Timmermans legt krans voor Canadese bevrijders

Harry

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft vrijdag samen met zijn Canadese collega een krans gelegd voor de 7600 Canadese soldaten die omkwamen bij de bevrijding van Nederland. Dat deed hij tijdens een bezoek aan het land, meldt zijn ministerie.

Tijdens het bezoek ontmoette Timmermans enkele Canadese veteranen die een rol speelden in de bevrijding van Nederland. "Onze dankbaarheid is bijna zeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog onverminderd groot", zei Timmermans. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vond de koninklijke familie een veilig heenkomen in Canada. Zondag worden in Nederland bij de Nationale Dodenherdenking alle slachtoffers sinds het uitbreken van die oorlog herdacht.

De banden met Canada zijn volgens Timmermans nog altijd goed. Op veel gebieden trekken Nederland en Canada samen op. Zo zegde de Canadese minister van buitenlandse zaken John Baird zijn steun toe aan de cyberconferentie die Nederland volgend jaar organiseert.

Timmermans en Baird spraken ook over de crisis in Oekraïne. "Het conflict in Oekraïne is een wake-up call", zei Timmermans hierover. "Geopolitiek is terug en de transatlantische banden zijn belangrijker dan ooit."