Da Vinci's Demons (seizoen 1)

dekatophetspek

Da Vinci's Demons is een Brits-Amerikaanse serie over het vroegere leven van de wereldberoemde kunstenaar, uitvinder en visionair Leonardo da Vinci (Tom Riley). Hij woont in de Italiaanse stad Florence en kan het goed vinden met de De'Medici's, de heersers van de stad. De De'Medici's staan bekend als een tolerante familie en zijn zodoende erg geliefd bij de inwoners van de stad. De losbandigheid is de kerkelijke staat Rome een doorn in het oog, dus stuurt paus Sixtus IV (James Faulkner) zijn neef Girolamo Riario (Blake Ritson) om eventueel met geweld het land in te nemen dat ooit van hen was geweest.

Da Vinci’s Demons

Vanwege de dreigende oorlog huurt Lorenzo I de' Medici (Elliot Cowan) Da Vinci in om nieuwe wapens voor de verdediging van de stad. Da Vinci heeft ook een ontmoeting met een mysterieus figuur genaamd De Turk (Alexander Siddig), die hem vertelt over een boek getiteld Het Boek der Bladeren. De Turk hoort bij een orde genaamd De Zoons van Mithras, die al jarenlang op zoek zijn naar het boek dat de antwoorden zou bevatten op alle vragen in het universum. Maar ook de gewetenloze Riario heeft zijn zinnen gezet op dit onthullende boekwerk en gaat daarvoor letterlijk over lijken. Het is het begin van een weergaloos avontuur waarbij Da Vinci de meest vreemde figuren ontmoet en voor moeilijke keuzes wordt gezet.

Da Vinci’s Demons 1

Da Vinci's Demons is een serie van David S. Goyer, die we natuurlijk ook kennen van onder meer The Dark Knight-trilogie en de Blade-films. Ook in Da Vinci's Demons draait het allemaal om een held die in zijn eentje de strijd aangaat met het kwaad dat van alle kanten op de loer ligt. De jonge Da Vinci is niet alleen een man met een visie die de meest vreemde uitvindingen doet en prachtige tekeningen maakt. Hij weet zich ook prima te redden met een zwaard, een eigenschap die behoorlijk goed uitkomt in het Italië van de 15e eeuw. Met zijn eigenzinnige gedrag maakt Leonardo nogal wat vijanden en dan is het toch wel handig als je jezelf een beetje goed kan verdedigen.

Wat Da Vinci's Demons eveneens een sterke serie maakt is de keuze van Goyer voor een relatief onbekende cast, waardoor je als kijker niet wordt afgeleid door 'bekende koppen' in beeld. De enige bekende acteur is Alexander Siddig, maar deze speelt zijn rol op dusdanige wijze dat er nog maar weinigen zullen zijn die de voormalige Dr. Bashir uit Star Trek: Deep Space 9 nog zullen herkennen. Historisch gezien rammelt het verhaal zo nu en dan behoorlijk, maar dat mag zeker de pret niet drukken in deze avontuurlijke reeks vol explosieve actie, levensgevaarlijke intriges en dampende seks.

Da Vinci’s Demons 2

Afleveringen:
1 The Hanged Man
2 The Serpent
3 The Prisoner
4 The Magician
5 The Tower
6 The Devil
7 The Hierophant
8 The Lovers

Diehard fans van de serie zijn inmiddels al via de welbekende wegen begonnen met het bekijken van de afleveringen van seizoen 2, maar voor eenieder die nog niet bekend is met deze serie, is deze dvd-set een prachtige kennismaking met Da Vinci's Demons.