Oekraïens leger trekt Kramatorsk binnen

Harry

In de Oost-Oekraïense stad Kramatorsk wordt hevig gevochten tussen pro-Russische separatisten en regeringstroepen. Dat heeft het hoofd van het Oekraïense 'antiterreurcentrum' zaterdag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters.

"Er wordt geschoten en gevochten rond Kramatorsk", zei Vasil Kroetov. "Wat we zien in het oosten is geen kortstondig conflict. Het is een oorlog." Meer details over de gevechten gaf Kroetov niet.

Volgens Russische media zijn er tientallen doden gevallen. Kramatorsk ligt slechts twintig kilometer ten zuiden van Slovjansk, waar het Oekraïense leger vrijdag een militaire operatie tegen pro-Russische rebellen begon.

Het Kremlin heeft plannen van de Oekraïense regering om later deze maand presidentsverkiezingen te houden 'absurd' genoemd. "Het is duidelijk dat onder de huidige grondwet en te midden van gevechtsoperaties, strafexpedities en massamoorden het op zijn minst absurd is om te spreken over verkiezingen", zei Dmitri Peskov, de officiële woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin. "President Poetin en Rusland zetten het beleid gericht op de-escalatie onverminderd voort."

Sinds het verdrijven van president Viktor Janoekovitsj heeft Oekraïne een interim-president, Oleksandr Toertsjinov. De presidentsverkiezingen staan gepland voor 25 mei.