Succes voor Nederlandse rolstoeltennissters

heywoodu

De Nederlandse rolstoeltennissters hebben uitstekend gepresteerd op de South Africa Open in Johannesburg. Zowel in het enkelspel als in het dubbelspel ging de titel naar Nederland.

Het toernooi in Johannesburg maakt deel uit van de ITF Super Series, een reeks van zes toernooien dat één niveau onder de Grand Slams staat. Er deden twee Nederlandse vrouwen mee in het enkelspel: Marjolein Buis, de nummer zes van de wereld, en Aniek van Koot, die twee plekken hoger staat.

Buis werd in de halve finales met 7-6 (3) en 6-2 uitgeschakeld door Sabine Ellerbrock, de Duitse nummer één van de wereld en dit jaar winnares van de Australian Open. Van Koot haalde onder meer door een zege op de nummer zeven op de mondiale ranglijst, de Zuid-Afrikaanse Kgothatso Montjane, de finale van het toernooi.

Van Koot moest eerder dit jaar de leiding op de wereldranglijst afgeven aan Ellerbrock toen ze door een blessure haar titel op de Australian Open niet kon verdedigen. In de finale in Johannesburg liet ze echter weer eens zien wie de betere van de twee is. Van Koot won met 6-4, 4-6 en 6-4. Het was de 25e wedstrijd tussen de twee en Van Koot heeft er daarvan nu maar liefst 21 gewonnen.

"Dit is heel bijzonder. Ik had deze zege nooit verwacht. In het begin van de week speelde ik nog zo slecht dat ik eigenlijk had verwacht dat ik er voor de halve finales uit zou liggen. Eerlijk gezegd had ik gedacht dat ik dit weekeinde naar het leeuwenpark zou gaan in plaats van dat ik een finale zou spelen", aldus de 23-jarige Van Koot (foto).

 

Van Koot in actie in het dubbelspel op Wimbledon 2013, waar ze samen met Jiske Griffioen de titel won

Buis en Van Koot deden beiden ook mee in het dubbeltoernooi. Van Koot was daarin samen met de Britse Lucy Shuker als eerste geplaatst, Buis speelde met de Zuid-Afrikaanse Montjane en was als tweede geplaatst. Buis en Montjane bleken het sterkste duo. Een paar uur na hun uitschakeling in het enkelspel maakten ze in de dubbelfinale gehakt van Shuker/Van Koot: 6-0 en 6-1.

In het enkelspel bij de mannen was Tom Egberink de enige Nederlander die in Johannesburg in actie kwam. De 21-jarige speler uit Hardenberg moest in de kwartfinale zijn meerdere erkennen in Stéphane Houdet. De 22 jaar oudere Fransman, de mondiale nummer twee, won met 7-5 en 6-0. In onderlinge ontmoetingen staat het inmiddels 7-0 voor Houdet, die uiteindelijk het toernooi ook won.

Egberink speelde ook in het dubbelspel en wederom was het Houdet die hem tegenhield. Samen met de Japanner Satoshi Saida kwam Egberink tot de halve finale. Daarin stuitten ze op Houdet en zijn dubbelpartner Frédéric Cattaneo. Het Franse topduo was veel te sterk en won met twee keer 6-0. Opvallend is dat ze in de drie wedstrijden tot de finale in zes sets totaal slechts één game verloren. Niet verrassend wonnen de Fransen ook de titel.