van de troepen van Hitler op de oppermachtige Sovjet Unie, iets wat eerder ook al eens vergeefs was getracht door ene Napoleon.

Uit de Leeuwarder Courant van 24 juni 1915
Uit de Leeuwarder Courant van 24 juni 1915

Terug in de tijd
De verdeeldheid onder de bevolking van de Oekraïne is ook iets wat al eens eerder had plaatsgevonden. Door de eeuwen heen was het land al meerdere malen binnengevallen door onder meer Goten, Hunnen, Noormannen, Tataren, Turken, Polen en Russen. Na de Eerste Wereldoorlog waren het Russische rijk, het Ottomaanse rijk en het Oostenrijks-Hongaarse rijk formeel opgehouden te bestaan en de Oekraïne stond een barre tijd te wachten.

Na het uiteenvallen van de drie grote mogendheden werd het land een strijdtoneel waarbij Oostenrijk en Rusland de Oekraïense bevolking tegen elkaar uitspeelden. Zo vochten West-Oekraïense strijders onder Oostenrijkse vlag tegen hun Oost-Oekraïense ‘landgenoten’, die op hun beurt onder Russische vlag streden. Na de Februarirevolutie van 1917 werd de Oekraïense Volksrepubliek uitgeroepen, maar deze was geen lang leven beschoren. Onder leiding van Lenin veroverden de Bolsjewieken een groot deel van de Oekraïne en hielden ook de hoofdstad Kiev bezet.

Met behulp van de Centrale legers uit Duitsland, Turkije en het toen nog bestaande Oostenrijk-Hongarije werden de Bolsjewieken begin 1918 weer uit de Oekraïne verdreven. Op 3 maart volgde de vrede van Brest-Litovsk, waarbij de Sovjetrepubliek de onafhankelijkheid van Oekraïne moest erkennen. Hiermee kwam voor de Oekraïne een einde aan de Eerste Wereldoorlog. Het zou tot 1921 duren voordat de Bolsjewieken weer de macht kregen in de Oekraïne. Een jaar later werd het land als Sovjetrepubliek bij de Sovjet-Unie toegevoegd.

Uit de Telegraaf van 25 september 1921
Uit de Telegraaf van 25 september 1921

Na de dood van Lenin zou Stalin de macht met harde hand overnemen. De Oekraïense bevolking werd gerussificeerd en ook de gedwongen collectivisaties van de landbouw waren van grote invloed op het land. Onder het Russische juk vond in de jaren 1932 en 1933 de Holodomor plaats, een Oekraïense Holocaust, waarbij tussen de 2,7 en 10 miljoen doden vielen. Vanaf deze periode zouden er ook veel Russen in het land gaan wonen.

Uit de Leeuwarder Courant van 26 augustus 1939
Uit de Leeuwarder Courant van 26 augustus 1939

In augustus 1939 werd de Molotov-Ribbentrop-pact gesloten en konden eerder afgestane gebieden aan Polen en Roemenië met zijn Oekraïense bewoners weer herenigd worden met de rest van Oekraïne, al was het wel onder leiding van de Sovjet Unie. Hiermee kwam voor West-Oekraïne een einde aan bijna 600 jaar aaneengesloten Poolse dominantie. Russificatie had hier het dagelijkse leven nog niet beïnvloed en onder Pools bewind had dit westelijke deel de kans gehad om een eigen bewustzijn te creëren. Historici zien dat gebied dan ook als de bakermat van het Oekraïense nationalisme dat in een later stadium het land zou opzadelen met een behoorlijk gespleten persoonlijkheid.

Operatie Barbarossa
Operatie Barbarossa

Operatie Barbarossa
In het volkslied van de Oekraïne komen we de volgende tekst tegen: 'Nog niet dood is Oekraïne. Haar roem en vrijheid, jonge broeders. Het lot zal ons nog toelachen.' In de zomer van 1941 leek dat lot toch anders te beslissen.

Uit De Tijd van 29 juni 1941
Uit De Tijd van 29 juni 1941

Hoewel de Sovjet Unie in 1939 een niet-aanvalsverdrag met Duitsland had gesloten, vielen de Duitsers in 1941 toch Rusland binnen. Op 22 juni 1941 begonnen de Duitse troepen aan een invasie van de Sovjet Unie onder de noemer Operatie Barbarossa. In de voorgaande maanden waren tijdens Operatie Marita Joegoslavië en Griekenland al door de Duitsers bezet en er stonden op dat moment zo'n 3 miljoen soldaten (150 divisies), 3300 tanks en 2700 vliegtuigen klaar om het op te gaan nemen tegen 2,8 miljoen Sovjetsoldaten, 15.000 tanks en 8000 vliegtuigen. Ook kregen de Duitsers hulp van Finse, Roemeense, Hongaarse, Slowaakse, Italiaanse en Spaanse legereenheden.

Nadat de Duitsers met hun blitzkriegtactieken een groot deel van het land hadden overgenomen was de bevolking van de Oekraïne weer zwaar verdeeld. Waar in het westen van het land veel mensen gingen collaboreren met de Duitsers was er in het oosten van het land bikkelhard verzet tegen de nazis. Wederom was het land in een strijd tussen twee wereldmachten terechtgekomen, aan de ene kant het Duitse rijk aan de andere zijde de Sovjet Unie. Een groot deel van het land werd in puin geschoten en miljoenen mensen zouden om het leven komen.

Uit de Java Bode van 4 december 1951
Uit de Java Bode van 4 december 1951

Na de oorlog
Nadat de Sovjetlegers in 1944 de Duitsers hadden weten te verdrijven probeerde de Sovjet Unie Oekraïne over te halen om weer deel uit te gaan maken van de Sovjetrepublieken. Bij de oprichting van de Verenigde Naties in 1945 kreeg de Oekraïne zelfs op papier een eigen lidmaatschap. Nu de Oekraïne weer bij Rusland hoorde werden niet-Oekraïense minderheden 'verhuisd' naar hun land van herkomst. Zo kregen alle Krimse Tataren een enkele reis richting Centraal Azië, terwijl het schiereiland zou worden bevolkt door Russische bewoners. Ook Oekraïners in het oosten van het land werden gedwongen om te verhuizen naar andere delen van de Sovjet-Unie om zo plaats te maken voor Russische inwoners. Vooral in het oostelijk deel van Oekraïne zou Russificatie een grote invloed op de cultuur hebben en ontstond er een tweedeling met het westen van het land die de Oekraïense staat tot op de dag van vandaag problemen zou bezorgen.

Uit De Waarheid van 23 februari 1949
Uit De Waarheid van 23 februari 1949

Vanaf de dood van Stalin in 1953 tot aan de onafhankelijkheid van Oekraïne in 1991 kende het land nog een aantal opvallende gebeurtenissen. Zo was het in 1954 300 jaar geleden dat het akkoord van Perejaslav werd getekend en de  toenmalige leider Chroestjov vierde dat door het Russische schiereiland de Krim aan Oekraïne te schenken. De Krim zou later één van de heetste hangijzers worden in de Oekraïens-Russische betrekkingen van na 1991. Een andere gebeurtenis die de betrekkingen van Oekraïne met diverse Europese landen zou beïnvloeden was de ramp met de kerncentrale van Tsjernobyl. Voor Oekraïense nationalisten was de ramp duidelijk bewijs dat de Sovjet Unie niet in staat was om voor haar inwoners te zorgen.

Uit de Leeuwarder Courant van 26 augustus 1991
Uit de Leeuwarder Courant van 26 augustus 1991

Na de mislukte communistische staatsgreep van augustus 1991 in Moskou, verklaarde Oekraïne zich op 24 augustus 1991 onafhankelijk. De Gemenebest Van Onafhankelijke Staten (GOS) werd opgericht en dat betekende in feite het einde van de Sovjet-Unie. Na de onafhankelijkheid was Oekraïne een grote kernmacht, die de beschikking had over een enorm arsenaal aan kernwapens. Vanaf 1994 werden zo'n 1800 nucleaire raketten naar Rusland verstuurd, om daar te worden vernietigd. Oekraïne sloot ook een deal met de Russen over de havenstad Sebastopol, die vanaf dat moment tot 2017 in gebruik mocht worden genomen door de Russische zeevloot. Van 1991 tot 1994 was Leonid Kravtsjoek president van het land. Hij werd opgevolgd door Leonid Koetsjma die tot 2004 aan het bewind zou zijn.

Uit De Amigoe van 23 december 1994
Uit De Amigoe van 23 december 1994

De Oranjerevolutie
Toen Leonid Koetsjma in 2004 liet weten dat hij niet langer herkiesbaar was ontstond er een politieke strijd tussen de centrum-rechtse pro-westerse Nasja Oekrajina (Ons Oekraïne) van Viktor Joesjtsjenko en de pro-Russische Partija Regionov (Partij van de Regio's) van Viktor Janoekovytsj. In het Oekraïense parlement liep het dan ook regelmatig uit op knokpartijen tussen de parlementsleden.

Na de presidentsverkiezingen van 2004 bleek dat de toenmalige regeringspartij van Janoekovytsj massaal gefraudeerd had. Er ontstonden grote opstanden onder de pro-Europese Oekraïners die uiteindelijk de Oranjerevolutie zouden gaan heten. Na wekenlange demonstraties werden er nieuwe verkiezingen uitgeroepen die overduidelijk door de partij van Viktor Joesjtsjenko werden gewonnen. In maart 2005 werd Joelija Tymosjenko tot premier benoemd, maar reeds in september werd ze opgevolgd door Joeri Jechanoerov, partijgenoot van Joesjtsjenko.

Uit Het Dagblad van het Noorden van 11 september 2005
Uit Het Dagblad van het Noorden van 11 september 2005

In maart 2006 wordt Nasja Oekrajina flink door de kiezer afgestraft voor de voorgaande regeerperiode. De Nasja Oekrajina-Blok Tymosjenko-regering was geen lang beschoren. In 2007 volgden nieuwe parlementsverkiezingen waarbij Partija Regionov 34% van de stemmen binnen wist te slepen, Blok Joelija Tymosjenko kreeg 31% van de stemmen en Nasja Oekrajina kreeg van 14% van de stemgerechtigden een stem. Het Blok Tymosjenko en Nasja Oekrajina vormden samen een regering, maar president Joesjtsjenko en de teruggekeerde premier Tymosjenko konden niet met elkaar overweg en waren het maar zelden eens over een besluit.

Nadat er een aantal wetten waren goedgekeurd, waardoor de macht van de president beperkt werd, ontstond er wederom een crisis in de regering en mochten de inwoners van de Oekraïne alweer naar de stembus. In 2008 werd er een nieuwe regering gevormd door Blok Tymosjenko en Nasja Oekrajina en het kleinere Blok Lytvyn. In februari 2010 kreeg de zittende president Joesjtsjenko slechts 5,5% van de stemmen. 45,5% van de stemmen gingen naar Tymosjenko en Janoekovytsj was een overtuigende winnaar met 49% van de stemmen.

Europa of Rusland?
In eerste instantie leek het alsof Janoekovytsj een neutralere politiek wilde voeren met zowel de Europese Unie als Rusland. Zo probeerde hij verdragen met Brussel te sluiten, zonder Moskou voor het hoofd te stoten. Onder het dictatoriale regime van Janoekovytsj ging een groot deel van de middenstand failliet en steeg de werkeloosheid explosief. Alleen Janoekovytsj en zijn politieke vrienden werden rijker en stalden hun kapitaal op West-Europese en Russische banken.

Uit Het Dagblad van het Noorden van 27 december 2010
Uit Het Dagblad van het Noorden van 27 december 2010

In december 2010 wordt voormalig minister van Binnenlandse Zaken Joeri Loetsenko gearresteerd nadat hij wordt verdacht van ambtsmisbruik. Begin 2012 werd hij daarvoor veroordeeld tot vier jaar cel. Ook de voormalige premier Joelia Tymosjenko werd verdacht van misbruik van overheidsgelden en kreeg in oktober 2011 te horen dat ze voor zeven jaar achter de tralies zou verdwijnen. Vanuit de Europese Unie en de Verenigde Staten werd deze veroordeling als onrechtmatig en politiek gemotiveerd gezien.

Uit Het Dagblad van het Noorden van 5 mei 2012
Uit Het Dagblad van het Noorden van 5 mei 2012

Nadat Janoekovytsj een associatieverdrag met de Europese Unie weigerde te ratificeren ontstonden er grootschalige demonstraties in het land. Aanvankelijk waren de demonstraties nog pro-Europa, maar vanaf begin 2014 werden het steeds meer protesten tegen de zittende regering van Janoekovytsj. Er werd massaal op het Majdan Nezalezjnosti oftewel Onafhankelijkheidsplein in Kiev gebivakkeerd en diverse regeringsgebouwen werden door de woedende bevolking bestormd.

Euromaidan

Op 18 februari 2014 ging het helemaal mis toen scherpschutters het vuur openden op demonstranten en politieagenten. Er vielen zeker 25 doden en meer dan 400 gewonden. In de media kreeg de oproerpolitie de schuld maar uit uitgelekte opnames van een telefoongesprek tussen de minister van Buitenlandse Zaken van Estland Urmas Paet en Catherine Ashton bleek dat er ook op de politie was geschoten en ging het vermoeden dat leden van de extreemrechtse Oekraïense ultranationalisten (Pravy Sektor) achter de beschietingen zaten. Maar ook de mogelijkheid dat het om provocerende pro-Russen ging werd niet uitgesloten.

In de daaropvolgende dagen zouden er bij rellen meer dan 100 mensen om het leven komen en raakten honderden mensen gewond. Op 21 februari kwam het tot een omslag, toen president Janoekovytsj op de vlucht sloeg. Een dag later werd hij door het parlement uit zijn functie ontheven en werd parlementsvoorzitter Oleksandr Toertsjynov tot waarnemend president benoemd.

Neonazi's
Op 27 februari werd er een overgangsregering benoemd onder leiding van premier Arseni Jatsenjoek. In deze regering treffen we ook leden aan van de centrumrechtse Batkivsjtsjyna (Vaderland), de extreemrechtse Partia Svoboda (Vrijheidspartij) en de neonazistische Pravy Sector. Deze laatste vindt feitelijk zijn oorsprong in WO2, omdat in het westen van Oekraïne de Duitsers immers als bevrijders van het communisme werden beschouwd - en vandaag de dag is het aanleiding voor pro-Russische beschuldigingen dat het land door nazi's wordt gerund.

Op vele plaatsen in Oekraïne werden standbeelden van Lenin, die nog herinneren aan de tijd van de voormalige Sovjet-Unie, omvergetrokken. Tegelijkertijd waren er ook pro-Russische demonstranten die standbeelden van hun voormalige leiders probeerden te beschermen.

Vanaf eind februari verplaatste de onrust zich van Kiev naar diverse andere steden en het schiereiland de Krim. Het schiereiland, dat tot 1954 bij Rusland had gehoord, wordt voornamelijk bewoond door Russen en mensen die zich graag bij Rusland willen voegen. Voor Rusland heeft de Krim vooral een strategische betekenis vanwege de lokatie aan de Zwarte Zee, waar een groot deel van de Russische vloot haar thuishaven heeft.

Kiev 2014
Kiev 2014

Een nieuwe Koude Oorlog?
Begin maart kreeg president Poetin van de Russische Federatieraad toestemming om strijdkrachten in te zetten in Oekraïne, om aldaar hun landgenoten en de Zwarte Zeevloot te beschermen. Meteen liet waarnemend president Oleksandr Toertsjynov weten dat het Oekraïense leger is overgegaan tot mobilisatie en hij waarschuwde Rusland dat elke militaire actie in Oekraïne zou leiden tot oorlog. Diverse regioparlementen (Donetsk, Loehansk) lieten weten dat ze de overgangsregering in Kiev niet erkennen.

Op 6 maart 2014 laat het Krimse parlement weten dat de Krim weer onderdeel wordt van Rusland. Op 11 maart werd daarvoor de onafhankelijkheid uitgeroepen op het schiereiland. 16 maart volgt een referendum over aansluiting bij Rusland gehouden, waarbij de grote meerderheid van de bevolking voor aansluiting stemt. Oekraïne, de Europese Unie en de Verenigde Staten erkennen dit referendum echter niet.

Uit de Leeuwarder Courant van 3 april 2014
Uit de Leeuwarder Courant van 3 april 2014

Slechts enkele dagen nadat er tientallen doden vielen in Odessa kunnen we stellen dat we met de huidige situatie in Oekraïne weer terug zijn op hetzelfde punt als een kleine honderd jaar geleden. Aan de ene kant de pro-Russische Oekraïeners, die er weinig moeite mee zouden hebben als het land weer onder Sovjet-bestuur zou vallen. Aan de andere kant de nationalistische pro-Oekraïense bevolking, die zich het liefst meteen zouden willen aansluiten bij de Europese Unie, waarin ook rechtse partijen als Front National, de Nationaldemokratische Partei Deutschlands, La Destra, National Front en PVV steeds meer aanhang bij het volk krijgen.

VS geven Congo 30 miljoen bij vertrek Kabila

De Verenigde Staten hebben de Democratische Republiek Congo 30 miljoen dollar in het vooruitzicht gesteld, op voorwaarde dat president Joseph Kabila aan het einde van zijn huidige, tweede termijn opstapt. Die zou overwegen om zich ook voor een derde termijn verkiesbaar te stellen, maar dat is in strijd met de grondwet.

In veel Afrikaanse landen proberen regeringsleiders hun ambtsperiode te verlengen, zelfs als daarvoor de grondwet moet worden gewijzigd. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft er tijdens zijn ontmoeting met Kabila zondag op aangedrongen dat deze de grondwet zou moeten respecteren. Alleen door zich niet opnieuw te kandideren, zijn "geloofwaardige" verkiezingen in 2016 volgens de VS mogelijk.

Grote brand in Poeldijk slaat over naar woning

In een bedrijfspand in het Zuid-Hollandse Poeldijk woedt zondagavond een zeer grote brand die is uitgeslagen naar een huis. Dat laat de politie zondagavond weten. Het toegestroomde publiek maakt het hulpdiensten moeilijk om de brand te blussen. De brandweer laat het pand gecontroleerd uitbranden.

"Vanwege het hinderen van hulpdiensten verzoeken wij u nadrukkelijk niet naar de brand te gaan en als u daar bent om naar huis te gaan", laat de politie weten op Twitter. De omgeving is ruim afgezet.

Voor zover bekend zijn geen grote hoeveelheden giftige stoffen vrijgekomen bij de brand. Het is nog niet bekend of er ook mensen aanwezig waren toen de brand uitbrak.

Jongens mishandeld door zestal in Kudelstaart

Twee mannen van 17 en 20 zijn in de nacht van zaterdag op zondag zwaar mishandeld door een groep van zes jongens in het Noord-Hollandse Kudelstaart. Ze moesten beiden naar het ziekenhuis met gebroken botten in het gezicht, zo meldde de politie zondag.

Het tweetal kreeg rond half 4 ruzie met de groep. De jongste van de twee hield aan de daarop volgende vechtpartij een gebroken oogkas over, de 20-jarige man heeft en gebroken jukbeen, oogkas en kaak.

Het zestal vluchtte na de vechtpartij en is nog niet gevonden.

HRW: Irak belet vlucht burgers uit Anbar

De Iraakse regering belet burgers die op de vlucht zijn geslagen voor het geweld in de provincie Anbar het gebied te verlaten. Ook komt humanitaire hulp het gebied niet in.

De regering moet burgers zo snel mogelijk in staat stellen de provincie te verlaten, stelt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. De Iraakse regering is sinds begin dit jaar in een strijd verwikkeld met extremisten in Anbar. Volgens de Verenigde Naties zijn meer dan vierhonderdduizend van de 750 duizend inwoners van de provincie ontheemd geraakt. Velen zijn niet in staat het gebied te verlaten.

Inwoners van de steden Fallujah en Ramadi zeiden tegen Human Rights Watch dat ze zagen hoe regeringstroepen het vuur openden op burgers die probeerden Anbar te ontvluchten, of juist probeerden terug te keren. Daarbij zouden diverse doden zijn gevallen. "De regering moet mensen helpen die vastzitten door de gevechten, en ze niet in de vuurlinie houden en ze hulp ontzeggen", aldus Joe Stork van HRW. "Inwoners van Anbar zitten gevangen in een nachtmerrie en de regering maakt het alleen maar erger."

Parlement Libië kiest nieuwe premier

Libië heeft een nieuwe premier. In een omstreden stemming kreeg zakenman Ahmed Matiq zondag genoeg stemmen om de nieuwe eerste minister van het land te worden.

Matiq had minstens 120 stemmen nodig, maar kreeg er in eerste instantie maar 113. Nadat de zitting van het parlement was verdaagd meldde een tv-zender dat de stemming toch doorging en dat Matiq acht stemmen meer had gekregen.

Matiq weet zich gesteund door de zeer conservatieve islamisten in het parlement. Een deel van het seculiere blok in de volksvertegenwoording liep zondag bij wijze van protest de zaal uit. Parlementariër Fatma al-Majbari zei dat, aangezien de extra stemmen na de verdaging werden uitgebracht, ze de benoeming van Matiq gaat aanvechten.

Schalke-coach ergert zich aan Huntelaar

Het seizoen zit er voor Klaas-Jan Huntelaar op. De spits is door een gele kaart geschorst voor de laatste competitiewedstrijd van Schalke 04.

Jens Keller, de coach van de club uit Gelsenkirchen, is daar op z'n zachtst gezegd niet zo blij mee. "Als je als 30-jarige spits van wereldklasse al vier gele kaarten hebt en dan toch de hekken inspringt, kun je als trainer je daaraan ergeren", zei Keller tegen Bild. Huntelaar was zaterdag trefzeker in het competitieduel met SC Freiburg. Hij vierde dat door in de hekken te springen bij het vak met de Schalke-fans. Dat is in Duitsland echter niet toegestaan, en de routinier werd daarom bestraft met een gele kaart.

"Huntelaar vroeg naderhand wat hij eigenlijk had misdaan. Kennelijk moeten we met hem het spelregelboekje nog even doornemen", aldus Keller. Huntelaar vertelt zelf via de officiële website dat hij even niet dacht aan die vier kaarten. "Als je een doelpunt hebt gemaakt, kun je even een beetje gek in je hoofd worden."

Schalke won in Freiburg met 0-2 en Huntelaar maakte het tweede doelpunt. Met nog één speelronde te gaan heeft de ploeg aan een gelijkspel tegen FC Nürnberg (thuis) om derde te worden. Bij een nederlaag kan Bayer Leverkusen (drie punten achterstand) Die Königsblauen inhalen.

Holocaustherdenking Hilversum 'daverend succes'

De omstreden herdenking van de 'schaduwholocaust' in Hilversum was volgens de organisatie het Platform Bewust Moslim een 'daverend succes'. "Daarom willen we eenieder die een bijdrage heeft geleverd in welke vorm dan ook bedanken", staat te lezen op de Facebookpagina van de club.

De besloten bijeenkomst had zondagmiddag plaats in een pand aan de Koninginneweg in Hilversum en was live op internet te volgen. Over 'het symposium ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers van de etnische zuivering in Palestina' ontstond ophef omdat die gepland was tijdens de dodenherdenking.

De Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes sprak van een 'ongelukkige situatie'. De gemeente kreeg tientallen klachten over de herdenking. Vanwege de ontstane ophef werd het evenement tussen 15.00 uur en 18.00 uur niet in het openbaar gehouden, maar was het alleen op uitnodiging bij te wonen.

Limburgs mijnmuseum vernield

Een museum in het oude mijngebouw Schacht Nulland in Kerkrade is zaterdag vernield. Tientallen oude foto's werden van de muren getrokken, ramen sneuvelden, er werd brand gesticht in het schachtgebouw en op de muren werd ontlasting gesmeerd. Dat schrijft de regionale nieuwszender L1.

"De schade is enorm, het is een ramp voor ons", zegt een van de oud-mijnwerkers die het pand beheerde. Verschillende verdachten zouden zijn opgepakt en ondervraagd door de politie. Wat precies is vernield, is nog niet duidelijk.

Acrobaten gewond na circusact

Een acrobatische act van een circus in de Amerikaanse staat Rhode Island is zondag helemaal misgelopen. Een aantal acrobaten viel tijdens de act naar beneden en raakte gewond, zei de brandweer.

Het circus was neergestreken in de stad Providence en de acrobaten voerden daar een show op waarbij ze aan touwen en kabels rondslingerden. Over de aard van de verwondingen of de toedracht van het ongeval is nog niets bekend.

Wenger weet het zeker: ik blijf bij Arsenal

Arsène Wenger zegt ook volgend seizoen trainer van Arsenal te zijn. De Fransman is in het bezit van een aflopend contract, maar hij heeft zijn woord aan de Londense club gegeven. "Ik kom uit een tijd waarin je geen pen nodig had om je ergens aan te committeren."

Wanneer Wenger en Arsenal met een akkoord naar buiten komen, is niet bekend. De 64-jarige Wenger staat sinds 1996 aan het roer bij Arsenal. De club won onder zijn leiding onder meer drie landstitels, maar de laatste prijs dateert van 2005 toen de FA Cup werd gepakt.

Serena Williams simpel verder in Madrid

Serena Williams heeft eenvoudig de tweede ronde van het WTA-toernooi van Madrid bereikt. De Amerikaanse rekende zondag af met de Zwitserse Belinda Benčič met 6-2 en 6-1.

De pas 17-jarige Benčič, die zich door de kwalificaties sloeg, leverde in de vierde game voor het eerst haar opslag in. Dat herstelde ze onmiddellijk, maar daarna nam Williams de regie in handen. De nummer één van de wereld snelde naar de zege.

In de tweede ronde neemt Williams, die de laatste twee jaar de titel pakte in de Spaanse hoofdstad, het op tegen Shuai Peng. Maria Sharapova was de Tsjechische Klara Koukalova de baas. Het werd 6-2 en 6-1 voor de Russin, die vorig jaar verliezend finalist was.

De Tsjechische Petra Kvitova, de winnares van 2011, ontdeed zich met de nodige moeite van Sorana Cirstea. Pas na 2,5 uur had ze de Roemeense op de knieën: 6-1, 5-7 en 7-6 (4).

Berlocq troeft Berdych af in finale Oeiras

Carlos Berlocq heeft zondag het ATP-toernooi in het Portugese Oeiras gewonnen. De Argentijn versloeg in de finale de als eerste geplaatste Tomáš Berdych met 0-6, 7-5 en 6-1. Voor Berlocq is het zijn tweede titel. Vorig jaar veroverde hij in het Zweedse Bastad zijn eerste trofee.

Berdych won de drie eerdere ontmoetingen met Berlocq en de vierde zege op rij leek in de maak. De mondiale nummer 62 had niets in te brengen in de eerste set, waarin hij geen enkel breakpunt kreeg.

In het tweede bedrijf richtte Berlocq zich echter op. Berdych, die zesde staat op de wereldranglijst, kwam tot twee keer toe terug van een break achterstand, maar dat mocht uiteindelijk niet baten.

De Tsjech werd in de derde set weggeblazen. Pas op 0-5 deed hij iets terug, maar Berlocq benutte niet veel later op de opslag van Berdych zijn tweede wedstrijdpunt.

[PL] Chelsea thuis niet langs Norwich

Chelsea lijkt zijn kansen op de Engelse landstitel zondag verspeeld te hebben. De ploeg van coach José Mourinho speelde in eigen huis met 0-0 gelijk tegen Norwich City. Als Liverpool maandag wint van Crystal Palace wordt het verschil met een duel te spelen vier punten.

Ook Manchester City kan Chelsea op die onoverbrugbare achterstand zetten. Die ploeg treft woensdag Aston Villa. Liverpool en City hebben na 36 duels tachtig punten, een meer dan Chelsea.

Eden Hazard begon op de bank. De Belg, die na rust inviel, had eerder deze week na de Champions League-uitschakeling tegen Atletico Madrid kritiek op de speelwijze van Chelsea. Mourinho was daar niet van gediend en haalde op zijn beurt uit naar zijn spelmaker.

Bij Norwich zaten Leroy Fer en Ricky van Wolfswinkel wissel. De Nederlanders vielen niet in. Voor Norwich, dat achttiende staat, is het een loodzware opgave degradatie nog te ontlopen. In de laatste competitieronde moet volgende week van Arsenal worden gewonnen.

Koningspaar legt krans bij Nationaal Monument

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben zondagavond tijdens de Nationale Dodenherdenking een krans gelegd bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam. Ook dit jaar waren weer duizenden mensen naar het centrum van de hoofdstad gekomen om de herdenking bij te wonen.

Na de kranslegging was het vanaf klokslag 20.00 uur twee minuten stil. Daarna klonk het Wilhelmus. Naast leden van de koninklijke familie en premier Mark Rutte (VVD) wordt de herdenking onder andere bijgewoond door nabestaanden van oorlogsslachtoffers en vertegenwoordigers van de Eerste en Tweede Kamer.

In Amsterdam begon de Nationale Dodenherdenking overigens al eerder op de avond met een herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk. Voormalig D66-politicus en schrijver Jan Terlouw hield daar een toespraak. Ook op verschillende andere plekken in Nederland werd een herdenking gehouden.

Tijdens de dodenherdenking houdt Nederland twee minuten stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en alle oorlogen die nadien hebben plaatsgevonden.

[PD] Atlético krijgt tik in Spaanse titelstrijd

Atlético Madrid is zondag tegen een nederlaag aangelopen bij Levante. De koploper van de Primera Division ging met 2-0 onderuit in Valencia. Daardoor ligt de Spaanse titelstrijd weer volledig open. Real Madrid kan op gelijke hoogte komen met de stadgenoot.

Door een eigen doelpunt van Felipe keek Atlético, waar de Belgische oud-Ajacied Toby Alderweireld een basisplaats had, al snel tegen een achterstand aan. De bezoekers gingen op zoek naar de gelijkmaker, maar twintig minuten voor tijd maakte David Barral er zelfs 2-0 van.

Atlético leek de eerste landstitel sinds 1996 voor het grijpen te hebben, maar Real heeft nu met twee duels minder zes punten achterstand. Het onderlinge resultaat spreekt wel in het voordeel van de ploeg van coach Diego Simeone. Real ontvangt later op de avond Valencia in Estadio Santiago Bernabeu.

Woensdag plaatste Atlético zich nog ten koste van Chelsea voor de Champions League-finale. Daarin staan beide Madrileense clubs ook tegenover elkaar op 24 mei in Lissabon.

Veel doden bij onderlinge rebellenstrijd Syrië

Verschillende rebellengroepen in Syrië zijn de afgelopen dagen in felle gevechten verwikkeld. Daarbij kwamen zeker 62 strijders om. Tienduizenden mensen zijn voor het geweld op de vlucht geslagen, zeiden activisten zondag.

De rebellen veroverden vorig jaar delen van Noord-Syrië op het regeringsleger. De afgelopen maanden hebben de strijders van twee groepen - de Islamitische Staat van Irak en de Levant en het aan Al-Qaida gelieerde Jabhat Al-Nusra - het echter vooral op elkaar gemunt. Zondag werd er gevochten bij drie dorpjes in de olierijke provincie Deir el-Zour, bij de grens met Irak, aldus het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Tienduizenden inwoners van de dorpen zijn huis en haard ontvlucht.

Gevechten tussen rivaliserende rebellen in Syrië hebben in 2014 tot dusver aan meer dan drieduizend mensen het leven gekost.

FOK!sport foto-onderschrift week 18

Elke week hebben we hier op FOK!sport een nieuwe ronde van het FOK!sport foto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we opzoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de FOK!sport redactie) was urahara met het volgende onderschrift: "Er wordt wel erg hard gewapperd met witte zakdoekjes bij FC Nürnberg"

De opgave van deze week:

Tijdens de wedstrijd VfL Wolfsburg - SC Freiburg ontdekten we dit tafereeltje, wat is hier gaande? (PRO SHOTS/Citypress24)
Tijdens de wedstrijd VfL Wolfsburg - SC Freiburg ontdekten we dit tafereeltje, wat is hier gaande? (PRO SHOTS/Citypress24)

Swatch zit niet te wachten op iWatch

's Werelds grootste horlogemaker Swatch vindt dat Apple's label iWatch te veel lijkt op die van de eigen iSwatch. Als Apple besluit daadwerkelijk een iWatch uit te brengen, zal Swatch de eigen merknaam verdedigen. Dat liet topman Nick Hayek van het Zwitserse bedrijf dit weekend weten.

Volgens hem is Swatch momenteel niet van plan om Apple voor het gerecht te dagen. Wel heeft het bedrijf de zaak uitgelegd aan autoriteiten in verschillende landen.

Swatch verkoopt al enige tijd technologisch geavanceerde horloges met de naam iSwatch. Apple heeft zijn eigen smartwatch nog steeds niet officieel geïntroduceerd, maar inmiddels is wel via verschillende media uitgelekt dat het Amerikaanse bedrijf in een aantal landen de registratie van de merknaam iWatch zou hebben aangevraagd. In Monaco zou de iWatch inmiddels al de benodigde beschermde status hebben gekregen. In IJsland daarentegen zou de naam juist zijn afgewezen vanwege de grote gelijkenis met die van de iSwatch.

Terlouw: broederschap staat onder druk

De broederschap in Nederland en de wereld staat onder druk. Mensen geven vooral om zichzelf en te weinig om de ander, zei schrijver Jan Terlouw zondag tijdens zijn 4 meivoordracht in de Amsterdamse Nieuwe Kerk.

"Mij lijkt dat 69 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog broederschap meer onder druk staat dan vrijheid en gelijkheid", aldus de oud-politicus en auteur van de bestseller Oorlogswinter. "Broederschap jegens het deel van de wereld dat zucht onder de nog zo grote ongelijkheid. Broederschap jegens toekomstige generaties, die zullen moeten leven op een verschraalde aarde als we in de welvaartsstaten het beleid niet drastisch wijzigen."

De 82-jarige Terlouw waarschuwde voor apathie en naïviteit, vrijheid is geen vanzelfsprekendheid. "Littekens hebben de neiging te vervagen, ze worden steeds minder zichtbaar. Daar schuilt een gevaar in."

Dat gevaar komt niet alleen van buiten, maar kan net zo goed van binnenuit komen, betoogde de schrijver. "Maar wat te doen als die vrijheid verwordt tot vrijblijvendheid? Wat te doen als vrijheid van meningsuiting wordt gebruikt om aan te zetten tot haat? Realiseren we ons dat ware vrijheid weinig van doen heeft met 'lekker kunnen doen waar je zin in hebt', dat het vooral betekent dat je de vrijheid van anderen ruimte moet geven?"

Om oorlog te voorkomen moet er volgens Terlouw continu in de democratie worden geïnvesteerd. Ook waarschuwde hij voor ongelijkheid in kennis. "Analfabetisme is onwenselijk, het is onrechtvaardig, het is ook gevaarlijk. Dictators houden niet van onderwijs. Kennis is macht. Een open samenleving, waar objectieve informatie beschikbaar is, waar de media vrij en kritisch zijn, daar krijgt een dictatuur geen kans."

De eerste literaire 4 meilezing werd in 1992 door Harry Mulisch voorgedragen. In de lezing worden de emoties en herinneringen van oorlog en onvrijheid onder woorden gebracht. Andere bekende sprekers waren Wim de Bie (2009), Nelleke Noordervliet (2006) en Adriaan van Dis (1998).

Djokovic laat masterstoernooi Madrid schieten

Novak Djokovic heeft zich afgemeld voor het masterstoernooi van Madrid. De Serviër is nog altijd niet hersteld van een polsblessure, die hem twee weken geleden in Monte Carlo tot opgave noopte. "Ik deed al het mogelijke om in Madrid te kunnen spelen, maar helaas is de blessure aan mijn rechterarm weer opgelaaid", verklaarde Djokovic zondag.

Djokovic richt zich nu op het toernooi van Rome dat volgende week begint. De mondiale nummer twee kent door zijn blessureleed geen ideale aanloop naar Roland Garros, het enige grandslamtoernooi dat hij nog nooit wist te winnen.

Steden strijden om museum George Lucas

San Francisco en Chicago vechten om het Lucas Cultural Arts Museum. Beide Amerikaanse steden hebben hun zinnen gezet op het museum dat George Lucas wil laten bouwen. De Star Wars-bedenker trekt driehonderd miljoen dollar uit voor het project en schenkt nog eens vierhonderd miljoen na zijn dood.

Lucas' verzameling van filmgerelateerde memorabilia wordt te groot voor zijn villa. Hij stelde daarom voor zijn collectie te stallen in een museum in San Francisco, vlak bij de Golden Gate Bridge. Die locatie werd echter afgekeurd, waarop Chicago besloot ook een gooi te doen naar het project van Lucas.

"Ik laat zo'n enorme privé-investering, door een van de bekendste filmmakers ter wereld, niet zo makkelijk schieten", spreekt de burgemeester van San Francisco echter. Hij heeft zijn staf de opdracht gegeven om binnen een maand een lijst met alternatieve locaties voor het museum op te stellen.

Politiebureau Odessa laat gevangenen vrij

De politie in de Oost-Oekraïense stad Odessa heeft zondag 67 gevangenen vrijgelaten nadat pro-Russische betogers het hoofdkwartier van de politie hadden bestormd. Dat heeft het ministerie van binnenlandse zaken bekendgemaakt. De gevangenen werden vrijdag opgepakt na de geweldsuitbarsting die aan tientallen mensen het leven kostte. Of er nu nog mensen vastzitten in Odessa is onduidelijk.

De betogers hielden in eerste instantie een vreedzame demonstratie, maar na een tijdje brak er geweld uit. De demonstranten gooiden ruiten in en braken de poort open. De politie liet vervolgens tientallen gevangenen vrij, terwijl de verzamelde menigte buiten 'Rusland, Rusland' scandeerde.

In Odessa braken vrijdag gevechten uit tussen voor- en tegenstanders van de regering in Kiev. Daarbij zouden enkele doden zijn gevallen. Het dodencijfer steeg echter sterk toen er brand uitbrak in een vakbondsgebouw waar tegenstanders van de regering zich hadden verschanst. Meer dan veertig mensen kwamen om.

Premier Arseni Jatsenjoek bracht zondag een bezoek aan Odessa. Hij verklaarde dat een onderzoek loopt naar de politie, omdat die naliet de orde te handhaven. Tegelijkertijd suggereerde hij dat Moskou de hand had in de gebeurtenissen. Hij zei dat openbare aanklagers opdracht hebben gekregen 'alle instigatoren, alle organisatoren en allen die onder Russische leiding een dodelijke aanval op Oekraïne en Odessa hebben geopend' op te sporen.

Eindhovens echtpaar opgepakt voor wapenbezit

Een 41-jarige man en zijn 42-jarige vrouw uit Eindhoven zijn zondagmiddag opgepakt voor wapenbezit en bedreiging. De zoon van het echtpaar schakelde de politie in, nadat zijn vader zijn familie had bedreigd met een wapen. De jongen was uit huis gevlucht, laat de politie zondag weten.

De man probeerde van huis weg te rijden, maar werd door de politie aangehouden en meegenomen naar het bureau. De vrouw werd opgepakt nadat bij een huiszoeking een vuurwapen werd gevonden. Ze had ontkent wapens in huis te hebben.

De politie onderzoekt nog wat er precies is gebeurd in de woning in de wijk Stratum.

'Gerry Adams komt zondag vrij'

Gerry Adams, de leider van de Noord-Ierse partij Sinn Fein, wordt zondag vrijgelaten. Dat heeft een bron bij de Noord-Ierse politie gezegd. Adams werd de afgelopen dagen ondervraagd over de dood van een vrouw die in de jaren zeventig werd vermoord door leden van het Ierse Republikeinse Leger (IRA). Een rechter bepaalde vrijdagavond dat het voorarrest van Adams met 48 uur mocht worden verlengd.

Adams werd woensdag opgepakt. De politie hoort de 65-jarige Adams over de dood van Jean McConville, een weduwe en moeder van tien kinderen die in 1972 door het IRA werd vermoord en in het geheim werd begraven omdat zij een spionne zou zijn geweest voor het Britse leger. Het IRA gaf pas in 1999 toe voor haar dood verantwoordelijk te zijn. Adams heeft altijd ontkend ooit lid te zijn geweest van het IRA.

Bewoners Zwijndrecht na brand nog niet naar huis

De bewoners van de woningen in Zwijndrecht die na een grote brand zijn geëvacueerd, mogen nog niet naar huis. De elektriciteit in de 36 huizen werkt nog niet naar behoren en de bewoners moeten de nacht nog doorbrengen in een hotel of bij vrienden. Dat laat de gemeente zondag weten.

De herstelwerkzaamheden duren naar verwachting nog tot in de nacht. Wanneer de bewoners terug mogen naar hun huizen, hangt af van de beschikbaarheid van nutsvoorzieningen. Ze hebben hun huizen in de middag wel mogen bezoeken.

De grote brand woedde in de nacht van zaterdag op zondag in een winkelcentrum in Zwijndrecht. De brand is vermoedelijk aangestoken, zei burgemeester Dominic Schrijer zondagochtend. Om 05.50 uur had de brandweer het sein brand meester gegeven.

Waterkanonnen ingezet tegen betogers Anderlecht

De Belgische politie heeft zondag waterkanonnen ingezet tegen mensen die naar Anderlecht waren gekomen voor een antisemitisch congres. Dat meldden Belgische media.

De burgemeester van Anderlecht verbood de bijeenkomst eerder op de dag met een beroep op de openbare veiligheid. Het congres was het initiatief van een boekhandel in Ukkel en de partij van kamerlid Laurent Louis. Het verbod van de burgemeester gold niet alleen voor het congres zelf, maar ook voor demonstraties voor of tegen de bijeenkomst. Desondanks trokken enkele honderden mensen naar Anderlecht, waar ze werden opgewacht door de oproerpolitie. De betogers gooiden met flesjes en stoelen. Uiteindelijk zette de agenten twee waterkanonnen in om de betogers te verdrijven. Louis sprak schande van het optreden van de politie. "België is een dictatuur. In een rechtsstaat zou dit niet mogen gebeuren", aldus het kamerlid.

Voor het 'Eerste Europees congres van de dissidentie' waren diverse sprekers uitgenodigd die in Frankrijk zijn veroordeeld, onder wie de publicisten Alain Soral, Johan Liernaette, Kémi Séba en de omstreden komiek Dieudonné. Kamerlid Louis zelf wordt vervolgd voor laster en eerroof en verspreiding van stukken uit het onderzoeksdossier van Marc Dutroux.

Plasterk wil alle oorlogsslachtoffers herdenken

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) vindt dat op 4 mei niet alleen de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog moeten worden herdacht, maar ook die van de oorlogen en militaire missies daarna. Dat zei hij zondagmiddag bij de dodenherdenking op het ereveld in Loenen.

"We praten in Nederland makkelijk over 'de oorlog', die op 5 mei 1945 is afgelopen", zei Plasterk in zijn toespraak. "Maar zeg dat maar eens tegen de jonge mannen en vrouwen die zich in een vuurgevecht bevinden in Libanon, die in een hinderlaag rijden in Afghanistan, dat de oorlog is afgelopen."

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), de Raad van Kerken en het Contactorgaan Moslims en Overheid pleitten er onlangs voor op 4 mei alleen slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken, maar daar kan Plasterk zich niet in vinden. De organisaties vrezen dat de gruwelen van de Holocaust niet genoeg aandacht krijgen, als alle oorlogslachtoffers worden herdacht.

Plasterk benadrukte dat de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te aller tijden moeten worden herdacht. "Ook voor ons, de generatie na de oorlog, is die oorlogservaring een deel van ons leven", aldus de minister. "En wij geven die morele lessen weer mee aan onze kinderen. Daarmee blijft die oorlog gedenkwaardig."

[Serie A] Dertigste titel Juventus door nederlaag AS Roma

Juventus is voor de dertigste keer in de historie kampioen van Italië geworden. De Oude Dame hoefde daarvoor zondag zelf niet in actie te komen. Nummer twee AS Roma hielp de ploeg van coach Antonio Conte onbedoeld aan de titel door bij Catania met 4-1 te verliezen.

Voor Conte is het al zijn derde landstitel in evenzoveel seizoenen bij de club waar hij het grootste gedeelte van zijn loopbaan als speler doorbracht. Juventus toonde zich dit seizoen een constante factor. Slechts twee keer moest de ploeg een nederlaag incasseren.

Het kampioenschap is wel de enige prijs voor Juventus. In de halve finale van de Europa League was Benfica nipt te sterk en in de beker was de kwartfinale het eindstation door een nederlaag tegen Roma. Ook de Italiaanse Supercup ging aan de neus van Juve voorbij.

PEC Zwolle neemt Rienstra over van Heracles

PEC Zwolle heeft de eerste aanwinst voor het nieuwe seizoen binnen. De bekerwinnaar neemt Ben Rienstra transfervrij over van Heracles Almelo. De 23-jarige verdediger tekent een tweejarig contract bij de ploeg van coach Ron Jans, met een optie voor nog een jaar.

Rienstra genoot zijn opleiding bij Ajax en AZ. De afgelopen vier seizoenen speelde hij 108 competitieduels voor Heracles. "Ik was toe aan een nieuwe uitdaging en ben blij met deze mooie club", laat Rienstra weten op de website van Zwolle.

Naast Nederlandse belangstelling was er ook van clubs uit Engeland en Schotland interesse in Rienstra. "Aangezien ik op sportief vlak stappen wil maken, heb ik voor PEC Zwolle gekozen, want dit seizoen heeft de club in veel wedstrijden een goede indruk achter gelaten. Het spelen van Europees voetbal en het strijden om de Johan Cruijff schaal zijn ook mooie bijkomstigheden."

[PL] Arsenal door treffer Giroud nipt langs WBA

Arsenal heeft zondag in de Premier League zijn vierde zege op rij geboekt. In het eigen Emirates Stadium werd met 1-0 gewonnen van West Bromwich Albion. Olivier Giroud kroonde zich al na veertien minuten met zijn zestiende seizoenstreffer tot matchwinner.

Door de nederlaag van Everton tegen Manchester City zaterdag was Arsenal al verzekerd van de vierde plaats, die recht geeft op deelname aan de voorronden van de Champions League. De Gunners hebben nog een theoretische kans op de derde plaats. Arsenal moet dan de laatste wedstrijd winnen en hopen dat Chelsea zijn laatste twee duels verliest.

President Z-Korea praat met nabestaanden bootramp

De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye heeft zondag gesproken met de nabestaanden van de slachtoffers van de veerbootramp van vorige maand. Park zei mee te leven met de nabestaanden en te begrijpen hoe zij zich momenteel voelen.

Park trof zo'n vijftig mensen op het eiland Jindo, vlakbij de plek waar de veerboot op 16 april zonk. "Ik heb zelf ervaren hoeveel pijn het doet om een familielid kwijt te raken, dus ik begrijp het", aldus Park. Ze verwees daarmee naar de gewelddadige dood van haar ouders. Parks vader Park Chung-hee was van 1961 tot 1979 dictator van Zuid-Korea. Hij kwam door middel van een coup aan de macht en werd uiteindelijk in 1979 vermoord. Park Geun-hye's moeder werd in 1974 vermoord.

Na het gesprek met de nabestaanden ging Park met een schip van de kustwacht naar de plek des onheils. Ze stak de duikers die nog altijd naar slachtoffers zoeken een hart onder de riem en zei dat zij de 'laatste hoop' zijn voor de nabestaanden.

De veerboot had vorige maand 476 passagiers aan boord. De meeste waren scholieren. Het dodental staat vooralsnog op 244, 58 mensen worden nog vermist.

Froome grijpt macht in tijdrit en prolongeert titel

Wielrenner Chris Froome heeft opnieuw de Ronde van Romandië gewonnen. De Brit van Team Sky trok zondag in de afsluitende tijdrit de macht naar zich toe. Froome legde de race tegen de klok van achttien kilometer in Neuchâtel het snelste af en maakte de achterstand van een seconde op Simon Spilak van Katusha ruimschoots goed.

Spilak werd op 29 seconden zevende en besloot daarmee de Zwitserse rittenkoers als tweede, gevolgd door wereldkampioen Rui Costa. Tony Martin werd in de tijdrit op een seconde van Froome tweede. Stef Clement was op de negentiende plaats de beste Nederlander.

De overwinning van Froome, zijn tweede eindzege van het jaar, geeft hoop voor de Tour. De drie vorige winnaars in Romandië - Cadel Evans, Bradley Wiggins en Froome zelf - wonnen datzelfde jaar ook La Grande Boucle.

Klizan wint toernooi wederom ten koste van Fognini

Martin Klizan heeft het tennistoernooi van München gewonnen. De Sloveen was zondag in de eindstrijd te sterk voor Fabio Fognini en klopte de Italiaan in drie sets: 2-6, 6-1 en 6-2. Het was voor Klizan de tweede toernooizege uit zijn carrière. Frappant genoeg versloeg hij bij zijn eerste, in 2012 in Sint-Petersburg, ook Fognini in de finale.

Nadien won Fognini de volgende drie onderlinge ontmoetingen. In Zuid-Duitsland leek hij op weg naar de vierde opeenvolgende zege. Klizan klaagde in de eerste set over maagproblemen en verloor met 6-1. De mondiale nummer 111 wist zich wonderbaarlijk te herstellen en hield Fognini van een zevende ATP-titel af.

Sijsling bereikt hoofdtoernooi in Madrid

Tennisser Igor Sijsling heeft het hoofdschema van het masterstoernooi in Madrid bereikt. De Amsterdammer klopte in de tweede en laatste kwalificatieronde Thomaz Bellucci uit Brazilië. Sijsling stapte na iets meer dan anderhalf uur als winnaar van de baan: 6-2, 3-6 en 6-3.

Sijsling staat op de wereldranglijst 64 plekken hoger dan Bellucci. De twee stonden voor het eerst tegenover elkaar. Sijsling is door zijn zege de tweede Nederlander in het hoofdtoernooi. Robin Haase is op basis van zijn ranking rechtstreeks toegelaten.

Britney Spears aangeklaagd om gebroken neus

Britney Spears wordt voor de rechter gesleept door een danseres. De zangeres zou haar tijdens het uitvoeren van een dansje per ongeluk in het gezicht hebben geslagen, wat resulteerde in een gebroken neus. De danseres beweert dat de mensen die voor Spears werken hadden beloofd de medische kosten op zich te nemen, maar dat is niet gebeurd.

Het vermeende incident vond in augustus plaats op de set van de Spears' clip Work Bitch, schrijft website TMZ. Volgens Dawn Noel waren zij en haar collega-danseressen al enige tijd aan het repeteren toen een 'slonzige en verwarde' Spears binnenkwam en aansloot. Tijdens een draai zou ze op zoek naar balans haar handen hebben uitgestoken en Noel in het gezicht hebben geraakt. Volgens de danseres was voor iedereen duidelijk een krakend geluid te horen, maar danste Spears na een kort 'sorry' verder.

Noel moest een operatie ondergaan en wachtte vervolgens maanden op de beloofde onkostenvergoeding. Die bleef echter uit. Het geduld van de danseres is nu op en ze stapt maandag naar de rechter.

Arma 3 krijgt meer helikopters en scherpschutters

Bohemia Interactive heeft minimaal twee gameplay-uitbreidingen in de planning staan voor Arma 3 dit jaar. Zo moeten er extra helikopters komen in de tweede helft van 2014 en daarna ligt de focus op snipers.

De uitbreiding met helikopters zal ook verbeterde vliegmechanieken toevoegen. Volgend jaar komt er ook nog een grote uitbreiding voor de editor van Arma 3.

"Although things can change, we've tried to reveal the parts we're most sure about and, of course, there's more in the works," aldus Bohemia. "Often overlapping with our own wishes and desires, we're investigating a range of features based on public feedback, which we're trying to prioritise appropriately.

"Alongside our goal to keep the Arma 3 platform stable, we've got to take time and resource limitations into consideration; however, where we can implement innovative and valuable ideas, we will."

Arma III

Doden bij instorting brug China

In het zuiden van China is een stenen boogbrug ingestort die illegaal gebouwd werd. Elf bouwvakkers zijn om het leven gekomen en 26 gewond geraakt, melden Chinese staatsmedia.

Het ongeluk voltrok zich zaterdagmiddag in Liangkengkou in de provincie Guangdong. Het dorpsbestuur wilde een nieuwe brug bouwen, maar kreeg daarvoor geen toestemming van de hogere autoriteiten, zei een medewerker van de voorlichtingsdienst van de stad Maoming. De autoriteiten lieten het werk meerdere keren stil leggen, maar de dorpelingen grepen de driedaagse meivakantie van donderdag tot en met zaterdag aan om er toch verder aan te bouwen.

Drie personen die hiervoor verantwoordelijk waren, zijn volgens de voorlichtingsmedewerker door de politie opgepakt.

Vrouw in Tricht met geweld omgebracht

De 66-jarige vrouw die vrijdagochtend in haar huis in het Gelderse Tricht dood werd aangetroffen, is door een misdrijf om het leven gebracht. Dat meldt de politie zondag naar aanleiding van de sectie door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). De politie zoekt nog naar een grijze Citroën C5 met het kenteken 69-JT-VP. Waarom de auto wordt gezocht, is niet bekend.

De politie kreeg vrijdagochtend om 08.00 uur de melding dat de overleden vrouw was aangetroffen in haar huis aan de Lingedijk. De politie ging meteen uit van een misdrijf, maar kan nog niets meer melden over de omstandigheden waarin de vrouw werd gevonden.

Het politieonderzoek is nog in volle gang en de Lingedijk is nog altijd afgesloten. De politie zoekt getuigen die mogelijk iets hebben gezien of gehoord.

Agent waarschijnlijk onwel door drugsafval

De agent die zaterdag in het Brabantse Haaren onwel werd door een onbekende stof, was waarschijnlijk gestuit op drugsafval. Dat meldt een woordvoerder van de politie. De man ging af op een melding over een onbekende vloeistof die in het water lekte. Toen hij ging kijken wat er aan de hand was bij de Oisterwijksedreef, werd hij onwel.

"Er wordt nog onderzoek gedaan naar de stof, maar vermoedelijk is het drugsafval", aldus de zegsman. Met de agent gaat het inmiddels weer prima en het waterschap ruimt het afval op.

Eerste overwinning voor Verstappen

Max Verstappen heeft op de Hockenheimring zijn eerste overwinning geboekt in het Europees Formule 3-kampioenschap. De pas zestienjarige Nederlander vertrok vanaf poleposition en stond de leiding geen moment af. 

Het weekeinde verliep tot aan de derde race dramatisch voor Verstappen. De eerste race kon hij door een aanrijding niet finishen, de tweede race kon hij door technische problemen zelfs niet eens starten. Daardoor was het voor Verstappen pas de vijfde Formule 3-race uit zijn carrière waarin hij van start ging.

De problemen waren voor de race verholpen en ook mentaal leek Verstappen geen enkele last van de eerdere tegenslagen te hebben. Zijn start was perfect, in tegenstelling tot eerder in het seizoen, en binnen een ronde had hij al anderhalve seconde voorsprong op kampioenschapsleider Esteban Ocon.

Na twee ronden kwam de safety car de baan op, omdat er na een aanrijding brokstukken op de baan lagen. Verstappen liep tijdens de safety car-situatie tegen een waarschuwing van de wedstrijdleiding op, omdat hij een te groot gat met de safety car liet vallen. Gelukkig voor de Nederlander kwam het echter niet verder dan een waarschuwing.

Verstappen had geen enkele moeite met de herstart en sloeg direct weer een gat naar Ocon. De Fransman bleef de rest van de race op ongeveer één seconde van Verstappen rijden, terwijl Antonio Fuoco naar de derde plaats reed.

De overige Nederlanders kwamen niet in de buurt van het podium. Dennis van de Laar was gestart als achtste en kwam op de dertiende positie over de streep. Jules Szymkowiak, teamgenoot van Verstappen, startte als zeventiende en wist één plek te winnen.

Dankzij zijn zege stijgt Verstappen naar de vijfde plek in het kampioenschap. Ocon breidt zijn leiding uit en staat nu al op grote voorsprong. Fuoco staat op de tweede plek, voor de Brit Tom Blomqvist en de Oostenrijker Lukas Auer. Over een week staan de volgende drie races op het programma, dan op het stratencircuit van het Franse Pau.

[PD] Almería doet goede zaken in strijd om lijfsbehoud

Almería heeft zondag in de strijd tegen degradatie een belangrijke zege geboekt. De Spaanse ploeg van trainer Francisco Rodríguez won voor eigen publiek tegen het reeds gedegradeerde Real Betis met 3-2 en klom daardoor naar de veilige zestiende plaats.

Almería kwam zeven minuten na rust op voorsprong via Oscar Diaz. Een minuut later werd de thuisploeg tot een tiental gereduceerd na rood voor Suso. Betis profiteerde optimaal en kwam via Braian Rodriguez en Salva Sevilla aan de leiding. Via een goal van Alex Vidal en een treffer van Ramon Azeez in de 94e minuut ging Almería toch nog met de zege aan de haal.

Almería staat nu met 36 punten uit evenzoveel duels zestiende. Het verschil met de voorlaatste plek van Real Valladolid is echter maar een punt. In de Primera División degraderen de onderste drie ploegen.

Cavendish neemt revanche op Viviani in laatste rit

Mark Cavendish heeft zondag zijn vierde dagsucces in de Ronde van Turkije geboekt. De Brit van Omega Pharma-Quick-Step was in de afsluitende achtste etappe van 121 kilometer, met start en finish in Istanbul, de sterkste in de massasprint. Cavendish verwees de Italianen Elia Viviani en Andrea Guardini naar de ereplaatsen. Viviani had Cavendish in de laatste twee massaspurts nog afgetroefd.

Adam Yates maakte het Britse feest compleet door de eindzege op zijn naam te schrijven. De neo-prof van Orica-GreedEDGE gaf zijn leidende positie niet meer uit handen. Yates greep vrijdag na een solo de macht. Hij is de eerste Britse winnaar ooit.

'Mourinho wil Courtois volgend seizoen als doelman'

José Mourinho wil Thibaut Courtois volgend seizoen eerste doelman van Chelsea maken. Dat schrijft The Sunday Times. Courtois wordt momenteel voor het derde seizoen uitgeleend aan Atlético Madrid, dat woensdag ten koste van Chelsea de finale van de Champions League bereikte. In Mourinho's besluitvorming speelt ook mee dat Petr Cech een schouderoperatie ondergaat en vrijwel zeker de seizoensstart moet missen.

In de Champions League-ontmoeting zou Mourinho definitief overtuigd geraakt zijn van de kwaliteiten van Courtois en vervolgens besloten hebben dat de Belg teruggehaald moet worden naar Stamford Bridge. Mourinho heeft nu Mark Schwarzer als reservedoelman, maar de Australiër is de veertig al gepasseerd.

[Giro] Trek selecteert debutant Boy van Poppel

Boy van Poppel verschijnt vrijdag in Ierland aan de start van de Giro d'Italia. Werkgever Trek maakte zondag de negenkoppige selectie bekend. Voor Van Poppel is het zijn tweede grote ronde. Afgelopen zomer debuteerde met een 144e plaats in de Tour de France.

Trek gokt in de Giro op meerdere paarden. "We willen een etappe winnen, in de top tien van het klassement eindigen en het goed doen in het ploegenklassement", vertelt ploegleider Adriano Baffi.

Met Giacomo Nizzolo acht Trek zich kansrijke in de massasprints. "Op dit moment hebben we nog geen ervaren sprinttrein. We hebben er wel vanaf het begin van het jaar aan gewerkt, maar het kost tijd om dit samen te laten komen. Danilo Hondo zal de trein leiden en ik heb er vertrouwen in dat Giacomo mee kan doen om ritzeges", vertelt Baffi.

De 26-jarige Van Poppel staat samen met zijn jongere broer Danny bij Trek onder contract. Gebroederlijk maakten ze in dienst van Vacansoleil hun debuut in de Tour. In tegenstelling tot Boy reed Danny de ronde niet uit.

[MotoGP] Uitslag Grand Prix van Spanje

Marc Márquez heeft op het circuit van Jerez zijn dominantie in de MotoGP voortgezet. In de Grand Prix van Spanje was hij wederom niet te verslaan. Op zijn achterwiel kwam hij de finish over om te vieren dat hij ook de vierde race van het jaar gewonnen had.

Márquez startte van poleposition, maar moest de koppositie bij de start wel even inleveren. Andrea Dovizioso kwam van plek zes en nam de leiding over, maar dat duurde nog geen bocht. Valentino Rossi, gestart als vierde, kwam ook naar voren en verschalkte Márquez.

De tweede ronde van de race kende een boeiend gevecht tussen Rossi en Márquez, maar de jonge Spaanse wereldkampioen bleek toch de snelste van de twee. Vanaf dat moment reed hij weg en kwam zijn eerste positie geen seconde meer in gevaar.

Om de overige podiumplaatsen werd ook niet al te fel gestreden. Rossi reed op de tweede plek, met Jorge Lorenzo en Dani Pedrosa achter hem. Met zeven ronden te gaan passeerde Pedrosa zijn landgenoot, waarna hij langzaam richting Rossi reed.

Pas met twee ronden te gaan had Pedrosa de aansluiting met Rossi gevonden, maar een serieuze aanval kon hij niet plaatsen. Rossi hield stand en kwam als tweede over de streep, voor Pedrosa en Lorenzo. Het gevecht om plek vijf was wel interessant. Uiteindelijk bleek Dovizioso daar de beste, voor Álvaro Bautista, Aleix Espargaró en Bradley Smith.

Het was de honderdste Grand Prix voor Márquez en alweer zijn 36e overwinning. In het wereldkampioenschap heeft hij door zijn vier overwinningen al een grote voorsprong op teamgenoot Pedrosa. Rossi blijft derde, terwijl Dovizioso zijn vierde plek, voor Lorenzo, vast weet te houden.

'Veiligheidsdiensten Odessa hebben gefaald'

De Oekraïense interim-premier Arseni Jatsenjoek vindt dat de veiliheidsdiensten in Odessa flink tekort zijn geschoten bij de onlusten in de stad Odessa. Hij kondigde een grootschalig en onafhankelijk onderzoek aan naar de situatie, schrijft de BBC zondag.

Bij ongeregeldheden in Odessa kwamen vrijdag zeker 46 mensen om het leven. In de de zuidelijke havenstad raakten pro-Russische en pro-Oekraïense actievoerders slaags. Brandstichting in een vakbondsgebouw kostte tientallen mensen het leven, vooral pro-Russische separatisten.

Zaterdag werd de politiechef van de regio Odessa al ontslagen.

Jatsenjoek wees ook met de beschuldigende vinger naar Rusland en pro-Russische demonstranten. Zij proberen volgens hem een echte oorlog uit te lokken, om "Oekraïne van de kaart te vegen en een einde te maken aan Oekraïense onafhankelijkheid".

'Veiligheidsdiensten Odessa hebben gefaald'
'Veiligheidsdiensten Odessa hebben gefaald' (Foto: ANP)

'FBI en CIA adviseren 'regering' Oekraïne'

Agenten van de Amerikaanse inlichtingendiensten FBI en CIA adviseren de Oekraïense regering. Dat meldt Bild am Sonntag. De Duitse krant baseert zich op niet nader genoemde bronnen binnen de Duitse veiligheidsdiensten.

De agenten helpen de regering in Kiev bij het bestrijden van de opstand in het oosten van het land. Ook geven ze advies over het opzetten van een goed functionerende veiligheidsstructuur.

De Amerikaanse agenten zijn niet direct betrokken bij de strijd tegen de pro-Russische separatisten, maar beperken zich tot activiteiten in Kiev.

Ook helpen ze de regering bij het bestrijden van georganiseerde misdaad en bij de zoektocht naar het kapitaal van de verdreven president Viktor Janoekovitsj.

Gevechten tussen Oekraïense militairen en pro-Russische opstandelingen hebben afgelopen dagen meer dan 50 levens geëist.

Vorige maand bevestigde het Amerikaanse Witte Huis dat CIA-leider John Brennan een bezoek aan Kiev had gebracht tijdens een routinereis in Europa.

Antisemitisch congres bij Brussel verboden

De burgemeester van Anderlecht heeft een antisemitisch congres verboden dat zondag in zijn gemeente zou plaatsvinden. Burgemeester Erik Tomas verbood de bijeenkomst met een beroep op de openbare veiligheid, melden Belgische media.

Het 'Eerste Europees congres van de dissidentie' was georganiseerd door een boekhandel in Ukkel en de partij van kamerlid Laurent Louis. Voor de bijeenkomst waren verschillende mensen genodigd die in Frankrijk al zijn veroordeeld, onder wie de publicisten Alain Soral, Johan Liernaette, Kémi Séba en de omstreden komiek Dieudonné. Louis zelf wordt vervolgd voor laster en eerroof en verspreiding van stukken uit het onderzoeksdossier van Marc Dutroux.

Minister van binnenlandse zaken Joëlle Milquet belegde zaterdagochtend spoedberaad met de burgemeesters van de negentien deelgemeenten van Brussel, de korpschefs van de betreffende politieregio's en de gouverneur.

NBA gaat nieuwe topman voor Clippers aanstellen

De NBA gaat een nieuwe topman aanstellen om basketbalclub Los Angeles Clippers te leiden. De zoektocht is al in gang gezet, zo werd zaterdag plaatselijke tijd bekendgemaakt. Eigenaar Donald Sterling werd dinsdag levenslang geschorst vanwege racistische opmerkingen. Hij moet mogelijk ook zijn club gedwongen in de verkoop doen. De eigenaars van NBA-clubs stemden daar al unaniem mee in en praten volgende week verder.

"De beste manier om de stabiliteit van het team tijdens deze moeilijke situatie te waarborgen is snel handelen en het aanstellen van een nieuwe topman, die de organisatie van de Clippers kan gaan leiden", zei communicatieman Mike Bass in een verklaring.

Het team lijkt vooralsnog niet te lijden onder alle onrust en ophef. Zaterdag werd de tweede ronde van de play-offs bereikt door in het beslissende zevende duel Golden State Warriors te verslaan.

[Moto2] Uitslag Grand Prix van Spanje

Mika Kallio heeft met de zege in de Grand Prix van Spanje de vierde race in het Moto2-seizoen gewonnen. De Fin vertrok van poleposition en kwam op het circuit van Jerez geen moment in gevaar. 

Bij de start ging Kallio er gelijk vandoor, met de Zwitser Dominique Aegerter, als vijfde gestart, die opschoof naar de tweede plek. Kampioenschapsleider Esteve Rabat viel van de zesde startplek terug naar plaats negen, maar kon weer snel twee plekken opschuiven.

In de tweede ronde ging Jonas Folger voorbij aan Tom Lühti, waardoor de Duitser op de derde plek lag achter Aegerter. Kallio reed inmiddels weg van Aegerter en Folger, die op hun beurt weer een gat hadden naar Luis Salom. Drie seconden daarachter ging Rabat voorbij aan Simone Corsi, waarmee hij de vijfde plek pakte.

Nog geen drie ronden verder had Rabat het gat naar Salom dicht gereden, waarna hij zijn landgenoot direct inhaalde. Vanaf dat moment was de stand voorin bepaald. Aegerter leek langzaam naar Kallio toe te rijden, maar slaagde daar uiteindelijk toch niet in. Folger kon op zijn beurt niet dichterbij Aegerter komen, maar kwam ook niet in gevaar door Rabat achter hem. 

De vijfde plaats ging naar Maverick Viñales, voor teamgenoot en mede-debutant Salom, die hij enkele ronden voor het einde inhaalde. Voor Folger, eveneens een debutant, was het zijn eerste Moto2-podium. 

In het kampioenschap blijft Tito Rabat aan de leiding, zestien punten voor Kallio. Viñales staat nog altijd op de derde plek, terwijl Aegerter voorbij ging aan Corsi. De Italiaan lag achtste, maar ging onderuit.

Ilse en Waylon slaan Songfestival-feestjes over

Ilse DeLange en Waylon laten veel feestjes in het kader van het Eurovisie Songfestival aan zich voorbij gaan. De twee maken zich momenteel op voor hun optreden in de halve finale van het zangfestijn in Kopenhagen en willen zich niet laten afleiden. "Alles wat we doen moet ten gunste zijn van ons optreden op het festival."

Het duo wil zich volledig concentreren op het optreden en vindt dat feestjes en andere bijeenkomsten dat belemmeren. "Daar word ik in Nederland ook vaak voor uitgenodigd, maar ik ga er eigenlijk nooit naartoe," zegt DeLange tegen Novum Nieuws. "Maar als er feesten zijn die onze kansen positief beïnvloeden, dan zullen we het overwegen."

Vooralsnog ervaren DeLange en Waylon, die als countryduo The Common Linnets Nederland vertegenwoordigen, hun deelname als positief. De verwachting 'links- of rechtsom concessies te moeten doen' blijft uit. "Je hoort verhalen van andere landen die klagen over het geluid of over bepaalde beperkingen, maar zo hebben wij de afgelopen week niet ervaren," zegt Waylon.

De twee verwachten niet veel meer te veranderen aan hun optreden. "Geen enkele repetitie zal exact hetzelfde zijn, maar we proberen ons echt aan de huidige act vast te houden," aldus De Lange. Het duo is zeer te spreken over de tot dusver twee repetities. "Als mensen ons optreden niet fantastisch vinden, mogen ze nooit meer een mening hebben", grapt Waylon.

The Common Linnets moet dinsdag in de eerste halve finale een plekje in de eindstrijd van het Eurovisie Songfestival zien te bemachtigen. Als dat lukt staan DeLange en Waylon zaterdag met hun Calm After the Storm in de finale.

Daders melden zich na zware mishandeling Gulpen

De politie heeft zaterdagavond en zondagochtend twee 17-jarige jongens uit Wijlre aangehouden voor betrokkenheid bij de mishandeling van een 19-jarige man uit het Limburgse Mechelen. De twee jongens hadden zich zelf gemeld bij de politie in Maastricht. Ze zijn ingesloten en worden verhoord.

Door de mishandeling, die plaatsvond in Gulpen, ligt de 19-jarige man in kritieke toestand in een ziekenhuis. Het slachtoffer liep rond 01.30 uur met een vriend door de Dorpsstraat na discotheekbezoek. In de Looierstraat kwamen ze een groep van acht jongeren tegen die zonder aanleiding op hen begon in te slaan.

De 19-jarige man kreeg een harde klap waardoor hij ten val kwam. Vermoedelijk heeft hij toen met zijn hoofd een stenen vensterbank geraakt. Hij verloor daarbij het bewustzijn. Er is een schedelbasisfractuur bij hem vastgesteld.

De politie verwacht nog meer arrestaties te zullen verrichten. De toestand van het slachtoffer is ongewijzigd.

M. Jansen: "De ranglijst liegt niet"

FC Twente-trainer Michel Jansen hoopt volgend seizoen een nieuwe stap in de goede richting te zetten. De coach kon zijn teleurstelling na de 2-2 tegen PEC Zwolle niet verkroppen voor de camera's van FOX Sports. "Over deze wedstrijd ben ik niet erg tevreden. Het was erg slordig, met name aan de bal. Dat was eigenlijk de hele wedstrijd zo, al kregen we nog voldoende kansen. Maar gezien het hele duel een prima uitslag en iedereen blij."

Jansen had verwacht dat Twente na de laatste wedstrijd van het seizoen een hogere notering zou kennen. De Tukkers moeten het doen met directe plaatsing voor de voorronde van de Europa League. "Er had dit seizoen meer ingezeten", vindt de oefenmeester. "Maar goed, de ranglijst liegt niet en je koopt er niets voor om terug te kijken waar we steken hebben laten vallen."

De 34-jarige Peter Wisgerhof werd in het duel met PEC uitgezwaaid. De verdediger vertrekt na zes jaar bij Twente. "Peter is heel belangrijk geweest voor Twente. Dat merk je ook aan de reactie van de supporters. Hij heeft dit afscheid dan ook meer dan verdiend."

Het zal Jansen niets verbazen als ook Dusan Tadic uit Enschede vertrekt. "Voor ons is het te hopen dat hij blijft, maar je moet wel reeël blijven. Dusan Tadic is gewoon een hele goede voetballer en ik kan me niet voorstellen dat er geen belangstelling is van clubs uit de grote Europese competities."

Hodgson waarschuwt Engelse internationals United

De slechte prestaties van Manchester United kunnen gevolgen hebben voor de Engelse internationals van de club. Bondscoach Roy Hodgson heeft gewaarschuwd dat WK-deelname voor een aantal spelers op de tocht staat. "Voetbalspelers moeten accepteren dat hun interlandcarrières zijn gelieerd aan hun clubcarrières", vertelt hij tegen Skysports. "Als het niet goed gaat bij hun clubs en ook niet goed met hen, kan hun positie van international in het geding komen."

United is aan een dramatisch seizoen bezig, staat zevende in de Premier League en komt voor geen enkele prijs meer in aanmerking.

De positie van Wayne Rooney lijkt onbespreekbaar, maar dat geldt niet voor de andere Engelse internationals. Ook teamgenoten Danny Welbeck, Michael Carrick, Chris Smalling, Phil Jones, Ashley Young en Tom Cleverley? hopen op een plaats in de selectie van de Three Lions. "Het is een groot nadeel dat ik maar 23 spelers mee kan nemen. Het is het ergste van deze baan", zegt Hodgson.

Terroristen opgepakt wegens vermiste MH370

Een groep terroristen is gearresteerd in verband met de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines. De 11 verdachten maken deel uit van een nieuwe terroristische groep die banden zou hebben met het terreurnetwerk al-Qaeda en bomaanslagen zou willen plegen in moslimlanden.

De groep werd aangehouden in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur en de staat Kedah nadat buitenlandse veiligheidsdiensten, waaronder de FBI en MI6, hun uitvoerig wilden ondervragen over vlucht MH370.

Sommige ondervraagden zouden al hebben toegegeven aanslagen te plannen in Maleisië, maar ontkennen iets te maken te hebben met het vliegtuig dat al bijna 2 maanden spoorloos is.

Terroristen opgepakt wegens vermist vliegtuig
Het vliegtuig is echt weg (Foto: ANP)

Jakkie eten

Een vriend van me maakt soms trots foto's van z'n eten, met de camera recht erop en de flitser aan, en dan ook nog een hoog contrast filter van Instagram eroverheen. Dan gaat het allemaal zo lekker vies glinsteren en ziet het er meer uit als kots of poep dan als voedsel. Zijn foto's zouden goed passen op de Someone Ate This blog, waar mislukt of goor uitziende gerechten worden verzameld, die al dan niet slecht gefotografeerd zijn.

'Katie Price zes maanden onwetend zwanger'

Katie Price verwacht haar vijfde spruit. Het 35-jarige Britse glamourmodel keek naar verluidt vreemd op toen ze onlangs te horen kreeg dat ze weer zwanger is. Ze was toen namelijk al zes maanden in verwachting, schrijven Britse media op basis van de Britse boulevardkrant The Sun. Bovendien beviel ze vorig jaar zomer nog van haar vierde kind, zoon Jett.

"Ze hadden dit niet gepland, zo snel na de komst van Jett, maar ze zijn toch in de wolken", laat een bron weten over Price en haar 27-jarige man Kieran Hayler. "Het nieuws veroorzaakte een grote schok." Het model, ook bekend als Jordan, ontdekte dat ze zwanger is toen ze vorige maand tijdens een vakantie pijn in haar buik kreeg.

Price kreeg al twee kinderen tijdens haar huwelijk met zanger Peter Andre. Ze heeft ook nog een kind uit een eerdere relatie.

Ten Rouwelaar evenaart record van Hesp

NAC-doelman Jelle ten Rouwelaar heeft gisteren het record geëvenaard van de speler die de meeste Eredivisieminuten op rij gemaakt heeft. De 33-jarige doelman heeft voor de 204e wedstrijd op rij de 90 minuten volgemaakt en komt hiermee op gelijke hoogte met Ruud Hesp.

Hesp haalde tussen 1987 en 1993 18.360 minuten achter elkaar in het doel van Fortuna Sittard. Ten Rouwelaar is sinds het seizoen 2007-2008 de vaste doelman bij NAC en begon zijn indrukwekkende reeks van 204 duels een seizoen later. Opmerkelijk is dat hij het record van Hesp evenaarde in een wedstrijd van PSV. Hij stond daar in het verleden enige tijd onder contract en het is de club waar Hesp momenteel keeperstrainer is. De wedstrijd zelf werd gisteren niet door NAC gewonnen, want PSV zegevierde met 2-0.

Pech voor Verstappen in Formule 3

Max Verstappen heeft in het Europees kampioenschap Formule 3 ook de tweede race op de Hockenheimring niet kunnen finishen. In tegenstelling tot zaterdag kwam hij dit keer zelfs niet aan starten toe. 

Terwijl hij op weg was naar de startgrid sloegen technische problemen toe bij de jonge Nederlander, hij kon niet van versnelling veranderen. Halverwege de ronde viel hij stil, waarna vader Jos met een startaccu op weg ging naar zijn zoon. Hij kwam daar echter niet op tijd aan en dus moest de Verstappen junior de race aan zijn voorbij laten gaan.

De race werd gewonnen door de Fransman Esteban Ocon, die daarmee de leiding in het kampioenschap kon uitbreiden. Antonio Giovinazzi werd tweede, voor Edward Jones. Verstappen is nu in slechts twee van de vijf races aan de finish gekomen en staat tiende. 

Om 15.25 uur staat de derde race van het weekeinde gepland. Verstappen vertrekt daar van poleposition, maar dan moet zijn auto wel weer in orde zijn. Volgens vader Jos is er een probleem met een kabeltje en is het nu maar te hopen dat er een extra kabel voorhanden is.

Burgemeester: brand Zwijndrecht aangestoken

De containerbrand waaruit binnen korte tijd een enorme brand ontstond in het winkelcentrum in Zwijndrecht, is zeer waarschijnlijk aangestoken. Dat zei zondagochtend burgemeester Dominic Schrijer tegen het ANP.

Volgens Schrijer waren de brandstichters vermoedelijk niet van plan om het hele winkelcentrum in de as te leggen. Wel gaat hij ervan uit dat de container in de fik is gestoken.

Schrijer was bij de evacuatie van de 48 woningen. Die verliep volgens hem rustig. "De mensen hadden genoeg tijd om huisdieren en spullen mee te nemen. Er was geen paniek, maar het was wel schrikbarend dat de brand niet stopte. We stonden erbij en keken ernaar."

"De helft van de 36 woningen boven de winkels is mogelijk zondag of maandag weer bewoonbaar. Bij de andere helft duurt dat langer. Daar zijn bijvoorbeeld kabels en leidingen beschadigd."

Bewoners van de 12 flatwoningen naast het winkelcentrum kunnen zondag nog terug naar huis.

De gemeente organiseert om 13.00 uur een bijeenkomst voor de gedupeerden van de brand.

Burgemeester: brand Zwijndrecht aangestoken
Burgemeester: brand Zwijndrecht aangestoken (Foto: ANP)

Nog twee NEC-supporters in de cel

Twee supporters van de Nijmeegse voetbalclub NEC zitten zondag nog in de cel. Zaterdag werden vijftien supporters, waaronder ook een aantal van Ajax, aangehouden vanwege onder meer openlijke geweldpleging. Dertien daarvan zijn met geldboetes van drie- tot vijfhonderd euro naar huis gestuurd. Dat laat een woordvoerder van de politie weten.

Alle vijftien worden voorgedragen voor een stadionverbod, meldt de zegsman. Een aantal supporters ontvangt nog een dagvaarding. In totaal werden zaterdag 75 supporters van NEC naar huis gestuurd vanwege het uiten van antisemitische spreekkoren.

De club uit Nijmegen pakte in de wedstrijd een punt door gelijk te spelen tegen de landskampioen. In de Arena werd het 2-2, waarmee NEC degradatie voorkwam.

Doden bij granaatexplosie Mombasa

Een granaatexplosie bij een bushalte in de Keniaanse havenstad Mombasa heeft zaterdag aan zeker drie voorbijgangers het leven gekost. Zeven mensen raakten gewond. Bij een hotel aan de kust werd een bom in een tas ontdekt en op het strand onschadelijk gemaakt, meldt het ministerie van binnenlandse zaken.

Het is nog niet bekend wie achter de explosies zit. Kenia heeft met verschillende aanslagen te maken gehad sinds het troepen over de grens naar Somalië stuurde om te vechten tegen de moslimextremistische groep Al-Shabab.

Ondertussen zijn in Kenia duizenden mensen, voornamelijk etnische Somaliërs, opgepakt. De politie zegt dat de operatie is bedoeld om terroristen en vreemdelingen die illegaal in het land verblijven op te sporen. Mensenrechtenorganisaties hebben kritiek op de wijze waarop de politie hierbij te werk gaat.

[Moto3] Uitslag Grand Prix van Spanje

Romano Fenati heeft op het circuit van Jerez de Grand Prix van Spanje in de Moto3 op zijn naam geschreven. Het was de tweede zege op rij voor de Italiaan, nadat hij een week eerder de beste was in Argentinië. De Nederlander Bryan Schouten werd 22e, Scott Deroue ging onderuit vanuit een kansloze positie.

Bij de start wist de Australische kampioenschapsleider Jack Miller zijn eerste plek vast te houden, met de Italiaan Niccolò Antonelli achter hem. Lang kon Miller niet genieten van de leiding, want Efrén Vázquez haalde hem snel in, terwijl Isaac Viñales naar de derde plek ging.

Een ronde later was de race afgelopen voor Antonelli, na een duel om de zesde plek met zijn landgenoot Francesco Bagnaia. Miller kende vervolgens nog een aantal lastige ronden, want hij werd ook voorbij gegaan door Fenati, Álex Rins, Viñales en Bagnaia. Na tien ronden maakte Viñales een fout, waardoor er een kopgroep van vijf rijders ontstond: Fenati op kop, voor Rins, Vázquez, Bagnaia en Miller.

Na dertien ronden sloot ook de Tsjech Jakub Kornfeil aan bij de kopgroep, nadat hij wegreed van Álex Márquez en Viñales. De voorste rijders bleven tot en met de laatste ronde stevig met elkaar in gevecht, met als gevolg dat Vázquez, Rins en Fenati allemaal de kop in handen hebben gehad.

Twee ronden voor het einde leken Fenati en Rins een klein gaatje te slaan met de rest, maar Vázquez reed het gat weer dicht met Miller in zijn kielzog. Bij het ingaan van de slotronde vochten Vázquez en Rins een duel uit om de tweede plek, waardoor Fenati een beetje weg kon rijden.

In de laatste bocht probeerde Rins, die de aansluiting weer gevonden had, Fenati in een ultieme poging nog in te halen. De Italiaan hield zijn hoofd echter koel, pakte Rins terug en passeerde als eerste de finish. Vázquez schoof nog op naar plek twee, drie duizendsten van een seconde voor Rins. Miller werd vierde, gevolgd door Viñales, Kornfeil en Márquez.

Miller, winnaar van de eerste twee races van het jaar, houdt de leiding in het kampioenschap nog vast. Fenati komt echter wel dichterbij en staat nog maar vijf punten achter de Australiër. Vázquez staat nog altijd op drie, terwijl Rins zijn teamgenoot Márquez heeft ingehaald.

Golfer Derksen 24e in Singapore

Golfer Robert-Jan Derksen heeft bij The Championship in het Singaporese Tampines geen topklassering kunnen boeken. De Nederlander stond aan het begin van de slotronde gedeeld derde, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een gedeelde 24e positie.

Derksen kwam na een ronde van 75 slagen (+3) uit op een totaal van 277 slagen (-11). Het deed hem ver terugzakken. Vorige week overkwam de Nederlander bij het Volvo China Open hetzelfde. Toen viel hij in de slotronde terug van een elfde naar een 32 positie.

In Singapore was de zege voor de Chileen Felipe Aguilar die met een slotronde van 62 slagen (-10) klom van de zevende naar de eerste positie. Hij had een totaal van 266 slagen (-22) nodig en was hiermee één slag beter dan de Amerikaan David Lipsky en de Deen Anders Hansen.

[NBA] Veelbesproken Clippers ronde verder

Los Angeles Clippers heeft de tweede ronde van de play-offs bereikt. De door eigenaar Donald Sterling in opspraak geraakte basketclub uit de NBA won voor eigen publiek het beslissende zevende duel tegen Golden State Warriors met 126-121. De Clippers hadden vier spelers met meer dan twintig punten, van wie Blake Griffin met 24 het productiefst was. De 33 punten van Warriors-guard Stephen Curry mochten niet baten.

Het doorgaan van de Clippers is een welkom succes in lastige tijden. De club uit Los Angeles raakte in opspraak vanwege racistische uitslagen van Sterling. De 80-jarige Amerikaan kreeg een levenslange schorsing en moet mogelijk ook gedwongen zijn club in de verkoop doen. Het is overigens pas de derde keer in 38 jaar dat de Clippers een play-offronde overleven.

In de volgende ronde wacht Oklahoma City Thunder, dat eveneens zaterdag voor eigen publiek het beslissende zevende duel tegen Memphis Grizzlies wist te winnen. Het werd 120-109. Kevin Durant en Russell Westbrook eisten hoofdrollen op met respectievelijk 33 en 27 punten. Laatstgenoemde tekende ook voor een triple-double.

Ook Indiana Pacers won zijn serie tegen Atlanta Hawks met 4-3. De zevende wedstrijd werd met 92-80 gewonnen, waardoor nu een ontmoeting met Washington Wizards werd afgedwongen.

Ilse en Waylon niet langer underdog Songfestival

Ilse DeLange en Waylon lijken goed in de markt te liggen in Kopenhagen. De twee behoren op weg naar de halve finale, waarin ze met hun Calm After The Storm een plekje moeten afdwingen voor de eindstrijd, niet langer tot de underdogs van het Eurovisie Songfestival. Dat vinden ze best fijn.

"Het is beter dat het deze volgorde heeft, van underdog naar de hele positieve sfeer die er nu is, dan andersom: dat er hele hoge verwachtingen zijn en na de eerste repetitie wordt gezegd, 'nou dat viel tegen'", legt Ilse uit voor de camera van Novum Nieuws.

Het is echter niet zo dat de zanger en zangeres beginnen te zweven. "We laten ons nu niet helemaal gek maken", gaat Ilse verder. "Ik heb wel zoiets van: jongens, nu niet te extreem daarin, want we moeten het nog wel doen. Gewoon even bescheiden en nuchter blijven."

"Dus goed blijven focussen en straks helemaal toe werken naar dat moment dat het echt moet gebeuren", besluit ze. Dinsdag staat het duo als The Common Linnets in de eerste halve finale. Bij succes betreden ze vier dagen later opnieuw het podium, voor de grote finale.

Autodief slaat agent met hamer in gezicht

Een agent uit Enschede is zaterdagavond gewond geraakt toen hij in zijn vrije tijd op een autokraker stuitte. De politieman wilde de dief aanhouden, maar werd in zijn gezicht geslagen met een hamer. Na een achtervolging wist de agent de verdachte, een 21-jarige man uit Enschede, aan te houden.

De politieman liep op de Bouleveard 1945 toen hij een man een autoruit zag vernielen om een navigatiesysteem te stelen. Hij wilde de kraker aanhouden, maar werd met een zogenoemde lifehammer in het gezicht geslagen.

De verdachte ging er vandoor, gevolgd door de politieman. Op de Molukkenstraat kreeg hij hem te pakken, dankzij de hulp van omstanders. De verdachte zit vast en tegen hem is een proces-verbaal opgemaakt.

Leger Oekraïne herovert tv-toren Kramatorsk

Oekraïense regeringsstrijdkrachten hebben zondag een televisiemast heroverd op pro-Russische separatisten in de oostelijke stad Kramatorsk. De regeringstroepen begonnen zondagochtend aan een nieuwe poging om de stad weer onder het gezag van Kiev te brengen, liet minister van binnenlandse zaken Arsen Avakov weten op zijn Facebook-pagina.

De opstandelingen wisten de aanvallen van de regeringstroepen zaterdag nog af te slaan. Volgens de Russische staatstelevisie vielen bij de gevechten in Kramatorsk tien doden, onder wie twee regeringssoldaten. De cijfers konden niet worden geverifieerd

Ooggetuigen zagen zaterdag minstens twaalf pantservoertuigen van het regeringsleger door de stad rijden, maar aan het eind van de dag leken die te zijn teruggetrokken op hun hun basis bij een militair vliegveld aan de rand van de stad.

Het offensief lijkt zich vooral te richten op het nabijgelegen Slovjansk, waar regeringstroepen proberen een kordon omheen te leggen. De dreigende omsingeling heeft geleid tot hamsteren van levensmiddelen in winkels.

De regering spreekt van een 'antiterroristische operatie'. In de hele regio rond Donetsk, waar de separatistische beweging het sterkst is, ondervindt het verkeer veel hinder van wegversperringen die bemand worden door een allegaartje aan mannen gewapend met stokken, automatische geweren en pistolen.

De separatisten hebben de 'Volksrepubliek Donetsk' uitgeroepen en willen voor 11 mei een referendum organiseren over autonomie.

Bende met stalen zenuwen steelt leeuw

De Braziliaanse politie is naarstig opzoek naar een bende met stalen zenuwen die een leeuw heeft gestolen. Het roofdier van bijna 300 kilo verdween donderdag uit zijn verblijf in een dierenasiel in de buurt van de stad Sao Paulo.

De daders slopen de kooi van leeuw Rawell binnen en verdoofden hem met een verdovingsgeweer. Toen de 'koning der dieren' eenmaal onder zeil was, sleepten ze hem naar hun busje en scheurden weg.

De volgende dag trof zijn verzorger de lege kooi aan. "De deur was volledig vernield. Wie hem heeft gestolen, wist wat 'ie deed. Een leeuw van zijn grootte stelen is niet makkelijk", aldus de ongeruste asielmedewerker. "Hij was als een zoon voor mij."

Waarschijnlijk hebben drie mannen en een vrouw de daad op hun geweten. Het viertal werd eerder per ongeluk aangezien voor dierenactivisten die een gewond dier kwamen binnenbrengen.

Bende met stalen zenuwen steelt leeuw
Bende met stalen zenuwen steelt leeuw (Foto: ANP)

Dode en gewonde na schietpartij Amsterdam

Bij een schietpartij in Amsterdam-Noord is in de nacht van zaterdag op zondag een 31-jarige man om het leven gekomen. Dat meldt een woordvoerder van de politie. Een andere man is in zijn been geraakt en naar een ziekenhuis gebracht. Na een onderhandelaar te hebben ingezet, heeft de politie in een woning een 51-jarige man als verdachte aangehouden.

Hulpdiensten vonden rond 03:30 uur de twee mannen met schotwonden op de Nesserland. Even verderop in de Nesserton troffen de agenten de verdachte in een woning aan. Na onderhandeling is hij gearresteerd. Wat er precies is gebeurd, is onduidelijk. "Het onderzoek loopt nog", aldus een woordvoerder.

'Vaak illegale handel in reptielen op Marktplaats'

Op Marktplaats vindt regelmatig illegale handel plaats in uitheemse reptielen en amfibieën. Dat blijkt uit een onderzoek van Stichting Ravon. De organisatie, die onderzoek doet naar de beesten, ontdekte in totaal 33 advertenties waarin beschermde en bedreigde soorten te koop worden aangeboden. Daarvan stond 85 procent op Marktplaats, schrijft de organisatie in een verklaring.

In meer dan de helft van de gevallen gaat het in advertenties om bedreigde soorten zoals de vuursalamander, de boomkikker en de muurhagedis. Zo werd in een Limburgse dierenspeciaalzaak een vuursalamander aangeboden en in een Haagse dierenspeciaalzaak kamsalamanders.

Twee onderwijsinstellingen plaatsten online advertenties waarin gevraagd werd naar hazelwormen en levendbarende hagedissen. In Nederland is het sinds 1973 verboden inheemse reptielen en amfibieën te bezitten of te verhandelen, schrijft de organisatie in een verklaring. De enige uitzondering geldt voor onderzoek of educatie.

"Het onttrekken van dieren aan de vrije natuur vormt, zeker bij bedreigde soorten met geringe populatiegroottes, een serieus risico voor het duurzaam voortbestaan van populaties", staat te lezen in de verklaring. Ook kunnen de beestjes ziektes overbrengen op mensen.

"Onze hoop is dat ook opsporingsinstanties een extra oogje in het zeil houden", aldus de organisatie.

Twee gewonden bij vechtpartij Roda en Fortuna

Supporters van het gedegradeerde Roda JC zijn zaterdagavond slaags geraakt met fans van Fortuna Sittard. Dat meldt een woordvoerder van de politie. Bij de vechtpartij, die langs de snelweg A2 bij Echt plaatsvond, raakten twee mensen gewond. Fortunafans stonden de club uit Kerkrade op te wachten met fakkels en spandoeken.

Tientallen fans hadden zich langs de snelweg bij Echt, vlakbij Sittard, opgehouden om de club te 'verwelkomen'. Rodafans voelden zich uitgedaagd, stapten uit bussen en gingen de confrontatie aan. De politie haalde de groepen uit elkaar en rond 00.30 uur gingen de supporters van de gedegradeerde club weer richting Kerkrade.

Het is niet bekend of er mensen zijn aangehouden, aldus de woordvoerder. Roda JC degradeerde zaterdag uit de Eredivisie. De Limburgers wonnen in Deventer weliswaar met 1-0 van Go Ahead Eagles, maar concurrent NEC pakte een puntje tegen kampioen Ajax. Het werd in de Arena 2-2. Roda speelde sinds 1973 onafgebroken op het hoogste niveau.

[vid] Bewoners geëvacueerd bij grote brand Zwijndrecht

In een winkelcentrum in Zwijndrecht is in de nacht van zaterdag op zondag een zeer grote brand uitgebroken. Dat meldt de brandweer. Bewoners van 36 huizen zijn geëvacueerd en elders opgevangen. Om 5:50 uur heeft de brandweer sein brandmeester gegeven. Er is waarschijnlijk nog vier à vijf uur nodig om de brand na te blussen.

De woningen hebben rook- en waterschade opgelopen, waardoor bewoners waarschijnlijk niet zondag al terug kunnen naar hun woning. Het vuur ontstond rond 2:00 uur, waarschijnlijk in drogisterij Trekpleister aan het Hoveniersplein. Toen de brandweer arriveerde, stond deze in brand.


Brand drogist Trekpleister (Bron YouTube - Jaccoboer1989)

Nederland herdenkt slachtoffers oorlogen

Nederland staat zondag stil bij alle Nederlandse burgers en militairen die sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogen en bij vredesoperaties. Op verschillende plekken in het land worden herdenkingen gehouden. In sommige gevallen zijn daar leden van de koninklijke familie bij.

Zo zijn koning Willem-Alexander en koningin Máxima aanwezig bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Zij zullen daar de eerste krans leggen bij het Nationaal Monument. Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven zijn bij de dodenherdenking op militair ereveld Grebbeberg in Rhenen. Ook hun zoon prins Pieter-Christiaan is daar aanwezig.

Het ereveld is de laatste rustplaats van honderden Nederlandse militairen die in de meidagen van 1940 sneuvelden in de buurt van de Grebbeberg. Elk jaar worden er alle militairen herdacht die sinds 1940 waar ook ter wereld zijn omgekomen.

Na de herdenkingen worden in meerdere steden voorstellingen van Theater na de Dam gehouden. De voorstellingen gaan over de Tweede Wereldoorlog. De organisatie wil met muziek en theater voorkomen dat de dodenherdenking in de vergetelheid raakt en dat de herdenking na de twee minuten stilte doorgaat. Theater na de Dam vindt dit jaar voor de vijfde keer plaats. In Koninklijk Theater Carré in Amsterdam verzorgt actrice en zangeres Hadewych Minis het programma.

Zoals vrijwel elk jaar, bleef ook nu de discussie en ophef over 4 mei niet uit. Zo brachten het Centrum Informatie en Documentatie Israël, de Raad van Kerken en het Contactorgaan Moslims en Overheid in maart naar buiten dat zij vinden dat tijdens de dodenherdenking alleen de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog moeten worden herdacht.

Doordat op 4 mei alle oorlogsslachtoffers worden herdacht dreigt de boodschap van de Holocaust onder de sneeuwen, zeggen de organisaties. Bij Nederlandse burgers en militairen die na 1945 tijdens andere oorlogen of vredesoperaties zijn omgekomen zou voortaan op Veteranendag moeten worden stilgestaan. Het Nationale Comité 4 en 5 mei noemde het voorstel een 'belangrijk signaal' en zei het idee mee te nemen tijdens discussieavonden over de toekomst van de dodenherdenking.

Een ander signaal kwam van de Urker veteraan Klaas Mars. Hij is een landelijke petitie gestart om de dodenherdenking altijd op 4 mei te houden. In diverse gemeenten in de biblebelt, waaronder Urk, wordt de herdenking verplaatst als deze op zondag valt. Dat is dit jaar het geval. De gemeenten herdenken op zaterdag 3 mei de oorlogsslachtoffers. Mars hoopt veertigduizend handtekeningen te verzamelen om het onderwerp zo op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen. Of hij dat gaat halen is nog maar de vraag: zaterdag stond de teller op ruim 1500.

In Hilversum ontstond dit jaar ook ophef over 4 mei. Niet zozeer vanwege de dodenherdenking zelf, maar vanwege een andere herdenking die ook op die datum is gepland. Het Platform Bewust Moslim organiseert zondag een evenement waarbij de 'etnische zuivering van Palestina' wordt herdacht. De herdenking van de zogenoemde schaduwholocaust zou eerst plaatsvinden in een lokale moskee, maar na overleg tussen de gemeente, politie, de moskee en de organisatie werd dat plan afgeblazen.

De gemeente Hilversum kreeg tientallen klachten over de herdenking. Veel mensen zijn verontwaardigd dat het evenement uitgerekend op 4 mei wordt georganiseerd. Burgemeester Pieter Broertjes sprak van een ongelukkige situatie. "Zowel wat betreft inhoud als timing." De organisatie maakte zaterdag bekend dat de herdenking vanwege 'alle druk vanuit de samenleving' niet openbaar is, maar alleen op uitnodiging is bij te wonen. De locatie wordt dan ook niet bekendgemaakt. Wel is de bijeenkomst live via internet te volgen.

Vermaarde zwemcoach Wildeboer (59) overleden

De zeer succesvolle zwemcoach Paulus Wildeboer is zaterdag op 59-jarige leeftijd overleden. Hij was al geruime tijd ernstig ziek. Wildeboer werd geboren in Nederland, maar emigreerde in 1978 naar Spanje. Daar werd hij coach bij de zwemclub in Sabadell, wat hij ruim 25 jaar lang zou blijven doen.

Van 2008 tot eind 2012 was hij een van de belangrijkste mannen in het Deense zwemmen. In die positie zorgde hij ervoor dat de Denen vooral bij de vrouwen een serieuze positie in de wereldtop innamen. Zo won sprintster Jeanette Ottesen twee wereldtitels, net als Lotte Friis op de lange afstanden. Rikke Møller Pedersen werd een van de beste schoolslagzwemsters op aarde en heeft het wereldrecord op de 200 meter in handen. 

Samen met de jonge rugslagspecialiste Mie Nielsen is de Deense vrouwenploeg de laatste paar jaar uitgegroeid tot de sterkste Europese ploeg voor de wisselslagestafettes. Wildeboer vertrok uit Denemarken na onenigheid met de autoriteiten en de lokale zwemclubs, tot teleurstelling van zwemsters als Ottesen en Pedersen. Hij vertrok naar Australië om de zwemmers daar voor te bereiden op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.

 

Zijn twee zoons, Olaf en Aschwin, zijn eveneens zwemmers. Olaf komt sinds 2006 zonder veel succes uit voor Nederland. De jongere Aschwin (foto) zwemt nog altijd voor Spanje en won voor dat land diverse medailles. In 2009 werd hij derde op het WK op de 100 meter rugslag, een jaar later pakte hij op het WK kortebaan zilver en brons op de 50 en 100 meter rugslag. Op Europese kampioenschappen won hij twee keer goud, vier keer zilver en vier keer brons.

Vanuit de zwemwereld hebben diverse zwemsters, waaronder Friis, zich al laten horen:

Walgelijke foodblog: 'Someone Ate This'

Op internet wemelt het van de foodblogs, vaak met foto's om van te watertanden. Niet altijd goed voor de lijn en al zeker niet voor het zelfvertrouwen. Vaak blijkt het namelijk aartsmoeilijk om zelf een dergelijk kunstwerk uit de keuken te toveren.

Voor iedereen die niet Jamie Oliver heet en achter de potten wel eens aan zichzelf twijfelt, bestaat er nu 'Someone Ate This'. De 'anti-foodblog' eert alle misbaksels van het internet en voorziet ze van hilarisch commentaar. Een waarschuwing is wel op zijn plaats: bij sommige afbeeldingen is de honger meteen verdwenen en vaak lijkt het of het eten al eens geconsumeerd is.

De bedenkers van 'Someone Ate This' omschrijven hun blog als 'een foodblog waar de hilariteit van tegenvallers in de keuken, slechte fotografie en de meest walgelijke dingen die mensen voorgeschoteld krijgen, in de verf wordt gezet'.

Veel inzendingen zijn grappig, terwijl andere eerder doen kokhalzen. De onderschriften zijn van een bijtend cynisme en voor het overige is het een prima manier om een dieet vol te houden en dankbaar naar een worteltje te grijpen.

FOK! wat een weer... Sluierbewolking

Goedemorgen! Met een noordelijke stroming wordt vrij koele lucht aangevoerd. Ik vond het gisteren zelfs bijna onaangenaam, zeker toen de zon zich even achter wat wolken verschool. De afgelopen nacht was koud met minima die in het zuidoosten tot rond of zelfs net iets onder het vriespunt doken.

Het weer voor vandaag is vrij goed te noemen. Het kwik loopt weer ietsje op en ligt tussen de 12 en 17 graden. Er is vrij veel sluierbewolking aanwezig, maar de zon schijnt daar nog wel doorheen. De wind neemt gelukkig weer af en draait naar een westelijke richting toe. Rondom dodenherdenking is het ook droog en rustig.

Goed nieuws voor Bevrijdingsdag. Het is overwegend droog met af en toe zon, al komt er later op de dag wel wat meer bewolking binnendrijven. De temperaturen liggen op de meeste plaatsen rond de 16 graden.

Vanaf dinsdag wordt het weer enigszins wisselvallig met enkele buien.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Loreley
Qltel was de afgelopen week aan de Rijn. Om precies te zijn, bij de Loreley. Daar is een bekend verhaal over.

Loreley2
De 'Schone Vrouwe' was helaas voor qltel nergens te bekennen...


Alleen VVV kan Limburgse eer nog redden

De kans is groot dat de Eredivisie volgend seizoen voor het eerst in de historie van start gaat zonder Limburgse club. Roda JC kon zaterdag ondanks een 1-0 overwinning bij Go Ahead Eagles degradatie niet voorkomen, waardoor nu alle hoop is gevestigd op VVV-Venlo. De Venlonaren moeten dan wel twee rondes in de play-offs zien te overleven.

Sinds het begin van het betaald voetbal in 1956 was er altijd minimaal één Limburgse club actief op het hoogste niveau. Roda kwam 41 jaar onafgebroken uit in de Eredivisie. De club was tot aan dit seizoen nog nooit gedegradeerd.

Roda gooide de hoogste ogen in het seizoen 1994-1995. Onder leiding van Huub Stevens werd toen beslag gelegd op de tweede plaats in de Eredivisie. Opvallend was dat Roda toen als enige Nederlandse club niet verloor van het ongenaakbare Ajax, dat hetzelfde jaar de Champions League won. In 1997 en 2000 veroverde Roda de KNVB-beker.

De laatste jaren balanceerde Roda wel vaker op het randje van de afgrond. Vorig jaar leek degradatie onafwendbaar, maar twee doelpunten van Mark-Jan Fledderus in de finale van de play-offs tegen Sparta zorgden toen voor een miraculeuze ontsnapping. In 2009 was zelfs een penaltyreeks tegen Cambuur nodig geweest om op het hoogste niveau te blijven.

Roda bleef dit seizoen aanvankelijk ver weg bij de onderste plaatsen en won eind oktober in een week tijd zowel in de competitie als in de beker van PSV. Toen wat later de klad kwam in de prestaties, kostte dat trainer Ruud Brood direct de kop. Onder zijn onervaren opvolger Joh Dahl Tomasson ging het echter alleen maar minder. Half januari belandde Roda voor het eerst onder de streep.

Het aantrekken van Berry Powel, Timo Letschert en Anco Jansen bleek niet genoeg om na de winterstop het tij nog te keren. Na een zege op directe concurrent NEC in maart keerde de hoop weer even terug, maar het was niet de gehoopte ommekeer. Pas op de laatste speeldag tegen Go Ahead leek iedereen echt doordrongen te zijn van de ernst van de situatie, maar door een verrassend gelijkspel van NEC bij Ajax (2-2) was het te laat om het onheil nog af te wenden.

Rus haalt finale net niet in Wiesbaden

Voor tennisster Arantxa Rus is in de halve finale van het ITF-toernooi in Wiesbaden het doek gevallen. De Monsterse kon het tegen Jekaterina Aleksandrova uit Rusland net niet bolwerken en ging uiteindelijk in de tiebreak van de derde set ten onder: 7-5, 3-6 en 6-7 (3). Vorige week stond Rus in het Zwitserse Chiasso ook al in de halve eindstrijd.

In de eerste set stond Rus drie keer een break achter, maar telkens kwam ze terug en bij 6-5 brak ze Aleksandrova voor de vierde maal. Ook in het tweede bedrijf kwam de Russin op voorsprong. Via een dubbele break maakte ze het verschil zelfs 5-2. Rus brak nog wel een keer terug, maar leverde direct voor de derde keer haar eigen opslag in.

In de derde set was er een vroege break voor Rus en bij 5-4 serveerde ze zelfs voor de wedstrijd. Aleksandrova greep echter de laatste strohalm en dwong een tiebreak af. Daarin was de 19-jarige Russin beter.

[WK Snooker] Selby na thriller langs Robertson

Mark Selby heeft zich ten koste van Neil Robertson geplaatst voor de finale van het wereldkampioenschap snooker. Na een spannende en lange wedstrijd wist Selby met 17-15 te winnen van Robertson. 

Na de eerste twee sessies stond het 9-7 voor Selby. Robertson begon de dag goed en trok de stand gelijk (10-10). Uiteindelijk werd de morgensessie afgesloten met een 12-12 gelijkspel. De avondsessie werd geopend met een break van 77 van Robertson. Het was voor het eerst sinds de 1-2 in het begin van de partij dat Robertson op voorsprong kwam (12-13). Met een break van 79 zorgde Selby weer voor de gelijkmaker. 

Waar in de eerste deel van de wedstrijd verdedigend snooker werd gespeeld koos men in het slot van de wedstrijd meer voor de aanval. Het werd 14-14 en met breaks van 77 en 54 kwam Selby tot op één frame van de zege (16-14). Met century 103 van het seizoen wist Robertson nog een frame te pakken. Met een beheerste break van 74 wist Selby de overwinning naar zich toe te trekken. 

Voor The Jester from Leicester wordt het zijn tweede WK-finale. In 2007 verloor hij de finale met 18-13 van John Higgins. De finale in 2014 tussen Selby en Ronnie O'Sullivan gaat over best-of-35 frames. De finale is verdeeld over vier sessies. Twee op zondag en twee op maandag. De speler die als eerste achttien frames wint, mag zich wereldkampioen noemen. 

Defiance wordt free-to-play

De Sci-fi MMO-shooter van Trion Worlds wordt deze zomer free-to-play. De gelijknamige tv-serie begint 20 juni met seizoen twee en om die reden besloten de developers van Defiance dat het spel free-to-play gaat worden voor nieuw bloed.

Spelers die het spel al gekocht hebben krijgen echter wel bonussen tegenover free-to-play spelers. Zo hebben zij meer characters slots, meer loadouts, grotere inventory en een groter maximaal aantal Ark Keycodes waarmee je kistjes mee kunt openen waar loot in zit. Ook krijgen zij 30 dagen lang de bonussen van het nieuwe 'Paradise Patron'-abonnement, zoals extra experience en loot.

Het spel zal 4 juni free-to-play zijn.

Defiance

Mertens bezorgt Napoli Coppa Italia

Napoli heeft zaterdag voor de vijfde keer in de clubhistorie de Coppa Italia gewonnen. In het Stadio Olimpico werd het, mede door een doelpunt van voormalig PSV'er Dries Mertens, 3-1 tegen Fiorentina. Het duel begon drie kwartier te laat na supportersgeweld buiten het stadion. Daarbij vielen diverse gewonden. In het stadion werd met vuurwerk gegooid.

Na het lange oponthoud was Napoli het snelst bij de les. De Zuid-Italiaanse formatie kwam via doelpunten van Lorenzo Insigne in de elfde en de zeventiende minuut op voorsprong. Via Juan Manuel Vargas werd de 2-1 ruststand bereikt en ook in de tweede helft stond die stand lang op het scorebord.

Door rood van Gökhan Inler speelde Napoli de laatste tien minuten met een man minder. Uiteindelijk scoorde invaller Mertens diep in blessuretijd de 3-1 en daardoor kon het feestje iets eerder beginnen. 

Napoli won de Coppa Italia eerder in 1962, 1976, 1987 en 2012. Fiorentina had de trofee zes keer eerder mee naar Florence genomen, maar had sinds 2001 de finale niet meer bereikt.

Guingamp wint Franse beker van Toivonens Rennes

Oud-PSV'er Ola Toivonen heeft geen prijs kunnen winnen in zijn eerste seizoen bij Stade Rennes. De Zweed en zijn club gingen in de finale van de Coupe de France in het Stade de France met 2-0 onderuit tegen Guingamp. De finale was een herhaling van die van 2009. Ook vier jaar geleden was Guingamp te sterk, toen met 2-1. Die club veroverde nu dus voor de tweede keer de beker.

Toivonen, die in de winterstop PSV verruilde voor de Franse club speelde de volledige negentig minuten van het Bretonse onderonsje. Hij zag hoe zijn club voor rust op achterstand kwam door een doelpunt van Jonathan Martins Pereira. Mustapha Yatabaré maakte vlak na de rust de 2-0 en besliste zo het duel.

Guingamp en Rennes zijn geen hoogvliegers in de Franse competitie. De clubs staan in de Ligue 1 respectievelijk op de zestiende en vijftiende plaats.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.