Oud-zwemmer Korneev (40) overleden

heywoodu

Oud-zwemmer Andrey Korneev is vrijdag overleden aan de gevolgen van maagkanker. De Rus werd slechts veertig jaar oud. Het hoogtepunt in de carrière van Korneev was de bronzen medaille op de 200 meter schoolslag tijdens de Olympische Spelen in Atlanta in 1996. 

Zijn bronzen medaille was niet vrij van controverse. Vier dagen na de olympische finale meldde het IOC dat Korneev zijn plak in moest leveren. De Rus bleek een van de atleten die positief hadden getest op bromantan. Dat stond wel op de verboden lijst van zwemfederatie FINA, maar nog niet officieel op die van het IOC. Daardoor oordeelde het Hof van Arbitrage voor Sport dat Korneev zijn medaille weer terugkreeg. 

Een jaar na zijn olympische bronzen medaille pakte hij zilver op het WK kortebaan, wederom op de 200 meter schoolslag. Op die afstand won hij tijdens Europese kampioenschappen goud, zilver en brons, terwijl hij op twee EK's deel uitmaakte van de gouden ploeg op de 4x100 meter wisselslag. 

Naast zijn medailles had Korneev ook een tijd een wereldrecord op zijn favoriete afstand in handen. In 1998 zwom hij het bijna vijf jaar oude record op de kortebaan uit de boeken. De Australiër Philip Rogers zwom in 1993 een tijd van 2:07,80 minuten, Korneev was in Parijs één honderdste sneller. Het record bleef bijna twee jaar in zijn handen.

 

Korneev (rechts) op het olympische podium, naast de Hongaren Norbert Rózsa (goud) en Károly Güttler (zilver)