Veiligheidsraad klaar met spoedzitting Oekraïne

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vrijdag op aanvraag van Rusland een spoedzitting gehouden over de crisis in Oekraïne. Rusland wilde dat de raad een 'snel eind aan alle geweld' zou eisen, maar westerse landen hoonden de Russische verontwaardiging weg en stelden dat Moskou de hand in eigen boezem moet steken.

"Rusland heeft knokploegen op Oekraïne losgelaten en komt nu opeens tot de ontdekking dat het dit gebroed misschien niet meer in de hand kan houden", zei de Franse ambassadeur Gerard Araud.

Het was de tweede keer binnen een week dat Rusland om een spoedzitting van de Veiligheidsraad vroeg. Ambassadeur Vitali Tsjoerkin maande de regering in Kiev en haar westerse vrienden 'geen fatale fout te begaan' en haar offensief tegen de separatisten in het oosten van Oekraïne te staken. Tsjoerkin noemde die regering opnieuw onrechtmatig.

De Britse ambassadeur Mark Lyall Grant zei dat de 'kunstmatige verontwaardiging' van Rusland niemand zal overtuigen. De Amerikaanse ambassadeur Samantha Power zei dat Rusland 'de intelligentie van de wereldgemeenschap probeert te beledigen' door weer om een spoedzitting te vragen.

De Veiligheidsraad heeft tot nog toe geen overeenstemming kunnen bereiken over Oekraïne. Rusland kan besluiten blokkeren door gebruik te maken van zijn vetorecht.

"Vreedzame demonstranten gebruiken geen granaatwerpers", zei de Litouwse VN-ambassadeur Raimonda Murmokaite. "Ze ontvoeren geen internationale waarnemers en slepen ze niet schaamteloos voor de camera's."

Door de Zuid-Koreaanse raadsvoorzitter Oh Joon daarnaar gevraagd, zei Tsjoerkin dat 'het goed zou zijn' als de raad met een verklaring zou komen. Lidstaten hoeven een dergelijke verklaring echter niet op te volgen, in tegenstelling tot een resolutie. De Britse ambassadeur Lyall Grant zei dat een eventuele verklaring geweld 'ondubbelzinnig moet veroordelen' en de afspraken die twee weken geleden in Genève werden gemaakt moet versterken.

Oekraïne beschuldigt Rusland van steun aan de rebellen die in een tiental steden in het oosten overheidskantoren hebben bezet. De regering in Kiev begon vrijdag bij een van die steden een offensief om de zaak weer onder controle te krijgen. Rusland heeft tienduizenden militairen aan de grens staan en Oekraïne vreest dat Moskou een excuus zoekt om in te grijpen.

De woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin zei vrijdag dat het nieuwe Oekraïense offensief het einde betekent van de afspraken in Genève. Een van die afspraken was dat de pro-Russische groepen zouden ontwapenen en de bezetting van overheidsgebouwen zouden opgeven.