Ruim 2100 doden door aardverschuiving Afghanistan

Door de aardverschuiving die zich vrijdag in het noordoosten van Afghanistan voordeed zijn meer dan 2100 mensen omgekomen. Dat heeft een woordvoerder van de gouverneur van de provincie Badakhshan zaterdag tegen persbureau Reuters gezegd.

De Verenigde Naties zeggen dat de aandacht nu vooral uitgaat naar de vierduizend slachtoffers die door de ramp dakloos zijn geworden. Er wordt nog altijd rekening gehouden met meer aardverschuivingen.

Kort na de aardverschuiving werden al meer dan tweeduizend mensen vermist. Vrijdag werd al gevreesd dat allen waren omgekomen.

Na langdurige zware regenval werd het bergdorp Hobo Barik bedolven onder een modderlawine. Zo'n driehonderd woningen kwamen onder de modder te liggen, ongeveer een derde van alle huizen in het dorp. Er waren geen graafmachines in de omgeving, wat het reddingswerk bemoeilijkte.

Badakhshan ligt in de bergketens Hindu Kush en Pamir en grenst aan China. In de provincie doen zich vaak aardverschuivingen voor, maar meestal in onbewoonde gebieden.